Industrijska špijunaža:

Daimler iznajmio, pa rastavio Teslu X?

Nije retkost da proizvođači automobila kupe nov automobil konkurentskog proizvođača, kako bi ispitali tehnologije i sisteme koji se u njemu nalaze, i kako bi nakon toga unapredili sopstvena vozila.

Tako je i nemački Daimler, koji je vlasnik Mercedesa iznajmio automobil kompanije Tesla, Model X, i navodno ga potpuno rasklopio i podvrgao ekstremnim testovima.

U pitanju je vozilo sa baterijom od 100 kilovat-sati, koji pripada jednom paru iz Bavarske, koji pored ovog poseduje još dva automobila marke Tesla, i iznajmljuje ih. Njima je vozilo vraćeno oštećeno, a iako nisu znali ko je koristio njihov automobil, u pregradi za rukavice su pronašli papir koji je ukazivao na to da je ono bilo kod ljudi iz Mercedesovog tehnološkog centra u Zindelfingenu.

U periodu dok je automobil bio kod njih, vozilo je navodno rastavljeno, a zatim ponovo sklopljeno. Osim toga, električni krosover je podvrgnut testovima u ekstremnim uslovima, uključujući izloženost toploti i vožnju po test stazi sa neravninama na kojoj se ispituje ogibljenje automobila.

Vlasnici su zahvaljujući GPS sistemu saznali i da je njihov automobil stigao čak do Barselone, mnogo dalje nego što je to predviđeno ugovorom o iznajmljivanju, i da je vožen po stazama u blizini tog grada.

Iako je agencija preko koje su iznajmljivali svoj automobil vlasnicima platila troškove načinjene štete na vozilu, kao i dodatnu sumu kao kompenzaciju za gubitak vrednosti automobila usled oštećenja, par iz Bavarske tvrdi da svi njihovi gubici ipak nisu pokriveni zbog toga što je vozilu pala tržišna vrednost, čak i nakon porpavki, kao i zbog toga što dok je porpavljan nije mogao da se iznajmljuje.

Uprkos svemu, vlasnici Modela X sumnjaju da će uspeti da naplate sav novac koji potražuju, bilo od agenicije za iznajmljivanje, bilo od Daimlera, jer su, prema njihovim rečima, obe kompanije pravno dobro zaštićene.

Interesantno je da je predstavnik Daimlera, ne komentarišući ovaj konkretan slučaj, u odgovoru na pitanje Špigla kazao da je uobičajeno da auto-kompanije iznajmljuju modele konkurentskih proizvođača radi uporednih testova i da osiguranje najčešće pokrije štetu nastalu na vozilu.

Jedan od razloga zašto je Daimler zainteresovan za Teslin krosover mogao bi biti taj što Mercedes planira da tokom 2019. godine na tržište izbaci sopstveni električni SUV model – EQC.
[07.12.2017 11:20]

RSS
BB
07.12.2017 18:26
0
3

Čuli da ima srpsko ime pa tražili dokaze za Hag

miki
03.2.2018 16:33
0
0

...best or nothing.....sa nisanovim motorima (original) i teslinim pogonom (dobra kopija)

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: