Obavezan opoziv za sve Volkswagene:

Popravka softvera ili ukidanje registracije

Volkswagen je početkom oktobra nadležnom nemačkom ministarstvu dostavio plan opoziva vozila sa prevarantskim softverom koji se baziara na dobrovoljnoj odluci vlasnika a danas je stigao zvaničan odgovor.

Stav nemačke Vlade je da sva problematična vozila moraju obavezno i bez izuzetka biti opozvana u toku iduće radi ispravke softverskih i hardvetskih nepravilnosti. Prvi na redu po aktuelnom planu su VW modeli sa 1.6 turbo-dizel motorima kojih u Nemačkoj ima oko 2,4 miliona.

Prema ovom saopštenju, zaključuje se da će nakon toga roka, svim VW vozilima koja nemaju atest o regularnosti biti ukinuta registracija!

Da ponovimo, nemački federalni organ zadužen za saobraćaj, KBA, primoraće Volkswagen da povuče 2,4 miliona vozila u matičnoj zemlji, i to onih koji poseduju sporan softver koji služi za lažiranje rezultata prilikom testova emisije štetnih gasova.

KBA je odbacila predlog VW-a po kojem bi vlasnici pogođenih dizel modela mogli dobrovoljno da dovezu svoje limene ljubimce na popravku. „Naređujemo opoziv“, rekao je portparol KBA danas.

VW je priznao prošlog meseca da je instalirao sporni softver u dizel modele u SAD da bi prevario zakonodavce, i to u vezi sa nivoom emisije azotnih oksida. Na globalnom planu je pogođeno do 11 miliona vozila.

VW je nemačkim zakonodavcima rekao da se u Evropskoj Uniji ovaj problem odnosi na 8 miliona automobila. Od ukupno 11 miliona jedinica sa spornim softverom širom sveta, 5 miliona se odnosi na VW, 2,1 milion na Audi, 1,2 miliona na Škodu, 700.000 na Seat i 1,8 miliona na laka komercijalna vozila.
[15.10.2015 09:30]

RSS
Pretplatnik godinama
15.10.2015 10:27
10
5

E to znaci da DRZAVA IMA STAV!

A mi volimo Nemacku, najveci smo prijatelji sa njima sto znaci i kod nas da se postupi ovako, onda bi licili na sistem

Usput, vidim tek kada Vrele Gume nesto oko VW objave svi se ostali ohrabre.

otac Makarije
15.10.2015 10:43
11
3

Za pohvalu je ovakav stav Nemačke (ako je ovo zaista istina), jer će onda i ostale države EU (koje su manje moćne) lakše da se odluče da isto tako postupe (a da time "ne ljute" Nemačku).
Srbija nije EU, tako da će biti veoma interesantno videti šta će kod nas da se desi, tj. da li će se raditi o "dragovoljnoj" odluci vlasnika spornih vozila da im se "reoptimizuju" izduvni gasovi ili će biti nekih sankcija za one koji ne budu hteli sami da "dušikove okside" dovedu u granice propisanog.


arkadije
15.10.2015 10:59
12
1

nek uvezu naše mega napredne kadrove. Povećali bi kvotu izduvnih gasova kao kod alfatoxina

Peja
15.10.2015 10:59
14
1

Super, meni kao vlasniku skodilaka starog 4.5 godine, novi injektori i pupma = nov motor.
Mada, skoda je svojevremeno imala opoziv u UK na svojim PD motorima, koji je prerastao u debakl, jer sva vozila kojima su promenjeni injektori nikada vise nisu bila funkcionalna kao ranije.

Audifan
15.10.2015 15:23
7
4

Sva ova igranka oko Vw varanja, za neke će se završiti loše ali za nas dobro, pašće cena polovnjaka takodje i novih modela. Naravno sa lagera... A i malo da se trgnu iz sna, potrude za kupce itd itd.

LANCIA
15.10.2015 16:13
5
5

Hahahahahahahahahaha GOTOV JE............Nema vise......Ko poslednji bude neka ugasi svetlo......Mozda reatest kod lopovskog AMSS vam da mogucnost da registrujete skrnaovog VW-a.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: