Online plus

Hiperprodukcija

Partnerstvo ili propast

Da bi određena fabrika nekog proizvođača automobila nesmetano funkcionisala, potrebno je da njena produktivnost bude bar na 80% maksimalnih mogućnosti. Sa ovim problemom se najviše suočavaju evropski proizvođači, ili fabrike proizvođača stacionirane u Evropi, čiji trenutni proizvodni kapaciteti rade daleko ispod željenih normi. Fiat je na nivou od 65%, GM na 71%, Ford i Toyota na 72%, Renault/Nissan 74%, PSA na 76% dok je nemački trio, BMW, VW i Daimler, sa druge strane „ograde“ na nivoima od 96%, 88% i 85%...


Svedoci smo novog talasa krize na svetskom tržištu, gde zasićenje tržišta, neiskorišćenost kapaciteta usled slabije potražnje i gomilanje lagera, problem globalno nazvan overcapacity (hiperprodukcija), uzimaju danak i dovode proizvođače u sve češće sukobe sa sindikatima. Proizvođači redom najavljuju mogućnost zatvaranja pojedinih pogona, bilo privremeno ili za stalno, radi prevazilaženja ovog problema. Poziva se EU da pomogne restrukturiranju, ali bezuspešno. Evropski proizvođači se bore sa hiperprodukcijom, odnosno gomilanjem lagera koji trenutno iznosi oko 20%, a vest o padu prodaje u Evropi od 8% u prvih 8 meseci 2012. godine ne ide na ruku ovom podatku.

Delimično rešenje nastale situacije je udruživanje sa drugim proizvođačima radi smanjenja troškova proizvodnje, deljenje proizvodnih pogona radi podizanja iskorišćenosti pogona ili pribavljanje naprednijih tehnologija i podizanja konkurentnosti atraktivnim proizvodima. Hiperprodukcija, međutim, ima i drugu stranu medalje a to je skupa proizvodnja na teritoriji EU. Sve više proizvođača seli svoje pogone u manje razvijene zemlje istoka što se naravno, ne sviđa evropskim radnicima. Sa tim i sličnim problemima se trenutno najviše sreću Fiat, PSA, Ford, GM i drugi, čiji zapadnoevropski pogoni imaju sve manje posla.

Marchionne vs. tržište
Trenutno u žiži javnosti je Fiat i njen prvi čovek, Sergio Marchionne, koji je ujedno i predsednik ACEA, Unije evropskih proizvođača automobila. Dok traju pokušaji da se obezbedi novi strateški partner koji će pomoći Fiat/Chrysler grupi u podizanju profita, Fiat se u Italiji bori sa sindikatima. Poslednji u nizu je bio štrajk prevoznika automobila koji je ugrožavao distribuciju modela Panda, jako važnog za opstanak Fiata. Iskorišćenost kapaciteta fabrika u Italiji ne prelazi 50% što je alarmantan rezultat. Italijansko tržište se smanjuje četvrtu godinu za redom a prognoze su da će 2012. godine pasti na nivo iz 1979. godine, kada je prodato oko 1,4 miliona vozila.

Marchionne, iako dobar strateg, smatra da će se evropsko tržište oporaviti tek posle 2015. godine, te iz tog razloga Fiat odlaže naslednike zastarelih modela Punto i Bravo. Alfa Romeo očajnički čeka na dodatne modele u gami kako bi konačno postala profitabilna, dok je Lancia još na početku nekog svog puta. Finansijska injekcija dolazi od Maseratija i Ferrarija koji beleže istorijske rezultate prodaje i profita.

Sa druge strane, Fiat planira da otkupi preostali deo Chryslera. Marchionne navodi da je Fiat tehnički spreman na preuzimanje i nada se da će transakciju zatvoriti do 2016. godine. Pored toga, sa Mazdom je ušao u ozbiljnu saradnju, za početak razvijajući nove zajedničke modele i deleći svoje proizvodne pogone.

Svetski broj 1?
Oporavljeni GM je snažno krenuo ka Evropi i pokušava da oživi Opel brend na sve načine. Nova GM/PSA alijansa očekuje rezultate saradnje tek za 2-3 godine. Pored brojnih glasina koji ukrštaju PSA sa Opelom, ostaje nejasno ko će preuzeti vodeću ulogu u obezbeđivanju platformi i motora u kom segmentu. GM je u poslednjih 20 godina imao brojne “propale brakove” širom Evrope, pa i sveta, i mnogi sa skepsom gledaju na novu saradnju. Čak su i eksperti ovu saradnju proglasili promašajem.

U GM-u tvrde da su naučili na svojm greškama i da ovaj put idu sigurnijim kursom striktno određene saradnje, samo na određenim projektima. Poslednji brak sa Fiatom se završio tako što je upravo GM omogućio Fiatu da kupi Chrysler novcem koji je Fiat dobio na ime odštete usled poništavanja saradnje.

Ozbiljno uzdrmani PSA je početkom 2012. godine prodao sedište kompanije u strogom poslovnom kvartu Pariza za sumu od 248 miliona evra, kako bi umanjio narasli dug i povećao profitabilnost. Otkazao je učešće u Le Manu, dok je prošle jeseni ukinuo 6.000 radnih mesta, a u narednom periodu planira još 8.000. Uz to, deo pogona Aulnay u blizini Pariza, koji bi do 2014. godine trebalo da se zatvori, će biti izdat potencijalnim investitorima, dok je sama proizvodnja u preostalom delu fabrike optimizovana radi umanjenja troškova.

GM-ova evropska filijala, Opel, se i dalje muči da ponovo postane profitabilan jer prodaja konstantno opada uz gubitke u visini od 747 miliona dolara samo u prošloj godini. Krajem prošle godine je ponovo najavljeno zatvaranje jedne od fabrika što je odmah dovelo do pobune sindikata koji su zahtevali razgovore direktno sa GM-om. I dalje se razmatra zatvaranje pogona u Bochumu i Ellesmere Portu u Nemačkoj zbog izmeštanja dela proizvodnje u Poljsku i zemlje gde je jeftinija radna snaga, a čak se spominje i gašenje brenda.

Analitičari se slažu da, iako Opel trenutno ima veoma svežu gamu, nije mu potrebno partnerstvo sa PSA grupom. Već sada deli platforme i motore sa kompletnom GM grupom širom sveta, koja se i sama bori sa neiskorišćenim kapacitetima svojih fabrika. Dizel motori su nastali iz nekadašnje saradnje sa Fiatom i jedini slobodan prostor su dizel motori zapremine od 1,4 i ,6 litara, koje je PSA razvio sa Fordom, a koji su u ekspanziji.

Ronini
Na drugoj strani sveta, dok Suzuki polako nestaje sa svetske automobilske scene, ujedno pokušavajući da se otrgne od kandži VW-a, dva japanska proizvođača koji i dalje igraju solo su Mazda i Mitsubishi. Dok Mitsubishi Motors čini mali deo moćnog Mitsubishi Group koncerna, u delu proizvodnje automobila mu nedostaje pravi partner sa kojim će deliti tehnologiju i proizvodnju, dok kapital ostaje donekle stabilnija stavka.

Mazda, mnogo manji proizvođač, je u istom problemu, s tim što u ovom slučaju finansije su glavni problem. Od izlaska Forda iz vlasničke strukture grčevito pokušava da zadrži trenutni nivo proizvodnje. Iako je razvila odličnu SkyActiv tehnologiju, postoji mogućnost da je skupi proces razvoja košta opstanka.

Poput Forda, pokušava isplatom radnika da umanji brojnost zaposlenih i smanji troškove, ujedno pokušavajući da izmesti proizvodnju van Japana, jer se ubraja u proizvođače sa najvećim procentom proizvodnje u matičnoj zemlji, te je time i najviše pogođena jakom domaćom valutom. Ulaskom u saradnju sa Fiatom, koji poseduje pogone širom sveta, možda uspe da prevaziđe krizu. Novi modeli ulivaju nadu u japanski brend, koji ipak ne odustaje od rotacionih motora, uprkos teškoćama.

Duhovni vođa
Toyota, „duhovno“ najveći proizvođač automobila na svetu, se dugo odupirala trendu udruživanja i radije je pribegavala osnivanju novih brendova nego deljenju svog znanja sa drugim proizvođačima. Imala je izlet sa GM-om tokom ’80-ih godina, a sve iz razloga probijanja na američko tržište. Prošle godine je, možda i najjače od svih, pogođena razornim zemljotresom i cunamijem.

Sada je došao trenutak da svoja vrata otvori novom partneru. Izbor je logično pao na BMW, nemački brend poznat po svom kvalitetu i čistoj naprednoj tehnologiji, poput same Toyote. Saradnja, iako sveža već je odredila smernice razvoja. U planu je za sada razvoj nove generacije litium-jonskih baterija i čistih tehnologija, kao i potencijalnog sportskog modela. Takođe. počev od 2014. godine, BMW će snabdevati Toyotu dizel motorima za modele namenjene prvenstveno evropskom tržištu.

Toyotina najznačajnija eko gama, Prius, je, zahvaljujući porastu cene nafte na svetskom tržištu, bukvalno razgrabljena na tržištima SAD i Japana. Toyota pokušava da ispuni zahteve potražnje izmeštanjem ostalih modela iz proizvodnih pogona, gde se sklapa Prius gama, kako bi podigla produktivnost popularnih hibrida.

Sam BMW beleži globalni rast prodaje od čak 8% u prvoj polovini 2012. godine, jasno pokazujući kojim pravcem se kreće. Njegove pordužnice, MINI i Rolls-Royce ga prate po rezultatima.

Novi/stari brendovi
Sa druge strane krize, BMW i Nissan razmatraju ponovno pokretanje ugašenih brendova, ali sada kao jeftine brendove koji će pomoći podizanju prodajnih brojki i profita. Triumph i Datsun bi trebalo da popune prazninu u ponudi unutar svojih matičnih grupa nudeći jeftin proizvod sa proverenom, ali prevaziđenom tehnologijom, poput Dacia-Renault kombinacije. Konkurencija unutar Renault/Nissan grupe neće postojati jer jeftini brendovi neće pokrivati ista tržišta tako da je Dacia bezbedna. Pomenuta Renault/Nissan grupa je već 2 godine u saradnji sa Daimlerom i prvi rezultati saradnje se očekuju tokom ove godine. Pored deljenja dizel motora male zapremine, saradnja se proširila na razvoj lakih komercijalnih vozila i mikro-kompakt vozila, poput novog Smarta/Twinga koji, iako različitih koncepcija, očekuje se da budu u osnovi potpuno isti u sledećim generacijama.

Oko na Aziju
U Kini Mercedes i kineski BYD se udružuju i osnivaju Denza brend u okviru joint venture sporazuma sa jednakim učešćima, koji će biti zadužen za proizvodnju potpuno električnih premium modela. BYD, prvobitno poznat po proizvodnji baterija, je jedna od prvih proizvođača koji je počeo da proizvodi električne automobile. Ovo će svakako omogućiti Daimleru da popravi poziciju u oblasti naprednih tehnologija i poziciju na globalnom tržištu uz otvoren ulaz na kinesko tržište. Daimler je u prvoj polovini godine zabeležio rast tražnje za brendovima Mercedes i Smart za preko 7% što svakako ohrabruje.

VW grupa taktički napreduje ka vrhu piramide najvećih proizvođača automobila, gde su joj glavni zamajci uspeha Audi, Škoda i sam VW. Seat se još uvek muči sa identitetom nakon mnogobrojnih pokušaja VW grupe da ga oživi. Nakon kupovine Ducati brenda, italijanskog proizvođača motocikala, ponovo je u razmatranje uzeo malezijski Proton.

Hyundai/Kia kao da ne poznaje značenje reči „kriza“. Ovaj brend neprestano raste ujedno podižući kvalitet svojih proizvoda nudeći sve duže garancije i učeći na greškama protivnika. Postepeno osvaja tržišni udeo na svim svetskim tržištima u trenucima kada se ostali proizvođači bore samo da budu profitabilni. Predsednik Hyundaia , Chung Mong-koo, osvrćući se na masovne opozive usled hiper-proizvodnje automobila, je izjavio : „Ne moramo da pravimo dodatne proizvodne pogone, 8 miliona vozila godišnje je sasvim dovoljno. Već vidimo sve probleme masovne proizvodnje i zato sada okrećemo kurs u pravcu kvalitativnog rasta.“

„Crno“ stanje na terenu
Carlos Ghosn, Alfa i Omega Renault/Nissan alijanse, najavljuje da će Renault i Nissan biti primorani da rade u „kriznom režimu“ zbog smanjene potražnje na evropskom tržištu i da će svi evropski proizvođači slabiti ukoliko im ne bude dozvoljeno restruktuiranje i umanjenje radne snage. Renaultu je samo u martu opala prodaja za 30% u odnosu na prethodnu godinu dok Nissan u Japanu pogađa jaka domaća valuta. Već su u pripremi izmeštanja proizvodnje pojedinih Nissan modela u SAD i Kinu kao i kompletnog Infiniti brenda, čije je sedište već premešteno u Hong Kong.

Renault ulazi u joint venture avanturu sa kineskim Dongfengom, sa kojim Nissan već sarađuje duži niz godina, kako bi pokušao da pridobije što veći deo tržišta Kine i time umanji zavisnost i pad prodaje u Evropi. Pored toga, Ghosn je uporan u proizvodnji električnih vozila, poput Nissan Leafa, iako prodaja ne ide onim tempom kako je planirano, pa je isplativost dovedena u pitanje. Na napade javnosti opravdanje istrajnosti nalazi u sve višoj ceni nafte koja će pomoći broju prodatih električnih vozila širom sveta u budućnosti.

Marchionne poziva EU da pomogne u restruktuiranju, jer ukoliko to bude prepušteno zemljama članicama EU, to se neće desiti iz razloga što će svaka članica po svaku cenu pokušati da zadrži proizvodne pogone operativnim. Restruktuiranju se najviše protivi nemački trio, BMW, VW i Daimler, jer im ovakva situacija ide na ruku. Ogroman profit iz Kine koriste da podignu konkurentnost u Evropi i ublaže pad prodaje.

Marchionne optužuje Nemačku da ne sarađuje dovoljno u jačanju evropskih proizvođača podsećajući na slučaj iz vremena kada je GM objavio da prodaje Opel i da se jedan proizvodni pogon u Nemačkoj zatvori. Tada je Angela Merkel pritiskala Magnu da kupi Opel kako bi sprečila zatvaranje fabrike. Marchionne poziva na jedinstvo svih evropskih proizvođača kako bi što brže prevazišli krizu i slabljenje auto industrije u Evropi.

Kako bi ublažili optužbe, iz VW grupe se oglasio šef marketinga i prodaje Christian Klinger, sa rečima da evropskim proizvođačima nije potrebna pomoć iz Brisela. Na upit da prokomentariše Klingerovu izjavu, Marchionne je rekao da bi bilo bolje da je to rekao CEO Martin Winterkorn, a ne neko od njegovih „poručnika“.

„Kada Fiat priča, ja pričam u ime Fiata“, ukratko je objasnio Marchionne.

Ovo bi i pojedini političari u Srbiji trebali da nauče.

Piše Igor Kučerka
5551
Postavljeno: 11.11.2012

Arhiva: Online plus

Rubrika: Online plus
Postavljeno: 16.10.2018

Vienna Classic days 2018
Tekst sa video prilogom!

„Vienna Classic days“, jedan od najvećih skupova starovremenskih vozila, ove godine okupio je rekordnih 200 automobila. Po već poznatom scenariju, zborno mesto bilo je ispred gradske kuće u Beču. Sve je počelo u petak kada se vozio noćni reli „Sundown Trophy“, subota je bila rezervisna za vožnju po itinereru duž istorijskih ruta glavnog grada Austrije, kao i koleketivnu okupaciju centralne sobraćajnice „Ring-s trasse“, dok je nedelja tradicionalno rezervisana za opuštenu varijatu oldtajmer piknika kraj Dunava


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 22.06.2018

Range Rover, Rolls Roys, Audi, Maserati, Ferrari...

Koji su omljeni automobili poznatih fudbalera i šta voze najbolji od njih? U slavu Svetskog prvenstva koje se ovih dana održava u Rusiji, pišemo o najboljim modelima najboljih fudbalera današnjice i nekih starih nezaboravnih asova


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 11.06.2018

Mercury

Tržište vanbrodskih motora u Srbiji je u usponu. Legendarni Mercury preuzima primat po prodaji a sve u nastojanju da svima dokaže da je neprikosnoven No.1 na vodi


Modeli CR7 Tekst sa video prilogom!

27.05.2018

Šta vozi Papa?

24.05.2018

Revolucija na dva točka i malo elektrike

23.05.2018

VOŽNJA BEZ KAZNI

07.05.2018

Bodo Bušman i Brabus

04.05.2018

UBER

26.04.2018

Vladimir Putin Tekst sa video prilogom!

23.04.2018

Donald Trump

17.04.2018

Elektrifikacija četvorotočkaša

14.03.2018

BMW M5

30.01.2018

Tržište novoregistrovanih vozila u Srbiji 2017

18.01.2018

Tržište novih automobila u Srbiji 2017. po segmentima i modelima

16.01.2018

Premijere 2017.

05.01.2018

Istorija Pinap devojaka

13.12.2017

Obijanje vozila

01.12.2017

Pripremite automobil za zimu

17.11.2017

Pirelli kalendar za 2018. godinu

14.11.2017

Superautomobili 1993

23.10.2017

Sukob Škode i VW-a

18.10.2017

Tržište novih vozila u prva tri kvartala 2017. godine

10.10.2017

Obavezna oprema

30.09.2017

Saloni automobila

11.09.2017

Električni automobili u Srbiji

17.08.2017

Infiniti Prototype 9 Concept

16.08.2017

Automobilizam pre Velikog rata u SAD

12.08.2017

Peugeot 308 Cup

07.08.2017

Type R danas proslavlja 25 godina svog postojanja

27.07.2017

Opel Insignia GSi

26.07.2017

Električni automobili

12.07.2017

Pred vratima ozbiljnog tržišta automobila

12.07.2017

Renaultov električni trio Tekst sa video prilogom!

06.07.2017

Hyundai N Performance Tekst sa video prilogom!

04.07.2017

BMW X3 – treća generacija Tekst sa video prilogom!

30.06.2017

Bezbednost saobraćaja Tekst sa video prilogom!

22.06.2017

Lamborghini Huracan Performante

09.06.2017

Poseta Hyundaijevoj fabrici u Nošovicama Tekst sa video prilogom!

03.06.2017

Top 5 TV emisija o automobilima

31.05.2017

Niki Hejden

25.05.2017

Tržište polovnjaka april 2017.

19.05.2017

Ferućo Lamborgini

18.05.2017

Enco Ferari – čovek koji je ostvario svoj san

13.05.2017

Dream Jet

11.05.2017

Filmovi za ljubitelje automobila 2

04.05.2017

Polovni automobili u 2017.

30.04.2017

Filmovi za ljubitelje automobila

29.04.2017

Barometar PLUS

27.04.2017

Renault Clio by Zoran Kastratović

26.04.2017

Audi RS3 LMS

12.04.2017

Električni automobili

07.04.2017

Porsche Panamera Sport Turismo Tekst sa video prilogom!

06.04.2017

53. Međunarodni sajam automobila i motocikala u Beogradu

01.04.2017

Auto delovi - istraživanje

31.03.2017

Range Rover Velar

29.03.2017

Beograd 2017

28.03.2017

Beograd 2017

25.03.2017

SUV histerija

22.03.2017

Beograd 2017

18.03.2017

Mercedes-Benz G650 Maybach Landaulet

17.03.2017

Izazov Dukat planine Tekst sa video prilogom!

15.03.2017

Najstrašnija reč automobilske industrije

26.02.2017

Tupolev Tu-4

22.02.2017

Ford F-Series slavi 70. rođendan

21.02.2017

Muscle Cars (treći deo)

16.02.2017

Amerika Bomber

15.02.2017

Muscle Cars (drugi deo)

09.02.2017

Muscle Cars (prvi deo)

03.02.2017

2018 Ford Mustang GT

01.02.2017

Zeleni pakao Tekst sa video prilogom!

28.01.2017

Kako će Donald Trump da promeni auto industriju u SAD

26.01.2017

Kia Stinger

25.01.2017

Caproni Ca.60

18.01.2017

Krađa automobila

13.01.2017

Howard Hughes Tekst sa video prilogom!

12.01.2017

ELVIS: Svi kraljevi automobili

08.01.2017

MiG-ova ulica

07.01.2017

10 najčitanijih testova na našem sajtu

31.12.2016

Prekookeanski brodovi

27.12.2016

Tržište polovnih automobila

24.12.2016

O.J. Simpson i Ford Bronco (1993) Tekst sa video prilogom!

22.12.2016

Tehnički pregledi

19.12.2016

Über Amerikanci – 2. deo

15.12.2016

Über Amerikanci – 1. deo

14.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 2. deo

07.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 1. deo

06.12.2016

Najveće oružje Prvog i Drugog svetskog rata

01.12.2016

Bankrotiranje General Motorsa - II deo

24.11.2016

Bankrotiranje General Motorsa - I deo

23.11.2016

Zimske gume

09.11.2016

Amelia Earhart

18.10.2016

Ram 1500 Rebel TRX Tekst sa video prilogom!

14.10.2016

Brend

11.10.2016

Najveće oružje Sovjetskog Saveza

08.10.2016

Domaće aktuelnosti

05.10.2016

Avro Canada VZ-9 Avrocar

04.10.2016

Genesis

01.10.2016

Čitaoci reporteri

20.09.2016

Leteća Krila

13.09.2016

Chevrolet Malibu

09.09.2016

Panzer VIII Maus

30.08.2016

Bartini Beriev VVA-14

23.08.2016

Fiat 126P na Kubi Tekst sa video prilogom!

19.08.2016

Kamper ili prikolica

30.07.2016

Događaji Tekst sa video prilogom!

06.07.2016

VW Golf GTI Clubsport S

04.07.2016

Ford KA+

02.07.2016

Audi S5

23.06.2016

BMW-ova vizija za naredni vek Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

24 časa Le Mana 2016 Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

Renault Clio 2017

15.06.2016

Kampovanje prikolicom

11.06.2016

Događaji

24.05.2016

Formula1

10.05.2016

Ayrton Senna (21.3.1960.-1.5.1994.) Tekst sa video prilogom!

30.04.2016

SEAT Ateca

26.03.2016

Audi Q2

18.03.2016

V8 Bandits Tekst sa video prilogom!

17.03.2016

Renault Scenic

09.03.2016

Pagani Huayra BC

25.02.2016

Blic test: Audi Q7 3.0 TDI quattro

23.02.2016

Autonomni automobili

20.02.2016

Najskuplji dizel u regionu

20.02.2016

BMW M2 Coupe Moto GP Safety Car Tekst sa video prilogom!

15.02.2016

Opel Mokka X

12.02.2016

Indija vs Srbija

09.02.2016

Kućni ljubimci Tekst sa video prilogom!

06.02.2016

Land Rover Defender Tekst sa video prilogom!

04.02.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

01.02.2016

Novi Porsche 718 Boxster i 718 Boxster S Tekst sa video prilogom!

30.01.2016

Opel GT Concept

28.01.2016

Ford Focus RS

27.01.2016

Mercedes-Benz E klasa 2017 Tekst sa video prilogom!

12.01.2016

NAIAS 2016

08.01.2016

Istorijat motociklizma Tekst sa video prilogom!

06.01.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

02.01.2016

Najbolje ocenjeni automobili na testovima Vrele Gume Media Sistema 2015.

31.12.2015

Tržište polovnjaka u 2015. godini

30.12.2015

Šampioni aukcija 2015.

26.12.2015

Lancia Ypsilon 2016

24.12.2015

Preporuka stručnjaka

19.12.2015

Trijumvirat: Tekst sa video prilogom!

18.12.2015

Ford Crown Victoria Tekst sa video prilogom!

14.12.2015

Novi Mercedes-Benz E-Klase

12.12.2015

Lotus Exige Sport 350

11.12.2015

Wankel motor - promašaji koji su obećavali Tekst sa video prilogom!

07.12.2015

Prokletstvo Džejmsa Dina Tekst sa video prilogom!

03.12.2015

Honda Civic

01.12.2015

Infiniti QX30

30.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 2 Tekst sa video prilogom!

28.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 1 Tekst sa video prilogom!

27.11.2015

Jeff Gordon

26.11.2015

Šampionat u apsolutnoj kategoriji

20.11.2015

Peugeot 204

13.11.2015

Kako osvojiti američko tržište? Tekst sa video prilogom!

10.11.2015

Rejmond Levi

07.11.2015

Dodge Viper ACR za 2016. godinu Tekst sa video prilogom!

06.11.2015

Metan (CNG)

04.11.2015

Off Road - JEEP Adventure Days/Zlatibor 2015. Tekst sa video prilogom!

30.10.2015

Bloodhound SSC

21.10.2015

Zatamnjivanje stakala

17.10.2015

Opel Astra TCR

16.10.2015

Lada Vesta

14.10.2015

Adria Coral Tekst sa video prilogom!

08.10.2015

VW - Hronika skandala Tekst sa video prilogom!

06.10.2015

O Nedodirljivima sa ilegalnim softverom

03.10.2015

Jaguar F-Pace Tekst sa video prilogom!

29.09.2015

Infiniti Q30

28.09.2015

Novi Renault Megane Tekst sa video prilogom!

26.09.2015

Suzuki Baleno Tekst sa video prilogom!

24.09.2015

Toyota Hilux

23.09.2015

Porsche Mission E Concept Tekst sa video prilogom!

18.09.2015

Formula 1

11.09.2015

Chantilly 2015 Arts & Elagance

09.09.2015

Barnea Collection

08.09.2015

Borgward Isabella

03.09.2015

Formula 1

02.09.2015

Registracija autotomobila

01.09.2015

Steyr 50

27.08.2015

ZENITH 24 sata Elegancije 2015 powered by CHIVAS

27.08.2015

Zaštita automobila od krađe

24.08.2015

Icona Vulcano Titanium Tekst sa video prilogom!

22.08.2015

BMW M4 GTS Tekst sa video prilogom!

21.08.2015

Polovni delovi

18.08.2015

Koenigsegg One:1 Tekst sa video prilogom!

12.08.2015

V12 simfonijom protiv građevinskih mašina Tekst sa video prilogom!

07.08.2015

Subaru

05.08.2015

Pojačana kontrola vezivanja Tekst sa video prilogom!

04.08.2015

Ferrari 488 Spider

03.08.2015

Smart DCT Turbo

01.08.2015

Intervju Zoran Drobnjak

31.07.2015

Statistika

27.07.2015

Ford GT Le Mans 2016 Tekst sa video prilogom!

20.07.2015

Mazda 2 vs Renault Clio

18.07.2015

Rekordi koji će najteže biti oboreni u Formuli 1

17.07.2015

Chevrolet Cruze

11.07.2015

Oldtajmer skupovi

09.07.2015

Renault Talisman

08.07.2015

Poređenje – Audi A4 vs BMW serije 3 vs Mercedes-Benz C klase vs Jaguar XE vs Alfa Romeo Giulia

02.07.2015

Mercedes-Benz A klasa

01.07.2015

Saveti

29.06.2015

Alfa Romeo Giulia

26.06.2015

Peugeot 308 GTi

25.06.2015

Salon aeronautike Paris - Bourget 2015

24.06.2015

Anketa - Euro 4 norma

23.06.2015

Mercedes-Benz GLC

20.06.2015

Mazda CX-3

19.06.2015

Šokantni rezultati naučnog istraživanja

17.06.2015

BMW serije 7

12.06.2015

Pretnje i ucene iz Forda u Srbiji

06.06.2015

BMW X1

05.06.2015

BMW S1000 XR

01.06.2015

Akcija

30.05.2015

Ducati Panigale R

28.05.2015

Fiat Ægea

27.05.2015

Toyota Hilux

23.05.2015

BMW Motorrad na stazama uspeha

19.05.2015

Alfa Romeo

15.05.2015

Novitec Rosso Ferrari California T

14.05.2015

Nautika

13.05.2015

Mercedes-Benz G klase

09.05.2015

Ducati Diavel Titanium

08.05.2015

Volo Auto Museum

06.05.2015

Formula1

02.05.2015

Tailfin

29.04.2015

Formula E

28.04.2015

Peugeot 308 R HYbrid

25.04.2015

Volkswagen C Coupe GTE Concept

24.04.2015

Volkswagen Transporter T6

23.04.2015

Mercedes-Benz Concept GLC Coupe

22.04.2015

Audi Prologue Allroad koncept

18.04.2015

Lamborghini Huracan LP 640-4 Superleggera

16.04.2015

Citroen Aircross Tekst sa video prilogom!

09.04.2015

C.A.M.E.R Mostra Scambia

08.04.2015

Citroen Cactus 1.2 VTi/82 Shine

07.04.2015

Traktori na putu

04.04.2015

Jaguar XF

03.04.2015

Opel Corsa TNG

02.04.2015

McLaren 570S Coupe

01.04.2015

Opel Corsa Turbo

28.03.2015

Mercedes-Benz GLE i Mercedes-AMG GLE63

27.03.2015

Dosije Clarkson

19.03.2015

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

14.03.2015

Ženeva 2015 - Koncepti

12.03.2015

Audi TT Cup Tekst sa video prilogom!

11.03.2015

Ženeva 2015 - Tuning

10.03.2015

Opel Corsa OPC Tekst sa video prilogom!

07.03.2015

Automobili koji su obeležili sajam u Ženevi

06.03.2015

Audi R8

28.02.2015

Brabus 850 6.0 Biturbo Coupe

24.02.2015

Muzej Tehnike u Beču

21.02.2015

Škoda Superb

19.02.2015

Rinspeed BMW i3 Budii Concept Tekst sa video prilogom!

18.02.2015

Nissan Titan

17.02.2015

Ford Focus RS

09.02.2015

Preliminarni testovi u Herezu, u Španiji

07.02.2015

Zvezde Rétromobile 2015.

06.02.2015

Renault Kadjar

04.02.2015

Hyundai i10 1,2 GLS Premium Tekst sa video prilogom!

28.01.2015

Top 10 kolekcionara među poznatim ličnostima

26.01.2015

Ford GT

21.01.2015

Volkswagen Cross Coupe GTE Concept

20.01.2015

Alfa Romeo 4C Spider

19.01.2015

Ford F150 Raptor

14.01.2015

Dolar i akcize zaustavili pad cena goriva

14.01.2015

Buick Cascada

13.01.2015

Seat Leon ST Cupra

10.01.2015

Želje za 2015.

31.12.2014

Tržište polovnih automobila

25.12.2014

Škoda Superb

23.12.2014

Citroen DS3 i DS4

22.12.2014

Kako je BMW postao „BMW“

18.12.2014

Audi Q7

16.12.2014

Kako nastaju Opel sportski automobili

15.12.2014

Mercedes GLE Coupe

13.12.2014

Volvo XC90 T8

11.12.2014

Saveti stručnjaka

10.12.2014

Fiat 695 Abarth Biposto

09.12.2014

Povratak auto industrije u Bugarsku preko Kine

06.12.2014

Opel KARL

04.12.2014

Ford Mondeo

02.12.2014

Tehnologija

27.11.2014

Mitsubishi XR-PHEV koncept

26.11.2014

Opel Adam S

20.11.2014

Kia slavi jubilej

20.11.2014

Inovacije iz Volkswagena

15.11.2014

Fiat 500x

14.11.2014

Novi modeli na Euro NCAP testu... Tekst sa video prilogom!

12.11.2014

Sajam motocikala EICMA Milano

11.11.2014

BMW XDrive Experience

07.11.2014

Benzin vs Dizel

04.11.2014

Sajmovi: Auto e Moto d’Epoca Tekst sa video prilogom!

03.11.2014

Zimski pneumatici

01.11.2014

BMW X5M & X6M Tekst sa video prilogom!

31.10.2014

U susret VN SAD

30.10.2014

Plavi koridor!

28.10.2014

Nissan GT-R Nismo

25.10.2014

Mercedes GLA 45 AMG u Brabusovoj izvedbi

23.10.2014

Mondial de l’Automobile 2014

20.10.2014

Transferi u F1 su pred nama

18.10.2014

2015 Renault Espace

16.10.2014

F1 Déjà vu Tekst sa video prilogom!

14.10.2014

Tariranje 2014. Jeep Cherokee

14.10.2014

Fiat Abarth 695 SS Tekst sa video prilogom!

13.10.2014

Staza u Sočiju Tekst sa video prilogom!

11.10.2014

Suzuki Vitara

09.10.2014

Fića skup

08.10.2014

Kiša na VN Japana

07.10.2014

INTERMOT 2014.

06.10.2014

Honda Civic Type R

01.10.2014

Formula1

29.09.2014

Kupovina automobila

27.09.2014

Tehnologija

26.09.2014

Nova Opel Corsa

22.09.2014

Mercedes B klase

20.09.2014

Ferrari

17.09.2014

Najnebezbedniji automobili u istoriji

15.09.2014

Mercedes-Benz AMG GT Tekst sa video prilogom!

13.09.2014

Aktuelna dešavanja u „najbržem cirkusu na svetu“

10.09.2014

Chrysler otkrio unapređenja za 2015.

09.09.2014

Automobilske marke koje muškarci najviše vole

06.09.2014

Land Rover Discovery Sport 2015 Tekst sa video prilogom!

05.09.2014

Pred VN Italije Tekst sa video prilogom!

04.09.2014

Volvo XC90 Tekst sa video prilogom!

02.09.2014

Mali Renault, dugogodišnji igrač u promenama u društvu

01.09.2014

Kriza u Rusiji

30.08.2014

Dodge Charger Tekst sa video prilogom!

20.08.2014

Zvezde malih ekrana?

19.08.2014

Šta je vozio Gagarin

14.08.2014

Šef Fiat/Chryslera želi deo finansijskog „kolača“ koji pripada snabdevačima originalnih delova

12.08.2014

3 strane Kopa

08.08.2014

Mercedes-Benz S 600 Guard

07.08.2014

Testiranje bezbednosti vozila Tekst sa video prilogom!

01.08.2014

Šta i kako kada vam se slomi staklo na automobilu

31.07.2014

Porsche Cayenne

26.07.2014

PR: Rally Baja Aragon 2014

24.07.2014

Lexus NX 2015

22.07.2014

Novi smart fortwo & forfour Tekst sa video prilogom!

19.07.2014

II. NAVIGATIONRALLY 2014.

18.07.2014

Opel Corsa

18.07.2014

Renault Megane RS 275 Trophy

14.07.2014

Groblje automobila

11.07.2014

Lexus IS

05.07.2014

Pred VN Velike Britanije Tekst sa video prilogom!

03.07.2014

Staze koje su odnele najviše života u istoriji

02.07.2014

Rolls-Royce Ghost V-Specification

01.07.2014

Goodyearovih deset najvažnijih saveta za vožnju kad putujete na odmor

28.06.2014

Mercedes Benz 300 SDL -1986 Tekst sa video prilogom!

26.06.2014

VN Austrije

23.06.2014

Cigarette Racing 50 Vision GT Concept

19.06.2014

24 časa Le Mana

16.06.2014

Tesla Motors oslobodio svoje patente

15.06.2014

Interstellar

14.06.2014

Popravka auto stakala

13.06.2014

Novi BMW Serije 4 Gran Coupe

11.06.2014

Ford B-Max 1.0 Trend EcoBoost vs Fiat 500L 1.4 Nacionale vs Opel Meriva 1.4 Active XER

07.06.2014

Volkswagen Scirocco

06.06.2014

FIĆA SKUP 2014. – MINHEN

04.06.2014

Brzinomeri

30.05.2014

Srebrne strele

29.05.2014

Mercedes C klasa karavan („Estate“)

26.05.2014

Transferi za 2015. o kojima se „šuška“

24.05.2014

Rezvani Beast

23.05.2014

Bavarci nezadrživi

19.05.2014

BRABUS 850 6.0 Biturbo

15.05.2014

Mini Paceman GoalCooper

13.05.2014

U sećanje na Ajrtona Senu Tekst sa video prilogom!

12.05.2014

VN Španije 2014

10.05.2014

Najčudniji avioni u istoriji

07.05.2014

Uredba Vlade

05.05.2014

Vozni park komunističkih državnika

02.05.2014

BMW Vision Future Luxury

30.04.2014

9. Jeep i prijatelji Vrele Gume Off Road

25.04.2014

Peking 2014

24.04.2014

VN Kine

17.04.2014

Ferrari LaFerrari XX

16.04.2014

Red Bull Air Race World Championship

15.04.2014

Ford Focus Sedan

10.04.2014

BMW serije 4 Gran Coupe

04.04.2014

F1 Top Ten

02.04.2014

Obrum PL-01 Tekst sa video prilogom!

01.04.2014

Novitec Torado Lamborghini Aventador NL2

29.03.2014

Neobična pravila u saobraćaju

28.03.2014

Mazda motori

25.03.2014

Budućnost saobraćaja

25.03.2014

Ilegalni taksista

23.03.2014

Limuzina američkog predsednika

22.03.2014

Mini

12.03.2014

MTM

08.03.2014

Registar MUP Srbije

01.03.2014

Novoregistrovana vozila u 2013.

27.02.2014

Mazda3 Sedan 2.0i 120 KS Challenge

26.02.2014

SAAB 9000 Aero Tekst sa video prilogom!

22.02.2014

Pontonski čamac PrinceCraft Vogue 25SE Tekst sa video prilogom!

15.02.2014

1989 Porsche Panamericana Concept

13.02.2014

Limuzina za rastanak

13.02.2014

Bolidi 2014

07.02.2014

Osvrt na sajam automobila u Beču

03.02.2014

Opel 4x4

03.02.2014

Mercedes S600

25.01.2014

Audi Museum Mobile - drugi deo

22.01.2014

Ford Shelby GT350CR

20.01.2014

Prodaja automobila u regionu za 2013. English version

18.01.2014

Kacige Sebastiana Fetela

17.01.2014

Audi Museum Mobile - prvi deo

15.01.2014

Digitalizacija automobila

13.01.2014

Vrele Gume ispred Top Geara

11.01.2014

Honda S660 Concept

05.01.2014

Restauracija: Opel Kadett C GT/E 1900 Tekst sa video prilogom!

03.01.2014

Caterham Seven 160

02.01.2014

Sa letnjim pneumaticima nema odštete!?

30.12.2013

Audi planira da svrgne BMW

28.12.2013

Saab 9-3 Viggen

24.12.2013

Nissan BladeGlider Concept

16.12.2013

Cadillac Escalade

13.12.2013

Jaguar C-X17 Concept

11.12.2013

Nissan Nismo GT-R

10.12.2013

Limitirane serije nelimitiranih cena

07.12.2013

Ferrari Racing One 458 Competition

05.12.2013

Ford Mustang

05.12.2013

1931 Bugatti Royale Kellner Coupe

04.12.2013

Renault Initiale Paris Concept

03.12.2013

Muzeju tehnike u Beču

02.12.2013

BMW Concept Active Tourer Outdoor

30.11.2013

Bosch

26.11.2013

Valentino Rossi na Monza Rally Show

26.11.2013

1982 Zastava 750 SL Tekst sa video prilogom!

23.11.2013

Pravilnik o zimskim gumama ipak jasan vozačima

22.11.2013

Saab

18.11.2013

Red Bull, gazirano piće koje pokreće najbrže bolide na svetu

16.11.2013

Električni automobil, budućnost ili zabluda auto industrije?

15.11.2013

Peter Schreyer Tekst sa video prilogom!

14.11.2013

Monster Energy Gymkhana GRiD Tekst sa video prilogom!

11.11.2013

RUSH

09.11.2013

Oldtimer - Show, Budapest

06.11.2013

PSA koncern

02.11.2013

Elon Musk

26.10.2013

PGO Cevennes

23.10.2013

Kinesko tržište

19.10.2013

Toyota i-Road u proizvodnji 2014.

13.10.2013

Prodaja automobila u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu

11.10.2013

Fiat Amerika

08.10.2013

Velodrom Budimpešta

03.10.2013

Ferrari SP12 EC

26.09.2013

Hrčak za volanom kamiona Tekst sa video prilogom!

25.09.2013

YU AMK Veteran

23.09.2013

Promalja li se sunce iza crnih oblaka auto tržišta?

12.09.2013

10 najisplativijih

08.09.2013

Opel

05.09.2013

Yugo 45 Tekst sa video prilogom!

01.09.2013

Tesla Model S

29.08.2013

Intervju sa CORRADO LOPRESTOM

27.08.2013

Jeep Cherokee

26.08.2013

Bentley Flying Spur

14.08.2013

Trendovi boja automobila

11.08.2013

Mobilni telefoni u vožnji

02.08.2013

Rolls-Royce Wraith

31.07.2013

SAAB

18.07.2013

Spyker B6 Venator Concept

09.07.2013

FIAT 500L Living i 500L Trekking

07.07.2013

Infiniti Q50

26.06.2013

BMW Lusso Gran Coupe

23.06.2013

Oldtimer Klub Beograd

20.05.2013

Bad Homburg

15.05.2013

Boschert B300

29.04.2013

Baterije budućnosti?

19.04.2013

Muzej saobraćaja u Bratislavi

04.04.2013

Sretenjski Off Road karavan 2013

28.03.2013

SOMFY

21.03.2013

Statistika prodaje

17.03.2013

Ford EcoSport

12.03.2013

MQB platforma

08.03.2013

Toyota Auris Touring Sports

22.02.2013

Istorija Toyote Corolle

12.02.2013

Consumer Reports Tekst sa video prilogom!

08.02.2013

2012 Dartz PROMBRON Aladeen Edition

05.02.2013

Ford Transit/Tourneo Custom

29.01.2013

BMW Concept Serije 4

08.01.2013

Peugeot 2008 Concept

06.01.2013

Fiat Linea Tekst sa video prilogom!

04.01.2013

Honda CR-V

03.01.2013

Lamborghini Urus

31.12.2012

RRRolipop muzej - Eggenburg, Austrija

24.12.2012

HOFMANN - AUTOSERVISNA OPREMA

17.12.2012

Završetak oldtajmer sezone u Nemačkoj

10.12.2012

Deset stvari koje morate znati o gumama

08.12.2012

2013 Toyota RAV4

30.11.2012

Oldtajmer muzej – Bavarska

27.11.2012

Hydra Schmidt Coupé

14.11.2012

Hiperprodukcija

11.11.2012

75 godina Toyote

04.11.2012

Peugeot 4008/Citroen C4 AirCross

03.11.2012

1976 Chrysler New Yorker Brougham

30.10.2012

Blue Corridor 2012 Rally

27.10.2012

Opel Mokka

25.10.2012

Oldtajmer skup Beograd

19.10.2012

Nova Opel Cascada

18.10.2012

Opel Olympia

05.09.2012

Mercedes-Benz 170 SCB

27.08.2012

Volvo kaskaderska akrobacija

24.08.2012

10. skup moto kluba „CLASSIC WHEELS“ u Futogu

17.08.2012

Seat Leon

27.07.2012

Renault Clio IV

11.07.2012

Tržište polovnih automobila

07.07.2012

Opel rođendanska žurka na Hungaroringu

02.06.2012

Oldtimer Expo - Budimpešta 2012

02.05.2012

Oldtimer Expo 2012

27.04.2012

Udruženje istoričara automobilizma

26.04.2012

Downsizing

14.03.2012

Goodyear

05.01.2012

Muzej oldtimera

29.12.2011

Most kod Beške

05.11.2011

Porsche 959 Tekst sa video prilogom!

04.11.2011

Albert Biermann, šef odseka za razvoj BMW-a

21.10.2011

Audi A6 Avant / BMW 5 Touring / Mercedes E220 Estate

14.10.2011

BMW M3 E36

10.10.2011

VW i ekologija English version Tekst sa video prilogom!

21.09.2011

Salon automobila u Frankfurtu

13.09.2011

Rezerve nafte veće nego što se misli Tekst sa video prilogom!

21.07.2011

Devetostepeni menjač

10.06.2011

BMW serije 8

03.06.2011

Alternativna goriva

21.05.2011

Audi A6 2.0 TDI vs BMW 520d vs Mercedes E220 CDI

05.05.2011

BMW Innovation Days 2011 Tekst sa video prilogom!

23.04.2011

5 neverovatnih inovacija Mercedes-Benza

20.04.2011

Najjeftiniji automobili na svetu

12.04.2011

Najskuplji svetski automobili Tekst sa video prilogom!

04.04.2011

Film Tekst sa video prilogom!

31.03.2011

Audi A6 vs Mercedes E klase vs BMW serije 5 English version Tekst sa video prilogom!

18.02.2011

McLaren MP4-12C Tekst sa video prilogom!

17.02.2011

Tehnologija

03.02.2011

Novi momenti u slučaju 'registarskih tablica'

03.02.2011

Ford Focus vs VW Golf vs Opel Astra

19.01.2011

Intervju - Karl Lagerfeld English version

04.01.2011

INTERVIEW - Vladimir Rebić, zamenik Načelnika Uprave saobraćajne policije

21.12.2010

Prodaja

16.12.2010

MICHELIN Alpin 4 Tekst sa video prilogom!

15.12.2010

Koliko verujete automobilskim novinarima? English version

30.11.2010

Saobraćajna dokumenta

16.11.2010

Zimska oprema

04.11.2010

Zatamnjivanje stakala

25.10.2010

Mercedes-Benz 500 E Tekst sa video prilogom!

18.10.2010

Salon automobila, Pariz 2010 - Komentar English version

10.10.2010

Prominent woman entrepreneurs

24.09.2010

Automechanika 2010

20.09.2010

Ekskluzivno Tekst sa video prilogom!

17.07.2010

Mercedes SLS E Cell Tekst sa video prilogom!

08.07.2010

Alfa Romeo – prvih 100 godina

05.07.2010

Ekskluzivno

24.06.2010

Zanimljivost Tekst sa video prilogom!

18.06.2010

Jeep Club Srbija Tekst sa video prilogom!

15.06.2010

Most na Beški

08.06.2010

Poređenje

07.06.2010

Akcija

26.04.2010

Hibridna vozila

07.04.2010

Humanost

07.04.2010

G-Couture, samo za odabrane

06.03.2010

F1 - 2010

15.02.2010

Lorinser

13.02.2010

„Gazela“ naša nasušna

02.02.2010

BMW C1-E Tekst sa video prilogom!

26.01.2010

F1 na vodi

05.01.2010

Carine

15.12.2009

Audi A8

04.12.2009

Lizing

02.12.2009

Nauka u službi frizure

20.11.2009

Aston Martin Rapide

21.10.2009

BMW Z4 by AC Schnitzer

26.09.2009

Nautika

08.09.2009

Porsche Panamera S (4S)

02.09.2009

Prva vožnja Mazdaspeed 3

25.08.2009

Polovni automobili

10.07.2009

Zakon o bezbednosti u saobraćaju

05.06.2009

Aerodinamika

22.05.2009

WorldFirst Racing

15.05.2009

GT2 i GT-R

30.04.2009

Adi
11.11.2012 11:23
11
8

Ovaj Marchionne nije normalan (:.Jasna su njegova zalaganja za stvaranje nekog mega brenda kao konkurencija VW grupi u Evropi ali mislim da je to fakticki nemoguce.Svijet ili svet nece "dozvoliti" gasenje Fiata,gigant je to al misljenja sam da Fiat nikad nece povratit ugled i profitabilnost koju je imao.Sličan sindrom zahvata PSA i Opel.Na sta ce da lice ovi novi brakovi iz interesa vidjecemo.

tulipan
11.11.2012 12:34
10
5

Ma ko ce ih pohvatati :)) http://thedinfographics.com/wp-content/uploads/2012/02/automotive_family_tree_infographics.jpeg

marko
11.11.2012 16:08
12
3

Partnertsva koja srljaju u propast...

Cakar
12.11.2012 07:31
7
1

Ko bude mogao da ponudi na trzistu sto nizu cenu za svoje modele taj ce i opstati sto je i logicno jer svi premestaju proizvodnju gde je jeftinija radna snaga,znaci imaju manje troskove proizvodnje automobila.

Carbon
12.11.2012 12:11
4
3

Muka mi bude kada cujem ove komentare poput: nista dobro ta partnerstva nece doneti ili sta ce biti od tradicije bla bla bla. Oni moraju da se spajaju sada kada je kriza pa kad nastupe bolja vremena onda neka se cepaju i rade restruktuiranje da do toga vise ne bi doslo. Nece biti rebadge modela tako da ne vidim problem, svi su postali tezak mainstream, dizajn ce raditi svaki proizvodjac pojdinacno, a delice platformu i poneke motore, sto ako oni ne vide koji konstruisu, ne vidim razlog da smeta nekom ko sedne i vozi a servis mu radi majstor a vecina ne moze cak ni pristom da uperi sta je to isto ili ce biti isto. Realno to je samo blebetanje, koje procitate po novinama pa onda popujete...

Alergičan na glupost
12.11.2012 13:15
28
0

Dok su, do unazad 5 godina,bagerom zgrtali novac po
jednom primerku automobila i dok je vozilo B klase
koštalo od 12 000 do 15 000 evra, tada nije bilo krize. A i kako bi je bilo kada su imali ovce za šišanje koje su pretplaćivale automobile! Sada je druga priča, moraju da spuste cene vozila, a samim tim im se smanjuje profit i naravno da će zakukati,
jer više ne zarađuju onoliko koliki su navikli! To je ta filosofija zapadnog liberalnog kapitalizma - samo profit i ništa više ! U cilju sticanja profita sve je dopušteno, a humanost je
isključena ! Sve im se sada obija o glavu! Ako ćemo iskreno, pojedine marke vozila su, i dalje, preskupe!

Carbon
12.11.2012 15:19
13
1

@Alergičan na glupost
Premijum proizvodjaci pa i oni koji se tako predstavljaju su definitivno najprecenjeniji, ali niko ama bas niko ne moza da mi kaze razlog zasto neki model puno kosta. Slazem se ja da su kvalitetniji materijali i vrhunsko inzenjerstvo, ali ni jedan od njih za neke pare nema nista revolucionarno nisu najpouzdaniji a taj sve bitniji kvalitet enterijera mogu i neki nepremijum proizvodjaci da dobace. Evo neki auto iz iste klase, eto npr D-segment moze sa istim motorom a razlicitom opremom da kosta i po 50% vise od cene kostanja samog auta, ili da neko kao nepremijum moze da nudi i vise prostora za putnike i prtljag i vise dodatne opreme za manje para.

Milan Dukic (dumi)
12.11.2012 18:51
14
0

Mislim da se projzvodjaci automobila pogotovo ovi u evropi ali i ostali (nazalost sve vise i junokoreanci) sve vise bezobrazno skupi! Ja razumem nije tehnolpgija i kvalitet danas jeftin nikad ni nije bio ali da neko trazi onoliku cenu za golfa 7 (recimo) koji koristi platformu istu kao i A3 i Seat i skoda pa ne moze da bude tolko skupa kad su troskovi podeljeni, zatim se dodatna oprema naplacuje koja je u sustini ista kao iz predhodne genercije modela samo modernizovana i doradjena da bude jos bolja. Neko je ovde naviko na veliki profit pa sad kad ga nema vise pita gde je pogresio, ali i dalje niko, ali niko ne gorvori o smenjunju cena automobila, vec se samo prica o smanjenju troskova kako bi im ostajao sto veci profit! Dal mi uospte znamo kolko im ostaju po automobilu bilo kog projzvodjaca?

salej.
12.11.2012 19:01
17
1

Zaboravili ste na Hondu. To je primer,kako napredak jedne marke treba da izgleda. I pored svih problema, izazvanih zemljotresom u Japanu i svetskoj krizi, zadrzali su obim prodaje, +-10%, a kvalitet je ostao isti,dakle vrhunski.

Alergičan na glupost
12.11.2012 21:11
15
0

Niko od nas, bez valjane laboratorijske analize, ne
može utvrditi da li automobilski proizvođači,a zbog
smanjenja troškova proizvodnje,ugrađuju kvalitetne
materijale u nove automobile i da li ti ugrađeni
materijali mogu izdržati duže od 5 do 6 godina od ugradnje! Čisto sumnjam da automobilski proizvođači
rade u gubitku jer, shodno filosofiji liberalnog kapitalizma, svaki preveliki gubitak( a pominju se stotine miliona evra ) vodi fabriku i proizvođača u bankrot i tu nema milosti prema uposlenicima ! Jednostavno rečeno, taj gubitak se odnosi na manjak zarade koji su imali i koji imaju od početka ove, nazovi, recesije .
Niko od njih ne posluje i minusu od nekoliko stotina miliona evra, bez obzira na sva njihova
saopštenja ! Više ne mogu imati i jare i pare; to je sva filosofija njihovog tzv, gubitka!

Dejan L
13.11.2012 11:41
16
1

Najviše volim da čitam komentare onih koji nemaju pojma. Ko god da je sarađivao sa GM-om, propao je. Evo samo britanska autoindustrija, nema je više, brendovi ugašeni, a skoro svi su sarađivali sa GM-om. Ono malo brianskih brendova koji postoje u vlasništvu su američkih i nemačkih brendova. Brak PSA+GM već vidim kao propast.
GM S V E S N O uništava Opel, injektirali su Chevrolet na račun pela, takoreći KANIBALIZAM! Takođe brak PSA+Mitsubishi, šta je ta saradnja donela? Ništa, skupocene PSA modele koji su se loše prodavali. Smanjuju troškove projektovanja, a finalni proizvod preskup! Pa čemu onda uštede? Čemu smanjenje cena inputa, ako finalni proizvod nema konkurentnu cenu, pa samim tim nema ni prodaju. Kriva kriza? Pa ne bih baš rekao, mislim da je glad za profitom pojela konkurentnost cena!

Carbon
14.11.2012 15:54
5
1

@Dejan L
Koji su to britanski brendovi saradjivali i pukli zbog GM? Ako uspes da nabrojis, shvatice ljudi tvoje znanje.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: