Online plus

SAAB

Uspon i pad nordijskog grifona

Saab je osnovan 1937. kao fabrika aviona i prvenstveno namenske industrije. Kako se II svetski rat bližio svom kraju, Šveđani su uvideli da ce doći do smanjenja potražnje za ovom vrstom proizvoda i da je potrebno da se kompanija preorijentiše na druge proizvode. Upravni odbor je bio otvoren za sve ideje koje su obećavale profit, tako da je ozbiljno razmatrana i proizvodnja frižidera


Međutim, kada je 1945. godine Gunar Jungstrum napravio prvu skicu automobila i pokazao je Svenu Otobeku, zameniku direktora Saaba, a ovaj predstavio nacrt upravnom odboru, ubrzo je usvojena odluka da se krene sa razvojem putničkog automobila.

Pošto je Saab bio fabrika aviona i niko nije znao kako se zapravo prave automobili, taj posao je poveren Jungstrumu, koji je neko vreme radio u britanskoj auto industriji i tako jedini bio upoznat sa tom granom proizvodnje. Kada se krenulo u izradu prvog prototipa, uvideli su da im je potreban neko ko se razume u dizajn automobila. Za to su se obratili bivšem zaposlenom u Saabu, koji se u međuvremenu bavio industrijskim dizajnom, Sikstenu Sasonu. On je jos 30-ih godina napravio nacrte automobila koji se odlikovao izrazito futurističkim i aerodinamičnim dizajnom. Pored toga, Sason je jos 1941. imao ideju o futurističkom lovcu sa delta krilom, koji će se realizovati 14 godina kasnije kao Saab Draken.

Ovaj uticaj se može videti u njegovom dizajnu automobila. Dizajn je nekoliko puta vraćan od strane upravnog odbora, ponovo prepravljan, sve dok nije dobio oblik koji će odlikovati Saab. Prvi model koji je mogao da se vozi nazvan je „Ur-Saab“, sto znači originalni Saab ili prvi Saab. Pošto kao proizvođači aviona nisu imali majstore koji su se razumeli oko oblikovanja čeličnih limova, jer su na avionima radili isključivo sa aluminijumom, unajmili su lokalne kovače koji su to uradili prema njihovim originalnim nacrtima, ručno. Prvi prototip je nazvan 92001. Ovo je kod Saaba bio redni broj projekta, dok je, na primer, projekat 91 označavao jednomotorni trenažni avion.

Sledeći problem je bila boja. Kako bi poboljšali izgled i time povećali šanse da ga odobri upravni odbor, odlučeno je da se automobili moraju farbati. Pošto nisu imali iskustva s tim, posao je ponovo poveren obližnjoj fabrici lokomotiva. Kako je kod lokomotiva tada dominirala crna boja, ova fabrika je samo imala ovu boju, pa su tako automobili ofarbani u crnu. Ovo je bila i prva boja Saaba, a ne tradicionalna zelena po kojoj mnogi prepoznaju ovu marku.

Ispitivanjima su otklonjeni i poslednji nedostaci te je 1947. godine posle izvršenih troškovnih kalkulacija upravni odbor odobrio početak serijske proizvodnje, samo dve godine od pokretanja projekta. Ukupno je izrađeno 4 prototipa (92001-92004) i početak serijske proizvodnje je počeo 1949. godine.

Proizvodnja prvog Saab 92 modela se odvijala sve do 1952. godine, u koji je ugrađivan dvotaktni dvocilindarski motor baziran na DKW-ovoj tehnologiji i iz 764 „kubika“ izvlačio 25 KS. Redizajnirani model 92B se pojavio 1952., dobio je veći prtljažnik a kasnije i veću snagu motora koja se popela za 28 „konja“. Sa ovim modelom Erik Karlson je osvojio reli Švedske 1955. godine. Do 1956. godine ukupno je proizvedeno 20.128 primeraka.

Godine 1956. je predstavljen novi Saab 93 model, koji je imao novi trocilindarski dvotaktni motor razvijen zajedno sa nemačkim Heinkelom. Iz njegovih 748 kubika izvučene su 33 konjske snage. Ovaj model je važan za Saab po tome što je ujedno prvi model koji se izvozio. Izvoz je uvek bio važan za Saab, a američko tržiste najvažnije. Model 93 se proizvodio do 1960. i proizvedeno je 52.731 primeraka, od čega je najveci deo izvezen na strana tržišta, prvenstveno Ameriku.

Četiri godine kasnije je predstavljen Saab 96 koji je predstavljao dalji razvoj Saaba 93. Mada je zadržao njegov motor imao je duži zadnji deo, a ponuđena je i varijanta karavana nazvana Saab 95. Motor je unapređen, pa je iz 841 kubika razvijao 38 KS (1960.-1964.), 40 KS (1965.) i na kraju 42 KS (1966.-1968.) gde su ubačena 3 karburatora. 1962. je razvijena i GT varijanta sa motorom koji je razvijao 52 KS i dostizao maksimalnu brzinu od 150 km/h. Ovaj model je napred imao disk kocnice.

U Saabu su uvideli da tehnološki napredak zahteva prelazak na čistije i ekonomičnije četvorotaktne motore. Posle opsežnih ispitivanja motora nekoliko proizvođača (Bokser od Hanse, V4 od Lancie, redni 4 od Triumpha) na kraju su se odlučili za Fordov četvorotaktni motor iz Forda Taunusa 12m. Imao je prednost da je zbog svoje kratke konstrukcije (V4) mogao bez većih modifikacija da se ubaci u postojeći motorski prostor, a i pokazao se dobro na ispitivanjima. Proizvodnja modela 96/95 je u Švedskoj završena 1978. godine, ali je u Finskoj trajala sve do 1980. godine. Do tada je ukupno proizvedeno 547.221 primeraka modela 96 i 110.527 modela 95.

Saab Sonett, ciji je prototip sada poznat kao Sonett I ,a neki ga nazivaju Super Sport ili Saab 94, je proizveden u samo pet primeraka između 1955. i 1957. godine. Deset godina kasnije, Sonett postaje komercijalno vozilo gde se prozvodio između 1966. i 1974. godine. Motore i ostale komponente je preuzeo iz modela 95s i 96s iz tog perioda. Modeli koji su se proizvodili su bili Sonett II, V4 i III.

Saab je od ranih dana bio svestan da ne može da bazira svoj opstanak prodajom samo na domaćem tržištu. Zato je od početka doneta odluka da se razvijaju modeli koji imaju dobru mogućnost prodaje na najvećem trzistu na svetu, američkom. S tim u vidu je 60-ih godina započet razvoj Saaba 99, modela koji se po konceptu dosta razlikovao od svojih prethodnika, a koji su svi vodili poreklo od vremešnog „Ur-Saaba“. Saab 99 je dizajniran od strane Sikstena Sasona.

Motor kao komponenta je za Saab bio veoma važna stavka, uvek je pažljivo biran i polagano je puno pažnje da bude dovoljno snažan i u najslabijoj verziji, uz visoku pouzdanost. Prvobitna ideja je bila da se britanskom razvojnom birou Ricardo izda nalog za razvoj potpuno novog motora. Kada su uvideli da bi troškovi razvoja bili preveliki za malu firmu kao sto je Saab, zamolili su firmu Ricardo da upotrebi svoje veze sa britanskom automobilskom industrijom kako bi našli odgovarajući motor. Ricardo je povezao Saab sa Triumphom, koji je ponudio svoj redni četvorocilindarski motor, a zapravo je to bio prepolovljeni V8 motor iz Triumph Staga. Motor je u prvobitnoj verziji imao 1,7 a kasnije 1,85 litara zapremine i, sem karburatora, imao mogućnost da radi sa sistemom za ubrizgavanje goriva D-Jetronic.

Prvobitni dogovor da Britanci proizvode motore je ubrzo napušten pošto Saab nije bio zadovoljan kvalitetom izrade britanske kompanije. Saab je preuzeo proizvodnju nakon što su na motoru izvršena izvesna unapređenja. Menjač je po konstrukciji bio sličan onom iz Minija, ali je imao odvojeno podmazivanje od motora. Prvobitna verzija imala je 4 stepena prenosa. Motor je imao nagib od 45° u odnosu na centralnu osu, što mu je davalo kompaktnost i time je hauba mogla da bude spuštena. Menjač, koji je bio jedna celina sa motorom, je omogućio izuzetno kratku „motor-menjač“ konstrukciju što je Saabu dalo mogućnost da ugradi motor uzdužno, kao kod zadnjeg pogona, ali zadržavajući prednji pogon.

Prednost ovog rešenja je što je motor bio na sredini prednje osovine što je automobilu davalo odličnu trakciju po snegu i blatu.

Saab je proizvodnju modela 99 započeo 1968. sa motorom od 1700 kubika i 80 KS. Već 1970. je snaga povećana na 87 „konja“, a uveden je i model 99E sa elektronskim ubrizgavanjem goriva. Godine 1973. je uveden B20 motor, koji je predstavljao značajno modifikovan motor od 1.850 kubika iz Triumpha. Imao je 1971 kubik, i smatra se prvim samostalnim Saabovim motorom. Ponuđena je i varijanta 99EMS, tj. B20 sa D-Jetronic sistemom ubrizgavanja goriva od Boscha. Proizvodnja je u Švedskoj prestala 1981. u Finskoj 1984., a uz neke izmene sve do 1987. kao Saab 90 model.

Istoriju Saaba ne čine samo uspesi vec i greške, iz kojih se učilo. Tako je Saab zajedno sa Lanciom odlučio da ponudi na svom tržištu Saab 600 koji je bio blago izmenjena Lancia Delta. Saab je imao iskustva sa Italijanima pošto je na švedskom tržištu vršio distribuciju nekih modela marke Lancia. Prodaja je krenula u proleće 1980. i tekla je odlično do početka zime, kada se uvidelo da grejanje ovog, ipak italijanskog vozila, nije doraslo skandinavskoj klimi. Nakon toga je prodaja naglo stala, nikada se više nije oporavila i 1986. je potpuno obustavljena.

Jedan od najvažnijih automobila marke Saab i modela sa kojim mnogi poistovećuju ovu marku je Saab 900. Saab 900 je bio baziran na Saabu 99 i predstavljao je njegovu evoluciju. Zadržan je koncept motora nagnutog pod uglom od 45 stepeni, menjačem koji je na mestu kartera, prednjim pogonom i ostalim detaljima. Preuzeta su krila i delovi karoserije sa modela 99CC, te je automobil produzen 120 mm. Saab 900 je trebalo da bude veći Saab 99, za bogatijom opremom i unapređenom aktivnom i pasivnom bezbednošću. Mogao je da se poruči sa svim motorima iz „99-ke“, počev od osnovnog motora sa jednim karburatorom sa 100 KS do najsnažnijeg modela sa turbo punjačem, Bosch K-Jetronic ubrizgavanjem i 145 KS.

U početku, bio je u ponudi model sa 3 i 5 vrata, dok je 1980. u Ženevi predstavljen i sedan sa 4 vrata. Saabovi inženjeri su neprestano unapređivali ovaj model, tako da se 1980. pojavio novi H-Motor koji je, iako iste zapremine kao B20, imao potpuno novi blok. Ovo je doprinelo smanjenju potrošnje uz nesmanjenu snagu. 1983. se pojavila druga generacija turbo motora sa APC sistemom, koji je štitio motor od tzv. „lupanja“, posledica lošijeg kvaliteta goriva u nekim zemljama. Ovaj sistem je štitio motor tako što je pri detekciji lupanja smanjivao snagu turbine, inače sistem koji se danas nalazi u svim modernim automobilima.

Sledeće, 1984. godine se, posle godinu dana sudskog spora, na tržištu pojavio motor sa 16 ventila. Naime, Mercedes je tužio Saab smatrajući da jedino on polaže pravo na ovu tehnologiju. Kao posledica toga, Saab je stopirao ugradnju ovih motora, a ponovnu prodaju započeo tek posle okončanja spora. Saab je znao da je tržište zahtevalo još veća vozila, ali i bio svestan da kao mali proizvođač nema dovoljno sredstava da samostalno razvije takvo vozilo. Stoga su se ponovo obratili svojim italijanskim kolegama sa kojima su zajednički razvili tzv. „Platformu 4“ za Fiat Cromu, Lancia Themu i Alfa Romeo 164. Platforma je bila pogodna za vozilo više srednje klase sa prednjim pogonom.

Prilikom ispitivanja platforme, Šveđani su bili nezadovoljni kvalitetom šasije, kao i same čvrstine karoserije, pošto su testiranja pokazala da u slučaju sudara automobil nije bio dovoljno bezbedan po putnike, po švedskim standardima, mada italijanske kolege nisu mogle da uvide problem. Zbog toga je Saab skoro udvostručio debljinu lima karoserije i unapredio zaštitu putnika. Kao rezultat je nastao Saab 9000.

Saab 9000 Turbo je postao poznat po stazi Talladega u Alabami, SAD . Saab je ovim testom izdržljivosti pokazao svetu sta je zapravo kvalitet i da ga je uvek stavljao ispred kvantiteta. Test je počeo 7. oktobra 1986. godine i, nakon pređenih 100.000 km konstantne vožnje, završen 20 dana kasnije sa prosečnom brzinom od preko 213 km/h. U testu su učestvovala tri standardna Saaba 9000 Turbo i četvrti koji je služio za potrebe snimanja. Tom prilikom su postignuti/oboreni brojni rekordi, među kojima i dva svetska.

Kasnije je Saab izveo i tri standardna 9000 CD modela na istu stazu, ali se o ovome malo znalo. 1996. godine je ponovljen test sa 900 NG modelom i ponovo je dokazano svetu da je, iako mala fabrika iz Trollhatana, i dalje daleko ispred svog vremena. Ovaj auto je imao modernu konstrukciju sa poprečnim motorom i MacPherson sistemom vešanja kakav danas poseduje većina vozila. Takođe je imao klasičan menjač kakav se danas nalazi na većini vozila sa prednjim pogonom. Ova rešenja su omogućila da Saab 9000 bude „optimalniji“ automobil. On je u unutrašnjosti imao više mesta za putnike, mada je po spoljnim dimenzijama bio kraći od Saaba 900. Takođe je smanjio troškove proizvodnje koji su kod Saaba 900 bili jako visoki zbog egzotičnih tehničkih rešenja.

Motori su bili B202 generacije, preuzeti iz Saaba 900 uz modifikacije bloka, a kasnije je dodata nova generacija B234/204, koja je imala Trionic sistem paljenja, koji je zamenio klasičnu bobinu i kablove za svećice jednom kasetom koja je išla u glavu motora, gde je svaka svećica imala svoju bobinu i senzore koji detektuju probleme u radu motora. Reč je o sistemu koji se danas moze naći u mnogim modernim motorima.

Pocetak 90-ih obeležava i početak saradnje Saaba sa američkim General Motorsom, nastale sa ciljem razmene tehnologija između dva proizvođača. Ova alijansa, koja će kasnije dovesti do potpunog preuzimanja Saaba je bila izuzetno značajna za švedsku kompaniju, jer su bili svesni da kao mala firma nemaju sredstva da razvijaju nove modele. Kao posledica braka sa GM-om, u Saab 9000 je ugrađivan 3,0 V6 motor kao najekskluzivniji model Griffin.

Prvi proizvod toga braka je bio novi Saab 900, tzv. Saab 900 NG (new generation). Saab je dizajn ovog modela razvio jos 1988. godine, ali nisu imali sredstava da realizuju projekat samostalno. GM je Saabu dao za razvoj modela 900 NG svoju GM2900 platformu na kojoj su proizvedeni modeli Opel Vectra i Vauxhall Cavalier. Kao i kod Saaba 9000 ,švedski inženjeri nisu bili zadovoljni kvalitetom ove platforme i rešili su da urade određene „izmene“. Kada su konačno bili zadovoljni učinkom premšili su razvojni budžet 4 puta, samo za razvoj šasije! Ova platforma je korišćena kasnije za razvoj modela Saab 9-3, tako da se može reći da je proizvodnja trajala od 1993. do 2003. Saab 900 NG nije više imao mnogo toga zajedničkog sa svojim prethodnikom. Od motora su korišćeni Saabovi atmosferski motori od 2,0 i 2,3 litra, kao i GM-ov 2,5 V6. Unapređeni model Saaba 900 NG je predstavljen 1998. kao Saab 9-3 model. Uprkos velikom broju izmena, one nisu bile tako lako vidljive pošto su uglavnom bile koncentrisane ispod karoserije. Celokupna elektronika vozila je bila umrežena, bezbednost povećana bočnim vazdušnim jastucima, a motori prilagođeni novim ekološkim standardima. Takođe su kod Saaba prvi put ponuđeni dizel motori i to prvo Opelov 2,2 litarski, koji je razvijen od strane austrijskog Magna Steyra.

Iste te 1997. kada je obeleženo 50 godina postojanja Saaba kao proizvođača automobila, model 9000 je dobio svog naslednika pod nazivom 9-5. Sledeće godine prva generacija 9-5 modela je bila dostupna kao sedan, a u karavan izvedbi od 1999. godine. Prvu generaciju „9-5-ice“ su pokretali Saabovi benzinski četvorocilindarski B205 i B235 turbo motori ,zatim GM-ov benzinski turbo V6 (Saab B308), Isuzuov 3.0 DMAX V6 turbo dizel kao i Opelov ECOTEC Ks22DTH 2,2 dizel motor ( Saab D223L ) koji je zamenjen 2006. godine Fijatovim 1,9 JTD motorom. Proizvodio se do 2010. od čega je proizvedeno 252.236 sedana i 231.357 karavana, odnosno ukupno 483.593 jedinice. Proizvodnu liniju za prvu generaciju 9-5 modela 2009. godine, GM je prodao kineskoj Beijing Automotive Grupi (BAIC Group). BAIC je lansirao svoju verziju 9-5 kao BIAC C70G iste 2009. godine.

GM 2000. ostvaruje svoje planove i potpuno otkupljuje Saab za 125 miliona dolara, a 2003. izbacuje novi model, poznat kao 9-3 II. Kod ovog modela je eliminisana hečbek varijanta i bio je dostupan samo kao sedan i karavan, predstavljen 2005. godine kao Sport-Kombi. Uvedeno je nekoliko inovacija a jedna od njih je Saab aktivni naslon za glavu (SAHR II). Postoje tri razlicite verzije ovog modela, a to su 1.8T Linear 150 KS, 2.0T Vector 175 KS koji poseduje „Sentronic“ menjač i 2.0T (B207R) od 210 KS. Korišćena je GM-ova takozvana „global Epsilon platform“ i jos neke druge komponente preuzete od Opel Vectre.

Saab je 2007. godine,da bi proslavio trideset godina od ugrađivanja turbo punjača, predstavio model 9-3 Turbo X sa agregatom od 2,8 l i 280 KS uparen sa šestostepenim manuelnim ili automatskim menjačem. Ovaj model je poznat po uvođenju XWD naprednog sistema integralnog pogona, dizajniran od strane Haldexa a u saradnji sa Saabom. Saab je u Turbo X modelu upario XWD sa eLSD elektronski kontrolisanim diferencijalom protiv proklizavanja. Ovaj sistem se ugrađivao u 9-3 sedan i SportCombi modele od 2009. i u drugu generaciju 9-5 modela a od tada postao standardna oprema u svim Saab modelima.

Na Pariskom sajmu automobila 2010. godine Saab predstavlja svoj prvi električni automobil, 9-3 ePower. Ovaj model je bio baziran na 9-3 SportCombi modelu, posedovao je pakovanje 35,5 kWh Li-jonskih baterija, maksimalna brzina je iznosila 150 km/h a procenjeno je da može da pređe 200 km sa jednim punjenjem. Ovaj model čeka pokretanje serijske proizvodnjee pod okriljem NEVS-a, novog vlasnika kompanije.

2005 .godine se pojavio luksuzni terenac Saab 9-7X, i prvi je Saab koji se proizvodio u Severnoj Americi. To je bio prvi Saab sa integralnim pogonom isporučivanim u standardnom paketu i takođe prvi Saab u koji je ugrađivan V8 motor. Motori su bili zapremine 4,2 litra sa 275 KS i 5,3 litra u V8 konfiguraciji i 300 KS poreklom iz Corvettea. Dizajn enterijera bio je inspirisan Saabom 9-5 .Njegova proizvodnja praktično prestaje kada je GM napravio aranžman sa Subaruom (Saab 9-6x/Subaru Tribeka),ali kako je taj projekat otkazan zbog lose prodaje SUV segmenta, na njegovo mesto dolazi novi manji 9-4x 2010. godine. Naime, prema izvorima koje je GM objavio, iako je proizvodnja ovog modela planirana za celu 2009. godinu, zbog loše prodaje SUV vozila u SAD, koja je u 2008. godini pala za cak 30%, GM zatvara fabriku u decembru 2008.

Godine 2009. je predstavljena druga generacija 9-5 limuzine na Frankfurtskom sajmu automobila, a proizvodnja je počela godinu kasnije. To je bio prvi Saab koji je predstavljen pod vlasničkom kapom Spyker Carsa, iako je bio razvijen gotovo u potpunosti od strane GM-a na globalnoj Epsilon platformi. Saab je pod Spykerom ponudi dodao novi agregat Ecotec 1.6 l, koji uz pomoć turbine razvija 180 KS. Ovaj motor je u potpunosti izrađen od aluminijuma, poseduje i ventile čiji rad se nalazi pod kontrolom računara, a uz njega se nudi i opcija prenosa pogona samo na prednju osovinu. Pored ovog agregata ugrađivali su se i Ecotec 2.0T od 220 KS, 2.0T BioPower od 220 KS kao i dizel agregati 2.0TiD od 160 i 190 KS. Najsnažniji agregat u ponudi je bio V6 od 2,8 litara radne zapremine koji je uz pomoć turbine oslobađao 300 KS a nudio se samo u modelima sa „Aero“ paketom opreme. Saab je 2011. predstavio i karavan 9-5 SportCombi varijantu, koja nije stigla do serijske proizvodnje zbog proglašenja stečaja Saaba u decembru 2011.

Nisu objavljene brojke o prodaji za 2011. godinu, ali na osnovu reči Erika Girsa, nekadašnjeg zaposlenog, prodaja je iznosila oko 10.000-15.000 vozila. Saab je pod okriljem Spyker Carsa pregovarao sa kineskom kompanijom Zheejiang Youngman Lotus Automobile Co, ali je u decembru proglasio bankrot, pošto su pregovori propali. GM, koji je tada bio vlasnik dela Saaba, nije želeo da kineska kompanija dobije pristup tehnološkim licencama ove kompanije. Nakon toga, holandska kompanija Spyker Cars optužuje americku kompaniju General Motors da je izazvao bankrot mešanjem u pregovore o potencijalnoj prodaji i zatražio odštetu od tri milijarde dolara u tužbi protiv bivšeg partnera. Saab nije proizveo nijedno vozilo od 2011. godine, a bankrot su objavili u decembru nakon što je stala proizvodnja u martu te godine. Prema rečima eksperata, Saab nije bio pofitabilan gotovo 20 godina. Ova nekada jaka industrija automobila, potekla iz proizvodnje aviona, danas se nalazi u vlasništvu japansko-kineskog konzorcijuma kome je prodata za 124 miliona evra. Konzorcijum se nalazi u vlasnistvu National Modern Energy Holdings Ltd. i japanske investicone grupe Sun Investment LLC, koji su kreirali NEVS kako bi zajedno kupili Saab.

Ova grupa je pod vođstvom bivšeg direktora Volvo Trucksa. Najave su da će prvi automobil biti na električni pogon, baziran na modelu 9-3, i predviđa se da će prodaja započeti 2014. godine, s tim da će prodaja i marketing prvenstveno biti koncentrisani na kinesko tržiste a tek kasnije će se proširiti na ostale zemlje.

Prema rečima Mikaela Ostlunda iz NEVS-a, planira se lansiranje prvog automobila početkom 2014. godine i drugog električnog vozila, baziranog na Phoenix platformi, nešto kasnije. Što se tiče proizvodnje modela 9-3, sa benzinskim motorom, ističe se da za njim postoji tražnja ali još uvek nije odlučeno da li će proizvodnje biti. Takođe, 9-3 sa električnim motorom će biti baziran na istoj platformi ali će enterijer i eksterijer biti redizajnirani.

Po recima Ferdinanda Dudenhefera, direktora Centra za Automoto istraživanja iz Nemačke, proizvodnja električnih automobila je posao sa velikim rizikom i za njima gotovo ne postoji tražnja. Ti automobili su 10.000-15.000 evra skuplji od ekvivalenata koji koriste benzinski agregat, što nas navodi na pitanje da li je ovo kraj jedne ere u Saabu ili je zaista pravi kraj. Ako se osvrnemo na trenutna dešavanja i tržište u Srbiji, zbog relativno male cene u odnosu na kvalitet, smatra se da će ovaj brend automobila kod nas biti sve više zastupljen. O tome govori i činjenica da je 2011. osnovan forum i klub ljubitelja, a 19.05.2013. u Dobanovcima se po prvi put održao skup ljubitelja ovog brenda automobila u Srbiji.

SAAB CLUB SRBIJA - Boris Kostic i Slavisa Radmilo
19187
Postavljeno: 18.07.2013

Arhiva: Online plus

Rubrika: Online plus
Postavljeno: 16.10.2018

Vienna Classic days 2018
Tekst sa video prilogom!

„Vienna Classic days“, jedan od najvećih skupova starovremenskih vozila, ove godine okupio je rekordnih 200 automobila. Po već poznatom scenariju, zborno mesto bilo je ispred gradske kuće u Beču. Sve je počelo u petak kada se vozio noćni reli „Sundown Trophy“, subota je bila rezervisna za vožnju po itinereru duž istorijskih ruta glavnog grada Austrije, kao i koleketivnu okupaciju centralne sobraćajnice „Ring-s trasse“, dok je nedelja tradicionalno rezervisana za opuštenu varijatu oldtajmer piknika kraj Dunava


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 22.06.2018

Range Rover, Rolls Roys, Audi, Maserati, Ferrari...

Koji su omljeni automobili poznatih fudbalera i šta voze najbolji od njih? U slavu Svetskog prvenstva koje se ovih dana održava u Rusiji, pišemo o najboljim modelima najboljih fudbalera današnjice i nekih starih nezaboravnih asova


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 11.06.2018

Mercury

Tržište vanbrodskih motora u Srbiji je u usponu. Legendarni Mercury preuzima primat po prodaji a sve u nastojanju da svima dokaže da je neprikosnoven No.1 na vodi


Modeli CR7 Tekst sa video prilogom!

27.05.2018

Šta vozi Papa?

24.05.2018

Revolucija na dva točka i malo elektrike

23.05.2018

VOŽNJA BEZ KAZNI

07.05.2018

Bodo Bušman i Brabus

04.05.2018

UBER

26.04.2018

Vladimir Putin Tekst sa video prilogom!

23.04.2018

Donald Trump

17.04.2018

Elektrifikacija četvorotočkaša

14.03.2018

BMW M5

30.01.2018

Tržište novoregistrovanih vozila u Srbiji 2017

18.01.2018

Tržište novih automobila u Srbiji 2017. po segmentima i modelima

16.01.2018

Premijere 2017.

05.01.2018

Istorija Pinap devojaka

13.12.2017

Obijanje vozila

01.12.2017

Pripremite automobil za zimu

17.11.2017

Pirelli kalendar za 2018. godinu

14.11.2017

Superautomobili 1993

23.10.2017

Sukob Škode i VW-a

18.10.2017

Tržište novih vozila u prva tri kvartala 2017. godine

10.10.2017

Obavezna oprema

30.09.2017

Saloni automobila

11.09.2017

Električni automobili u Srbiji

17.08.2017

Infiniti Prototype 9 Concept

16.08.2017

Automobilizam pre Velikog rata u SAD

12.08.2017

Peugeot 308 Cup

07.08.2017

Type R danas proslavlja 25 godina svog postojanja

27.07.2017

Opel Insignia GSi

26.07.2017

Električni automobili

12.07.2017

Pred vratima ozbiljnog tržišta automobila

12.07.2017

Renaultov električni trio Tekst sa video prilogom!

06.07.2017

Hyundai N Performance Tekst sa video prilogom!

04.07.2017

BMW X3 – treća generacija Tekst sa video prilogom!

30.06.2017

Bezbednost saobraćaja Tekst sa video prilogom!

22.06.2017

Lamborghini Huracan Performante

09.06.2017

Poseta Hyundaijevoj fabrici u Nošovicama Tekst sa video prilogom!

03.06.2017

Top 5 TV emisija o automobilima

31.05.2017

Niki Hejden

25.05.2017

Tržište polovnjaka april 2017.

19.05.2017

Ferućo Lamborgini

18.05.2017

Enco Ferari – čovek koji je ostvario svoj san

13.05.2017

Dream Jet

11.05.2017

Filmovi za ljubitelje automobila 2

04.05.2017

Polovni automobili u 2017.

30.04.2017

Filmovi za ljubitelje automobila

29.04.2017

Barometar PLUS

27.04.2017

Renault Clio by Zoran Kastratović

26.04.2017

Audi RS3 LMS

12.04.2017

Električni automobili

07.04.2017

Porsche Panamera Sport Turismo Tekst sa video prilogom!

06.04.2017

53. Međunarodni sajam automobila i motocikala u Beogradu

01.04.2017

Auto delovi - istraživanje

31.03.2017

Range Rover Velar

29.03.2017

Beograd 2017

28.03.2017

Beograd 2017

25.03.2017

SUV histerija

22.03.2017

Beograd 2017

18.03.2017

Mercedes-Benz G650 Maybach Landaulet

17.03.2017

Izazov Dukat planine Tekst sa video prilogom!

15.03.2017

Najstrašnija reč automobilske industrije

26.02.2017

Tupolev Tu-4

22.02.2017

Ford F-Series slavi 70. rođendan

21.02.2017

Muscle Cars (treći deo)

16.02.2017

Amerika Bomber

15.02.2017

Muscle Cars (drugi deo)

09.02.2017

Muscle Cars (prvi deo)

03.02.2017

2018 Ford Mustang GT

01.02.2017

Zeleni pakao Tekst sa video prilogom!

28.01.2017

Kako će Donald Trump da promeni auto industriju u SAD

26.01.2017

Kia Stinger

25.01.2017

Caproni Ca.60

18.01.2017

Krađa automobila

13.01.2017

Howard Hughes Tekst sa video prilogom!

12.01.2017

ELVIS: Svi kraljevi automobili

08.01.2017

MiG-ova ulica

07.01.2017

10 najčitanijih testova na našem sajtu

31.12.2016

Prekookeanski brodovi

27.12.2016

Tržište polovnih automobila

24.12.2016

O.J. Simpson i Ford Bronco (1993) Tekst sa video prilogom!

22.12.2016

Tehnički pregledi

19.12.2016

Über Amerikanci – 2. deo

15.12.2016

Über Amerikanci – 1. deo

14.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 2. deo

07.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 1. deo

06.12.2016

Najveće oružje Prvog i Drugog svetskog rata

01.12.2016

Bankrotiranje General Motorsa - II deo

24.11.2016

Bankrotiranje General Motorsa - I deo

23.11.2016

Zimske gume

09.11.2016

Amelia Earhart

18.10.2016

Ram 1500 Rebel TRX Tekst sa video prilogom!

14.10.2016

Brend

11.10.2016

Najveće oružje Sovjetskog Saveza

08.10.2016

Domaće aktuelnosti

05.10.2016

Avro Canada VZ-9 Avrocar

04.10.2016

Genesis

01.10.2016

Čitaoci reporteri

20.09.2016

Leteća Krila

13.09.2016

Chevrolet Malibu

09.09.2016

Panzer VIII Maus

30.08.2016

Bartini Beriev VVA-14

23.08.2016

Fiat 126P na Kubi Tekst sa video prilogom!

19.08.2016

Kamper ili prikolica

30.07.2016

Događaji Tekst sa video prilogom!

06.07.2016

VW Golf GTI Clubsport S

04.07.2016

Ford KA+

02.07.2016

Audi S5

23.06.2016

BMW-ova vizija za naredni vek Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

24 časa Le Mana 2016 Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

Renault Clio 2017

15.06.2016

Kampovanje prikolicom

11.06.2016

Događaji

24.05.2016

Formula1

10.05.2016

Ayrton Senna (21.3.1960.-1.5.1994.) Tekst sa video prilogom!

30.04.2016

SEAT Ateca

26.03.2016

Audi Q2

18.03.2016

V8 Bandits Tekst sa video prilogom!

17.03.2016

Renault Scenic

09.03.2016

Pagani Huayra BC

25.02.2016

Blic test: Audi Q7 3.0 TDI quattro

23.02.2016

Autonomni automobili

20.02.2016

Najskuplji dizel u regionu

20.02.2016

BMW M2 Coupe Moto GP Safety Car Tekst sa video prilogom!

15.02.2016

Opel Mokka X

12.02.2016

Indija vs Srbija

09.02.2016

Kućni ljubimci Tekst sa video prilogom!

06.02.2016

Land Rover Defender Tekst sa video prilogom!

04.02.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

01.02.2016

Novi Porsche 718 Boxster i 718 Boxster S Tekst sa video prilogom!

30.01.2016

Opel GT Concept

28.01.2016

Ford Focus RS

27.01.2016

Mercedes-Benz E klasa 2017 Tekst sa video prilogom!

12.01.2016

NAIAS 2016

08.01.2016

Istorijat motociklizma Tekst sa video prilogom!

06.01.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

02.01.2016

Najbolje ocenjeni automobili na testovima Vrele Gume Media Sistema 2015.

31.12.2015

Tržište polovnjaka u 2015. godini

30.12.2015

Šampioni aukcija 2015.

26.12.2015

Lancia Ypsilon 2016

24.12.2015

Preporuka stručnjaka

19.12.2015

Trijumvirat: Tekst sa video prilogom!

18.12.2015

Ford Crown Victoria Tekst sa video prilogom!

14.12.2015

Novi Mercedes-Benz E-Klase

12.12.2015

Lotus Exige Sport 350

11.12.2015

Wankel motor - promašaji koji su obećavali Tekst sa video prilogom!

07.12.2015

Prokletstvo Džejmsa Dina Tekst sa video prilogom!

03.12.2015

Honda Civic

01.12.2015

Infiniti QX30

30.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 2 Tekst sa video prilogom!

28.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 1 Tekst sa video prilogom!

27.11.2015

Jeff Gordon

26.11.2015

Šampionat u apsolutnoj kategoriji

20.11.2015

Peugeot 204

13.11.2015

Kako osvojiti američko tržište? Tekst sa video prilogom!

10.11.2015

Rejmond Levi

07.11.2015

Dodge Viper ACR za 2016. godinu Tekst sa video prilogom!

06.11.2015

Metan (CNG)

04.11.2015

Off Road - JEEP Adventure Days/Zlatibor 2015. Tekst sa video prilogom!

30.10.2015

Bloodhound SSC

21.10.2015

Zatamnjivanje stakala

17.10.2015

Opel Astra TCR

16.10.2015

Lada Vesta

14.10.2015

Adria Coral Tekst sa video prilogom!

08.10.2015

VW - Hronika skandala Tekst sa video prilogom!

06.10.2015

O Nedodirljivima sa ilegalnim softverom

03.10.2015

Jaguar F-Pace Tekst sa video prilogom!

29.09.2015

Infiniti Q30

28.09.2015

Novi Renault Megane Tekst sa video prilogom!

26.09.2015

Suzuki Baleno Tekst sa video prilogom!

24.09.2015

Toyota Hilux

23.09.2015

Porsche Mission E Concept Tekst sa video prilogom!

18.09.2015

Formula 1

11.09.2015

Chantilly 2015 Arts & Elagance

09.09.2015

Barnea Collection

08.09.2015

Borgward Isabella

03.09.2015

Formula 1

02.09.2015

Registracija autotomobila

01.09.2015

Steyr 50

27.08.2015

ZENITH 24 sata Elegancije 2015 powered by CHIVAS

27.08.2015

Zaštita automobila od krađe

24.08.2015

Icona Vulcano Titanium Tekst sa video prilogom!

22.08.2015

BMW M4 GTS Tekst sa video prilogom!

21.08.2015

Polovni delovi

18.08.2015

Koenigsegg One:1 Tekst sa video prilogom!

12.08.2015

V12 simfonijom protiv građevinskih mašina Tekst sa video prilogom!

07.08.2015

Subaru

05.08.2015

Pojačana kontrola vezivanja Tekst sa video prilogom!

04.08.2015

Ferrari 488 Spider

03.08.2015

Smart DCT Turbo

01.08.2015

Intervju Zoran Drobnjak

31.07.2015

Statistika

27.07.2015

Ford GT Le Mans 2016 Tekst sa video prilogom!

20.07.2015

Mazda 2 vs Renault Clio

18.07.2015

Rekordi koji će najteže biti oboreni u Formuli 1

17.07.2015

Chevrolet Cruze

11.07.2015

Oldtajmer skupovi

09.07.2015

Renault Talisman

08.07.2015

Poređenje – Audi A4 vs BMW serije 3 vs Mercedes-Benz C klase vs Jaguar XE vs Alfa Romeo Giulia

02.07.2015

Mercedes-Benz A klasa

01.07.2015

Saveti

29.06.2015

Alfa Romeo Giulia

26.06.2015

Peugeot 308 GTi

25.06.2015

Salon aeronautike Paris - Bourget 2015

24.06.2015

Anketa - Euro 4 norma

23.06.2015

Mercedes-Benz GLC

20.06.2015

Mazda CX-3

19.06.2015

Šokantni rezultati naučnog istraživanja

17.06.2015

BMW serije 7

12.06.2015

Pretnje i ucene iz Forda u Srbiji

06.06.2015

BMW X1

05.06.2015

BMW S1000 XR

01.06.2015

Akcija

30.05.2015

Ducati Panigale R

28.05.2015

Fiat Ægea

27.05.2015

Toyota Hilux

23.05.2015

BMW Motorrad na stazama uspeha

19.05.2015

Alfa Romeo

15.05.2015

Novitec Rosso Ferrari California T

14.05.2015

Nautika

13.05.2015

Mercedes-Benz G klase

09.05.2015

Ducati Diavel Titanium

08.05.2015

Volo Auto Museum

06.05.2015

Formula1

02.05.2015

Tailfin

29.04.2015

Formula E

28.04.2015

Peugeot 308 R HYbrid

25.04.2015

Volkswagen C Coupe GTE Concept

24.04.2015

Volkswagen Transporter T6

23.04.2015

Mercedes-Benz Concept GLC Coupe

22.04.2015

Audi Prologue Allroad koncept

18.04.2015

Lamborghini Huracan LP 640-4 Superleggera

16.04.2015

Citroen Aircross Tekst sa video prilogom!

09.04.2015

C.A.M.E.R Mostra Scambia

08.04.2015

Citroen Cactus 1.2 VTi/82 Shine

07.04.2015

Traktori na putu

04.04.2015

Jaguar XF

03.04.2015

Opel Corsa TNG

02.04.2015

McLaren 570S Coupe

01.04.2015

Opel Corsa Turbo

28.03.2015

Mercedes-Benz GLE i Mercedes-AMG GLE63

27.03.2015

Dosije Clarkson

19.03.2015

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

14.03.2015

Ženeva 2015 - Koncepti

12.03.2015

Audi TT Cup Tekst sa video prilogom!

11.03.2015

Ženeva 2015 - Tuning

10.03.2015

Opel Corsa OPC Tekst sa video prilogom!

07.03.2015

Automobili koji su obeležili sajam u Ženevi

06.03.2015

Audi R8

28.02.2015

Brabus 850 6.0 Biturbo Coupe

24.02.2015

Muzej Tehnike u Beču

21.02.2015

Škoda Superb

19.02.2015

Rinspeed BMW i3 Budii Concept Tekst sa video prilogom!

18.02.2015

Nissan Titan

17.02.2015

Ford Focus RS

09.02.2015

Preliminarni testovi u Herezu, u Španiji

07.02.2015

Zvezde Rétromobile 2015.

06.02.2015

Renault Kadjar

04.02.2015

Hyundai i10 1,2 GLS Premium Tekst sa video prilogom!

28.01.2015

Top 10 kolekcionara među poznatim ličnostima

26.01.2015

Ford GT

21.01.2015

Volkswagen Cross Coupe GTE Concept

20.01.2015

Alfa Romeo 4C Spider

19.01.2015

Ford F150 Raptor

14.01.2015

Dolar i akcize zaustavili pad cena goriva

14.01.2015

Buick Cascada

13.01.2015

Seat Leon ST Cupra

10.01.2015

Želje za 2015.

31.12.2014

Tržište polovnih automobila

25.12.2014

Škoda Superb

23.12.2014

Citroen DS3 i DS4

22.12.2014

Kako je BMW postao „BMW“

18.12.2014

Audi Q7

16.12.2014

Kako nastaju Opel sportski automobili

15.12.2014

Mercedes GLE Coupe

13.12.2014

Volvo XC90 T8

11.12.2014

Saveti stručnjaka

10.12.2014

Fiat 695 Abarth Biposto

09.12.2014

Povratak auto industrije u Bugarsku preko Kine

06.12.2014

Opel KARL

04.12.2014

Ford Mondeo

02.12.2014

Tehnologija

27.11.2014

Mitsubishi XR-PHEV koncept

26.11.2014

Opel Adam S

20.11.2014

Kia slavi jubilej

20.11.2014

Inovacije iz Volkswagena

15.11.2014

Fiat 500x

14.11.2014

Novi modeli na Euro NCAP testu... Tekst sa video prilogom!

12.11.2014

Sajam motocikala EICMA Milano

11.11.2014

BMW XDrive Experience

07.11.2014

Benzin vs Dizel

04.11.2014

Sajmovi: Auto e Moto d’Epoca Tekst sa video prilogom!

03.11.2014

Zimski pneumatici

01.11.2014

BMW X5M & X6M Tekst sa video prilogom!

31.10.2014

U susret VN SAD

30.10.2014

Plavi koridor!

28.10.2014

Nissan GT-R Nismo

25.10.2014

Mercedes GLA 45 AMG u Brabusovoj izvedbi

23.10.2014

Mondial de l’Automobile 2014

20.10.2014

Transferi u F1 su pred nama

18.10.2014

2015 Renault Espace

16.10.2014

F1 Déjà vu Tekst sa video prilogom!

14.10.2014

Tariranje 2014. Jeep Cherokee

14.10.2014

Fiat Abarth 695 SS Tekst sa video prilogom!

13.10.2014

Staza u Sočiju Tekst sa video prilogom!

11.10.2014

Suzuki Vitara

09.10.2014

Fića skup

08.10.2014

Kiša na VN Japana

07.10.2014

INTERMOT 2014.

06.10.2014

Honda Civic Type R

01.10.2014

Formula1

29.09.2014

Kupovina automobila

27.09.2014

Tehnologija

26.09.2014

Nova Opel Corsa

22.09.2014

Mercedes B klase

20.09.2014

Ferrari

17.09.2014

Najnebezbedniji automobili u istoriji

15.09.2014

Mercedes-Benz AMG GT Tekst sa video prilogom!

13.09.2014

Aktuelna dešavanja u „najbržem cirkusu na svetu“

10.09.2014

Chrysler otkrio unapređenja za 2015.

09.09.2014

Automobilske marke koje muškarci najviše vole

06.09.2014

Land Rover Discovery Sport 2015 Tekst sa video prilogom!

05.09.2014

Pred VN Italije Tekst sa video prilogom!

04.09.2014

Volvo XC90 Tekst sa video prilogom!

02.09.2014

Mali Renault, dugogodišnji igrač u promenama u društvu

01.09.2014

Kriza u Rusiji

30.08.2014

Dodge Charger Tekst sa video prilogom!

20.08.2014

Zvezde malih ekrana?

19.08.2014

Šta je vozio Gagarin

14.08.2014

Šef Fiat/Chryslera želi deo finansijskog „kolača“ koji pripada snabdevačima originalnih delova

12.08.2014

3 strane Kopa

08.08.2014

Mercedes-Benz S 600 Guard

07.08.2014

Testiranje bezbednosti vozila Tekst sa video prilogom!

01.08.2014

Šta i kako kada vam se slomi staklo na automobilu

31.07.2014

Porsche Cayenne

26.07.2014

PR: Rally Baja Aragon 2014

24.07.2014

Lexus NX 2015

22.07.2014

Novi smart fortwo & forfour Tekst sa video prilogom!

19.07.2014

II. NAVIGATIONRALLY 2014.

18.07.2014

Opel Corsa

18.07.2014

Renault Megane RS 275 Trophy

14.07.2014

Groblje automobila

11.07.2014

Lexus IS

05.07.2014

Pred VN Velike Britanije Tekst sa video prilogom!

03.07.2014

Staze koje su odnele najviše života u istoriji

02.07.2014

Rolls-Royce Ghost V-Specification

01.07.2014

Goodyearovih deset najvažnijih saveta za vožnju kad putujete na odmor

28.06.2014

Mercedes Benz 300 SDL -1986 Tekst sa video prilogom!

26.06.2014

VN Austrije

23.06.2014

Cigarette Racing 50 Vision GT Concept

19.06.2014

24 časa Le Mana

16.06.2014

Tesla Motors oslobodio svoje patente

15.06.2014

Interstellar

14.06.2014

Popravka auto stakala

13.06.2014

Novi BMW Serije 4 Gran Coupe

11.06.2014

Ford B-Max 1.0 Trend EcoBoost vs Fiat 500L 1.4 Nacionale vs Opel Meriva 1.4 Active XER

07.06.2014

Volkswagen Scirocco

06.06.2014

FIĆA SKUP 2014. – MINHEN

04.06.2014

Brzinomeri

30.05.2014

Srebrne strele

29.05.2014

Mercedes C klasa karavan („Estate“)

26.05.2014

Transferi za 2015. o kojima se „šuška“

24.05.2014

Rezvani Beast

23.05.2014

Bavarci nezadrživi

19.05.2014

BRABUS 850 6.0 Biturbo

15.05.2014

Mini Paceman GoalCooper

13.05.2014

U sećanje na Ajrtona Senu Tekst sa video prilogom!

12.05.2014

VN Španije 2014

10.05.2014

Najčudniji avioni u istoriji

07.05.2014

Uredba Vlade

05.05.2014

Vozni park komunističkih državnika

02.05.2014

BMW Vision Future Luxury

30.04.2014

9. Jeep i prijatelji Vrele Gume Off Road

25.04.2014

Peking 2014

24.04.2014

VN Kine

17.04.2014

Ferrari LaFerrari XX

16.04.2014

Red Bull Air Race World Championship

15.04.2014

Ford Focus Sedan

10.04.2014

BMW serije 4 Gran Coupe

04.04.2014

F1 Top Ten

02.04.2014

Obrum PL-01 Tekst sa video prilogom!

01.04.2014

Novitec Torado Lamborghini Aventador NL2

29.03.2014

Neobična pravila u saobraćaju

28.03.2014

Mazda motori

25.03.2014

Budućnost saobraćaja

25.03.2014

Ilegalni taksista

23.03.2014

Limuzina američkog predsednika

22.03.2014

Mini

12.03.2014

MTM

08.03.2014

Registar MUP Srbije

01.03.2014

Novoregistrovana vozila u 2013.

27.02.2014

Mazda3 Sedan 2.0i 120 KS Challenge

26.02.2014

SAAB 9000 Aero Tekst sa video prilogom!

22.02.2014

Pontonski čamac PrinceCraft Vogue 25SE Tekst sa video prilogom!

15.02.2014

1989 Porsche Panamericana Concept

13.02.2014

Limuzina za rastanak

13.02.2014

Bolidi 2014

07.02.2014

Osvrt na sajam automobila u Beču

03.02.2014

Opel 4x4

03.02.2014

Mercedes S600

25.01.2014

Audi Museum Mobile - drugi deo

22.01.2014

Ford Shelby GT350CR

20.01.2014

Prodaja automobila u regionu za 2013. English version

18.01.2014

Kacige Sebastiana Fetela

17.01.2014

Audi Museum Mobile - prvi deo

15.01.2014

Digitalizacija automobila

13.01.2014

Vrele Gume ispred Top Geara

11.01.2014

Honda S660 Concept

05.01.2014

Restauracija: Opel Kadett C GT/E 1900 Tekst sa video prilogom!

03.01.2014

Caterham Seven 160

02.01.2014

Sa letnjim pneumaticima nema odštete!?

30.12.2013

Audi planira da svrgne BMW

28.12.2013

Saab 9-3 Viggen

24.12.2013

Nissan BladeGlider Concept

16.12.2013

Cadillac Escalade

13.12.2013

Jaguar C-X17 Concept

11.12.2013

Nissan Nismo GT-R

10.12.2013

Limitirane serije nelimitiranih cena

07.12.2013

Ferrari Racing One 458 Competition

05.12.2013

Ford Mustang

05.12.2013

1931 Bugatti Royale Kellner Coupe

04.12.2013

Renault Initiale Paris Concept

03.12.2013

Muzeju tehnike u Beču

02.12.2013

BMW Concept Active Tourer Outdoor

30.11.2013

Bosch

26.11.2013

Valentino Rossi na Monza Rally Show

26.11.2013

1982 Zastava 750 SL Tekst sa video prilogom!

23.11.2013

Pravilnik o zimskim gumama ipak jasan vozačima

22.11.2013

Saab

18.11.2013

Red Bull, gazirano piće koje pokreće najbrže bolide na svetu

16.11.2013

Električni automobil, budućnost ili zabluda auto industrije?

15.11.2013

Peter Schreyer Tekst sa video prilogom!

14.11.2013

Monster Energy Gymkhana GRiD Tekst sa video prilogom!

11.11.2013

RUSH

09.11.2013

Oldtimer - Show, Budapest

06.11.2013

PSA koncern

02.11.2013

Elon Musk

26.10.2013

PGO Cevennes

23.10.2013

Kinesko tržište

19.10.2013

Toyota i-Road u proizvodnji 2014.

13.10.2013

Prodaja automobila u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu

11.10.2013

Fiat Amerika

08.10.2013

Velodrom Budimpešta

03.10.2013

Ferrari SP12 EC

26.09.2013

Hrčak za volanom kamiona Tekst sa video prilogom!

25.09.2013

YU AMK Veteran

23.09.2013

Promalja li se sunce iza crnih oblaka auto tržišta?

12.09.2013

10 najisplativijih

08.09.2013

Opel

05.09.2013

Yugo 45 Tekst sa video prilogom!

01.09.2013

Tesla Model S

29.08.2013

Intervju sa CORRADO LOPRESTOM

27.08.2013

Jeep Cherokee

26.08.2013

Bentley Flying Spur

14.08.2013

Trendovi boja automobila

11.08.2013

Mobilni telefoni u vožnji

02.08.2013

Rolls-Royce Wraith

31.07.2013

SAAB

18.07.2013

Spyker B6 Venator Concept

09.07.2013

FIAT 500L Living i 500L Trekking

07.07.2013

Infiniti Q50

26.06.2013

BMW Lusso Gran Coupe

23.06.2013

Oldtimer Klub Beograd

20.05.2013

Bad Homburg

15.05.2013

Boschert B300

29.04.2013

Baterije budućnosti?

19.04.2013

Muzej saobraćaja u Bratislavi

04.04.2013

Sretenjski Off Road karavan 2013

28.03.2013

SOMFY

21.03.2013

Statistika prodaje

17.03.2013

Ford EcoSport

12.03.2013

MQB platforma

08.03.2013

Toyota Auris Touring Sports

22.02.2013

Istorija Toyote Corolle

12.02.2013

Consumer Reports Tekst sa video prilogom!

08.02.2013

2012 Dartz PROMBRON Aladeen Edition

05.02.2013

Ford Transit/Tourneo Custom

29.01.2013

BMW Concept Serije 4

08.01.2013

Peugeot 2008 Concept

06.01.2013

Fiat Linea Tekst sa video prilogom!

04.01.2013

Honda CR-V

03.01.2013

Lamborghini Urus

31.12.2012

RRRolipop muzej - Eggenburg, Austrija

24.12.2012

HOFMANN - AUTOSERVISNA OPREMA

17.12.2012

Završetak oldtajmer sezone u Nemačkoj

10.12.2012

Deset stvari koje morate znati o gumama

08.12.2012

2013 Toyota RAV4

30.11.2012

Oldtajmer muzej – Bavarska

27.11.2012

Hydra Schmidt Coupé

14.11.2012

Hiperprodukcija

11.11.2012

75 godina Toyote

04.11.2012

Peugeot 4008/Citroen C4 AirCross

03.11.2012

1976 Chrysler New Yorker Brougham

30.10.2012

Blue Corridor 2012 Rally

27.10.2012

Opel Mokka

25.10.2012

Oldtajmer skup Beograd

19.10.2012

Nova Opel Cascada

18.10.2012

Opel Olympia

05.09.2012

Mercedes-Benz 170 SCB

27.08.2012

Volvo kaskaderska akrobacija

24.08.2012

10. skup moto kluba „CLASSIC WHEELS“ u Futogu

17.08.2012

Seat Leon

27.07.2012

Renault Clio IV

11.07.2012

Tržište polovnih automobila

07.07.2012

Opel rođendanska žurka na Hungaroringu

02.06.2012

Oldtimer Expo - Budimpešta 2012

02.05.2012

Oldtimer Expo 2012

27.04.2012

Udruženje istoričara automobilizma

26.04.2012

Downsizing

14.03.2012

Goodyear

05.01.2012

Muzej oldtimera

29.12.2011

Most kod Beške

05.11.2011

Porsche 959 Tekst sa video prilogom!

04.11.2011

Albert Biermann, šef odseka za razvoj BMW-a

21.10.2011

Audi A6 Avant / BMW 5 Touring / Mercedes E220 Estate

14.10.2011

BMW M3 E36

10.10.2011

VW i ekologija English version Tekst sa video prilogom!

21.09.2011

Salon automobila u Frankfurtu

13.09.2011

Rezerve nafte veće nego što se misli Tekst sa video prilogom!

21.07.2011

Devetostepeni menjač

10.06.2011

BMW serije 8

03.06.2011

Alternativna goriva

21.05.2011

Audi A6 2.0 TDI vs BMW 520d vs Mercedes E220 CDI

05.05.2011

BMW Innovation Days 2011 Tekst sa video prilogom!

23.04.2011

5 neverovatnih inovacija Mercedes-Benza

20.04.2011

Najjeftiniji automobili na svetu

12.04.2011

Najskuplji svetski automobili Tekst sa video prilogom!

04.04.2011

Film Tekst sa video prilogom!

31.03.2011

Audi A6 vs Mercedes E klase vs BMW serije 5 English version Tekst sa video prilogom!

18.02.2011

McLaren MP4-12C Tekst sa video prilogom!

17.02.2011

Tehnologija

03.02.2011

Novi momenti u slučaju 'registarskih tablica'

03.02.2011

Ford Focus vs VW Golf vs Opel Astra

19.01.2011

Intervju - Karl Lagerfeld English version

04.01.2011

INTERVIEW - Vladimir Rebić, zamenik Načelnika Uprave saobraćajne policije

21.12.2010

Prodaja

16.12.2010

MICHELIN Alpin 4 Tekst sa video prilogom!

15.12.2010

Koliko verujete automobilskim novinarima? English version

30.11.2010

Saobraćajna dokumenta

16.11.2010

Zimska oprema

04.11.2010

Zatamnjivanje stakala

25.10.2010

Mercedes-Benz 500 E Tekst sa video prilogom!

18.10.2010

Salon automobila, Pariz 2010 - Komentar English version

10.10.2010

Prominent woman entrepreneurs

24.09.2010

Automechanika 2010

20.09.2010

Ekskluzivno Tekst sa video prilogom!

17.07.2010

Mercedes SLS E Cell Tekst sa video prilogom!

08.07.2010

Alfa Romeo – prvih 100 godina

05.07.2010

Ekskluzivno

24.06.2010

Zanimljivost Tekst sa video prilogom!

18.06.2010

Jeep Club Srbija Tekst sa video prilogom!

15.06.2010

Most na Beški

08.06.2010

Poređenje

07.06.2010

Akcija

26.04.2010

Hibridna vozila

07.04.2010

Humanost

07.04.2010

G-Couture, samo za odabrane

06.03.2010

F1 - 2010

15.02.2010

Lorinser

13.02.2010

„Gazela“ naša nasušna

02.02.2010

BMW C1-E Tekst sa video prilogom!

26.01.2010

F1 na vodi

05.01.2010

Carine

15.12.2009

Audi A8

04.12.2009

Lizing

02.12.2009

Nauka u službi frizure

20.11.2009

Aston Martin Rapide

21.10.2009

BMW Z4 by AC Schnitzer

26.09.2009

Nautika

08.09.2009

Porsche Panamera S (4S)

02.09.2009

Prva vožnja Mazdaspeed 3

25.08.2009

Polovni automobili

10.07.2009

Zakon o bezbednosti u saobraćaju

05.06.2009

Aerodinamika

22.05.2009

WorldFirst Racing

15.05.2009

GT2 i GT-R

30.04.2009

Goranns
18.7.2013 01:40
22
2

Ehh Saab ....

Don
18.7.2013 08:12
3
20

zanimljivo, al nista posebno. Draga mi firma, al ...steta.

Zli komsija
18.7.2013 11:22
20
1

Evo bas sinoc, pricam sa prijateljima, kad vidim sa one strane ulice prelep Saab 9-5 karavan sa one strane ulice, taman pre nego ulazi pred kruzni tok i tako mi se ne gubi iz vida barem za tih 10-15 sekundi. Normalno, prijatelji nesto pricaju a ja samo fizicki sam sa njima jer gledam tog lepotana i nekako mi krivo kako vise nece biti Saab-a barem ne takvog kakvo se mi secamo. A kako je tek onima koji imaju ili su imali Saab. Steta.

Cakar
18.7.2013 12:06
6
11

Bilo je lepo u svoje vreme i suvise kvalitetno,pa samim tim i neprofitabilno.U Srbiji ce samo Fiat 500l da ide sa prodajom novih vozila napred,a ostali modeli ce da stagniraju.

cat
18.7.2013 14:24
15
1

Fin tekst, ali, edukacije radi, što ispod slika niste napisali nazive modela!!!

Nemanjica
18.7.2013 14:34
15
0

Veliko ime u auto i naravno avio industriji!

led
18.7.2013 15:55
20
0

jedan od najkvalitetnijih automobila na svetu sigurno.Drugaciji od drugih.
Bravo za tekst.

Marko
18.7.2013 17:26
13
0

Kaze lepo izreka nije zvaka za seljaka. tako je i Saab.

MB Fan
18.7.2013 17:58
14
1

I lep,i originalan,i kvalitetan...
Valjda ce se pojaviti u nekom drugom zivotu.

nikola
18.7.2013 18:35
15
1

saab....sve reci su suvisne za ovo svedsko savrsenstvo..uporedite vw, opele i ostale automobile tog vremena..malo njih je imalo takvu opremu a o kvalitetu da ne pricam..

xtrimi
18.7.2013 19:30
15
2

niko nije znao zasto je SAAB tako skup dok ga nisu slupali.

serpico
18.7.2013 19:34
20
0

saab je recimo kao i subaru to nisu auti koji se moraju dopasti svima kao vw ,opel ili fiat to su posebni auti,posebnog dizajna,pristupa dizajnu ali vrlo velike kvalitete ne bas povoljne cene i velike individualnosti,ali nazalost vecina ljudi je dosadna,staromodna i konzervativna i neinventivna!ali isljucivi krivac za likvidaciju saaba je GM.Nisu imali para da ga odrze i to je to!aljkavo su radili ko i sa opelom ali opela je spasila drzava dobrim delom a saab a svedska nije htela jer je premali bio!steta bas steta!!!

Sorfonije
18.7.2013 20:00
1
23

prvi sinonim u autoindustriji vezan za avion su rols rojs,BMW, subaru pa tek onda saab.Prepakovani opel,koliko zaista vredi,reklo je trziste samo...Kako se ovde prosipaju gluposti.pa konzervativnije od shvedjana nema! koliko ljudi voli tralala dizajn,pokazuje prodaja korejanaca a boga mi i japanaca.!!!!!

MKN
18.7.2013 20:34
12
0

"Fin tekst, ali, edukacije radi, što ispod slika niste napisali nazive modela!!!"
Kako vidim ima link ka forumu,moze tamo da se edukuje,ima svega;)

Nemanjica
18.7.2013 21:25
19
0

@Sorfonije,ocigledan je tvoj animozitet prema velikom Saabu,naravno iz razloga samo tebi poznatom,sto sad nije bitno!

Spominjes kao sinonime avio industrije RR,BMW i naravno nakajima,samo iz razloga sto su osnovani pre Saaba,ali sa mnogo kracom tradicijom od samog Saaba koji i danas pravi vodece avio motore u vojnoj industriji,dok od prve velike trojke samo RR i dalje pravi ali komercijalne,sto je ogromna razlika!Zakljucak glasi itekako zasluzuje sinonim u avio industriji!

Sto se tice automobila nije namenjen sirokim narodnim masama vec ljudima istancanog i prefinjenog ukusa!Stoti put kazem,masa nije merilo kvaliteta a jos manje ukusu,vec moc pristupacnosti nekog proizvoda,tako da ti i taj argument pada u vodu!

Niko ne spori tvoje pravo na misljenje,ali realno sagledano nije argumentovano!Pozz

Osnivanje kompanija
1911 Rols Roys
1916 BMW
1917 Nakajima
1937 Saab

Bobo
18.7.2013 21:35
6
32

Ja sam vec pisao o ovome, ali znam da cu opet dobiti gomilu minuscina.1 Avio kompanija, koja nikada nije uspelada napravi motor za automobil, vec je uvek moralada ih kupuje 2 Od osnivanja do 70-ih su pravili automobile tehnicki slicne Varturgu, 3 legendarni model je bio tehnicki zastareo 4 nikada nisu bili sampioni u bezbednosti(Volvo je uvek bio bolji), nikada nisu bili najudobniji, najstedljiviji, najbrzi, nikada nisu bili tehnicki savrseni poput nekih Merca, BMW, Audija,Jaguara i dr... Nikada nisu pravili nista lepo, 5 posle prvog uspesnog modela su zapali u krizu iz koje nisu uzasli, 6 Americki snobovi su ovaj prosecan(jedino natprosecno kvalitetan) profurali kao "vozilo za one koji znaju sta je pravi kvalitet i tehnologija"...STA JE TU STVARNO LEGENDA?SAAb 9-5 je kupio moj poznanik iz ZRa,vlasnik firme koja se bavi Bojama, kupio ga je novog, covek ima puno para i za prvih godinu dana ovaj krs nije izlazio iz radionice jer mu se kvarilo sve sto je moglo da se kvari i prodao ga je u garantnom roku jer mu je trebao automobil (coveka licno poznajem i on mi je razbio predrasude o ovoj marki)

MKN
18.7.2013 22:48
20
3

Sve je to lepo,samo treba potkrepiti te vase tvrdnje o tako losem Saab-u.Svaka vasa rec,je sinonim za glupost,jer,svaka vasa tvrdnja je pokopana na forumu kluba.Tamo ima sve,ama bas sve sto vas "ljubitelje" Saaba pokopava.;)Samo treba citati ;)Voziti pravi Saab,je vise od zadovoljstva,a krsevi postoje,samo je bitno koliko ste iskusan kupac,a to vazi za sve marke automobila.;) Odrzavanje istog je kao i za svaki prosecan automobil,samo treba da se odrzava kod servisera,a ne kod dundjera iz vase ulice,koji kada cuje Saab,zna da se radi o luksuznom automobilu,pa vam da i luksuznu cenu ;D A delova ima na svakom cosku,samo treba biti upucen i znati gde i sta traziti,a to pravom ljubitelju,nije tesko ;)Samo treba da se pomirite sa cinjenicom,da je sve vise Saab-ova,na ulicama,bice ih jos vise,a to nesto znaci ;)To je automobil,za gospodu istancanog ukusa,porodicnog i proracunatog coveka,kome je bezbednost i udobnost(izmedju ostalog) najbitnija stavka,za izbor ove marke automobila.

Miki
18.7.2013 23:11
6
3

Istine radi treba reći i to da je taj famozni švedski čelik, pa još i duplo deblji nego kod konkurencije, dosta puta mogao da se vidi kako truli, i to bas kod njih! Tehnika se stalno usavršava, a oni nisu propali isključivo zato što su pravili kvalitet! Ima puno stvari koje utiču na prodaju. Po meni otmen i kvalitetan, ali ipak samo jedan u moru sličnih.

Bagzi
18.7.2013 23:13
20
0

@Bobo
Ja znam coveka kome je Audi A6 crkao od salona do kuce pa ne pljujem po Audiju. Ne znam koliko je izolovan slucaj merilo da se stekne utisak o kvalitetu neke auto marke. Naravno da Saab nije auto bez mane ( da li uopste postoji takav auto ) ali ja znam dosta zadovoljnih vlasnika Saab-ova i mislim da je to relevantniji podatak od iskustva jednog coveka. I molim vas recite koji auto Vi vozite a ja cu sigurno da Vam nadjem primer kako je nekome taj auto crkao ,kako nista ne valja,kako se vlasnik razocarao...
I naravno, vozim Saab-a godinu dana i veoma sam zadovoljan svojim autom.

čile
19.7.2013 00:42
18
0

Bobo,ne pricaj gluposti.Bezbednost je drugo ime za saab-a.to ptice znaju.To je kompanija koja je imala najvise inovacija koje su potom pratile drugi proizvodjaci.SAAB je siguran koliko i volvo.Pa niko nije poginuo u saab-u od nastanka firme(podatak sam nasa na netu).Audi,mecka i bmw su JAKO DOBRA KOLA ali ne mogu da se porede sa saabom po pitanju sigurnosti i UDOBNOSTI.To znam iz licnog iskustva.I saab je uvek bio ispred svog vremena.1949 je saab 92 imao koefiicjent otpora vazduha 0,31 sto je DANAS u vrhu auto industrije.Taj auto ne vozi svako!!!!
Da li ste gledali kada su pustili bmw-a i saab-a sa ne znam koliko metara na krov??bmw je ostao bez krova-ravna linija,a saab se samo odbio!toliko o bezbednosti.

Sorfonije
19.7.2013 01:00
5
16

Vozio sam poslednji model 9-3,ako ke ono udobnost... doduse udobniji je od jednog leona npr...
jedino sto je taj saab imao je cuveni 2.3t motor.ostalo je cist marketing,koji po internet forumima odlicno prazi,a u stvarnom svetu ne.

pecagt
19.7.2013 08:32
13
0

Saab je legenda, malo koji njihov model mi se nije svideo, ne pada mi na pamet da se ovde zabedjujem sa nevernim tomama, ko zna zna...ne mogu da prezalim kraj...:-(

Bobo
19.7.2013 11:05
3
17

Ja nisam rekao da se ne dogadja svima u autoindustriji, vec sam da se kvari kao i svi ostali, da nikad nisu napravili motor, konstruisali sasiju,izmislili nesto novo, pobedili u trci, bili tisi , udobniji, luksuzniji od nemaca ili npr Volvoa.Svi pricate o luksuz, kojem?Nisu nikad imali 6, 8 12 cilindara, bar 300 ks,prefinjenu unutrasnjost, nista, ama bas nista.Kakav istancani ukus?Za sta?Lepota jeste relativna, ali oni nikad nisu bili sampioni lepote.Opet pitam sve strucnjake, ja sam se vozio u ovim automobilima, sta je kod njih bilo legendarno?Udobnost i lezanje nije, stedljivost i brzina takodje, nisu bili ni sampioni prostora, a bogami kvaliteta.

Goranns
19.7.2013 11:33
12
1

@Bobo imam samo jedno pitanje za tebe koje je boje i koji motor ima Saab 9-5 od tvog druga Zrenjaninca?

pecagt
19.7.2013 11:51
14
1

bobo domacinski si se nalupetao...

Audifan
19.7.2013 12:55
13
2

Prvo da skinem kapu Saab-u.

Drugo da posaljem pozdrav iz Drezdena svim mojim drugarima s VG portala.

Trece vidim da se i dalje lupaju gluposti ovde .

Nemanjica
19.7.2013 14:26
8
1

@Audifan,tradicija se nastavlja!:-)

man
19.7.2013 14:41
18
0

Bobo,u redu!
Reci mi sad po cemu je Audi bolji od Saab-a u svojoj klasi.Ne racunam a8 zato sto nema saab tu klasu a i taj auto je savrsenstvo.Da li je udobniji i sigurniji?Da li je lepsi?Ukusi se razlikuju.I imaju v6 motor.Taj saab sa 2.3 t motorom ima 260 ks i uz malo Safe cipovanja moze do 300 ks.Ima bolja medjuubrzanja nego PORSCHE boxter!Meni je licno Audi lep auto,ali mi je Saab takodje lep zato sto je drugaciji!Svaki auto se kvari,nije samo kod saab-a.Imam drugara kojem je na novom a4 riknula turbina na 56000 km,a vozio je auto sasvim normalno,i sta sad?

????????
19.7.2013 15:16
6
0

sjajan auto jedinstven, ima neku svoju harizmu i nije za svakoga. najzanimljiviji auto koji sam vozio je bas saab. treba napomenuti i sjajne turbo motore. steta sto ga uzese kinezi …

serpico
19.7.2013 15:20
2
1

u dresdenu si?u DDR-u haha otisao si pazarit phaeton?pozz os serpe!Audifan
19.7.2013 15:55
12
0

Pozd Serpico. Ma kakvi pheton trazim trabija haha. Ma ne znas da mi je klasa Bmw3 A4 plafon za limo. Dosao sam da uzmem auto za posao i jos jedan za dusu koji cu naknadno izlizingovati.Usput rekoh da vidim sta ima novo na Vg pa vidim da se samaraju gluposti i dalje. Usput juce kod jednog hedlera sam bas malo procackao poslednjeg 9-5 . Necu trositi reci o tom autu ali se po cenama koje i dalje drze vidi lepo valja li ili ne.

Goranns
19.7.2013 16:46
10
0

@Bobo jos nema odgovora? toliko o tvom navodnom drugu iz Zr i o tvom navodnom iskustvu.

Cu boys
19.7.2013 17:08
11
1

Svako ko je bar jednom vozio SAABa zna šta je turbo(2.0T 2.3T 2.8T) i dobra i kvalitetna vožnja a još ako su odredjene u male modifikacije onda je to perverzija :-D . Jedini problem kod nas je što SAAB nije toliko čest auto pa ljudi pustaju filmove kako je loš skup za održavanje itd.

Synyster
19.7.2013 18:10
7
14

Imao sam druga koji je imao dva Saaba. Jedan je bio 900 2.3, a drugi 9-3 2.0 turbo. Vozio sam oba i nijedan nije nesto posebno. Niti su nesto posebno brzi, ni udobni, a ni kvalitetni.
Te price kako je Saab drugaciji, kako se razlikuje, kako ne moze svako da ga vozi su izmislili oni koji ne mogu da priuste Mercedes/BMW/Audi i kupe znacajno jeftiniji Saab, pa se onda hvale kako imaju zaista dobar auto ..

Cu boys
19.7.2013 19:26
13
3

hahahah ne mogu da priuste audi,wv,bmw druze pa SAAB kosta koliko i bilo koji od njih (SAAB 9-3 kosta koliko A4 ili bmw 3 pricamo o autu u dobrom stanju ne nekoj kapeli a kod nas nema dobrih pogledaj cene preko pa onda pricaj ) cisto da se razumemo nije stvar u ceni stvar je u necemu drugom

CBR
19.7.2013 19:27
2
15

Kvalitet i pouzdanost dolazi samo sa dalekog istoka...

Goranns
19.7.2013 19:35
9
2

Neznam samo kada je Saab bio znacajno jeftiniji nije ni polovan a ni nov znacajno jeftiniji

Cu boys
19.7.2013 19:51
7
1

http://www.youtube.com/watch?v=T9pMqjNdqno
i nije nesto brz

Nemanjica
19.7.2013 20:34
5
1

@Hahaa,evo ga delegat CBR i cuveni daleki istok!:-):-):-)

Nemanjica
19.7.2013 20:39
7
1

@Synyster,ne bih se slozio sa vasom konstatacijom vezanom za Saab,pogotovo sto ste veoma upoznati sa cinjenicom kakav status ima Saab u Americi,naravno i profil ljudi koji ga poseduje i sticajem okolnosti mnogo vise ga srecete od nas u Srbiji,tako da mi je ta konstatacija vasa bizarna!Poz

MKN
19.7.2013 20:46
12
2

Kada bude neko seo u 2.3T Aero ,onda moze da mi prica price o brzini i ostalom,a ovako...Prazne price...Da li neko od vas zna sta je B234R motor?Da li neko od vas zna koje je boje blok motora na npr 91-92god. B234...?Da li neko zna da nabroji pakete opreme?Da li neko nesto zna o Saabu ili pricate o tamo nekom klot saabu koji ste videli negde u inostranstvu na otpadu,neki Linear u raspalom stanju?Prvo se edukujte,pa pljujte...Saab je uvek bio klasa i ostao...Dok 2004 nisu poceli ameri da ubacuju djubre od enterijera i ostalo sto je islo u Opel...to se malo kasnije menja...ali duga prica...Jos jedno pitanje za upucene...Koje je boje materijal na sedistima u 2.3T ili 2.0T u CSu sa B234R ili B202S motorom?A koje boje na 2.3i?Koji materijal?Kada ili ako ste ga vozili,treba da znate...Ajmo majstori i poznavaoci :D Sto toliko pljujete Saab...Za Forum Kluba svaka cast,nastavite dalje tako...Ovi neupuceni treba tamo malo da se edukuju i pitaju sta im nije jasno...Sve lepo pise..A oni lupaju gluposti...

Synyster
19.7.2013 21:00
4
7

@Goranns,
Ovde u Americi sam vidjao novi 9-5 za $31,000 posle popusta ... Primera radi, novi BMW 528i (najosnovniji model 5-Series na Americkom trzistu) je $48,000.

@Cu boys,
Jeli ostalo sta FABRICKO na tom autu od mehanike?

MKN
19.7.2013 21:28
7
1

Zanimljivo SAAB IN MOTORSPORT http://saabclubserbia.rs/viewtopic.php?f=16&t=504 toliko o toj brzini i pobedama...;)
Pa TEHNICKI DEO FORUMA > MOTORI http://saabclubserbia.rs/viewforum.php?f=64
Pa SAAB MODELI AUTOMOBILA http://saabclubserbia.rs/viewforum.php?f=18
Naucite kao pesmicu,pa pricajte o Saabu...
http://www.youtube.com/watch?v=4aSmpACBPG0

Goranns
19.7.2013 22:07
8
2

CBR smaras svojim glupostima

Synyster
19.7.2013 22:25
6
3

Pitanje za sve vas: Da li iko od vas trenutno poseduje Saab i da li ga je ikada u proslosti posedovao? Odgovori ce biti uglavnom negativni, zar ne? E to je problem Saaba - Sto ga svi hvale, a niko nije kupovao i zato je i pukao na kraju.

Audifan
19.7.2013 23:10
13
3

Eto malo pauze od danasnjeg cimanja pa rekoh da nastavimo gde smo poceli! A neznam ni sam kako da krenem? Toliko strucnjaka i toliko povrsnih i neutemeljenih tvrdnji!?
Pa ajd ovako cemo. Nepostoji pravi ljubitelj i poznavalac automobila koji nije makar jednom imao Alfu i nezna da ceni kvalitete Saab-a i Subarua.
Ajd da pojednostavimo sta je Saab to je jedna odlicna zena srednjih godina ni najlepsa ni najekonomicnija ali ima nesto oko i u njoj sto pravog muskarca privlaci to je naprimer M. Mateus . Idiotizam je slepo slediti jedan brend ili jos gore ocenjivati auta po tome da li su Nemacki,Japanski,Italianski itd.
To bi bilo kao da volis samo debele zene a iz prezira sto nemas ili nevolis bolje pljujes plavuse,crnke itd. Auta su ko i Zene sve imaju odredjene kvalitete i osobine. Cene Saaba? Ja zivim u Evropi neznam za Usa i zabole me a ovde je 2009 bio nov Saab1,9Ttid Aero Aws 3000 evra skuplji od A4 2,0tdi 170 ks S-line quattro sa brdo opreme( istina bio je i popust od 8000 evra a i po tome Audi je imao vise opreme tako da je cena egal. Tada su Bmw3 C klasa i Lexus Is 200 bili svi jeftiniji od Audija i Saab- a. ( ko neveruje neka ostavi email saljem tadasnje ponude). Trenutno sam u Nemackoj i gledam auto do 4 god 100000 km prvi vlasnik i Ne KRS! Usput 9-3 cabrio je u rangu cene sa Bmw 3 cabrio!!! 95 zadnji model nema ga ispod 18000 evra! Pa zasto toliko vrede a nevaljaju? Glupi Evropljani nisu se posavetovali sa nasim novim Teslama i Anstajnima sveznalicama !!! Performanse? A kog modela? Sta fali Gm agregatima? Sta fali 9-3 Ttid ? ( da li ste uopste svesni sta rade dizelskih 180Ks?)Sta fali 9-3X Turbo sto nepogledate na youtube kako taj auto ide po snegu i ledu awd+aws! O ostalim dubinskim kvalitetima Saaba necu trositi reci jer to nekome nedopire do mozga ! njima je to prepakovana Vectra c!!!! ( za takve je Jugo florida1,6 isto sto i Pezo jer ima motor od Pezoa!? da nije tuzno bilo bi smesno ) Razne gluposti stvarno ovde covek moze procitati !!!

Sorfonije
19.7.2013 23:16
3
4

Synovax :) potpuno se slazem sa tobom! Situacija,kao i sa Alfom,samo sto Alfa daleko jaci heritedz ima u svetu sporta,ali ma staru slavu ne moze bezkonacno...
Moj brat ima 1.9 dizel 9-3.Bucan i pretvrd auto.Budjava plastika iznutra,ali to verovatno a veze sa paketom opreme.Po meni nisra specijalno,MB, BMW, AUDI imaju toliko bolje modele,kojima saab nemoze ni da prismrdi. Komplerna RS linija, AMG,M modeli... Najjace sto je Saab imao da ponudi je bio auto sa manje od 400 ks.Tu se prica zavrsava... Jedini saab koji je meni legendaran je 9000 aero. U to vreme je to bio zmaj,ali vremena su se promenila i saab vise ne saabija.

MKN
19.7.2013 23:41
5
4

Naravno da posedujem i vozim,svaki dan,sa uzivanjem ;)
Kao sto covek kaze...u clanku.Svaki dan nas je sve vise u zemlji Srbiji.Obratite malo paznju,pogotovo po BG,pojavilo se dosta Saabova u zadnje vreme ;)A bice ih jos vise,toliko o tome.Cene su pale,ali ce i da skoce,cim ovi kinezi izbace prvi model,ce da vidite.Zbog problema koji su nastupili su malo pale,ali oporavlja se trziste,polako...A Saab je ostao Saab,a vase prazne price,uvek ostaju prazne price.Kada mi neko bude odgovorio na moja postavljena pitanja,onda cu ga smatrati kompetentnim,da raspravljamo na temu Saaba i cenicu njegovo misljenje.A do tad vas smatram za neupucene.Ko je izmislio turbinu?Ko je uveo i kad u serisku proizvodnju...tj, koji model Saaba? Ocete jos?Ajmo upuceni ;DA sto se tice inovacija,pa ljudi,Saab je GMu sluzio kao "Odeljak" u kome su se izmisljale sve inovacije,koje su kasnije prebacivali na svoje pulene u USA...i sirom Evrope...neki izvori tvrde da su se cak i prodavali...Pa ljudi citajte malo,nemojte pricati ...imate net...prelistajte malo...ispadate smesni...Pricamo o automobilu koji je proglasen kao najsigurniji automobil na svetu...On i Volvo su se klali oko toga i uvek su bili i bice rame uz rame...ostali manje-vise...

Bobo
20.7.2013 00:34
2
13

@MKN Zamena teza, ne treba ni sa cim potkrepiti da je SAAB loš auto,SAAB samo nije bio dovoljno dobar, nikada kao AMG,M3,M5,S4,Volvo 240 i da ne nabrajam...Od njega, prosto nikad ništa nije bilo,a postao je legenda, dva takta, farba za lokomotive, šasija Fijat, motor Trijumf,motor Ford, šasija Vektra, šasija Insignija motor Isuzu,motor Opel,prosto nije bio potreban ljudima, to je činjenica.

Mirko
20.7.2013 00:58
7
3

Da li je moguce da ovde ima toliko strucnjaka? A lupetaju ko pomahnitali ! A nemaju pojma sta je Saab!? Pa idite komentarisite zutu stampu Pink i sl!!! Farma jos bolje ? I sto je neko gore napisao nije zvaka za seljaka ! Tako nije ni Saab za svakog.

TAZZ
20.7.2013 01:52
18
2

@ Synyster ili kako vec...
7-8 godina ih vozim...
5-6 Saab 9000 CS i CC model. Turbo.
2x Saab 9-3 SS sa 2.2 TID motorom i 2.0T
Sada Saab 9-5 SW sa 2.0T Hirsch motorom i Enterijerom itd itd...
Takodje imam i jedan mali ubogi nikakvi Saab 9000 2.0T koji se vuce ko slina i do 100km/h ide nekih 6.5Sec.
Takodje i ova 9-5 Karavan... mrtva nikakva.. Tteba joj sa 1900Kg cca da dovati 100 citava vecnost.. 6.5 Sec...
Imao Saabova imacu ih...
Nije najbolji auto jer takvo nesto NE postoji. Da li ima odlican odnos kvalitet-performanse-dobijeno i kosta... Ima. 1994 Koliko je Bmw vadio iz 2.3 motora? Fabricki? nekih 170-180ks? Saab laganih 225 iz 4 cilindra. Kidao je svaku Bmw Peticu.
Saab kvalitet se zavrsio prvo 1997 sa krajem ere 9000, zatim 2005- sa Igranjem sa 9-5 Restyle modelom.
Pitali ste koliko ih je neko imao... ja rekoh.
Koliko Vi sto znate sve o njima i prozivate nekoga da li je imao ili ata vec... koliko ste ih vi imali...
Ja sam imao i BMW 745M e 23... BMW 324TD, Bmw 525... Sami BMWove... i neku OCTAVIAu naftaricu i neki Golf kombajn sa 50.000km...
Dobro ti je to sto imas dok ne vidis da ima bolje.
Sto se tice toga...
Bio... imao vozio BMW/VW/SKODA/OPEL...
NIKAD Vise!
BTW...
Saab je imao i ima vise SVOJIH motora... Wikipedia je cudo. Cak je imao i najbolji motor na svetu...
Nije niko izgubio zivot u njemo 60tak godina tj od osnivanja pa do neke 2008-2009 i naravno poginu srbin koji se nije vezao.
Bobo ili kako vec...
Ttollujes i laprdas a nosta konkretno i zanomljivo da napises... Argumentovano.
Saab Pikes peak i Per Eklund... poobarao neke rekorde...
Saab 9000 na Talladega autodromu poobarao gomilu rekorda... 20htak dana se vozilo pun gas.
100000km bez i jednog otkaza... To je krs...
Over&Out
Srdacan Pozdrav!
Odlican teks.

vasa
20.7.2013 10:14
16
1

Ovde je 90 posto ljudi videlo saab-a na putu,kamoli seli u njega.Vozim saab-a 9 godina,prvo 900 turbo,pa 9000 2.3 t pa 9-5 2.0 t.I sta da kazem!?
Radim takav posao da sam svaki dan u dodiru sa puno marki automobila,novih(mercedes,audi,vw,opel,itd).
Saab nije neko cudo od auta,ali isto tako gore navedeni nisu.Saab je uvek bio pionir u bezbednosnim testovima,uvek je bio kvalitetan i ostace.Nasi ljudi si veliki kompleksasi,80 posto.
Kupicu Audija starog 15 godina od 6000e da komsija kaze kako ima audi.Aloo?
Jeste,u pravu ste,nije imao nesto kao amg,rs,m.
A sta vi vozite,mozda e63 amg,rs6,m5!?
Vozite passat-a i golfa 4 sa crvenim DI.
u jebote to ide ko ludo!
Nije lepotan(meni jeste),udoban je i stabilan.
Vi koji pljujete po njemu ga nikad niste vozili,a nemozete da predjete preko toga da postoje jos kola pored VW-a i kompanije!Pogledajte koliko u Nemackoj kostaju saabovi a koliko kod nas?
Nas kupac,Srbin je stavio cene.Radije bi dao za sklopociju golfa 4 5000e nego za 9-5 limuzinu od auta,koji je jaci i bolji 100 puta 3000e!
Nemojte pljuvati po marki zato sto sigurno ne vozite neki mercedes ili bmw.AMG ILI RS.
TOYOTA pravi kvalitetne motore,izdrzljive ali je plastikaner i neudoban je do jaja,ja ga vozio pola godine.

MKN
20.7.2013 11:05
6
2

@Bobo
Kada mi budes odgovorio,na neko pitanje koje sam postavio,mozes da pricas sta hoces.Guglaj malo...bolje.Pricas o necemu,o cemu ne znas,nista...Idi na wiki ili na neki forum,nekog Saab cluba,inostranog,ne moras na Srpski,ako ne verujes ljudima...mozda nesto i naucis,novo.Pa ces znati odgovor na neko moje pitanje.Mozda.;)Ovako pricas gluposti...;)

zoran
20.7.2013 11:49
3
9

Tazz..m3 bmw kockica 2.3 l -4cilindra 225 konja.U cemu je problem?!Kada nesto ne znas..
ne pisi..verovatno si mlad i jos dovoljno neupucen!!Poredis bmw motore sa sabovim ??Smesno je to"!

POI
20.7.2013 12:22
10
1

Nije poenta komentarisanja svadja!
Svako ima pravo na svoje misljenje ali ne moze se pljuvati po marki!!!Taj saab je izmisloio stosta stvari a pritom i TURBO koji je prvi put bio u saabu 99 turbo.Kazete prepakovana vectra!Jeste,ima trap od vectre,pa sta?Onaj ko vozi vectru pljuje saab-a!Uporedite vectru neko godiste sa saabom isto godiste pa recite koji je bolji?Vozio sam audi a4 nov i a6 i mogu reci da ta kola ne zasluzuju toliku paznju,DA,dobra su kola ali su precenjena previse!!!Isto tako i merc,bmw,vw,opel....
Kakav mercedes bre,okonja w210 truli kao kruska,a star 13 godina!?Kvalitet lima kod saab-a nemoze da se poredi sa vec navedenima.
Ja NE PLJUJEM po gore navedenima,samo kazem da ne zasluzuju toliku paznju i divljenje,a passat koji je najvece sranje,tvrd,ruzan nikakav se prodaje bolje od jednog volva i saab-a.
Ovde vecina ubija vreme pisajuci neke gluposti a u dvoristu mu stoji opel kadett 1.6 d(motor od GNOJA 2!)

Sorfonije
20.7.2013 12:26
2
13

nema saabije :) kolko vrede pokazalo se stecajem hvala dovijdjenja

ččč
20.7.2013 12:49
9
1

Zorane,u redu,nasao si da je kockica imala takav motor,to je ok!!!!
A zbog cega ne mogu da se porede motori saab-a i bmw-a!?
Jako me zanima,ali iskreno!Saabovi turbo motori prelaze milion km uz redovno odrzavanje,raspitaj se malo!Potrazi na netu pa ces videti.Mozda gresim ali ja nisam video ni jedan benzinac bmw-a da je presao preko 500-600 hkm!Pozdrav!

Goranns
20.7.2013 13:29
7
1

@Bobo jos uvek mi nisi dao odgovor ??? Koje je boje i koji motor Saab tog tvog navodnog druga u Zr?

Synyster
20.7.2013 13:40
6
0

Otkud price da je Saab bio prvi koji je imao turbo motor? Prvi serijski turbo motor je imao 1961 Oldsmobile F-85 ... skoro 20 godina pre Saaba.

Goranns
20.7.2013 14:14
10
1

Bobo se ucutao posle mora gluposti kojima se ovde nasamarao! Mozda se upravo edukuje ili izvlaci podatak koje je boje Saab njegovog druga? A samo ga cekam za tog Saaba posto sve znam o tom autu. Bobo pls lupi neku glupost da te preklopim !

ččč
20.7.2013 14:17
8
1

Ma sad Bobo trazi po netu sta da kaze koje je boje i motor koji je.haha.Decko izmislio pricu da pljuje po saabu.

Goranns
20.7.2013 14:36
8
1

@ CCC nije bas sve izmislio nesto je i nacuo iz klinaca iz kraja Hehe

ččč
20.7.2013 14:45
10
2

Masovna proizvodnja automobila sa turbo motorom je upravo bila kod marke saab modela 99.Taj oldsmobile je prvi imao,ali saab je bio prvi koji je masovno proizvodio!
Molim nekog ko zna zasto je saab los auto,nekvalietan,tvrd itd da obrazlozi zasto!
Molim vas bez izmisljanja,a tog ce biti?Nek svako svoj stav napise zasto ne valja i valja.
Ja vozim saab-a i mogu reci da je jako kvalitetan,udoban,stabilan i pravi porodicni auto.
Zato nek svako napise svoje misljenje!!!

Cu boys
20.7.2013 14:45
7
0

zoran
20.7.2013 11:49

1
2
Tazz..m3 bmw kockica 2.3 l -4cilindra 225 konja.U cemu je problem?!Kada nesto ne znas..
ne pisi..verovatno si mlad i jos dovoljno neupucen!!Poredis bmw motore sa sabovim ??Smesno je to"!

cisto da znas da nema 225 hp nego 215 da se razumemo M3(E30) 2302 ccm 215hp

Synyster
20.7.2013 15:16
7
3

@ččč,
Sta smatras pod "masovna proizvodnja"? Jer krajem 1970ih godina Saab je godisnje proizvodio oko 6,000 99 Turbo - sto je prakticno isti broj koji su imali i Buick Regal Turbo i Pontiac Trans Am Turbo iz istog perioda, a i Oldsmobile F-85 20-ak godina ranije. A Chevrolet Corvair Turbo, koji se proizvodio od 1962-1966 godine, je godisnje prelazio cifru od 10,000 primeraka.

Goranns
20.7.2013 15:24
7
0

@Sorfronije kazes tvoj brat ima 9-3 sa sugavom plastikom a ima veze oprema? Pa bio on linear,vector ili aero ista je tabla od vrhunske plastike da znas! A posto ti brat kazes ima 9-3 koja su 2 najkarakteristike Saab unutrasnjosti a koju nema nijedan drugi auto ajd da te cujem?!

Goranns
20.7.2013 15:49
6
2

Sinestet vidim da dobro baratas Americkim kamionima( autima) nemoj ih mesati sa Evropskim biserima molim te !!!

TAZZ
20.7.2013 15:55
11
1

@Zoran
Cisto da kaem koju...
Znam i ocekivao sam da se neko ufati za M3 E30!
Manje konja, Manji obrtni moment... Kanta u odnosu na SAAB 9000 Aero. Pogledaj im opremu, sigurnost, mogucnosti, uzimajuci u obzir i tezinu auta.
Klinac sam ...
37 godina, nemam zenu i dvoje dece, psa... Ne prelazim 20-25k km godisnje autom... i tako...
Da klinac sam od 22 godine i neam pjma.
Pa eto lupetam ko Maxam po diviziji jer me devojka ispalila da se vidimo.
Over&Out

pecagt
20.7.2013 17:14
10
0

Ja nikada nisam imao Saab-a, jer mi se model koji mi se svidja (bolje reci godiste), nikada nije uklapalo u budzet kojim sam raspolagao...prilikom sledece kupovine ozbiljno cu razmotriti izmedju 2009+ multijet 159ke ili 9-3ke, pomenutu masinu vec imam u trecem brendu i prezadovoljan sam-nema greske, ali zeleo bih bas da kupim Saab-a,da dozivim auto koji izadje iz njihove fabrike (iako je motor italijanski-ambijent je skroz drugaciji, i mislim da je ceo auto izbalansiran do bola sa tim motorom), Saab-to je jednostavno nesto posebno, druga filozofija proizvodnje-ko ne razume taj njegov x-faktor i harizmu uz sve merljive kvalitete, ne vredi mu ni objasnjavati...a i bilo bi glupo da ga svako vozi, jer kao sto neko vec rece,nije zvaka za seljaka!
Ja sam taj auto oduvek duboko postovao i divio mu se, ali nikada nisam bio blizi da ga kupim nego sad-eto bas na zalost kada se fabrika ugasila...bilo kako bilo ja NE ZELIM da verujem da je sve gotovo, nadam se da ce se po ko zna koji put izdici kao feniks iz pepela, jer realno vlasnika imaju, sa dobrog trzists dolazi, koliko smo imali prilike da procitamo pre par dana-proizvodnja samo elektricnih modela ne pije bas vodu u pogledu rentabilnosti, mogucnost proizvodnje standardnih modela nije ni najavljena-ali nije ni demantovana, tako da samo MOJE misljenje je da ovaj film jos nije gotov-zivi bili pa videli!
Inace moj dobar drug i njegov rodjeni brat su vozili dve crne 900ke starije (86-7bese) jos pre malo manje od 10ak god , i njegov burazer je savio svoju(turbo)oko drveta (najgora moguca vrsta udesa-drvo ne kompenzuje energiju), i izaso na nogama iz auta sa par ogrebotina(auto na otpad-jedva odvojen od drveta), a ortaka je sluzila par godina bez greske (a 20 godina stara,2.0 nije turbo)-enterijer bez zamora, motor jos bolji, ne duva-vuce kao blesav, auto utegnut, grejanje do jaja, korozije nigde, udoban,atraktivan za svoje godine, ima svoju licnost bre auto! tada sam se i zaljubio u te aute i potvrdili su sva moja predjasnja ubedjenja...
A poslednji 9-5, rece vec audifan- ma sta komentarisati,kojim recima to opisati...

Cu boys
20.7.2013 17:31
11
1

Mislim da je mnogo ljudi ovde promasilo temu koja je zapoceta kako bi ljudi videli i upoznali se sa SAAB automobilima i pretezno je namenjena vlasnicima i buducim vlasnicima SAAB automobila.Onaj ko ne planira da kupi SAAB vec lexus,infiniti,subaru,audi,bmw,wv,itd. itd verovatno se nece ni interesovati za SAAB.Mozda gresim ali polazim od sebe interesuje me infiniti kao marka trazim sve o njoj i ni malo me ne zanima od koga je bolja ili losija zar ne? Sto bi moj matori rekao:"ne kudi konja koga nisi jahao"

Sorfonije
20.7.2013 19:28
1
10

@goradnis
Sta ima iznutra saab posebno? ima zeleno pozadinsko osvetljenje,koje je extra ruzno,razvaljeno okobrave od kljuca,jer cesto se zaboravi ubaciti u rikverc da bi mogao da napustis auto.
Pazi, dolazi do nesporazyma,ja sam veliki ljubitelj saaba,ali zavrsio je prosjacki...
Saab su kao polovnjaci veoma povoljni.Za delove nema zime,osim za limariju,na duge staze...

Goranns
20.7.2013 21:37
8
0

@Sorfonije pa sad si me skroz zbunio koji to Saab 9-3 ima tvoj brat? Cudime da kao sto ti kazes ljubitelj Saaba nisi spomenuo night panel? A ima taj auto tvoj brat hmm? To oko brave opet u cemu si ti sedeo kada je razvaljeno? Ruzno zeleno svetlo? A sta je lepo da bljesti ili da odmara oci? Ne ne nisi ti seo u Saaba mladjeg od 20 god da jesi nebi tako komentarisao.

Enzo
20.7.2013 22:20
10
0

Ko daje lajk za izgled Saab-a Sonett III?
:D
Posle kao nemaju Svedi dusu...

Sorfonije
20.7.2013 22:31
2
10

Saab ,ja mislim 2004,2005 god. Taj nightpanel je izvikana i pptpuno nepotrebna glupost.auto je presao oko 200 k.Moj Audi je sa skoro 300 k mnogo manje pohaban.Obojica vozimo lagano i dobro odrzavamo autobile.Doduse ja sam mehanicar,mozda je to mala prednost.Alfa, koju takodje imamo je isto super auto,ali o njoj vise za jedno par god,ipak je to "nov"auto,do sada preaao samo 50ak k. I za ocekivati je da se nista nekvari i da kao kas je iz salona izasla izgleda...

Goranns
20.7.2013 23:58
10
1

Pa sad da li je glupost ili ne necu o tome ali jeste svakako specificnost a ipak i korisna stvarcica, koju si trebao istaci pre svega.Necu u sitna crevca ali kod svih novijih se kljuc (ukoliko je ono kljuc-vise modul za otkljucavanje) vadi u bilo kojoj brzini ,niti sporiti tvoja ubedjenja jer te ako je sve tako kao sto kazes a jos pogotovo ako si automehanicar u potpunosti nerazumem. Jer bi ti prvi trebao da znas sta je Saab i da cenis njegove kvalitete,Smatram da ga ipak negotivis a da retoriku nisi uspesno implemetirao u komentare. Ja nemam Saaba i nemam para da kupim dobar primerak ali kao pasionirani ljubitelj automobila realno gledam i posmatram sve brendove i nikada nisam velicao Pezo a pljuvao definitivno bolji Reno zato sto ja imam Pezoa.mogao bih tako laditi usta ali bih onda svakako pripadao grupi onih koji pogresno gledaju na Auto svet. Sa Sabom sam se prvi put susreo posto mi je poznanik Milosav Milosav (inace brend menadzer Saaba za Srbiju) poceo raditi cini mi se krajem 2007 u MVM NS koji je tada bio diler Opel-Chevu-Saab,pa sam imao prilike da probam vise novih Saabova a izmedju ostalih i onaj sto je Bobo spominjao a kupio ga je njegov drug Zrenjaninac u pitanju je krem beli 9-5 2,3T Aero i dosao je u MVM kao test vozilo Saaba sa 50000km i to fabrickih testiranja,nakon sto je prodat Zrenjanincu (a nije ga kupio Gavra vlasnik farbare iako je bio zainteresovan) vec neko drugi a i dalje je kod njega i prezadovoljan je ! A inace imao je 3 kvara u garantnom roku i to kompresor klime,senzor ubrzanja tocka i elektromotor sedista. od ostalih Saab imao sam tu cast da provozam NS-NI-NS 9-3turboX,9-3 1,9 Ttid 180ks. I tih par voznji mi je razbilo sve predrasude oko Saaba. Da nebude zabune nisam vozio samo tih par auta u zivotu bilo je tu raznih zverki cak sam pre pezoa imao novu Hondu Acord 2,4 eksjutiv ali lizing klempa+ nemastina je ucinila svoje,plus pre toga par Audija,Bmw,Golfova,Vectri brdo auta jer sam i trgovao sa istima. Ako me neko pita sto Pezo ako je bolji Reno eto tada me je srce i zgodna prilika kupovine opredelila za 307 a i oslobodjenje od lizing klempi.Sve u svemu vrlo dobro znam da prepoznam auto valja li ili ne i na ovom mestu ponavljam SAAB je vrhunski auto u klasi.
Ja imam kao i neki rang listu brendova pa je iznosim 1.Audi 2.Bmw 3.Saab 4.Volvo,5.Mb pa svi ostali ovo vazi za premium gde i Saab pripada zasluzeno a naravno to je moja lista favorita.

Tako da je ovo bilo upuceno ujedno i Bobi vezano za njegovog druga Zrenjaninca koji mu je razbio predrasude o Saabu a da on nezna ni koji poznanik ni koji Saab bitno da zna da se kvario!!!

Audifan
21.7.2013 01:32
2
0

Serpico danad sam video A6 allroad model kao tvoj DIPOVAN u mat RS plavu boju a sve lajsne,krov i felne mat crno bruka kako izgleda pomislio sam da je RS ali me je bunilo allroad oplate i uza krila ,pa sam morao prodiskutovati malo u pitanju je standardni 2,5 Tdi a.r. Ali uradjen u Plastidip tehnici ,ovde u Ger to kosta 800 evra a kazu mozes lako i sam onda te kosta 300 ev. Valja ces procitati!?

Bobo
21.7.2013 01:48
1
6

Evo me, nisam pobegao 9-5 o kojem sam pricao iz ZR je prethodni model,mislim dizel srebrne boje,nije mi drug dosta je stariji,poznajem coveka drzi najjace farbare u ZR, barem je tada drzao 98-99.Necu vise pricati o SAABu jer je neko dobro primetio da smo svi koji se ne slazemo sa tekstom promasili temu, tema je za one koji vole SAAB, a ne za one koji ga ne vole,sorry zaneo sam se.Uzivajte svi u automobilima koje volite.

Sorfonije
21.7.2013 12:04
3
0

Ja sam vise puta dipovao automobile, Za kvalitetno uradjen posao je potreban kompresor! Rekao bih,u zavisnosti od cene "farbe" da je za auto velicine 9-3 potrebno oko 500 evrica od prilike. Spricanje plastidipom je veoma jednostacno,cak i ako malo "userete" ta tecna guma se sama razlije i izglaca! Ja bih svima preporucio,Relativno je dugotrajno i ne kosta puno.A moze se uraditi u kucnoj radinosti,samo dovro obrarite paznju da nema puno prasine u garazi/ eventualno poprskajte pod! Sa srecom!

Goranns
21.7.2013 13:43
7
0

@Bobo U Zr nikada niko nije kupio novi Saab 9-5 sivi a pogotovo dizel !!! vec onaj sto samo opisao (sto samo dokazuje da si lupao u prazno) plus ako cemo o Zrenjaninu jos jedan 9-3 Vector 1,9tid sivi. plus 9-3 1,9 tid cabrio vector bele boje s plavim krovom i toliko o Zrenjaninu i vlasnicima novih Saabova u tom gradu.Ako me pitas otkud mi ti podaci recicu ti . pomenuti Milosav Milosav je Zrenjaninac radio u opel Cirkomu zrenjanin pa Mvm Novi Sad a sada radi u Autoprometu Beograd .
I mislim da dugujes izvinjenje svim vlasnicima i ljubiteljima Saaba jer si neosnovano pljuvao njihove automobile !!!

Audifan
21.7.2013 13:57
2
0

@Sorfonije I koliko je dugotrajno resenje? sta sa insektima koji se nahvataju? Cena je ili pala ili je ovde u Nemackoj jeftinije kazu najpovoljnije u Americi?
Svakako cu kupiti par kila da imam da se vezbam extra fora menjas boju svog auta sam i kako hoces ! cak i kromirane-niklovane lajsne + felne mozes sam bez problema raditi.
kazi mi da li si koristio klasican kompresor i pistolj ili neki drugi? Ovde preporucuju kao neki specijalan bas za to iako mi to lici na obican obrnuti usisivac i prodaju mooda ma bubrege pa kontam da mi je dobar moj klasican komresor a imam i 3 vrste pistolja za farbanje. jedino sto zbog granulacije nemoze pistolj za airbrush a i koji ce mi.
Ovo je odlicna stvar i dosao sam do toga jer trazim auto a sa Dipom nemam makar problem s izborom boje auta.Tacnije nasao sam extra auto a u meni odvratnoj bordo metalik pa bi ga rado prefarbao a steta je klasicnim putem jer mu je stanje boje perfektno.

Пилот
21.7.2013 18:45
5
1

Невјероватно је колико нетачних информација може да се прочита од разних специјалаца о појединим аутомобилима.Омаловажавање аутомобилског бренда који је имао толико иновација у својој историји и који спада у групу најсигурнијих аутомобила (ако није и најсигурнији) је у најмању руку жалосно.

Mudrac
21.7.2013 23:14
5
0

Vrhunski auto !!!

pecagt
22.7.2013 02:36
3
0

S super
A avangardno
A auto
B "bozanstvo"
:-)

Bobo
22.7.2013 09:20
2
5

@Goranns
Vidi Gorane, prvo ne dugujem nikom nista , a posebno ne izvinjenje vlasnicima automobila zato sto imam svoje misljenje o nekakvim spravama,drugo, nisam nista izmislio i to sto ti je rekao tvoj prijatelj nije tacno, prosto.A covek kojeg sam pominjao imao je SAABa,naravno a takodje da nemam nameru da na netu objavljujem podatke o bilo kome , jer je to kaznjivo ako se ne varam sa jedne strane, a sa druge strane imam i njegov telefon ali nemam nameru da smaram coveka zbog nekakvih decijih opsesija.Tvoj prijatelj nema pojma, a ja samo nisam siguran da je to bio dizel, tako sam i napisao, a bio je ganc novi 9-5 prethodne generacije, a (nisam siguran ni ovo sto cu reci), mislim da mi je tada rekao da je jedini takav u Srbiji(odnosno tada Jugoslaviji) i objasni prijatelju kojeg pominjes da je to bilo 99 ili 2000 prosto covek nije bio zadovoljan time i znas kako me briga da li ti u to verujes i bilo koji vlasnik Saab-a, a posebno me ne interesuje misljenje tvog prijatelja.Ja mislim da su to sjajni automobili, ali po meni ne mogu u smislu legendi autoindustrije da stanu rame uz rame sa najvecima i to je to. Ovo je sad verzija koju sam trebao odmah reci da sam bio pametan: u pravu si Gorane kada se god budu pominjali WRC,F1,Gt championship,Indianapolis,Pariz Dakar,Le Man, trke prototipova, DTM i mnoga druga takmicenja na kojima su razna preduzeca sticala slavu, zatim kada se povodom price o tome ko je prvi uveo ESP,Er-begove, samozatezajuce pojaseve,Proconten,Abs,Programirane zone guzvanja,(to su neke inovacije koje su pomerale standarde bezbednosti), zatim integralni pogon, pa kada se god budu pricale price o raznim ratistima,mirovnim snagama, bespucima i uopste teskim uslovima eksploatacije, o motorima od preko tristo konja ,sa 6, 8 10 12 16 cilindara, o prvom serijskom prednjem pogonu,o prvom transverzalnom menjacu, o prvim diskovima na sva cetiri, o prvom automobilu koji je osvojio 5 zvezdica na crash testovima, o listama najpouzdanijih automobila i sl... uvek ce mi pomisao biti SAAB,(jedino kad budem razmisljao o Pikes peaku cu tu staviti i Daciju, koja nije pobedila ali se sjajno drzala).Ne pada mi nista drugo na pamet osim firme koja je prvi auto sa 100 konja napravila 70 ih, koja je pronela slavu turba(nisu to bili Poschei sa 1000 konja, niti mali R5 sa verzijama od preko 300, niti Pezoovi motori koji su tada vec iz 1600 ccm izvlacili i 600 ks, ne to je bio legendarni Svedjanin, kojem je za razvoj novog modela uvek trebala tudja platforma i dvostruko vise vremena i novca od ostalih, legendarni svedjanin koji je slavu stekao u SAD, samo ne znam sto su i oni prestali da ga kupuju),kao i legenda ciji je najjaci model u e segmentu dostigao motorizaciju kakvu je konkurencija imala u c segmentu . Oprosti Gorane sto te smorih, u pravu si izvini izvini se takodje i tvom drugu strucnjaku na tome sto nema pojma.

Gpranns
22.7.2013 09:40
3
1

@Bobo nemoze da izmislja covek koji je brend menadzer za Saaba !!! To prvo a ti nemoras da se dalje uplices u lazi svi smo te izvalili pozz.

Bobo
22.7.2013 09:44
1
5

@Goranns
I molim, te nisam nista pljuvao samo sam izneo misljenje da je to brend za koji je vezano mitova vise nego za bilo koji drugi brend.Na primer, neko pomenu pricu da u SAABu najmanje ljudi poginulo-mit, prvo zato sto takvi podaci ne postoje, probaj da ih pronadjes npr za Srbiju, a zatim da je to najbezbedniji ili jedan od najbezbednijih automobila, istina je da je na crash testovima bio prosecan, proveri na primer rezultate SAAB 9-5 iz 2009 i npr Laguna 2007(stariji model, i do trostruko jeftiniji, masovan brend, jedan od losijih po prodaji, segment ispod Saaba), Laguna bezbednija i po pitanju zastite putnika i po pitanju zastite dece.A sa nekim SAABom iz osamdesetih ili devedesetih ne preporucujem sudar sa npr Modusom ili Cliom.Trziste je uostalom reklo svoje o njihovom zabludelom inzenjerstvu.

Goranns
22.7.2013 09:45
4
1

Jer!!! Tih godina ni nisi mogao kupiti novog saba kod nas plus to onda nije predhodni model nego dva modela dole.A taj sto ga spominjes je 1998 kupio novog 406 dizel pa kasnije 407 pa sada 508 a to je Pezo ne Saab!!! a Zrenjanin je mali grad sve se zna i to je jedini lik u Zr da ima farbare !!! Centrala moze da pogresi jednom a ne dva puta!!!!

Bobo
22.7.2013 09:59
1
4

Prvo, nisam rekao da je kupljen kod nas nikad, drugo posto vec znas o kome pricam kontaktiraj coveka pa ga sam pitaj, ja se vozio u tom autu, drugo nije jedini lik u zrenjaninu koji ima farbare, ja saradjivao barem sa cetvoricom, a lika nemoj vuci bez njegovog pristanka po forumima nego ga pitaj zasto je sa SAABa presao na Pezoe i Lagunu kupe.Necu ti vise odgovarati na pitanja o ljudima.I do sutra necu biti tu tako da ako zalis da polemises sacekaj pre nego me prozoves da bezim sa foruma, volim ovaj forum, ali nisam dokon, moram da radim za novi auto.

Bobo
22.7.2013 10:08
2
4

@Goranns A naravno da nisam rekao da menadzer izmislja samo da ne govori istinu(moze da bude da nema prave infoirmacije a moze i da izmislja bas kao i bilo ko drugi, a posebno zato sto je menadzer SAABa,odakle ti to da neko moze da izmislja, a neko ne, to ti je prilicno licno obojena predstava), a ne rece pri tom nista za ostatak moje price.

cat
22.7.2013 20:47
0
1

@MKN
"Fin tekst, ali, edukacije radi, što ispod slika niste napisali nazive modela!!!"
Kako vidim ima link ka forumu,moze tamo da se edukuje,ima svega;)

Onda je ceo tekst nepotreban.
Dovoljan je bio samo link ka forumu. ;)

PS
Ako dobronameran savet tumačite kao kritiku, zamislite se.

MKN
22.7.2013 22:40
1
1

Ne znam,sto se osecas prozvanim.ja se ne ljutim na nikoga,niti imam razlog za to,jer nije moj tekst.Za to se obratite redakciji ili uredniku ili vec kome...Lepo i dobronamerno sam rekao da tamo ima sve na srpskom,lepo objasnjeno,pa da se ljudi informisu.Cist,dobronameran,savet.Ako neko shvata pogresno,njegov problem.Ako ti treba pomoc,pitaj,koja slika te zanima?

Superfast
24.7.2013 14:48
1
0

Saab 9000 Aero + neki blagi tuning, strasno je kako chupa od 60 do 120 .. Obrtni moment boze ti pomozi

CBR
25.7.2013 02:44
0
11

Shvatite nema auta bez Japanca ovo je sve smece a pogotovo taj izvikani Sab aaaa Honda aaa^_√^_

Nivla
26.7.2013 07:19
4
0

Kako je tebi lepo :D Samo mastaj:D Bice to jednog dana tako ;D Za jedno 300 god. hahaha

dd
26.7.2013 15:31
7
0

Jao budale ovog cbr-a!!!!!
Sigurno vozi mazdu 323 staru 25 godina!Pa mu krivo!

Nemanjica
26.7.2013 17:36
7
1

Sve je smeceee,sem Japanaa...Hooondaaa,Lexus,Toyotaaa!!!""AA�A!!!

Sloba
12.1.2014 10:18
0
1

ja mislim da je glupo vise lupetati kad se zna da je saab prvi ugradjivao turbo motore u putnicka vozila i time dobijo velika medju ubrzanja ali narvno zbog bezbednosti.Takodje jedna od najboljih ugradjenih sedista ikada se nalaze u 9000t,a sto se tice motora pogotovo b202 konkretno bez ikakvih modifikacijama na agregatu bez ikakvih problema 500hp sto nijedan od navedenih kompanija ne bi mogla da se pohvali ali i to naravno zbog tehnologije izrade visokokvalitetnih materijala.

Skituljko
22.2.2015 16:56
0
0

Saab, auto koji da bi ga kupili treba ga voleti i to sa punim srcem :)
Shta se tice kvarova Auta na veliko razocarenje velikih ljubitela nemachke industrije auta, poshto radim za rent-a car mogu samio da kazem da za dve godine Na Pasata 2013 otisao motor, na dva golfa Menjace, kod Pola 2012 takoge menjace, to su dobra auta zar ne :) :) :) za ostale kvarove necu da govorim.
Ljudi ne plujte po Saaba ako nikad niste ga imali.
Veliki pozdrav

demolition
02.4.2015 00:22
0
0

Glupo je pricati,kad se zna da saab ima najkvalitetnije turbo motore,govorim o saab automobilima pre spajanja sa Gm-mom.A sto se japanaca tice ja sa mojom 9000t preskacem drugarovu Hondu prelude vtec i ako je mladja 13 godina.aSto se tice modifikacija samo staviti crveni Apc box to ti je od 30-50hp fabricki a ne nekakva cipovanja sa ne pouzdanim mapama,tako da moj 2.0t sa 204 ide na 250hp bez ikakvog naprezanja tako da bez ustrucavanja sa svakim bmw-om i audiem iste konjaze mozes sa saabom na crtu.

Branko
12.1.2017 20:01
0
0

Ne znam samo na osnovu cega,neki ovde toliko pljuju po SAAB-u,kao da je neki trabant?!Na osnovu toga sta je neko napisao ili rekao?
Moja devojka ima SAAB 95 aero,karavan,sa full opremom.Ima ga duze od pet godina,sa tim da ga je kupila polovnog.270.000km,nijedan ozbiljan kvar.Da,fabricki 184kw,plus cipovan,plus ona ga vozi kao relista 😉.Nisam bio bas neki preterani ljubitelj te marke,ali kada probas tako snazan auto,udoban i lep,odmah promenis misljenje.
Odlican auto,niti bolji,niti losiji od BMW-a,Audia ili Mercedesa u istoj klasi.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: