Studija:

J.D.Power 2012 nova studija kvaliteta

Pre nego što nas podsetite da smo J.D.Power studiju već objavili početkom godine, dopustite da Vam objasnimo razliku o odnosu na ovu predstavljenu.
Prvobitna studija je bila zasnovana na vozilima starim 3 godine gde su tokom 12 meseci merene vrednosti zabeleženih problema vlasnika vozila. Ova poslednja, nazvana Initial Qiality Study, meri period od prvih 3 meseca novih vozila i probleme koji su se u tom periodu javili.
Kako je to već uobičajeno, Lexus je na vrhu liste sa rezultatom 77 a prate ga Jaguar i Porsche sa po 75. Kao što se da videti iz rezultata, Jaguar je napravio najveći pomak sa 20. mesta redukovanjem problema za 39! Cadillac je zabeležio 80 dok je Honda sa 83 na petom mestu.
Od 34 rankirana brenda u 2012., J.D. Power je zabeležio da je čak njih 26 popravilo rezultate od prošle godine, 5 je pogoršalo, gde spadaju Ford, Chrysler, Mercedes, Mini i Subaru, dok je jedan ostao na prošlogodišnjem nivou. Preostala 2 nisu bila uključena u prošlogodišnju studiju.
Kada se radi o individualnim modelima, Porsche 911 se drastično izdvaja iz “gomile” postižući rezultat od samo 44, najbolji rezultat postignut od kada je studija redizajnirana 2006. godine.
Ford je zabeležio 3 pohvale za Expedition, Mustang i Taurus modele, dok su Lexus ES350, LS i RX zabeležili prva mesta u svojim grupama.
Sveukupno, nivo kvaliteta industrijskog proseka se poboljšao za 5 u odnosu na prethodnu godinu i sada iznosi 102.
J.D. Power je zabeležio trend da svake naredne godine nivo kvaliteta postepeno raste, uz jedan značajan izuzetak, u oblastima audio, zabavnog i navigacionog sektora, gde je nivo problema uvećan za 8%
“Ovo potvrđuje nedavni trend,kako su problemi u ovim kategorijama porasli za 45% od 2006., istovremeno su u svim ostalim kategorijama problemi smanjeni za 24%”, navode analitičari.
J.D. Power kaže da to ima veze sa širokom rasprostranjenošću ovih sistema u svim cenovnim kategorijama.
“Do nedavno, ovi tipovi sofisticirane tehnologije su se nalazili samo u visokoj klasi. Međutim, poslednjih godina je pronašao put silaska u niže kategorije. Na primer, u 2012., više od 80% vlasnika je naznačilo da njihovo novo vozilo ima neku vrstu hands-free tehnologije”, rekao je potpredsednik J.D. Power-a, David Sargent.

Igor Kučerka – vrelegume.rs

[23.6.2012 13:11]

RSS
Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: