Saveti stručnjaka :

Zašto treba imati SVE ČETIRI zimske gume?

U opštoj oskudici novca i sve višim troškovima posedovanja i održavanja automobila, vozači su primorani da se snalaze na razne načine kako bi zadovoljili zakonske norme i osnovno održavanje vozila.

Jedan od tipičnih načina "uštede" je svakako korištenje kombinacije zimsko-letnjih pneumatika na vozilu.

Druga, ništa bolja opcija je dokupljivanje samo jednog para novih zimskih pneumatika dok se za drugi par biraju oni manje istrošeni ili čak polovni.

Možemo reći smrtonosna kombinacija koja je ubitačnija od upotrebe letnjih guma tokom zime.

Ovde se radi o prostim zakonima fizike pre svega. Ukoliko pođemo od pretpostavke da nova zimska guma ima bolju trakciju i prianjanje od letnje ili one istrošene onda je nesporno da se na različitim osovinama javljaju i različite sile.
Ukoliko se na automobil postave nove zimske gume na prednje točkove koji su mahom i pogonski, a na zadnjim točkovima ostavimo letnje ili zimske istrošene gume vozač može biti u velikom problemu.

U takvoj kombinaciji različitih pneumatika prilikom iznenadne promene pravca moguća su iznenađenja. Nove zimske gume se "drže" za podlogu dok je trakcija zadnjih značajno manja. Naravno, zbog smanjenog gripa na zadnjoj osovini, proklizavanje je neminovno kao i gubitak kontrole nad vozilom.

Dakle, OPREZNO SA KOMBINOVANJEM PNEUMATIKA!
[10.11.2017 07:16]

RSS
moron
10.11.2017 09:26
14
2

Uvek koristim 4 zimske. Pošto su na felnama,a imam i garažu i "krokodilku", samo to časkom promenim, onda kada meteo prilike to nalože. Sećam se, jednom rano "došlo proleće", ja se prebacio na letnje. Ali, pade krajem marta "dobar sneg". Pomislih "neće dugo" i ja "u lenjosti" nabacih na kola samo prednje zimske. I izađoh na put ... Ni sam ne znam koliko sam se puta "okrenuo", jer mi je dupe kola preteklo njihov nos. Kola na kojima su naprd zimske, a pozadi letnje, nemoguće je bezbedno voziti po snegu.
Bar sam iz te moje gluposti nešto naučio. Da je bolje vozitii sa 4 letnje (vozićete sporo i priklizavati sa svim točkovima), nego li samo sa dve zimske - tu je "rotacija zagarantovana" :)

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: