Ekskluzivno

Subaru Forester

Trči, Forest, trči

Ova fraza, inspirisana kultnom scenom iz još kultnijeg filma Forrest Gump, može se primeniti i na novi Subaru Forester, koji već četiri generacije neumorno trči po svim svetskim putevima, kao i izvan njih

Dva miliona! Čitavih dva miliona primeraka „šumara“ (u prevodu sa engleskog) prodato je od 1997. godine, kada se prva generacija Forestera pojavila na svetskoj sceni. Hvale vredan podatak, sa kojim se malo koji drugi model u segmentu može pohvaliti, uprkos činjenici da Forester od samog početka „fura svoj fazon“. Naime, Subaru nije čekao da crossoveri postanu popularni, pa da ga kao i ostali konkurenti adaptira ukusima kupaca. Čak ni poslednja, četvrta generacija, nije u estetskom smislu značajnije evoluirala od prvobitnog koncepta, što znači da je Forester sačuvao dobro prepoznatljiv stil. Negde na pola puta između uzdignutog karavana i SUV-a, ne fascinira spoljašnjošću, što uostalom nikada i nije bio njegov cilj. Opšte je poznata činjenica da kod proizvođača sa šest zvezdica inženjeri imaju prednost nad dizajnerima, vrhunska tehnologija, u spoju sa upotrebnom vrednošću, u prvom su planu.

Subaru tako već decenijama pliva uzvodno, te izuzmemo li malu Trezia i kupe BRZ (oba nastala u saradnji sa Toyotom), svi 100 % kućni modeli poseduju permanentnu integralnu transmisiju i famozne bokser motore. Nemojte, znači, zaključiti kako je Forester 2013 samo restilizovana verzija, jer osim što poseduje potpuno novu platformu, preuzetu od XV, odnosno Impreze, svi delovi karoserije su izmenjeni. Sam izgled ne donosi ništa posebno novo, završni nivo Sport (voženi) distancira se pre svega povećim „škrgama“ na obodu prednjeg odbojnika i specifičnim aluminijumskim naplacima od 18 cola. Sve u svemu, dosta hromiranih detalja i velike staklene površine, za razliku od nemačkih predstavnika. Krajnji rezultat je posve korektan, Forester 4 deluje robusnije i ubedljivije od prethodnog. Tako je barem kada se radi o verziji Sport, dok je standardna ipak za nijansu „pitomija“.

Praktičnost pre svega
Uzdignuta pozicija za upravljačem i velika stakla, sama po sebi obezbeđuju dobru preglednost. Dodamo li na to jednostavnu komandnu tablu, jasno je da vozaču ne treba mnogo vremena da bi se srodio sa ovim „sub“, kako ga od milja zovu poklonici. No, ambijent je i dalje veoma rustičan, jednim delom i zbog sivila, da ne kažemo crnila koji vlada. Počevši od podnih obloga, preko onih na vratima, sedišta i komandne table, sve je u crnoj boji. Uprkos tome, vozač se prijatno oseća, kako zahvaljujući udobnim sedištima (nažalost sa slabim bočnim osloncima), tako i zbog želje inženjera da pojednostave stvari. Znači, klasični i pregledni instrumenti (kazaljke se po paljenju „zakucaju“ udesno), upravo tamo gde smo navikli da ih pronađemo, uz još dva kolor ekrana. Donji služi za satelitsku navigaciju i audio komande, dok su na gornjem razne funkcije vezane za rad motora i putni računar.

Neko će se možda požaliti na ergonomiju, pre svega zbog ograničene amplitude podešavanja sedišta i upravljača, ne i na raspoloživ prostor, kako napred, tako i na zadnjoj klupi. Rekli bismo posve normalno, jer se Forester izdužio na 4,6 m (jedan od najvećih u segmentu), uz povećan međuosovinski razmak za 2,5 cm (2,64 m). Pet putnika oseća se posve komotno, čak ni tunel za transmisiju nije previše izražen. Prtljažnik time nije nimalo „osakaćen“, sa preko 500 l zapremine, prostraniji je za 55 l od bivšeg. Obaranjem zadnjih naslona (podeljeni na 2/3), jednostavnim povlačenjem ručica na bokovima prtljažnika, dobija se ravna površina od čitavih 1.600 l.

raspoloživ prostor,
udobnost,
ekonomičan i prijatan agregat,
efikasnost u svim situacijama

motor „šupalj“ ispod 1.500 o/min,
kvalitet pojedine plastike,
X-mode nedostupan uz dizel motor,
razlika u cena između benzinskog i dizela agregata

Praktični aspekt je isto tako za pohvalu, sve neophodne sitnice, počevši od povećih iPhone telefona, cigareta, limenki sa osvežavajućim pićem i slično, lako će pronaći odgovarajuće mesto u brojnim boksovima i udubljenjima. Spomenimo i tri utičnice od 12 V, kako vam se klinci ne bi svađali ko će prvi priključiti svoje elektronske gedžete. Ujedno smo konstatovali da je učinjen značajan napredak po pitanju kvaliteta materijala i završne obrade, iako je aspekt pojedine plastike i dalje veoma prosečan. U kvalitete svakako treba svrstati i veliki ugao otvaranja svih vrata, dok su peta, sa električnom asistencijom (serijska oprema uz voženi model). Visina otvaranja ovih može se ograničiti, što se pokazalo praktičnim u podzemnom parkingu sa niskim plafonom.

Bokseri, nego šta
Subaru sigurno ne bi bio to što jeste, kada ne bi posedovao famozne bokser agregate. Ovu orginalnu arhitekturu (cilindri jedan naspram drugog, pod uglom od 180°) danas upotrebljavaju još samo Porsche i BMW (kod motocikala), ali jedino Subaru poseduje i dizel bokser. Lišen vibracija, po startovanju zareži specifičnim metalnim zvukom. Zapremine od dve litre, razvija respektabilnih 350 Nm, teoretski raspoloživih od 1.600 o/min. U praksi, treba mu još par stotina obrtaja kako bi se probudio, kada linearno vuče sve do crvenog polja (4.800 o/min). Potpuno nepotrebno, jer maksimalnih 147 KS razvija pri samo 3.600 obtaja. Globalno uzevši veoma prijatan agragat, nažalost, previše prisutan u kabini u višem režimu rada (slaba izolacija).

Subaru Forester 2.0 D Sport

Cena 38.990 evra
Motor turbo-dizel, bokser/4; 1998 cm³; common-rail16/; 110 kW; 147 KS pri 3.600 o/min; 350 Nm između 1.600 i 2.400 o/min
Transmisija pogon: AWD na sve točkove; menjač: 6/M
Ogibljenje napred: MacPherson; nazad: dvostruka trouglasta ramena
Performanse ubrzanje 0-100 km/h: 10,2 s; maks. brzina: 190 km/h;
Potrošnja 7,3 l/100 km; emisija CO₂: 156 g/km
Karoserija SUV/5/5; D x Š x V 4.595x1.800x1.730 mm; Međ. rast. 2640 mm; Masa 1570 kg; prtljažnik 505/1592 l

Zauzvrat, perfomanse su sasvim na nivou očekivanja, kao i potrošnja, od 7,3 l u proseku. Kreće se od minimalnih 5,5 l, pa do desetak litara po gradu, zbog odsustva danas toliko rasprostranjenog Stop&Start sistema . Nije loše, posebno uzevši u obzir integralnu transmisiju, značajnu težinu i aerodinamiku kao kutija za cipele. Tako dođosmo i do druge specifičnosti proizvođača, tj do permanentnog pogona na sve točkove (50/50), nazvanog Symmetrical AWD. Subaru već decenijama ignoriše raspodelu obrtnog momenta na prednju ili zadnju osovinu, kao što to praktikuju bezmalo svi konkurenti, a o samo prednjem pogonu ni ne razmišlja. Samim tim, obezbeđen je optimalan kontakt sa podlogom, posebno u otežanim uslovima eksploatacije.

Po asfaltiranom putu, Forester naravno nema nikavih problema, uprkos povišenom klirensu (22 cm) i preterano snažnoj električnoj asistenciji, koja umanjuje povratan osećaj sa podlogom. U vožnji po zemljanim putevima, odnosno izvan njih, Foresteru pomaže i dobar napadni i izlazni ugao, od 25 stepeni (22 za dizel), uprkos činjenici da je definitivno izgubio reduktor, računajući i benzinske motore. Uostalom, sistem X-Mode, koji grupiše raznu elektronsku pomoć u off-road vožnji, (kontroliše rad motora, transmisije i kočnica, kako bi vozilo prilagodio terenu i podlozi, kako prilikom uspona, tako i jakog spusta), nije uopšte predviđen uz dizel. Reklo bi se da Subaru više veruje u agregate sa svećicama, tako da je u ponudi i osveženi 2.0i/150 KS, kao i 2.0 Turbo, od 240 KS. U kombinaciji sa automatskim menjačem, nazvanim Lineatronic, ispušta skromnih 150 g/CO₂, što je rekord za jedan 4x4 automatik. Isti menjač očekuje se ubrzo i kod dizela. U međuvremenu, poboljšani šestostepeni manuelni, više-manje ispunjuje očekivanja. Dobro odmeren, sada znatno manje „kači“ prilikom prelaska u željeni stepen, bez da je postao mekan kao kod pojedinih konkurenata.

Skup, ne bez razloga
Za najjeftiniji Forester 2.0i Trendy u Srbiji vam treba 25.990 evra! Sve više-manje neophodno je uračunato u ovu cenu, računajući aktivne i pasivne sigurnosne sisteme (sedam vazdušnih jastuka, od kojih jedan za kolena vozača), automatski dvozonski klima uređaj, grejače prednjih sedišta, kožom obložen upravljač i ručica menjača, tempomat, audio sistem, aluminijumske naplatke od 17 cola... Za većinu vozača sasvim dovoljno, no, ko poželi i navedeni automatski menjač, mora da doplati 2.000 evra. Slično je i sa dizelom, koji je skuplji od benzinca za nerazumnih 5.000 evra (30.990 evra)! Preterano, bez obzira na sve navedene kvalitete. A ukoliko se ovaj poželi sa najvišim paketom opreme Exclusive (voženi), cena se penje i do 38.990.

Za utehu, dobija se sve što se poželeti može. Navedimo samo kožna sedišta, aluminijumske papučice, sportski prednji branik, satelitsku navigaciju, startovanje i otključavanje vozila bez ključa, električna peta vrata, hi-fi sistem Harman Kardon, kameru za vožnju unazad i naplatke od 18 cola. Osim bogate opreme, visoka cena može se opravdati i realnim kvalitetima koje pruža, Forester je zaista vredan saputnik za sve (ne)prilike. Osim respektabilne efikasnosti, po putevima i izvan njih, uspeo je zadržati orginalni karakter, i pomalo spartanski duh. Potpuno u suprotnosti sa sve brojnijim „salonskim“ SUV i crossoverima, toliko sličnim jedan drugom. Aduti koje poklonici Subarua ističu u prvi plan, pitanje je samo može li Forester 4 osvojiti i srca novih kupaca, nebi li najzad izašao iz senke evropskih konkurenata?

Tekst i slike: Perica Rajković
18464
Postavljeno: 25.12.2013

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

salej.
25.12.2013 09:32
28
0

Vozim bas ovakvog novog forestera. Upravo sam se vratio sa puta, iz inostranstva. Utisci su vise nego dobri. Stabilan, dosta udoban i tih. potrošnja na prosecnih 140 km/h, oko 8 litara. Bas pouzdan i dobar auto

Don
25.12.2013 09:34
16
3

Cini mi se da je u Svicarskoj vrlo popularna marka, sto je razumljivo s obzirom na konfiguraciju terena i mogucnosti ovih vozila. Japanci su ovdje tvrdoglavi, ne mijenjaju pretjerano modele, sto je ocito forma uspjeha. Ne vjerujem da je tu inzinjerija u pitanju, ta onda bi napravili i aerodinamicniji auto, ugodnijih materijala u unutrasnjosti(meni se licno nimalo ne dopada ovaj kokpit).No ocisto se neki kompromisi moraju raditi. Imaju li idalje problema sa dpf? Ima li neko iskustva sa ovim modelom, servis, odrzavanje, tipicni kvarovi?

Dejan L
25.12.2013 10:32
17
32

Neko reče kako je Škodin enterijer neinventivan.
Šta ćemo sa ovim enterijerom?
Šta ćemo sa tvrdom plastikom?
Mislim da je ovo dobar auto, mehanika vrh, kvalitet vrh, ali plastika...
No comment

Митрофа
25.12.2013 11:46
4
30

Макан је закон за СУВ и САВ возила.

nidza
25.12.2013 18:17
12
5

perfekt


Samo malo
25.12.2013 18:51
27
8

@Dejan L Ko je spominjao Skodu ? Sta cemo sa Daciom onda koja je bolja i lepsa od Skode ali ne i od Forestera !?

asd
25.12.2013 19:02
24
5

Ja pratim auto industriju vec 15ak godina, i rekao bih da je ovo po mom ukusu najpribliznije savrsenom automobilu. Auto za sva godisnja doba, za sve kontinente, sve uzraste, ima cool imidz, cenu ne mozemo da komentarisemo posto smo sirotinja (ovo se i na pravi za nas). I to ne samo ova generacija Forestera, vec sve generacije! Cak i modeli stari po 10 godina su po meni i dalje odlicni.
A kad bi gosn asd imao para kupio bi turbo verziju. Sa 240 konja + neki chip tuning, dodjemo za jedno 1000 evrica do 300 konja i imas pravu masinu!

MIVEC
25.12.2013 19:17
26
0

@Митрофа&, To je samo mali Kajen.. ;)

Po meni jedan od najboljih modela u klasi koja je odavno vec poprilicno velika, a kome je pipkanje plastike najbitiniji deo posedovanja ovakvog automobila slobodno neka ga zaobidje. Cini mi se da ni cena nije toliko iznad konkurenata ako je uopste i veca. Kako neki Ameri vole da kazu: "... and one Subaru, just in case of zombie apocalypse". :D

Dejan L
25.12.2013 20:47
8
21

@ Samo malo
Gospodin Pavle Barta je izjavio kako Škoda nema inventivan dizajn enterijera.
Pa me interesuje kako komentariše enterijer i tvrdu plastiku u jednom Subaruu koji košta 2x ko Škoda

Samo malo i jos malo
25.12.2013 22:21
19
7

@ Dejan L . Subaru je testirao gospodin Peki isto kao i Daciu koja kosta dva puta manje od Skode i nema nikakve veze sa gospodinom P.Bartom, Skodom i tvojim komentarom....(osim ako mu ne duguje neke pare pa imaju veze :)) ) Inace pitanje je ok. i tako si trebao odma formulisati kao pitanje g. Pavle Barti a ne kao komentar, ili si mozda mislio da g.Peki odgovara na ono sto je pisao g.Pavle Barta ?

Japanautofan
25.12.2013 22:50
28
5

Molio bih Pekija da prilikom testiranja automobila drugih proizvodjaca vise ne spominje DACIE I RENAULTE. Da ukoliko moze izbaci iz upotrebe izraz "plasticne kante" i da kod svakog testa automobila uporedi isti sa bar jednom ŠKODOM. Unapred HVALA :-) ps: Slikanje u gepeku je u redu samo ukoliko testira Porshe,Ferrari ili neki slican model.

Slavisica
26.12.2013 09:03
22
0

Vidan pomak napred sto se tice spoljasnjeg dizajna.
Unutrasnji se vec da preziveti.
Cena, ko i svaki Subaru. Inace, zanimljiva stvar sto se tice kupaca : pre nekoliko godina neki casopis je pravio anketu vlasnika odredjenih modela automobila, i vlasnici Forestera, njih 90%, rekose da kad bi menjali auto, opet bi to bio Forester (noviji model, naravno). Kvalitet plastike je ovde pomalo offtopic.

Don
26.12.2013 09:06
15
5

moramo dodati i kesu u gepeku, bez nje ne ide!!:)

Nesabg
26.12.2013 19:46
4
16

Sumar za sumare

Joj
26.12.2013 19:53
19
0

Sumar za sumare ne moze da "Skodi" :)) Daster za prasinare ....

dejan
28.12.2013 19:28
14
8

Macan, Kajen ... ne razumem Vas ljudi Škoda, Reno Dacia ...
Malo ste promašili temu...
Subaru je avangarda za nižu ligu ...
A za cenovni rang i budžete koje imaju VAG, BMW ili Daimler da ima - pravio bi bolje automobile.
...
Praktičnost Forestera proizilazi iz njegove namene Tražen je u Aziji, Australiji, Americi ???
Nije šminker ... ili folirant
Ne prodaje i ne nudi ono što nema ...
Ne krije se iza zvezde ili propelera ...
Univerzalnost njegove klase (ne bih ga ja mešao ni sa Rav-om, Tiguanom, ...) je jedinstvena ...
Osim toga, kad vež kritikujete kokpit ... niko ne može da promaši kao što je to VAG uradio sa Golfom 5 i njegovim spinovima, Turanom, Tiguanom koji bi više pristajao kamionima ... Ili Toyota sa mnogo svojih modela u raznim generacijama, ili aktuelnom Aurisu


I opet jos samo malo
28.12.2013 20:12
11
1

@Dejan Ti si malo pobrkao ili nisi skontao "ironiju" i "sarkazam"

nenad
04.1.2014 21:03
13
0

Vozim forestera dizela vec cetiri godine ,presao 120000 km, i do sada sam imao jedino problem sa pdf filterom koji je da li zbog kvaliteta goriva morao vise puta da se cisti do sada bez zamene. Tvrdo kvacilo i visi nivo buke pri brzini vecoj od 140km. je jedino sto mi smeta na ovom vozilu sve ostalo je zadovoljavajuce.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: