Tehnologija:

Raskrsnice bez semafora

„Senseable City Lab“ MIT-a se udružio sa Švajsarskim tehnološkim instituto i italijanskim Nacionalnim istraživačkim savezom u cilju kreiranja raskrsnica budućnosti. One bi trebalo da zamene konvencionalne semafore i u isto veme smanje kašnjenja, gužve i zagađenje.

Ovo će biti moguće sao uvođenjem autonomnih automobila koji će biti sposobni da komuniciraju jedan s drugim i regulišu brzinu da bi u raskrsnicu ušli u pravi momenat, bez čekanja. Da bi se ovo ostvarilo, automobili moraju biti opremljeni senzorima i stabilnom internet konekcijom, tako da podaci mogu da se sinhronizuju između vozila.

To nije sve, kaže profesor Tomas Van Vensel iz Univerziteta u Ajndhovenu. On smatra da će biti potreban centralni sistem koji će organizovati saobraćajni tok i u isto vreme ga kontrolisati.

Mada ova tehnologija zvuči impresivno i ima svoje prednosti, biće teško implementirati je Twituj ovo!. Pri demonstraciji sve izgleda jednostavno zbog prisustva isključivo autonomnih vozila, ali šta je sa pešacima? Jedna od solucija je izgradnja separatnih prelaza za pešake i bicikliste.

[30.3.2016 10:17]

RSS
Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: