Vrela jela

Arača i Novi Bečej

Izlet na „sedmiter“

Za sve one, koji misle da su impozantne ruine gotičkih crkava atrakcija isključivo britanskih pejzaža, predstavljamo jednu upravo takvu destinaciju i to na samo 110 km od Beograda i 58 km od Novog Sada


Na potezu koji Melenčani zovu „sedmiter“, jer odatle „počinju putevi prema atarima sedam banatskih sela“, osam kilometara južno od Miloševa, stoji Arača. Njene monumentalne ruševine i danas pokazuju da je to nekad bilo divno i važno zdanje. Danas oko nje - njive i nebo.

Romanička bazilika podignuta je oko 1230. godine, a nakon stradanja obnovljena je zalaganjem kraljice Jelisavete Anžujske 1370. kada je dozidan gotički toranj. Arheološka istraživanja pokazuju da je monumentalna zgrada opatije podignuta na temeljima neke starije crkve, verovatno iz XI veka.

Istoričari se spore da li je Arača razrušena u pohodu Mehmed Paše Sokolovića na Banat 1551. godine ili nekoliko decenija kasnije, posle velike bune Srba u Banatu protiv Turaka 1594. godine.

Do Arače se dolazi putem koji iz Novog Bečeja vodi ka Novom Miloševu. Posle desetak kilometara, odvaja se put kroz njive koji vodi do samog zdanja. Donedavno to je bio zemljani put, gostoljubiv ponajviše za terenska vozila. Nakon što je nasut i poravnat, omogućuje prolaz mnogo urbanijim četvoročkašima. Ipak, to ne znači da možete juriti, jer posebno u zimskom peridu, možete se svrstati u red „lovaca na jelene“ metodom razbijanja prednjeg dela automobila.

Naš izbor za ovu mini ekspediciju bila je KIA Spotage. Konfiguracija - 2.0 CRDI motor sa 184 ks, dvozonskom klimom, panoramskog staklenog krova.., kao stvorena za uživanje u vožnji između „Van Gogovskih“ polja suncokreta, ali i za malo zahtevniji off road prilaz samoj crkvi.

Zašto Arača? Nema netačnih odgovora. Svaki je individualan. Naš bi glasio zato što je zdanje koje bez ičije pomoći pola milenijuma odoleva prirodi i velikom uništitelju svega (vremenu), nosi u sebi neku energiju, kojom bi i svi mi voleli da se napunimo.

Ipak, jedan ovakav izlet ne bi bio kompletan da se ne napunimo na jedan mnogo jednostavniji način, a reč je punjenju stomaka. Vraćamo se istim putem u Novi Bečej gde smo na lepo uređenoj oblai Tise, pronašli riblju čardu „11 Plavih“.

     
 

Svako ko voli rečnu ribu, ne mora biti nužno rođen da bude pecaroš. Za sve one koji bi da uživaju u kulinarskoj komponenti pecanja, bez da se sami late štapa i udice, ovde imaju rešenje.

Kao prva pomoć za pregladnelost, koja je nusproizvod šetnje kroz istoriju, na sto stiže „Banatska zakuska“. Njenu osnovu čini domaća šunka plemenitog „banatskog porekla“. Banatska zato, što u ovim krajevima krmača koja nema barem 200 kila nije zaslužila da bude ovekovečena kroz šunku. Servira se uz kozji i kravlji sir, sa strateškim količinama kulena i ljutih laloških kobasica. Njihova ljutina, dokaz je da imamo domaće snage da se branimo protiv karija, i sličnih egzotičnih „uljeza“ na vojvođanskim trpezama.

Šaran se na tradicionalan, oproban pecaroški način, sprema u talandari na svinjskoj masti. Riba se iseče na kotlete, uvalja u kukuruzno i pšenično brašno, i prži na vreloj masti dok ne dostigne zlatno braon boju.

Naš domaćin, vlasnik restorana, Nemanja Vasković, insistira da se na stolu rekonstruiše tisanska akvatorija. Tako se na tavi šaranu pridružuje panirana kečiga.

Na kraju se sladimo „Švarcvald“ tortom. Kako god bilo, Tisa se ipak nešto niže uliva u Dunav.

Ovom posetom, tek smo odškrinuli vrata turističke ponude Novog Bečeja i okoline. Sledeće druženje domaćini nam zakazuju za 21. avgust kada pročinje „Gospojina 2014“. Uz tradicionalnu smotru narodnog umeća, kulinarstva i paradnih zaprega, muzički program obećava za svakog po nešto. U četiri dana manifestacije nastupiće : Halid Bešlić. Miligram, Kerber , Riblja Čorba i Gibonni. Eto razloga za izlet!

Piše Miroslav Schossberger
Fotografija Vrele Gume
8355
Postavljeno: 31.07.2014

Arhiva: Vrela jela

Rubrika: Vrela jela
Postavljeno: 23.01.2015

Vinarija Deurić - Mala Remeta

U Sremu, tako blizu a tako daleko! Mala Remeta postaje sve poznatija po jabukama, vinogradima, dobrom vinu i ukusnom zalogaju


Rubrika: Vrela jela
Postavljeno: 31.07.2014

Arača i Novi Bečej

Za sve one, koji misle da su impozantne ruine gotičkih crkava atrakcija isključivo britanskih pejzaža, predstavljamo jednu upravo takvu destinaciju i to na samo 110 km od Beograda i 58 km od Novog Sada


Rubrika: Vrela jela
Postavljeno: 13.07.2014

Čarda Tiha Tisa

Naše današnje gastronomsko putovanje vodi nas u jedno od najživopisnijih mesta Vojvodine, Čurug, gde će nas na samoj obali Stare Tise u Ribljoj Čardi Tiha Tisa ugostititi naši domaćini porodica Vujkov


Hotel Fantast

01.07.2014

KRČMA ULIKA – Rovinj, Istra

20.06.2014

Hotel Premier Aqua

07.05.2014

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:



Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: