Udruženje naftnih kompanija Srbije:

Rezultati redovne nedeljne analize prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji i 10 zemalja regiona

Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u Srbiji, i u prethodnih sedam dana su zadržale trend pada.

U odnosu na vrednosti od pre sedam dana, prosečna cena litre dizela je manja za 1,82 din, a benzina za 67 para, dok je prosečna cena TNG autogasa ostala na istom nivou (MPC_Srbija_23.12.2015 u attachmentu).

Prosečna cena benzina u Srbiji od 1,066 EUR/l, je 4,5% niža od proseka u regionu, dok je cena dizela od 1,083 EUR/l, za oko 6% viša od regionalnog proseka. Kada se cene goriva izraze u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka, i kod benzina i kod dizela cenama goriva prednjače Grčka i Albanija, dok su po pravilu, zbog najnižih državnih zahvatanja, na dnu liste Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Pad cene sirove nafte, ali pre svega kotacija benzina i dizela koje neposredno utiču na veleprodajno tržište u našoj zemlji i regionu, prenosi se na tržišta svih zemalja. S obzirom na veliku dinamiku promena na međunarodnom tržištu u nekoj zemlji se ove promene odraze par dana ranije u nekoj kasnije, ali je trend kretanja cena u čitavom regionu jednak.

Sem u Srbiji, za sada nema najava da će biti povećavane akcize na gorivo u drugim zemljama tako da ukoliko bude nastavljen trend pada kotacija benzina i dizela potrošači u Srbiji, bar na početku naredne godine, neće moći da računaju na smanjenjem maloprodajnih cena. Na kraju 2015. po osnovu akcize, naknade za obavezne rezerve i PDV-a, u republički budžet Republike Srbije se uplati nešto više od 75,16 dinara od prodate litre benzina ili 57,16% prosečne maloprodajne cene; 74,60 dinara od prodate litre dizela ili 56,52% i 35 dinara od litre TNG autogasa ili 50,50% .

Pored navedenog, kao direktno opterećenje svake litre goriva, potrošači u Srbiji plaćaju i trošak markiranja goriva i trošak realizacije programa monitoringa kvaliteta goriva.


[24.12.2015 11:14]

RSS
sale
24.12.2015 21:26
3
1

ovo je cist lopovluk drzave da imamo kvalitet benzina nemamo meni na yugo se cuju ventili kad sipam nas benzin a kad sipam u madjarskoj benzin auto mi radi bezprekorno i manja mu je potrosnja toliko o kvalitetu naseg benzina

baki
24.12.2015 22:08
3
1

Lopovi

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: