Bezbednost u saobraćaju:

Obeležen dan stradalih u saobraćajnim udesima

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Agencija za bezbednost saobraćaja, juče su organizovali okrugli sto povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Ovaj dan se obeležava preporukom Ujedinjenih Nacija iz 2005. godine sa namerom da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, posledice saobraćajnih nezgoda, troškove nezgoda, kao i mere koje se mogu preduzeti da se one spreče.

Okrugli sto je uz direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, prof. Krste Lipovca, otvorio Ministar nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić. Ministar Verbić je tom prilikom naglasio da saobraćajna edukacija stanovništa, posebno dece školskog uzrasta, nema alternativu ukoliko se želi povećanje bezbednosti saobraćaja i smanjenje broja žrtava. Prema rečima Ministra "saobraćajno obrazovanje mora biti osmišljeno atraktivno i drugačije od uobičajenog nastavnog formata, kako bi što efiksanije i brže postalo deo svesti svakog mališana".

Profesor Miloš Vujanić je tokom okruglog stola istakao da je Zakon o bezbednosti saobraćaja najčešća pravna norma sa kojim se dotiče svako od nas, tako da se saobraćajna "obuka" mora što hitnije podići na viši nivo, navodeći primer nemačke gde je takva praksa stara nekoliko decenija, tek sada počela da donosi izvanredne rezultate.

Iako ovaj okrugli sto, nije doneo ništa posebno novo, raduje činjenica da je Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenula široku stručnu i medijsku aktivnost sa namerom da se bavi suštinom problema bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

Uz dobar plan i neizbežnu podršku nadležnih ministarstava i institucija, čini se da nikada nismo bili bliži sistemskim rešenjima ovog problema.

[14.11.2014 11:54]

RSS
Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: