Ekskluzivno

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

Mini Mondeo

Focus, treći po imenu, ima svetske ambicije, i kao takav mora se adaptirati različitim tržištima. Iz tog razloga, već u startu je u ponudi sa više oblika karoserije, a sve u iščekivanju karavan verzije, ukoliko ne i kabrioleta

Bez ikakve sumnje, najprodavaniji oblik karoserije u C segmentu je tzv. hečbek, verzija sa petoro vrata. No kako na određenim tržištima klasične limuzinske forme odnose prevagu, Ford je brže bolje požurio da ponudi i model sa četvoro vrata, toliko omiljen u USA, na jugu Evrope (Španija i Portugal), pojedinim zemljama istočne Evrope, kao i u Kini. Posve razumljivo, jer Focus je model koji se za 13 godina postojanja prodao u preko deset miliona primeraka, i kao takav nema pravo na polovičan uspeh.

Možda se time može objasniti prilično “neutralan” dizajn, koji ne izaziva posebne emocije, ali prolazi sve ukuse i granice! Već na prvi pogled, jasno je da ne provocira kao prva generacija iz 1998 godine, ali i da je znatno orginalniji, da ne kažemo požudniji, od Focusa 2 iz 2004-te godine. Sve u svemu, poseduje moderne forme i dobar optički sklad, bez obzira o kojoj da je karoseri reč. Jer ukoliko se ovo još i podrazumeva, kada se radi o hečbeku, to često nije slučaj sa trovolumenskom šasijom, gde je prtljažnik bukvalno samo nakačen (treba videti na šta liči bivši Citroen C4).

     
 

Voženi Focus lepo je integresio ovaj produžetak karoserije, prava mala limuzina, elegantna i fluidna, nalik na veliki Mondeo. Ovo mala je uslovno rečeno, jer se sa 4,36 (hečbek), Sedan izdužio na 4,54 metara, uz neizmenjeno međuosovinsko odstojanje od 2,65 m. Podrazumeva se da je prednji deo ostao isti, kao i profil do C stuba, koji je ovde znatno finiji. Kako je i zadnje staklo veće, preglednost unazad je samim tim znatno bolja.

Rat zvezda
Za razliku od spoljašnjeg izgleda, unutrašnjost Focusa izaziva znato burnije reakcije, često potpuno oprečne. Od divljenja, pa sve do prezira! Realno, istina je negde između, ostalo je stvar ukusa. Komandna tabla je logično preuzeta iz mini vana C-Max, što znači da se uz malo mašte, možemo pronaći u ulozi Luka Skajvokera, džedaja iz filma “Rat zvezda”. Po jednom kolegi sa posla, ova je “kič i komplikovana”, dok drugi, kojim slučajem vlasnik bivšeg Focusa, nalazi da je neuporedivo orginalnija.

A kako se dole potpisani osetio prozvanim da “preseče”, nije bilo ni po babi ni po stričevima, već po čulu vida i dodira! Dakle, armatura je od veoma kvalitetne sunđeraste plastike, njen dizajn, računajući i instrumente, veoma je dopadljiv, ali dugmića zaista ima preterano mnogo!

Što na komandnoj tabli, tako i na samom upravljaču. Ukupno, barem pedesetak, tako da ni nakon nedelju dana vožnje, nisam za mnoge znao čemu služe. Bez obzira na izvesno iskustvo (ranije voženi C-Max i Grand C-Max), kao retko kada morao sam posegnuti sa tehničkim uputsvom, uredno složenim u povećem pregradku za rukavice. No kada se jednom ovlada svim komandama, evidentno je da bezbrojne funkcije daju mnoštvo zanimljivih podataka.

     
 

Ovaj Focus je apsolutni šampion po količini elektronskih gadžeta, čak i izvan svog segmenta. Zahvaljujući Volvo-u, pazite dobro, poseduje: adaptivni regulator brzine (samostalno održava distancu sa vozilom ispred), sistem za kontrolu mrtvog ugla (diode u uglovima spoljašnjih retrovizora), sistem za čitanje znakova pored puta (na centralnom displeju upali se maksimalna dozvoljena brzina), za pomoć pri parkiranju (senzori procene ima li dovoljno mesta, a zatim Focus sam “smotao” upravljač i polako se uparkira), kao i još jedan, za održavanje budnosti vozača.

Naime, ukoliko se ovaj uspava na auto putu, te promeni traku bez pokazivača pravca, osim sto upravljač počne da vibrira, Focus je sposoban i da sam koriguje pravac, tj da se vrati u svoju traku! Čudesno, zar ne? No ni tu nije kraj priči, opet po ugledu na Volvo, u gradskoj vožnji detektuje opasnost (vozilo ili pešaka koji se iznanada nađu ispred), te se potpuno samostalno zaustavlja. Dispozitiv funkcioniše do brzine od 30 km/h, i kontrolise 50 puta u sekundi snagu kočenja, kako bi izbegao kontakt.

Sve navedeno je naravno uz doplatu, ali ukoliko je verovati odgovornima u Fordu, jedan ovaka Pack, koji integriše sve nabrojane sisteme, košta razumnih 1.100 evra. Lično bi obavezno doplatio i za Pack Xenon Ambiance, zahvaljujući kojem se noć pretvara u dan (kao što ime kaže, poseduje odlične Xenon farove sa prskalicama), a sam enterijer potseća na bolje osvetljenu diskoteku. Osim što snažni spotovi omogučuju čitanje putnih karti, ili bilo koje druge literature, opremljen je i ambijentnim svetlom, sa potenciometrom na plafonu. La classe!

Ford Focus 1,6 TDCi Titanium

Motor
Tip/broj cilindara turbo-dizel, redni/4
Radna zapremina [cm3] 1560
Broj ventila/tip ubrizgavanja 16/direktno
maks. snaga [KS/o/min] /115/3600
obrtni moment [Nm/o/min] 285/1750
Karoserija
tip/broj sedišta/vrata limuzina/5/4
D x Š x V [mm] 4540x1823x1484
međuosovinski razmak [mm] 2648
masa vozila/nosivost [kg] 1344/567
zapremina prtljažnika [l] 421-475 (u zavisnosti od rezervnog tocka)
Ogibljenje
napred McPherson, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
pozadi multilink, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
Kočnice
napred/pozadi samovent. diskovi/diskovi
Pneumatici
dimenzije 215/50 R17
Prenos snage
pogon na prednje točkove
tip menjača/stepeni prenosa manuelni/6
Performanse
ubrzanje 0-100 km/h [s] 10,6
maksimalna brzina [km/h] 193
prosečna potrošnja [l/100 km] 6,5
CO2 139g
Cena u EU od 18.000 €

Za one koji se moraju zadovoljiti jeftinijim verzijama, uteha da se u Focusu veoma dobro sedi, da je ergonomija bez većih zamerki, i da prostora ne nedostaje. Zahvaljujući velikoj amplitudi podešavanja, vozač, bez obzira na stas, lako pronalazi idealnu poziciju. Ručica menjača je blago uzdignuta, sa kratkim i savršeno preciznim prelazima, dok sedišta, osim što su udobna, odlično obuhvataju telo (barem u voženoj verziji). Nema problema ni kada se žele odložiti razne sitnice ili isprazniti džepovi, sve pregrade i police su dovoljno velike zapremine. Naprotiv, ekran seriskog GPS-a bi mogao biti veći, upravo kao i prtljažnik.

Ukoliko je kod hečbeka posve na nivou konkurenata (od 316 do 363 dm3, u zavisnost od rezervnog točka), kod Sedana je ispod proseka. Više nego li sama zapremina (opet varira između 421 i 475 dm3), nervira neshvatljivo mali ulazni otvor. Čak je i kod jednog Megan 2 Sedan (koncepciski stariji desetak godina), vidljivo prostraniji i praktičniji, dok o Renaultu Fluence ili VW Jetti, ne vredi ni govoriti.

Žal za mladošću
Već trinaest godina! Tačnije par meseci manje, ali kao da je bilo juče. Prvi test auto, početak dopisničke saradnje, Evro postaje evropska valuta…, i što je za mene najvažnije, odlazak u bolnicu po novorođene blizakinje. I to sa jednim prelepim svetlo plavim Focusom! No uprkos izvesnoj nostalgiji, voženi na mene nije ostavio upečatljiviji utisak, verovatno zbog samog agregata. Dobro poznati 1.6 TDCi/115 KS, evidentno ne može da podigne adrenalin na zadovoljavajući nivo, iako se radi o vrednom i ekonomičnom agreatu, koji obezbeđuje sasvim pristojne perfomanse. Umesto nekadašnjih 240 Nm, sada razvija 270 Nm (285 Nm kada proradi overboost), što znači da je dovoljno elastičan u svakodnevnoj upotrebi.

Izvesna “rupa” ipak je osetna u najnižim obrtajima (ispod 1800 o/min), tako da se prilikom polaska iz mesta mora poslužiti i kvačilom. Sve u svemu prijatan agregat, koji bi trebalo da predstavlja većinu prodaje, sa prosečnom potrošnjom od 6,5 litara. Naš je posedovao seriski Start&Stop sistem, koji funkcioniše već u prvim sekundama, pre nego li je motor postigao radnu temepraturu. Za razliku od grupacije PSA, ipak se mora totalno zaustaviti (kod ovih se gasi i pri brzini od desetak km/h), da bi se i na najmanji dodir na papučicu kvacila, u deliću sekunde pokrenuo.

ponašanje na putu,
udobno ogibljenje,
menjač,
pozicija za upravljačem,
diskretan i ekonomičan motor

ulazni otvor prtljažnika,
preterano komplikovane i brojne komande,
samo dvogodišnja garancija

No treći opus Focusa sposoban je lako podneti i mnogo snažnije agregate, tako da ga 1.6 TDCi ni u jednom trenutku nije stavio na iskušenje. Bože kakva šasija! Postavljen na novoj platformi, inagurisanoj od strane C-Max, Focus prosto vapi za krivinama. Odlično izbalansiran, krut i agilan, može se bez imalo strepnje “uterati” duplo brže nego li što to nalaže saobraćani znak. Nije nas razočarao ni na auto putu, naprotiv, bez obzira na niskoprofilne pneumatike od 17 cola. Amortizeri savršeno upijaju neravne spojeve, dok je buka od vetra i kotrljanja zanemarljiva. Pri autorizovanoj brzini od 130 km/h, motor diskretno prede na nepunih 2.500 o/min. Regulator brzine funkcioniše koretno, šteta je jedino što su komande na upravljaču smeštene preterano nisko. U ovakvim okolnostima, putni računar pokazuje 6,3 litara u proseku.

Nikakve zamerke ne možemo uputiti kočnicama, a još manje upravljanu. Za razliku od predhodne generacije, sada je sa električnom asistencijom. Treba istaći da su sve komande izuzetno mekane, tako da ovaj Focus zahteva minimum napora u svakodnevnoj vožnji. Sistem za startovanje motora bez ključa je veoma praktičan, a kada smo svratili na benzinsku pumpu (sa više od 100 km autonomije, već se upalila signalna lampica), zadovoljno smo konstatovali da nije neophodno isprljati ruke. Zatvarač za gorivo više ne postoji.

Agregati za svačiji ukus
Bez obzira što su dizeli na evropskom tržištu ubedljivo zastupljeniji od benzinskih motora, Ford ih nije zapostavo. U iščekivanju novog trocilindarskog agregata, u ponudi su četiri verzije četvorocilindarskog 1.6, od 105,125, 150 i 180 KS.

Boje dizela brane dva bloka, voženi 1.6 TDCi/115 KS, i slabija verzija od 95 KS. Ne može se ni bez dobro poznatog 2.0 TDCi, koji, kao i kod grupacije PSA, razvija 136 i 163 KS. Na prošlogodišnjem salonu automobila u Parizu, videli smo i “light” sportistu ST, koji bi trebalo da razvija oko 250 KS, pre nego li pojavi RS, sa najmanje 300 KS. Većina nabrojanih izvedbi je u paru sa manuelnim šestostepenim, odnosno Powershift menjačem sa dupli kvačilom.

Pored nabrojanih elektronskih dispozitiva, Focus se može pohvaliti i svom ostalom “klasičnom” opremom, posebno kada se radi o završnom nivou Titanium. ESP, osam vazdušnih jastuka, klima uređaj sa dve zone podešavanja, pomoć pri kretanju na uzbrdici, startovanje motora bez ključa, automatsko uključivanje svetla i brisača, regulator i limiter brzine, GPS, senzori za vožnju unazad, kontrola pritiska u gumama, električno podesivi i preklapajući retrovizori, CD/mp3, aluminijumski naplaci…

Što se tiče cene, u Srbiji je u vreme testiranja bila nepoznata. Informacije radi, u Francuskoj se kreće između 18.000 i 26.750 evra, bez eventualnih popusta. Za voženi treba oko 24.000 evra, i obe karoserije, dakle sa četvoro ili petoro vrata, imaju istu cenu. Predviđena su samo dva završna nivo, Trend i Titanium.

Za kraj, malo glasnog razmišljanja. U svakom pogledu, Focus je zreo proizvod, prilagođen najširem mogućem krugu kupaca, u tačno 122 zemlje. Jer ukoliko iko ima neophodno iskustvo na ovome polju, onda je to svakako Ford, koji je to dokazao još početkom prošlog veka, toliko čuvenim modelom T. Uostalom, kao što majmune ne treba učiti kako se prave grimase, tako ni Ford kako se prave svetski automobili!

iz Pariza, Perica Rajković
foto: P. Rajković, Vrele Gume
perica.rajkovic@vrelegume.rs
17722
Postavljeno: 30.08.2011

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

maxy
31.8.2011 08:11
9
14

Po meni najlepši automobil u klasi u kojoj i nema puno konkurenata. Ovako na slikama deluje skladno i lepše od prethodnog modela koji se ni kod nas nije proslavio. Prednji kraj bočne linije me po malo podseća na mazdu 3.
Da imam toliko novca definitivno bi ga uzeo u razmatranje jer i sad vozim automobil iz te klase (segmenta)

S70
31.8.2011 08:48
5
14

sta je ovo focus ili mondeo

Milan
31.8.2011 15:30
16
4

@S70

Pa stvarno ne lice toliko da bi to pitali!Pored toga,Mondeo je mnogo lepsi od ovog Focusa sedan.

Milan 2
31.8.2011 20:25
7
12

Mislio sam da ne ostavim komentar, ali ajde zbog ovog nedorecenog agregata. Ja nikad ne bi uzeo dizelasa 1.6 od 115ks. Nekako, bas kao sto i Peki kaze, nit smrdi nit mirise, nekako ostavlja utisak kao kad je coveku muka, nije bolestan, a nije ni zdrav, vec nesto izmedju. Dizelasi u ovoj klasi automobila i u visoj je najbolje uzimati 2.0 u razlicitim izvedbama snage. Kod benzinaca opet je situacija drugacija, sad ove nove generacije motora 1.4 i 1.6 turbo su sjajan i najbolji izbor, jer nude nisku potrosnju uz sjane performanse. Focus: ne bi ga uzeo pored Astre i Megana.

Jasmin Sa
01.9.2011 01:12
6
18

Nije loše, dobro izgleda ovaj Focus... ali u ovoj klasi meni je daleko najbolja nova Jetta.

Milos
04.9.2011 13:12
4
9

Ja generalno ne razumem ovu klasu. Cemu? Srednja niza klasa kao hecbek je u redu. Ali ne razumem cemu sedan izvedba a jos vise ne razumem ko ode u salon i kupi Focusa sedana ili astru ili megana ili ne daj boze thaliju? Nema nikakvih prednosti. enterijer je isti samo je gepek neprakticniji od hecbeka. O estetici da i ne pricam. Ovaj Focus manje vise. Simpatican je. Ali opet pitam, cemu to?

Dura
08.9.2011 07:27
2
1

Mene interesuje hoce li Ford imati i cupe-cabriolet izvedbu ovog Focusa, uzevsi u obzir da je predhodni razocarao? A karavan, Peki hoces li ga imati uskoro?

Peki
09.9.2011 08:39
4
0

Duro, za CC nisam siguran, ne daju informacije, mada licno verujem da hoce, mozda krajem sledece godine. Treba vremena za brojne modifikacije sasije...
Sto se tice karavana, bice, verovatno u oktobru, nisu ga imali za septembar. Za uzvrat, sledece nedelje idem po jedan benzinski Focus hecbek 1.6/183 KS. Zagrevanje pre nego li se pojave ST i RS...
Pozdrav

ralf
09.9.2011 13:22
7
2

Ne sumnjam da je Focus kvalitetan automobil ali mislim da su malo preterali sa cenama.
Za novac koji traže može se kupiti mnogo bolji auto a za prilično manje novca može se kupiti samo malo lošiji auto.
Dobar je, ali preterano skup, tim pre što ga reklamiraju kao vozilo za ceo svet - čitaj jeftinija proizvodnja.

Peki
10.9.2011 16:15
2
0

@Ralf, navedene cene su samo informativne i odnose se na francusko trziste. Focus je ovde vrlo konkurentan. KOd nas su u principu nize, te ukoliko su sada poznate, moze li ih neko postaviti?
Unapred zahvalan.
Pozdrav

Vladimir
06.10.2011 15:08
0
0

Cini mi se da ste ovde izostavili aktivnu prednju resetku koja se sama u zavisnosti od temperature i brzine kretanja zatvara ili otvara. Vrlo dobro zamisljeno, pogotovu zimi ili pri velikim brzinama gde aerodinamika dolazi do izrazaja.

Inace auto je nekako stidljivo usao u moje oci, ali sam se namece sa izborom sasije i motora. Hatchback + 1.6 EcoBoost180 je moja dobitna.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: