Trendovi boja bez Preletačevića:

Bela boja još uvek najpopularnija

Sektor Premaza kompanije BASF, lider u razvoju automobilskih OEM premaza na evropskom tržištu, predstavio je novi „Izveštaj kompanije BASF za automobilske OEM premaze za tržište Evrope”. Izveštaj daje detaljan uvid u boje koje se koriste za automobile na evropskim putevima. Takođe ističe i pojačanu potrebu krajnjih potrošača za individualnošću koja se može izraziti upotrebom specijalnih efekata i mnoštva boja.

Bela je još uvek najpopularnija automobilska boja u Evropi, sa udelom od 29 procenata Twituj ovo!, a za njom slede crna sa 19 procenata i siva sa 18 procenata.

Gotovo 80 procenata boja za automobile iz 2016. godine su iz ahromatskog spektra boja. Plava je sa 10 procenata udela najpopularnija među hromatskim bojama, a za njom slede crvena i braon. Posmatrajući boje sa strane segmenta vozila, mogu se uočiti sledeće razlike: dok se mali automobili najčešće boje belim ili hromatskim završnim premazom, kod SUV modela preovladava siva.

Premda je rasprostranjenost boja tokom 2016. godine manje-više ostala nepromenjena, došlo je do povećanja raznovrsnosti unutar samog spektra boja. Razlozi tome su neprestani razvoj novih boja, kao i povećana potražnja za specijalnim efektima mimo palete. Mešanjem postojećih boja sa različitim česticama za dodavanje efekata dobijaju se jedinstveni biserni ili metalik efekti. Širok spektar potencijalnih kombinacija omogućava pregršt različitih nijansi. „Ovako širok spektar mogućnosti kada su u pitanju boje za automobile ide pod ruku sa društvenim megatrendovima vodeći ka potpunoj individualizaciji.

Krajnji potrošači danas imaju priliku da izaberu jedinstvenu, personalizovanu boju za svoje automobile”, rekao je Štefan Sikert, šef projektnog menadžmenta osnovnih premaza u BASF-u. Osim što pomažu da se izgled automobila individualizuje, ti efekti takođe naglašavaju liniju karoserije, a samim tim i karakter vozila. Plava je vodeća boja kada je raznolikost u pitanju, budući da raspolaže sa preko 100 različitih nijansi. Za njom sledi siva sa oko 90 različitih tonova.

[28.3.2017 13:06]

RSS
boki
28.3.2017 14:50
9
0

Cenim da je u Srbiji najpopularnija boja "serijska, bez doplate".

insajder
28.3.2017 14:59
7
0

Bela boja je najprofitabilnija za proizvodjace automobila jer je najjeftinija!!! Eto zašto narod voli BELO

Dragan
30.3.2017 11:36
3
0

Bolje bi bilo da ukinu eco standard jer je debljina boje toliko jadna da se ostecuje na udarac i najmanjeg opiljka sa ceste!

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: