Ekskluzivno

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

TALENTOVANA MUZA

Kršten 1990. godine imenom Klio, po jednoj od devet antičkih muza, ovaj popularni Renault upravo je doživeo treće izdanje

Pre tačno 15 godina, naslednik legendarnog Renaulta Super 5, stupio je na scenu. Ujedno, ovaj čuveni francuski konstruktor prekida dugogodišnju numeričku tradiciju (setite se Renaulta 4, 5, 9, 11, 19...), i od tada svojim modelima daje zvučna imena, poput Clio, Twingo, Laguna, Megane, Safran i sl. Sav zaobljen i u orginalnim bojama, ovaj simpatični Renault odmah je postao pravi bestseler, koji se do današnjeg dana proizveo u gotovo 9 miliona primeraka. Već tada, Clio je bio velik gradski automobil, prostraniji i bolje opremljen od mnogih konkurenata. Nastavljajući tradiciju, Clio III se izdužio na 4 metra, čime je postigao dužinu nekadašnjeg Golfa II ili recimo Peugeota 306. Dimenzije koje su do pre koju godinu odgovarale superiornijem segmentu, ali koje više nisu izuzetak. Spomenimo samo Škodu Fabiju (3,96 m) i novi Fiat Punto (4,03 m), pa dakle ni u Renaultu nisu štedeli na limu. Od svog prethodnika duži je za čitavih 18 cm, a širi i višlji za dobrih 7-8 cm. To, ipak, ne znači da je pozitivniji u svakom pogledu, jer više santimetara i opreme obavezno nameće višak nepoželjnih kilograma. Jedan Clio II, sa benziskim 1.6 16V, imao je oko 1040 kg, dok novi sa istim motorom ima 180 kg više. No dobro, i to je tendencija savremenih vozila, koja su za uzvrat sve sigurnija. Clio III, osmi je po redu Renault sa osvojenih maksimalnih pet zvezica, prilikom strogih kraš testova.

Sve je ovo više ili manje važno, ali za mnoge estetski izgled ima najveću “težinu” prilikom izbora. Po tom pitanju Clio se uspešno distancira od prethodnika, daleko fluidnijom formom, bez da se stilom ističe kao recimo bratski Megane. U prednjem delu prepoznajemo aktuelni trend konstruktora, dok je zadnji gotovo klasičan. Tajne nema, ne menja se ekipa koja dobija, jer Clio III nema pravo da «omane». Pored familije Megane, on je taj koji donosi novce u kuću.

Mali Megane
Do dolaska novog Clia, postojala je logična hijerarhijska lestvica. Modus je mikro van, prostraniji i praktičniji, te logično skuplji za desetak procenata. Megane se sa svoje strane distancirao znatno superiornijim dimenzijama, tako da se znalo ko u koju kategoriju pripada.

Dolaskom «trojke», i Modus i Megane gube nabrojane argumente, jer je od prvog Clio postao veći, a drugom se veoma približio u svakom pogledu. Uz to cena slično opremljenog Clia i Megana, razlikuje se i do 4.000 evra, naravno u korist novajlije. Aha, reći će neko, eto dobre prilike na vidiku!? Tačno, samo treba znati da za najslabiji Clio 1.2 16V/75 KS (za francusko tržiste nije predviđena verzija od 60 KS), sa troja vrata i osnovnom opremom, ipak treba izdvojiti 12.000 evra. Verzija sa petora vrata skuplja je za 500 evra. Dodajmo potom par neophodnih opcija u vidu klima uređaja i radio prijemnika (da, da i za njega), za šta treba barem još 1.000 evra, i račun se brzo « naduva ».

Za uzvrat imate automobil gotovo u kompaktnoj klasi, koji pruža sasvim dovoljno prostora četvoročlanoj familiji. Napred ga ni pre nije nedostajalo, ali pozadi i u prtljažniku, napredak je evidentan. Vozač od recimo 1.8 m, može podesiti normalno svoje sedište, a da to ne smeta onome pozadi. Kako je i prostor za glavu evoluirao, putnici imaju osećaj da su u automobilu više kategorije. Nekada nedostatak, prtljažni prostor sada pruža odličnih 288 litara, i što je još važnije, potpuno je pravilnih formi, sa blago izraženim proširenjima od točkova. Kako smo imali jedan Megane pri ruci, mogli smo konstatovati da je i pristup praktičniji, usled specifičnih formi zadnjeg dela Megana. Daljim poređenjem uverili smo se da je kod ovoga zadnja klupa ipak udobnija i sa većim nagibom, dok u širinu jedva da ima koji santimetar više od Clia.

Zbog toga su u Renaultu morali da valorizuju enterijer Megana, prilikom poslednje restilizacije, jer mlađi brat opasno je napredovao i na ovome polju. Opšti kvalitet, završna obrada i bogatstvo opreme, sigurno neće olakšati život Meganu, pod pritiskom mlađe konkurencije.

Moramo vam ipak skrenuti pažnju na dve stvari. Upotrebljena plastika na komandnoj tabli je mekana i kvalitetna, samo kod skupljih verzija, dok je kod osnovnih tvrda. Recimo da su se ovakvom logikom poveli i određeni konkurenti, ali kako objasniti da se kod skupljeg Clia upravljač podešava i po dubini, a kod ostalih samo po visini? Zapravo ovakva diskriminacija je u direktnoj vezi sa «pametnom» karticom-ključem, u verziji « slobodne ruke». Retkost u kategoriji, omogućuje otključavanje vozila samim stavljanjem ruke na bilo koju bravu, i startovanje motora pritiskom na dugme, bez da je neophodno izvaditi je iz džepa. Zaista zgodno, te za nju vredi izdvojiti još 400 evra.

Kada smo kod praktičnih rešenja, navedimo još automatsko uključivanje svetla i brisača, regulator i limiter brzine, Xenon svetla i dopunske farove za osvetljavanje u krivinama (u zavisnosti od ugla točkova, pali se levi, odnosno desni), ESP, sistem za permanentnu kontrolu pritiska u gumama, osam vazdušnih jastuka (ima i dva ispod butina u prednjim sedištima) ...,što sve govori o želji da se što više distancira od ostalih «mališana» u kategoriji. Da je tako govori i komandna tabla, arhitekturom opet nalik na Megane. Testirana verzija Luxe Privege, sa svetlim enerijerom, kožnim upravljačem i svim gore navedenim, zaista fascinira. Odlična ergonomija, dovoljno prostora za odlaganje sitnica u vratima, veliki pregradak za rukavice i police ispod sedišta (nažalost, opet rezervisane za skuplje verzije), prosto mame na vožnju.

     
 

Ograničeni napredak
Logična je želja konstruktora da sa svakim novim modelom načini značajan pomak, no Clio II je već podigao lestivicu veoma visoko. Prvenstveno zbog viška kilograma, karakteristike kod Clio III nazaduju, pa je neminovan porast snage. Kao što smo rekli, u Francuskoj je izbačen iz ponude motor 1.2 od 60 KS, pa ko želi da zadrži isti nivo karakteristika, mora posegnuti za snažnijim blokom. Testirani 1.4, koji na papiru razvija respektivnih stotinak «konja», u praksi je lenj, posebno u nižim obrtajima. Ispod 3.000 o/min bolje je ne upustiti se u rizična preticanja, neophodan elan pronalazi tek kada se dobro zavrti. Dodajmo na to kapricioznu ručicu menjača (vođena kablom) i upravljač sa previše snažnom električnom asistencijom, tako da nismo preterano uživali u temperamentnijoj vožnji. Uzevši sve u obzir, smatramo da je ovaj motor neophodni minimum za one koji se sa njim žele otisnuti na duži put. Uspeva da ubrza do 100 km/h za oko 13 sekundi i da pogura automobil preko 170 km/h, no ko hoće da sluša muziku ili razgovara sa ostalim putnicima, bolje da se ograniči na 140 km/h. Pri ovoj brzini motor je «debelo» prebacio 4.000 obrtaja, i uspeva da poništi sav trud konstruktora. Naime, Clio je izuzetno tih automobil, gde pre svega mislimo na buku od kotrljanja i šumove od vetra. Imajući prilike da provozamo i 1.5 dCi/85 KS, možemo mirne savesti reći da je ovaj neuporedivo prijatniji, dakle sve navedene zamerke se odnose prevashodno na dotični agregat.

Srećom po njega, udobnost nije dovedena u pitanje, mada ogibljenje više ne predstavlja referncu u kategoriji. Slabije upija manje nepravilnosti na putu, sve zbog relativno tvrdog trima i pneumatika od 16 cola (seriske od 15). Nalazimo da je prethodni bio udobniji i agilniji, mada ne i sigurniji. Novi Clio se odlično ponaša pri većim brzinama i u brzim krivinama, dok u oštrim ESP mora češće da reaguje. Izuzetno je efikasan, i moguće ga je isključiti do brzine od 50 km/h, kada se ponovo automatski aktivira. Realan napredak je ostvaren i u domenu kočnica, koje se ističu velikom efikasnošću i omogućuju veoma kratak zaustavni put od 66 m, pri brzini od 130 km/h (5 metara bolje od Clia II). Kao po običaju, u sprezi su sa ABS-om i sistemom za urgentno kočenje (povečava pritisak kočionih čeljusti na diskove).

     
 

Jednim pogledom

Karoserija

Udobnost

Izgled

8

Napred

8

Funkcionalnost

8

Pozadi

7

Kvalitet izrade

8

Ukupno:

7,50

Ukupno

8,00

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

8

Funkcionalnost

8

Performanse

6

Dizajn

8

Kočnice

9

Ponuda prostora

9

Ukupno:

7,66

Kvalitet materijala

9

Motor

7

Završna obrada

8

Menjač

7

Ukupno:

8,40

Cena

7

Prosečna ocena: 7,51

Posledica povećane mase je i viša potrošnja, posebno u gradu. Ispod 10 litara moguće je sići jedino u noćnoj vožnji po usnulom Parizu, dok je minimala, od oko 7 litara, zabeležena na regionalnim putevima. Sa prosečnom brzinom na autoputu od 128 km/h, Clio 1.4 troši 8,3 litara, upravo koliko je iznosila prosečna potrošnja nakon desetak dana probne vožnje. Groso modo, oko litru više od prethodnika, ali sada ima veliki rezervoar za gorivo, zapremine 55 l.

Druga strana medalje
Reklamni slogan, koji je pratio izlazak prvog Clio pre petnaest godina, glasio je u prevodu: «Ima sve kao veliki», što i te kako važi za treću generaciju. Međutim postojao je još jedan video spot, gde naftni šeik kritikuje svog sina što je kupio automobil koji nije dovoljno skup, bez obzira što mu je ovaj nabrojao sve kvalitete malog Renaulta. Danas je situacija znatno drugačija, jer za najskuplji Clio 1.5 dCi/105 KS Initale, u Francuskoj treba «bagatelnih» 21.200 evra. Naš testirani se «menja» za ček od 16.600 evra, mada se 1.4 može kupiti počevši od 14.000 evra. U ponudi je i snažniji 1.6 od 110 KS, kao i tri dizela izvedena iz istog bloka 1.5, snage 70, 85 i 105 KS. U planu je još jedan benzinski 2.0, razvijen u saradnji sa Nissanom (direktno ubrizgavanje), kao i Clio RS, sa čitavih 200 KS, za koga je zaduženo odeljenje Renault Sport.

Što se tiče opreme, može se odlučiti između četri osnovna nivoa (Pack, Confort, Luxe i Initale), i isto toliko specifičnih enterijera (Autentique, Expression, Dynamique i Privilega), gde kupci biraju oblik i boju sedišta i komande table. Uz sve raspoložive agretate, poželjno je pronaći precizan katalog ili dobro upućenog prodavca, pre nego što se poruči željena verzija.

Veći, prostraniji, praktičniji i sigurniji, novi Clio je za uzvrat inertniji, sa povećanom potrošnjom i cenom. Ostvaren je veliki napredak, ali da bi zaista postao N°1 u Evropi, u Renaultu bi trebalo da koriguju par detalja. Mislimo pre svega na ne preterano precizno upravljanje i donekle smanjenu udobnost. Sigurno je da Clio III trenutno spada u najtelentovanije u kategoriji, ali Grande Punto i novi Nissan Micra, kao i restilizovani Polo, C3 i Fiesta, veoma su ozbiljni protivnici. Dolaskom malog Lava, odnosno Peugeota 207, stvari će se još više iskomlikovati.

unutrašnji prostor,
stil,
kvalitet
materijala,
ponašanje na putu

velika težina,
slabije karakteristike,
povećana
potrošnja
i cena

Ekskluzivno iz Pariza,
Perica Rajković
9246
Postavljeno: 22.05.2006

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

Goran
22.5.2006 23:05
0
0

Procitao sam ovaj tekst i vidjenje Vaseg novinara o ovom automobilu, ali mi se ne svidja kako je mozda malo i nepravedno ocjenjen auto. Kupio sam clio 3 1.5 dci 85KS i mogu Vam reci da bi mu ja dao mnogo vece ocjene. Ne cini mi se da je nesto preterano bucan kako je naveo Vas novinar, cak sta vise mislim da uopste nije glasan auto kako se radi o dizel motoru. Druga stvar, dao bih naglasak na udobnost koji nudi ovaj clio. Ne bih volio da mislite da je ovo moje misljenje mozda subjektivno (ponosni vlasnik novig Clia), trudio sam se da dam vrlo objektivnu ocjenu o ovom autu jer mislim da to on i zasluzuje, ako uzmemo u obzir odnos cijene i kvalitete koju nudi, ovaj auto je dobitna kombinacija! Puno pozrdrava iz Gradiske, RS Goran

Perica Rajkovic
23.5.2006 10:51
0
0

Gorane, svako ima prava na svoje videnje stvari, ali ako jos jednom procitas tekst, pronaci ces sledecu frazu: "Clio je izuzetno tih auto, gde pre svega mislimo na buku od kotrljanja i sumove od vetra. Imajuci priliku da provozamo 1.5 dCi/85, mozemo mirne savesti reci da je ovaj neuporedivo prijatniji, dakle sve zamerke se odnose na testirani agregat 1.4"
Potom malo dalje: "Srecom po njega udobnost nije dovedena u pitanje..."
Dakle testirani Clio je imao niskoprofilne gume od 16 cola, sto uz tvdi trim donekle kvari udobnost. Nakon ovog testa, koji je napisan odmah po pojavljivanju Clia III (dakle odavno), imao sam prilike testirati prakticno sve verzije, i zakljuciti da se radi o veoma uspesnom vozilu, no niko nije apsolutno bez mana...
Pozdrav iz Pariza

Miroslav Jeftic
23.5.2006 11:07
0
0

Veliki pozdrav za Pericu, čitam vaše testove već godinama što u pisanom, što u elektronskom obliku (od skoro) i odlični su.
Za Clio mogu da dodam samo šteta za cenu - kao većina automobila danas cena počinje od prihvatljivog nivoa, ali posezanje za iole boljim motorima (koji su potrebni itekako s obzirom na uvećane gabarite) i iole pristojnom opremom će je vrlo brzo oterati "u crveno"...

Perica Rajkovic
24.5.2006 11:35
0
0

Gop. Jefticu, zahvaljujem na komplimentima i koristim priliku da dodam par reci u vezi cene. Svi konstrukteri u nizoj i srednjoj klasi maju "reklamnu cenu" za odredeni model, koja se naveliko svugde objavljuje, ali sa jednom malom zvezdicom ispod. Ova precizira da se radi o baznoj ceni, dakle za model sa najslabijim motorom i siromasnom opremom.
Dokazano je medutim da se ovi na zapadu veoma slabo prodaju, pa cu za primer uzeti recimo C4. Sa baznom opremom prestavlja samo 3 % procenata prodaje, dok se za najslabiji benzinski 1.4/90 ks odlucuje 5 % kupaca. Najveca potraznja je za verzijom Pack Ambiance (automatska klima i mnostvo opreme) uz 1.6 HDi/110 ks, za koji se odlucuje 38 % klijenata. Razlika izmedu ovog modela i prvog navedenog je dobrih 6.000 evra.
Sa druge strane posegnuti za snaznijim agregatima je gotovo neophodno, jer kao sto sam naveo na primeru Clio, novi modeli su cesto tezi i do 200 kg od prethodnika, sto je slucaj i sa novim Peugeotom 207 (naravno u poredenju sa istim motorom u 206). Ovo se objasnjava znatno vecim dimenzijama, ali do porasta tezine dolazi i zbog strozijih kras testova i bogatije opreme. Uzmemo li opet za primer model 207, mozemo se uveriti da ima prakticno istu tezinu kao i veci 307.
Drugarski pozdrav

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: