Ekskluzivno

Renault Megane Coupe

Nacionalna klasa


Ono što je za Nemce Golf, za Francuze je Megane! I dok VW svog pulena samo poboljšava, bez smelijih estetskih zahvata, Renault iz generacije u generaciju radikalno menja stil

Coupe poseduje sportsko podvozje koje se kod hatchbacka dobija uz doplatu, i to samo kod snažnijih verzija

Lansiran 1995. godine, Megane je nesumljivo najveća zvezda grupacije Renault. Jedan od najprodavanijih automobila u Evropi (ukupno proizvedeno preko 8,5 miliona jedinica), vraća se na scenu trećom generacijom, koja, već po običaju, nema gotovo ništa zajedničko u spoljašnjem izgledu sa prethodnom. Nakon bledunjavag nastupa Lagune, čije je ime za mnoge vlasnike sinonim problema, a zatim odluke odgovornih da u ovoj godini smanje proizvodnju i do 30%, logično je da su sve oči uprte u Megana. Osim toga, njegova pojava na domaćem tržištu izaziva posebna osećanja, a sve zbog specifične, ”narodske” uloge Renaulta (nacionalizovan odmah po završetku rata).

Kokpit u mnogome podseća na Renaultov model iz višeg segmenta - Lagunu
Sedište napokon ima velik opseg podešavanja po visini

No, pre nego li se uopšte pojavio na francuskim putevima, zainteresovani su mogli da ga isprobaju…, za početak samo virtuelno! Radi se zapravo o pravoj premijeri kod Renaulta, par meseci pre komercijalizacije, novi Megane Coupe proslavio se u najnovijoj video igri ”Need for Speed Undercover”. Gotovo logičan nastavak, ukoliko se zna da je ovo prvi model proizvođača koji je konstruisan ”100% numerički”. Tako su smanjeni troškovi i vreme neophodno za razvoj, koji iznose ”bagatelnih” 1,8 milijardi evra! Po Renaultu, ušteđeno je barem 30% investicija (ulaganja u nova postrojenja u Španiji i Francuskoj), jednim delom i zahvaljujući tehnološkim inovacijama preuzetim iz Lagune 3.

Sa druge strane, svesno su uvećani troškovi razvojem dve potpuno nove karoserije, što znači da testirani Coupe sa hečbekom deli samo tri zajednička elementa: prednju svetlosnu grupu, poklopac motora i ”krila”! Time je definitivno raskinuto sa prošlošću i jeftinim transformacijama zadnjeg dela, toliko odomaćenim kod mnogih proizvođača.

Zadnja klupa ne obiluje prostorom za kolena

A zašto da ne Coupe?
Kao otac dvoje maloletne dece, koji od automobila očekuje pre svega praktičnost i raspoloživi unutrašnji prostor, nakon nedelju dana provedenih u kupeu, zaista sam se zapitao zašto se ne opredeliti za ovakvu karoseriju? Nakon par ”krugova” oko vozila i zagledanja iz svih uglova, evidentno je da njegov spoljašnji izgled nije nimalo diskutabilan, kao što je to ranije bio slučaj. Naprotiv, novi Megan Coupe estetski je veoma dopadljiv i originalan, u svakom slučaju uspešniji od verzije sa petoro vrata. Pažnju posebno privlači zadnji deo, kojim dominiraju četvrtasta zadnja svetla, upakovana ispod providne zaštitne plastike. Karakteriše ga i veoma položeno zadnje staklo, kao što priliči ovakvim vozilima, sa lepo integrisanim spojlerom na gornjem delu. Bez sumnje atraktivno, no, druga strana medalje je veoma ograničena vidljivost unazad, dok putnici viši od 1,8 m, glavom dodiruju plafon. Mana je i veoma malo bočno staklo (ne može se ni otškrinuti), površine par kvadratnih decimetara, kroz koje će deca teško bilo šta videti. Za uzvrat, prostor za kolena je više nego zadovoljavajući, baš kao i pristup zadnjoj klupi. Sam prtljažnik je vredan tog imena, a ukoliko je u dnu rezervni točak istih dimenzija (besplatna opcija), poseduje odličnih 345 dm3, odnosno 380 litara bez njega. Ostvaren je dakle veliki napredak u poređenju sa bivšim, tako da omanja porodica može poneti sve neophodno za duži odmor.

     
 

Spreda, sličnost sa berlinom je evidentna, s tim da se Coupe distancira sivom metaliziranom plastikom (kod hečbeka je boje karoserije), koja se od farova, spušta sve do proreza za vazduh. Kao što se moglo i očekivati, lice Megana u dobroj meri podseća na Lagunu, sa svetlosnom grupom koja duboko zalazi u bokove vozila. Spoljašnje dimenzija praktično su identične kod obe karoserije (4,30 x 1,81 m), izuzmemo li visinu. Niži za 5 cm, Coupe iz profila deluje znatno dinamičnije, što je uostalom i bio cilj.

Što se tiče dizajna unutašnjosti, opet pronalazimo veliku sličnosti sa spomenutom Lagunom, sa izuzetkom instrument table. Nesvakidašnji ”koktel”, analogni obrtomer i digitalni brzinomer, svima se dopao, jednim delom zahvaljujući atraktivnom osvetljenju (mlečnobela boja). Izuzetno pregledne cifre, dobro dođu na evropskim putevima, gde fiksni i mobilni radari ”niču kao pečurke posle kiše”. Primetili smo i jedan veoma interesantan detalj, kada se aktivira tempomat, spoljni obruč brzinomera sija zelenom bojom, odnosno, ukoliko se prekorači programirana brzina, crvenom.

dizajn,
ponašanje na putu,
pozicija za
upravljačem

vidljivost unazad,
smanjena udobnost,
visok utovarni
prag prtljažnika

Uspela analogno-digitalna kombinacija pokazivača

Inače, sve komande veoma su jednostavne i dobro zamišljene (posebno za klima-uređaj), dok je pozicija za upravljačem neuporedivo bolja nego li kod prethodnog. Kao dugogodišnji vlasnik dve prethodne generacije, mogu samo da pohvalim sedište koje se najzad spušta dovoljno nisko, čak i kada su izuzetno korpulentne osobe u pitanju. Sam upravljač, osim što je estetski veoma dopadljiv, isto tako ima veliku amplitudu podešavanja po visini i dubini. Za kraj ovog poglavlja, još konstatacija da praktična strana nije zaboravljena, bez obzira što su pregrade i boksovi za odlaganje sitnica, manje zapremine nego li kod prethodnog. Kvalitet upotrebljene plastike vidno je poboljšan, baš kao i nivo završne obrade.

Renault Megane Coupe 1,9 dCi/130 Privilege

Motor
Tip/broj cilindara turbo-dizel, redni/4
Radna zapremina ccm 1870
Broj ventila/tip ubrizgavanja 16/monopoint
maks. snaga kW/KS/o/min 96/130/3750
obrtni moment Nm/o/min 300/1750
Karoserija
tip/broj sedišta/vrata hečbek/5/3
D x Š x V mm 4295x1808x1423
međuosovinski razmak mm 2640
masa vozila kg 1370
zapremina prtljažnika l 345/380
Ogibljenje
napred McPherson, spiralne opruge, amortizeri, poprečni stabilizator
pozadi multilink, spiralne opruge, amortizeri, poprečni stabilizator
Kočnice
napred/pozadi samovent. diskovi/diskovi
Pneumatici
dimenzije 205/50 R17
Prenos snage
pogon na prednje točkove
tip menjača/stepeni prenosa manuelni/6
Performanse
ubrzanje 0-100 km/h, s 9,5
maksimalna brzina km/h 210
prosečna potrošnja l/100 km 7,2
Cena (u Francuskoj)
25.800 €

Ljubitelj krivina
Vlasnici Megana sigurno će se složiti da je najveća mana prethodnog Megana neprecizno upravljanje, kao posledica preterano snažne električne asistencije. Kompletno obnovljena, kod novog nema više efekat ”klatna”, (upravljač se ljulja u nultom položaju), tako da sada pruža osećaj ravan hidrauličnoj asistenciji. Tim bolje, jer tako do izražaja dolazi dinamično ponašanje na putu, posebno kada se radi o Coupeu. On u startu poseduje sportsku šasiju, koja se može pronaći i kod hečbeka, ali samo kod snažnijih verzija, i uz doplatu. Spušten za 12 mm, Coupe ujedno ima kraće opruge i tvrđe amortizere, uz šta idu i niskoprofilni pneumatici 205/50 R17. Platforma je međutim, preuzeta od Megana II, s tim da je trag točkova proširen za 3 cm. Istaknimo i podatak da je upravljanje odvojeno od oslanjanja, tako da za rezultat imamo izuzetno stabilno vozilo, najzad zabavno za vožnju. Logično, osetno se izgubilo na udobnosti, tako da je test ”prva jutarnja kafa” (plastična čaša napunjena sa 2/3 kafe, koju gore potpisani redovno pije u vožnji na putu do posla), prošao sa mršavom trojkom. Porastom brzine, stvari dolaze na svoje mesto, jednim delom zahvaljujući i odličnim sedištima, sa snažnim bočnim osloncima (rezervisana za kupe). Kočnice su i ranije bila jača strana Megana, razlika je u tome što se sada mnogo bolje doziraju.

Bez novih agregata
Da li zbog uštede ili nedostatka vremena, Renault je ponudio samo poznate motore, računajući i ”stari” 1,9 dCi od 130 KS. U iščekivanju odličnog 2,0 dCi (150 i 180 KS), ovaj je značajno osvežen (novi turbo sa promenjivom geometrijom, brizgaljke sa 7 otvora umesto sa 6...), tako da potpuno zadovoljava, kako karakteristikama, tako i kulturom rada. Lišen vibracija i veoma dobro izolovan, omogućuje ne preterano teškom kupeu (1370 kg) ubrzanja ispod 10 sekundi i maksimalnu brzinu od preko 200 km/h. U sprezi sa dobro odmerenim i preciznim šestsostepenim menjačem, pokazao se prijatnim i zadovoljavajuće ekonomičnim.

U proseku se zadovoljava sa 7,2 l/100 km, sa rasponom od 5,5 do 10 litara na otvorenom, odnosno u gradu.

Za manje zahtevne kupce sa skromnim budžetom, Renault je predvideo mali 1,5 dCi, čijih 85, odnosno 110 KS, ne obećavaju bogzna kakve karakteristike...

Najslabiji benzinski agregat isto je tako stari 1,6 16V od 110 KS, dok je 2,0 TCe (od ranije poznat pod nazivom 2,0 T) ”naduvan” na 180 KS. Uskoro se očekuje potpuno novi 1,4 TCi, koji bi trebalo da oslobađa 130, odnosno 160 KS, a malo kasnije i rasni sportista, pogađate Megane RS (spominje se više od 230 KS). Nažalost, ovaj poslednji neće posedovati upravljanje na sva četiri točka, kao kod Lagune GT, između ostalog i zbog nedostatka prostora.

Za kraj, ostaje nam naravno cena. Za razliku od ostalih nazovi ”kupea” (Peugeot 308 i Ford Focus sa troje vrata), koji su u proseku jeftiniji za 500 evra, Megane Coupe je skuplji od hečbeka! Bazni 1,6 16v košta u Francuskoj 20.300 evra, dok za karoseriju sa petoro vrata (isti motor), treba izdvojiti 18.400 evra. Razlika se opravdava bogatijom opremom, tako da osnovna oprema kod kupea, odgovara drugom završnom nivou kod hečbeka (Expression), gde se recimo podrazumeva automatsko paljenje svetala i brisača, automatska klima sa dve zone podešavanja, sistem Bluetooth, aluminijumski naplaci od 16 cola...

”Digitron” u ruke, sa istom opremom, cena je dakle približna, dok za testirani Privilege (najviši paket) treba tačno 25.800 evra (hečbek jeftiniji za 600 evra). Manje-više na nivou konkurenata, u koje spadaju Opel Astra GTC, VW Scirocco, Kia Procee’d i Volvo C30. U poređenju sa njima, novi Megane Coupe raspolaže sa nekoliko aduta, gde pre svega mislimo na originalan dizajn, vozne karakteristike i praktični aspekt. Dovoljno ili ne, pokazaće vreme.

iz Pariza, Perica Rajković
foto: Vrele Gume, P. Rajković
perica.rajkovic@vrelegume.rs
8169
Postavljeno: 11.03.2009

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

Miki
11.3.2009 10:25
3
0

Svaka cast za izbor automobila!Komentar o njemu dacu nesto kasnije!Pozdrav

Milan
11.3.2009 11:06
1
2

Sve je super, ali zasto su postavili onaj digitalni pokazivac brzine??? To toliko jeftino deluje i bode oci, kao da je neka igracka u pitanju, a to su sve savrseno uradili u novoj Laguni koja ima najlepse pokazivace obrtaja i brzine. Primetio sam i na ostalim forumima da 80% ljudi je dalo zamerku upravo na ovo o cemu i ja pricam, a steta, sve ostalo je super. Inace obozavam Reno kao marku i voleo bi da mogu da si priustim novu Lagunu Cupe 2.0dCi od 180ks

mare
11.3.2009 15:29
2
3

Kakav reno niti lepo izgleda a kvalitet im je katastrofa. Nemac je Nemac. Najgora vozila su Francuska stalno im nesto fali. Pozdrav iz Pariza.

Milan
11.3.2009 23:11
0
2

Mare druze, sta ti to rece? Pa Reno posle BMWa ima najbolji turbodizel motor 2.0 dCi bez obzira na snagu (130, 150 ili 180ks) i to je dokazano u praksi. Znam bar 5-6 ljudi koji su prezadovoljni tim motorom i nista im ne fali, a sad zavisi od licnih afiniteta ko sta zeli tj koju snagu. Npr nova Laguna nije za prepoznati kad je covek vidi na slikama i uzivo gde mnogoo bolje izgleda. Druga stvar je licni ukus, ali ne mozes reci da im stalno nesto fali, to je smesno. Vidis ja volim Reno (kao i Citroen) i to skoro sve modele, ali sam vec napisao da im je nevidjen promasaj ovaj smesno uradjen digitalni pokazivac, kao da je deciji autic u pitanju, a ne jedan Reno, nista bez strelice dok je ne vidim da pokaze oko 200km/h kao u Laguni :). Pozz

Ognjen
12.3.2009 02:11
1
2

Na vrelim gumama pustate cele testove samo renoa u zadnje vreme.
Mislim da ce se svi sloziti samnom.

Pozdrav i hvala na jos jednom apsolutno nebitnom testu

Peki
12.3.2009 10:48
3
3

Ognjene, znas li da ce se Megan 3 prodati u barem 3-4 milona primeraka, od cega ce Coupe predstavljati barem 20 %, kako onda mozes reci da je test aposolutno nebitan!!?? Za koga je nebitan, za tebe, jer si ga nemozes priustiti? Pa zaboga, Megan je jedan od najvecih noviteta godine, a i da nije, na nama je da predstavimo sve novitete, bez obzira koliko su znacajni na nasem trzistu.
Drugo, potpuno je netacno de na internet pustaju celi testovi samo Renaulta, svi testovi koje sam ja potpisao su kompletni! Ostali evidentno nisu jer VG postoje i u stampanoj verziji. U svim Evropskim zemljama, ukoliko pored interneta postoji i magazin (casopis), testovi na internetu se PLACAJU!

Miki
12.3.2009 15:41
3
1

Izgled novog Megana je pun pogodak i u Coupe i Berlina varijanti!Moram da napomenem da se u coupeu nista ne vidi kada hocete da idete u rikverc tako da ko ne zna da vozi u nazad uz pomoc retrovizora neka zaboravi na ovaj auto!Meni je digitalna tabla skroz gotivna posebno zato sto se po necemu razlikuje od konkurencije ali svako ima svoj ukus!Ali ako se malo vratimo u nazad Toyota je bas uz pomoc digitalne table napravila odlican posao sa malim Yarisom!Jedini problem je sto kod nas nema ozbiljnih uvoznika za ovu marku!Moj prijatelj je hteo da kupi Megana u AK Kompresor uzeo je fakturu pogledao auto koji je bio u zici zasticen i zakljucan kada je dosao sutra dan da dopuni neku dokumentaciju ima sta da vidi!Oni uzeli auto oprali ga vozili se i to neki visok covek jer je naslon za glavu bio podignut do vrha!!!!!!!!!!!!!!!Mislili da su prodali auto pa malo da probaju i naravno izgubili su kupca!Tako da bih savetovao da izbegavate pomenutu auto kucu osim ako necete da dobijete nov al razradjen automobil!A i pitanje je kako se ponasaju u drugim auto kucama!Pozdrav Miki

Kal-el
13.3.2009 15:32
3
0

@Ognjen
Ja lično, kada mi se neki program na TV-u ne sviđa upotrebim daljinski upravljač. Niti zovem dotičnu televiziju, niti šaljem uvredljive SMS poruke. Jednostavno, svako ima svoj izbor i to treba poštovati.
U taj test je neko uložio rad i napor da informacija o novom modelu što pre stigne kod nas, tako da je tvoj komentar najblaže rečeno neprimeren. Ukoliko ti je test nebitan zašto smaraš ljude svojim glupostima?

Mare
16.3.2009 20:03
1
4

Milane ti zivis u nekom pogresnom svetu ili neces da se suocis sa cinjenicom. Mada ima jos takvih koji tvrde kao ti. Kupi Audi , BMW ili Mecku pa ces vidite sta su auta i kajaces se sto si hvalio Francuska vozila. Zivim u francuskoj imam dosta drugara koji rade u servisima tako da znam dosta o tim autima. A jos jedna cinjenica mozda nisi znao da Francuzi koriste BMW motore. Pozdrav...

Milan
17.3.2009 11:51
2
1

Ne zivim u pogresnom svetu vec u Swedskoj. Znam ja dobro sta su nemci, pa ti si nesto pobrkao ja obozavam BMW i drago mi je sto imaju najbolje motore. Kazem da su francuzi sjajni, moj komsija u Beogradu ima Citroen XM 1998godiste i nikad ni najmanji kvar nije imao, sem redovnih servisa nije imao ulaganja, a sa njimje nebrojano puta putovao u inostranstvo. Bio je vozac direktora PGPa i vozio je mnogo sluzbenih kola od Audija do Volva, ali kaze da bolji i udobniji auto nema od XMa i steta sto ih vise ne prave. Ujak je uzeo novu Lagunu dCi 150ks i prezadovoljan je svim od potrosnje do samog kvaliteta i udobnosti. Druga je stvar sto ti mrzis francuze. Ponavljam za mene je BMW boj 1 u svetu.

Tibor
04.4.2009 16:23
3
1

Odavno nisam vidio straktivniji auto u ovom segmentu, svaka cast Renou napravio je stvarno extra auto. Ako je i kvalitetan kao sto izgleda onda nema dalje. Pozdrav!

Srecko CG (Nk)
16.7.2009 19:17
3
1

Uziwo izgleda mnogo bolje...mada i na slikama je super...BRAVO!!!

Trifun
28.10.2010 18:31
3
0

Prvo,svaka cast za obavljeni test. Dopada mi se sto objektivno sagledavate sve aspekte automobila. Osobe koji pisu ovde samo negativne stvari kako o autu,tako i o autoru,ne vredi ni pominjati. Ovo sve ne bih pisao da nisam skoro prvi put prosao pored Coupe-a i zagledao se u njega kao dete. A bilo je jos takvih kao ja. Detaljnije sam ga proucio na Sajmu u Novom Sadu,odlican je automobil kada se sve uzme u obzir. Izgled i sarm su mu najbolji atributi,a to su i inace atributi koje treba da ima jedan coupe. Hvala jos jednom na super testu. Pozdrav!

robert
21.10.2014 16:44
0
0

Vozim ovaj auto 2011 sa 1.5dci 110ks 5 vrata,auto je savrsen,lijepo vuce i startan je pa tako neki golf V 1.9 ili VI 1.6tdi lako ce ostati iza vas kada je u pitanju ubrzanje i preticanje,potrosnja u ovoj verziji je 3,5 otvorena,4,6 prosjecna zadnjih 9000km,a gradska sa ukljucenom klimom 5,2l,auto je savrseno i kvalitet izrade rupe se skoro neosjete sve preporukre

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: