Online plus

Panzer VIII Maus

"Veće je uvek bolje"

Da li ste se ikada zapitali u kojem pravcu je mogao da ode Drugi svetski rat i kako bi svet danas izgledao da su neke odluke drugačije donesene?


Rana testiranja u Nemačkoj

U današnja vremena postoji mnogo istoričara koji se bave alternativnim teorijama, ali većina njih ima jedno zajedničko - oni se uglavnom koncentrišu na odluke lidera po pitanju vremena napada i same strategije da bi doneli svoje zaključke. Međutim, postoje i oni koji proučavaju tehnologiju i koju razliku je ona mogla da donese u ratu. Da li bi nacisti dobili rat da su V2 rakete ili borbeni avioni na mlazni pogon stigli ranije? Kao što ćemo uočiti u nastavku ovih priča, Hitler je napravio mnogo grešaka tokom rata, a jedna od njih je bio Panzer VIII Maus (Miš) tenk.

Dolaskom Adolfa Hitlera na vlast 1933. godine, Nemačka je preko noći počela da investira veće sume novca i pažnju u moderno oružje. Iako je ovaj potez u velikoj meri kršio mirovne sporazume potpisane nakon Prvog svetskog rata, Hitler je bio više nego dobar u propagandi i uspeo da ubedi ostale lidere da je takvo oružje samo za samoodbranu. On je smatrao da onaj ko ima nadmoć na nebu će da dominira u sledećem svetskom ratu, pa je iz tog razloga pažnju posvetio avionima, ali to ne znači da je ignorisao i ostala polja.

Panzer IV i početak Drugog svetskog rata
Nedugo nakon dolaska na vlast, Hitler je naredio i razvoj novog laganog tenka koji bi vojsci olakšao put i otvorio nove granice. Prvi takav tenk je nosio Panzer I oznaku i bio je dostupan vojsci počev od 1934. godine. Međutim, Panzer I nikada nije bio namenjen kao lider već kao tenk za treniranje, pa samim tim nije imao veće borbene mogućnosti. On je imao veoma lošu zaštitu i lagano bi se mogao onesposobiti, posebno u poređenju sa Sovjetskim T-26 tenkom, ali do kraja rata, Panzer I je učestvovao u gotovo svim većim bitkama. Njegova zamena je bio Panzer II, koji je debitovao dve godine kasnije, ali ni on nije uspeo da napravi veću razliku. Usledio je Panzer III 1939. godine, ali do njegovog debija je stigao i Sovjetski legendarni T-34 tenk, koji ne samo što je bio brži i okretniji, već je mogao da ponese i veće oružje i pruži bolju zaštitu. Unapređena verzija je nosila Panzer IV oznaku i pojavila se pred sam napad Nemačke na Poljsku, čime je i zvanično počeo Drugi svetski rat.

Prva zvanična slika
Maus u poređenju sa tradicionalnim tenkom svog vremena

Cilj – nadmašiti T-34
Dok su navedeni tenkovi uspevali da završe posao u svim državama koje je Nemačka napala tokom prve dve godine rata, Hitlera je i dalje brinulo šta budućnost donosi. On se veoma bojao ulaska Amerikanaca u rat, ali je i dalje planirao napad na Sovjetski Savez. Iz tog razloga, on je želeo veći tenk koji će moći da nadmaši Sovjetski T-34 i odlučio da poveri posao svom omiljenom arhitekti Albertu Speeru. Speer o tenkovima nije znao gotovo ništa, ali je bio poznat po tome što je bio u stanju da ispuni svaku Hitlerovu želju. Znajući svoje nedostatke, Speer je odlučio da potraži pomoć, pa je tako kontaktirao firme kao što su MAN i Daimler sa ciljem da proizvedu još veći, moćniji i sigurniji tenk.

Kada je Tiger (tigar) debitovao 1942. godine, on je bio najmoderniji tenk na svetu. Sa dužinom od 6,3 metra i težinom od 54 tone, on je bio najveći, brzina od 45 km/h ga je činila jednim od lidera, a i zaštita od napada je bila na zavidnom nivou. Međutim, on je takođe bio i veoma skup za proizvodnju i održavanje i imao je mnogo "dečijih boljki" po pitanju kvaliteta mehanike i upotrebljivosti u zimskim vremenskim uslovima, tako da definitivno nije bio omiljen među vojskom.

Kraj nemačke nadmoći, bacanje karte na tehnologiju
Do rane 1943. godine, fortuna je okrenula leđa nemačkoj. Direktan i težak poraz u Staljingradu je pokazao da Nemci ipak nisu nepobedivi. Nekoliko meseci pre toga, Hitler je bio primoran da objavi rat i Sjedinjenim Američkim Državama da bi podržao svog saveznika Japan, pa je postalo jasno da će Nemci uskoro morati da ratuju na dve strane - na istoku protiv moćnih Sovjeta i na zapadu protiv udruženih Amerikanaca, Britanaca i Francuza. Postalo je jasno da Nemačka više nema nadmoć kao nekada, a sada se više nije mogla pohvaliti ni sa velikim brojem vojnika.

Ako Nemci žele da imaju ikakve šanse da pobede u ratu, njima je bila potrebna tehnologija koju neprijatelj još uvek nije imao. Fizičar kao što je Werner Heisenberg je počeo rad na atmoskoj bombi, Wernher von Braun se kocentirsao na V2 rakete sa ciljem da se Britanija bombarduje direktno iz Nemačke, a Ernst Heinkel je završio prototip prvog aviona na mlazni pogon. Međutim, Hitler je znao da Sovjeti spremaju napade sa najmodernijim velikim tenkom na svetu, IS, pa je odluka pala da Nemci moraju da imaju i moćniji proizvod.

Maus na vagonu specijalnom napravljenim za njega napušta Nemačku i kreće za Rusiju
Moderna ilustracija Mausa

Tvorac „bube“ ulazi u ratne igre
Posle kraće rasprave, Hitler je izabrao Ferdinanda Porschea kao glavnog inženjera u timu. Porsche je već stekao ime za sebe sa razvojem Volkswagen Beetlea, prvog nemačkog narodnog automobila, ali je takođe igrao i značajnu ulogu i u razvoju spomenutog Tiger tenka.

Iako je Tiger bio vrlo neuspešan, on je i dalje bio moderniji od bilo kog drugog tenka na svetu i imao je veliki potencijal. Porsche je u međuvremenu razvio još jedno slično vozilo - Elefant (slon) sa ciljem da uništava tenkove neprijatelja, a on se s druge strane pokazao veoma uspešnim.

Porsche je uradio detaljno računanje i shvatio da je Nemačka u 1943. godini proizvela svega 6.000 tenkova u poređenju sa oko 40.000 koliko su Amerikanci, Sovjeti i Britanci zajedno proizveli. Porsche je smatrao da se i Nemci trebaju okrenuti istoj strategiji, a to je kvantitet umesto kvaliteta.

Naime, iako su neprijateljski tenkovi bili lošijeg kvaliteta i pružali manju zaštitu, oni su bili daleko jednostavniji i jeftiniji za proizvodnju. To je značilo da je neprijatelj bio u stanju da sa lakoćom zameni svaki uništeni tenk, što kod Nemaca nije bilo slučaj. Dok to i možda ne bi bilo tako tokom prethodnih godina, do 1943. godine je postalo jasno da će Nemačka izgubiti rat i da je uvoz materijala potrebnih za razvoj i popravke najmodernije tehnologije nemoguć.

Nasuprot očekivanjima, Porsche je od Hitlera dobio negativan odgovor. Nacistički lider je smatrao da Nemačka mora da bude najbolja u svemu pa makar pružala proizvode samo radi propagande, a za njega bi bilo posebno ponižavajuće da kopira Sovjete - narod koji je smatrao na nižu rasu. Iz navedenog razloga, Porsche je dobio zadatak da razvije tenk koji će biti veći i moćniji nego neprijateljski u svakom pogledu.

Jedan od prototipova, oštećen u napadu na Berlin
Moderna ilustracija Mausa

Hitler je želeo što veći i impresivniji tenk
Porsche se dao na posao i drveni model je bio gotov u roku od nekoliko meseci. Veruje se da je on radio na njemu u svoje slobodno vreme još početkom 1942. godine, ali je morao da modifikuje drveni prototip nekoliko puta da bi udovoljio Hitleru. Glavni razlog je ležao u tome što lider Nemačke nije bio zadovoljan koliko je tenk velik i moćan, a želeo je da se neprijatelj uplaši njegovom samom pojavom.

Posle nekoliko modifikovanja, Hitler je zvanično odobrio projekat početkom 1943. godine. On je u samom početku nosio ime "Mammut" (mamut), ali je Porsche kasnije promenio ime u Maus (miš) iz sarkastičnog razloga da pokaže dimenzije ovog tenka. Do današnjeg dana javnosti je nepoznato koja je svrha Mausa trebalo da bude, a postoji nekoliko različitih priča. Prva od njih kaže da je on trebalo da bude tradicionalni tenk sa ciljem napada na druge tenkove neprijatelja i da štiti vojsku. Međutim, ova ideja je odbačena od mnogih eksperata iz nekoliko razloga, a glavni od njih je podatak da je bio previše velik i spor da obavlja takav posao.

Drugi će reći da brzina nije bila bitna jer je Maus imao ogromnu zaštitu sa kojom je mogao sa lakoćom da probije neprijateljske linije. Druga teorija se vodi na takozvani "Atlantski zid". Naime, kada je postalo jasno da će Nemačka da izgubi rat, Hitler je naredio da se proizvede zid odbrane koji se prostirao od vrha Norveške pa sve do juga Francuske. Nemačka je očekivala zajednički napad od strane Amerikanaca, Britanaca i Francuza, ali još uvek nije znala lokaciju. Atlantski zid je doneo veliki broj bunkera, ali je i dalje između njih postojala praznina koju bi neprijatelj mogao da iskoristi. Veliki tenk sa moćnim oružjem bi sprečio tako nešto bez obzira na lokaciju napada, a po potrebi bi mogao biti pomeren i na druga mesta. Poslednji razlog se odnosi na samu propagandu, pa tako neke priče kažu da Maus nikada nije trebalo da ima vojnu karijeru već da poveća moral Nemcima kako su najbolji.

Maus danas u Kubinskom muzeju pored Moskve
Maus u rukama Sovjetskih vojnika

Krupp i Alkett dobijaju projekat
U svakom slučaju, Porsche kontaktirao nekoliko kompanija za proizvodnju Mausa, a posao je dobio Krupp. Kao i sva Nemačka tajna oružja, razvoj i testiranje su trebali da se odvijaju u vojnom centru Kummersdorf, koji se nalazio oko 25 kilometara izvan Berlina. Prema potpisanom ugovoru, Maus je morao da bude u stanju da ponese minimalno 100 tenkovskih raketa, dostigne brzinu do 20 km/h, težinu od minimalno 120 tona i pruži zaštitu koju nijedno moderno oružje ne može da probije.

Porsche je izračunao da je većina navedenih karakteristika ostvarljiva, ali da će težina u velikoj meri da pređe planiranu cifru od 120 tona. Shvativši da je novo oružje pod hitno potrebno Nemačkoj ako želi da pobedi u ratu, Porsche u razvoj zapošljava još jednu firmu i to Alkett. Krupp je tako bio zaslužan za proizvodnju nižeg dela tenka dok je Alkett trebao da ugradi oružje i da se postara da okretljivost kupole bude zadovoljavajuća. Kada spominjemo oružje, da spomenemo da je Maus trebalo da pruža standardan top od 150 mm uz dodatnu mašinsku pušku od 22 mm. Hitler je očekivao da bi serijska proizvodnja trebalo da počne od leta 1943. godine i da bude ograničena na pet primeraka mesečno uz maksimalnu proizvodnju od 150 tenkova.

Preslab motor za masivni tenk
Porsche nekako uspeva da završi prvi prototip, ali bez oružija i kupole. Čak i u takvim uslovima Maus nije bio u stanju da dostigne brzinu veću od 13 km/h. Njega je pokretao Daimlerov benzinski V12 motor sa 1.080 ks, ali je i to bilo malo kada se zna kolika je težina bila. Nepoznato je koliko je Maus bio težak u momentu testiranja prvog prototipa, ali je Porsche izračunao da bi konačan proizvod mogao da bude težak čak 188 tona. Sa takvom težinom, on ne samo što je zadavao probleme po mokrim i blatnjavim terenima već u Evropi nije postojao nijedan most koji bi mogao da ga podnese. Porsche je delimično rešio problem tako što je proizveo posebnu cev sa kojom se nadao da bi Maus mogao da se kreće pod vodom i preko navedene cevi i dalje pruži dovoljno vazduha. U decembru 1943. godine Alkett je konačno isporučio drvenu kupolu da bi se dobila generalna ideja, a tenk je ofarban u vojnu boju. Na zadnjem delu tenka se nalazila i velika crvena zvezda pa bi tako Nacisti mogli tvrditi da je reč o zarobljenom sovjetskom tenku.

Rani razvoj
Ilustracija iz igrice World of Tanks

Drugi prototip
U martu 1944. godine i drugi delimično završeni prototip je bio gotov. On se razlikovao po nekoliko detalja, a najveća pažnja je ovaj put posvećena oružju. Maus je sada imao i pokretnu kupolu sa glavnim topom od 128 mm i još dve mašinske puške. Testiranja su pokazala da je on u stanju da probije metal na svakom tenku neprijatelja pri udaljenosti od preko 3.500 metara zahvaljujući moćnom topu. Još jedna novina kod drugog prototipa je bio motor, pa je Daimler razvio novi motor (ovaj put dizel) od 1,200 ks, što je donelo i zadovoljavajuću maksimalnu brzinu od 20 km/h. Sama zaštita je takođe bila vrhunska. Sa debljinom od 200 milimetara, Maus je imao najjači oklop ikada viđen na tenku, a čak i kupola je pružala oklop od 100 milimetara.

Porsche je i dalje imao nekoliko problema, pa je tako Maus i dalje mogao da pređe svega 160 kilometara na ravnom putu i 60 kilometara po teretnim putevima i pored ogromnog rezervoara od čak 2.700 litara. U slučaju kvara, Maus bi druga dva Mausa morala da šlepaju do fabrike na popravke, a za njegov prevoz je bio razvijen i poseban voz sa vagonima koji bi mogao da podnese takvu težinu.

Brojni problemi
Međutim, razni problemi, kao što su česta bombardovanja i nedostatak materijala, su nekoliko puta odlagali zvaničnu premijeru. Porsche je nakratko razmatrao da pomeri proizvodnju pod zemljom (kao što je bilo u slučaju borbenih aviona), ali takav potez bi zahtevao dodatno vreme (za proizvodnju novih fabrika) koje Nemci jednostavno nisu imali. U julu 1944. godine, Alkett je isporučio još dve kupole uz obećanje da će još dve da uslede u skorijoj budućnosti, ali je Hitler izgubio strpljenje. Mesec dana ranije zajednička akcija Amerikanaca, Britanaca i Francuza je omogućila saveznicima da se iskrcaju na plaže Normandije i po prvi put od pada Francuske, četiri godine kasnije, ponovo krenu sa preuzimanjem kontrole u ovoj državi. Sa druge strane, Sovjeti su oslobodili i Poljsku i krenuli u poslednju akciju prema Berlinu, pa je Hitler shvatio da Maus, čak i ako uđe u proizvodnju, više neće uspeti da napravi razliku, pa su finansije i Porscheovo znanje korišćeni u druge svrhe.

Na putu za Rusiju
Test u Nemačkoj
Ratte, ideja za još veći tenk sa težinom od 1,000 tona, pored standardnog tenka

Nepoznata sudbina dva Mausa
Šta se tačno desilo sa dva Mausa do današnjeg dana nije jasno. Neke priče kažu da je drugi prototip korišćen u odbrani Berlina, a zatim uništen pred napadom Sovjeta, da bi neprijatelj bio sprečen da razvije sličnu tehnologiju. Međutim, Sovjeti su pronašli prvi prototip u njegovoj fabrici pored Berlina, ali i dalje sa drvenom kupolom. Tenk je zatim poslat u Rusiju na testiranje, a danas se nalazi u vojnom muzeju pored Moskve. Nagađa se da on pruža školjku prvog prototipa, ali kupolu drugog prototipa. Sovjeti su u pronašli i treći Maus, koji je bio u ranim fazama razvoja, pa neki nagađaju da se možda on nalazi u spomenutom muzeju. Pretpostavlja se da su preostale dve kupole koje je Alkett razvio uništene posle rata. Maus nije u voznom stanju, pa neki sumnjaju da uopšte i dalje poseduje Daimlerov motor.

„Pacov“ nikada nije ugledao svetlost dana
Teško je zaključiti koju razliku bi Maus napravio u ratu, ali sa nekoliko stotina takvih tenkova na Atlantskom zidu saveznici bi svakako imali teži posao. Da se Maus pokazao uspešnim, Porsche je imao ideje za još veći tenk poznat kao Ratte (pacov). On je trebalo da bude težak čak 1.000 tona uz motor od 17.000 ks, a bilo bi potrebno čak 40 osoba da ga pokrenu. Međutim, ova ideja nikada nije otišla dalje od plana pa tako nije proizveden nijedan prototip. Bez obzira što Maus nije ugledao serijsku proizvodnju, on je uspeo da inspiriše i ostale države da razviju slične tenkove. Američki T-28 je ugledao svetlost dana tek 1946. godine pre nego što je ideja ugašena nakon dva prototipa. Britanski TOG2 je imao završen prototip još 1941. godine, ali je imao iste boljke kao i Maus zahvaljujući svojim velikim dimenzijama. Francuzi su takođe imali ideju sa FCM F1 tenkom teškim 140 tona, ali zbog rane okupacije od strane Nemačke, ova ideja nikada nije otišla dalje od drvenog prototipa. Jedna od priča kaže da su i Japanci uspeli da proizvedu prototip pod kodnom oznakom O-I, ali ova priča nikada nije potvrđena niti je prototip ikada viđen u javnosti. Posle rata ideja za tenkovima sličnih dimenzija je zvanično umrla, posebno nakon razvoja nuklearne tehnologije, dok u današnja vremena potražnja i ne postoji zahvaljujući modernom oružiju.

Za sve one koji žele da vide jedini preživeli Maus, on se i dalje nalazi u Kubinskom muzeju tenkova izvan Moskve, gde mu društvo prave još nekoliko interesantnih prototipova kroz istoriju kao što su Object 279 (Sovjetski tenk sličnih dimenzija iz 1959. godine), Object 775 (Sovjetski raketni tenk iz 1964. godine) i SU-14 (Sovjetski tenk sa čak 152 mm topom iz 1934. godine). Muzej takođe pruža i veliki broj serijskih tenkova koji su preživeli u veoma niskim brojevima, kao što su spomenuti nemački tenkovi (Tiger, Panzer I, II i III) i veliki broj američkih tenkova koji su tokom vremena osvajani kao ratni plen i zatim testirani.

Test u Nemačkoj
Zoran Tomasović
9659
Postavljeno: 30.08.2016

Arhiva: Online plus

Rubrika: Online plus
Postavljeno: 16.10.2018

Vienna Classic days 2018
Tekst sa video prilogom!

„Vienna Classic days“, jedan od najvećih skupova starovremenskih vozila, ove godine okupio je rekordnih 200 automobila. Po već poznatom scenariju, zborno mesto bilo je ispred gradske kuće u Beču. Sve je počelo u petak kada se vozio noćni reli „Sundown Trophy“, subota je bila rezervisna za vožnju po itinereru duž istorijskih ruta glavnog grada Austrije, kao i koleketivnu okupaciju centralne sobraćajnice „Ring-s trasse“, dok je nedelja tradicionalno rezervisana za opuštenu varijatu oldtajmer piknika kraj Dunava


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 22.06.2018

Range Rover, Rolls Roys, Audi, Maserati, Ferrari...

Koji su omljeni automobili poznatih fudbalera i šta voze najbolji od njih? U slavu Svetskog prvenstva koje se ovih dana održava u Rusiji, pišemo o najboljim modelima najboljih fudbalera današnjice i nekih starih nezaboravnih asova


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 11.06.2018

Mercury

Tržište vanbrodskih motora u Srbiji je u usponu. Legendarni Mercury preuzima primat po prodaji a sve u nastojanju da svima dokaže da je neprikosnoven No.1 na vodi


Modeli CR7 Tekst sa video prilogom!

27.05.2018

Šta vozi Papa?

24.05.2018

Revolucija na dva točka i malo elektrike

23.05.2018

VOŽNJA BEZ KAZNI

07.05.2018

Bodo Bušman i Brabus

04.05.2018

UBER

26.04.2018

Vladimir Putin Tekst sa video prilogom!

23.04.2018

Donald Trump

17.04.2018

Elektrifikacija četvorotočkaša

14.03.2018

BMW M5

30.01.2018

Tržište novoregistrovanih vozila u Srbiji 2017

18.01.2018

Tržište novih automobila u Srbiji 2017. po segmentima i modelima

16.01.2018

Premijere 2017.

05.01.2018

Istorija Pinap devojaka

13.12.2017

Obijanje vozila

01.12.2017

Pripremite automobil za zimu

17.11.2017

Pirelli kalendar za 2018. godinu

14.11.2017

Superautomobili 1993

23.10.2017

Sukob Škode i VW-a

18.10.2017

Tržište novih vozila u prva tri kvartala 2017. godine

10.10.2017

Obavezna oprema

30.09.2017

Saloni automobila

11.09.2017

Električni automobili u Srbiji

17.08.2017

Infiniti Prototype 9 Concept

16.08.2017

Automobilizam pre Velikog rata u SAD

12.08.2017

Peugeot 308 Cup

07.08.2017

Type R danas proslavlja 25 godina svog postojanja

27.07.2017

Opel Insignia GSi

26.07.2017

Električni automobili

12.07.2017

Pred vratima ozbiljnog tržišta automobila

12.07.2017

Renaultov električni trio Tekst sa video prilogom!

06.07.2017

Hyundai N Performance Tekst sa video prilogom!

04.07.2017

BMW X3 – treća generacija Tekst sa video prilogom!

30.06.2017

Bezbednost saobraćaja Tekst sa video prilogom!

22.06.2017

Lamborghini Huracan Performante

09.06.2017

Poseta Hyundaijevoj fabrici u Nošovicama Tekst sa video prilogom!

03.06.2017

Top 5 TV emisija o automobilima

31.05.2017

Niki Hejden

25.05.2017

Tržište polovnjaka april 2017.

19.05.2017

Ferućo Lamborgini

18.05.2017

Enco Ferari – čovek koji je ostvario svoj san

13.05.2017

Dream Jet

11.05.2017

Filmovi za ljubitelje automobila 2

04.05.2017

Polovni automobili u 2017.

30.04.2017

Filmovi za ljubitelje automobila

29.04.2017

Barometar PLUS

27.04.2017

Renault Clio by Zoran Kastratović

26.04.2017

Audi RS3 LMS

12.04.2017

Električni automobili

07.04.2017

Porsche Panamera Sport Turismo Tekst sa video prilogom!

06.04.2017

53. Međunarodni sajam automobila i motocikala u Beogradu

01.04.2017

Auto delovi - istraživanje

31.03.2017

Range Rover Velar

29.03.2017

Beograd 2017

28.03.2017

Beograd 2017

25.03.2017

SUV histerija

22.03.2017

Beograd 2017

18.03.2017

Mercedes-Benz G650 Maybach Landaulet

17.03.2017

Izazov Dukat planine Tekst sa video prilogom!

15.03.2017

Najstrašnija reč automobilske industrije

26.02.2017

Tupolev Tu-4

22.02.2017

Ford F-Series slavi 70. rođendan

21.02.2017

Muscle Cars (treći deo)

16.02.2017

Amerika Bomber

15.02.2017

Muscle Cars (drugi deo)

09.02.2017

Muscle Cars (prvi deo)

03.02.2017

2018 Ford Mustang GT

01.02.2017

Zeleni pakao Tekst sa video prilogom!

28.01.2017

Kako će Donald Trump da promeni auto industriju u SAD

26.01.2017

Kia Stinger

25.01.2017

Caproni Ca.60

18.01.2017

Krađa automobila

13.01.2017

Howard Hughes Tekst sa video prilogom!

12.01.2017

ELVIS: Svi kraljevi automobili

08.01.2017

MiG-ova ulica

07.01.2017

10 najčitanijih testova na našem sajtu

31.12.2016

Prekookeanski brodovi

27.12.2016

Tržište polovnih automobila

24.12.2016

O.J. Simpson i Ford Bronco (1993) Tekst sa video prilogom!

22.12.2016

Tehnički pregledi

19.12.2016

Über Amerikanci – 2. deo

15.12.2016

Über Amerikanci – 1. deo

14.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 2. deo

07.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 1. deo

06.12.2016

Najveće oružje Prvog i Drugog svetskog rata

01.12.2016

Bankrotiranje General Motorsa - II deo

24.11.2016

Bankrotiranje General Motorsa - I deo

23.11.2016

Zimske gume

09.11.2016

Amelia Earhart

18.10.2016

Ram 1500 Rebel TRX Tekst sa video prilogom!

14.10.2016

Brend

11.10.2016

Najveće oružje Sovjetskog Saveza

08.10.2016

Domaće aktuelnosti

05.10.2016

Avro Canada VZ-9 Avrocar

04.10.2016

Genesis

01.10.2016

Čitaoci reporteri

20.09.2016

Leteća Krila

13.09.2016

Chevrolet Malibu

09.09.2016

Panzer VIII Maus

30.08.2016

Bartini Beriev VVA-14

23.08.2016

Fiat 126P na Kubi Tekst sa video prilogom!

19.08.2016

Kamper ili prikolica

30.07.2016

Događaji Tekst sa video prilogom!

06.07.2016

VW Golf GTI Clubsport S

04.07.2016

Ford KA+

02.07.2016

Audi S5

23.06.2016

BMW-ova vizija za naredni vek Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

24 časa Le Mana 2016 Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

Renault Clio 2017

15.06.2016

Kampovanje prikolicom

11.06.2016

Događaji

24.05.2016

Formula1

10.05.2016

Ayrton Senna (21.3.1960.-1.5.1994.) Tekst sa video prilogom!

30.04.2016

SEAT Ateca

26.03.2016

Audi Q2

18.03.2016

V8 Bandits Tekst sa video prilogom!

17.03.2016

Renault Scenic

09.03.2016

Pagani Huayra BC

25.02.2016

Blic test: Audi Q7 3.0 TDI quattro

23.02.2016

Autonomni automobili

20.02.2016

Najskuplji dizel u regionu

20.02.2016

BMW M2 Coupe Moto GP Safety Car Tekst sa video prilogom!

15.02.2016

Opel Mokka X

12.02.2016

Indija vs Srbija

09.02.2016

Kućni ljubimci Tekst sa video prilogom!

06.02.2016

Land Rover Defender Tekst sa video prilogom!

04.02.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

01.02.2016

Novi Porsche 718 Boxster i 718 Boxster S Tekst sa video prilogom!

30.01.2016

Opel GT Concept

28.01.2016

Ford Focus RS

27.01.2016

Mercedes-Benz E klasa 2017 Tekst sa video prilogom!

12.01.2016

NAIAS 2016

08.01.2016

Istorijat motociklizma Tekst sa video prilogom!

06.01.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

02.01.2016

Najbolje ocenjeni automobili na testovima Vrele Gume Media Sistema 2015.

31.12.2015

Tržište polovnjaka u 2015. godini

30.12.2015

Šampioni aukcija 2015.

26.12.2015

Lancia Ypsilon 2016

24.12.2015

Preporuka stručnjaka

19.12.2015

Trijumvirat: Tekst sa video prilogom!

18.12.2015

Ford Crown Victoria Tekst sa video prilogom!

14.12.2015

Novi Mercedes-Benz E-Klase

12.12.2015

Lotus Exige Sport 350

11.12.2015

Wankel motor - promašaji koji su obećavali Tekst sa video prilogom!

07.12.2015

Prokletstvo Džejmsa Dina Tekst sa video prilogom!

03.12.2015

Honda Civic

01.12.2015

Infiniti QX30

30.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 2 Tekst sa video prilogom!

28.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 1 Tekst sa video prilogom!

27.11.2015

Jeff Gordon

26.11.2015

Šampionat u apsolutnoj kategoriji

20.11.2015

Peugeot 204

13.11.2015

Kako osvojiti američko tržište? Tekst sa video prilogom!

10.11.2015

Rejmond Levi

07.11.2015

Dodge Viper ACR za 2016. godinu Tekst sa video prilogom!

06.11.2015

Metan (CNG)

04.11.2015

Off Road - JEEP Adventure Days/Zlatibor 2015. Tekst sa video prilogom!

30.10.2015

Bloodhound SSC

21.10.2015

Zatamnjivanje stakala

17.10.2015

Opel Astra TCR

16.10.2015

Lada Vesta

14.10.2015

Adria Coral Tekst sa video prilogom!

08.10.2015

VW - Hronika skandala Tekst sa video prilogom!

06.10.2015

O Nedodirljivima sa ilegalnim softverom

03.10.2015

Jaguar F-Pace Tekst sa video prilogom!

29.09.2015

Infiniti Q30

28.09.2015

Novi Renault Megane Tekst sa video prilogom!

26.09.2015

Suzuki Baleno Tekst sa video prilogom!

24.09.2015

Toyota Hilux

23.09.2015

Porsche Mission E Concept Tekst sa video prilogom!

18.09.2015

Formula 1

11.09.2015

Chantilly 2015 Arts & Elagance

09.09.2015

Barnea Collection

08.09.2015

Borgward Isabella

03.09.2015

Formula 1

02.09.2015

Registracija autotomobila

01.09.2015

Steyr 50

27.08.2015

ZENITH 24 sata Elegancije 2015 powered by CHIVAS

27.08.2015

Zaštita automobila od krađe

24.08.2015

Icona Vulcano Titanium Tekst sa video prilogom!

22.08.2015

BMW M4 GTS Tekst sa video prilogom!

21.08.2015

Polovni delovi

18.08.2015

Koenigsegg One:1 Tekst sa video prilogom!

12.08.2015

V12 simfonijom protiv građevinskih mašina Tekst sa video prilogom!

07.08.2015

Subaru

05.08.2015

Pojačana kontrola vezivanja Tekst sa video prilogom!

04.08.2015

Ferrari 488 Spider

03.08.2015

Smart DCT Turbo

01.08.2015

Intervju Zoran Drobnjak

31.07.2015

Statistika

27.07.2015

Ford GT Le Mans 2016 Tekst sa video prilogom!

20.07.2015

Mazda 2 vs Renault Clio

18.07.2015

Rekordi koji će najteže biti oboreni u Formuli 1

17.07.2015

Chevrolet Cruze

11.07.2015

Oldtajmer skupovi

09.07.2015

Renault Talisman

08.07.2015

Poređenje – Audi A4 vs BMW serije 3 vs Mercedes-Benz C klase vs Jaguar XE vs Alfa Romeo Giulia

02.07.2015

Mercedes-Benz A klasa

01.07.2015

Saveti

29.06.2015

Alfa Romeo Giulia

26.06.2015

Peugeot 308 GTi

25.06.2015

Salon aeronautike Paris - Bourget 2015

24.06.2015

Anketa - Euro 4 norma

23.06.2015

Mercedes-Benz GLC

20.06.2015

Mazda CX-3

19.06.2015

Šokantni rezultati naučnog istraživanja

17.06.2015

BMW serije 7

12.06.2015

Pretnje i ucene iz Forda u Srbiji

06.06.2015

BMW X1

05.06.2015

BMW S1000 XR

01.06.2015

Akcija

30.05.2015

Ducati Panigale R

28.05.2015

Fiat Ægea

27.05.2015

Toyota Hilux

23.05.2015

BMW Motorrad na stazama uspeha

19.05.2015

Alfa Romeo

15.05.2015

Novitec Rosso Ferrari California T

14.05.2015

Nautika

13.05.2015

Mercedes-Benz G klase

09.05.2015

Ducati Diavel Titanium

08.05.2015

Volo Auto Museum

06.05.2015

Formula1

02.05.2015

Tailfin

29.04.2015

Formula E

28.04.2015

Peugeot 308 R HYbrid

25.04.2015

Volkswagen C Coupe GTE Concept

24.04.2015

Volkswagen Transporter T6

23.04.2015

Mercedes-Benz Concept GLC Coupe

22.04.2015

Audi Prologue Allroad koncept

18.04.2015

Lamborghini Huracan LP 640-4 Superleggera

16.04.2015

Citroen Aircross Tekst sa video prilogom!

09.04.2015

C.A.M.E.R Mostra Scambia

08.04.2015

Citroen Cactus 1.2 VTi/82 Shine

07.04.2015

Traktori na putu

04.04.2015

Jaguar XF

03.04.2015

Opel Corsa TNG

02.04.2015

McLaren 570S Coupe

01.04.2015

Opel Corsa Turbo

28.03.2015

Mercedes-Benz GLE i Mercedes-AMG GLE63

27.03.2015

Dosije Clarkson

19.03.2015

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

14.03.2015

Ženeva 2015 - Koncepti

12.03.2015

Audi TT Cup Tekst sa video prilogom!

11.03.2015

Ženeva 2015 - Tuning

10.03.2015

Opel Corsa OPC Tekst sa video prilogom!

07.03.2015

Automobili koji su obeležili sajam u Ženevi

06.03.2015

Audi R8

28.02.2015

Brabus 850 6.0 Biturbo Coupe

24.02.2015

Muzej Tehnike u Beču

21.02.2015

Škoda Superb

19.02.2015

Rinspeed BMW i3 Budii Concept Tekst sa video prilogom!

18.02.2015

Nissan Titan

17.02.2015

Ford Focus RS

09.02.2015

Preliminarni testovi u Herezu, u Španiji

07.02.2015

Zvezde Rétromobile 2015.

06.02.2015

Renault Kadjar

04.02.2015

Hyundai i10 1,2 GLS Premium Tekst sa video prilogom!

28.01.2015

Top 10 kolekcionara među poznatim ličnostima

26.01.2015

Ford GT

21.01.2015

Volkswagen Cross Coupe GTE Concept

20.01.2015

Alfa Romeo 4C Spider

19.01.2015

Ford F150 Raptor

14.01.2015

Dolar i akcize zaustavili pad cena goriva

14.01.2015

Buick Cascada

13.01.2015

Seat Leon ST Cupra

10.01.2015

Želje za 2015.

31.12.2014

Tržište polovnih automobila

25.12.2014

Škoda Superb

23.12.2014

Citroen DS3 i DS4

22.12.2014

Kako je BMW postao „BMW“

18.12.2014

Audi Q7

16.12.2014

Kako nastaju Opel sportski automobili

15.12.2014

Mercedes GLE Coupe

13.12.2014

Volvo XC90 T8

11.12.2014

Saveti stručnjaka

10.12.2014

Fiat 695 Abarth Biposto

09.12.2014

Povratak auto industrije u Bugarsku preko Kine

06.12.2014

Opel KARL

04.12.2014

Ford Mondeo

02.12.2014

Tehnologija

27.11.2014

Mitsubishi XR-PHEV koncept

26.11.2014

Opel Adam S

20.11.2014

Kia slavi jubilej

20.11.2014

Inovacije iz Volkswagena

15.11.2014

Fiat 500x

14.11.2014

Novi modeli na Euro NCAP testu... Tekst sa video prilogom!

12.11.2014

Sajam motocikala EICMA Milano

11.11.2014

BMW XDrive Experience

07.11.2014

Benzin vs Dizel

04.11.2014

Sajmovi: Auto e Moto d’Epoca Tekst sa video prilogom!

03.11.2014

Zimski pneumatici

01.11.2014

BMW X5M & X6M Tekst sa video prilogom!

31.10.2014

U susret VN SAD

30.10.2014

Plavi koridor!

28.10.2014

Nissan GT-R Nismo

25.10.2014

Mercedes GLA 45 AMG u Brabusovoj izvedbi

23.10.2014

Mondial de l’Automobile 2014

20.10.2014

Transferi u F1 su pred nama

18.10.2014

2015 Renault Espace

16.10.2014

F1 Déjà vu Tekst sa video prilogom!

14.10.2014

Tariranje 2014. Jeep Cherokee

14.10.2014

Fiat Abarth 695 SS Tekst sa video prilogom!

13.10.2014

Staza u Sočiju Tekst sa video prilogom!

11.10.2014

Suzuki Vitara

09.10.2014

Fića skup

08.10.2014

Kiša na VN Japana

07.10.2014

INTERMOT 2014.

06.10.2014

Honda Civic Type R

01.10.2014

Formula1

29.09.2014

Kupovina automobila

27.09.2014

Tehnologija

26.09.2014

Nova Opel Corsa

22.09.2014

Mercedes B klase

20.09.2014

Ferrari

17.09.2014

Najnebezbedniji automobili u istoriji

15.09.2014

Mercedes-Benz AMG GT Tekst sa video prilogom!

13.09.2014

Aktuelna dešavanja u „najbržem cirkusu na svetu“

10.09.2014

Chrysler otkrio unapređenja za 2015.

09.09.2014

Automobilske marke koje muškarci najviše vole

06.09.2014

Land Rover Discovery Sport 2015 Tekst sa video prilogom!

05.09.2014

Pred VN Italije Tekst sa video prilogom!

04.09.2014

Volvo XC90 Tekst sa video prilogom!

02.09.2014

Mali Renault, dugogodišnji igrač u promenama u društvu

01.09.2014

Kriza u Rusiji

30.08.2014

Dodge Charger Tekst sa video prilogom!

20.08.2014

Zvezde malih ekrana?

19.08.2014

Šta je vozio Gagarin

14.08.2014

Šef Fiat/Chryslera želi deo finansijskog „kolača“ koji pripada snabdevačima originalnih delova

12.08.2014

3 strane Kopa

08.08.2014

Mercedes-Benz S 600 Guard

07.08.2014

Testiranje bezbednosti vozila Tekst sa video prilogom!

01.08.2014

Šta i kako kada vam se slomi staklo na automobilu

31.07.2014

Porsche Cayenne

26.07.2014

PR: Rally Baja Aragon 2014

24.07.2014

Lexus NX 2015

22.07.2014

Novi smart fortwo & forfour Tekst sa video prilogom!

19.07.2014

II. NAVIGATIONRALLY 2014.

18.07.2014

Opel Corsa

18.07.2014

Renault Megane RS 275 Trophy

14.07.2014

Groblje automobila

11.07.2014

Lexus IS

05.07.2014

Pred VN Velike Britanije Tekst sa video prilogom!

03.07.2014

Staze koje su odnele najviše života u istoriji

02.07.2014

Rolls-Royce Ghost V-Specification

01.07.2014

Goodyearovih deset najvažnijih saveta za vožnju kad putujete na odmor

28.06.2014

Mercedes Benz 300 SDL -1986 Tekst sa video prilogom!

26.06.2014

VN Austrije

23.06.2014

Cigarette Racing 50 Vision GT Concept

19.06.2014

24 časa Le Mana

16.06.2014

Tesla Motors oslobodio svoje patente

15.06.2014

Interstellar

14.06.2014

Popravka auto stakala

13.06.2014

Novi BMW Serije 4 Gran Coupe

11.06.2014

Ford B-Max 1.0 Trend EcoBoost vs Fiat 500L 1.4 Nacionale vs Opel Meriva 1.4 Active XER

07.06.2014

Volkswagen Scirocco

06.06.2014

FIĆA SKUP 2014. – MINHEN

04.06.2014

Brzinomeri

30.05.2014

Srebrne strele

29.05.2014

Mercedes C klasa karavan („Estate“)

26.05.2014

Transferi za 2015. o kojima se „šuška“

24.05.2014

Rezvani Beast

23.05.2014

Bavarci nezadrživi

19.05.2014

BRABUS 850 6.0 Biturbo

15.05.2014

Mini Paceman GoalCooper

13.05.2014

U sećanje na Ajrtona Senu Tekst sa video prilogom!

12.05.2014

VN Španije 2014

10.05.2014

Najčudniji avioni u istoriji

07.05.2014

Uredba Vlade

05.05.2014

Vozni park komunističkih državnika

02.05.2014

BMW Vision Future Luxury

30.04.2014

9. Jeep i prijatelji Vrele Gume Off Road

25.04.2014

Peking 2014

24.04.2014

VN Kine

17.04.2014

Ferrari LaFerrari XX

16.04.2014

Red Bull Air Race World Championship

15.04.2014

Ford Focus Sedan

10.04.2014

BMW serije 4 Gran Coupe

04.04.2014

F1 Top Ten

02.04.2014

Obrum PL-01 Tekst sa video prilogom!

01.04.2014

Novitec Torado Lamborghini Aventador NL2

29.03.2014

Neobična pravila u saobraćaju

28.03.2014

Mazda motori

25.03.2014

Budućnost saobraćaja

25.03.2014

Ilegalni taksista

23.03.2014

Limuzina američkog predsednika

22.03.2014

Mini

12.03.2014

MTM

08.03.2014

Registar MUP Srbije

01.03.2014

Novoregistrovana vozila u 2013.

27.02.2014

Mazda3 Sedan 2.0i 120 KS Challenge

26.02.2014

SAAB 9000 Aero Tekst sa video prilogom!

22.02.2014

Pontonski čamac PrinceCraft Vogue 25SE Tekst sa video prilogom!

15.02.2014

1989 Porsche Panamericana Concept

13.02.2014

Limuzina za rastanak

13.02.2014

Bolidi 2014

07.02.2014

Osvrt na sajam automobila u Beču

03.02.2014

Opel 4x4

03.02.2014

Mercedes S600

25.01.2014

Audi Museum Mobile - drugi deo

22.01.2014

Ford Shelby GT350CR

20.01.2014

Prodaja automobila u regionu za 2013. English version

18.01.2014

Kacige Sebastiana Fetela

17.01.2014

Audi Museum Mobile - prvi deo

15.01.2014

Digitalizacija automobila

13.01.2014

Vrele Gume ispred Top Geara

11.01.2014

Honda S660 Concept

05.01.2014

Restauracija: Opel Kadett C GT/E 1900 Tekst sa video prilogom!

03.01.2014

Caterham Seven 160

02.01.2014

Sa letnjim pneumaticima nema odštete!?

30.12.2013

Audi planira da svrgne BMW

28.12.2013

Saab 9-3 Viggen

24.12.2013

Nissan BladeGlider Concept

16.12.2013

Cadillac Escalade

13.12.2013

Jaguar C-X17 Concept

11.12.2013

Nissan Nismo GT-R

10.12.2013

Limitirane serije nelimitiranih cena

07.12.2013

Ferrari Racing One 458 Competition

05.12.2013

Ford Mustang

05.12.2013

1931 Bugatti Royale Kellner Coupe

04.12.2013

Renault Initiale Paris Concept

03.12.2013

Muzeju tehnike u Beču

02.12.2013

BMW Concept Active Tourer Outdoor

30.11.2013

Bosch

26.11.2013

Valentino Rossi na Monza Rally Show

26.11.2013

1982 Zastava 750 SL Tekst sa video prilogom!

23.11.2013

Pravilnik o zimskim gumama ipak jasan vozačima

22.11.2013

Saab

18.11.2013

Red Bull, gazirano piće koje pokreće najbrže bolide na svetu

16.11.2013

Električni automobil, budućnost ili zabluda auto industrije?

15.11.2013

Peter Schreyer Tekst sa video prilogom!

14.11.2013

Monster Energy Gymkhana GRiD Tekst sa video prilogom!

11.11.2013

RUSH

09.11.2013

Oldtimer - Show, Budapest

06.11.2013

PSA koncern

02.11.2013

Elon Musk

26.10.2013

PGO Cevennes

23.10.2013

Kinesko tržište

19.10.2013

Toyota i-Road u proizvodnji 2014.

13.10.2013

Prodaja automobila u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu

11.10.2013

Fiat Amerika

08.10.2013

Velodrom Budimpešta

03.10.2013

Ferrari SP12 EC

26.09.2013

Hrčak za volanom kamiona Tekst sa video prilogom!

25.09.2013

YU AMK Veteran

23.09.2013

Promalja li se sunce iza crnih oblaka auto tržišta?

12.09.2013

10 najisplativijih

08.09.2013

Opel

05.09.2013

Yugo 45 Tekst sa video prilogom!

01.09.2013

Tesla Model S

29.08.2013

Intervju sa CORRADO LOPRESTOM

27.08.2013

Jeep Cherokee

26.08.2013

Bentley Flying Spur

14.08.2013

Trendovi boja automobila

11.08.2013

Mobilni telefoni u vožnji

02.08.2013

Rolls-Royce Wraith

31.07.2013

SAAB

18.07.2013

Spyker B6 Venator Concept

09.07.2013

FIAT 500L Living i 500L Trekking

07.07.2013

Infiniti Q50

26.06.2013

BMW Lusso Gran Coupe

23.06.2013

Oldtimer Klub Beograd

20.05.2013

Bad Homburg

15.05.2013

Boschert B300

29.04.2013

Baterije budućnosti?

19.04.2013

Muzej saobraćaja u Bratislavi

04.04.2013

Sretenjski Off Road karavan 2013

28.03.2013

SOMFY

21.03.2013

Statistika prodaje

17.03.2013

Ford EcoSport

12.03.2013

MQB platforma

08.03.2013

Toyota Auris Touring Sports

22.02.2013

Istorija Toyote Corolle

12.02.2013

Consumer Reports Tekst sa video prilogom!

08.02.2013

2012 Dartz PROMBRON Aladeen Edition

05.02.2013

Ford Transit/Tourneo Custom

29.01.2013

BMW Concept Serije 4

08.01.2013

Peugeot 2008 Concept

06.01.2013

Fiat Linea Tekst sa video prilogom!

04.01.2013

Honda CR-V

03.01.2013

Lamborghini Urus

31.12.2012

RRRolipop muzej - Eggenburg, Austrija

24.12.2012

HOFMANN - AUTOSERVISNA OPREMA

17.12.2012

Završetak oldtajmer sezone u Nemačkoj

10.12.2012

Deset stvari koje morate znati o gumama

08.12.2012

2013 Toyota RAV4

30.11.2012

Oldtajmer muzej – Bavarska

27.11.2012

Hydra Schmidt Coupé

14.11.2012

Hiperprodukcija

11.11.2012

75 godina Toyote

04.11.2012

Peugeot 4008/Citroen C4 AirCross

03.11.2012

1976 Chrysler New Yorker Brougham

30.10.2012

Blue Corridor 2012 Rally

27.10.2012

Opel Mokka

25.10.2012

Oldtajmer skup Beograd

19.10.2012

Nova Opel Cascada

18.10.2012

Opel Olympia

05.09.2012

Mercedes-Benz 170 SCB

27.08.2012

Volvo kaskaderska akrobacija

24.08.2012

10. skup moto kluba „CLASSIC WHEELS“ u Futogu

17.08.2012

Seat Leon

27.07.2012

Renault Clio IV

11.07.2012

Tržište polovnih automobila

07.07.2012

Opel rođendanska žurka na Hungaroringu

02.06.2012

Oldtimer Expo - Budimpešta 2012

02.05.2012

Oldtimer Expo 2012

27.04.2012

Udruženje istoričara automobilizma

26.04.2012

Downsizing

14.03.2012

Goodyear

05.01.2012

Muzej oldtimera

29.12.2011

Most kod Beške

05.11.2011

Porsche 959 Tekst sa video prilogom!

04.11.2011

Albert Biermann, šef odseka za razvoj BMW-a

21.10.2011

Audi A6 Avant / BMW 5 Touring / Mercedes E220 Estate

14.10.2011

BMW M3 E36

10.10.2011

VW i ekologija English version Tekst sa video prilogom!

21.09.2011

Salon automobila u Frankfurtu

13.09.2011

Rezerve nafte veće nego što se misli Tekst sa video prilogom!

21.07.2011

Devetostepeni menjač

10.06.2011

BMW serije 8

03.06.2011

Alternativna goriva

21.05.2011

Audi A6 2.0 TDI vs BMW 520d vs Mercedes E220 CDI

05.05.2011

BMW Innovation Days 2011 Tekst sa video prilogom!

23.04.2011

5 neverovatnih inovacija Mercedes-Benza

20.04.2011

Najjeftiniji automobili na svetu

12.04.2011

Najskuplji svetski automobili Tekst sa video prilogom!

04.04.2011

Film Tekst sa video prilogom!

31.03.2011

Audi A6 vs Mercedes E klase vs BMW serije 5 English version Tekst sa video prilogom!

18.02.2011

McLaren MP4-12C Tekst sa video prilogom!

17.02.2011

Tehnologija

03.02.2011

Novi momenti u slučaju 'registarskih tablica'

03.02.2011

Ford Focus vs VW Golf vs Opel Astra

19.01.2011

Intervju - Karl Lagerfeld English version

04.01.2011

INTERVIEW - Vladimir Rebić, zamenik Načelnika Uprave saobraćajne policije

21.12.2010

Prodaja

16.12.2010

MICHELIN Alpin 4 Tekst sa video prilogom!

15.12.2010

Koliko verujete automobilskim novinarima? English version

30.11.2010

Saobraćajna dokumenta

16.11.2010

Zimska oprema

04.11.2010

Zatamnjivanje stakala

25.10.2010

Mercedes-Benz 500 E Tekst sa video prilogom!

18.10.2010

Salon automobila, Pariz 2010 - Komentar English version

10.10.2010

Prominent woman entrepreneurs

24.09.2010

Automechanika 2010

20.09.2010

Ekskluzivno Tekst sa video prilogom!

17.07.2010

Mercedes SLS E Cell Tekst sa video prilogom!

08.07.2010

Alfa Romeo – prvih 100 godina

05.07.2010

Ekskluzivno

24.06.2010

Zanimljivost Tekst sa video prilogom!

18.06.2010

Jeep Club Srbija Tekst sa video prilogom!

15.06.2010

Most na Beški

08.06.2010

Poređenje

07.06.2010

Akcija

26.04.2010

Hibridna vozila

07.04.2010

Humanost

07.04.2010

G-Couture, samo za odabrane

06.03.2010

F1 - 2010

15.02.2010

Lorinser

13.02.2010

„Gazela“ naša nasušna

02.02.2010

BMW C1-E Tekst sa video prilogom!

26.01.2010

F1 na vodi

05.01.2010

Carine

15.12.2009

Audi A8

04.12.2009

Lizing

02.12.2009

Nauka u službi frizure

20.11.2009

Aston Martin Rapide

21.10.2009

BMW Z4 by AC Schnitzer

26.09.2009

Nautika

08.09.2009

Porsche Panamera S (4S)

02.09.2009

Prva vožnja Mazdaspeed 3

25.08.2009

Polovni automobili

10.07.2009

Zakon o bezbednosti u saobraćaju

05.06.2009

Aerodinamika

22.05.2009

WorldFirst Racing

15.05.2009

GT2 i GT-R

30.04.2009

sany
02.9.2016 17:14
8
1

Baš dobar članak , volio bi više ovakvih istorijskih !!!

aleksa
04.9.2016 23:25
8
1

svaka cast! sa uzivanjem sam citao.... samo netreba stavljati francuze u isti kos sa saveznicima, jel zna se dobro kako su se pokazali u ratu.... pa nisu ni znali kad pocinje dan D?! malo se komumisticki pokret igrao rata, ostalo boranija... najveca sramota u drugom su oni... jos jednom svaka cast na clanku, moram ga poslati drugu koji strastveni ljubitelj tenkova. poz.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: