Licitiranje kaznama:

Za vožnju bez dozvole pola miliona dinara kazna

Kako piše Politika, obuzdati mlade i neiskusne vozače, obeležiti njihova vozila i postepeno ih uvoditi u „redovan saobraćaj” – cilj radne grupe koja hitno menja zakonska rešenja

Prema navodima Politike, za one koji voze bez dozvole kazna bi trebalo da bude – zabrana tri godine upravljanja vozilom i velika novčana kazna, a po svemu sudeći rigoroznom kaznom biće obuhvaćeni i oni koji su im dali automobil i omogućili im da voze bez položenog ispita. Moguće je da se i propiše obavezna zatvorska kazna od tri do 12 meseci.

Ako vožnjom pod uticajem alkohola (teško pijanstvo koje podrazumeva dva promila alkohola u odnosu na 0,3 dozvoljenih promila) prouzrokuju udes u kojem ima povređenih i mrtvih, počinilac rizikuje da mu se kao dodatna kaznena mera izrekne i oduzimanje vozila. Sve su to mere koje dva ministarstva, unutrašnjih poslova i saobraćaja, razmatraju, i hitno predlažu da se uvedu izmenama i dopunama postojećeg Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Kada je pripreman ovaj zakon, a potom i donet krajem 2009. godine, jedan od predloga je bio i oduzimanje vozila, kao oruđa kojim je učinjen delikt, ali se u poslednjem trenutku odustalo zbog ostalih zakonskih rešenja koja su tada važila. Postojao je i problem ustavnosti takvog rešenja, ali predlagači sada veruju da i to može da se „ugura” u zakonski okvir. Naime, često u praksi, počinilac nije vlasnik vozila, a dešava se i da ga je protivpravno prisvojio.

Profesor Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta, koji je član radne grupe za izmenu zakona, smatra da da je to izvodljivo a da i u slučaju krađe vozila, kojim je potom učinjen delikt, automobil može da se oduzme a vlasnik da naknadno, sudski, traži od vinovnika naknadu celokupne štete.

Jedna od novina, koja je pri donošenju ovog zakona bila „u igri” ali nije sprovedena u praksi, jeste da se vozilo kojim upravlja vozač ispod navršene 21 godine vidno obeleži nalepnicom da bi ostali vozači i policija znali „s kim imaju posla”.

Mlade vozače koji tek polože vozački ispit, stav je radne grupe, trebalo bi postepeno uvoditi u saobraćaj dok se potpuno ne osposobe znanjem i iskustvom. Ponuđena rešenja su sa ciljem da im se ograniči snaga vozila i u dužem periodu povećava, a da im se za to vreme ograniči brzina kretanja i da budu vidno obeleženi.

Kada dobiju vozačku dozvolu, novopečeni vozači ne bi smeli da voze noću. Takođe, ne bi smeli da upravljaju automobilom čije tehničke karakteristike omogućavaju da se vozi brže od 140 kilometara na sat, a podrazumeva se i nulta tolerancija na alkoholna pića. Moguće je da se predloži da im se brzina ograniči na 90 kilometara na sat a da od 23 do šest časova mogu da voze ali samo u prisustvu suvozača koji ima pet godina vozačkog iskustva.

Predlagači ozbiljno razmatraju i potrebu da Srbija mora da donese i primeni nacionalnu strategiju za bezbednost saobraćaja jer tvrde da ćemo tako da spasimo mnoge ljudske žrtve.

U našoj zemlji pogine oko 600 ljudi godišnje što je oko 9,5 osoba na 100.000 stanovnika. U skandinavskim zemljama, na primer, taj crni broj je tri na 100.000 ljudi.

Sve u svemu, ideja o kažnjavanju ima mnogo i sve ukupno ovo počinje da nalikuje haosu u kojem svako predlaže još stožije po principu inkvizicije.

Nije lako danas biti mlad... više o ovoj temi sutra u retrovizoru!


Izvor: Politika
[29.11.2014 17:13]

RSS
Nemanjica
29.11.2014 17:38
7
4

Da znate da nije, osecamo se kao gradjani treceg reda, samo zbog godina! No comment...Samo da nas "obeleze" nalepnicom!

Matorac
29.11.2014 17:50
13
2

Budalaština... "neće smeti da voze automobile čije tehničke karakteristike omogućavaju da idu brže od 140 km/h". Pa šta će onda smeti da voze, samo jugo i (starog) fiću?!? Pa danas i male gradske zujalice s motorima ispod 1000 kubika bez problema dostižu 160-170 km/h!

Nikola
29.11.2014 19:45
11
3

Polozio sam pre nekih mesec dana, trenutno trazim auto za sebe, uzeo bih alfu 147 jtd, njena fabricka maksimalna brzina je nekih 210-215 km/h.
E sad mene zanima koji to auto ima maksimalnu brzinu nizu od 140km/h (od novijih automobila) ? Mislim da nema nikakve veze da li vas auto ide 140 ili ide 240 sve to zavisi kakva vam je noga na gasu. A eto oni nasli da se prave pametni.

Waltet
29.11.2014 19:46
8
1

Kada je krcag razbije dzaba batine! Preventivno oduzimanje vozila po nasumicnom izboru!!! A ko ce da ide u zatvor zato sto nije bilo branika na mestu gde su oni klinci izginuli pre neki dan?

Manda
29.11.2014 20:48
10
0

Kazne mogu biti velike ko dug Srbije, al to tatini sinovi i dalje nece placati.

Boki
29.11.2014 20:49
8
2

Licitiraju sa nasim parama kao da su Turci Osmanlije, ali narod je sirotinja raja koja globa davati ne moze, niti trpeti drzavnoga zuluma...

dakar
30.11.2014 00:09
6
0

a cekaj u jugu ne moze da se pogine? niste nikada videli da neko divlja u ladi,daciji,stojadinu..kakva glupa resenja "strucnjaka"zaposlenih preko partijske veze..jedino resenje - ograniciti brzinu mladim vozacima i kontrolisati tu brzinu,sve ostalo pada u vodu..kako kontrolisati brzinu? mozda nekim uredjajem poput tahografa? nepoznato? ne koristi se vec 30 godina..skupo? ok! drzavo izdvoji od kazni

MIVEC
30.11.2014 00:59
11
1

"Profesor Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta, koji je član radne grupe za izmenu zakona, smatra da da je to izvodljivo a da i u slučaju krađe vozila, kojim je potom učinjen delikt, automobil može da se oduzme a vlasnik da naknadno, sudski, traži od vinovnika naknadu celokupne štete."
- E baš bih voleo da ovom profesoru neko ukrade automobil, slupa ga, a onda on neka traži da mu nekakav dripac (jer ko još krade auta pa se i slupa s njima), koji je već oderan za visoku novčanu kaznu, plati štetu za taj automobil. Nije ni čudo što studenti završe fakultet i nemaju pojma o životu, profesori nisu ništa bolji.

A političari ako brinu o 9,5 poginulih na 100k ljudi, bolje neka porade na onih 25000 koje Srbija izgubi svake godine i bez saobraćajnih nesreća.

Već sam negde pisao poduži tekst na temu ovih novih pravila, ali toliko glupost oko ovoga ima, da bi se knjiga mogla ispisati.

Mislim da je krajnje vreme da se vozači u Srbiji udruže u neko udruženje nalik sindikatu i da traže svoja prava. Neko bi to morao pod hitno da uradi.

RR
30.11.2014 12:51
4
0

problem je bela kuga, a napaljenih klinaca ce uvek biti jer to dozvoljavaju njihovi roditelji.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: