Ekskluzivno

Nissan Leaf

Iako se još ne nazire kraj epohe crnog zlata, automobilska industrija priprema alternativu nafti

Tiha revolucija

Proglašen 2011-te automobilom godine, pre nego li je uopšte komercijalizovan, Nissan Leaf prvi je velikoseriski električni automobil. Možda baš zbog toga, pokazao se znatno superiornijim od jedina dva konkurenta, Renaulta Fluence Z.E i Citroena C-Zero

Umesto klasične ručice menjača poseduje lepo oblikovan "džoistik" koji se, prilikom polaska, povlači ka sebi

U Nissanu su prelomili, budućnost je na električnim automobilima! Dok se konkurenti "zamlaćuju" raznim hibridnim varijacijama, Nissan je investirao 4 milijarde evra, kako bi (zajedno sa strateškim partnerom Renaultom), bio prvi na ovom polju. A zašto ne reći odmah, Leaf je sasvim zreo proizvod, koji daje nadu da će električni automobili u bliskoj budućnosti biti sve brojniji. Jeste da i dalje ima mnogo skeptika, koji će se prisetiti kako se pre pedesetak godina verovalo da će automobili leteti, no ovoga puta zaista smo na pragu jedne nove epohe. Evidentno je da autonomija i cena i dalje prestavljaju najveću prepreku, no sa vremenom, prva će sigurno rasti, a druga opadati. Bilo kako bilo, Leaf zaslužuje pažnju, što znači da titulu automobila godine nije dobio samo na lepe oči. Dobro, ni dizajn nije zapostavljen, mada moramo priznti da je pomalo nesvakidašnji. Kombinacija neo-retro stila, neće se svima dopasti, ali ukoliko je verovati mišljenu brojnih kolega i poznanika, zahvaljujući orginalnim detaljima, bolje izgleda uživo nego li na slikama. Navedimo samo svetlosne grupe napred i pozadi (u LED tehnologiji), koje "strče" izvan karoserije, dok je na sredini "haube" poklopac, ispod koga su utičnice za brzo i sporo punjenje baterija. No kako je izgled stvar ukusa, najbolje je da sami procenite, recimo samo da je sa 4,45 m, jedan od najdužih hečbeka u C segmentu.

Zamišljen i realizovan kao 100% električni automobil, Leaf impresionira "svemirskim" detaljima
Detaljnije informacije, mogu se dobiti sa velikog ekrana na centralnoj konzoli, koji je ujedno i GPS

Futuristički enterijer
Zamišljen i realizovan kao 100 % električni automobil, Leaf impresionira "svemirskim" detaljima. Umesto klasične ručice menjača poseduje lepo oblikovan „džoistik“ (hod od par milimetara), koji se, prilikom polaska, povlaći ka sebi. No pre toga, treba dati kontakt, jednostavnim pritiskom na dugme start (ključ "slobodne-ruke"). Par sekundi kasnije, uz prijatnu “kosmičku“ melodiju, pale se kontrolne lampice i instrument tabla. Ništa naravno od klasičnog obrtomera i brzinometra, pre bi se reklo da smo ispred ekrana jednog računara. Centralno mesto zauzimaju pokazivač autonomije i temperature motora, pardon baterija (da, da i one se zagrevaju), uz numerički ekonometar. Slične, ali još detaljnije informacije, mogu se dobiti sa velikog ekrana na centralnoj konzoli, koji je ujedno i GPS. Ovaj će Vam pored ostalog locirati najbliži parking sa "štekerima", odnosno parking sa (još uvek retkim) automatima za brzo punjenje. Isto tako, grafički vam pokazuje na karti zonu koju možete dostići, sa aktuelnim kapacitetom baterija. Vozač ima pravo i na personalizovanu potrošnju, u znaku jelkice, koja, ukoliko se ekonomično vozi, polako raste, pre nego li dostigne maksimalnu visinu.

Po svemu ostalom, Leaf je u potpunosti na nivou najboljih predstavnika u kategoriji, što znači da je unutrašnjost veoma prijatna, a raspoloživi prostor dovoljan za 4-5 odraslih osoba (rekordni međuosovinski razmak od 2,7 m). Kako su baterije smeštene u pragovima, čak je i prtljažni prostor sasvim prihvatliv (nekih 350 dm3), iako su forme prilično bizarne. Izuzetno je dubok, dok je iza zadnjih sedišta ogromni prag, zbog čega nema nikave svrhe oboriti naslone.

Da bi se litijumske baterije kompletno napunile, klasičnim priklučkom od 220 V, potrebno je pauzirati 7-8 časova

Perfomanse za primer
Sa 109 KS, i pre svega obrtnim momentom od 280 Nm, raspoloživim odmah po polasku, Leaf u startu ostavlja iza sebe znatno snažnije konkurente. Ovo pod uslovom da je izabran mode "Drive", a ne "Eko", kada snaga opadne na nekih 70 KS. Sasvim dovoljno u svakodnevnoj upotrebi po gradu, posebno jer se time povećava autonomija za 20-25 %. Konkretno, to znači da se lako može preći do 150 km (Nissan navodi autonomiju od 175 km), pod uslovom da se ne uključe veliki potrošači, kao što je grejanje i klima uređaj. Mi smo ih koristili, no čak i tada može se računati na stotinak kilometara vožnje bez dopunjavanja baterija. Na prvi pogled malo, no osetno više u poređenju sa gore navedenim konkurentima, Fluence Z.E i Citroen C-Zero. Da bi se litijumske baterije kompletno napunile, klasičnim priključkom od 220 V, potrebno je pauzirati 7-8 časova. Ukoliko postoje spomenuti automati za brzo punjenje, oni za vreme jedne duže kafe (pola sata) dostignu 80 % maksimalnog kapaciteta, što je sasvi prihvatljivo. A kada se dođe do "rezerve", dakle 15 km pre nego li se kompletno isprazne, snaga i perfomanse znatno opadnu (maksimalna brzina ograničena na 50 km/h). No pojedine zemlje, razvijaju stanice za brzo menjanje baterija (3-5 minuta), pozicionirane pored puta. U planu je i induktivno beskontaktno punjenje, pomoću magnetnog polja, kada vozilo treba samo parkirati iznad "stanice".

A koliko košta jedno punjenje kod kuće, pitate? Izračunajte sami, tako što će te pomnožiti maksimalni kapacitet baterija od 24 KWh, sa cenom jednog kilovata koji u francuskoj iznosi 15 evro centi. Dakle praktično gledajući za 100 kilometara vožnje, punjenje baterija košta oko 4,5 evra. Leaf se može programirati da koristi i jeftiniju struju, odnosno da se automatski uključi grejanje, 10-15 minuta pre polaska. Tako ne koristi energiju iz baterija, već iz mreže.

Stvar je dakle jasna, kome je ovo dovoljno za svakodnevnu upotrebu, biće u svakom pogledu zadovoljan. Osim perfomansi (lako i brzo smo dostigli brzinu od preko 160 km/h), za pohvalu je i ponašanje na putu. 200 kg baterija u dnu vozila, spuštaju težište, tako da se u krivine može ući iznenađujuće brzo. Iako je meko trimovan, to se ni malo ne odražava na voznu dinamiku, dok je udobnost sačuvana. Sam agregat je kompaktan i lagan, što limitira masu na prednjoj osovini.

Verovatno ne treba naglašavati da svoj doprinos opštoj udobnosti daje i sama koncepcija, parazitni šumovi potiču isključivo od kotrljana i vetra. Do brzine od 30 km/h, čuje se samo diskretno zujanje, odnosno prijatno "ding dong" u vožnji unazad, pre svega namenjeno pešacima i biciklistima. No kako je velika pažnja posvećena izolaciji i aerodinamičnosti, malo šta narušava crkvenu tišinu koja vlada u vozilu. Ne treba zaboraviti ni lakoću sa kojom se vozi, posebno u otežanim okolnostima (gužve i zastoji), kada, osim što ne zagađuje, ne troši energiju u baterijama. Lišen prenosnih odnosna, ubzava linearno, bez karakterističnih cimanja prilikom promene stepena prenosa.

Skoro pa premijum
Kako bi opravdao cenu od 35.000 evra, doduše nižu za 5.000 evra u Francuskoj i pojedinim evropskim zemljama (ekološki bonus), Nissan nije štedeo na opremi. Sve što se poželiti može skoncentrisano je u jednoj jedinoj verziji, nabrojimo samo automatski klima uređaj, startovanje bez ključa, taktilni kolor ekran od 7 inča, GPS, kameru za vožnju unazad, električne komande za sva stakla i retrovizore (obaraju se), regulator i limiter brzine, automatsku električnu ručnu kočnicu, Bluetooth konekciju, LED svetla, aluminijumske naplatke od 16 cola..., kao i sve aktivne i pasivne sigurnosne siteme.

nepoznato zadovoljstvo u vožnji,
odmah raspoloživ maksimalni obrtni momenat,
perfomanse,
udobnost

autonomija,
cena,
izbor pojedine plastike na komandnoj tabli

Jedina opcija odnosi se na metaliziranu boju i solarni kolektor na krovu, kako bi se dopunila klasična baterija od 12V, rezervisana za elemente konfora. Leaf je inače osvojio maksimalnih 5 zvezdica u kreš testovima.

Ovako "nabildovan" gotovo da može opravadati spomenutu sumu, posebno ukoliko se upređuje sa predstavnicima u premium segmentu (Audi A3, BMW Serije 1...). Baterije su naravno uračunate (kod Fluence Z.E. se iznajmljuju), i imaju garanciju od 5 godina.

Šta reči za kraj, osim da Leaf vraća veru u električne automobile. Naravno da je autonomija i dalje nedovoljna za iole ozbiljnije putovanje, što samo po sebi nameće posedovanje još jednog automobila..., sa unutrašnjim sagorevanjem!

Za sada je tako ! Dok iz auspuha ne zadimi, necete daleko odmaći ! Naftni lobi još nije položio oružje ali je ozbiljno uzdrman! Osvajanje Libije će samo odložiti kraj i za koju godinu dodatno usporiti razvoj naprednih tehnologija!

Tekst Perica Rajković
Fotografije Perica Rajković
10813
Postavljeno: 22.02.2012

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

Anonymous
22.2.2012 10:40
12
3

Sjajan pokušaj Nissana, još uvek nije revolucionaran napredak, ali evidentno postoji. Bojim se da će mnogo vode proći Dunavom pre nego što "naftaški lobi" bude nateran da položi oružje. Ne zbog toga što će nafte još dugo biti na ovom svetu, i ratovi za nju će se voditi, već zbog toga što električni automobili moraju prvo da postanu nekih 500% efikasniji i mnogo više "user friendly", kako bi postali konkurenti "čađavim jednocevkama i dvocevkama". Da li neko razmišlja o tome koliku će cenu imati ovaj Leaf nakon recimo 3-5 godina kao polovan auto? Kome će ga vlasnik prodati (sa istrošenim baterijama na kraju svog veka trajanja)? U Srbiji bojim se nikome ga neće moći uvaliti.... za EU ne znam. A platio ga je 35.000 €, dok običan auto kupiš za manje para, voziš, održavaš, plaćaš gorivo na kraju prodaš i sabereš koliko te je zaista koštao (tzv. "cost of ownership"). Na ovom testu padaju i dalje apsolutno svi E-automobili, hibridi su ionako "mrtvorođeni"...

asd
22.2.2012 16:09
9
1

@Anonymous
Slazem se 100%.

Takodje bih dodao da sledeci veliki industriski bum, napredak covecanstva ce biti upravo u pronalasku zamene za sus motore. Taj motor treba da bude mali, lak i snazan. Treba da ima varijante koje mogu da se koriste od motocikla do broda. Mislim da je sve do pronalaska tog motora cista glupost i marketing. A koliko treba naucnicima za ovakvo otkrice? Mislim ne manje od 50 godina. Manje bi vremena trebalo jedino ako je istina da su na zemlju padali leteci tanjiri pa da se na njima radi obrnuti inzenjering. (Ne salim se, ovo je veoma moguce). Sve u svemu, za korisnike ustede nece biti. Jer, hipoteticki i kad bi taj motor isao na vodu, drzave bi odrezale poreze. Primer imamo u Srbiji: ukinuli carinu na uvoz automobila, ali su poreze povecali do neba!

Bojan
22.2.2012 17:33
6
2

Elektricni automobil ima jos jednu osobinu koja se ne vidi na prvi pogled i u probnoj voznji. Obrtni moment motora je dobar, motor je gotovo savrsen, ali stepen prenosa je konstantno "peta brzina". On odlicno krece i odlicno ubrzava jer uvek ima maksimalni obrtni moment na raspolaganju, ali u ekstremnim situacijama kada treba da vuce neki teret ili da podje na velikoj uzbrdici, kretanje ce biti jako tesko. Ovaj automobil ne moze da "zaslajfuje" cak i na snegu ali ako je sneg dubok, on nece imati snage da se krece kao klasicni automobili. Mislim da bi bilo pozeljno da poseduje neki reduktor ili menjac sa 2-3 stepena koji bi s jedne strane popravili startnost, a s druge omogucili mu vecu maksimalnu brzinu, pa mozda cak i ustedu energije.

smt
22.2.2012 21:14
8
0

Mi ovo necemo u Srbiji voziti ni za sto godina, kad bi ga utako u struju pola grada bi ostalo bez nje kakve su nam instalacije:)))

maxy
23.2.2012 14:17
7
1

Nisam siguran koliko su električni automobili budućnost u autoindustriji. Glad za energijom svaki dan raste, a resursi za dobijanje električne energiju su limitirani. Uzmimo u obzir Srbiju, rezerve uglja i njegovo korišćenje predstavljaju okosnicu našeg sistema, a one se ubrzano troše. Sreća u nesreći jeste u tome što nam i privreda kilavo radi pa je potražnja za električnom energijom kako tako usporena i većim delom može da se podmiri iz sopstvene proizvodnje. Na zapadu situacija je malo drugačija jer oni više eksploatišu nuklearnu energiju, ali i to je ograničen resurs.
Alternative, obnovljivi izvori energije kao što su vetar, plima i oseka, energija vode, biogas, etanol, biodizel... imaju veoma ograničene kapacitete i u određenoj meri zahtevaju korišćenje resursa za proizvodnju hrane (zemlja i voda). Ukoliko se ne pronađu neki novi izvori jeftine energije (fuzija ili nešto drugo) mislim da automobilsku budućnost čekaju crni dani i da će se pažnja usmeriti pre svega na sredstva masovnog transporta koji će biti skup, ali opet jeftiniji od individualnog. Pre svega bi smo mogli očekivati u budućnosti ponudu raznovrsnih izvora energije za pogon vozila od već postojećih benzina, gasa, dizela, etanola, električne energije pa do vodonika i ko zna čega još.
Neki će reći da je posedovanje ovakvih vozila jeftino, subvencionisano, isplativo na duže staze..., ali kada ovi automobili postanu učestaliji na putevima nestaće i subvencije, a porsti troškovi eksploatacije kroz rapidno povećanje cene električne energije (veća potrošnja + izgradnja noce infrastrukture).
Sećam se vremena kad je glavni problem bio skupiti novac za kupovinu automobila, a ne za kupovinu goriva. Danas je situacija obrnuta.
Još jedna stvar koja se često kod čisto električnih automobila krije jeste da su i oni zagađivači jer je deo energije proizveden za njihovo pokretanje dobijen iz neobnovljivih izvora energije (ugalj, gas, mazut...).
Da ne budem pogrešno shvaćen ovo što rade nisan i drugi proizvođači na ovom planu je sasvim ok i u svakom slučaju treba podržati.

S70
23.2.2012 17:15
12
0

ja sam svoj stav o elektromobilima vec izneo i ne menjam ga i mislim da jemnogo bolji hidrogen

Bojan
23.2.2012 17:18
11
2

Elektricne energije trenutno nema dovoljno za voznju na struju iz mreze, i ako potraznja za njom skoci, skocice i cena, samim tim i ekonomicnosti vise nema, a nema ni ekologije zbog mnogobrojnih elektrana koje ce se otvoriti. Ja cesto ponavljam i insistiram da treba tragati za altrernativnim gorivima jer imamo razvijene toplotne motore, samo nam fali gorivo poput vodonika koje ima veliku energetsku vrednost, obnovljivo je i 100% ekolosko.

Vlado nk
05.3.2012 00:01
4
0

Obecava,ali je cijena jos uvijek dobro visoka....Bez autonomije od barem 200 km,nema nade za elektricna vozila,i ja mislim da ce se hibridi bolje prodavati,bar kod nas.Vodonik obecava,takodje.

Goran
04.8.2015 17:35
1
0

Sa razlikom u ceni između auta od 11 000 i ovog Nisana od 35 000 može da se pređe približno 260 000 km sa ovim prvim. E sad, na Nisanu treba plažati i tu struju, nije ni ona za džabe. Što neko reče, te baterije će sigurno vremenom da oslabe i šta posle? One su najskuplji deo automobila. Što se mene tiče ovo je prepreskupo.

Goran
21.7.2017 08:43
0
0

Da naravno podržavam ovakve inovacije, samo previše je nešto zapelo, predugo....?! Što se mene tiče za sada od svega je najrealnija i najpovoljnija varijanta na vodonik, tj, vodu. 300 e. je uređaj i smanjuje potrošnju za 30-60 % !

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: