Ekskluzivno

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Skriveni talenat

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije

Opel Corsa prava je "success story", koja traje već 33 godine. Model prodat u nekih 12,5 miliona primeraka veoma brzo postao je bestseler, otklanjajući iz generacije u generaciju izvesne mane i nedostatke. Poslednja, dakle peta, logično bi trebala biti "dobra berba", što se u velikoj meri i potvrdilo prilikom prvog susreta, bez obzira što se ne radi o potpuno novom modelu!?

E da, propali "dil" sa grupacijom PSA lišio je Opel toliko željene nove platforme (Peugeota 208), što znači da je peta generacija nasledila mnogo toga od četvrte. Ovo ne treba automatski uzeti za zlo, Opelovi inženjeri svojski su se potrudili da koriguju mane prethodne, tako da je Corsa 5 u svakom pogledu pozitivno evoluirala. Možda najmanje u estetskom, gde ne treba biti vrsni automobilski znalac kako bi se već na prvi pogled uvidelo da se radi o jednoj Corsi.

potrošnja,
kvalitet izrade,
sigurno ponašanje na putu,
pozicija za upravljačem

težina,
prosečan unutrašnji prostor,
tvrda sedišta,
dizajn bez većih izmena

Opelovi inženjeri svojski su se potrudili da koriguju mane prethodne, tako da je Corsa 5 u svakom pogledu pozitivno evoluirala Twituj ovo!

Uz praktično neizmenjene spoljašnje dimenzije, zadržala je i slične proporcije, sa prednjim delom koji je snažno inspirisan manjim Adamom. Zapravo, razlike su uočljivije tek kada se stave jedna pored druge prethodna i nova verzija, kada do izražaja dolaze elegantnije forme poslednje. Uprkos tome, atraktivnost joj nije jača strana, čak i kada se radi o karoseriji sa troje vrata, sa izuzetkom sportske OPC. Pojedini konkurenti, tipa Fiesta, Clio, 208, Polo..., nalazim da poseduju znatno više karaktera. Stvar ukusa, no ovaj mali Opel poseduje nekoliko skrivenih aduta, u koje, verovali ili ne, spada i stari 1.3 CDTi.

Šampion ekonomičnosti
Kao što smo naveli u podnaslovu, Corsa 1.0 T pokazala se u najboljem svetlu. Osim što razvija 115 ks, mali trocilindarski agregat poseduje solidni obrtni moment od 170 Nm (između 1.800 i 4.500 o/min), uparen sa odličnim ručnim šestostepenim menjačem. Dobre perfomanse propraćene su i prihvatljivom potrošnjom, koja je u našem slučaju iznosila 7,2 litra proseku. No, u B segmentu dizeli i dalje igraju veoma važnu ulogu, zbog čega je Opel morao poraditi na "antičkom" četvorocilindarskom 1.3 CDTi (novi ubrizgivači, turbo...), koji, kao i ranije, postoji u verziji od 75 i 95 ks (poreklom iz Fiata). Rezultat je vredan hvale, ovaj blok sada prolazi EVRO 6 norme, sa skromnih 87 g/CO2.

     
 

Po startovanju, i dalje je evidentno da se radi o jednom dizelu, te iako je lišen vibracija, nivo buke je povišen. Doista ne kao pre, da bi porastom radne temperature postao posve prihvatljiv, da ne kažemo diskretan. Potom, iznenađuje dobrom raspoloživošću, čak i ispod 1.500 o/min. U obrtaje se penje brzo, enargično, turbo sa promenjvom geometrijom duva veoma snažno. Zahvaljujući obrtnom momentu od 190 Nm, elastičnost motora je isto tako za pohvalu, tim bolje, jer Corsa nije u pero lakoj kategoriji. Stara platforma, preuzeta iz Fiata Punto, uzima svoj danak, tako je vožena Corsa teža za oko 150 kg od konkurenata. Opel navodi podatak od 1.200 kg za 1.3 CDTi (realno stotinak više), dok jedan Clio 1.5 dCi/ 90, Peugeot 208 1.6 e-HDi/92, Ford Fiesta 1.6 TDCi/95 i VW Polo 1.6 TDi/90, oficijelno imaju između 1.030 i 1.080 kg.

Paradoksalno, perfomanse su vrlo približne navedenim mališanima, čak i sa samo petostepenim menjačem. Jeste precizan i prijatan za rukovanje, ali zaboga, ukoliko je uz benzinski 1.0 T/115 šestostepeni, zasto nije i ovde? Uprkos svemu, potrošnja je rekordno niska. Dobro, da li je baš rekordna ili ne, nije preterano važno, činjenica je da odavno nisam uspeo ostvariti prosek od samo 4,6 litara! Kome je baš do štednje, na otvorenom putu lako će sići na 3,8 litara, dok na autoputu treba računati na 5,2 litra (prosečna brzina 126 km/h). Čak je i po gradu primerno niska, uz svestranu pomoć serijskog Stop&Start sistema, kreće se između 6 i 6,5 litara.

     
 

Ukoliko ste oklevali između 1.0 T i ovog motora, a prelazite 20-30 hiljada kilometara godišnje, vaša nedoumica je otklonjena. Sa nekih 2,5 litara manje, dizel se prosto podrazumeva, iako je skuplji za 1.200 evra. Po konfiguratoru na Opelovom sajtu za Srbiji, 1.0 T Cosmo (najviši završni nivo) košta 14.934 evra, a naš 1.3 CDTi/95 (isto tako Cosmo), 16.124 evra. OK, benzinac je startniji i razvija veću maksimalnu brzinu, no razlika nije flagrantna kao kod slabijeg 1.3 CDTi od 75 ks. I ovaj smo imali prilike provozati, no kako je njegova cena niža za samo 600 evra u poređenju sa snažnijim, ne vidim veći razlog za njegov izbor, osim ukoliko se ne želi bazni završni nivo Selection (košta 13.439 evra). Apriori zadovoljava, ali se razlika od 20 ks i te kako oseća prilikom ubrzavanja i preticanja. Ukoliko vam se ove cifre učine preteranim, samo informacija da vožena Corsa u Francuskoj košta između 17.990 i 20.190 evra!

Vidan napredak postignut je i po pitanju ponašanja na putu. Izuzmemo li platformu, Opelovi inženjeri izmenili su praktično sve. Novo ogibljenje, širi trag točkova, kruća šasija, težište niže za 5 mm..., doprinose da se osećamo znatno prijatnije, ukoliko ne i sigurnije za njenim upravljačem. Progres je evidentan, nova Corsa stabilna je u svim okolnostima, sa preciznim upravljanjem i snažnim kočnicama. Naša je posedovala standardno ogibljenje i skromne pneumatike (195/55 R16), tako da se ujedno pokazala udobnom. Za one sa sportskim duhom, u ponudi je i sportska šasija, sa naplacima od 17 cola.

100 % nov enterijer
Poreklom "amer", ali "švabo" u duši, Opel je ponosan na tradicionalnu nemačku ozbiljnost, koja se ogleda u entrerijeru njegovih vozila. Nova Corsa nije izuzetak, njen enterijer otvara posve novo poglavlje, bez obzira što je stil Adama i ovde prisutan.

Ovo se pre svega ogleda u obliku upravljača i centralne konzole, u kojoj pronalazimo taktilni kolor ekran od 7 inča. U kombinaciji je sa multimedijalnim sistemom Intellink, bez integrisanog GPS-a, tako da se satelitsko navođnje obavlja preko smartfona i odgovarajuće aplikacije, barem kada se radi o najvišem završnom nivou Cosmo (ne i za niže pakete).

No, bez obzira na verziju, dopala nam se "čista" unutrašnjost, sa veoma malo dugmića, kao i klasična instrument tabla. Jeste da nema originalosti jednog Peugeota 208 ili Clija, ali kvalitet materijala i spojeva je vidljivo superiorniji. Centralna armatura je gotovo horizontalna, dubine pedesetak santimetara (mereno od dna vetrobranskog stakla), sa mekanom plastikom na gornjem delu.

     
 

Jednim pogledom

Karoserija

Udobnost

Izgled

3,8

Napred

4,2

Funkcionalnost

4,0

Pozadi

4,0

Kvalitet izrade

4,2

Ukupno:

4,10

Ukupno

4,00

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

4,0

Funkcionalnost

4,0

Performanse

3,8

Dizajn

4,2

Kočnice

4,2

Ponuda prostora

3,8

Ukupno:

4,00

Kvalitet materijala

4,2

Motor

4,0

Završna obrada

4,4

Menjač

4,2

Ukupno:

4,12

Cena

3,8

Prosečna ocena: 4,031

Vozačevo radno mesto je u ergonomskom smislu odlično, da bi se osećao upravo kako treba nedostaje mu samo oslonac za desni lakat i sedište sa malo više sunđera, posebno u donjem delu leđa. Isto se odnosi i na suvozača, no ukoliko se radi o "suvozačici", teško će razumeti odluku Opela da ne postavi ogledalce na zaštitnik za sunce? Upravljač se podešava po dve ose (visini i dubini) i odgovara čak i izrazito korpulentnim osobama. Za razliku od jednog Peugeota 208, ovde je postavljen veoma visoko, dok je sedište može odgurnuti gotovo do sedalnog dela zadnje klupe. Putnicima tada ostaje samo 10 centimetara za kolena, odnosno čitavih 35 kada je maksimalno privučeno.

Nažalost, Corsa 5 ne može iz svoje kože, sa neizmenjenim međuosovinskim rastojanjem (2,51 metar), unutrašnji prostor je posve prosečan. To znači da je po meri dve prosečne odrasle osobe i eventualno jedno dete. I prljažnik je prosečne zapremine od 285 litara, sa horizontalnom policom koja ga deli na dva dela (doplata za jeftinije verzije), kako bi se obaranjem zadnjih naslona ostvarila ravna površina.

Od opreme nema šta nema, sve je stvar završnog nivoa, tako da je za detalje najbolje posetiti zvanični sajt proizvođača Twituj ovo!

Kod vožene Corse umesto rezervnog točka pronašli smo ogromnu rupu, koja znatno povećava korisnu zapreminu. Ono što nas je impresioniralo je pedantnost izrade, sa zatvorenim boksovima na bokovima. U desnom je integrisan kompresor i pribor za opravku guma. Kako smo o ceni već napisali par reči, dodajmo samo da je nova Corsa u ponudi sa troje i petoro vrata, uz četiri završna nivoa.

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Motor: turbo dizel, cetiri cilindra
Zapremina: 1.248 cm3
Snaga: 95 ks pri 3.750 o/min
Obrtni momenat: 190 Nm pri 1.500 o/min
Menjač: petostepeni manuelni
Pogon: na prednje točkove
Dimenzije: 4.020 x 1.746 x 1.481 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.510 mm
Zapremina prtljažnika: 285 l
Pneumatici: 195/55 R16
Kočnice: diskovi na sva četiri točka, napred samoventilirajući
Masa: 1.200 kg
Rezervoar za gorivo: 45 l
Ubrzanje 0-100 km/h 11,9 sekundi
Maksimalna brzina 182 km/h
Potrošnja na testu 4,6 l
Emisija štetnih izduvnih gasova 87 grama CO2/km

Od opreme nema šta nema, sve je stvar završnog nivoa, tako da je za detalje najbolje posetiti zvanični sajt proizvođača. Spomenimo ipak nekoliko sofisticiranih, kao što je "Opel eye", sistem sposoban da čita saobraćajne znake, kao i onaj za nenamerno prelaženje u drugu traku, uz indikator sigurnosne distance sa vozilom ispred. U gradskoj vožnji dobro dođe pomoć za kretanje na uzbrdici, mod City (pojačava asistenciju upravljača), a kome je baš neophodan tu je i sistem za samostalno parkiranje. Naravno da su svi navedeni rezervisani samo za više završne nivoe, odnosno uz doplatu, što se odnosi i na aktuelni zimski paket (električni grejači sedišta, vetrobranskog stakla i upravljača). Sve u svemu, i ova Corsa nas je prijatno iznenadila, bez da je postala referenca u segmentu. Upravo zbog toga, kao i činjenice da radi o dubinskoj evoluciji, a ne potpuno novom modelu, pomalo iznenađuje laskava titula "Zlatni auto 2015. godine", koju joj je dodelio jedan domaći auto magazin. Ukoliko i postoji model ovog proizvođača koji zaista zaslužuje tako nešto, onda je to nova Astra 5, koju smo zamenili sa Corsom, no ovo je jedna posve druga priča, koju ćemo vam uskoro ispričati...

Pomalo iznenađuje laskava titula "Zlatni auto 2015. godine", koju je novoj Corsi dodelio jedan domaći auto magazin Twituj ovo!

Perica Rajković
12421
Postavljeno: 29.12.2015

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

Mikac
29.12.2015 11:55
15
13

Ubedjivo najruzniji auto u segmentu,probao skoro benzinca 1.4,nista posebno klasa ispod Clia, Pola i Fieste a cenu ne bih komentarisao ovo moze da kupi samo neko ko nema pojma o automobilima.

oDSkora
29.12.2015 14:19
18
5

nikad nisam imao neko misljenje o korsi,ni pozitivno ni negativno da se odmah razumemo.
ali stvarno mi nije jasno kako neko moze da kupi ovaj auto pored brdo vozila iz c segmenta i isto dizeli,sa mnogo vise mesta,udobniji,sigurniji...
po meni b klasa bi trebala da pruzi sve sto treba od opreme do 12000...
ovde izgleda prodavci i fabrike najvise zaradjuju,na ovakvim i onim najskupljim jer tu ljudi ne kupuju realno ocigledno...16000 evra za takav autic nema veze sa raciom!!!

Hans
29.12.2015 17:44
12
5

Da se nadovezem, ljepota je u oku posmatraca, ali je meni ovo rijetko ruzan auto. Koliko mi je Insignia umjetnost na tockovima, Corsa je susta suprotnost. @Peki P.S. Malo komicno, ali ja nikada u zivotu nisam vidio Corsu sa sva cetiri podizaca stakala, cak i najskuplji modeli sa mobile.de koji su i vise od 20.000e. Prica se ponavlja. :-D

moron
29.12.2015 21:57
11
3

E, moj Peki, poseti nekada Autoportal.hr i na tekstovima o petostepenim menjačima (npr, test oktavije 1,6 TDI ) primetićeš čuvenu krilaticu Dr.Marušića "Manje je zapravo više" ili "odlično pogodjen menjač". E, baš zato ova corsa ima petostepeni menjač, a ne zato što proizvodjač dugotrajnom eksploatacijom već pomalo prevazidjenih rešenja u dosta skupim vozilima želi da ostvari ekstraprofit :)
Mada, gledam sada cenovnik opel.rs, ova corsa sa ovim motorom može da dodje i sa petostepenim i sa šestostepenim menjačem? A sa petostepenim je skuplja? Ali i brža, startnija i ekonomičnija?
S tim vezi, u kom stepenu prenosa je ova corsa pri 140 km/h ostvarila 4.00 rpm (vidi se na slici)?
Nešto sam bio ubedjen da ovaj 1,3 cdti ima 200 Nm.
Potrošnja je za svaku pohvalu. Posebno ono "5,2 litra (prosečna brzina 126 km/h)". Dok mi je ono u gradu neverovatno ( "po gradu ... kreće se između 6 i 6,5 litara.").
Ali, cena? Mnogo brate za B segment. Čini mi se.
Pozdrav svima.

Peki
29.12.2015 23:47
8
0

@Moron, samo u par reci. Pre par meseci vozio sam benzinsku Corsu 1.0 T, i njen sestostepeni menjac mi se ucinio odlicnim. Da su isti stavili uz dizel, verovatno bi jos bolje eksploatisali agregat i smanjili potrosnju. Inace slika sa 140 km i 4.000 o/min je uradena u mestu. Kada se startuje motor kazaljke se zakucaju udesno, a ja sam namerno uhvatio taj momenat.
I ja sam video da na sajtu Opela stoji da se vozeni dizel moze dobiti sa petostepenim i sestostepenim menjacem, ali verujem da je greska u pitanju. U Francuskoj nema izbora, uvek je sa petostepenim.
A da trosi malo, u to sam siguran. Ne zato sto to pokazuje putni racunar, vec zato sto sam ispraznio skoro tri rezervoara. Uostalom nije jedina, svi u tekstu navedeni konkurenti po gradu ne prelaze 7 lit.
@Hans, iskreno receno ne secam se da li bivse Corse imaju elektricne podizace stakla pozadi, ali ova nema, cak ni u najskupljoj izvedbi. Mozda samo uz doplatu?

PozzzzPozzzz

karadjole
30.12.2015 09:25
9
4

Niste fer,Corsa je na ovim prostorima veoma popularan model i mnogo ih je na cesti ,meni iskreno corsa nikad nije bio prvi izbor,uvijek je Clio mi bio drazi ali tvrdim iz vlastitog iskustva i iskustava mojih prijatelja koji su vlasnici corsi da je corsa jeda obican auto ali veoma pouzdan i vrlo trajne mehanike!I jos je najpouzdanija i najtrajnija corsa B!Ova corsa je temeljito obnovljena nije potpuno novi model ali je unutra veoma kvalitetna i meni se svidja a vanjski dizajn je mogao biti bolji ali ipak posto je to fejslifting nije moglo bolje i nekenjajte previse !

serpico
30.12.2015 09:46
6
4

moron stvarno si "moron" zar ne vidis na slici da se to kazaljke kafa das kontakt odu od 0 do kraja pa nazad,vidi da su popaljene kontrolke i sve na ekranu je max.dok se neupali motor!

moron
30.12.2015 11:45
10
1

@Peki
Sada sam gledao na Opel.hr, Opel.de, Opel.si.
I tamo postoji 1,3 CDTI sa 95 ks sa oba manuelna menjača (5MT i 6MT). Meni malo zbunjujuće.
A posebno je zbunjujuće ono da bolje (sve) "specifikacije" ima 5MT.
Doduše, samo je u Srbiji jeftiniji 6MT od 5MT ( i za to je moguće da je greška u cenovniku-ako zanemarimo "specifikacije").

@serpico
Eto, vidiš da sam izabrao pravi nadimak. I to sve u nadi da će uz njega ljudi imati više razumevanja za moje komentare, tj. da će ih manje iritirati.

Pozdrav svima

koraljka
30.12.2015 18:33
3
3

...

srki
30.12.2015 21:34
4
4

Tvrda ko kamen, izvlači je italijanski motor.

Peki
31.12.2015 09:19
5
1

@Moron, ja sve ove godine pokusavam da uvucem predstavnike proizvodaca u konversaciju, odosno da se nakon objavljenog teksta i oni izjasne o njihovom proizvodu. Naravno u jednoj konstruktivnoj raspravi, a ne kao onaj ljigavi tip iz Forda nakon testa Mondea ili pojedini koji odmah prete kako vise nece pozajmljivati test vozila niti "voditi" clanove redakcije na promocije. I nisam uspeo!!! Valjda je to u mentalitetu nasih ljudi, kao da im je ispod casti da komuniciraju sa citaocima, ili se jednostavno foliraju kako ne citaju iznesena misljenja... Kazem ovo jer se niko do sada nije javio da pojasni nedoumice, kao sto je recimo ovde slucaj u vezi petostepenog, odnosno sestostepenog menjaca kod Corse. Necu da gresim dusu, sreo sam i u Srbiji i u Francuskoj veoma kompetentne osobe, koje znaju sta govore u vezi automobila koje predstavljaju i prodaju, ali sam bogami upoznao i face koje ne znaju da nabroje ni agregate, a kamoli snagu motora koji se ugraduju u njihove modele. Kako onda ocekivati razmenu misljenja i dopunske inforamacije? Ubih se pretrazujuci podatke pojedinih modela, nedavno mi dadose jedan (da ne navodim o kome se radi), ma sve zivo sam prvrnuo misleci da se radi o novom agregatu, kada ono poprkali snagu benzinaca i dizela! Tek toliko da imas malo razumevanja ukoliko dode do pojedinih gresaka. Meni zaista ne smeta kada me citaoci isprave, naprotiv!

Nego da ja vama svima pozelim jednu bolju, srecnu i bericetnu Novu Godinu, te mnogo zdravlja i uspeha. Vidimo se u narednoj, mali poklon od mene bice po svemu test nove Astre 5.

Sve najbolje

serpico
31.12.2015 12:20
7
0

Peki i vama i vasoj obitelji sve najbolje u 2016. i jos mnogo ,mnogo ovakih testova i veselimo se novoj Astri K ili 5-ci!Koja je ipak malo lepsa od Corse !Jos jednom Sretna nova godina!

Japanautofan
31.12.2015 20:00
6
1

@Peki Prodavce automobila ces u raspravu da uvuces tek kad i oni nauce sta prodaju.....Mozda znaju da nabroje dodatnu opremu i cenu iste a ostalo tesko . Cast pojedinim koji se na prste jedne ruke mogu izbrojati.....Puno srece u novoj 2016. tebi , celoj redakciji i svim komentatorima ovde na sajtu VG !

Slavisica
02.1.2016 10:31
3
1

Ljudi, sve najbolje u novoj godini! :-)
Sto se Corse tice, u ovom regionu cena, ne bih je ni pogledao.
Inace mi nije nesto lepa, pogotovo iz profila, gde se cini da su donji deo zadnjih vrata na silu ugurali ispred blatobrana.
Isto tako, nije mi privlacna grafika table, a ni sam taj mimimalisticki izrazaj...ne znam, nesto mu fali.
Ono sto mi se dopada je motor, prednji kraj sam za sebe lepo i ozbiljno izgleda, pogotovo za ovu klasu.
Sve u svemu, za redizajn nije lose, ali za novu Corsu ce morati na dosta toga da se poradi.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: