Tehnologija:

Audi, BMW, Daimler, uz telekomunikacione gigante formiraju 5G Automotive asocijaciju

Već smo izvestili da će nemačka premijum trojka sarađivati na kompatibilnim digitalnim sistemima. Sada su poznati i dodatni detalji. Naime, Audi, BMW i Daimler će se udružiti u kreiranju 5G Automotive asocijacije Twituj ovo!, koja će razviti, testirati i promovisati komunikacione solucije, podržati standardizaciju i ubrzati komercijalnu dostupnost i globalni prodor na tržište. Tri kompanije će akcenat staviti na digitalnu povezanost u saobraćaju, odnosno bezbednost sa aplikacijama poput međusobne konekcije tokom automatizovane vožnje.

Bližimo se uvođenju 5G generacije mobilne telefonije, koja će baratati sa mnogo većim obimom podataka, a i povezaće mnogo više uređaja, značajno redukujući kašnjenje, uz podizanje nivoa pouzdanosti. Audi, BMW i Daimler smatraju da će 5G konekcija „bolje podržati misiju uvođenja komunikacije u cilju bezbednije vožnje“ i „dodatno podržati sisteme povezanosti vozila sa ostalim entitetima s kojima mogu da komuniciraju i solucije digitalne povezanosti u saobraćaju“.

Glavne aktivnosti ove nove asocijacije uključuju:
- Definisanje i harmonizaciju vidova upotrebe, tehničkih zahteva i implementacije strategija.
- Podrška standardizacije i regulatornih tela, kao i procesa sertifikacija i odobrenja.
- Akcenat na tehnološkim zahtevima sistema povezanosti vozila sa ostalim entitetima, poput bežične konekcije, bezbednosti, privatnosti, provere identiteta, „cloud“ arhitekutre itd.
- Sprovođenje zajedničkih inovacija i razvojnih projekata, koji vode ka integrisanim solucijama, interne operativnosti testiranja, pilot programa širokog obima i izvršavanje ispitivanja.

Audi, BMW i Mercedes-Benz će na novom projektu zajednički raditi sa telekomunikacionim gigantima kao što su Ericsson, Huawei, Nokia i Qualcomm Incorporated. Ova asocijacija je otvorena za dodatne partnere, a trenutni članovi kažu da je nekoliko kompanija izrazilo svoju zainteresovanost za pridruživanje u bliskoj budućnosti.

„Povezanost automobila će oblikovati budućnost individualnog prevoza a sledeća generacija mobilnih mreža će konektivnost vozila sa drugim entitetima podići na viši nivo“, rekao je Alfons Pfaler, šef razvoja info-zabavnih sistema u Audiju. „Mi očekujemo da 5G postane dominantan mobilni komunikacioni standard sledeće dekade“, dodao je njegov kolega iz BMW-a, Krištof Grote, dok je Sajed Kan iz Daimlera rekao da „digitalna povezanost vozila omogućava kompaniji da kupcima ponudi usluge unutar i van vozila, što obavljanje dnevne rutine čini lakšim, uz poboljšan komfor i bezbednost, kreirajući na taj način značajnu dodatnu vrednost.“
[28.9.2016 09:41]

RSS
Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: