Ekskluzivno

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

Nova referenca?


Osim što je izmenio stil, novi Megane korigovao je mnoge mane prethodnog. No koliki je realni napredak i šta novo donosi treća generacija, proverili smo u direktnom duelu.

Dolaskom novog modela, postalo je uobičajeno istaknuti sve njegove prednosti, za šta su u najvećoj meri zaslužni marketinški timovi proizvođača, koji nastoje da nas ubede kako novajlija nema više ništa zajedničko sa “pokojnikom”. Čak i one nevidljive, za većinu kupaca nebitne izmene, prikazuju se kao korenite i veoma značajne, nebi li se, već po pravilu, opravdala viša cena! Bez ikakve sumnje, progres je gotovo uvek evidentan, samo često se ignorišu pozitive strane odlazećeg, još do juče isticane u prvi plan. Sve navedeno odnosi se i na Megane 3, od kojeg se naravno očekuje da nadmaši slavu bivšeg. Recimo odmah da je ovo gotovo izvesno, jer više ne izaziva toliko podeljene simpatije po pitanju izgleda. Ukoliko su se kod predhodnog lomila koplja, pre svega oko dizajna zadnjeg dela, sada su mišljenja daleko uravnoteženija.

Naime forme novog su konvencionalnije, sa znatno umekšanim linijama, što će mu svakako pomoći u borbi za izgubljen presto. Jer u proteklih šest godina, konkurenti su se “namnožili”, od kojih navedimo samo dva najozbiljnija: Golf VI i Peugeot 308. Kakve su mu šanse u poređenju sa njima, utvrdićemo jednom drugom prilikom, pozabavimo se sada malo više odlazećim, koji će mo još dugo godina sretati na putevima.

Mala Laguna
Dizajn komandne table kod Megana u velikoj meri oslanja se na Lagunin, što znači da ga odlikuju jednostavne i elegantne forme, sa veoma malo “dugmića”. Time je pojačan osećaj prostornosti napred, koji mu ionako ne nedostaje. Zaista je impresivno koliki je napredak ostvaren u poređenju sa predhodnim, sada je recimo moguće spustiti i odgurnuti prednja sedišta toliko daleko, da će se i košarkaški centar osećati prijatno. Druga strana medelje je što u tom slučaju pozadi ostaje mesta samo za decu nižeg uzrasta, no uopšteno uzevši, ima par santimetara manje prostora za kolena, nego li u “dvojci”. Naprotiv, prtljažnik je osetno prostraniji, što i nije bilo teško ostvariti, ukoliko se zna da je zapremina bivšeg samo 330 dm3.

Pravilnih dimenzija, prostran i dubok, zvanično ima 372 dm3, mada nezavisna meranja dokazuju da su u Renaultu bili preterani skromni (čitavih 450 dm3). Dve mane ipak ne možemo ignorisati, prva se odnosi na nedostatak rezervnog točka (u zavisnosti od tržišta poseduje samo tanji za nuždu, odnosno kit za opravku, kada se dobija dodatnih 33 dm3), a druga na praktični aspekt. Naime da bi se podigao sedalni deo i oborili zadnji nasloni, prednja sedišta moraju se pomeriti znatno unapred, dok dobijena površina nije ravna. Ujedno, novi Megane nije toliko gostoljubiv prema putnicima, nekadašnje ogromne police i boksovi za odlaganje sitnica, sada su znatno manje. Ovo se posebno odnosi na pregradak za rukavice i naslon za laktove između prednjih sedišta, gde jedva da možete odložiti nekoliko CD-a i kutiju cigareta. Kod bivšeg u ovaj boks staje sve i svašta.

Po svemu ostalom, treći opus je superiorniji, gde pre svega mislimo na znatno kvalitetniju izradu. Renault je uložio ogromni napor kako bi svog pulena doterao na nivo nemačkih proizvođača, pa je tako i izbor materijala vidljivo napredovao. Plastika na komandnoj tabli nije toliko zrnasta, dok posebnu pažnju zaslužuju instrumenti. Nesvakidašnja kombinacija digitalnog pokazivača brzine (plus temperatura motora i merač za gorivo) i klasičnog obrtomera, osim što omogučuje odličnu vidljivost, deluje lepo i orginalno. U svakom slučaju znatno prestižnije, nego li posve obični analogni kod “dvojke”, nebitno izmenjeni prilikom poslednje restilizacije 2007 godine. Još je možda impresivniji upravljač, koji, osim što je idealnih dimenzija, zaslužuje sve komplimente po pitanju dizajna. Za kraj poglavlja vratimo se opet prednjim sedištima, čija je sedalna površina najzad povećana.

Ujedno su osetno tvrđa, rekli bi za nijansu neudobnija, dok su bočni oslonci, barem kod verzije sa petoro vrata, slabiji. Pozicija za upravljačem i raspored komandi, znatno su bolje rešeni, računajući i ručnu kočnicu. Novi Megane ima pravo i na automatsku električnu (sama se aktivira i dezaktivira po polasku), koja je nažalost rezervisana za najskuplju verziju Prestige. Jeftinije poseduju klasičnu, no sada je oblik ručice posve konvencionalan, što znači da nije više “avionskog” tipa. Tim bolje, jer tako nije neophodno neprirodno iskriviti šaku, a i smeštena je bliže vozaču.

Kralj je mrtav, živeo kralj
Već dobrih 13-14 godina na sceni, Megane je, pored Clia, najprodavaniji model Renaulta. Zaključak se nameće sam po sebi, ni novi nema pravo da “omane”! Kao što smo mogli konstatovati, prvi deo posla, gde mislimo na dizajn spoljašnjosti i interijera, uspešno je obavljen, ostaje još ponašanje na putu. No na ovome polju ni predhodni nije imao većih problema, zamerke su se odnosile pre svega na previše snažnu električnu asistenciju. Iako je pred kraj poboljšana, i dalje je zadržala efekat “klatna” (u nultom položaju se ljulja), što kod novog nije više slučaj. Snažno podpomognut prilikom parkiranja, porastom brzine upravljač postaje znatno teži, tako da ovaj problem možemo smatrati rešenim. Nešto slično imali smo i sa kočnicama, koje su toliko snažno reagovale i na najmanji pritisak stopala, da su nenaviknuti vozači bacali putnike na vetrobransko staklo. Kod “trojke” su i dalje podjednako efikasne, samo sada ih je moguće dozirati po želji. Navedimo i podadatak o zaustavnom putu od 37 m, pri brzini od 100 km/h, koji spada među najbolje u kategoriji.

Inženjeri Renaulta poradili su i na ogibljenju, čime je Megane 3 izgubio na udobnosti, no za uzvrat postao je osetno dinamičniji. Bez obzira što testirani model nije imao sportsku šasiju (uz doplatu za snažnije modele), njegovo ponašanje je za svaku pohvalu. Iako je preuzeo platformu predhodnika, znatno je krući, tako da su torziona ugibanja manja. Proširen je i trag točkova za 3 cm, dok je po ugledu na brzinska takmičenja, upravljanje odvojeno od vešanja. Druga strana medelje je kao što rekosmo pogoršana udobnos, posebno pri nižim brzinama. Obuven u “mesnatije” pneumatike, dimenzija 205/55 R16, po lošem putu jače prodrma putnike nego li bivši, koji je u našem slučaju bio obuven u niskoprofilne 205/50 R17

U iščekivanju novih agregata
Ono što u startu može zabrinuti odgovorne za prodaju je nedostatak sofisticiranih agragata, posebno benzinskih. Do početka marta, u ponudi je bio samo stari 1.6 16v od 110 ks, no do kraja godine očekuje se novi 1.4 TCe od 130 ks. Snažni 2.0 TCe/180 ks, rezervisan je za kupe, dok je situacija prilično konfuzna u vezi klasičnog 2.0 od 140 ks.
Boje dizela za sada brane samo dva poznata bloka, snažniji 1.9 dCi/130 ks, i sada već legendarni 1.5 dCi. Ukoliko je bez filtera na izduvne gasove, razvija 85 i 105 ks, a sa njim 5 ks snaga više (nije greška iako izgleda paradoksalno)! U tom slučaju u atmosferu izbacuje ispod 120 g/CO2, čime u Francuskoj dobija specijalni bonus od 700 evra.

     
 

Jednim pogledom

Karoserija

Udobnost

Izgled

7

Napred

7

Funkcionalnost

8

Pozadi

7

Kvalitet izrade

7

Ukupno:

7,00

Ukupno

7,33

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

9

Funkcionalnost

8

Performanse

7

Dizajn

8

Kočnice

9

Ponuda prostora

7

Ukupno:

8,33

Kvalitet materijala

8

Motor

8

Završna obrada

7

Menjač

9

Ukupno:

7,60

Cena

8

Prosečna ocena: 7,895

Za testiranje je izabrana verzija od 105 ks, tako da smo mogli konstatovati da su karakteristike iste kod obe generacije. Sa nekih 1.350 kg težine (vozač + pun rezervoar od 60 lit.), novi Megane čak je i lakši za par kilograma, tako da su ubrzanja potpuno prihvatljiva (11 sec do 100 km/h). Znatno su ipak bolja međubrzanja, pre svega zahvaljujući velikom obrtnom momentu i dobro odmerenom šestostepenom menjaču. Isti je i kod “dvojke”, počevši od 2006 god, no sada ima kraći hod i preciznije ulazi u željenu brzinu. Sve u svemu odličan agregat, diskretan i elastičan, koji u potpunosti zadovoljava u svakodnevnoj upotrebi. U “B” molu je osetno viša potrošnja, tako da smo na kraju testiranja zabeležili prosek od 7,2 lit, što je za bezmalo litru više od predhodnog!? Sa tempomatom podešenim na 140 km/h, troši 7,6 litara, odnosno u gradu oko 9 lit. Najniža koju smo ostvarili iznosila je 5,2 lit.

ponašanje na putu,
pozicija za upravljačem,
težina,
zapremina prtljažnika,
cena

smanjena udobnost,
viša potrošnja,
prostor za
putnike pozadi

Za klasu iznad
Opet po ugledu na Lagunu, nivo serijske i dodatne opreme Megana ravan je superiornijem segmentu. Pored automatske klime sa dve zone podešavanja, navedimo već spomenutu električnu ručnu kočnicu, sistem za kontrolu pritiska u gumama, bi-xenon farove koji se zaokreću u zavisnosti od pozicije upravljača, kao i toliko praktičnu karticu “slobodne ruke” (vozilo se zamostalno zaključa kada se vlasnik udalji). O aktivnim i pasivnim sistemima sigurnosti nije potrebno trošiti reči, Renault je proizvođač kome praktično svi modeli osvajaju maksimalan broj zvezdica u kraš testovima (ukupno ih je11). Novi Megane je tako sakupio rekordnih 37 poena, što je najbolji rezultat u svim kategorijama! Samo jedan detalj; u šumi vazdušnih jastuka, bočni, koji štite grudni koš i karlični deo, poseduju duple komore, što znači da se progresivno naduvavaju, u zavisnosti od jačine šoka.

Za kraj, ostaje nam naravno cena, za divno čudo niža od očekivane, i što je retkost, Megane je sada osetno jeftiniji kod nas nego li u Francuskoj. Najniža iznosi nekih 14.000 evra (1.6 16v Autentique), dok za testirani 1.5 dCi Privilege (najviši nivo), treba 19.290 evra.

Bez ikakve sumnje moderniji i zreliji, novi Megane “ladno” odnosi pobedu nad bivšim, bez obzira na spomenute nedostatke. Mogli bi zaključiti kako je sada više naklonjen vozaču nego putnicima, što je posve opravdano, uzevši u obzir da ovaj provodi najviše vremena u njemu. Verujte mi na reč, bez trunke nostalgije rado bih ga zamenio za moj privatni Megane 2, koji nam je poslužio za poređenje.

Ekskluzivno iz Pariza, P. Rajković
foto: Vrele gume, P. Rajković
perica.rajkovic@vrelegume.rs
33542
Postavljeno: 25.03.2009

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

vuksaa
25.3.2009 11:23
1
0

Sve pohvale za sjajan tekst....samo tako

Ivan
25.3.2009 11:24
1
1

Pozdrav svima imao bih jedno pitanje za Pericu ja sam potencijalni kupac testiranog Megana u dizel varijanti!I jedna stvar mi pravi problem da se definitivni odlucim!Kod nas se prodaje takodje testirani motor 1.5 dci sa 105ks ali skupljajuci informacije o ovom automobilu pronasao sam informaciju da pocetkom proleca izlazi novi 1.5 dci 110ks FAP!Posto meni nije hitna kupovina sta predlazete dal da sacekam novi motor od 110 ili da uzmem stari sa 105ks i zanima me da li ce se motor od 105ks izbaciti iz ugradnje po izlasku novog!Hvala u napred i veliki pozdrav iz Beograda Ivan

Branko
25.3.2009 13:55
1
13

Ivane, kupi to Golfa dizela i da te Bog vidi! Ako nemas para za neki nov svaka polovna cetvorka ti je bolja od ovoga!

Perica
25.3.2009 15:42
7
0

Ivane, koliko ja znam, 1.5 dCi/105 ks i 1.5 dCi FAP 110 ks su u osnovi isti agregati, identicne zapremine i obrtnog momenata (240 Nm), s tim da ga prvi razvija pri 2.000 o/min , a drugi pri 1.750 o/min. Od 110 ks poseduje filter na izduvne gasove, i u Francuskoj je skuplji za 400 evra. E sad kako su izvukli iz njega tih 5 ks vise, nigde nije objavljeno, no u Laguni imas isti blok 1.5 dCi (dakle 110 ks), samo ovde 240 Nm razvija pri 2.000 o/min!? Po meni uzmi jeftiniji, jer cak i osnovni 1.5 dCi/85 ks, nije za potcenjivanje, osim ukoliko ne naletis na jedan super Golf 2 (ha, ha, ha), sa samo 300-400 hiljada predenih kilometara...
Branko, nemoj da se ljutis, salim se, samo po meni je najbolji NOV auto.
Pozdrav svima

mare
25.3.2009 18:24
5
2

Nevolim Francuska auta uopste ali kao sto kaze Perica novo je novo pa nek je i Reno.

Accord
25.3.2009 19:21
6
1

Branko nikada nece GOLF4 biti bolji automobil od novog Megana.To sto si rekao je cista nebuloza.
Motor od spomenutog Golfa je vec i te kako zastareo.

Dejan
25.3.2009 19:53
0
0

Da li je to isti Perica Rajkovic koji je na moje odgovore da je najbolji auto nov auto rekao da!! citiram"PS. Dejane, licno nikada ne kupujem NOV auto, jer pronalazim "polovne" (manje od godinu dana i 20.000 predenih kilometara, dakle pod garancijom), upola jeftinije"Komentar je deseti po redu u komentarima za novu Fiestu mozete da pogledate celu diskusiju!!!!!Danas u odgovoru Branku koji Ivana savetuje da kupi polovan auto Perica Rajkovic kaze citiram"Branko, nemoj da se ljutis, salim se, samo po meni je najbolji NOV auto"!!!!!!!!Pozdrav

tomo
25.3.2009 21:03
1
0

Pitanje za redakciju.Da li je udobniji od Fokusa ili Golfa?Meni se svidja sto je tvrdji i bolje drzi cestu.Stari je bio previse lelujav.

Perica
26.3.2009 10:03
2
1

Da, da Dejane , to je isti taj Perica Rajkovic, samo treba praviti razliku izmedu misljenja i mogucnosti! Naravno da dajem prednost novim automobilima, samo problem je sto ih retko sebi mogu priustiti, za bezmalo dvadeset godina zivota u Francuskoj, kupio sam samo jedan nov (Seat Ibiza) i 5-6 "polovnih". Samo Dejane ovde je situacija na trzistu drugacija, kao sto sam ti rekao, moj "polovni" Megan 2 Dinamique (imao je 11 meseci, 19.000 km i puno dopunske opreme), platio sam 11.000 evra, a nov je tada kostao 22.000! Kao sto sam napisao u tekstu, rado bi ga zameni za novi, ali za moja primanja je preterano skup, a i u mom slucaju bezvezno je imati preterano skup privatni auto, koji je vecito na parkinzima proizvodaca (najmanje 25 dana mesecno sam u test vozilima). Sacekati cu dakle godinu-dve, tada ce mnogi zaposleni kod Renaulta zezeleti da ih prodaju (samo u Francuskoj ima ih 45.000), a kako imaju najmanje 20% popusta, plus pad vrednosti u prvoj godini oko 30 %, i eto dobre prilike, zar ne?
Pozdrav

deda
26.3.2009 10:37
4
0

Dejane, ne razumem zasto napadas Pericu zbog njegovog stava da je najbolji auto nov auto?! To sto on nije u situaciji da kupuje nov auto ne znaci da ne moze tako da misli

Bimmer
26.3.2009 11:06
4
0

@Dejan
Optužbe bez pokrića i sa lošom namerom, jer i ti vrlo dobro znaš o čemu se radi, i šta je Perica hteo da kaže. Možda bi mogao da odeš u političare... :-)))

miskoP
26.3.2009 11:39
3
0

Dejane, iz kog si ti filma?
To sto pises nema veze sa vezom.
Sumnjam da ces razumeti ako procitas to sto si napisao

Dejan
26.3.2009 12:29
0
5

Samo polako ne napadam ja Pericu sto kaze da je najbolji automobil nov automobil jer bi onda kritikovao sam sebe!I molio bi doticne upadace da ne komentarisu nesto u sta nisu upuceni!U komentarisanju nove Fieste imao sam polemiku sa Pericom u kojoj ga ja ubedjujem da je najbolje kupiti nov automobil a on mene sa jakim argumentima da je mnogo bolje kupiti malo koriscen pod garancijom za mnogo manje para!A on sada u odgovoru Branku kaze da je najbolje da Ivan kupi nov automobil!Znaci on savetuje nekoga da kupi nov automobil a on sam kupuje nesto sasvim drugo!!!!Sto se tice ne mogucnosti da kupi nov automobil od nekih 15.000e to samo govori o kakvom novinaru je rec!Narocito sto zivi u Francuskoj gde imate hiljdu varijanti da dodjete do novog automobila!Ja samo apelujem da se ne daju saveti drugim ljudima da rade nesto sto ni vi sami ne radite Pozdrav!

Bimmer
26.3.2009 13:33
4
1

Perica je lepo objasnio stvari u rečenici: "Da, da Dejane , to je isti taj Perica Rajkovic, samo treba praviti razliku izmedu misljenja i mogucnosti!" Komentar o "kakvom novinaru je reč" je baš nizak, ali time nisi umanjio Pericu već od sebe napravio, znaš već šta....

Milan
26.3.2009 14:19
0
1

Vec sam komentarisao ovaj novi model i rekao sam da je daleko bolji od predhodnog i ja volim Francuze. Jedina zamerka su ovi smesni digitalni pokazivaci brzine (nista bez strelice. Vi kazete da je lepo, ali pogledajte neke druge forume i videcete da 80% ljudi je dalo primedbu kao ja, deluje jako jeftino i deluje mi kao da je radjen za decu da se igraju. Strasno smeta i bode oci taj kic detalj.

Milan
26.3.2009 14:22
3
0

Branko, ovde se vodi diskusija o automobilima, a ne o traktorima. Onda bolje da kupi novog Fergusona, nego taj traktor 4-ku.

Perica Rajkovic
26.3.2009 14:52
6
0

OK, vidim da sam opet prozvan od strane Dejana, koji izgleda ne razume da u Francuskoj ne tece med i mleko! Ekonomska kriza je zahvatila i bogate zemlje, tako da su se prvi na udaru pronasli automobili, odnosno automobilska industrija. Kupiti nov auto za mnoge je nazalost misaona imenica, uostalom u zivotu ima i bitniji stvari. Otici na godisnji odmor, skijanje, kupiti stan, izaci u restoran..., za mnoge je vaznije od novog automobila. Za mene u svakom slucaju jeste, posebno jer privatni auto gotovo nikada ne vozim (sa njim prelazim jedva 4-5 hiljada kilometara godisnje)
Drugo, a to sam vec vise puta negde spomenuo, automobili su moja pasija a ne profesija, dakle ono novinar je samo "slobodna aktivnost", od koje nazalost ne zivim! Ne pitaj me sta radim, nista specijalno interesantno ni dobro PLACENO.
Dakle nema potrebe da se prepiremo i ubedujemo, ja ovaj "duel" smatram zavrsenim.
Pozdrav

Dejan
26.3.2009 17:06
0
4

Klasika kad nesto nije po taman uvek je kriva EKONOMSKA KRIZA!Moras da pazis sta si rekao kad se vec upustas u komentare sa citaocima (sto mislim da je ne profesionalno)ti pises mi komentarisemo i to je to svideo se tebi komentar ili ne!Pozdrav

Perica
27.3.2009 10:36
3
0

Dejane, po meni je nije profesionalno ignorisati postavljeno pitanje, negde na pocetku komentara Ivan mi se diretno obratio za misljenje, pa sam mu odmah odgovorio. Sto se tice diskusije sa tobom, izvukao si moje misljenje o Fiesti iz konteksta, pa je ispalo da jedno govorim (pisem), a drugo savetujem. No kako sve ovo nema veze sa testiranim Meganom, i kako nebi "smarali" ostale citaoce, imas moj privatni meil na kraju teksta, pa se javi ukoliko zelis, samo sumnjam da ti je interesantno dopisivati se sa jednim obicnim "novinarem", koji nema tricavih 15-20 hiljada evra da kupi jedan novi auto...
A kada smo kod komentara (za koje verujes da sam osetljiv !!?), trebalo bi da znas da postoji razlika izmedu uvreda na licni racun i konstruktivne razmene misljenja.

Zero
27.3.2009 11:20
1
0

@Dejan
Percica je u ovom kontekstu posetilac sajta, bas kao i ti, i nije na tebi da sudis sta je profesionalno, a sta ne. Upravo ti dajes misljenje o necemu o cemu nemas pojma i zlonamerno vadis iz konteksta...

Dejan
27.3.2009 13:45
0
2

@Zero Kada neko sam za sebe napise da je NULA (Zero) svaki moj komentar bi bio suvisan!Perice u prethodnom komentaru si napisao "Dakle nema potrebe da se prepiremo i ubedujemo, ja ovaj "duel" smatram zavrsenim".I opet si krenuo u novo prepiranje!Vidis kako ne mozes da odrzis svoju rec ni 15 minuta a posle ispada da te ja bez osnova kritikujem!

Bimmer
27.3.2009 13:56
1
0

Dejane, nije Perica krenuo u prepiranje već ti. Daj čoveče, je l' primećuješ koliko si negativan??? Ti si sad u pravu a svi ostali nisu... I šta uopšte želiš da dokažeš?? Dobro te je Peki i udostojio odgovora... Strašno.

Dejan
27.3.2009 17:53
0
3

@Bimmer Ja uopste nisam pokrenuo nikakvu prepirku ja sam jednostavno dao jednu konstataciju,sto svako moze da zakljuci ako se malo ukljuci u pricu!A svima a narocito tebi bih preporucio da jednostavno preskocite moje komentare ako vam nesto smeta!Smisao ovoga je da se kritikuje, uvidja na greske i daju razliciti predlozi.A ne samo da se blebece o meni sto ti uporno radis u mesto da komentarises testirani automobil!

deda
28.3.2009 08:39
2
0

Dejane, ako nemas nista pametno da kazes, bolje je da cutis.
Uostalom, po napadu na Zero se vidi koliki se negativac. Zero moze da bude nesto itekako pozitivno npr. zero emisija gasa!

Zapoceo si raspravu na radikalski nacin, bez argumenata sa uvredama

goran sarajevo
30.3.2009 20:01
2
0

kao prvo pozdrav svima,a kao drugo najmanje komentarisete kvalitete auta ,nego drzite govorove bez veze koje samo pokazuju necije komplekse.auto je dobar pa ko ima nek izvoli a ko nema nek ganja sta mu je dostupno .pozdrav za sve.

Atlanta
19.7.2015 01:28
2
0

Ovaj auto sam kupio prije godinu dana,presao sam 35 000,moj je 2010 sa 110ks,svu kilometrazu sam presao u gradskoj voznji vecinom i vjerujte sada je ljeto dnevna temp 36 stepeni,sa ukljucenom klimom potrosnja mi je 5,2l,prosjek mi je 5l,a na otvorenom ispod 4l,autoput iz bjeljine za beograd 4,6l,nikada nisam uspio natjerati auto preko 5,5l,tako da ne znam kakve su ovo gluposti da trosi 9l,ja mislim iz iskustva da je skoro nemoguce i 6l trositi a kamoli 9l

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: