Ekskluzivno

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

Ponovo u C segmentu

Trijumfalni povratak?

Pre bezmalo osam godina, Nissan je odustao od C segmenta, maksimalno se posvetivši „krosoverima“. Novi Pulsar označava povratak na scenu, sa koje se povukao nakon neuspeha modela Almera

Da li vam ime Pulsar znači nešto? Ukoliko ne, recimo da se upravo tako nazivala Almera u Japanu, sve do 2006 godine, kada je prestala proizvodnja. Uostalom, ukucate li u Googlu Nissan Almera 2014., pojaviće vam se Pulsar! U međuvremenu, na određenim tržištima mogla se pronaći i „rugoba“ poznata pod imenom Tiida, koja je prošla toliko nezapaženo, da je ne vredi ni spominjati.

Dakle, nakon što su Qashqai i Note praktično inaugurisali dva nova segmenta, ostvarivši uspeh koji je malo ko očekivao, Nissan je odlučio da se ponovo okuša u „golf“ klasi. Posve nenadano, znajući kakvu su sudbinu imali „klasični“ modeli, tipa Almera, Primera (limuzina) i Tino (minivan). Osim toga, pored igrača kakvi su spomenuti Golf, Focus, Astra, 308... , kao i još desetak talentovanih konkurenata, zaista ne vidim kako se anemični Pulsar može izboriti za mesto pod suncem!? Jer, zašto ne reći odmah, spoljašnjost ovog Nissana ne impresionira previše, što u startu može odbiti potencijalno zainteresovane kupce. U suštini, poprimio je forme novog Qashqaija, koji kao da je „zgnječen“ za desetak santimetara.

Kvaliteti koji se nevide na prvi pogled, dolaze do izražaja čim se smesti u unutrašnjost, odnosno pređu prvi kilometri

Preuzet je dakle aktuelni stilski izraz, sa velikim „V“ na prednjoj masci, koje okružuje znak proizvođača. Slična je i zadnja svetlosna grupa, no ni tako ne privlači veću pažnju, kao da se ne radi o potpuno novom vozilu. Stiče se utisak već viđenog, iako su proporcije pomalo neuobičajene u segmentu. Sa 1,52 m visine i 4,39 m dužine, jedan je od najvećih u kategoriji, posle Mazde 3 (4,46 m) i Lancie Delte (4,52 m). Golf 7, sa kojim smo povukli par paralela, kraći je za čitavih 14 cm, i što je još važnije, Pulsar se može pohvaliti rekordnim međuosovinskim rastojanjem. Čitavih 2,7 m (Golf 2.63 m), što znači da je i platforma pozajmljena od Qashqaija. Kvaliteti koji se ne vide na prvi pogled, dolaze do izražaja čim se smesti u unutrašnjost, odnosno pređu prvi kilometri.

Prijatno iznenađenje
Iako se ni enterijer ne može pohvaliti posebnom orginalnošću, prijatno nas je iznenadio. Kao u poznatom refrenu hita iz daleke 1966. godine „Black is black“ španske grupe Los Bravos (ne, nije greška, nisu u pitanju ni Englezi ni „Ameri“), enterijerom caruje crnilo. Od podnih obloga, pa do sedišta i komandne table, jedino su na upravljaču umeci i komande od metalizirane plastike! OK, bar se neće brzo „demodirati“ niti isprljati, a i deluje prilično elegantno, posebno noću, kada se upali unutrašnje osvetljenje.

unutrašnji prostor,
udobnost,
diskretan i ekonomičan motor,
serijska oprema

anemična unutrašnjost,
ponuda agregata,
modularnost prtljažnika

Pored Pulsara, čak nam se i ultrakonzervativni Golf učinio „gej“! Srećom, kvalitet materijala je posve korektan, kao i nivo završne obrade. Pravi „Japanac“, sa francuskim genima... Rekao bih negde između Renaulta Megane i Golfa, na nivou Peugeota 308. Ergonomija je bez veće zamerke, dok logično postavljene komande ne zahtevaju vremena za adaptiranje. Sam dizajn ne budi nikakve posebne emocije, nakon nedelju dana probne vožnje imali smo utisak da ga poznajemo godinama. To nas ne sprečava da pohvalimo velike i pregledne analogne instrumente, kao i bogat meni putnog računara. Mesta za odlaganje sitnica ima dovoljno, mada bi udubljenja i boksovi mogli biti prostraniji. Bez pretenzija za ozbiljnijim uporednim testom, navedimo samo utiske koje smo stekli za upravljačem Golfa 7. Kome je do „beton“ imidža, pa ukoliko hoćete i opšteg kvaliteta, nema dileme, „dojčer“ je neprevaziđen. Odiše ozbiljnošću, prirodnim autoritetom, retkim u segmentu. Sve je u njemu upakovano u milimetar, ne samo Pulsar, već nijedan drugi model „generalista“ne može mu konkurisati na ovom polju! Da, samo Pulsar poseduje neke druge argumente, kao što je raspoloživ unutrašnji prostor, na kome mu mogu pozavideti i predstavnici iz D kategorije. Potpuno suprotno od Golfa, gde je vozač „opkoljen“ masivnom komandnom tablom, za upravljačem Pulsara se oseća komotno. Osim toga, komande su znatno mekše, o sedištima da ni ne pričamo. Kod Nissana poseduju i snažnije bočne oslonce, mada bi i ovde mogli biti bolji.

Napomenimo da se kod oba vozila radi o standardnim verzijama. No, ono po čemu se Pulsar distancira od konkurencije pre svega je prostor na zadnjoj klupi! Prosto neverovatno, bez obzira koliko da su „krakati“ putnici pozadi, njihova kolena nikada ne dolaze u kontakt sa naslonima prednjih sedišta. Iako ni Golf nije za potcenjivanje, ubedljivo je poražen, znatno manje po pitanju zapremine prtljažnika. Na oko, kod „Japanca“ deluje znatno veći, no cifre kažu da u njega staje 385 l (U Golfa 380 l), ali kada se obore zadnji naslon,i zapremina ide do 1.385 l (Golf 1.270 l). Problem, VW je mislio na policu sa dva nivoa, kako bi se dobila ravna površina, ne i Nissan. Osim toga, Golf ima znatno niži utovarni prag i poseduje veći ulazni otvor. Pronašli smo i prorez za skije, dok se Pulsar zadovoljava samo podeljenim naslonom na 2/3.

Jednostavan izbor
Da li zbog skromnih ambicija, ili u želji da smanji troškove proizvodnje, Nissan je ponudio samo dva agregata. Zaboravite na benzinski 1.6 iz kuće, novi 1.2 DIG-T/115 je, kao i u slučaju dizela, poreklom iz Renaulta. Dobro poznati 1.5 dCi/110 izgleda da je nezamenjiv... Zašto da ne, jer globalno uzevši korektno obavlja povereni zadatak, mada je za žaljenje što nije ponuđen i odlični 1.6 dCi/130. Odlično izolovan, sa prosečno dobrim perfomansama, u potpunosti zadovoljava porodičnu upotrebu.

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

Cena: Od 14.490 evra u EU
Motor: turbo dizel, redni/4, 1.461 cm³/common rail, 81 kW/110 ks pri 4.000 o/min, 260 Nm pri 1.750 o/min
Transmisija: na prednje točkove, M/6
Ogibljenje: napred MacPherson, nazad torziona osovina
Performanse: 0-100 km/h – 11,5 s, maksimalna brzina 190 km/h
Prosečna potrošnja: 3,6 l (fabrički podatak), 6,1 l (na testu), emisija CO₂ 94 g/km
Karoserija: hečbek 5/5, DxŠxV 4.387x1.768x1.520 mm, međuosovinsko rastojanje 2.700 mm, masa 1.382 kg, prtljažnik 385/1.385 l.

Najveća mana mu je slab odziv na gas ispod 1.500 o/min, što se najbolje ogleda kada se prerano pređe u viši stepen prenosa. Međutim, odgovara karakteru Pulsara, koji je veoma udoban i ne voli preterano temperamentnu vožnju. Mekano ogibljenje uspešno upija nepravilnosti puta, ali, kao takvo, nije predviđeno za obaranje brzinskih rekorda u krivinama. Ništa strašno, posebno jer sigurnost nikada nije dovedena u pitanje. Pulsar odlično drži zadatu putanju, u čemu mu pomažu perfomatni pneumatici Continental SportContact, od 17 cola. Najzad da neko odustane od „eco“ guma, sa malim otporom kotrljanja... Zapravo, nalazim da ovom Nissanu najbolje „leži“ autoput (hvala rekordno međuosovinsko rastojanje), gde u saradnji sa dugim prenosnim odnosima šestostepenog menjača, prosto guta kilometre.

Pri brzini od 150 km/h, motor se „vrti“ na samo 2.500 o/min, odnosno ima 3.000 o/min, ukoliko se pogura na 180 km/h. U ovakvim okolnostima pokazao se ekstremno ekonomičnim, jedva 5,2 l na 100 km. U gradskoj vožnji je znatno „žedniji“, no ni tada ne prebacuje 7-7,5 l. Ugrađen je serijski Stop&Start sistem, brz i efikasan, tako da se realna prosečna potrošnja kreće oko 6 l. To ne opravdava Nissan da ugradi retko mali rezervoar od 46 l (Golf 55 l, pa sve do 60 l kod francuskih predstavnika), sa kojim jedva da ima 700 km autonomije. Kad smo kod mana, spomenimo i nizak „nos“ vozila, odnosno plastičnu „suknjicu“ ispod odbojnika, koja grebe po asfaltu, čim se malo brže pređe preko „ležećih policajaca“.

Spoljašnjost ovog Nissana ne impresionira previše, što u startu može odbiti potencijalno zainteresovane kupce

Jednim pogledom

Karoserija

Udobnost

Izgled

3,6

Napred

4,4

Funkcionalnost

4,0

Pozadi

4,0

Kvalitet izrade

3,8

Ukupno:

4,20

Ukupno

3,80

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

4,0

Funkcionalnost

4,0

Performanse

3,8

Dizajn

3,6

Kočnice

4,4

Ponuda prostora

4,0

Ukupno:

4,06

Kvalitet materijala

3,8

Motor

4,0

Završna obrada

3,8

Menjač

4,0

Ukupno:

3,84

Cena

3,8

Prosečna ocena: 4,00

Ni agregat u Golfu nije nepoznat, praktično svi „sateliti“ grupacije VW ga koriste (Audi, Seat i Škoda). Recimo odmah, vredan motor, dovoljno diskretan i nadasve ekonomičan. Možda previše „mekan“ za ovako efikasnu šasiju, uz sasvim prosečne pefomanse. Naime, iz ove zapremine pojedini proizvođače izvlače znatno više od 105 KS i 250 Nm, zauzvrat ističe se velikom elastičnošću. Odziv na gas ovde je znatno bolji u nižim obrtajima, čak i ispod 1.500 o/min. Za žaljenje je što je u sprezi sa samo petostepenim menjačem, ruku na srce nemački preciznim. Kome je ovo malo, može se poručiti i sa automatskim DSG, sa sedam prenosa i duplom spojnicom. Sve u svemu, motor koji će ispuniti očekivanja većine prosečnih vozača, posebno kada je reč o potrošnji. Prosečna isto tako jedva da dostiže 6 l, odnosno i znatno manje na otvorenom putu. U ponudi je i još ekonomičnija, tj čistija verzija 1.6 TDI/110 BluMotion (85 g/CO2), sa šestostepenim ručnim menjačem.

Ništa nije zaboravljeno
Kad se već ne može, kao u slučaju Golfa i ostalih konkurenata, nadmetati širokom ponudom agregata, Nissan je odlučio bogato opremiti svog pulena. OK, već su najavljeni snažni 1.6 DIG-T/ 190 KS, kao i rasni sportista Nismo (spominje se 275 KS), no sigurno je da ni jedan ni drugi neće bitnije uticati na prodaju.

Oprema verovatno hoće, posebno jer već prvi završni nivo, nazvan Visia, poseduje; Stop&Start, ESP, merač pritiska u gumama, manuelni klima uređaj, četiri električna podizača prozora, centralno zaključavanje sa daljinskom komandom, električno podešavanje retrovizora, LED dnevna svetla, naslon za laktove između prednjih sedišta, deljivu zadnju klupu, putni računar, kolor ekran od 5 inča, regulator i limiter brzine, CD-MP3 auto radio sa komandama na upravljaču, Bluetooth, USB priključak...

Najnovija tehnologija prisutna je kod viših paketa opreme, pa se tako voženi Connect Edition (iznad njega je još Tekna) može pohvaliti sistemom sa četiri kamere, kako bi ostvarila preglednost od 360°. Zgodno prilikom parkiranja i za izbegavanje zamki koje se ne vide kroz retrovizore. Navedimo i autonomni sitem za kočenje, sa detektorom smeštenim ispod prednjeg branika, kao i još jedan, nazvan“Nissan Safety Shield“, koji podrazumeva nadzor „mrtvog ugla“, signalizaciju ukoliko napusti svoju traku i detekciju objekta u pokretu.

Šta sve poseduje Golf i u kom paketu, nećemo navoditi, iz prostog razloga što bi trebalo par strana teksta. Uz to, svako poređenje je apsurdno sve dokle je cena Pulsara nepoznata za naše tržište. U zemljama EU je veoma konkurentna, konkretno u Francuskoj počevši od 14.990 evra. Da, samo konkurenti su ponuđeni kupcima u svim oblicima karoserije (kupe, karavan, često i minivan), dok će se po svemu sudeći Pulsar zadovoljiti samo „hečbekom“. Malo, upravo kao i sa agregatima, što je teško razumeti ukoliko se želi nadmetati sa tenorima u segmentu. Šteta, jer iskreno govoreći, na kraju se pokazao znatno boljim nego što smo očekivali. Ukoliko povratak na scenu i nije trijumfalan, svakako je na velika vrata.

Mekano ogibljenje uspešno upija nepravilnosti puta, ali, kao takvo, nije predviđeno za obaranje brzinskih rekorda u krivinama
Tekst i slike: Perica Rajković
20482
Postavljeno: 14.07.2015

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

MunzeLjux
14.7.2015 00:52
14
1

Ju, naopako. Jel to gospodin Rajkovic pokazuje nekakvu duzinu?

loeb-np
14.7.2015 06:04
7
10

dobar!!! :-) molim redakciju da jednom urade test hatch-eva, C4, Megane, 308, golf 6 itd TO BI BILO SUPER

Реалан
14.7.2015 08:37
12
7

Јесу ли они видели дизајн Mazde 3? Смешно изгледа наспрам ње!

Bobo
14.7.2015 08:38
13
3

Izuzetno udoban, svi se testeri sa tim slazu, neverovatno prostran, vrlo stedljiv, solidnog kvaliteta i dobro opremljen, ali kako autor teksta kaze dizajnerski neubedljiv, sto bi se reklo dosadan,Delimicno i zato sto je ovo model koji je u svetu nasledio Tiidu-Pulsara-Almeru(kako gde se zove ta "rugoba") prethodne generacije jos 2012.godine.Za Evropu su uradjene neke sitnije promene na masci, svetlima i centralnoj konzoli, a moj licni utisak sa fotografija je da su omasili temu, jer bih rekao da je americko-azijska varijanta bliza nasem ukusu.Inace prethodna Tiida je takodje bila verovatno sampion u prostranosti, takodje smatram da je "rugoba", ali, ne da nije prosla neubedljivo, vec se 2011. i 2012. prodavala bolje od Golfa, po kojem se ova klasa cesto naziva.Zajedno sa sedan varijantom, prodavala se godisnje u oko 800 000 primeraka.

@loeb-np
14.7.2015 09:22
8
5

Nema potrebe da dupliraju testove - Megan = Pulsar
Motor, sasija, a verovatno i fabrika je ista

Laserb
14.7.2015 10:17
7
5

Svidja mi se napred.
Svidja mi se i što ima veliki međuosovinsku raspon.
Japanac je , znači kvalitetan je, ali ovo je školski primer kako kvalitet mora da košta, a to kažem zbog Megana.
Koliko je Pulsar kvalitetniji, toliko je i skuplji.
Ja bih voleo uporedni test sa Meganom.
Najveća zamerka mi je enterijer Pulsara, boje, linije, oblici, osećao bih se kao u Nissan Almeri iz 1996.

Bobo
14.7.2015 10:48
9
2

Nema potrebe da ga poredis sa Meganom, Megan je auto iz 2008. godine, a ovo je prvi Nissanov auto na zajednickoj CMF platformi, nastao 2012. a tek sad stigao u Evropu.Ovo je duza, sira i adaptivnija platforma.Znao sam da ce ti se dopasti, ovo je japanska "Skoda".Solidne izrade, dobro se vozi, prostora i previse za moj ukus, a anemican do bola.

Hans
14.7.2015 11:14
15
6

A zasto stalno poredjenje sa Golfom? Ispade da je najbolji auto u kompaktnoj klasi, a nije. Mislim, jeste najbolji ali samo za fanove.

Japanac?
14.7.2015 11:40
13
2

Ovaj je auto japanac koliko i Seat!
Proizvodi se u spanskoj fabrici, motor je iz Dacia/Renaulta, ali ako nekom natpis Nissan daje (laznu) sigurnost da je platio kvalitet - samo napred!

asd
14.7.2015 11:44
12
9

Po meni ovaj auto odlicno izgleda. Ukusi su razliciti ali nekako mi se cini da je novinar previse paznje dao svoj subjektivnom misljenju o izgledu. Kao nekoga ce izgled u statru odbiti? Brale, pa ne premisljaju se kupci izmedju ovoga i Aston Martina nekog ili Porsche Panemere!!! Za svoj segment izgleda ODLICNO!!!

peki
14.7.2015 12:39
10
2

@Munze bas si me nasmejao :-)
Nego moram da izrazim nezadovoljstvo jer poredenje sa Golfom nije potrepljeno fotkama? Ja se ubio da ga islikam u istim pozama kao Pulsar, opet ce se naci neko da ospori autenticnost...

Peki
14.7.2015 12:50
12
2

@asd naravno da sam subjektivan, znas kako Kazu Francuzi ô bojama i ukusima se ne raspravlja... 1
Ali kada se sa potpuno novim modelom vozikam jednu sedmicu i niko me ne zaustavi niti se okrene za njim Opravdano se mozemo zapitati zasto je tako?

don
14.7.2015 13:23
9
9

nisan a kvalitetan? ima jedna primera! hehe
Nisan i dizajn? Golf i dizajn?
Dobro, dokle ce ljudi kupovat rugobe.
Pa ovaj je zastario po svim segmentima. Unutrasnjost je ocajna.Ma...bjez..ne znam samo ko uopce i vozi nisana, posebno u ovoj kategoriji vozila.

asd
14.7.2015 13:32
7
7

@peki

To je zato sto Nissan ima slab Marketing u Evropi.
Sta reci za novi Audi Q7? Sta reci za sve nove BMW modele, ruzno je slaba rec sa izuzetkom serije 6? Seat bljutav po obicaju, mislim ako bi krenuli od brenda do brenda svi imaju u ponudi neki model koji je estetski u najmanju ruku "cudan". Ali pitanje te neke prepoznatljivosti je stvar Marketinga. Najbolji primer je Subaru. Potpuno nepopularan u Evropi, ali ne zato sto su im modeli nekonkurentni vec jednostavno nemaju marketing i ne trude se na Evropskom trzistu, ista situacija i sa Nissan-om. Da nisu napravili Juke odavno bi i otisli sa Evropskog trzista. Taj model ih je zadrzao da imaju kakvu takvu prodaju.

ja
14.7.2015 16:30
5
5

Meni je strasno koliko je ovaj model sterilno dizajniran, pogotovo unutra. Moze biti najkvalitetniji na svijetu, ne bih ga pogledao.

ss
14.7.2015 18:30
8
1

auto izgleda veoma korektno, samo me zanima koja ce cena da mu bude...
a zanima me da ljudi koji su ovde itekako aktivni da mi kazu koji je po njihovom misljenju najbolji auto iz ove klase... hvala unapred

Milan 2
14.7.2015 18:54
4
1

Skoro ga kratko vozio, nista narocito, sve mi nekako ta zavrsna obrada deluje kilavo i svileno. Jedino vredno hvale je sad vec legendarni motor.

otac Makarije
14.7.2015 22:18
4
1

"Najveća mana mu je slab odziv na gas ispod 1.500 o/min, što se najbolje ogleda kada se prerano pređe u viši stepen prenosa ...
...zauzvrat ističe se velikom elastičnošću. Odziv na gas ovde je znatno bolji u nižim obrtajima, čak i ispod 1.500 o/min."

Peki ??? Pomagaj :)

Milan 1
14.7.2015 22:57
2
1

Izuzetno udoban, svi se testeri sa tim slazu, neverovatno prostran, vrlo stedljiv, solidnog kvaliteta i dobro opremljen, ali kako autor teksta kaze dizajnerski neubedljiv, sto bi se reklo dosadan
Izvini bobo morao sam du uzmem odlican citat, kako si ga opisao ovo je auto za mene kad bih uzeo C klasu. Jos 2500 o/min na 150, jos samo da je 1,6 od 190KS. Super, treba mi vozilo ovakvih karakteristika u D segmentu.

mivec
15.7.2015 00:13
4
0

auto mi nije nesto posebno zanimljin.. verujem da ce biti kvalitetan a ponuda motora je bas ono sto se najvise prodaje. Spoljasnji dizajn mi je dobar, ali iako uvek volim napomenuti da dizajn meni licno nije presudna stvar, ova unutrasnjojst je totalno promasena. Bukvalno gledajuci slike rekao bih da je to model star 10 godina, a ja to ne mislim cak ni za modele za koje drugi cesto slicno govore. Od sedista, centralne konzole, instrument table, ukupnog utiska.. Kao da su iz magacina uzeli neke delove prethodnih modela i spojili u tom enterijeru.

Hans
15.7.2015 08:38
7
3

@ss Meni smeta da se uporno u vrh gura Golf. Recimo da su u startu od njega bolji A3, Serija 1 i A klasa. Ok, jesu dosta skuplji. Kod ovih koji nisu "premium", po dinamici i kvalitetu voznje je bolji Focus, po udobnosti je bolji Megane, po ponudi prostora upravo Pulsar. Sve je relativno.

Peki
15.7.2015 09:56
5
1

...zauzvrat ističe se velikom elastičnošću. Odziv na gas ovde je znatno bolji u nižim obrtajima, čak i ispod 1.500 o/min."

Otac Makarije pozdrav iz Srbije, ovaj citat odnosi se na Golf

Paprikar
15.7.2015 10:14
6
11

@Hans
Iako preferiram nemacka vozila, Golf jeste bolje vozilo u svakom pogledu, osim imidza, od premijum trojke. A evo i objasnjenja: osecas se manje prevareno jer iako je Golf najskuplji u toj klasi (znaci nepremijum) ti dobijes vise za ulozeno od motorizacije/performanse, preko mesta u enterijeru i gepeku, do opreme, nize cene, i dobre preprodajne vrednosti.
Ako je Megane najudobniji, onda ti druze nisi se vozio u drugim modelima, to je zasigurno!

otac Makarije
15.7.2015 10:37
6
0

Peki
U, greška moja u čitanju i razumevanju, iskreno izvinjenje moje ...
Ali, kaniš li ti to nama reći da je „po tvom razumevanju“ 1.6 TDI „elastičniji“ u nižim obrtajima od 1.5 DCI?
Ja sam, recimo, o (ne)elastičnosti tog Fau-Vau agregata, čuo sve najcrnje ( a o istoj osobini 1.5 DCI sve najbolje ), uz napomenu da ih nikada nisam vozio, pa ne znam „iz prve ruke“ ništa

ss
15.7.2015 18:10
4
2

@paprikar
mislim da se nikako ne osecam manje prevarenim ako kupim golfa jer mozr da se dobije dosta vise prostora, udobnosti i svega ostalog za iste ili manje pare... takodje mu ni kvalitet izrade nije nista bolji od npr. mazde 3, lacie delte (koja je moj favorit u ovoj klasi u svakom mogucem smislu).... a postoje i jeftiniji modeli koji su udobniji, veci i sa boljom opremom za isti novac, naravno po mom misljenju... ali "cuvenim" golfom se kupuje status u drustvu... :)

Paprikar
16.7.2015 08:16
3
2

@ss
Nista ti druze nisi razumeo u mom komentaru!
Rekao sam da kupujuci Golfa manje se osecas kao ovca za sisanje nego onaj koji da novac za premijum trojku u C-segmentu, jer Golf je bolji u prakticno svim oblastima.

Bobo
16.7.2015 10:09
8
4

Golf niposto nije ruzan.Mozda je ljudima dosadio VW izgled.Medjutim, kada se pojavio Golf 1, sedamdesetih bio je ubedljivo najlepsi predstavnik c segmenta, vrhunac italijanske skole dizajna.To je bilo vreme kada se sa oblina i hroma, prelazilo na pravougaonike i plastiku(koja je do tada bila rezervisana samo za skupe sportske automobile, jer njena proizvodnja nije bila jeftina).Sa uskom kabinom, sirokim tragom tockova, on je bio pojam lepote.Okrugli farovi, crna plasticna unutrasnjost asocirali su na porsche.Dolazak druge generacije desio se u vremenu kada je aerodinamika postala prioritet, kada su svi poceli da suzavaju noseve, da zaobljavaju ivice i d podizu "guze".I tada je Golf izbacio neverovatno lep dizajn za kojim su se svi okretali, siroki trap, ekstremno podignuta zadnjica, uvlacenje oluka,(crni plasticni slivnici duz krova i sajbne su bili bas sik).Pouzdanost je bila sjajna, ali nije se Golf kupovao zbog toga, vec je zbog svog izgleda postao "musthave").Posebno je bio originalan GTI sa kariranim detaljima opreme za golf.Klinci tog vremena, vozaci pocetnici mastali su o njemu(govorim i o sebi),jedini konkurent mu je bio "suza", ali samo dizajnerski, a po imidzu, kecu "alfasud", a dvojci "33-ka".Treca i cetvrta generacija su takodje bile dobre, ali nisu bili trendseteri, zato sto je trojka previse asocirala na redizajn dvojke, a cetvorka je bila nastavak u istom smeru(sa izuzetkom velikih tockova koji su postali trend zahvaljujuci upravo "Golfu").Petica se poprilicno udaljila od smisla koji je imao "Golf", sa dizajnom koji je u 307icidobio gotovo blizanca, zato mislim da je sestica bio neophodan korak, ali mislim da je sedmica ubola pravo u metu.Spoljasnjost je tacno evoluirala u Golfa 21.veka, sirok, stabilan, svetlosni sklopovi i gril vuku na korene Golfa, unutrasnjost sa sjajnom polocom u koje su uglavljeni instrumenti ima jasnu vezu sa jedinicom.Ne mislim da je Golf ni statusni simbol osim na balkanu, ni najudobniji, ni najpouzdaniji ni najprostraniji ni najstedljiviji auto na svetu.On prosto ima jedan od najboljih "imidza" danasnjice, doslednost i istoriju svog dizajna.Zato je on etalon.Imidz je u stvari kljuc njegove dobre prodaje i preprodaje.Retko kad je i demode.Drugi su menjali dizajn drasticno, menjali su ime, menjali imidz u skoro svakoj generaciji.Golf nije.Reno 11,na primer, kasnije 19, pa Megan u svim generacijama ima nizu i izduzeniju liniju od Golfa, sirok c stub i to je sve.Sve ostalo, kao da je delo potpuno razlicitih brendova.Slicno je i sa Fiatom,Fordom, Pezoom,Citroenom, Koreancima.Jedino jos Korola, kao "tanak" klasican sedancic, sa "punim "c stubom i svetlosnim sklopovima niskim i sirokim napred i nazad ima koliko-toliko prepoznatljiv dizajn i doslednost.Njoj se takodje izleti(ali uglavnom za evropske verzije) sa promenom dizajna nisu isplatili.

Ružni
16.7.2015 11:08
8
2

@ Bobo
Imidž VW da, ima udela u prodaji, ali imidž se gradi kvalitetom, zapravo postojanošću kvaliteta. Tek po nekom parametru Golf je vrh klase, i to važi za svaku generaciju kada gledamo parametre svaki posebno, ali zaokruženo i kao celina je uvek u vrhu. Sve mu je na 90-95%, dok kod konkurenata ima stvari koje idu na 98% ali zato neke druge padaju na 60%, kao kod ovog Nisana. Zato su mi uvek pasovali kao auti za svaki dan dok kod gotovo svakog konkurenta ponešto važno fali i mislim da nisam usamljen u tom mišljenju što pokazuju prodajni rezultati.

Hans
16.7.2015 16:19
6
9

Golfa mogu kupiti samo oni koji su sasvim obicni i dosadni. Tacka.

Rikošet
16.7.2015 16:53
9
1

Logika taksiste: uzmem Golfa gazim ga 100, 200, 300, 400 hiljada... odem limaru i mehaničaru on ga ušminkaju, skinem presvlake sa sjedišta, mjenjača, vratim mu originalnu ručicu mjenjača i pedale, vratim mu sat na 180.000 Km, bacim ga u oglase i one ode za dan, dva... po cijeni koju sam odredim. Kupim Nissana vozim ga 100, 200, 300, 400 hiljada... odem limaru i mehaničaru oni ga ušminkaju, skinem presvlake sa sjedišta, mjenjača, vratim mu originalnu ručicu mjenjača i pedale, vratim mu sat na 180.000 Km, bacim ga u oglase... Mjesec, dva, tri niko ne zove. Prođe i godina dok ne naleti neka "budala". Kad dođe da pogleda Nissana, ja ga izljubim, odvedem ga na ručak, častim pićem, razmjenimo brojeve, dam mu Nissana na probu sedam dana, spustim mu cijenu, dam mu zimske i ljetnje gume, nove presvlake, lance, ratkape, člansku kartu u Nissan klubu, plus mu obećam doživotnu vožnju taksijem u pola cijene... Pristao bih i da mu budem kum, samo da ga kupi...
Naravno sve ovo je parodija, ali i naša stvarnost. Golf odavno nije automobil, on je investicija... I taj status odavno nema veze sa njegovim kvalitetom... Pulsar i slične automobile kupuju oni koji ne razmišljaju puno na šta troše pare, a Golfa oni koji prvenstveno žele da ih sigurno investiraju... Naravno ovi drugi će uvijek biti u većini. Zaključak: nema više veze da li je Golf najbolji ili nije u klasi, jer je on stekao status najbolje investicije, postao je "mjerilo" vrijednosti... naravno dok ga ne ukradu :)

pecagt
16.7.2015 17:16
6
3

paprikar,ako je tebi golf UDOBNIJI od bilo kog auta u klasi,pre svega od megana,onda ti nikada nisi ni video ni jedan auto te klase....

ss
16.7.2015 17:52
4
5

kad sam video ovu ilijadu i odiseju napisanu iznad mrzelo me je da citam...:)
@Hans, delim tvoje misljenje... oni koji ne znaju sta zele, uzmu golfa...

Milan
16.7.2015 22:39
9
3

golf je najbolji jer je uravnotezen, ni u cemu nije medju najgorima. Focus II je bio vise golf i od samog golfa i zato veoma uspesan, potpuno mi je nejasno zasto je ford promenio filozofiju i sam sebi srusio prodaju. Nissan sa dobrim odnosom ulozeno/dobijeno ima sanse za uspeh, neavangardan dizajn nece odbiti njegovu ciljnu klijentelu kao sto i "dosadni" golf ne odbija svoju.

Paprikar
17.7.2015 08:04
5
0

@pecagt
Gde sam napisao da je Golf udobniji od Megana?
Bio bih zahvalan ako bi me citirao.

Synyster
17.7.2015 15:39
4
1

@Milan,
Po cemu je to Focus II bio uspesan? Golf ga je redovno ubijao po prodaji 2:1.

Nemanjica
17.7.2015 19:58
3
7

Haha, golf, kakav crni golf, anemicno-bezlicna-konzervativna masa lima, namenjena, iskljucivo ljudima bez iole svog identiteta i duha!

Milan
19.7.2015 10:06
2
1

@Synyster
Spram focusa III razlika je vise od 2:1, za vreme trajanja II razlika je bila 1, 5: 1. Mnogo vaznije sto II nije imao vecu manu.

Klas
19.7.2015 12:32
0
1

U BiH se Pulsar prodaje vec 10 mjeseci. Cijena dizela u drugom paketu opreme sa metalik bojom je 19 500 evra. Medjutim, to je samo 1500 evra jeftinije od Qashqaia sa isto 110 ks i takodje u drugom paketu opreme. A sto je zanimljivo, u QQ taj isti motor isto trosi, a ima bolja ubrzanja?! Nije ni cudo sto se i u Sarajevu i Qasqai i Juke odlicno prodaju, a dva Pulsara mjesecima stoje u salonu.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: