Ekologija:

Veliki gradovi kreću sa ozbiljnom zabranom dizel automobila

Gradonačelnici Pariza, Meksiko Sitija, Madrida i Atine su se složili da implementiraju zabranu motornih vozila pogonjenih dizel motorima Twituj ovo! do 2025. godine. Šefovi gradskih organa vlasti su ovo objavili na C40 Samitu gradonačelnika u Meksiko Sitiju prošle nedelje. Oni su takođe izjavili da će investicije usmeriti na alternativne forme transporta poput autobusa, pružnog saobraćaja i bicikala.

Po nekim procenama, 6,5 miliona smrtnih slučajeva godišnje je prouzrokovano zagađenjem vazduha. Izduvni gasovi koje proizvode dizel motori doprinose oštećenju pluća i formiraju loš, površinski ozon. Četiri gradonačelnika su se složila da će motivisati proizvođače da prestanu sa proizvodnjom dizela tokom naredne dekade.

Da se ne radi samo o praznim pričama dokazuje zabrana koju je doneo Pariz, za sva vozila proizvedena pre 1997., bez obzira da li su sa dizel ili benzinskim pogonom. Dakle, takvi automobili ne mogu da uđu u grad. Pariz nastoji da redukuje emisiju CO2 za 25 odsto do 2050. Ova zabrana pogađa oko 500.000 vlasnika automobila u francuskoj prestonici.

U međuvremenu, Meksiko Siti je nedavno implementirao kratkoročnu zabranu vozila unutar grada nakon provere nivoa smoga, a na snagu su stupile i druge inicijative vezane za smanjenje zagađenosti, i to prošle godine.

Što se konkretno Meksiko Sitija tiče, on je uveo zabranu za oko milion vozila prošlog marta za dane kada je vazduh posebno zagađen, ali je oko petina vozača ignorisala tu zabranu, što je produžilo zabranu. Peking, Bogota, Nju Delhi, Milano i Rim su među većim metropolama koje su takođe primenile kratkoročne zabrane vožnje radi smanjenja zagađenosti.[06.12.2016 10:38]

RSS
Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: