Ekskluzivno

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo

Potpuna evolucija

Novo sa starim

U nemogućnosti da se dočepa posve nove platforme, Corsa je dubinski obnovljena. Rezultat je iznad očekivanja, što samo dokazuje sa kakvom je ozbiljnošću Opel pristupio razvoju pete generacije

U startu, očekivao se potpuno novi model. Corsa 2014. godište nije trebalo da ima nijedan zajednički deo sa sada bivšim modelom, barem je tako stajalo u ugovoru koji su 2012. potpisali GM i grupacija PSA! Naime, strateško partnerstvo predviđalo je zajednički razvoj više modela, te je u tom smislu nova Corsa trebalo da preuzme modernu platformu aktuelnog Peugeota 208. U međuvremenu odnosi između dva proizvođača su zahladneli, što je nateralo Opelove inženjere da u rekordno kratkom periodu kompletno transformišu ovog doajena iz B segmenta.

Začeta još daleke 1982. godine, Corsa je proizvedena u nekih 12,5 miliona primeraka, što je podatak sa kojim se može pohvaliti malo konkurenata. A kada je reč o četvrtoj generaciji, koja je pored Fiata Punto bila ubedljivo najstarija od svih mališana (lansirana 2006. god), treba reći da joj ni to nije smetalo da u Evropi ostane na veoma dobrom četvrtom mestu po prodaji u segmentu. Sve u svemu, predstavljala je čak 25% svih proizvedenih Opela, zbog čega je ovaj pristupio izuzetno obazrivo njenoj zameni. Sa ovolikim delom tržišnog kolača, nije sebi mogao dozvoliti da preuzme rizik kao recimo Peugeot (prelaz sa 207 na 208), te se Corsa pete generacije pre treba posmatrati kao evolucija, nego li potpuno novi model. Pažnja, nismo rekli restilizacija, već evolucija, i to korenita. Izuzmemo li „skelet“ vozila, inženjeri su pribegli dubinskim promenama, ne bi li najzad doveli dinamičke kvalitete na željeni nivo.

Adam za primer
Već na prvi pogled, jasno je da se Corsa inspirisala malim Adamom, barem kada se radi o prednjem delu. Deluje moderno i elegantno, bez imalo agresivnosti, što se uostalom odnosi i na čitavu siluetu. Gledana is profila snažno podseća na prethodnu, što je i logično ukoliko se zna da je šasija ostala neizmenjena. Staklene površine su uostalom identične, upravo kao i dimenzije. Dva santimetra više u odnosu na prethodnu, dobijena su drugačijom formom prednjih i zadnjih odbojnika, što će reći da je sa 4,02 m veoma blizu principijelnih konkurenata (Polo, Clio, Fiesta, 208...).

Možda najdinamičnije Corsa izgleda gledano od pozadi, gde po ugledu na Astru svetlosna grupa prelazi na poklopac prtljažnika. Uz nekoliko reljefnih bravura po haubi i bokovima, izgleda dovoljno sveže, bez obzira što su forme prethodne dobro prepoznatljive. Verujte mi na reč, iako je na ulicama Pariza bila verovatno unikat, nije izazvala veću pažnju!? Verovatno zbog sterilne sive boje, kao i završnog nivoa Cosmo. Iako je ovaj najviši u ponudi, poseduje standardne aluminijumske naplatke od „samo“ 16 cola i karoseriju sa petoro vrata. Naime kupe (troje vrata) deluje agresivnije, posebno ukoliko je personalizovan.

motor u svakom pogledu,
udobnost i ponašanje na putu,
kvalitet materijala,
pozicija za upravljačem

unutrašnji prostor,
cena vožene verzije,
osetljiva karoserija bez zaštitnih lajsni

I Opel je podlegao zovu Muza, kao i kod konkurencije u ponudi su raznobojne kombinacije boja i delova karoserije. S druge strane, enterijer otvara posve novo poglavlje, bez obzira što je „parfem“ Adama i ovde prisutan. Ovo se pre svega ogleda u obliku upravljača i centralne konzole, u koju je uglavljen taktilni kolor ekran od 7 inča. U kombinaciji je sa multimedijalnim sistemom nazvanim Intellink, ali bez integrisanog GPS-a. Satelitsko navođenje se obavlja preko vašeg smartfona i odgovarajuće aplikacije, ali samo pod uslovom da ste izabrali završni nivo Cosmo. Niži paketi opreme ga nemaju, ali zauzvrat i dalje možete nastaviti sa slušanjem vaših omiljenih CD-a (Cosmo poseduje samo USB i AUX priključke).

No, bez obzira na verziju dopala nam se „čista“ unutrašnjost, lišena nepotrebnih dugmića i komandi. Iako je instrument tabla posve klasične koncepcije, preglednost i briga za detalje je za svaku pohvalu. Par reči zaslužuje i sama armatura, gotovo horizontalna, dužine pedesetak santimetara (mereno od dna vetrobranskog stakla). Podseća me na onu kod Citroena DS3, sa plastičnom lajsnom koja se proteže po širini i izdubljenim prostorom ispred suvozača. Vrlo zahvalno, jer je na taj način moguće maksimalno privući sedište ka napred, čime se oslobađa solidan prostor za kolena putnika iza.

     
 

A kada smo već kod sedišta, recimo da su i dalje „opelovski“ tvrda, sa dobrim bočnim osloncima. Vozačevo se podešava po visini, kao i upravljač, plus po dubini. Za razliku od jednog Peugeota 208, prečnik mu je pozamašan, uz to, postavljen je veoma visoko. Milina za kolena korpulentnog vozača, koja nikada ne dolaze u kontakt sa njim. Čak je i sedište moguće odgurnuti rekordno daleko, sve do sedalnog dela zadnje klupe. Za primer je i kvalitet materijala (mekana plastika na gornjem delu komandne table), kao i kvalitet tkanine.

Izuzmemo li obloge na plafonu, koje su nam se učinile pomalo nežne i slabo fiksirane, sve ostalo je u superlativima.

Nažalost, Corsa 5 ne može iz svoje kože, sa neizmenjenim međusovinskim rastojanjem (2,51 m), unutrašnji prostor je posve prosečan. Nedavno voženi Hyundai i20 ostaje ozbiljan domaći zadatak, računajući i prljažnik. Kod Corse ima skromnih 285 l (i20 326 l), što je ispod proseka u segmentu. Sva sreća pa praktični aspekt nije zapostavljen, svi putnici pronalaze dovoljno mesta za odložiti sitnice. Iako skroman, prtljažni prostor je urađen neverovatno pedantno, sa zatvorenim boksovima na bokovima i rezervnim točkom u dnu (za brzine do 120 km/h). U našem slučaju, podeljen je policom na dva nivoa, kako bi se dobio ravan pod obaranjem naslona zadnjih sedišta.

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo

Cena: 14.924 evra (u Francuskoj)
Motor: turbo benzinski, redni/3, 999 cm³/direktno ubrizgavanje, 85 kW/115 ks pri 5.000 o/min, 170 Nm pri 1.800 o/min
Transmisija: na prednje točkove, M/6
Ogibljenje: napred MacPherson, nazad torziona osovina
Performanse: 0-100 km/h – 10,3 s, maksimalna brzina 195 km/h
Prosečna potrošnja: 4,9 (fabrički podatak), 7,2 l (na testu), emisija CO₂ 117 g/km
Karoserija: hečbek 5/5, DxŠxV 4.020x1.746x1.481 mm, međuosovinsko rastojanje 2.510 mm, masa 1.139 kg, prtljažnik 280 l.

Mali ali vredan
Reputaciju novog modela spašava savremeni trocilindarski agregat od jedne litre, kao stvoren za jedan gradski auto. Kompletno od aluminijuma, sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem, jedini je pravi novitet.

Osveženi su postojeći 1.2/70, 1.4/90 i 1.4T/100, dok boje dizela brani dobro poznati izvorno Fiatov blok 1.3 CDTI od 75 i 95 KS. Ništa dakle posebno uzbuđujuće, bez obzira što se voženi 1.0 Turbo pokazao u najboljem svetlu. Ekstremno kultivisan, ničim ne odaje svoje poreklo, jedino se pri najvišim obrtajima može prepoznati karakterističan promukli zvuk trocilindraša. Kako je i izolacija Corse veoma dobra, praktično je nečujan u nižem režimu rada i pri konstantnoj brzini. Iako je slabiji od Fordovog 1.0 Ecoboost (verzija od 125 KS, poseduje 200 Nm obrtnog momenta), sa 115 KS i 170 Nm obezbeđuje zavidne perfomanse.

Jednim pogledom

Karoserija

Udobnost

Izgled

3,8

Napred

4,2

Funkcionalnost

4,0

Pozadi

4,0

Kvalitet izrade

4,2

Ukupno:

4,10

Ukupno

4,00

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

4,0

Funkcionalnost

4,0

Performanse

4,0

Dizajn

4,2

Kočnice

4,2

Ponuda prostora

3,8

Ukupno:

4,06

Kvalitet materijala

4,2

Motor

4,4

Završna obrada

4,4

Menjač

4,5

Ukupno:

4,12

Cena

3,7

Prosečna ocena: 4,13

No, za razliku od Fieste, koja poseduje petostepeni menjač, uz Corsu je inaugurisan nov šestostepeni, precizan i prijatan za rukovanje. Zahvaljujući njemu, kao i turbo punjaču koji obezbeđuje 90 % maksimalnog obrtnog momentu pri samo 1.400 o/min, elestičnost je iznenađujuća, do te mere da se po gradu, pri brzini od 50 km/h, može voziti u petom prenosu. Na otvorenom putu, lampica zadužena za ekonomičnost, signalizira da se prebaci u šesti prenos već pri 70-80 km/h, što se na kraju veoma pozitivno odražava na potrošnju. Uz malo dobro volje lako će se zadovoljiti sa samo 5 l, dok na autoputu računajte na skromnih 6,2 l. Podaci bliski jednom dizelu, jedino je u gradskoj vožnji žedniji (7,5-8 l), uprkos efikasnom serijskom Stop&Start sistemu.

Sva sreća, dobre perfomanse prati ubedljivo ponašanje na putu. Izuzmemo li platformu, Opelovi inženjeri izmenili su praktično sve. Navedimo kruću šasiju, spušteno težište za 5 mm, novo ogibljenje i upravljanje, širi trag točkova.., što se i te kako oseća za upravljačem. Progres je evidentan, stabilna u svim okolnostima, sa preciznim upravljanjem i snažnim kočnicama (diskovi na zadnjim točkovima), Corsa je najzad postala zabavna za vožnju. Naša je posedovala standardno ogibljenje i razumne pneumatike (195/55 R16), tako da se ujedno pokazala veoma udobnom, jer u ponudi je i sportska šasija sa naplacima od 17 cola, koju smo nakratko imali prilike isprobati uz 1.4 T. Osetno je kruća, no u celoj priči nismo shvatili „politiku“ agregata? Jeste da je ovde obrtni moment ubedljiviji (200 Nm), ali sa samo 100 KS performanse su slabije, a potrošnja veća! Isto se odnosi na atmosferski 1.4/90, kome konkuriše trocilindarski 1.0/90 KS (slabija verzija voženog). Za pretpostaviti je da će pojedini ubrzo biti ukinuti, barem u EU, iz prostog razloga jer ne prolaze EVRO 6 norme...

Opravdano skuplja
U ponudi sa troje i petoro vrata, u četiri završna nivoa, Corsa 5 se na našem tržištu prodaje po početnoj ceni od 10.039 evra. Za paket Cosmo neophodno je najmanje 13.924 evra (1.4/90), odnosno okruglo 1.000 evra više ukoliko je pokretan testiranim 1.0/115. Ukoliko vam se ova suma učini preteranom, znajte da nova Corsa poseduje bogatu i sofisticiranu opremu. Detaljnu listu možete pronaći na sajtu proizvođača, mi ćemo spomenuti samo nekoliko principijelnih, nasleđenih od veće braće. Vozaču aktivno pomaže kamera „Opel Eye“, sposobna da čita saobraćajne znake, kao i sistemi protiv nenamernog prelaska u drugu traku i indikator sigurnosne distance u odnosu na vozilo ispred. U gradskoj vožnji dobro dođe pomoć za kretanje na uzbrdici, mod „City“ (pojačava asistenciju upravljača), kao i sistem za samostalno parkiranje. Pažnja, nisu svi u serijskoj opremi, po ugledu na veoma upotrebljiv zimski paket (električni grejači sedišta, vetrobranskog stakla i upravljača). Za sada, Corsa nema savremeni automatski menjač sa duplom spojnicom (najavljen do kraja godine), te se mora zadovoljiti običnim petostepenim, isključivo uz 1.4/90 KS.

Sve u svemu, Corsa n°5 nadmašila je naša očekivanja. Bez da je postala referenca, u najmanju ruku dostigla je nivo najtalentovanijih konkurenata. Jeste da je platforma zašla u godine, što se pre svega manifestuje ograničenim unutrašnjim prostorom, no brojne modifikacije i poboljšanja, uz kvalitetnu završnu obradu i odličan motor, doprinose njenoj homogenosti. Bez imalo sumnje „dobra berba“, koja će se vremenom još više afirmisati, posebno kada se u trku uključi i famozna OPC verzija, sa 207 KS.

Tekst i slike: Perica Rajković
9653
Postavljeno: 16.05.2015

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

Laserb
16.5.2015 09:10
12
10

Korenita evolucija, a ne restilizacija?
Pa isto ovoliko je i Fiat unapredio Punto MY 2014 u odnosu na Grande Punto iz 2005., a od koga je ova Korsa i nastala. Bilo bi glupo da za 10 godina ništa ne unaprede, samo Fijat se ne blamira da redizajn naziva NOVIM modelom.
Nisam toliko ćorav da kod Korse ne primetim isti A stub, isti B stub, isti C stub, ista vrata, ista stakla, samo su oplate vrata dobile onu donju liniju koja više liči na saobraćajnu nezgodu, nego na nešto atraktivno. Motor od 115 KS je za pohvalu kao i dizajn enterijera. S VELIKIM NAGLASKOM na položaj displeja, koji je PRENISKO postavljen. Sem toga ako nije oblačno ili ako nije mrak, displej se uopšte ne može očitavati. Čemu onda njegova svrha?
Kako sam već imao prilike da se vozim u 1 novoj Korsi, a vlasnik sam Grande Punta2007. , primetiću sledeće:
1. Grande Punto je dosta pregledniji unazad.
2. Ima znatno veći prtljažnik od Korse.
3. Volan u Korsi mi je mlitav i nemam osećaj gde su mi točkovi.
4. Korsa ima MNOGO bolju zvučnu izolaciju (što i nije čudo za najnoviji model, poređen sa mojim iz 2007.).
5. Korsa mnogo bolje trpi rupe i neranine.
6. Materijali u Korsi su kvalitetniji i mekši.
I šlag na tortu, skuplja je 2.300€ od Punta, s kojim deli plaformu, neke motore i konstrukciju kabine.

serpico
16.5.2015 10:26
11
15

Koji fiat koji bakraci!sta laserb opet bulaznis,da istina je grande punto i corsa jesu slicni ali niposto isti auti,Vise je fiat imao koristi od Opel tj.GM-a nego obratno!I naravno da je Opel bolji automobil svakako od sada vec zastarelog grande punta koji je toliko bezvezan da ga nitko vise ni ne gleda a kamoli narucuje!Fuj fiat!

Milan
16.5.2015 11:04
7
1

Ne bih da ukljucujem FIAT u ovu pricu, tema je opel, ipak moram da primetim da je najvise konkurencije u poslednjih 20 godina stiglo upravo u njihovu trzizni opseg i prosto ih rasturilo. Opel sam vozio, na neki nacin i voleo ali moram priznati da sa godinama gube trku. Bacili su se na sminku, narucivanje tekstova, jednom recju sve osim sustine. Trenutna zastarela gama je lepo nasminkana i spolja i iznutra, motori su doduse obnovljeni i bar na papiru OK, i mada zaostaje za konkurencijom mogla bi da pokupi dobar deo trzista da je cena prilagodjena starosti modela. Cak i sa cenama vecim od realne vrednosti OPel pravi gubitke tako da mislim da je problem negde duboko u firmi i da nece biti bolje dok ne nadju nacin da spuste troskove kako bi bili konkurentni. U prevodu: resenje je novi vlasnik spreman da ubrizga finansijsku injekciju kao kod Vovoa na pr.

Hans
16.5.2015 18:30
9
3

Dosta volim Opelove modele, ali to nije slucaj sa aktuelnom Corsom. Ovo je drugi redizajn cetvrte generacije i gotovo. Nikako novi model. Slozicu se sa dijelom teksta gdje se kaze da je auto sterilan. I jeste, meni licno uzasno sterilan. Sta reci za Opel sa ovim modelom? Kao da je izgubio dizajnerski polet i preporod koji je dozivio sa Insigniom i Astrom, a onda Adamom i Mokom. Dalje, nova i dolazeca Astra je 90% dizajnom prethodna, a ukida se sjajni GTC?! Kao da sami sebe sabotiraju. Corsa mi je sada rame uz rame sa Polom po pitanju "nikakvog" dizajna. Moj stav.

Bojan
17.5.2015 01:10
2
9

Hans, Polov dizajn je druga prica i ne mozes ga uporediti sa dizajnom.ove korse pogotovo lad je u pitanju zadnji kraj automobila. Pa pogledaj ovu Korsu. Kao smezurana povrcka izgleda a Polo koliko je privlacan sada (a privlacan ne vecini) bice privlacan i za 15 godina.

karadjole
17.5.2015 18:08
5
2

Iza Corse stoje prodajne brojke,taj model Opela je daleko od najboljega ali niposto nije ni los,jednostavno taj auto tj.model b segmenta je optimalni klasik!Dobar,jednostavan i stedljiv ali svakako bez puno emocija,temeljito redizajniran model koji jos vuce platformu zajednicku sa fiatom puntom iz 2006 te!onda su GM i fiat radili naveliko i djelili motore i platforme i oba imala koristi od toga!to je tako!Nova corsa ce tek izaci kada i sledeci 208 jer sada je gm sa psa grupacijom u saradnji kao sto je onda bio sa fiatom!Opel corsa je meni licno dobra kupnja,pogotovo sada sa modernim masinama!

Laserb
18.5.2015 08:41
4
8

@ Karadjole
Čekaj, kažeš ova Korsa je na platformi Grande Punta, a sledeća će biti na platformi Pežoa 208?
E sad ono najvažnije pitanje, zašto Opel ne ume sam da proizvede pltformu za B segment?
Koristi tudje platforme i tako smanjuje troškove, a Korsa opet medju najskupljim u klasi!
I dobila je samo 4 * na N-Cap crash testu.
A npr. najnovija Fabia je dobila svih 5 * za bezbednost.
Takođe nova Fabija ima prednji deo platforme kao Golf 7, a samim tim Fabia ima moderniju plaformu od Polo-a, što logično donosi zaključak da je Korsa zaostala skroz na skorz, a košta 3.300€ više od Fabije.

Enzo
18.5.2015 17:28
3
5

Sebe smatram potpuno nepismenim za inzenjering. Umem da popravim auto, znam koji deo kako izgleda kada se pokvari, razumem nesto fizike i teorije iza ali sve u svemu - nepismen.

Hajde mi objasnite koja je tacno korist od imanja nove platforme ili samo svoje platforme (Cane bi uzeo samo svoju, posebnu i slobodnu)?

Kao kupcu, valjda vam je bolje da proizvodjaci dele komponente, lakse se kupe. Performanse vozila na istoj platformi se prilicno razlikuju, svasta se tu da promeniti, pa mi prosto recite - sta vam je to platforma i sto mora da je nova i jedinstvena?

NCAP, to se cita sa razumevanjem, ne gleda se broj:
Vozacu je vrlo slicno.
Corsa tako ima poen manje jer decije sediste ne moze da se stavi na sred zadnje klupe - koga briga?
Pesaku je jako slicno.
Aktivna bezbednost, Skoda ima AEB - pohvala ali je kod drugih opcija. I lane support moze da se kupi i eto NCAP bodova.
Corsa je malo vece mase, a fizika nas uci da je bolje biti u tom autu.

serpico
18.5.2015 21:05
5
1

Laserb pa verovatno jer im GM neda!GM i nema bas manjih platformi osim onih za spark i sonic ili aveo!GM mnogo koci opela ali i uzima "njemacku"tehniku i pamet!

don
19.5.2015 14:45
1
4

gm dje god da je dosao, to je unistio ili htio da unisti...

Suburban
19.5.2015 17:06
5
1

Dejan L osim sto je hejter ne barata ni malo cijnenicama. Ne secam se da se bunio kada je VW ovo isto uradio sa Golfom 5 u 6 ili sa Pasatom B6 u B7, kao i sa Turanom itd.
Decko ne zna da je Fiat bio pred bankrotstvom i da to sto je Punto prvi dobio pravo na tu platformu, je samo zato sto je po redosledu (i stazu Punta 2) prvo Punto dosao na zamenu. Dovoljno je pogledati samo to sto u nazivu prvo stoji naziv GM-a: GM Fiat small platform.

Kako god to bilo malo informacija ni ostalima ne skodi, pa ni Perici :) , a to je da su PSA i GM u medjuvremenu odustali od zajednicke platforme B-segmenta, pa je Opel morao da se "strpi" dok se ne razvije nova Gamma platforma (G2SC/G2XX) za vozila B-segmenta u GM, a to ce biti za najkasnije dve godine kada se ocekuje i nova, ali ovog puta potpuno nova, Corsa.

Suburban
19.5.2015 20:27
4
2

I kao slag na tortu jel zna Dejan L da nabroji koliko modela u FCA je radjeno (i koliko ce biti radjeno jel ce Linea, Bravo i Bravo SW biti na njoj prema zvanicnom saopstenju) na ovoj platformi i na njihovoj izvedbi, a koliko je u GM-u?
Odnos bi ga iznenadio koliko je Fiat imao koristi od ovoga i koliko ne bi mogao da opstane da je nije.
Trenutno 9:4, a uskoro 12:4, a GM ce da je odbaci u naredne dve godine. ;)

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: