Sve dok zakon ne zabrani:

Rolls-Royce želi da zadrži V12 agregate koliko god je to moguće

Čelnici kompanije Rolls-Royce navode da će u svoje automobile ugrađivati V12 motore, sve dok to više ne budu mogli da rade.

Naime, izvršni direktor kompanije Rolls-Royce, Torsten Miler-Otvos, je izjavio da je britanski brend spreman za elektrifikaciju, ali da će V12 motori biti prioritet, sve dok ne bude došlo vreme kada kompanija neće moći više da ih ugrađuje.

„Definitivno ćemo prodavati automobile sa dvanaestocilindarskim agregatima, dok god nam to zakonom ne bude zabranjeno“, rekao je on.

Međutim, koliko god da su legendarni V12 agregati, Miler-Otvos je naveo da je kompanija Rolls-Royce apsolutno spremna za elektrifikaciju, odnosno, za električnu mobilnost i budućnost, te procenjuje da će se definitivna promena sa konvencionalnih na električne pogone desiti do 2040. godine.

On je dodao i da „elektrifikacija u potpunosti odgovoara našoj kompaniji, zbog toga što su automobili sa električnim pogonom tihi, snažni i brzi“.

Rolls-Royce je u takvoj poziciji da može da pređe na električne pogonske sklopove, uz vrlo malo, ako ih uopšte i ima, negativnih uticaja. Pored toga što su tihi i snažni, elektromotori su i mali i kompaktni. Kao posledica toga, buduća vozila kompanije neće imati dugačku haubu koja je potrebna da bi se u nju smestio V12 agregat, čime će Rolls-Royce moći da poveća prostor u kabini na svojim modelima.

Interesantno je to što je Miler-Otvos naveo da njegova kompanija nije donela odluku da krene u pravcu elektrifikacije zbog uticaja koji agregati sa unutrašnjim sagorevanjem imaju na životnu sredinu. „Naši automobili se ne voze svaki dan, na dugim relacijama, te je broj kilometara koji neki Rolls-Royce automobil pređe manji od broja kilometara bilo kog drugog prosečnog automobila“.

Međutim, elektrifikacija je budućnost i tačka. Svi se moramo pripremati za to“, zaključio je on.

Napomena: na fotografijama se nalazi koncept Rolls-Royce Vision Next 100


[16.5.2018 11:47]

RSS
Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: