Online plus

Zaštita automobila od krađe

14 načina da zaštitite automobil od krađe

Ne postoji apsolutna zaštita koja garantuje da vaš automobil neće biti ukraden. Ipak, to ne znači da ne treba da date sve od sebe da ga zaštitite, a to je moguće uraditi i za malo novca. Uradite bar prekid struje, izmeštanje OBD priključka, plus bilo kakav alarm – uradili ste mnogo za malo para


Zahvaljujući raznim modernim alatima danas gotovo da nema automobila koji lopovi ne mogu da ukradu za manje od nekoliko minuta. Čak i običan čovek lako može da dođe do raznih mehaničkih i elektronskih uređaja, kao i softvera neophodnih za ovaj „posao“.

Kako raste vrednost vozila, tako raste i rizik od krađe, pa je potrebno uložiti više novca u zaštitu. Za „jugića“ su uglavnom dovoljni prekidač za struju i neki jeftin alarm, dok Audi od 30.000€ traži najbolju zaštitu koja postoji.

Bez obzira koji auto imate (starost, marka, itd) najbolje je napraviti kombinaciju nekoliko vrsta zaštite, mehaničke i elektronske, kako biste lopova odbili ka lakšem plenu čak i ukoliko uspe da sedne za volan:

1. Alarm, čak i najjeftiniji - odbiće donekle narkomana koji želi da vam ukrade akumulator, prvu pomoć, zvučnike... Razbijeno staklo ili razvaljena brava na vratima plus cena ukradenih stvari mnogima može da zagorča život. Kada lopov vidi da auto ima alarm, preći će na lakši plen koji neće da probudi ceo komšiluk.

Auto alarm „niže klase“ možete da nađete u oglasima po ceni od dvadesetak evra. Za nekoliko desetina evra više možete da kupite i neki kvalitetniji sa više funkcija.

2. Kvalitetan auto alarm – ovde je situacija znatno komplikovanija. Postoji više poznatih brendova, a upoređivanje „koji je bolji“ veoma je mučno i komplikovano. Njihova cena ide i do više stotina evra. Definitivno pružaju odličnu zaštitu, ali nisu nesavladivi, kao što su se mnogi vlasnici automobila uverili.

3. Satelitsko praćenje – više firmi nudi ovu uslugu kod nas. Cene nisu astronomske kao što to mnogi misle (održavanje desetak evra mesečno). U ponudi su razne dodatne usluge, uz koje možete da pratite npr. ponašanje sina/ćerke u saobraćaju. Možete da uzmete dojavu SMS porukom, gašenje automobila na daljinu (što je moguće i kod nekih skupljih alarma) u slučaju otimanja, i slično.

Nažalost, opremljeniji lopovi su navodno doskočili i ovoj zaštiti uz pomoć raznih ometača.

Pre nego što potpišete ugovor, dobro se informišite o uslovima, garanciji, cenama... Suština satelitskog praćenja je da lopov ne zna da se ono nalazi u automobilu, pa o tome ne govorite ni najboljem prijatelju.

4. „Uradi sam“ praćenje – u ovom slučaju nema satelita, već sakrijete neki stari telefon u npr. prtljažnik i ako vam ukradu auto, policija preko tog telefona može da ga locira (ukoliko bude dostupan). Naravno, morate da znate IMEI (International Mobile Equipment Identity) broj vašeg telefona, koji možete da nađete npr. na zadnjoj strani telefona iza baterije.

Uostalom, ako odlučite da primenite ovu zaštitu, moraćete prvo da nađete odgovarajući telefon, da ga sakrijete tako da bude neprimetan a opet da ima (dobar) signal, da možete redovno i lako da ga punite ili da bude konstantno na punjaču, itd. Testirajte razne scenarije krađe kako biste uočili slabe tačke – npr. ako auto uđe u podzemnu garažu i slično, pa telefon izgubi signal.

„Pametni“ telefoni imaju aplikacije sa kojima možete da pratite lokaciju drugog telefona bez pomoći policije. Ovo je vrlo široka tema, pa je dobro istražite. Koju god opciju odlučite da koristite, prvo je dobro istestirajte kako biste videli da li uopšte funkcioniše u realnim uslovima.

5. Prekid struje – suština je u tajnom prekidaču koji sprečava da gorivo dođe do motora ili na neki drugi način sprečava rad motora. Predstavlja veoma jednostavan i jeftin vid zaštite od krađe, ali je veoma važno da prekidač bude dobro sakriven kako ga lopov ne bi pronašao.

Ukoliko niste vični elektronici, prepustite ovaj posao nekom servisu od poverenja, naročito ako imate noviji automobil – tu može svašta da se poremeti.

Preporučujemo da napravite kombinaciju dva (ili više) prekidača, pa i da stavite jedan ili dva lažna, kako bi lopov potrošio što više vremena pokušavajući da upali auto. Jedan od tih lažnih možete da spojite na sirenu koja će da se aktivira, ali neće moći da se deaktivira istim prekidačem, već će sirena prestati da radi posle određenog vremena.

Ovde je kreativnost veoma važna – tajni prekidači treba da budu zaista tajni, što znači da je najbolje da sami smislite neko „specijalno“ mesto.

Postoje i nevidljivi prekidači, skriveni ispod neke plastike na prednjoj ili centralnoj konzoli – aktiviraju se i deaktiviraju magnetom koji nosite sa sobom.

6. Blokada volana na obruču (npr. „kandža“) – „gomila gvožđa“ koju treba stavljati, skidati i pažljivo kočiti zbog nje... Da li odbija lopove? Apsolutno! Da li može da se savlada? Pokazalo se da može, mada se to dešavalo uglavnom kod određenih pripadnika VW porodice zbog specifične konstrukcije upravljačkog sistema. Postoji više firmi koje nude slične proizvode.

7. Blokada volana na vretenu – ovde takođe ima nekoliko firmi koje nude zaštitu (Zeder, „igla“...), sa ili bez elektronske blokade motora u paketu. Za razliku od „kandže“, potrebno je samo okrenuti ključ u bravici ispod volana. Obično košta znatno više od sistema kao što je „kandža“ (preko 200 evra).

8. Kuka za volan - amaterima može da predstavlja problem, ali iskusan lopov će je „rešiti“ neverovatno brzo. Koštaju uglavnom od 1.500 do 2.500 dinara i diskutabilnog su kvaliteta. Možete ih naći u oglasima i brojnim prodavnicama auto delova i kozmetike.

9. Blokada menjača – postoji više vrsta, bez obzira da li je reč o automatskom ili manuelnom menjaču. Kod manuelnog je problem to što se neutrališe prostim pritiskanjem papučice kvačila – lopovi zatim mogu da odguraju ili odvuku auto.

10. Blokada nožnih komandi – ova ideja se davno pojavila kod nas, ali nikada nije zaživela. Ovakvih sistema više nema u prodaji.

11. Izmeštanje/promena OBD priključka – ova stavka spada pod obavezno! Nakon što uđu u automobil, lopovi spoje svoj kompjuter na priključak za dijagnostički računar, premoste fabričku zaštitu i startuju motor.

Da biste to sprečili, treba da odete u neki servis kako bi vam tamo ugradili novi OBD priključak (konektor) sa izmenjenim rasporedom kontakata (pinova) na koji ne može da se spoji dijagnostika bez adaptera. Taj adapter ponesete sa sobom kad idete na dijagnostiku.

Može i sam OBD priključak da se stavi na drugo mesto, kako bi ga lopovi teže našli.

12. Garaža – Mnogi misle da je garaža najsigurnija zaštita, ali ona je sigurna samo onoliko koliko su sigurna vrata na njoj. Dakle, ako ste skupo platili garažu, a na nju montirali jeftinu bravu ili katanac, lopovima ste možda samo olakšali posao pošto su se sklonili od radoznalih pogleda.

13. Graviranje stakala - na stakla možete da ugravirate broj šasije ili nešto drugo. Ovo obeležavanje će verovatno odbiti lopove, pošto zamena svih stakala mnogo košta, a ni sama stakla neće smeti da stave u prodaju preko nekog auto otpada.

14. Izmeštanje ručice za otvaranje haube - Neki lopovi, na primer, obiju bravu ili razbiju prozor, odmah otvore haubu i u sirenu ušpricaju pur-penu ili uguraju običnu krpu. Zatim nastavljaju dalje…

U ovakvim situacijama od pomoći može da bude izmeštanje ručice za otvaranje haube. Kada lopov shvati da ne može da otvori haubu i ućutka alarm, možda odluči da ne rizikuje i pobegne. Ovaj vid zaštite je odličan i protiv krađe akumulatora.

Ne oslanjajte se na statistiku
Neće valjda baš meni da ukradu auto? Upravo tako je razmišljao skoro svaki (bivši) vlasnik ukradenog vozila. Možda vaš automobil ne spada među one koji se često kradu, ali to ne znači da ste zaštićeni. Pritom, uvek može da se nađe nekо ko će pokušati da ga ukrade iako tome nije vičan i uništi vam tom prilikom bravu na vratima, kontakt bravu, pokida plastiku ispod volana, itd.

Zato je bolje da potencijalnim lopovima nalepnicama i lampicama jasno date do znanja da je vaš automobil zaštićen alarmom ili nekom mehaničkom zaštitom. Tako ćete ih verovatno odvratiti i uštedeti sebi nekoliko stotina evra zbog štete koja bi mogla da nastane pokušajem krađe.

Na primer, u Beogradu u proseku dnevno budu ukradena tri automobila, a posebno su ugroženi Opel, VW, Audi, Peugeot, Citroen, Renault.

Ko će da ukrade „jugića“?
Zastavina vozila se kradu - svako ko pokuša da vas ubedi u suprotno nije vam prijatelj. Rezervnih delova za njih je sve manje, pa u skladu s tim polovni delovi postaju sve zanimljiviji, što dovodi do češćih krađa.

Uostalom, Zastavina vozila su se i ranije mnogo krala, ali se tome nije pridavao veliki značaj zbog njihove male vrednosti.

Ostavljanje upaljenog automobila - krađa „na trkača“
Ova vrsta krađe dešava se mnogo češće nego što mislite. Mnogi vozači stanu pored kioska, izađu da kupe cigarete i ostave upaljen motor. Ovakvoj šansi mnogi sitni kriminalci prosto ne mogu da odole, iako možda tog dana nisu planirali da urade ništa protivzakonito.

Tako je pre nekoliko godina veoma „odgovoran“ otac ostavio svoj Citroen C4 sa motorom u radu i otrčao do fotokopirnice. Na zadnjem sedištu je spavao njegov šestogodišnji sin. Kada se posle nekoliko minuta vratio, nije našao ni auto ni dete. Na sreću, lopov je primetio šestogodišnjaka i samo kilometar dalje ostavio vozilo i pobegao.

Lažni kupci
Budite pažljivi i kada prodajete automobil, pa se nađete sa potencijalnim kupcem. Na primer, dogovorite sastanak na parkingu nekog restorana, kupac dolazi svojim vozilom u društvu prijatelja, desetak minuta detaljno pregledaju karoseriju, enterijer, proveravaju motor, a zatim zatraže da isprobaju auto.

Kupac seda za upravljač, vi krećete ka suvozačkom mestu i iznenada shvatate da vaš automobil odlazi bez vas. Uspevate da zapamtite registarski broj drugog automobila, ali kasnije u policiji saznajete da su na njemu bile ukradene tablice...

Čuvajte se krađe ključeva na odmoru
Događa se da turistima na plaži ukradu ključeve i zatim automobili bez problema odvezu sa parkinga.

Mogu da ga ukradu i bez paljenja
Čak i ako lopovi ne uspeju da upale auto (npr. nisu uspeli da nađu prekidač za struju), mogu da ga izvuku sa parkinga i odvuku drugim vozilom. Obično imaju u blizini obezbeđeno mesto na koje će ga skloniti i jednog ili više ljudi koji idu ispred i paze na policiju.

Koji je po vama najbolji način za zaštitu od krađe?

Izvor: polovniautomobili.com
Dragan Romčević
21898
Postavljeno: 24.08.2015

Arhiva: Online plus

Rubrika: Online plus
Postavljeno: 16.10.2018

Vienna Classic days 2018
Tekst sa video prilogom!

„Vienna Classic days“, jedan od najvećih skupova starovremenskih vozila, ove godine okupio je rekordnih 200 automobila. Po već poznatom scenariju, zborno mesto bilo je ispred gradske kuće u Beču. Sve je počelo u petak kada se vozio noćni reli „Sundown Trophy“, subota je bila rezervisna za vožnju po itinereru duž istorijskih ruta glavnog grada Austrije, kao i koleketivnu okupaciju centralne sobraćajnice „Ring-s trasse“, dok je nedelja tradicionalno rezervisana za opuštenu varijatu oldtajmer piknika kraj Dunava


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 22.06.2018

Range Rover, Rolls Roys, Audi, Maserati, Ferrari...

Koji su omljeni automobili poznatih fudbalera i šta voze najbolji od njih? U slavu Svetskog prvenstva koje se ovih dana održava u Rusiji, pišemo o najboljim modelima najboljih fudbalera današnjice i nekih starih nezaboravnih asova


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 11.06.2018

Mercury

Tržište vanbrodskih motora u Srbiji je u usponu. Legendarni Mercury preuzima primat po prodaji a sve u nastojanju da svima dokaže da je neprikosnoven No.1 na vodi


Modeli CR7 Tekst sa video prilogom!

27.05.2018

Šta vozi Papa?

24.05.2018

Revolucija na dva točka i malo elektrike

23.05.2018

VOŽNJA BEZ KAZNI

07.05.2018

Bodo Bušman i Brabus

04.05.2018

UBER

26.04.2018

Vladimir Putin Tekst sa video prilogom!

23.04.2018

Donald Trump

17.04.2018

Elektrifikacija četvorotočkaša

14.03.2018

BMW M5

30.01.2018

Tržište novoregistrovanih vozila u Srbiji 2017

18.01.2018

Tržište novih automobila u Srbiji 2017. po segmentima i modelima

16.01.2018

Premijere 2017.

05.01.2018

Istorija Pinap devojaka

13.12.2017

Obijanje vozila

01.12.2017

Pripremite automobil za zimu

17.11.2017

Pirelli kalendar za 2018. godinu

14.11.2017

Superautomobili 1993

23.10.2017

Sukob Škode i VW-a

18.10.2017

Tržište novih vozila u prva tri kvartala 2017. godine

10.10.2017

Obavezna oprema

30.09.2017

Saloni automobila

11.09.2017

Električni automobili u Srbiji

17.08.2017

Infiniti Prototype 9 Concept

16.08.2017

Automobilizam pre Velikog rata u SAD

12.08.2017

Peugeot 308 Cup

07.08.2017

Type R danas proslavlja 25 godina svog postojanja

27.07.2017

Opel Insignia GSi

26.07.2017

Električni automobili

12.07.2017

Pred vratima ozbiljnog tržišta automobila

12.07.2017

Renaultov električni trio Tekst sa video prilogom!

06.07.2017

Hyundai N Performance Tekst sa video prilogom!

04.07.2017

BMW X3 – treća generacija Tekst sa video prilogom!

30.06.2017

Bezbednost saobraćaja Tekst sa video prilogom!

22.06.2017

Lamborghini Huracan Performante

09.06.2017

Poseta Hyundaijevoj fabrici u Nošovicama Tekst sa video prilogom!

03.06.2017

Top 5 TV emisija o automobilima

31.05.2017

Niki Hejden

25.05.2017

Tržište polovnjaka april 2017.

19.05.2017

Ferućo Lamborgini

18.05.2017

Enco Ferari – čovek koji je ostvario svoj san

13.05.2017

Dream Jet

11.05.2017

Filmovi za ljubitelje automobila 2

04.05.2017

Polovni automobili u 2017.

30.04.2017

Filmovi za ljubitelje automobila

29.04.2017

Barometar PLUS

27.04.2017

Renault Clio by Zoran Kastratović

26.04.2017

Audi RS3 LMS

12.04.2017

Električni automobili

07.04.2017

Porsche Panamera Sport Turismo Tekst sa video prilogom!

06.04.2017

53. Međunarodni sajam automobila i motocikala u Beogradu

01.04.2017

Auto delovi - istraživanje

31.03.2017

Range Rover Velar

29.03.2017

Beograd 2017

28.03.2017

Beograd 2017

25.03.2017

SUV histerija

22.03.2017

Beograd 2017

18.03.2017

Mercedes-Benz G650 Maybach Landaulet

17.03.2017

Izazov Dukat planine Tekst sa video prilogom!

15.03.2017

Najstrašnija reč automobilske industrije

26.02.2017

Tupolev Tu-4

22.02.2017

Ford F-Series slavi 70. rođendan

21.02.2017

Muscle Cars (treći deo)

16.02.2017

Amerika Bomber

15.02.2017

Muscle Cars (drugi deo)

09.02.2017

Muscle Cars (prvi deo)

03.02.2017

2018 Ford Mustang GT

01.02.2017

Zeleni pakao Tekst sa video prilogom!

28.01.2017

Kako će Donald Trump da promeni auto industriju u SAD

26.01.2017

Kia Stinger

25.01.2017

Caproni Ca.60

18.01.2017

Krađa automobila

13.01.2017

Howard Hughes Tekst sa video prilogom!

12.01.2017

ELVIS: Svi kraljevi automobili

08.01.2017

MiG-ova ulica

07.01.2017

10 najčitanijih testova na našem sajtu

31.12.2016

Prekookeanski brodovi

27.12.2016

Tržište polovnih automobila

24.12.2016

O.J. Simpson i Ford Bronco (1993) Tekst sa video prilogom!

22.12.2016

Tehnički pregledi

19.12.2016

Über Amerikanci – 2. deo

15.12.2016

Über Amerikanci – 1. deo

14.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 2. deo

07.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 1. deo

06.12.2016

Najveće oružje Prvog i Drugog svetskog rata

01.12.2016

Bankrotiranje General Motorsa - II deo

24.11.2016

Bankrotiranje General Motorsa - I deo

23.11.2016

Zimske gume

09.11.2016

Amelia Earhart

18.10.2016

Ram 1500 Rebel TRX Tekst sa video prilogom!

14.10.2016

Brend

11.10.2016

Najveće oružje Sovjetskog Saveza

08.10.2016

Domaće aktuelnosti

05.10.2016

Avro Canada VZ-9 Avrocar

04.10.2016

Genesis

01.10.2016

Čitaoci reporteri

20.09.2016

Leteća Krila

13.09.2016

Chevrolet Malibu

09.09.2016

Panzer VIII Maus

30.08.2016

Bartini Beriev VVA-14

23.08.2016

Fiat 126P na Kubi Tekst sa video prilogom!

19.08.2016

Kamper ili prikolica

30.07.2016

Događaji Tekst sa video prilogom!

06.07.2016

VW Golf GTI Clubsport S

04.07.2016

Ford KA+

02.07.2016

Audi S5

23.06.2016

BMW-ova vizija za naredni vek Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

24 časa Le Mana 2016 Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

Renault Clio 2017

15.06.2016

Kampovanje prikolicom

11.06.2016

Događaji

24.05.2016

Formula1

10.05.2016

Ayrton Senna (21.3.1960.-1.5.1994.) Tekst sa video prilogom!

30.04.2016

SEAT Ateca

26.03.2016

Audi Q2

18.03.2016

V8 Bandits Tekst sa video prilogom!

17.03.2016

Renault Scenic

09.03.2016

Pagani Huayra BC

25.02.2016

Blic test: Audi Q7 3.0 TDI quattro

23.02.2016

Autonomni automobili

20.02.2016

Najskuplji dizel u regionu

20.02.2016

BMW M2 Coupe Moto GP Safety Car Tekst sa video prilogom!

15.02.2016

Opel Mokka X

12.02.2016

Indija vs Srbija

09.02.2016

Kućni ljubimci Tekst sa video prilogom!

06.02.2016

Land Rover Defender Tekst sa video prilogom!

04.02.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

01.02.2016

Novi Porsche 718 Boxster i 718 Boxster S Tekst sa video prilogom!

30.01.2016

Opel GT Concept

28.01.2016

Ford Focus RS

27.01.2016

Mercedes-Benz E klasa 2017 Tekst sa video prilogom!

12.01.2016

NAIAS 2016

08.01.2016

Istorijat motociklizma Tekst sa video prilogom!

06.01.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

02.01.2016

Najbolje ocenjeni automobili na testovima Vrele Gume Media Sistema 2015.

31.12.2015

Tržište polovnjaka u 2015. godini

30.12.2015

Šampioni aukcija 2015.

26.12.2015

Lancia Ypsilon 2016

24.12.2015

Preporuka stručnjaka

19.12.2015

Trijumvirat: Tekst sa video prilogom!

18.12.2015

Ford Crown Victoria Tekst sa video prilogom!

14.12.2015

Novi Mercedes-Benz E-Klase

12.12.2015

Lotus Exige Sport 350

11.12.2015

Wankel motor - promašaji koji su obećavali Tekst sa video prilogom!

07.12.2015

Prokletstvo Džejmsa Dina Tekst sa video prilogom!

03.12.2015

Honda Civic

01.12.2015

Infiniti QX30

30.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 2 Tekst sa video prilogom!

28.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 1 Tekst sa video prilogom!

27.11.2015

Jeff Gordon

26.11.2015

Šampionat u apsolutnoj kategoriji

20.11.2015

Peugeot 204

13.11.2015

Kako osvojiti američko tržište? Tekst sa video prilogom!

10.11.2015

Rejmond Levi

07.11.2015

Dodge Viper ACR za 2016. godinu Tekst sa video prilogom!

06.11.2015

Metan (CNG)

04.11.2015

Off Road - JEEP Adventure Days/Zlatibor 2015. Tekst sa video prilogom!

30.10.2015

Bloodhound SSC

21.10.2015

Zatamnjivanje stakala

17.10.2015

Opel Astra TCR

16.10.2015

Lada Vesta

14.10.2015

Adria Coral Tekst sa video prilogom!

08.10.2015

VW - Hronika skandala Tekst sa video prilogom!

06.10.2015

O Nedodirljivima sa ilegalnim softverom

03.10.2015

Jaguar F-Pace Tekst sa video prilogom!

29.09.2015

Infiniti Q30

28.09.2015

Novi Renault Megane Tekst sa video prilogom!

26.09.2015

Suzuki Baleno Tekst sa video prilogom!

24.09.2015

Toyota Hilux

23.09.2015

Porsche Mission E Concept Tekst sa video prilogom!

18.09.2015

Formula 1

11.09.2015

Chantilly 2015 Arts & Elagance

09.09.2015

Barnea Collection

08.09.2015

Borgward Isabella

03.09.2015

Formula 1

02.09.2015

Registracija autotomobila

01.09.2015

Steyr 50

27.08.2015

ZENITH 24 sata Elegancije 2015 powered by CHIVAS

27.08.2015

Zaštita automobila od krađe

24.08.2015

Icona Vulcano Titanium Tekst sa video prilogom!

22.08.2015

BMW M4 GTS Tekst sa video prilogom!

21.08.2015

Polovni delovi

18.08.2015

Koenigsegg One:1 Tekst sa video prilogom!

12.08.2015

V12 simfonijom protiv građevinskih mašina Tekst sa video prilogom!

07.08.2015

Subaru

05.08.2015

Pojačana kontrola vezivanja Tekst sa video prilogom!

04.08.2015

Ferrari 488 Spider

03.08.2015

Smart DCT Turbo

01.08.2015

Intervju Zoran Drobnjak

31.07.2015

Statistika

27.07.2015

Ford GT Le Mans 2016 Tekst sa video prilogom!

20.07.2015

Mazda 2 vs Renault Clio

18.07.2015

Rekordi koji će najteže biti oboreni u Formuli 1

17.07.2015

Chevrolet Cruze

11.07.2015

Oldtajmer skupovi

09.07.2015

Renault Talisman

08.07.2015

Poređenje – Audi A4 vs BMW serije 3 vs Mercedes-Benz C klase vs Jaguar XE vs Alfa Romeo Giulia

02.07.2015

Mercedes-Benz A klasa

01.07.2015

Saveti

29.06.2015

Alfa Romeo Giulia

26.06.2015

Peugeot 308 GTi

25.06.2015

Salon aeronautike Paris - Bourget 2015

24.06.2015

Anketa - Euro 4 norma

23.06.2015

Mercedes-Benz GLC

20.06.2015

Mazda CX-3

19.06.2015

Šokantni rezultati naučnog istraživanja

17.06.2015

BMW serije 7

12.06.2015

Pretnje i ucene iz Forda u Srbiji

06.06.2015

BMW X1

05.06.2015

BMW S1000 XR

01.06.2015

Akcija

30.05.2015

Ducati Panigale R

28.05.2015

Fiat Ægea

27.05.2015

Toyota Hilux

23.05.2015

BMW Motorrad na stazama uspeha

19.05.2015

Alfa Romeo

15.05.2015

Novitec Rosso Ferrari California T

14.05.2015

Nautika

13.05.2015

Mercedes-Benz G klase

09.05.2015

Ducati Diavel Titanium

08.05.2015

Volo Auto Museum

06.05.2015

Formula1

02.05.2015

Tailfin

29.04.2015

Formula E

28.04.2015

Peugeot 308 R HYbrid

25.04.2015

Volkswagen C Coupe GTE Concept

24.04.2015

Volkswagen Transporter T6

23.04.2015

Mercedes-Benz Concept GLC Coupe

22.04.2015

Audi Prologue Allroad koncept

18.04.2015

Lamborghini Huracan LP 640-4 Superleggera

16.04.2015

Citroen Aircross Tekst sa video prilogom!

09.04.2015

C.A.M.E.R Mostra Scambia

08.04.2015

Citroen Cactus 1.2 VTi/82 Shine

07.04.2015

Traktori na putu

04.04.2015

Jaguar XF

03.04.2015

Opel Corsa TNG

02.04.2015

McLaren 570S Coupe

01.04.2015

Opel Corsa Turbo

28.03.2015

Mercedes-Benz GLE i Mercedes-AMG GLE63

27.03.2015

Dosije Clarkson

19.03.2015

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

14.03.2015

Ženeva 2015 - Koncepti

12.03.2015

Audi TT Cup Tekst sa video prilogom!

11.03.2015

Ženeva 2015 - Tuning

10.03.2015

Opel Corsa OPC Tekst sa video prilogom!

07.03.2015

Automobili koji su obeležili sajam u Ženevi

06.03.2015

Audi R8

28.02.2015

Brabus 850 6.0 Biturbo Coupe

24.02.2015

Muzej Tehnike u Beču

21.02.2015

Škoda Superb

19.02.2015

Rinspeed BMW i3 Budii Concept Tekst sa video prilogom!

18.02.2015

Nissan Titan

17.02.2015

Ford Focus RS

09.02.2015

Preliminarni testovi u Herezu, u Španiji

07.02.2015

Zvezde Rétromobile 2015.

06.02.2015

Renault Kadjar

04.02.2015

Hyundai i10 1,2 GLS Premium Tekst sa video prilogom!

28.01.2015

Top 10 kolekcionara među poznatim ličnostima

26.01.2015

Ford GT

21.01.2015

Volkswagen Cross Coupe GTE Concept

20.01.2015

Alfa Romeo 4C Spider

19.01.2015

Ford F150 Raptor

14.01.2015

Dolar i akcize zaustavili pad cena goriva

14.01.2015

Buick Cascada

13.01.2015

Seat Leon ST Cupra

10.01.2015

Želje za 2015.

31.12.2014

Tržište polovnih automobila

25.12.2014

Škoda Superb

23.12.2014

Citroen DS3 i DS4

22.12.2014

Kako je BMW postao „BMW“

18.12.2014

Audi Q7

16.12.2014

Kako nastaju Opel sportski automobili

15.12.2014

Mercedes GLE Coupe

13.12.2014

Volvo XC90 T8

11.12.2014

Saveti stručnjaka

10.12.2014

Fiat 695 Abarth Biposto

09.12.2014

Povratak auto industrije u Bugarsku preko Kine

06.12.2014

Opel KARL

04.12.2014

Ford Mondeo

02.12.2014

Tehnologija

27.11.2014

Mitsubishi XR-PHEV koncept

26.11.2014

Opel Adam S

20.11.2014

Kia slavi jubilej

20.11.2014

Inovacije iz Volkswagena

15.11.2014

Fiat 500x

14.11.2014

Novi modeli na Euro NCAP testu... Tekst sa video prilogom!

12.11.2014

Sajam motocikala EICMA Milano

11.11.2014

BMW XDrive Experience

07.11.2014

Benzin vs Dizel

04.11.2014

Sajmovi: Auto e Moto d’Epoca Tekst sa video prilogom!

03.11.2014

Zimski pneumatici

01.11.2014

BMW X5M & X6M Tekst sa video prilogom!

31.10.2014

U susret VN SAD

30.10.2014

Plavi koridor!

28.10.2014

Nissan GT-R Nismo

25.10.2014

Mercedes GLA 45 AMG u Brabusovoj izvedbi

23.10.2014

Mondial de l’Automobile 2014

20.10.2014

Transferi u F1 su pred nama

18.10.2014

2015 Renault Espace

16.10.2014

F1 Déjà vu Tekst sa video prilogom!

14.10.2014

Tariranje 2014. Jeep Cherokee

14.10.2014

Fiat Abarth 695 SS Tekst sa video prilogom!

13.10.2014

Staza u Sočiju Tekst sa video prilogom!

11.10.2014

Suzuki Vitara

09.10.2014

Fića skup

08.10.2014

Kiša na VN Japana

07.10.2014

INTERMOT 2014.

06.10.2014

Honda Civic Type R

01.10.2014

Formula1

29.09.2014

Kupovina automobila

27.09.2014

Tehnologija

26.09.2014

Nova Opel Corsa

22.09.2014

Mercedes B klase

20.09.2014

Ferrari

17.09.2014

Najnebezbedniji automobili u istoriji

15.09.2014

Mercedes-Benz AMG GT Tekst sa video prilogom!

13.09.2014

Aktuelna dešavanja u „najbržem cirkusu na svetu“

10.09.2014

Chrysler otkrio unapređenja za 2015.

09.09.2014

Automobilske marke koje muškarci najviše vole

06.09.2014

Land Rover Discovery Sport 2015 Tekst sa video prilogom!

05.09.2014

Pred VN Italije Tekst sa video prilogom!

04.09.2014

Volvo XC90 Tekst sa video prilogom!

02.09.2014

Mali Renault, dugogodišnji igrač u promenama u društvu

01.09.2014

Kriza u Rusiji

30.08.2014

Dodge Charger Tekst sa video prilogom!

20.08.2014

Zvezde malih ekrana?

19.08.2014

Šta je vozio Gagarin

14.08.2014

Šef Fiat/Chryslera želi deo finansijskog „kolača“ koji pripada snabdevačima originalnih delova

12.08.2014

3 strane Kopa

08.08.2014

Mercedes-Benz S 600 Guard

07.08.2014

Testiranje bezbednosti vozila Tekst sa video prilogom!

01.08.2014

Šta i kako kada vam se slomi staklo na automobilu

31.07.2014

Porsche Cayenne

26.07.2014

PR: Rally Baja Aragon 2014

24.07.2014

Lexus NX 2015

22.07.2014

Novi smart fortwo & forfour Tekst sa video prilogom!

19.07.2014

II. NAVIGATIONRALLY 2014.

18.07.2014

Opel Corsa

18.07.2014

Renault Megane RS 275 Trophy

14.07.2014

Groblje automobila

11.07.2014

Lexus IS

05.07.2014

Pred VN Velike Britanije Tekst sa video prilogom!

03.07.2014

Staze koje su odnele najviše života u istoriji

02.07.2014

Rolls-Royce Ghost V-Specification

01.07.2014

Goodyearovih deset najvažnijih saveta za vožnju kad putujete na odmor

28.06.2014

Mercedes Benz 300 SDL -1986 Tekst sa video prilogom!

26.06.2014

VN Austrije

23.06.2014

Cigarette Racing 50 Vision GT Concept

19.06.2014

24 časa Le Mana

16.06.2014

Tesla Motors oslobodio svoje patente

15.06.2014

Interstellar

14.06.2014

Popravka auto stakala

13.06.2014

Novi BMW Serije 4 Gran Coupe

11.06.2014

Ford B-Max 1.0 Trend EcoBoost vs Fiat 500L 1.4 Nacionale vs Opel Meriva 1.4 Active XER

07.06.2014

Volkswagen Scirocco

06.06.2014

FIĆA SKUP 2014. – MINHEN

04.06.2014

Brzinomeri

30.05.2014

Srebrne strele

29.05.2014

Mercedes C klasa karavan („Estate“)

26.05.2014

Transferi za 2015. o kojima se „šuška“

24.05.2014

Rezvani Beast

23.05.2014

Bavarci nezadrživi

19.05.2014

BRABUS 850 6.0 Biturbo

15.05.2014

Mini Paceman GoalCooper

13.05.2014

U sećanje na Ajrtona Senu Tekst sa video prilogom!

12.05.2014

VN Španije 2014

10.05.2014

Najčudniji avioni u istoriji

07.05.2014

Uredba Vlade

05.05.2014

Vozni park komunističkih državnika

02.05.2014

BMW Vision Future Luxury

30.04.2014

9. Jeep i prijatelji Vrele Gume Off Road

25.04.2014

Peking 2014

24.04.2014

VN Kine

17.04.2014

Ferrari LaFerrari XX

16.04.2014

Red Bull Air Race World Championship

15.04.2014

Ford Focus Sedan

10.04.2014

BMW serije 4 Gran Coupe

04.04.2014

F1 Top Ten

02.04.2014

Obrum PL-01 Tekst sa video prilogom!

01.04.2014

Novitec Torado Lamborghini Aventador NL2

29.03.2014

Neobična pravila u saobraćaju

28.03.2014

Mazda motori

25.03.2014

Budućnost saobraćaja

25.03.2014

Ilegalni taksista

23.03.2014

Limuzina američkog predsednika

22.03.2014

Mini

12.03.2014

MTM

08.03.2014

Registar MUP Srbije

01.03.2014

Novoregistrovana vozila u 2013.

27.02.2014

Mazda3 Sedan 2.0i 120 KS Challenge

26.02.2014

SAAB 9000 Aero Tekst sa video prilogom!

22.02.2014

Pontonski čamac PrinceCraft Vogue 25SE Tekst sa video prilogom!

15.02.2014

1989 Porsche Panamericana Concept

13.02.2014

Limuzina za rastanak

13.02.2014

Bolidi 2014

07.02.2014

Osvrt na sajam automobila u Beču

03.02.2014

Opel 4x4

03.02.2014

Mercedes S600

25.01.2014

Audi Museum Mobile - drugi deo

22.01.2014

Ford Shelby GT350CR

20.01.2014

Prodaja automobila u regionu za 2013. English version

18.01.2014

Kacige Sebastiana Fetela

17.01.2014

Audi Museum Mobile - prvi deo

15.01.2014

Digitalizacija automobila

13.01.2014

Vrele Gume ispred Top Geara

11.01.2014

Honda S660 Concept

05.01.2014

Restauracija: Opel Kadett C GT/E 1900 Tekst sa video prilogom!

03.01.2014

Caterham Seven 160

02.01.2014

Sa letnjim pneumaticima nema odštete!?

30.12.2013

Audi planira da svrgne BMW

28.12.2013

Saab 9-3 Viggen

24.12.2013

Nissan BladeGlider Concept

16.12.2013

Cadillac Escalade

13.12.2013

Jaguar C-X17 Concept

11.12.2013

Nissan Nismo GT-R

10.12.2013

Limitirane serije nelimitiranih cena

07.12.2013

Ferrari Racing One 458 Competition

05.12.2013

Ford Mustang

05.12.2013

1931 Bugatti Royale Kellner Coupe

04.12.2013

Renault Initiale Paris Concept

03.12.2013

Muzeju tehnike u Beču

02.12.2013

BMW Concept Active Tourer Outdoor

30.11.2013

Bosch

26.11.2013

Valentino Rossi na Monza Rally Show

26.11.2013

1982 Zastava 750 SL Tekst sa video prilogom!

23.11.2013

Pravilnik o zimskim gumama ipak jasan vozačima

22.11.2013

Saab

18.11.2013

Red Bull, gazirano piće koje pokreće najbrže bolide na svetu

16.11.2013

Električni automobil, budućnost ili zabluda auto industrije?

15.11.2013

Peter Schreyer Tekst sa video prilogom!

14.11.2013

Monster Energy Gymkhana GRiD Tekst sa video prilogom!

11.11.2013

RUSH

09.11.2013

Oldtimer - Show, Budapest

06.11.2013

PSA koncern

02.11.2013

Elon Musk

26.10.2013

PGO Cevennes

23.10.2013

Kinesko tržište

19.10.2013

Toyota i-Road u proizvodnji 2014.

13.10.2013

Prodaja automobila u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu

11.10.2013

Fiat Amerika

08.10.2013

Velodrom Budimpešta

03.10.2013

Ferrari SP12 EC

26.09.2013

Hrčak za volanom kamiona Tekst sa video prilogom!

25.09.2013

YU AMK Veteran

23.09.2013

Promalja li se sunce iza crnih oblaka auto tržišta?

12.09.2013

10 najisplativijih

08.09.2013

Opel

05.09.2013

Yugo 45 Tekst sa video prilogom!

01.09.2013

Tesla Model S

29.08.2013

Intervju sa CORRADO LOPRESTOM

27.08.2013

Jeep Cherokee

26.08.2013

Bentley Flying Spur

14.08.2013

Trendovi boja automobila

11.08.2013

Mobilni telefoni u vožnji

02.08.2013

Rolls-Royce Wraith

31.07.2013

SAAB

18.07.2013

Spyker B6 Venator Concept

09.07.2013

FIAT 500L Living i 500L Trekking

07.07.2013

Infiniti Q50

26.06.2013

BMW Lusso Gran Coupe

23.06.2013

Oldtimer Klub Beograd

20.05.2013

Bad Homburg

15.05.2013

Boschert B300

29.04.2013

Baterije budućnosti?

19.04.2013

Muzej saobraćaja u Bratislavi

04.04.2013

Sretenjski Off Road karavan 2013

28.03.2013

SOMFY

21.03.2013

Statistika prodaje

17.03.2013

Ford EcoSport

12.03.2013

MQB platforma

08.03.2013

Toyota Auris Touring Sports

22.02.2013

Istorija Toyote Corolle

12.02.2013

Consumer Reports Tekst sa video prilogom!

08.02.2013

2012 Dartz PROMBRON Aladeen Edition

05.02.2013

Ford Transit/Tourneo Custom

29.01.2013

BMW Concept Serije 4

08.01.2013

Peugeot 2008 Concept

06.01.2013

Fiat Linea Tekst sa video prilogom!

04.01.2013

Honda CR-V

03.01.2013

Lamborghini Urus

31.12.2012

RRRolipop muzej - Eggenburg, Austrija

24.12.2012

HOFMANN - AUTOSERVISNA OPREMA

17.12.2012

Završetak oldtajmer sezone u Nemačkoj

10.12.2012

Deset stvari koje morate znati o gumama

08.12.2012

2013 Toyota RAV4

30.11.2012

Oldtajmer muzej – Bavarska

27.11.2012

Hydra Schmidt Coupé

14.11.2012

Hiperprodukcija

11.11.2012

75 godina Toyote

04.11.2012

Peugeot 4008/Citroen C4 AirCross

03.11.2012

1976 Chrysler New Yorker Brougham

30.10.2012

Blue Corridor 2012 Rally

27.10.2012

Opel Mokka

25.10.2012

Oldtajmer skup Beograd

19.10.2012

Nova Opel Cascada

18.10.2012

Opel Olympia

05.09.2012

Mercedes-Benz 170 SCB

27.08.2012

Volvo kaskaderska akrobacija

24.08.2012

10. skup moto kluba „CLASSIC WHEELS“ u Futogu

17.08.2012

Seat Leon

27.07.2012

Renault Clio IV

11.07.2012

Tržište polovnih automobila

07.07.2012

Opel rođendanska žurka na Hungaroringu

02.06.2012

Oldtimer Expo - Budimpešta 2012

02.05.2012

Oldtimer Expo 2012

27.04.2012

Udruženje istoričara automobilizma

26.04.2012

Downsizing

14.03.2012

Goodyear

05.01.2012

Muzej oldtimera

29.12.2011

Most kod Beške

05.11.2011

Porsche 959 Tekst sa video prilogom!

04.11.2011

Albert Biermann, šef odseka za razvoj BMW-a

21.10.2011

Audi A6 Avant / BMW 5 Touring / Mercedes E220 Estate

14.10.2011

BMW M3 E36

10.10.2011

VW i ekologija English version Tekst sa video prilogom!

21.09.2011

Salon automobila u Frankfurtu

13.09.2011

Rezerve nafte veće nego što se misli Tekst sa video prilogom!

21.07.2011

Devetostepeni menjač

10.06.2011

BMW serije 8

03.06.2011

Alternativna goriva

21.05.2011

Audi A6 2.0 TDI vs BMW 520d vs Mercedes E220 CDI

05.05.2011

BMW Innovation Days 2011 Tekst sa video prilogom!

23.04.2011

5 neverovatnih inovacija Mercedes-Benza

20.04.2011

Najjeftiniji automobili na svetu

12.04.2011

Najskuplji svetski automobili Tekst sa video prilogom!

04.04.2011

Film Tekst sa video prilogom!

31.03.2011

Audi A6 vs Mercedes E klase vs BMW serije 5 English version Tekst sa video prilogom!

18.02.2011

McLaren MP4-12C Tekst sa video prilogom!

17.02.2011

Tehnologija

03.02.2011

Novi momenti u slučaju 'registarskih tablica'

03.02.2011

Ford Focus vs VW Golf vs Opel Astra

19.01.2011

Intervju - Karl Lagerfeld English version

04.01.2011

INTERVIEW - Vladimir Rebić, zamenik Načelnika Uprave saobraćajne policije

21.12.2010

Prodaja

16.12.2010

MICHELIN Alpin 4 Tekst sa video prilogom!

15.12.2010

Koliko verujete automobilskim novinarima? English version

30.11.2010

Saobraćajna dokumenta

16.11.2010

Zimska oprema

04.11.2010

Zatamnjivanje stakala

25.10.2010

Mercedes-Benz 500 E Tekst sa video prilogom!

18.10.2010

Salon automobila, Pariz 2010 - Komentar English version

10.10.2010

Prominent woman entrepreneurs

24.09.2010

Automechanika 2010

20.09.2010

Ekskluzivno Tekst sa video prilogom!

17.07.2010

Mercedes SLS E Cell Tekst sa video prilogom!

08.07.2010

Alfa Romeo – prvih 100 godina

05.07.2010

Ekskluzivno

24.06.2010

Zanimljivost Tekst sa video prilogom!

18.06.2010

Jeep Club Srbija Tekst sa video prilogom!

15.06.2010

Most na Beški

08.06.2010

Poređenje

07.06.2010

Akcija

26.04.2010

Hibridna vozila

07.04.2010

Humanost

07.04.2010

G-Couture, samo za odabrane

06.03.2010

F1 - 2010

15.02.2010

Lorinser

13.02.2010

„Gazela“ naša nasušna

02.02.2010

BMW C1-E Tekst sa video prilogom!

26.01.2010

F1 na vodi

05.01.2010

Carine

15.12.2009

Audi A8

04.12.2009

Lizing

02.12.2009

Nauka u službi frizure

20.11.2009

Aston Martin Rapide

21.10.2009

BMW Z4 by AC Schnitzer

26.09.2009

Nautika

08.09.2009

Porsche Panamera S (4S)

02.09.2009

Prva vožnja Mazdaspeed 3

25.08.2009

Polovni automobili

10.07.2009

Zakon o bezbednosti u saobraćaju

05.06.2009

Aerodinamika

22.05.2009

WorldFirst Racing

15.05.2009

GT2 i GT-R

30.04.2009

Чедомир
24.8.2015 00:40
1
1

Под бројем 5.Прекид струје.
Друго најбоље по мени је број 4."Уради сам" праћење-јако занимљива могућност!

loeb-np
24.8.2015 06:39
0
2

samo lavlja kandza i alarm - volan plus menjac!!!

peca
24.8.2015 08:41
4
3

...

Ali
24.8.2015 09:31
15
1

Zaboravili ste najjednostavnije! Ne kupuj marke kola koja voze Srbi! Ovo je i najefikasniji.

Jovan 23
24.8.2015 10:22
18
0

Najbolji nacin je nenormalno velike kazne ili odsecanje ruku,nogu....druge zastite nema!

Enzo
24.8.2015 11:10
3
0

3 mi je besmisleno, 4, malo nezgrapno opisano.

Na eBay se moze naci dosta GPS/GSM trackera po bagatelnim cenama ali se tu javlja i problemcic.
Isti nude i vrlo prakticne ometace koji isto kostaju vrlo malo. Sto je jos gore, vrlo su popularni u Britaniji gde radnici i ostali imaju zelju za privatnoscu. Stvar je toliko uzela maha da se planira zabrana koriscenja jer ometaju GPS u kolima pored.

U svakom slucaju, koja desetina evra za mirniji san i sigurnost - vredi.

vlajce 330ci
24.8.2015 11:24
5
0

Najbolja zastita je praznjenje kalkulatora preko obd prkljucka.

salers
24.8.2015 15:26
3
2

Mislim da u svakom slucaju treba uplatiti kasko ako imate vredno vozilo. ali izmestanje OBD je jako pametna ideja i pored toga ugradnja alarma koji je povezan sa sirenom vozila radi boljeg prepoznavanja,obzirom da sve isto zvuce

pecagt
24.8.2015 15:36
2
7

Sve ovo je bacanje vremena i para,JEDINA prava zastita je full kasko, sve ostalo je frula za pastira!

Enzo
25.8.2015 09:48
2
0

Sta zanm za taj full kasko, meni je to jedini sigurni nacin da me pokradu. Osiguravajuca drustva svakako da sjajno prate rizik, i da na osnovu toga racunaju iznos koji im placamo. I to je uvek u njihovu korist.
Kockanje, ili mi nece ukrasti, ne gubim nista, ukradu pa gubim sve ili placam kasko i sigurno gubim.

Milan.J
25.8.2015 13:45
3
0

Za skuplji auto, ful kasko. Jer ko ima 30 i više hiljada za auto, taj može da podnese trošak.
Sećam se vlasnika jednog fiće početkom 70-ih godina. dojadilo čoveku da mu mangupi kradu mezimca, pa je ugradio sledeće:
PAŽNJA, nije za rasejane!!!
Ispod sedišta mini harpun, pa ko krade, ne može da ne bude uhvaćen.
Duhovito do bola, zar ne?

peca
25.8.2015 14:47
1
1

...

Marko
25.8.2015 16:35
6
0

Najbolja zaštita Smith&Wesson 500

fransoa
25.8.2015 20:22
5
0

najbolje je ako se blokira upravljanje, ne mogu ga odgurati, jedino to moze pomoci, ovi trikovi sa prekidacima su suvise amaterski. Zivim u Francuskoj i zeder mi je spasao auto u Parizu, u Beogradu ga nisu ni pogledali.

markos90
25.8.2015 21:44
3
1

samo kasko ;-) eto, kome treba nek se javi, radim u osiguranju...vama siguran auto, meni posla i svima lepo ;-)

otac Makarije
25.8.2015 22:45
3
0

Nemam kasko od 1988, od kada vozim. Kupujem nova vozila, ali ne VW. Na nemanju kaska sam uštedeo jedan i po dobar dizel automobil C segmenta.
Kasko i osiguranje redovno srećem kroz posao. Veća prevara ne postoji.

Aleksa
25.8.2015 23:22
3
0

Milane...slican slucaj se desio cini mi se u Bugarskoj...covek uzeo dasku, izbusio je velikim ekserima a preko stavio jastuk. Lopov usao, seo, i iskrvario u sedistu...mislim da je lik dobio i neku robiju, par godina...

pecagt
26.8.2015 00:06
2
2

Enzo,jel mozes druze molim te da mi objasnis to kako sa kaskom sigurno gubis,jer ja za 3-5 auta u svakom trenutku placam kasko vec 10 godina,pa da ne zivim u zabludi vise?!

Pecagt
26.8.2015 08:36
4
0

Makarije,ako nisi namenski ostavljao pare na gomilu i kupio od toga taj dizel c segmenta,onda nista nisi ustedeo,sto kaze neko,ako ostavis cigare za 20 godina imas za auto-ja kazem zadravo je ostaviti,al od auta nema nista,samo ces kroz dupe opet pare proterati...
Drugo,nebulozno mi je da se zabedjujem oko prednosti kasko osiguranja u 21.veku, pa nije bre ni stvar samo u kradji,ali jednim delom i jeste!
Sta kao ovo se ne krade,pa kad zaradis 15-20.000 evra postenim radom i ostavis ih na parking mestu ispred zgrade-jel to logika kojom ces da se vodis,ako jeste svaka cast,ja sam glup! Da ne pricam o ostalim aspektima,da me boli uvo kojom autom kada i gde idem i gde ga ostavljam,da zivim bez stresa, da me ne interesuje poplave pozari i grad,da mozes ako si zavidan da ga izgulis srafcigerom i da mi nista uradio,da soferku za auto koji je vec star 6 godina mogu da platim 500e jer ocu bas tu orginalnu kad je razbije kamen na putu...
Ne postoji steta koju nisam u roku-odmah naplatio od kaska i poslao u ovlasceni servis...
Ma ja i dalje ne verujem o cemu se ovde prica....

Enzo
26.8.2015 09:32
2
0

Rekao Makarije, ali da dopisem, parafraziram, Nova Astra 12.000, kasko godisnje kosta iznad 400.

To znaci da se od 30 novih Astri godisnje totalizuje jedna, sto je prilican procenat, tako da su osiguranja da dobitku.

Cudan primer za rent-a-car koji sam imao. Ako nemate osiguranje placate maksimalno 1000e. Ako kupite osigurenja za 30e/danu, ne placate nista. Nije bas da svaki mesec slupavam auto za 1000 evra. Ne secam se da sam ikada za oko 120 meseci to uradio. Ta usluga tesko da realno kosta vise od 3-5 evra.

U svakom slucaju, postujem da se uzme kasko. Sve je u odnosu kolicina brige/kolicina evara.

markos90
27.8.2015 14:03
2
4

ja stvarno ne mogu da verujem da neko u 21. veku kaze da je osiguranje prevara...ozbiljni ljudi i ozbiljne firme, ne prepustaju nista slucaju...sve to tako deluje dok se ne desi sranje, a onda se cesi...kao sto neko rece, konkretno za kasko, nije kasko samo kradja...eto cist primer, nek je 400 evra za tu astru kasko, koliko kosta far za istu i da li je realno da ga neko izlomi na parkingu i ode?!
da...bmw f10 staklo (ogledalo) u retrovizoru 90.000 dinara, kasko isto tu negde, lik mi dosao pre neki dan i psuje sam sebi sve po spisku sto ga nije osigurao, jednostavno, neko mu ukrao ogledalo...
stvarno je smesno polemisati o ovakvim stvarima sa,mogu slobodno da kazem, primitivnim ljudima...pozz

dragan
27.8.2015 21:06
3
1

Ja se samo nadam ako mi ukradu jednog dana auto, da ga vise nikada necu naci...

Enzo
27.8.2015 21:45
3
1

Da se razumemo, ni ja, verovatno ni Makarije nismo napisali, ni pomislili da je osiguranje prevara. Dobijes proizvod koji si platio a to je preraspodela tvog rizika (da ti polome auto) za neku nadoknadu.

Kao sto te ni banka nije prevarila za kredit, vec ti je posteno naplatila ostvarenje sna (imanje auta stana ili firme).

Ono sto sam jasno napisao je to da dugorocno svakako dobija osiguravajuce drustvo. Inace ne bi postojala kao ni banke.
Prvi link koji izlazi sa konkretnim brojem je ovaj:
http://www.thompsons.law.co.uk/personal-injury/car-insurance-companies-huge-profits.htm

Po svakoj polisi u UK, osiguranje je dobro nekih 100e u proseku. Kod nas ne znam - ako ima neki insajder neka podeli :)

Zato mislim da je bolje uloziti u sisteme zastite.
Plus ako volis auto, ne bi ti ga vratile pare. A ja svoj ne bih dao ni za 10x vecu vrednost, prosto je volim.rsv
27.8.2015 21:58
3
1

Kupis koreanca i nema brige. Inace zeder u kombinaciji sa kvalitetnim alarmom i izmestenim obd-om bi trebalo da sacuva vozilo u 99% slucajeva. Sto se tice sakrivanja telefona radi pracenja moze jeftino da se nabavi mali transformator sa 12 na 5v i da se spoji mrezu vozila tako da ne mora da se dopunjava a samim tim moze bolje da se sakrije.

markos90
28.8.2015 09:25
2
0

vi i dalje pricate o kasku,kao da on pokriva samo kradju...ok, ovde je rec o tome kako zastiti auto...zato sam i rekao da je kasko jedina stvar koja u potpunosti stiti auto, kradja, pozar, stete od drugog vozila, stete ako sami slupate auto, da ne nabrajam vise...
ne znam da li ste upuceni, ali za odredjene marke automobila, osiguravajuce drustvo nece da ga prihvati kao predmet osiguranja (rizik kradje, ostalo je ukljuceno), ukoliko nema blokadu letve i/ili obd zastitu (vw, audi, bmw, land rover, porsche...)

Ilija
28.8.2015 10:01
6
0

Sećam se onih poplava prošlog proleća. Na jednom placu lizinga se potopilo oko 20 vozila. Sva imala tzv. puni kasko. Ali, nije bio uključen rizik izlivanja vode (ili slična formulacija).
I lizing nije dobio ništa.
A ni mnogi drugi tada, iako su imali narodski rečeno, puni kasko.
Milsite o tome kada hvalite kasko.

markos90
28.8.2015 13:16
2
0

slazem se da ima osiguravajucih drustva gde ne bih osigurao ni trotinet... koji izbegavaju ili gledaju da prevare osiguranike prilikom nastanka osiguranog slucaja itd...ali sve je to normalno, svuda, a pogotovo u srbiji prevara ima koliko hoces, to je vec druga prica sto mi zivimo u neuredjenoj zemlji i takvi jos uvek posluju i zaradjuju na stetu drugih...zato treba gledati gde cete i kome poveriti pare u zamenu za neki proizvod ili uslugu!

Enzo
28.8.2015 13:53
4
0

Evo primer nekih kolega sa posla (u Srbiji).
Osigurali kasko auto, procenjen na 8000e.
Slupaju ga, steta procenjen na totalnu.
Kasko im vrati 5-6.000 jer zaboga, izgubio je vrednost za tih pola godine. Svi znamo kako automobili rapidno gube vrednost u periodu od 5-5.5 godina starosti (sarkazam).

Malo statistike, u BG je registrovano oko 500.000 vozila (600 sa ostalima). Godisnje se dogodi oko 2.000 kradja. Verovatnoca, ohrabrujuca, zacudjujuce ali smo prilicno dobro plasirani na svetskom nivou. Uz bilo kakvu zastitu, drasticno se smanjuje mogucnost da bas taj auto bude odabran (ako je prosecan, cest model)

markos90
28.8.2015 21:32
3
1

sto se tice procene vozila, to se procenjuje po knjigama AMSS-a i tacno se zna kolika je vrednost vozila u datom mesecu, tako da ni tu ne bi mogli da manipulisu ljudima, posto na polisi,ugovoru, stoje tacne karakteristike vozila, sa tacnom sifrom iz kataloga za to vozilo...ugovor je dvostrano obavezan, i pravno gledano, osiguranje me moze da vas prevari...e sad, primer isti model vozila, sa baznom i namunjenom opremom razlika 30% u ceni, covek hoce jeftiniju varijantu kaska i kaze da mu rade po nizoj vrednosti vozila, branik isto kosta, ali totalna steta ne...ima tu mnogo peripetija, i te greske sto se desavaju, krivica je osiguravajucih drustva koje zaposljavaju nestrucne ljude i oni nenamerno precute, ne kazu bitne stvari i onda ispasta osiguranik, a konkretno osiguravajuce drustvo ispadne grbavo, a agent prodaje radi jos par meseci, ne pronadje se u tom poslu i pici dalje...
dakle neuredjena zemlja, poslovanje firmi, banana drzava...to je ljudi shvatite, najveci problem svih nas...

Pavle
04.9.2015 10:02
4
0

Kad treba da se plati polisa kasko osiguranja, onda je full kasko sve pokriva, mirno spavaj (vuku te za rukav, zovu na telefon promocije bla, bla, bla), kad treba da se naplati steta onda pocinje nocna mora. Hiljadu primera...
Nasa zemlja puna lopova, a najvise ih je sa kravatom

Sanja
12.4.2017 13:39
0
0

Lavlja kandza je najbolja

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: