Promocija

Renault Megane RS

G-tačka

Ascari Race Resort, andaluzijsko sunce, žuto-crni Megane RS...
Kako gravitacionim ubrzanjem pronaći tačku G u novom modelu Renault Megane RenaultSport?


Uz pomoć samoblokirajućeg diferencijala, trakcija prednjih točkova na visokom je nivou, a samim tim i povećane su i brzine prolaska kroz krivine

Kada na televiziji prikazuju vremensku sliku za čitavu Evropu, jug Španije uvek je najtopliji i sa najviše sunca. I sada, kada sam se po ne znam koji put, penjao po putu prepunom krivina od Marbelle prema Rondi, postalo je naročito vruće, ali ne zbog jesenjeg sunca koje je tih dana Andaluziju činilo najtoplijim delom Evrope, već zbog automobila kojim sam brzo ”gutao” kilometare prema Ascari Race Resortu. Nova generacija Renault Meganea dobila je novog RenaultSporta, a ja sam otkrivao nove dimenzije igranja uzdužnim i bočnim ubrzavanjima, sa pozitivnim i negativnim predznakom.

Veliki crni deo na nosu automobila načinio je Megane RenaultSport naročito agresivnim i ”ljutim”. Tako sada već iz daljine izgleda izuzetno sportski prepotentan, kao da puca od snage.


Kokpit je kod nove generacije modela RS napokon vizuelno upadljiviji od "obične" verzije Megane

Uz zavodljivi eksterijer, koji u kombinaciji sa aerodinamičkim dodacima budi sećanja na ”kućni” bolid Formule 1, među temelje sportskog vrhunca novog ”vrelog” Meganea svrstava se benzinski četvorocilindraš maksimalne snage 250 KS pri 5500 obrtaja u minuti i najvećeg obrtnog momena od 340 Nm pri 3000 o/min. Motor nigde i nikada ne ostaje bez daha jer se već 80% obrtnog momenta ostvaruje pri niskih 1900 o/min, a kao i svi savremeni motori te vrste, uz velike performanse, ni u jednom režimu rada i načinu vožnje, nije brutalan.

Možda baš zbog toga, novi Megane RenaultSport čak pomalo razočarava. No, iskustva sa prodajom prve generacije takvog Megane pokazala su da su se na glavnim tržištima za njega najviše odlučivali oni koji nisu previše ludi za ekstremnim i agresivnim ”trošenjem” njegovog sportskog karaktera. Zbog toga osnovna verzija nove generacije ”vrućeg” Meganea, punog imena Renault Mégane RenaultSport Sport, balansira između sportskih performansi i komfora, čime daje prednost pitomosti. Za to se brinu i udobnija sedišta, kao i ne baš agresivno tvrde opruge sistema oslanjanja.

Race Resort
Pista na jugu Španije, koja je namenjena isključivo prezentacijama i odmoru u hacijendi sa restoranom i bazenom, uz uživanje u vožnji brzim automobilima po ”asfaltnoj zmiji” koja se vije oko nje, poznata je već nekoliko godina. Kada golf može biti promoter novih ugostiteljskih kapaciteta, zašto ne bi moglo biti i uživanje u sportskoj vožnji. Tog sam jutra u Ascari Race Resort stigao sa agresivnijom verzijom novog Meganea R.S. - verzijom Cup koja poseduje mehaničku blokadu diferencijala, ”otvorenije” felne iza kojih se skrivaju veći kočioni diskovi i veliki natpis Brembo. Naročito tvrdo oslanjanje jedan je od elemenata koji možda najviše opravdava oznaku Cup jer automobil s njim ”miriše” na trkačku mašinu.

Pokazivač ostvarene G sile - trenutne (levo) i histogram (desno) koji je "odrezan" na desnoj strani
Ukoliko ste pravi fan, odabraćete Cup verziju sa trkačkim Recaro "kadicama"

Poseban značaj ima i sistem ESP, kod kojeg vozač može odabrati program rada Normal i Sport, a moguće je sistem i u potpunosti isključiti. U tom slučaju, događaje u potpunosti preuzimate u sopstvene ruke, što oni koji kupuju tu ekstremnu verziju Meganea zapravo i žele. Za pravo uživanje i trkački osećaj kod verzije Cup brinu se i elementi žute boje u vidnom polju vozača, kao i tanke i lake ”kadice” Recaro, koje dobro stežu telo pri agresivnijoj vožnji na pisti.

G-Force
Kada sam pokrenuo motor i sačekao zeleno svetlo za ulazak na pistu, najviše me je zainteresovala novost u Meganu Renault Sport. Naime, na posebnom multifunkcionalnom ekranu Renault Sport ispisuju se brojne vrednosti koje sakuplja ”trkačka telemetrija”. Među njima je i šematski prikaz bočnog i uzdužnog ubrzanja, izražen u jedinici zemaljskog gravitacionog ubrzavanja. U trenutku kada sam resetovao sistem, upalilo se zeleno svetlo. Sa skakanjem tačke koja je prikazivala trenutne vrednosti G-sile po koordinatnom sistemu, na ekranu je počeo da se iscrtava oblak.

Centralno pozicionirana izduvna cev vešto je ukomponovana sa difuzorom vazduha

Renault Megane RS

Motor
Tip/broj cilindara benzinski, turbo, redni/4
Radna zapremina ccm 1998
Broj ventila/tip ubrizgavanja 16/multipoint
maks. snaga kW/KS/o/min 187/250/5500
obrtni moment Nm/o/min 340/3000
Karoserija
tip/broj sedišta/vrata coupe/4/2
D x Š x V mm 4299x1804x1423
međuosovinski razmak mm 2640
masa vozila/nosivost kg 1387/425
zapremina prtljažnika 377 l
Ogibljenje
napred McPherson, poprečno rame, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
pozadi polukruta osovina, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
Kočnice
napred/pozadi samovent. diskovi/diskovi
Pneumatici
dimenzije 255/40 R18
Prenos snage
pogon na prednje točkove
tip menjača/stepeni prenosa manuelni/6
Performanse
ubrzanje 0-100 km/h, s 6,1
maksimalna brzina km/h 245
prosečna potrošnja l/100 km 8,4
Cena (u EU) € 26.650

No, sve to je bilo daleko od mog vidnog polja. Osim informacija koje sam dobijao od receptora čula po celom telu, više ili manje, životni i funkcionalni prostor suzio mi se u vidno polje u kojem su se otvarale i zatvarale krivine, te uz vožnju ”punim gasom”, brzo skraćivali pravci. Pedale, upravljač i menjač uvećavali su mi uživanje u traženju najvećih G vrednosti.

Granica mogućeg
Kako su se tačke množile i u tačno definisanoj vremenskoj sekvenci, na ekranu zapisivale vrednosti G-sile i ”slikale” promene brzine automobila u vožnji različitim smerovima, tako sam polako počeo da shvatam gde je granica do koje me pušta najnoviji Megane R.S. Cup.

Uz uživanje koje nije moguće postići sa svim automobilima i koje uvek ima predznak svojevrsne mistike, padao sam u poseban trans vožnje na pisti. Sa dopuštanjem da posle otklona u jednom smeru, uz grubo kočenje, zadnji deo naglo proklizi, bolje rečeno, ”udari” na drugu stranu, a ja sve to iskoristim da što pre, ponovo do kraja pritisnem ”gas”, počeo sam kroz šikanu da prolazim izuzetno brzo. Kada sam shvatio da pred otvorenom krivinom mogu da ”menjam” naviše i onda uz puno opterećenje motora, uz ekstremnu brzinu, odskočim sa uzdignutog crveno-belog ivičnjaka na unutrašnjoj strani i kontrolisano otklizim do spoljnjeg ruba na izlasku iz krivine, a da pri tome ne puštam ”gas”, vremena krugova počela su drastično da padaju.

Velika zaustavna moć - kočioni sistem marke Brembo

Tipičan prednji pogon
Tipično ponašanje automobila sa pogonom napred, kod kojeg se odlučnim otklonima upravljača, unapred mogu ”crtati” zamišljene linije koje na pisti sa zakašnjenjem rezultuju baš u smeru gde mora da se prođe velikom brzinom, iz kruga u krug mi je sve više potvrđivalo da je najnovija kreacija ReanultSporta precizna i predvidiva. Uz sve to, sa množenjem kilometara pri kontroli proklizavanja, od sve veće pomoći bilo je i tvrdo oslanjanje i efikasna mehanička blokada diferencijala. Kada sam vožnju ”nadogradio” i prilagođavanjem specifikaciji turbo motora sa velikom zalihom obrtnog momenta pri malim obrtajima, onda sam polako, u traženju velikih G vrednosti, naišao na G tačku užitka u vožnji vrhunskim sportskim automobilom.

Da sam u potrazi za maksimalnim G vrednostima, zaista i pronašao G tačku, pokazao mi je zapis na ekranu kada sam se zaustavio u boksu. Sa jedne strane, ”iscrtan oblak” bio je ravno odsečen rubom ekrana. To je značilo da sam sa Meganom R.S. Cup na Ascari Race Resortu, prešao granicu vrednosti bočnog ubrzanja koju su kao moguću za prikaz na ekranu predvideli u RenaultSportu...

Daleko da mislim da sam postigao nešto nemoguće. Neki iskuskusniji vozač sigurno bi još oštrije ”odsekao” svoj ”oblak vozačkog znanja”. No, svejedno je prijalo kada sam shvatio da sam, na neki poseban način, prešao granicu očekivanog.

Automobilska G tačka
Tako se polako završio još jedan ”radni” automobilski sportski dan. Kada sam te večeri sleteo na aerodrom gde me sačekala kiša i niske jesenje temperature, maglovito sivilo koje me je okružilo nije mi moglo pokvariti raspoloženje. U mislima sam još uvek nosio vrućinu prekrasnog dana koji se završavao. Međutim, nije me grejalo toplo andaluzijsko sunce. Van realnog prostora i vremena bio sam pre svega zbog izuzetnog doživljaja u traženju automobilske G tačke.


ekskluzivno sa Ascari Race Resorta, Željko Purgar
foto: Željko Purgar, Renault
zeljko.purgar@vrelegume.rs
6043
Postavljeno: 06.01.2010

Arhiva: Promocije

Rubrika: Promocije
Postavljeno: 03.10.2018

2018 Mazda CX-3
Tekst sa video prilogom!

„Trideset šest posto ukupne proizvodnje Mazde CX-3 plasira se na starom kontinetu“, prva je rečenica koju čujemo na press prezentaciji u Malagi. Reč je o brojci koja ističe koliko je ovaj krosover/SUV bitan model za japanskog proizvođača na starom kontinetu.


Rubrika: Promocije
Postavljeno: 03.08.2018

Honda CR-V

Mnogo toga se dogodilo u SUV segmentu od 1995-te kada se pojavio Hondin CR-V. Tada niko nije mogao ni da sanja da će ova forma vozila, dve decenije kasnije, gotovo zaseniti klasične automobile. Skraćenica CR-V upućuje na njegovu prvobitnu ulogu: Comfortable Runabout Vehicle. To je u prevodu značilo: udobno vozilo za jurcanje naokolo


Rubrika: Promocije
Postavljeno: 11.07.2018

Peugeot 508

Peugeot 508 , o snovima, željama i onome što jeste


Restilizovani Citroen C4 Cactus

28.10.2017

Mercedes Benz S Klasa Tekst sa video prilogom!

08.08.2017

Mercedes E-Class Cabriolet Tekst sa video prilogom!

07.07.2017

Seat Driving Experience 2017. Tekst sa video prilogom!

27.06.2017

Mazda CX- 5 promocija u Barseloni Tekst sa video prilogom!

27.05.2017

Toyota Yaris 2017

06.05.2017

Hyundai i30

16.03.2017

MINI Clubman

31.05.2016

Toyota Auris i Avensis Tekst sa video prilogom!

31.10.2015

Toyota Avensis Tekst sa video prilogom!

15.10.2015

Toyota Auris

08.08.2015

Mazda6 i Mazda CX-5 za 2015.

21.05.2015

BMW M135i Tekst sa video prilogom!

01.05.2015

Mazda 2

17.03.2015

Ford Focus & Ford Mondeo Tekst sa video prilogom!

05.02.2015

Renault Traffic

31.01.2015

Opel Corsa Tekst sa video prilogom!

15.01.2015

BMW i3

18.09.2014

Toyota Yaris

08.09.2014

MINI

22.08.2014

BMW 428i kabriolet

09.08.2014

Iveco Daily

06.08.2014

Toyota Aygo

02.08.2014

Ford Transit Courier

30.07.2014

Mazda 3 – Urban Challenge

25.07.2014

Opel Vivaro

24.06.2014

Dacia Duster Tekst sa video prilogom!

01.02.2014

Toyota Corolla

18.09.2013

BMW Serija 4

06.09.2013

Mercedes-Benz A45 AMG

19.08.2013

Porsche Panamera

26.07.2013

Nissan Juke Nismo Tekst sa video prilogom!

29.05.2013

Opel Cascada

14.05.2013

Toyota RAV4

19.04.2013

Toyota Auris Tekst sa video prilogom!

11.04.2013

Ford F-150

28.02.2013

Mercedes Benz Off Road Tekst sa video prilogom!

28.01.2013

Toyota Auris

14.01.2013

Opel Mokka Tekst sa video prilogom!

09.01.2013

Renault Clio IV Tekst sa video prilogom!

23.11.2012

Toyota Prius Plus

08.10.2012

Fiat 500L

28.09.2012

Toyota Yaris Hybrid

07.09.2012

Lexus GS 450h

31.08.2012

Mercedes-Benz A klasa

03.08.2012

Toyota GT86 Tekst sa video prilogom!

20.07.2012

Renault Megane Linija

05.07.2012

Hyundai i30 Tekst sa video prilogom!

22.06.2012

Mini gama

14.05.2012

Toyota Avensis

13.02.2012

Fiat Panda

10.02.2012

Chevrolet Camaro

12.01.2012

Mazda 3

09.01.2012

Opel Astra GTC

31.12.2011

Mercedes-Benz B-klasa

19.12.2011

Opel Zafira

15.12.2011

Chevrolet Cruze

28.10.2011

Opel Ampera

07.10.2011

Toyota Yaris

23.09.2011

Chevrolet Aveo

09.08.2011

Hyundai i40

02.08.2011

Mercedes C63 AMG Coupe Tekst sa video prilogom!

12.07.2011

Pirelli Cinturato P1

14.06.2011

Mercedes C klasa Tekst sa video prilogom!

07.06.2011

Chevrolet Orlando

02.06.2011

Ford Focus

20.05.2011

Maserati GranTurismo MC Stradale

16.05.2011

BMW Concept M5

06.05.2011

Mercedes SLK English version Tekst sa video prilogom!

19.04.2011

Lexus CT 200h

15.04.2011

Peugeot 508 Tekst sa video prilogom!

18.03.2011

Renault Latitude English version Tekst sa video prilogom!

17.01.2011

BMW X3 English version Tekst sa video prilogom!

27.12.2010

Opel Astra Sports Tourer English version Tekst sa video prilogom!

23.12.2010

Mazda 5

07.12.2010

Mercedes CLS English version Tekst sa video prilogom!

30.11.2010

Hyundai ix20 Tekst sa video prilogom!

25.11.2010

Ford Mondeo Tekst sa video prilogom!

19.11.2010

Volvo V60 English version Tekst sa video prilogom!

09.11.2010

Nissan Micra English version Tekst sa video prilogom!

28.10.2010

KIA Sportage

21.09.2010

Ferrari 599XX

09.09.2010

MINI John Cooper Works

07.09.2010

Porsche 911 GT2 RS

06.09.2010

Nissan Juke Tekst sa video prilogom!

03.09.2010

Smart Tekst sa video prilogom!

02.09.2010

Mercedes R klasa Tekst sa video prilogom!

03.08.2010

Nissan Pathfinder / Navara Tekst sa video prilogom!

09.07.2010

Toyota Auris HSD

05.07.2010

Mercedes SLS AMG Tekst sa video prilogom!

02.07.2010

Opel Corsa

14.06.2010

Maserati GranCabrio

11.06.2010

Opel Movano

10.06.2010

Porsche Cayenne

08.06.2010

Dacia Duster Tekst sa video prilogom!

28.05.2010

Alfa Romeo Giulietta Tekst sa video prilogom!

27.05.2010

Mercedes SLS

10.05.2010

Ford Galaxy i Ford S-MAX

05.05.2010

Nissan Qashqai

04.05.2010

MTM KTM X-Bow

30.04.2010

BMW Serija 3 Tekst sa video prilogom!

28.04.2010

Audi R8 Spyder

23.04.2010

Mercedes E klasa Cabrio Tekst sa video prilogom!

20.04.2010

Citroen DS3 Tekst sa video prilogom!

16.04.2010

Hyundai ix35 Tekst sa video prilogom!

23.03.2010

Efficient Dynamics

12.03.2010

Continental gume Tekst sa video prilogom!

11.03.2010

Ford Ranger

11.02.2010

Ford F-150 SVT Raptor

05.02.2010

Chevrolet Spark Tekst sa video prilogom!

04.02.2010

Fiat Doblo Tekst sa video prilogom!

19.01.2010

Renault Megane RS Tekst sa video prilogom!

06.01.2010

Citroen C3 Tekst sa video prilogom!

04.01.2010

BMW Serija 5 Tekst sa video prilogom!

18.12.2009

Kia Cee'd

10.12.2009

Porsche 911 Turbo

30.11.2009

BMW X1 Tekst sa video prilogom!

19.11.2009

Opel Astra

17.11.2009

Mazda CX-7

11.11.2009

Kia Sorento

06.11.2009

Mazda 3 MPS

03.11.2009

Opel Insignia OPC

28.10.2009

Opel Astra

02.10.2009

Lexus IS 250C

31.08.2009

Renault Clio GT i RS

28.08.2009

VW Polo

30.07.2009

Toyota Prius

27.07.2009

Lexus RX 450h

17.07.2009

Mercedes S klase

16.07.2009

Toyota Verso

13.07.2009

Ford Transit Connect

30.06.2009

Peugeot 3008

24.06.2009

Renault Grand Scenic

19.06.2009

Porsche Panamera

01.06.2009

Toyota Urban Cruiser

29.05.2009

BMW Z4 sDrive35i

25.05.2009

Citroen C3 Picasso

20.04.2009

Mazda 3

16.04.2009

Mercedes E klasa

10.04.2009

Nissan Murano

28.01.2009

Toyota Avensis

26.01.2009

Kia Soul

23.01.2009

Hyundai i20

21.01.2009

Renault Megane

20.01.2009

Toyota iQ

29.12.2008

Mazda 6 MZR CD 2,2

25.12.2008

Nissan Qashqai +2

03.12.2008

Honda Jazz 1,4 i-VTEC EX

01.12.2008

VW Golf VI

27.11.2008

Ford Fiesta

31.10.2008

Dunlop SP Sport Maxx TT

23.10.2008

Fiat Fiorino Qubo

14.10.2008

Mercedes GLK

26.09.2008

Dacia Sandero

17.09.2008

Mercedes A i B klase

01.09.2008

Prototipovi Peugeota

28.08.2008

Lancia Delta

15.08.2008

Ford Kuga

12.08.2008

Renault Koleos

08.08.2008

Peugeot 308 SW

03.07.2008

Citroen Berlingo Multispace

20.06.2008

GM Tech Show

19.06.2008

Subaru Forester 2,0 X

26.05.2008

Chevrolet Aveo

15.05.2008

Iveco Massif

01.05.2008

Michelin Energy Saver

30.04.2008

Citroen C5

18.04.2008

Opel Agila

14.04.2008

Hyundai i10

03.04.2008

Corvette C6 2008

02.04.2008

Mazda 6 Wagon

28.03.2008

Renault Kangoo 1,5 dCi

01.02.2008

Toyota Land Cruiser V8

04.01.2008

BMW Serija 1 Coupe

03.12.2007

Mercedes-Benz C 63 AMG

20.11.2007

Peugeot 308

13.11.2007

Ekskluzivno :
Citroen C5

22.10.2007

Renault Laguna

12.10.2007

Goodyear Max Tehnology

03.09.2007

Bosch 2007

27.08.2007

Mercedes SUV

24.08.2007

Lexus LS 600h

23.07.2007

Nissan X-Trail

12.07.2007

Ford Mondeo

06.07.2007

Volvo V70

18.06.2007

Vredestein Ultrac SUV Sessanta

05.06.2007

Michelin Latitude Tour HP

29.05.2007

Chevrolet Captiva 2,0 D

21.05.2007

Mercedes C-klase

15.05.2007

Dodge Nitro

10.05.2007

Opel Corsa OPC

20.04.2007

Peugeot 207 CC 1,6

10.04.2007

Goodyear Eagle F1 Asymmetric

29.03.2007

Toyota Corolla

28.03.2007

Chevrolet Sequel

23.03.2007

Ford Ranger

20.03.2007

Nissan Qashqai

16.03.2007

Opel GT

23.02.2007

Toyota Auris

20.02.2007

Dacia Logan MCV

19.02.2007

Renault Trafic/Master

08.01.2007

BMW X5

26.12.2006

Toyota Hilux

19.12.2006

Citroen C4 Picasso

17.11.2006

BMW X3

30.10.2006

Mercedes CL

23.10.2006

Jeep Compass

16.10.2006

Red Bull Air Race

10.10.2006

BMW High 5 Expirience

03.10.2006

Opel Corsa

28.09.2006

Mercedes GL 500

18.09.2006

Toyota Avensis

11.08.2006

Chevrolet Captiva

04.08.2006

Mini Dynamic Drive

18.07.2006

Citroen Jumper

14.07.2006

Lexus GS 450h

07.07.2006

Mercedes E-klase

30.06.2006

Lexus RX 350

02.06.2006

Chevrolet Epica

29.05.2006

Opel Astra TwinTop

16.05.2006

Mercedes-Benz Sprinter

15.05.2006

Mazda MX-5

25.04.2006

Nissan Note

03.04.2006

Chevrolet Aveo

03.03.2006

Toyota RAV 4

23.02.2006

Citroen C6

31.01.2006

BMW xDrive All-Wheel-Drive System

17.01.2006

Toyota Yaris

13.01.2006

Ford Focus ST

28.12.2005

Lexus IS 250

23.12.2005

Opel Vectra i Signum

02.11.2005

Toyota Hilux

25.10.2005

Renault Clio III

19.10.2005

Fiat Grande Punto

21.09.2005

Citroen C5 by Wire

08.09.2005

Toyota Avensis 2,2 D-4D

10.08.2005

Citroen C1 1,0i Pack

03.08.2005

Lexus RX 400h

27.07.2005

Opel Zafira

20.07.2005

SAAB 9-3 Sport Combi

28.06.2005

Mercedes B klase

21.06.2005

Lexus GS 430

17.06.2005

Nissan Pathfinder

31.05.2005

Toyota Aygo

18.05.2005

Renault Laguna

07.05.2005

Chevrolet Spark

25.04.2005

Mini Cooper S

21.04.2005

BMW serija 7

18.04.2005

Nissan 350 Z Roadster

14.04.2005

Chevrolet Kalos 1,4 / 3 door

16.03.2005

Citroen C4

22.12.2004

CMIK
07.1.2010 11:40
1
0

Mada me Renault kao marka nikada nije zanimao, moram priznati, ovaj Megane RS mi se uzasno DOPADA!
Ne znam sta mi je lepse, njegov nabudzen spoljni izgled ili unutrasnjost. Pravi gradski trkac! A tek boja! Bruka!
I onda neka neko kaze da je deda Alfa Romeo izmislio automobil za Francuze.

gagi37
07.1.2010 21:48
1
0

Iznenadjenje za mene. Ovaj Megane RS daje najvise sexa za najmanje para od svih poznatih modela.
Bravo za Renault. Cujem da se u Hrvatskoj prodaju jako dobro?

Roby Zg.
08.1.2010 19:05
1
0

Da, istina je, samo na ulicama Zagreba ima ih desetak.
Pohvala za Vrele gume, vi ste jedan izuzetno kvalitetan sajt, slucano sam dosao do Vas trazeci na google neke podatke!
Ostajem ovde!

munja
12.1.2010 22:04
1
0

Video spot je brutalan kao i Renault. Ima i edukativnu notu sa animacijom rada blokade diferencijala. Mudro resenje koje sam tek ovom prilikom skontao na usporenom snimku.
Jako zameram test vozacu vrelih guma sto ne nosi kacigu na pisti!!!???
Na svu srecu, vezao je pojas sto ponekad zaboravljate i vi koji promovisetre bezbednost u saobracaju!

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: