Intervju

Vuk Vučević

Osluškujući tržište
Lizing kuća ”Sogelease Srbija” osnovana je početkom 2006.
Među prvima na teritoriji naše zemlje dobila licencu za rad od Narodne banke Srbije i to prema novim propisima.
No, tu je tek početak priče...


”Societe Generale Bank” (Sosijete ženeral banka) u Srbiji, koja je sa 100% kapitala osnivač preduzeća, oformila je ”Sogelease Srbija d.o.o.” (Soželiz) sa ciljem da tržištu ponudi usluge finansijskog lizinga, namenjene pravnim i fizičkim licima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Tržišno učešće u finansijskom lizingu ”Sogelease” je raslo iz godine u godinu kako po izveštajima NBS, tako i po izveštajima Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) i ono se kretalo od 1% u prvoj godini poslovanja, preko 1,8 do 3,4% u drugom kvartalu 2009. prema sumi bilansne aktive u izveštajima NBS, tj. od 1,5%, preko 2,3%, zatim 4,63 do 10,59% u Q2 2009. Ukoliko posmatramo tržište i finansijskog i tzv. operativnog lizinga tj. renta, učešće se kretalo od 1,5 do 7,10%, što dovodi ”Sogelease” na drugo mesto u finansijskom, odnosno treće u ukupnom redosledu svih lizing kuća. Pri tome, treba imati u vidu činjenicu da ”Sogelease” u svojoj ponudi ima trenutno samo finansijski lizing, koji predstavlja za sada jedini zvanični zakonski priznat oblik lizinga u Srbiji.

Što se tiče strukture klijenata, oko 80% čine pravna lica, 9% su registrovana poljoprivredna gazdinstva, a 7% su preduzetnici, dok su 4% fizička lica. Gledajući strukturu predmeta lizinga komercijalna vozila učestvuju u ukupnom portfoliju sa 50%, mašine i industrijska oprema sa 18%, poljoprivredna mehanizacija 13%, građevinske mašine 7%, a putnička vozila 9% i ostalo sa 3%. Sve u svemu, ”Sogelease Srbija” trenutno ima 1400 ugovora i ukupno do sada je plasirano preko 50 miliona evra.

Istine i predrasude o lizing aranžmanima?

1. Smanjuje brigu (rizik) o zastarivanju opreme
Ukoliko ste zabrinuti da će vaša oprema postati tehnološki zastarela pre kraja svog radnog veka i da zbog toga neće imati vrednost na sekundarnom tržištu, lizing će odagnati vaše brige. Jednostavno, nakon podnošenja zahteva za lizing i nakon analize predmeta lizinga i vašeg poslovanja lizing kuća će izaći sa predlogom odobrenja, koji će u nekim slučajevima u potpunosti biti identični vašem zahtevu u pogledu perioda trajanja lizinga, a ponekad će biti kraći. A šta to znači? To znači da će lizing kuća iz svog iskustva kao i informacija sa tržišta proceniti da li je vaš zahtev za period lizinga suviše dug ili ne i to isključivo na osnovu pretpostavke koliko će taj predmet lizinga vredeti nakon isteka perioda otplate.

2. Navodi vas da radite i razmišljate po principu precenjeni troškovi - potcenjeni prihodi
Dakle, ako ste napravili investicioni plan koji podrazumeva i trošak amortizacije opreme koju je neophodno napraviti, svaki stručnjak će vam dati savet da precenite troškove i potcenite prihode, kako biste dobili što realniji investicioni plan. Ukoliko za trošak amortizacije neophodne opreme uzmete trošak iz anuitetnog plana koji vam svaka lizing kuća može dati kada se interesujete o nabavci nekog predmeta putem lizinga, sigurno ćete poštovati princip precenjenih troškova. Razlog je što otplata lizinga podrazumeva da je po otplati poslednje lizing rate knjigovodstvena vrednost jednaka nuli, dok realno predmet lizinga postaje vaše vlasništvo. I taj predmet ima neku realnu tržišnu vrednost, uobičajeno oko 20% novonabavne cene, a u izuzetnim slučajevima i do 50%.

3. Ne ugrožava cash flow
Nabavka putem lizinga može biti bolji izbor nego kupovina iz sopstvenih sredstava ili kredita iz još jednog razloga. Naime, ako nabavljate dodatnu opremu koja će povećati obim vašeg poslovanja pretpostavka je da će za to biti potrebno angažovati i dodatna obrtna sredstva. Ako iz sopstvenih sredstava nabavite mašinu narušićete sopstveni cash flow i onda ćete morati da se zadužite i uzmete kredit za obrtna sredstva koji po pravilu ima veću kamatnu stopu nego kamata po lizing ugovoru. Drugo, ukoliko nabavite mašinu putem kredita, vaša kreditna zaduženost kod banke će postati veća samim tim i sva naredna odobrenja bilo kratkoročnih, srednjoročnih ili dugoročnih kredita će biti sporija i teža.

4. Brzina odobrenja
Nijedan drugi vid nabavke, a da to nije iz sopstvenih sredstava, bilo kog vozila, opreme ili radne mašine ne može se završiti u kraćem roku od nabavke putem lizinga. Ovo predstavlja i jednu od najvećih prednosti lizinga. Procedure u lizingu su mnogo kraće i jednostavnije iz prostog razloga što se klijentu ne poveravaju gotovinska sredstva već lizing kuća vrši direktno plaćanje dobavljaču, tako da se klijentu poverava sam predmet lizinga.

5. Cena
Nije pravilo, ali u najvećem broju slučajeva kamatna stopa po kojoj klijent otplaćuje sredstva iz kojih je izvršena nabavka njemu poverenog predmeta lizinga na korišćenje je niža nego kod bankarskih kredita. Za detaljno objašnjenje ovoga je potrebno mnogo više vremena, ali da ukratko kažemo da su lizing kuće mnogo manji sistemi sa manjim brojem ljudi, a samim tim i troškova koji se pokrivaju delom iz kamatne stope koju plaća klijent. Međutim, razlog može da bude i u različitoj državnoj regulativi prema bankama i prema lizingu.

6. Fleksibilan plan otplate
Ovo je, takođe, jedna od najvećih prednosti lizinga. Plan otplate lizinga može biti prilagođen vašem načinu rada, tj. sezonalitetu grane u kojoj obavljate delatnost. Najbolji primer jesu poljoprivrednici i vrsta poljoprivrednih kultura koje konkretni poljoprivrednik uzgaja. Zatim u građevini, gde jednostavno u određenim zimskim mesecima ne postoji mogućnost izvođenja bilo kakvih radova, a samim tim i prihodi koje preduzeće ostvaruje u tom periodu su limitirani.

U razgovoru za Vrele Gume, generalni direktor ”Sogelease” Vuk Vučević ističe da je posebno ponosan na lični pristup svakom klijentu. To je jedan od elemenata po kojem se, na tržištu, ova kuća razlikuje od drugih.

Vrele Gume: Da li ste zadovoljni timom sa kojim radite?
Vučević:
Možda zvuči kao kliše, ali radeći za Societe Generale Group stvarno dolazi do preplitanja zadovoljstva i posla. Mislim da je ključna stvar tim u kome radite. Kada kažem ”tim”, mislim i na tim kojim upravljate i na tim koji vi činite i kojim neko drugi upravlja. Jedan zdrav, normalan, i pre svega, ljudski pristup je ono što zaposleni u našoj grupi svaki dan imaju mogućnost da iskuse. Rezultati mnogo lakše dolaze u takvoj jednoj sredini, pogotovu kada za cilj imate, pored poslovnih rezultata, i težnju da takav kvalitetan odnos između zaposlenih prenesete i na klijente. Kada to postignete, onda niti jednog trenutka ne dolazite u situaciju da morate da usklađujete lično i profesionalno.

Vrele Gume: Šta je to Sogelease izdvaja od drugih lizing kuća?
Vučević:
Proizvodi ”Sogelease” su vrhunskog kvaliteta zbog boljeg razumevanja potreba klijenata. To je zato što je ”Sogelease” specijalizovan po industrijskim granama, što zapravo znači da imamo članove komercijalnog tima sa iskustvom u poljoprivredi, međunarodnom transportu, građevini itd. Posebno bih naglasio da se ”Sogelease” izdvaja od konkurencije varijabilnim planom otplate, koji se može prilagoditi potrebama klijenta u zavisnosti od sezone i finansijskih potreba, kao i fiksnom kamatnom stopom sa fiksnom indeksiranom ratom tokom celog perioda otplate. Naročito atraktivan je proizvod koji nazivamo ”Sale and lease back”. To je otkup postojećih sredstava koja mogu da budu predmet lizinga i njihovo davanje u lizing onome od koga je i lizing kuća kupila predmet. Posebno je poljoprivrednicima, jer imajući u vidu sezonski karakter poljoprivredne proizvodnje, ”Sogelease” izlazi u susret potrebama klijenata i sa njima dogovara lizing rate u skladu sa ciklusima proizvodnje. Tako na primer, prva rata u septembru posle žetve pšenice, soje i suncokreta, a sledeća polugodišnja rata u decembru nakon ubiranja kukuruza i vađenja šećerne repe.

Vrele Gume: Važan adut, u tržišnim bitkama, ipak, su fiksne kamate, zar ne?
Vučević:
”Sogelease” pažljivo osluškujući tržište, svojom ponudom odgovora na specifične potrebe svojih klijenata i nudi proizvode vrhunskog kvaliteta po konkurentnim cenama i fiksnoj kamatnoj stopi. Zasnivajući dugoročnim partnerskim odnosima sa korisnicima lizing usluga, ”Sogelease” omogućava klijentima da planiraju svoje obaveze prema lizing kući koja ne menja visinu rate u toku perioda otplate tj. primenjuje fiksnu kamatnu stopu. Ovakva saradnja omogućava korisnicima ostvarivanje jedinstvenih uslova finansiranja, a samim tim utiče na povećanje proizvodnje investiranjem u nova osnovna sredstva i rezultira na kraju povećanjem ukupne dobiti za korisnika.

Vrele Gume: Koliko se Sogelease posvetio i društveno odgovornom aspektu poslovanja?
Vučević:
Societe General Bank Srbija, koja je sa 100 procenata kapitala osnivač Sogeleasea, jedan je od osnivača Global Compacta UN za Srbiju i Business Leaders Foruma, prve koalicije društveno odgovornih kompanija u Srbiji, ustanovljene s misijom da stimuliše razvoj društveno odgovornog poslovanja i uspostavi trajne i stabilne prakse CSR-a u domaćem poslovnom sektoru. U želji da doprinese smanjenju emisije štetnih gasova, Sogelease kupcima automobila na hibridni pogon nudi finansijski lizing pod posebnim uslovima, uz nižu kamatnu stopu i bez troškova obrade.

Proizvodi ”Sogelease” su vrhunskog kvaliteta zbog boljeg razumevanja potreba klijenata

Vrele Gume: Konačno, ali ne možemo da odolimo - kakav je komentar na godinu koja je na izmaku?
Vučević:
Šta reći za godinu koja je donela pad od skoro 80% na tržišta na kome radite. Smatram da je naša ekonomija veoma zavisna od direktnih stranih investicija koje su, logično, usled globalne ekonomske krize, jednostavno rečeno, zaustavile i direktno uticale na ukupne investicije u Srbiji koje su najveći konzumenti lizinga. I pored toga, navedeni rezultati Sogelease Srbija govore o našoj aktivnosti u ovoj godini i spremnosti da nastavimo sa daljom ekspanzijom.

Vrele Gume: Kakvi su planovi za 2010?
Vučević:
Plan Sogeleasea Srbija je da nastavi istim putem i u 2010, ali sa ciljem da poboljša poslovni rezultat i tržišno učešće. Sve to, naravno, uz očuvanje korporativno prihvatljivog nivoa rizika. Smatramo da kako se svetska ekonomija bude oporavljala, tako će se oporavljati i naša privreda, a samim tim i tražnja za lizingom, pogotovo lizingom Sogelease Srbija.

tekst: Ivana Ivetić
foto: Zoran Živkov
ivana.ivetic@vrelegume.rs
5028
Postavljeno: 24.12.2009

Arhiva: Intervju

Rubrika: Intervju
Postavljeno: 09.02.2018

Miodrag Kotur

Miodrag Kotur, jedini Srbin u Moto GP kao vođa Leopold Rejsing tima proglašen za najboljeg menadžera u Moto GP3. Uspešan i u TCR automobilskoj seriji


Rubrika: Intervju
Postavljeno: 02.02.2017

Gabor Saghmeister
Tekst sa video prilogom!

Naš dežurni delegat na Dakar reliju, Gabor Saghmeister, nakon brutalnih trasa Južne Amerike, opušta se u svojoj omiljenoj subotičkoj piceriji “Boss”. Sjajna prilika da nam u jednom dahu prepriča svoje utiske


Rubrika: Intervju
Postavljeno: 17.07.2013

Hotel Premier Aqua

Vrdnik, živopisno selo u podnožju Fruške Gore, sada je i u mapama luksuznog turizma


Andrej Epifanov - LUKOIL

11.06.2013

Milan Vukasović

26.02.2013

Gabor Sagmeister

14.02.2013

Aleksandra Đurđević, direktor Delta Automoto

30.01.2013

Gabor Sagmajster

21.02.2012

Sebastian Vettel

24.06.2011

Alain Prost Tekst sa video prilogom!

11.01.2011

Manolito Vujičić

25.10.2010

Dmitry Vukulov

18.10.2010

Sebastien Loeb

13.08.2010

Mikko Hirvonen

08.07.2010

Jenson Button i Lewis Hamilton

15.04.2010

Sanja Blečić, direktor Go.Ta Car, Novi Sad

12.04.2010

Gabor Saghmeister

19.02.2010

Emerson Fittipaldi

30.01.2010

Vuk Vučević

24.12.2009

Sebastian Bourdais

29.10.2008

Lewis Hamilton

07.10.2008

Kirby Chambliss

09.09.2008

Mikko Hirvonen i Jari-Matti Latvala

02.09.2008

Sir Frank Williams

25.08.2008

Fernando Alonso

26.06.2008

General Stojadin Jovanović

13.06.2008

Vojo Miladić
direktor Porsche Leasing SCG d.o.o.

20.05.2008

Srećko Mrganić
Carinarnica Novi Sad

26.03.2008

Robert Kubica

07.03.2008

Ivan Krstić i Vladan Popović

30.01.2008

Porsche Novi Sad

26.12.2007

Sebastian Vettel

26.11.2007

Nico Rosberg

02.11.2007

Prof. dr Milan Vujanić

03.10.2007

Mark Webber

01.10.2007

Graditelj Group

18.09.2007

Stanko Radić

08.08.2007

Nenad Plattner

14.06.2007

Ivan Jauković

23.05.2007

Anđelko Trpković

19.03.2007

Flavio Briatore

28.12.2006

Scott Speed

06.12.2006

Gil de Ferran
sportski direktor ekipe Honda

09.11.2006

Bernie Ecclestone

14.10.2006

Luca Marmorini,
tehnički direktor ekipe Toyota

29.08.2006

dr Predrag Bubalo
ministar privrede u Vladi Republike Srbije

22.07.2006

Giancarlo Fisichella

28.06.2006

Ralf Schumacher

15.03.2006

Vitantonio Liuzzi

17.02.2006

Tiago Monteiro

04.01.2006

Fernando Alonso

21.09.2005

Christian Horner, šef ekipe Red Bull Racing

07.09.2005

Martin Whitmarsh, generalni direktor McLaren Mercedes F1 Teama

24.08.2005

Jarno Trulli

09.07.2005

Kimi Raikkonen

24.06.2005

Michael Schumacher

12.01.2005

Mike Gascoyne, tehnički direktor ekipe Toyota Racing

20.12.2004

Milence
27.12.2009 18:14
0
0

Lizing je nužno zlo. Niko ga ne voli kada plaća ratu a svi ga ipak koristimo kao jedini izbor da se dođe do novog automobila.
Zapanjen sam visokim cenama u ponudi zaplenjenih vozila. Fascinira kako lizing kuće nežele da se odreknu svoje zarade.

zoran
27.12.2009 20:22
0
0

Sto vise lizing kuca-veca konkurencija-bolja ponuda!

Mumic
30.12.2009 20:11
0
0

Svi su oni isti i niko nije tu zbog nas vec zbog profita. Uzmi ili ostavi. Slazem se veca ponuda nize kamate! Ipak mislim da je polovnjak od godinu-dve najracionalniji izbor!

Nikica
31.12.2009 19:31
1
0

Za isti automobil, rata moze biti niza i za 40% ako se preuzme sa lizinga, star navise dve godine.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: