Ekskluzivno

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

ROĐACI

Iako konkurenti, Ford i grupacija PSA zajedničkim snagama razvijaju dizel agregate, od najmanjeg 1.4 do najvećeg 2.7 V6

Događaj godine za Citroen i Ford u 2004. godini, bilo je lansiranje modela C4 i Focus.

Ostarela i nikada preterano popularna Xsara, odmah je zaboravljena, dok je Ford imao malo teži zadatak. Naime, prva generacija Focusa prodala se u fantastičnih četiri miliona primeraka (tri u Evropi i jedan milion na američkom kontinentu), no nakon šest godina uspešne karijere, zamena je postala neophodna. Ne toliko zbog realnih slabosti, već prevashodno zbog najezde mlađe i atraktivnije konkurencije. Ovde pre svega mislimo na Renault Megane, Golf V, Toyotu Corolla, Audi A3, Opel Astru, Mazdu 3, Seat Leone, restilizovanog Peugeota 307..., tako da su u Fordu morali da ulože puno energije, kako bi Focus ostao na vrhu. I, pošteno govoreći, potpuno su uspeli u tome, što dokazuju veoma dobri podaci o prodaji.

Međutim, iako u istoj klasi, argumenti koje poseduju C4 i Focus, radikalno su različiti. Citroen je najzad pronašao izgubljeni identiet, orginalnim formama koje se uglavnom dopadaju svima. Prvi su se distancirali C3 i C2, potom je C4 inagurisao zajednički stil prednjeg dela, sa integrisanim znakom konstruktera u masci, i farovima u obliku hokejske palice. Restilizovani C5 i najnoviji C6, nastavljaju u sličnom maniru, a mali C1 uspešno popunjava prazninu u donjem delu ponude. Sve u svemu, povoljna klima koja obećava, dok kod Forda ne vlada isto raspoloženje. Mnogi modeli su na zalasku karijere (Ka i Mondeo, a u iščekivanju je novi Galaxy), dok su Fiesta i Fusion samo osveženi najnovijom restilizacijom.

Jedino se C-Max, dobro drži (kompaktni mini van zasnovan na istoj platformi), tako da se od Focusa očekuje da izbavi Ford iz nezavidne finansijske situacije.

Logična evolucija
Kada se pojavio prvi Focus, 1988 godine, izazvao je pravi šok avangardnim stilom i smelim formama, potpuno različitim od anemičnog Escorta, koga je nasledio. Zahvaljujući brojnim kvalitetima, odmah je proglašen automobilom godine, a sa vremenom postajao je sve zreliji i bolji. Fokus 2 nije, dakle, mogao opet napraviti revoluciju, već je samo pozitivno evoluirao.

Ne toliko izgledom, koliko kvalitetom i dimenzijama. Opšti trend rasta se nastavlja, pa je tako naslednik duži za gotovo 20 cm. Što se tiče stila sačuvan je čuveni «new edge design», sa kojim se proslavio prethodnik, ali rezultat nije isti. Reljefni poklopac motora i izraženi blatobrani, daju mu moćan izgled spreda, dok je zadnji deo, sa izrazito položenim staklom i svetlosnom grupom na C stubu, malo orginalniji. U svakom slučaju promene nisu ni iz bliza toliko drastične kao kod Citroena, koji kada odluči da promeni model, onda to uradi tako da više niko ne može da ga prepozna. Jedino dimenzijama C4 ostaje blizak Xsari, odnosno sa 4,25 m, kraći je za 10 cm od Focusa. Ovo će se odraziti na raspoloživi prostor za putnike, osetno veći kod Focusa. Prostora za kolena ima kao u vozilu superiornije kategorije, dok je prtljažnik sa 385 litara, najizdašniji u segmentu. Jedino se treba zadovoljiti rezervnim točkom «palačinkom», odnosno gumom manjih dimenzija. U protivnom, sva prednost se gubi (kao u slučaju testiranog vozila), zbog poda podignutog za 7-8 santimetara.

C4 u poređenju sa njim deluje skučeno, odnosno njegov raspoloživi prostor je žrtvovan u korist zavodljivih formi, što važi i za prtljažnik. Ima zapreminu od samo 320 litara, no zahvaljujući njegovom praktičnim aspektu, ovo mu se donekle oprašta. Naime, u Citroenu ne prestaju da nas iznenađuju inovacijama vezanim za njega (setite se praktičnih sklopivih kolica u Picasso i plastične police koja deli prtaljažnik na dva dela u C3), pa su sada izmislili još jednu sklopivu pregradnu policu, kako bi se odvojile sitnije stvari od krupnijih, i ujedno sprečilo njihovo tumbanje. Zapravo, C4 ima neuporedivo orginalnije «cake», kako bi se što više dopao kupcima. Umesto klasične jelkice okačene o retrovizor, nudi male flašice sa različitim parfemima, integrisane u izduvu za vazduh. Zatim njegova komandna tabla poseduje čak četri različita displeja sa informacijama, od kojih je svakako najimpresivniji centralni, sa digitalnim pokazivačem brzine. Smešten u sredini, u vidnom je polju svih putnika, sa izuzetno čitljivim podacima, bez obzira na količinu spoljašnje svetlosti. Činjenica je da ovoliki ekrani zahtevaju malo privikavanja, odnosno neupućen vozač zbunjeno traži željenu informaciju. Potom, pogled prirodno pada na digitalni obrtomer, smešten odmah iznad upravljača (pocrveni kada su obrtaji previsoki), dok su druga dva rezervisana za klima-uređaj, putni računar i radio prijemnik.

Posebno poglavlje zaslužuje upravljač sa fiksnim centalnim delom. Okreće se samo obruč, što omogućuje smeštaj brojnih komandi na njegovoj unutrašnjosti. Za skuplje verzije tu su regulator i limiter brzine, komande CD radio prijemnika i sistema za satelitsko navođenje, i naravno «dugme» za sirenu, smešteno na donjem delu. Zahvaljujući ovakvom rešenju, vazdušni jastuk nije kao obično kružnog oblika, već je programiran da većim delom pokrije donji deo dela. Neupućen vozač ni ne primeti razliku, što znači da nikakvo privikavanje nije neophodno. Po rečima generalnog direktora, gospodina Clauda Satineta, košta prihvatljivih 100 evra više od klasičnog, pa je za očekivati da ćemo ga videti i u ostalim modelima. Ipak, ne i u C6, kojeg smo nedavno imali prilike voziti, jer se sa njegovim razvojem počelo znatno ranije.

U poređenju sa ovim nadarenim Citroenom, Focus je čista klasika. Komandna tabla njegovog protivnika podseća na svemirski brod, što nikako ne znači da su analogni instrumenti u Fordu prevaziđeni. Veliki i pregledni, ne može im se ništa zameriti, osim što nisu toliko atraktivni. Zapravo, čitav stil komandne table ne donosi ništa novo, do te mere, da je prethodni Focus bio znatno orginalniji, mada ne i kvalitetniji. Upotrebljena plastika je na gornjem delu mekana, završna obrada je bez mane, a ergonomija komandi je dovedena do savršenstva. Sedišta i upravljač se kod oba konstruktora podešavaju po dubini i visini (i za bazne verzije), a kod Focusa se, uz doplatu, mogu podešavati i pedale.

Jednim pogledom
Citroen C4

Karoserija

Udobnost

Izgled

9

Napred

9

Funkcionalnost

7

Pozadi

8

Kvalitet izrade

8

Ukupno:

8,50

Ukupno

8,00

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

8

Funkcionalnost

8

Performanse

7

Dizajn

9

Kočnice

8

Ponuda prostora

8

Ukupno:

7,66

Kvalitet materijala

8

Motor

8

Završna obrada

8

Menjač

7

Ukupno:

8,20

Cena

7

Prosečna ocena: 7,767

Uz doplatu se mogu dobiti i mnoge druge «high-tech» sitnice, kao što su, recimo, svetla koja se zaokreću u krivinama, a kod Citroena je odnedavno u upotrebi i sistem za održavanje budnosti vozača na autoputu. Dva vibrera, smeštena u sedalnom delu vozačevog sedišta, zavibriraju kada se bez pokazivača pravca prešlo preko pune ili isprekidane linije. Oni dobijaju informaciju od senzora smeštenog ispod prednjeg blatobrana, pa ukoliko se brzinom iznad 80 km/h pođe ulevo, zavibrira levi i obrnuto. Verujte, dobro funkcioniše, a po želji se može i isključiti, kako ne bi smetao prilikom vožnje po krivudavim putevima. Za «sirotinju», ipak ostaje neophodni minimum opreme (centralno zaključavanje, električni podizači stakla napred, auto radio, ABS, osam vazdušnih jastuka...), no ona često varira u zavisnosti od tržišta.

Međutim, prezentacija enterijera je, ipak, superiornija kod Citroena, bez obzira o kojoj je verziji reč. Iako C4 nema kao nekada fotelje umesto sedišta, ova su se pokazala udobnijim i bolje profilisanim. Za razliku od Focusa, nasloni za glavu se lako podešavaju, tako da je vožnja njime za nijansu prijatnija. Isprazniti džepove i odložiti neophodne sitnice, opet je lakše u Citroenu, zahvaljujući brojnim policama i pregradama veće zapremine.

uspešan dizajn,
orginalna komandna
tabla,
praktični aspekt,
upravljač sa
fiksnim središnjim delom

mali prtljažnik,
nedovoljna zaštita
bokova,
samo dva oblika
karoserije

Dovoljno snažan i ekonomičan motor
Odmah po pojavljivanju Focus i C4 su bili opremljeni sa dva dizel agregata: 1.6 od 110 KS i 2.0 od 138 KS. Reč je o savremenim motorima sa 16 ventila u common rail tehnologiji, koji ujedno imaju i sistem «Overboost». Podiže obrtni momenat prilikom snažnih opterećenja, i baš njega su lišene testirane verzije, kao i turbo kompresora sa promenjivom geometrijom.

Usled toga, snaga je sa 110 KS spala na 92 KS (kod Focusa na 90 KS), kao i obrtni momenat sa 240 na 215 Nm. Na papiru možda izgleda mnogo, ali u praksi snaga i elastičnost su više nego dovoljni za svakodnevnu vožnju. Kod oba vozila motor prima gas iz najnižih obrtaja, jedino su usled kraćih prenosnih odnosa i manje težine, međuubrzanja za nijansu bolja kod Citroena. Nažalost, njegova ručica menjača nije ni blizu toliko prijatna i precizna, kao kod Focusa.

Sposobni su da doguraju i do 180 kilometara na sat, uz sasvim prihvatljive šumove vetra i buku od kotrljanja. Ubrzanja do 100 km/h su praktično identčna, odnosno treba im oko 12 sekundi, što je neznatno lošije od motora sa 110 KS.

Isto tako oba automobila su izuzetno sigurna na putu, tako da je teško reći koji je bolji. Citroen se, kao i u slučaju Xsare, odrekao u ovoj kategoriji hidrauličnog ogibljenja i ima klasične amortizere sa veoma tvrdim trimom. To ne znači da je neudoban, nego da treba zaboraviti na uobičajne predrasude, kako su Citroeni mekani, a Fordovi tvrdi. Focus veoma uspešno upija nepravilnosti puta, a njegova šasija je dokazuje svu efikasnost u C-Maxu, Mazdi 3 i Volvu S40. Samo čestim promenama za upravljačem možemo utvrditi određene razlike u ponašanju, odnosno C4 se pokazao malo agilnijim u zavojima, sa manjom bukom od podvozja. Oba su bila opremljena elektronskim sistemom za kontrolu stabilnosti (ESP), koji je kod C4 u serijskoj opremi, a kod njegovog protivnika se treba doplatiti 500 evra. I jedan i drugi impresioniraju efikasnošću kočnica i bili su obuveni u pneumatike istih dimenzija 205/55 R16. Kod Focusa ovi su opet uz doplatu, tj. serijski za baznu verziju su dimenzija 195/65 R15. Jeftinije i udobnije.

Kako se radi o zajedničkom motoru, ni potrošnja ne može biti drastično različita. Citroen ima rekordno dobru aerodinamiku, ali kao što smo rekli i kraće prenosne odnose, tako da treba računati na prosek od nepunih 7 litara. Ekonomičnom vožnjom mogu ostati ispod 5 litara, dok po gradskim gužvama putni računar pokaže potrošnju od maksimalnih 9 lit.

Ubedljivo ekonomičnije za par litara od benzinske braće, nažalost, po cenu veće buke u unutrašnjosti. Iako su oba konstruktora upotrebila znatne količine izolacionog materijala, odmah se zna da su ispod « haube» dizel agregati. Dok su hladni, odnosno kada se snažno ubrzava, podižu glas, da bi, srećom, postali daleko tiši sa porastom radne temperature i pri konstantnoj brzini. Kada smo spomenuli ekonomičnost, recimo da su testirani dizeli skuplji za 1.400 evra od adekvatnih benzinskih 1.6, snage 100 i 110 KS. Vredi li ili ne, zavisi od broja pređenih kilometara godišnje, ali je sasvim sigurno da se može uštedeti u poređenju sa snažnijim dizel verzijama. Kao da su se dogovorili, «izduvani» HDi i TDCi su jeftiniji za isto tako 1.400 evra, bez da su karakteristike i potrošnja znatno lošiji. Početna cena testiranog C4 iznosi 17.800 evra, a njegovog protivnika sa druge strane Rajne 17.250, ali bez ESP-a.

Jednim pogledom
Ford Focus

Karoserija

Udobnost

Izgled

7

Napred

8

Funkcionalnost

7

Pozadi

8

Kvalitet izrade

8

Ukupno:

8,00

Ukupno

7,20

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

8

Funkcionalnost

7

Performanse

7

Dizajn

7

Kočnice

8

Ponuda prostora

9

Ukupno:

7,66

Kvalitet materijala

7

Motor

8

Završna obrada

8

Menjač

9

Ukupno:

7,60

Cena

8

Prosečna ocena: 7,928

Napomena! Cene važe u Francuskoj, dakle kod nas su različite i adaptirane uslovima tržista. Uostalom poznata je stvar da u određenim zemljama Evropske zajednice, cene istih modela variraju i do 20 %.

Neodoljivi francuski šarm
Bez ikakve sumnje, oba automobila su uspešno rođena. Ozbiljnijih mana zapravo ni nemaju, tako da je samo stvar ukusa za koji model se odlučiti. Činjenica je da je Focus prostraniji, što može biti važno za porodičnu upotrebu, dok se C4 distancira orginalnošću i samo njemu svojstvenim šarmom. Čak i u verziji sa troja vrata Citroen pokazuje više mašte, odnosno coupe se zadnjim delom veoma razlikuje od berline, dok su kod Forda praktično samo oduzeta zadnja vrata. Za utehu, ovaj je od nedavno u karavan verziji i sa četvora vrata (Sedan), za koje treba doplatiti razumnih 600 evra. Inače, modeli sa troja vrata su jeftiniji za 300 evra, i deluju kompaktnije.

raspoloživi prostor
za putnike,
zapremina
prtljažnika,
precizan menjač

previše klasičan dizajn interijera,
male pregrade
u vratima,
forma
prednjih sedišta,
rezervni točak za nuždu

C4 ima veoma neobično isečeno zadnje staklo, u stilu nekadašnjeg Amija 6, koje mu znatno kvari vidljivost. Želimo li ga još malo kritikovati, spomenimo nisko postavljene bočne zaštite (kod pragova), potpuno neefiksane, u šta se možemo uveriti ukoliko u blizini zida otvorimo vrata. U gusto naseljenim sredinama, njegovi bokovi, kao i osetljivi branici, brzo će promeniti boju i oblik.

Ukoliko bi trebalo proglasiti moralnog pobednika, nakon svega navedenog, to bi bio C4, mada je Focus, paradoksalno, skupio više poena. Njegovim izborom kupci sigurno neće pogrešiti, odnosno u određenim domenima ovaj je najbolji u kategoriji. Kako se u ocenjivanje izgleda ne vredi upuštati, na zainteresovanima je da izaberu između fluidnih linija Citroena i oštrih, kao krojenih sekirom, linija Forda. Karakteristike su, logično, veoma bliske, dakle poverenje u konstruktora ili određene povlastice prilikom kupovine, jedino mogu prevagnuti.

Ekskluzivno iz Pariza,
Perica Rajković
15211
Postavljeno: 23.02.2006

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

Saša Marković
24.2.2006 21:41
5
0

Lepši C4, kvalitetniji fokus!

Ivan M
11.10.2006 23:52
2
2

Burazer mi ima ovog ford fokusa dizela i prezadovoljan je!

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: