Saopštenje Udruženja naftnih kompanija Srbije:

Opet po džepu vozača

Povećanje penzija i plata prosvetara svaljena je po ko zna koji put na leđa vozača i onog dela ekonomije koji još uvek posluje.
Kao i svako veštačko povećanje cena goriva, tako i ovo nosi rizike negativnih posledica na rast cena svih proizvoda uključujući i one iz "korpe" osnovnih životnih namirnica.

U kojoj meri će eventualno povećanje akciza uticati na cenu goriva, zavisi i od niza drugih parametara koji takođe utiču na cenu goriva ističu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

Uvoznici i proizvođači derivata nafte će, u skladu sa Zakonom, prilikom stavljanja derivata nafte u promet, obračunati propisanu akcizu a u kojoj meri i kojom dinamikom će se to povećanje, preko tržišta veleprodaje i maloprodaje preneti do krajnjih korisnika, o tome će odlučivati svaka kompanija pojedinačno.
Ukoliko drugi parametri koji utiču na cenu goriva, kao što su kotacije benzina i dizela ili kurs dinara u odnosu na dolar, ostanu nepromenjeni, svakako se očekuje da, će kao rezultat povećanja akciza na gorivo, cene na benzinskim stanicama biti povećane. Akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a, tako recimo ukoliko se akciza na benzin i dizel poveća za 2 dinara po litri, očekivano povećanje maloprodajne cene po tom osnovu bi moglo da bude 2 dinara+PDV, odnosno dva dinara i četrdest para.
Svako povećanje cena po pravilu izazova pad potrošnje, ali u ovom slučaju budući da su cene goriva u Srbiji već nekoliko meseci u blagom padu, povećanje akcize bi nas zapravo vratilo na cene koje su važile početkom oktobra, što je još uvek povoljnije nego da su cene goriva rasle u periodu koji je prethodio uvođenju novih dažbina.
U naftnom sektoru i to u prvom redu u kompanijama članovima UNKS-a, država ima pouzdane partnere u naplati fiskalnih prihoda, zbog čega apelujemo da kao partneri detaljno preispitamo opravdanost mnoštva naknada, taksi i obaveza koje podižu troškove poslovanja, koji se direktno, ili posredno prenose na svaku litru goriva. Naročito uzimajući u obzir da će naftni sektor uskoro morati da preuzme i nove troškove, troškove ispunjenja zahteva brojnih direktiva, kojima se uređuju tržište nafte i derivata nafte u Evropskoj uniji. Racionalnijim sagledavanjem ovog pitanja bili bi smanjeni, ili ukinuti nepotrebni troškovi kojima je naftni sektor danas izložen Tako bi bili stvoreni uslovi za smanjenje cene goriva i kao polsledica toga porasta potrošnje i porasta fiskalnih prihoda. Takav, racionalniji pristup u kreiranju poslovnog ambijenta ide u prilog i potrošačima i državi i naftnim kompanijama.
Apelujemo, da je ovo prilika da država delimično ublaži veliki problem koji je nastao u prometu TNG-a. Naime, nakon višestrukog povećanja akcize na TNG, potrošnja ovog goriva u Srbiji je u stalnom i velikom padu. Za samo par godina, jedna adminstrativna mera je dovela u pitanje opravdanost svih investicija u lancu potrošnje. Počevši od ne malih sredstava koja su građani uložili u ugradnju uređaja za TNG u svoje automobile, zatim investicija u opremanje prodajnih mesta, skladišta i izgradnju postrojenja za proizvodnju TNG-autogasa. Zato predlažemo da se TNG izuzme iz najavljenog povećanja akcize i time bar delimično ublaži pad potrošnje ovog energenta i omogući njegov opstanak na tržištu motornih goriva Srbije.
Prilog: promena akcize na gorivo u Srbiji od 2010
[13.11.2015 07:45]

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:

Vaš komentar:

Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: