Ekskluzivno

Renault Koleos i Subaru Forester

Nežni grubijani

Do prošle godine samo uzdignut karavan za integralnim pogonom, novi Subaru Forester ušao je u kategoriju kompaktnih SUV-a, gde ga čekaju brojni i talentovani konkurenti, kakav je recimo, Renault Koleos

Bez obzira što je dizel od benzinca skuplji za solidnih 3.000 evra, njegov izbor se jednostavno nameće

Prve dve generacije Forestera zaista se nisu mogle pohvaliti privlačnim dizajnom, no uprkos tome, ”šumar” je preživeo zahvaljujući realnim kvalitetima i velikoj upotrebljivosti. Međutim, vremena i ukusi su se promenili, dizajn ”bez duše” i odsustvo dizel agregata, sve više su ga udaljivali od potencijalnih kupaca, koji su se okrenuli mlađim i znatno atraktivnijim 4x4. Integralni pogon postao je tako ”devojka za sve”, a čak i oni proizvođači koji nisu imali nikakvo znanje i tradiciju, poželeli su svoj sopstveni SUV...

E, tu bi se sad moglo nadugačko i naširoko raspravljati šta to znači ”sopstveni”, jer prinuđeni da se udružuju, ovi su jednostavno iskoristili priliku i poslužili se iskustvom partnera. Idealan primer ovakve kolaboracije je francuski Renault, koji je došao do prvog pravog crossovera, uskom saradnjom sa Nissanom, dok je sama proizvodnja poverena korejskom ogranku Samsunga.

Kokpit odlikuje velika praktičnost, ali ne i maštovitost kada je u pitanju dizajn
Ugao naslona zadnje klupe moguće je podešavati

Pomalo gruba pojava
Iako na prvi pogled ne fasciniraju svojom pojavom, Forester i Koleos neguju spoljašnji izgled, bez da se u dizajnerskom smislu mogu nadmetati sa, recimo, modelom Ford Kuga, a da ni ne pričamo o perjanicama nemačke automobilske industrije (Audi Q5, BMW X3, Mercedes GLK). Koleos tako odlikuju znatno mekše linije, sa prepoznatljivom maskom proizvođača i specifičnim zadnjim delom. Naime, staklo na zadnjim vratima, koja su inače iz dva dela, veoma je zakošeno, što je čista suprotnost četvrtastim formama njegovog protivnika.

Bez obzira što se u njima može nazreti prethodna generacija, Forester sada deluje neuporedivo ubedljivije, dobrim delom i zbog desetak centimetara više karoserije. Posebno je uspešan prednji deo, sa ogromnim usisnikom za vazduh na haubi (tzv. scoop), koji, uzgred rečeno, pomalo smeta vozaču.

Poput ”Singerice”
Ukoliko je Impreza još i mogla da se ”švercuje” sa samo benzinskim agregatima, u Evropi, SUV bez dizela, unapred je osuđen na propast. Dugo očekivani i najavljivani 2,0 D, najzad se prošle godine pojavio u modelu Legacy, dok je iz nekih nepoznatih razloga, Forester morao da se strpi do početka ove.

Koleosov snažni servo upravljač i osetljive kočnice, kao da su stvoreni za pripadnice lepšeg pola

Čekanje se ipak isplatilo, jer prvi dizel bokser potpuno opravdava trud i nade koje su u njega uložili inženjeri Subarua. Verni tradiciji, konstruisali su ga po ugledu na benzinski, sa cilindrima postavljenim pod uglom od 180° (”bokser”), kako bi se smanjile (čitajte poništile) vibracije, a istovremeno i spustilo težište vozila. Odlično obavljen posao...

Pored toga što su vibracije skoro potpuno ”ugušene”, 2,0 D je sigurno jedan od najdiskretnijih agregata, u svakom slučaju tiši od Renaultovog 2,0 dCi, kojeg smo do sada uzimali za referencu. U Foresteru oslobađa ”samo” 147 KS (3 KS manje od Impreze, zbog drugačijeg filtera izduvnih gasova), no maksimalnu snagu ostvaruje već pri 3600 o/min.

Mekana plasika na gornjem delu armature deluje osetno kvalitetnije no ona u Foresteru
Kao i kod Subarua i ovde je ugao naslona zadnje klupe podesiv

Bez obzira što je 2,0 D skuplji za ogromnih 3.000 evra od benzinca, njegov izbor se jednostavno nameće. Kao prvo, zbog neubedljivih karakteristika benzinskog 2,0 potom i zbog potrošnje. Sa 8,3 litre u proseku, dizel je ekonomičniji za 2,5-3 litre, i nakon svega što je pokazao, zaista zaslužuje navedenu razliku.

Različite koncepcije
Za razliku od Subarua, dCi agregat oslobađa 150 KS pri visokih 4000 obrtaja. Razlika u karakterima još je evidentnija kada se baci pogled na obrtni moment. ”Bokser” pokazuje najbolje što zna u niskom i srednjem režimu rada, što znači da maksimalnih 350 Nm ostvaruje između 1800 i 2400 o/min, dok Renaultov blok traži da se ”navlači” u visoke obrtaje (i do 4000). Njegova prosečna potrošnja neznatno je niža nego li kod Subarua, i u principu, ne prebacuje 8 litara dok je kultura rada kod oba motora za primer, bez da su karakteristike u drugom planu.

No, kako je Forester lakši za oko 120 kg, Koleos je pomalo na muci da održi zadati ritam, pogotovo što Subaru, kao po običaju, poseduje permanentni integralni pogon. Nisu Japanci bez razloga ponosni na svoj Symmetrical All-Wheel Drive sistem, sa centralnom visko-spojnicom u razdelniku snage, koji je na putu superiorniji od Nissanovog.

Subaru Forester 2,0 D

Motor
Tip/broj cilindara turbo-dizel, redni/4
Radna zapremina ccm 1998
Broj ventila/tip ubrizgavanja 16/common-rail
maks. snaga kW/KS/o/min 108/147/3600
obrtni moment Nm/o/min 350/1800-2400
Karoserija
tip/broj sedišta/vrata SUV/5/5
D x Š x V mm 4560x1780x1700
međuosovinski razmak mm 2615
masa vozila/nosivost kg 1540/510
zapremina prtljažnika l 450-1660
Ogibljenje
napred McPherson, trouglasto poprečno rame, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
pozadi dvostruka trouglasta poprečna ramena, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
Kočnice
napred/pozadi samovent. diskovi/diskovi
Pneumatici
dimenzije 215/65 R16
Prenos snage
pogon na sva 4 točka
tip menjača/stepeni prenosa manuelni/6
Performanse
ubrzanje 0-100 km/h, s 10,4
maksimalna brzina km/h 186
prosečna potrošnja l/100 km 8,3
Cena (u EU)
€ od 24.690

Kažemo Nissanovog, jer je Koleos donji postroj nasledio od modela X-Trail, sa potpuno novim integralnim, ali ne i permanentnim pogonom, nazvanim All Mode 4x4. Konkretno, u normalnim okolnostima, snaga se prenosi samo na prednje točkove, ali i na najmanji gubitak kontakta sa podlogom, do 50% obrtnog momenta prebacuje se na zadnju osovinu. Po potrebi, vozač može da blokira sistem u odnosu 50:50, a poseduje i elektronsku kontrolu spuštanja (HDC), kojom se brzina na strmoj nizbrdici ograničava na 10 km/h. No, izuzmemo li nekoliko desetinakilometara terenske vožnje, ovoga puta nismo dali akcenat off road kapacitetima, što uostalom i nije prevashodna namena ovih vozila.

Za ”mušku ruku”
Predviđeni pre svega za otežane uslove vožnje po asfaltu (kiša, blato, sneg itd.), naši protagonisti pokazali su zavidan talenat, čak i prilikom veoma temperamentne vožnje. Subaru opet malo više, jedino što zahteva ”mušku ruku”, kako zbog nepreciznog šestostepenog menjača, tako i zbog generalno tvrdih komandi. Kada smo spomenuli menjač, dizel za razliku od benzinca, nema skraćene prenosne odnose (tzv. Low Range), sve zbog prevelikog obrtnog momenta. Ukoliko se, recimo, želi izvući poveći čamac iz vode ili prikolica, za to je dovoljna veoma kratka prva brzina.

Koleos se, naprotiv, vozi ”vrhovima prstiju”, njegova snažna električna asistencija upravljača i osetljive kočnice, kao da su stvoreni za pripadnice lepšega pola. Ujedno, pozicija za upravljačem bolje je adaptirana sitnijim osobama. U prethodnim testovima hvalili smo njegovo ogibljenje, istovremeno efikasno i udobno, ali Koleos je sada naišao na ”tvrd orah”. Naime, Forester je na ovom polju pravi šampion, neverovatno je kako je Subaru uspeo spojiti toliko efikasno ponašanje na putu sa udobnošću. Nije zanemarena ni izolacija kabinskog prostora, jer motor odaje svoje poreklo tek kada se ”debelo” pretera sa obrtajima.

pogon,
motor,
udobnost,
ponuda prostora

dizajn enterijera,
izbor materijala,
neprecizan menjač

Renault Koleos 2,0 dCi

Motor
Tip/broj cilindara turbo-dizel, redni/4
Radna zapremina ccm 1968
Broj ventila/tip ubrizgavanja 16/common-rail
maks. snaga kW/KS/o/min 110/150/4000
obrtni moment Nm/o/min 320/2000
Karoserija
tip/broj sedišta/vrata SUV/5/5
D x Š x V mm 4520x1865x1700
međuosovinski razmak mm 2690
masa vozila/nosivost kg 1650/550
zapremina prtljažnika l 488-1380
Ogibljenje
napred McPherson, dvostruka trouglasta poprečna ramena, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
pozadi multilink, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
Kočnice
napred/pozadi samovent. diskovi/diskovi
Pneumatici
dimenzije 205/55 R16
Prenos snage
pogon na sva 4 točka
tip menjača/stepeni prenosa manuelni/6
Performanse
ubrzanje 0-100 km/h, s 10,4
maksimalna brzina km/h 179
prosečna potrošnja l/100 km 8,0
Cena (u EU)
€ od 25.990

Vanovski geni
Kako stastistike govore da se vlasnici SUV-a veoma retko ili nikada upuštaju u ”avanture” izvan asfaltiranih puteva (”Nisam lud da ga isprljam ili izgrebem...” reče jedan moj prijatelj, vlasnik Toyote RAV4), moralo im se u svakodnevnoj upotrebi ponuditi nešto po ugledu na ostale kategorije.

U našem slučaju, to je polivalentnost i velika upotrebna vrednost, kakvu recimo pronalazimo kod minivanova. Iako su u ponudi sa samo pet sedišta, Koleos i Forester krcati su praktičnim detaljima, dok je prostor koji pružaju svim putnicima vredan hvale. Recimo, nasloni zadnje klupe kod oba su podesivi, no kako su inženjeri Renaulta specijalisti na ovome polju, Koleos odnosi ubedljivu pobedu. Polica i boksova za odlaganje sitnica ima u izobilju, posebno treba pohvaliti modularnost prtljažnika. Jednostavnim podizanjem ručica sa strane, preklapa se sedalni deo zadnje klupe kao i nasloni, čime se dobija 1380 dm3 upotrebljivog prostora. U normalnoj poziciji, prtljažnik ima korektnih 488 litara, a spomenimo i deljiva zadnja vrata, koja olakšavaju utovar teških predmeta, i izdržavaju 200 kg.

Prefinjeni ”Francuz”
Sa svoje strane, Forester je velikodušniji prema putnicima pozadi, jednim delom na račun prtljažnika. Apriori, sa 450 dm3, dovoljno je velik za četvoročlanu familiju, jedino je zbog integralne transmisije utovarni prag preterano visok. Međutim, u njegovom dnu smo pronašli rezervni točak standardnih dimenzija, za razliku od Koleosa, koji ima samo pomoćni (155/80 R17).

kvalitet materijala u unutrašnjosti,
donji postroj,
menjač

dizajn,
zaustavni put,
velika masa

Prelaskom na prednja sedišta, Koleos opet odnosi ubedljivu pobedu, pre svega zbog neshvatljivo jeftinih materijala i neubedljivog dizajna komandne table Forestera. To ne znači da je kod Renaulta bog zna kako originalna i neodoljiva, ali je mekana plastika na gornjem delu armature, kao i svi ostali upotrebljeni materijali, za klasu iznad.

Subaru je zapravo, preslikao komandu tablu od Impreze, što je još jedan dokaz neinventivnosti njegovih dizajnera. Jedini interesantan detalj odnosi se na same instrumente, u našem slučaju sa plavom podlogom i crvenim kazaljkama, koji se pri starovanju motora ”zakucavaju” udesno.

Zaključak
Početna cena za Subaru Forester dizel, kod nas iznosi nekih 28.700 evra, što je za oko 2.000 evra jeftinije od Renault Koleosa, samo što je ”Francuz” u ponudi sa višim paketom opreme - Dinamique. Inače, Koleos je imao više sreće sa svojim benzinskim agregatom 2,5/170 KS, ali kako je razlika u ceni prihvatljivija (samo 1.200 evra), 2,0 dCi je posve logičan izbor. Uzgred, oba poseduju manje-više svu neophodnu opremu, a ko želi i može da plati više, cena za ”najbogatije” verzije ide i preko 34.000 evra.

A koji je bolji, verovatno ćete se na kraju zapitati? Pa, zavisi za koga i za koje namene. Brojne pristalice ovog čuvenog brenda sigurno će staviti ”ruku u vatru” za Forester, svesno zatvarajući oči pred činjenicom da ni treća generacija nije uspela da ispravi sve nedostatke prethodnika. Srećom, novi dizel agregat pun je pogodak, koji u mnogome doprinosi da se Forester ravnopravno nadmeće sa talentovanim Koleosom, koji je sa svoje strane moderniji i bolje prilagođen razmaženim evropskim kupcima.

Forester i Koleos krcati su praktičnim detaljima, dok je prostor koji pružaju putnicima, vredan hvale
iz Pariza, Perica Rajković
foto: P. Rajković, Vrele Gume
perica.rajkovic@vrelegume.rs
5639
Postavljeno: 26.08.2009

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

don
26.8.2009 19:06
11
2

Boze koji tekst znaci apsolutno SVI argumenti su na strani Subarua ali je Koleos bolje prilagodjen razmazenom evropskom kupcu?
Stvarno,novinar sve vreme pise kako je Subaru bolji al na kraju sta-kao niko nije bolji zato sto Subaru ima obicniju instrument tablu? Mada pitam se po kojim kriterijumima je to odluceno? Da , stvarno , Koleos ima unutrasnjost skoro kao Rolls Royce Fantom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A pojavu kao G klasa i upotrebljivost kao svajcarski noz,dajte!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Subaru je pobednik ovog teksta,i Koleos je veliki promasaj,koji je pritom i odvratan! Izgleda kao jaje,kao i nova laguna kupe....

Spike
26.8.2009 19:44
4
0

Koji strucnjak je ovo pisao? Forester ima bokster motor a ne redni...

kkk
28.8.2009 11:57
2
12

Perice odlican tekst,reno je definitivni bolji...

renato
27.3.2012 18:52
2
0

HAHAHAHAHAHAH....POREDE SUBARU I NEKAKAV KOLEOS....VEOMA INTERESANTNO.

subaruuuu
28.8.2012 01:16
1
0

Svasta,kakav crni reno,subaru masina definitivno!!!

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: