Domaće aktuelnosti:

Stroža kontrola rada tehničkih pregleda!

Kako pišu Novosti, više niko od Nove godine neće moći besplatno da registruje svoj automobil bez odlaska na tehnički pregled. Konačno će biti uvedeno obavezno fotografisanje vozila na liniji tehničkog pregleda, ali i određena najniža cena ove usluge po kome bi vlasnik putničkog automobila plaćao najmanje 2.500 dinara (bez PDV) za ovu uslugu.

Najava ministra policije Nebojše Stefanovića da će se u sklopu predviđenih izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja posebna pažnja posvetiti Pravilniku o tehničkoj ispravnosti vozila („da se ne bi dešavalo da se automobil i ne doveze na tehnički pregled i da samo formalno dobije papire da je završio tu proceduru“) naišla je na odobravanje Udruženja tehničkih pregleda Srbije.

- Mi od 2009. godine pokušavamo da ukažemo na činjenicu da se u ovoj oblasti primenjuju odredbe Zakona o bezbednosti iz 1982. godine i da je i dalje u mnogim gradovima u Srbiji moguće besplatno „obaviti“ tehnički ili po veoma niskim cenama, bez dovoženja vozila na liniju pregleda - objašnjava Trifun Stojanović predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije (UOTP).

Stojanović kaže i da su poslali na desetine dopisa nadležnim državnim organima, da su nedavno pisali i premijeru Aleksandru Vučiću da su sada stvari najzad „krenule sa mrtve tačke“.

- Naša procena je da zbog nelegalnih aktivnosti država godišnje gubi oko milijardu dinara, pri čemu su ugrožena i radna mesta oko 4.000 radnika koji rade u preduzećima koja obavljaju usluge tehničkih pregleda pošteno jer ne mogu da izdrže nelojalnu konkurenciju - kaže Stojanović.

Nekoliko strukovnih udruženja poslalo je nadležnim ministarstvima Srbije i svoj predlog najniže cene tehničkog pregleda vozila.

- Mislimo da smo predložili stvarne, realne cene ove usluge. Ako je određena najniža cena obuke za vozače, to bi moralo da se uradi i sa tehničkim pregledima. Pogotovo u zemlji u kojoj je vozni park stariji od 15 godina i gde su zabeležene brojne zloupotrebe - kaže Trifun Stojanović. - Lovci u mutnom, stimulisani provizijom osiguravajućih kuća za obavezno osiguranje motornih vozila, omogućavali su tehnički pregled samo kroz papire, bez dovoženja vozila, pa je jasno zašto su oni profitirali, a mi propadali.

Od Nove godine

Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije zvanično potvrdilo kada će biti donete nove odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja, a u sklopu njega i Pravilnik o tehničkim pregledima, očekuje se da će nove, poboljšane odredbe stupiti na snagu već 1. januara 2015.

Izvor: Novosti.rs/autoblog.rs


[02.12.2014 23:37]

RSS
Реалан
03.12.2014 08:44
11
0

Кад би технички прегледи радили како треба велики број возила не би ни могао да се региструје (гледајући техничку исправност и издувне гасове)

goran
03.12.2014 18:04
7
0

kako vas bre nije sramota, lopovi jedni.

Leon
03.12.2014 18:13
7
1

Za moped koji vredi 150 eur treba da platim 2 000 rsd,a poljoprivrednik za Claas od 200 000 eur čitavih 1 400 rsd. Da nije na ovome radio neko iz specijalne škole???

nemanja
03.12.2014 23:47
3
2

registrujem samo na papire i dalje cu tako u inat drzavi!


Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: