MotoGP

Pregled prve polovine sezone

Tačno na polovini

Posle završene trke za Veliku nagradu Nemačke na Zahsenringu, koja je vožena 12. jula, MotoGP piloti i njihovi timovi su otišli na zasluženi odmor od četiri nedelje


Nalazimo se tačno na polovini 67. sezone najprestižnijeg svetskog takmičenja u brzinskom motociklizmu, iza nas je devet „gran pri“ trka, a takođe nas isto toliko očekuje u nastavku sezone. Ovo je možda i jedna od najzanimljivijih sezona od kako se vozi MotoGP. Prvi deo je doneo dosta uzbuđenja i dobar uvod u nastavak, tako da očekujemo da u drugom delu bude još dramatičnije i uzbudljivije.

U prvih devet trka MotoGP je svoje predstave odigrao u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, a samo otvaranje sezone desilo se na bliskom istoku. Po završetku predsezonskih testova sve je ukazivalo da će Honda nastaviti svoju dominaciju, a da će mladi, sad već dvostruki prvak sveta u MotoGP kategoriji, Mark Markez, nastaviti u istom ritmu. Jedinu nadu nam je davao Yamahin tim, da neće biti tako sve očigledno. Yamaha je napredovala kao i njen vozački tandem. Podsetimo da se Valentino Rosi vratio u tim 2013. godine i da je sezonu završio tek na četvrtom mestu, a glavni rival Markezu u toj sezoni je bio njegov timski kolega Horhe Lorenco, koji je izgubio titulu za samo četiri boda iako je imao dve pobede više u odnosu na svog mlađeg sunarodnika.

     
 

Stepenik, po stepenik „Doktor“ se vratio u igru, ignorisao je zle jezike i u ovoj sezoni broj „46“ ni jednog trenutka nije sišao sa prvog mesta u generalnom plasmanu Twituj ovo!

Prošlogodišnja sezona prošla je u Hondinoj demonstraciji sile, od 18 trka Honde su odnele pobede na 14, aktuelni branilac titule Mark Markez je pobedio u prvih deset, a do kraja sezone uspeo je da trijumfuje još tri puta. Yamaha je u drugoj polovini sezone pokazala da se Honda može pobediti i da 2015. godina može doneti promene. Najbolji od ostalih bio je Valentino Rosi koji se okitio vicešampionskom titulom i tako začepio usta svim onim „kvazi stručnjacima“ koji su ga u prethodne tri godine otpisivali i bacali u „staro gvožđe“.

Stepenik, po stepenik „Doktor“ se vratio u igru, ignorisao je zle jezike i u ovoj sezoni broj “46” ni jednog trenutka nije sišao sa prvog mesta u generalnom plasmanu.

Krenimo redom, onako kako je tekao prvi deo ove sezone. Pregled prvih devet trka mogli bi smo podeliti u tri poglavlja. Prvi deo bi se odnosi na prve tri trke i mogao bi da nosi naslov „Doktor ponovo otvorio ordinaciju“, drugi deo bi obuhvatio naredna četiri „gran prija“ i Lorencov teror nad ostatkom MotoGP karavana, a njemu bi smo dodelili naslov sa kojim je obeležena njegova prva pobeda ove godine „Lorencov udarac Torovim čekićem“, treći deo polusezone čine sedma i osma trka, ovde su se lomila koplja između Yamahe i Honde, Rosija i Markeza. Ovom poglavlju dodelili bi smo naslov „Rosijeve moto čarolije“, a kao podnaslov mogli bi smo staviti „Hondin Povratak“.

     
 

Prošlogodišnja sezona prošla je u Hondinoj demonstraciji sile, od 18. trka Honde su odnele pobede na 14 „gran prija“, aktuelni branilac titule Mark Markez je pobedio u prvih deset, a do kraja sezone uspeo je da trijumfuje još tri puta Twituj ovo!

Prvo poglavlje:
„Doktor ponovo otvorio ordinaciju“

Ovako je sve počelo... Prva trka 67. sezone u MotoGP vožena je u noćnim uslovima, pod veštačkim osvetljenjem u Kataru na stazi „Losail International Circuit“. Kvalifikacije su nagovestile da je pred nama trka zbog koje će nam krv proključati u žilama. Svi smo videli da je Ducati napravio veliki napredak tokom predsezone ali niko nije očekivao da će Andrea Doviciozo nadmašiti Honde i Yamahe. Usledilo je drugo iznenađenje, a to je da je Dani Pedrosa uspeo da nadmaši svog timskog kolegu i zvaničnog branioca titule Marka Markeza. Oba Jamahina vozača nisu se proslavila tokom kvalifikacija, mada je Rosi pokazivao da ima odličan tempo za trku. Tako je i bilo, start sa osme pozicije, probijanje kroz gužvu, borba sa zemljacima, može se slobodno reći “Italijanska posla” i “Doktor ponovo otvara ordinaciju”, odnosi pobedu ispred Dovicioza i Janonea, sa dozom simbolike pobeđuje svoj bivši tim Ducati, sa kojim nije mogao dve sezone da stigne do pobede. Posle dugo vremena na pobedničkom postolju stajala su tri Italijana, dok je aktuelni šampion Markez morao da se zadovolji petom pozicijom, pošto je na početku trke napravio grešku i izleteo sa staze, praktično kao da je startovao sa poslednjeg mesta.

Runda dva, selimo se u Ameriku, nastavak sezone preko puta „velike bare“. Popravni ispit za šampiona, trka u Teksasu, i het trik za mladog Španca koji je dominantna sila na stazi „COTA“ od kako se boduje za šampionat sveta u MotoGP. Trka koju ćemo svi pamtiti po požrtvovanosti mladog šampiona, koji je bukvalno dotrčao do pol pozicije.

Markez pokazuje da planira da osvoji treću uzastopnu šampionsku titulu i to u direktnom obračunu sa svojim vozačkim uzorom Valentinom Rosijem. Setimo se da je velikom „Doktoru“ pošlo za rukom da se pet puta za redom okiti titulom svetskog šampiona po prelasku u kraljevsku klasu. S obzirom na to da je Španac osvojio naslov u svojoj debitantskoj sezoni i da je Honda u za nijansu boljoj formi nego Yamaha, ovakva očekivanja su bila sasvim realna.

Kvalifikacije i trka su završeni u skoro identičnom poredku, s tim što je Rosi tokom trke preoteo treće mesto Lorencu, Doviciozo je ponovo ponovo pokazao da bi Ducati ove godine mogao i do najvišeg stepenika pobedničkog postolja.

     
 

Start sa osme pozicije, probijanje kroz gužvu, borba sa „zemljacima“, može se slobodno reći „italijanska posla“ i „Doktor ponovo otvara ordinaciju“, odnosi pobedu ispred Dovicioza i Janonea Twituj ovo!

Spuštamo se malo niže, treća trka se vozi na južnoameričkom kontinentu u Argentini, gde dolazi do raspleta prvog poglavlja. Debakl za Hondu, posle osvajanja pol pozicije Markez završava trku pored staze, a zamena za operisanog Dani Pedrosu, fabrički test vozač Honde Hiroši Aojama neslavno završava i svoj drugi nastup.

Rosi ponovo startuje sa osme startne pozicije, u svom maniru se probija kroz gužvu, ponovo pobeđuje Ducati i Andreu Dovicioza i pokazuje da je klasa za sebe, „Rosi nije sa druge planete, već iz druge galaksije“. Tri podijuma, dve pobede, više nego dovoljno za sigurnu lidersku poziciju u generalnom plasmanu, prvi pratioci dvojac iz Ducati Corese tima, Dovi i Janone.

Drugo poglavlje:
„Lorencov udarac Torovim čekićem“

Četvrta runda, trka za veliku nagradu Španije na stazi Herez i početak Lorencovog doslovno rečeno „iživljavanja“ u naredne četiri trke. Spartanac osvaja pol poziciju, tradicionalno proslavlja pobedu, pobadanjem svoje zastave na stazu na kojoj je trijumfovao, a zakucava je „Torovim čekićem“.

Izgleda da je ovaj udarac, žestoko sve poljuljao, Rosi i Markez su to podneli stoički, ali su momcima u crvenim kombinezonima prvi put podrhtala kolena ove sezone. Prva trka u ovogodišnjem šampionatu, a da ni jedan Ducatijev vozač nije bio na pobedničkom postolju.

Odlazak na legendarni Le Man, donosi promene u kvalifikacijama, „Atomski mrav na pol poziciji“, ali na kraju trke „Spartanac je kralj Le Mana“. Lorenco je ponovo bio brutalan prema konkurenciji, Rosi uspeva da dođe do drugog mesta i tako ostane lider u šampionatu, a Ducati posle male krize ponovo na pobedničkom postolju, Doviciozo pobeđuje Markeza, a završava ispred drugog Ducatijevog vozača Andree Janonea.

     
 

Trka za Veliku nagradu Španije na stazi Herez je početak Lorencovog doslovno rečeno „iživljavanja“ u naredne četiri trke Twituj ovo!

Odlazak na veliku nagradu Italije u Muđelo donosi gomilu emocija, borba Ducatijevih pilota da preuzmu malo navijačke ljubavi koju tradicionalno italijanska publika daje samo svom „motociklističkom Bogu“ Valentinu Rosiju.

Ducati sija na kvalifikacijama u Muđelu, Janone napokon pobeđuje timskog kolegu i osvaja svoju prvu pol poziciju, drugo startno mesto pripada Lorencu, a treći je Doviciozo. Ipak „Lorenco je nezaustavljiv i na Muđelu“, rutinski odnosi pobedu na jednoj od svojih najomiljenih staza, koja je sveta zemlja za Rosijeve horde navijača. Janone junak dana, sa dislociranim ramenima uspeva da pobedi svog zemljaka kome publika kliče kao da je pobedio. Čast Honde odbranio je Dani Pedrosa zauzevši četvrto mesto, Markez ponovo odustaje, a kvarom motocikla otvara se serija problema za Andreu Dovicioza koji se do skora borio za mesto lidera šampionata.

Ponovo se selimo u Španiju, odnosno Katalunju, Lorenco, Markez, Pedrosa, braća Espargaro nastupaju pred domaćom publikom. Na kvalifikacijama veliko iznenađenje, povratnički tim Suzukija nakon osam godina osvaja pol poziciju, Aleš Espargaro ima tu čast da startuje sa prvog mesta, dok je pored njega drugi vozač Suzuki Ecstar tima Maverik Vinjales sa samo 83 hiljadita dela sekunde zaostatka.

Naravno, Suzukijevi motocikli nemaju dovoljno snage da se tokom trke izbore sa Yamahama i Hondama, tako da se pobednički niz nastavio, ovaj put „Više od het trika, Lorenco po četvrti put zaredom pobeđuje“. Na pobedničko postolje vraća se Dani Pedrosa sa trećim mestom, Markez ponovo ne završava trku, a na drugom mestu je Valentino Rosi, koji je možda baš na ovoj trci prikupio dragocene informacije kao da zaustavi pobednički niz kulupskoga kolege.

Ovo je iz jednog ugla „emotivni šamar“ za pobednika trke, Katalunjska publika je nepravedno izviždala Lorenca, dok su „Rosijevci“ proslavljalji kao da je magični Doktor pobedio.

     
 

Reakcija na ishod duela nije bila na Markezovom nivou, delovalo je kao da je prvi put osetio „mentalnu šibu“, sa kojom su pre njega suočili veliki vozači i šampioni kao što su Bijađi, Kapirosi, Žibernau, Stoner i Lorenco Twituj ovo!

Treće poglavlje:
„Rosijeve moto čarolije“

Trenutak istine desio u osmoj rundi, prema Rosijevim najavama da su on i njegov deo garaže nadomak rešenja da stignu Lorenca obistinio se u zemlji vetrenjača. Dolaskom u Asen Rosi kao da je poklonio svoje uobičajeno osmo startno mesto svom timskom kolegi, napokon je oterao kvalifikacione demone i uspeo da ostvari prvu pol poziciju u ovogodišnjem šampionatu. Na ovoj stazi smo očekivali tromeč Yamahinog dvojca i Markeza, ali Lorencov uragan iz prethodna četiri „gran prija“ kao da je na nekom prekidaču isključen.

Ipak, prisustvovali smo izuzetno zanimljivoj trci, borba između Rosija i Markeza trajala je do poslednjeg metra završnog kruga. Ovo je verovatno najbolja trka od samog početka, ovo je ono što je publika dugo priželjkivala, kralj MotoGP-a protiv svog naslednika na konkurentnim motociklima. Završnica je bila jako dramatična, u poslednjoj šikani Markez je naprvio lošu procenu u želji za pobedom i udario u Yamahu Valentia Rosija. Stari moto vuk ostaje u sedlu i odnosi svoju treću pobedu sa kojom povećava razliku u odnosu na svog prvog pratioca u generalnom plasmanu.

Posle trke sujeta Marka Markeza je bila povređena ali naknadnim veštačenjem i pregledom usporenih snimaka maldi šampion se uverio da je Rosi imao prednost i da je u pitanju njegova greška. Reakcija na ishod duela nije bila na Markezovom nivou, delovalo je kao da je prvi put osetio „mentalnu šibu“, sa kojom su pre njega suočili veliki vozači i šampioni kao što su Bijađi, Kapirosi, Žibernau, Stoner i Lorenco.

Finale prve polovine sezone desilo se na Velikoj nagradi Nemačke. Honda i njeni vozači su bili previše dominantni, kako u kvalifikacijama tako i na trci. Apsolutna pobeda Repsol Honda tima, prva dva startna mesta u kvalifikacijama, pobednik trke Markez, drugo mesto za Danija Pedrosu i novi podijum. Treće mesto zauzeo je Valentino Rosi, koji je posle trke izjavio da ga ne brine Hondina prednost na ovoj stazi i da nam tek predstoje trke i staze na kojima Yamaha YZR M1 ima šta da pokaže.

Na kraju ovog trkačkog vikenda, svi su bili nasmejani, Rosi zbog devetog uzastopnog podijuma u ovoj sezoni i novih bodova koji prave još veću razliku u generalnom plasmanu između njega i Lorenca. Pedrosa se napokon vratio u formu da može bez problema da se trka sa ostalim „vanzemaljcima“, a „Markezu je ponovo zanimljivo“ jer je uspeo da ponovi uspeh iz Ostina i nađe se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

     
 

Rezime:
Sve u svemu, pobednik prvog dela sezone je Valentino Rosi, sa tri pobede i devet podijuma on je jedini vozač na gridu kome je to pošlo za rukom. Ako je po dosadašnjim rezultatima suditi, „Doktor“ je na sigurnom putu da ostvati svoju desetu šampionsku titulu.

U nastavak sezone ulazi sa 13 bodova prednosti u odnosu na svog prvog pratioca Horhea Lorenca, a teorijsku šansu za osvajanje titule još uvek imaju Andrea Janone i pre svega aktuelni šampion sveta Markez, koji tako reći diše za vrat Italijanu sa samo četiri boda zaostatka.

     
 
Sve u svemu, pobednik prvog dela sezone je Valentino Rosi, sa tri pobede i devet podijuma on je jedini vozač na gridu kome je to pošlo za rukom

U kratkim crtama, gledali smo veoma interesantne trke, imali smo tri različita pobednika, Lorenco je osvojio četiri pobede, Rosi tri i Markez dve. U nastavku sezone nadamo se da će i Pedrosa moći da uđe u ovo društvo, kao i da će Ducati povratiti formu i pružiti šansu da neko od vozača u crvenim kombinezonima pije šampanjac sa najvišeg stepenika pobedničkog postolja.

Ubrzo nas očekuju nova uzbuđenja, mesec avgust će nam podariti tri trke, start nastavka sezone je zakazan za 9. avgust u Indianopolisu, a samo nedelju dana kasnije najbrži motociklisti na svetu su ponovo u Evropi, što je šansa za sve ljubitelje Moto GP-a sa ovog podneblja da trku gledaju uživo. Pogađate radi se o Velikoj nagradi Češke na trkačkoj stazi „Masaryuk Circuit“ u Brnu. Potom sledi pauza od dve nedelje i onda je na programu trka na legendarnom Silverstonu.

     
 

Generalni plasman vozača posle 9 trka

1 Valentino ROSSI Yamaha ITA 179
2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 166
3 Andrea IANNONE Ducati ITA 118
4 Marc MARQUEZ Honda SPA 114
5 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 87
6 Bradley SMITH Yamaha GBR 87
7 Dani PEDROSA Honda SPA 67
8 Cal CRUTCHLOW Honda GBR 66
9 Pol ESPARGARO Yamaha SPA 64
10 Maverick VIÑALES Suzuki SPA 57
11 Danilo PETRUCCI Ducati ITA 51
12 Aleix ESPARGARO Suzuki SPA 44
13 Yonny HERNANDEZ Ducati COL 32
14 Scott REDDING Honda GBR 30
15 Hector BARBERA Ducati SPA 19
16 Loris BAZ Yamaha Forward FRA 14
17 Alvaro BAUTISTA Aprilia SPA 13
18 Jack MILLER Honda AUS 12
19 Stefan BRADL Yamaha Forward GER 9
20 Michele PIRRO Ducati ITA 8
21 Nicky HAYDEN Honda USA 8
22 Eugene LAVERTY Honda IRL 7
23 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 5
24 Mike DI MEGLIO Ducati FRA 2
25 Alex DE ANGELIS ART RSM 1

Tekst: Branko Avramović
3175
Postavljeno: 06.08.2015

Arhiva: MotoGP

Rubrika: MotoGP
Postavljeno: 19.10.2015

Pramac Australian Motorcycle Grand Prix

Svako ko je ustao u nedelju u sedam časova po našem vremenu, da bi ispratio Veliku nagradu Australije, sigurno nije zažalio što je prisustvovao takvom spektaklu


Rubrika: MotoGP
Postavljeno: 06.08.2015

Pregled prve polovine sezone

Posle završene trke za Veliku nagradu Nemačke na Zahsenringu, koja je vožena 12. jula, MotoGP piloti i njihovi timovi su otišli na zasluženi odmor od četiri nedelje


Rubrika: MotoGP
Postavljeno: 13.07.2015

GoPro Motorrad, Grand Prix Deutschland-Sachsenring

Pobednik trke za veliku nagradu Nemačke koja je vožena na Saksonringu je vozač koji je važio za najvećeg favorita, a to je Mark Markez


Motul TT Assen, Dutch GP 2015

29.06.2015

Grand Prix Monster Energy de Catalunya

18.06.2015

Gran Premio d’ Italia TIM- Autodromo del Mugello

02.06.2015

Monster Energy Grand Prix de France

18.05.2015

Gran Premio bwin de España

03.05.2015

GP Red Bull de la República Argentina

20.04.2015

Red Bull Grand Prix of The Americas

13.04.2015

Quatar 2015

30.03.2015

Nema leka protiv "Doktora"!

06.10.2008

Penicilin od "Doktora"

30.08.2008

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: