Aktuelno:

Od 1. marta saobraćajne kazne upola jeftinije?

Novi Zakon o prekršajima stupio je na snagu prošle godine, ali u potpunosti počinje da se primenjuje od 1. marta ove godine. Nekim vozačima će pomoći u finansijskom smislu, dok će drugima otežati.

50% popusta, ali ne na sve kazne

Vozači koji učine prekršaj za koji je predviđena samo novčana kazna sa fiksnim iznosom (od najmanje 5.000 dinara) bez zabrane upravljanja (tj. oduzimanja dozvole), dobijaće takozvani prekršajni nalog koji omogućava smanjenje kazne za pola.

Drugim rečima, ukoliko prekršilac plati u roku od osam dana, dobiće popust od 50% na kaznu. Ponavljamo, ovo važi samo za prekršaje za koje nije predviđeno oduzimanje dozvole a novčana kazna je fiksna, tj. nije data u rasponu od npr. 5.000 do 20.000 dinara.

Takođe, oni koji odluče da na sudu potraže pravdu, moraće da plate pun iznos kazne, ali i sudske troškove ukoliko sudija ne presudi u njihovu korist.

Očekuje se da će uskoro biti izmena i u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, te da će mnoge kazne koje su trenutno propisane u rasponu “od - do” dobiti fiksni iznos, što znači da će veći broj vozača koji krše saobraćajne propise moći da računa na popust.

Mnogima će teret kazne olakšati i mogućnost plaćanja na šest rata, umesto dosadašnje tri.

Zatvor i dalje ostaje opcija

Ukoliko nemate novca možete da idete u zatvor umesto plaćanja kazne - jednim danom u zatvoru otplatićete hiljadu dinara kazne. U zatvoru po ovom osnovu možete da provedete najviše 90 dana.

Nema registracije bez plaćene kazne

Kako bi se intezivirala naplata kazni, doneta je odluka da oni koji nisu platili kaznu ne mogu da produže registraciju automobila, što važi i za vozačku dozvolu.

Dostava dokumentacije

Nadležni kažu da će uručivanje poziva i presuda biti znatno lakše i efikasnije, pošto će moći da se obavlja i na radnom mestu okrivljenog, zahvaljujući posebnoj službi koja će imati produženo radno vreme. Takođe, pominje se i uručivanje imejlom, ali je još uvek diskutablino kako će to funkcionisati u tehničkom i pravnom smislu.


Izvor:Polovniautomobili.com
[26.2.2014 14:43]

RSS
deda
26.2.2014 15:38
7
0

predlazem uvodjenje kupona npr ako mesec dana vozis bez prekrsaja dobijes kupon sa kojim mozes da platis recimo jedno prelazenje kroz crveno, prekoracenje i sl.
kakvi bolidi nam pisu zakone, jos ce mi usvojiti "predlog"

velibor
26.2.2014 21:59
3
0

Hoce li za 1.maj biti mesta u zatvorima?

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: