Ekonomija:

Pad snabdevanja naftom u godinama koje slede

Otkrića novih naftnih izvora van Severne Amerike su dostigla najniži nivo od 1952. godine, što bi potencijalno moglo da najavi zastoj u snabdevanju naftom u godinama koje dolaze. Tako kaže analiza IHS-a, koja je zabležila da je samo 2,8 milijardi barela nafte otkriveno van Severne Amerike 2015.

IHS kaže da je održavanje niskih cena nafte primoralo naftne kompanije da redukuju sredstva za istraživanje i nove bušotine, jer nema dovoljno zarade. To bi moglo da znači da u godinama koje dolaze, kompanije neće proizvesti dovoljno nafte da bi se ispunili globalni zahtevi.

Svedoci smo četiri uzastopne godine pada obima eksploatacije nafte, što se nikada ranije nije desilo Twituj ovo!“, rekla je direktorica IHS Energyja, Leta Smit. „Konvencionalna istraživanja su dostigla najniži mogući nivo, a rezultat bi mogao da se ogleda u zastoju snabdevanja naftom u budućnosti, što bi donelo ozbiljne izazove.“

IHS kaže da je broj novih istraženih izvora koji se buše u oblastima „dubokih voda“ pao za dvadeset odsto prošle godine, dok je bušenje „ultradubokih voda“ (preko 1,5 kilometara) palo za 40 odsto.

Nagli pad u otkrivanju novih naftnih izvora je ujedno rezultirao time što se više nafte izvlači iz plitkog tla na severnoameričkom kontinentu, kažu u IHS-u. Sveukupno, očekuje se da će snabdevanje nastaviti da nadmašuje zahteve. Ipak, IHS smatra da će nafta iz škriljca biti dovoljna tek za 10 do 15 odsto svetskog zahteva za „crnim zlatom“ do 2040., tako da će tradicionalni metodi bušenja i dalje biti neophodni.

[25.5.2016 10:15]

RSS
Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: