Face

James Dean

Buntovnik bez razloga

On je kulturna ikona, idol generacijama mladih. On je filmska legenda, iako je snimio samo tri filma. Popularan i poznat i dok je bio živ, večnu slavu i status “božanstva” stekao je nakon tragične smrti u saobraćajnoj nesreći. Tada je samo 24 godine – naravno, u pitanju je James Dean!


Ispričane su brojne priče, napisane knjige, snimljeni dokumentarni i biografski filmovi, sve u pokušaju da se nekako objasni šta je to što je od Jamesa Deana stvorilo legendu. Da li je to njegov izgled, njegove impresivne uloge u tri filma koje je snimio, ili je to ono “nešto” neobjašnjivo, sa čime se neko rodi ili ne, nešto neuhvatljivo bilo kakvom razumnom objašnjenju? Niko do sada nije dao konkretan odgovor na to pitanje, pa ni mi ne pretendujemo da “objasnimo” šta je Jamesa Deana učinilo bezvremenskom ikonom. Naša namera je da malo rasvetlimo deo njegovog života koji nije toliko poznat, a to je njegova ljubav prema automobilima i trkanju, kao i dalju sudbinu Porschea 550 Spyder, u kojem je James Dean poginuo.

Uspešan trkač
James Dean je kao dečak sa devet godina, ostao bez majke, koja je umrla od raka. Budući da njegov otac, Winton, nije mogao da se stara o njemu, poslao ga je kod svoje sestre u Indijanu. Biografi navode da se upravo tu, mladi Dean, dok je bio u srednjoj školi, zarazio kako glumom, tako i auto-trkama.

Kada je dobio ulogu u filmu “Istočno od raja”, James Dean je kupio za trke pripremljen MG TD. Međutim, MG se nije dugo zadržao kod Deana, jer je ubrzo zamenjen za Porsche 356 Speedster (model iz 1954. godine), sa kojim je James Dean učestvovao na trkama - na Palm Springs Road Races, u martu 1955. godine, Dean je osvojio drugo mesto dok je početkom maja iste godine, na trci u Bakersfieldu, zauzeo je treće mesto.

Geneza katastrofe
Za vreme snimanja filma “Buntovnik bez razloga”, James Dean je menjao Porsche 365 Spyder za model 550 Spyder - “ultimativni trkački automobil” '50-ih godina prošlog veka, dizajniran i proizveden pre svega da bi učestvovao na trkama. Dean je jedva čekao da ga isproba na stazi, a za to je morao da sačeka da se završi snimanje filma “Div”, jer mu je po ugovoru bilo zabranjeno da učestvuje na trkama za vreme snimanja. Nakon snimanja, Dean se uputio ka Salinasu, u Kalirofniji, na trke. Kuriozitet je činjenica da je James Dean na trkama želeo da vozi Lotus Mark X, ali s obzirom da je pojavljivanje Lotusa bilo odloženo, umesto njega je uzeo Porsche 550 Spyder, kao “prelazno rešenje”. Automobil je za trku pripremio George Barris, a ime “Little Bastard”, iscrtano na zadnjem delu automobila, dao mu jeo Bill Hickman, Deanov instruktor jezika na snimanju filma “Div”. Hickman je tako zvao Deana, a on je smatrao da je to savršeno ime za automobil.

Nedelju dana pre odlaska na trke u Salinas, James Dean se upoznao sa glumačkom legendom, Alecom Guinnessom, i pitao ga šta misli o njegovom Porscheu 550 Spyder. Biografi tvrde da je Guinness rekao Deanu kako automobil izgleda zlokobno, i da će, ako ga bude vozio, kroz nedelju dana naći mrtvog u njemu

Krajem septembra 1955. godine, nedelju dana pre odlaska na trke u Salinas, James Dean se upoznao sa glumačkom legendom, Alecom Guinnessom, i pitao ga šta misli o njegovoj “mašini”. Biografi tvrde da je Guinness rekao Deanu kako automobil izgleda zlokobno, i da će, ako ga bude vozio, kroz nedelju dana naći mrtvog u njemu. Mit, legenda ili istina, svakako je podatak od kojeg se i danas mnogima naježi koža.

Odlazak u večnost
Postoji mnogo verzija o tome kako je poginuo James Dean, i još više kontroverzi oko tog događaja. Ono što je van dometa bilo kakvih spekulacija jeste da je poginuo 30. septembra 1955. godine, u svom “Little Bastardu” na autoputu 466, u sudaru sa Ford Tudorom koga je vozio Donald Turnupseed. Sa Deanom je u automobilu bio i Rolf Wuetherich, njegov mehaničar. Vozač Forda prošao je gotovo nepovređen u sudaru, Deanov mehaničar je pretrpeo ozbiljne, ali ne po život opasne povrede, dok je filmska ikona tog vremena, James Dean, tragično nastradao... i otišao u legendu, koja i danas traje.

Legende se ispredaju i oko njegovog Porschea 550 Spyder. Jedna od najčešće spominjanih legenda je da je taj automobil “uklet” te da svi koji su posle pogibije Jamesa Deana došli u kontak sa njim, nisu dobro prošli – ili su poginuli, u prilično bizarnim nesrećama, ili su teško nastradali. Bilo kako bilo, jedno je sigurno - u svom tom menjanju vlasnika, “Little Bastard” je jednostavno nestao! Pre pet godina, Volo Auto Museum iz mesta Volo u Illinoisu, ponudio je milion dolara onome ko trenutno poseduje automobil, a do sada, niko se nije javio! Ko će ga znati, možda se James Dean i njegov “Little Bastard” sada trkaju na onom svetu...

Tekst: Siniša Banda
Foto: VG arhiva
sinisa.banda@vrelegume.rs
3929
Postavljeno: 06.12.2010

Arhiva: Face

Rubrika: Face
Postavljeno: 06.12.2010

James Dean

On je kulturna ikona, idol generacijama mladih. On je filmska legenda, iako je snimio samo tri filma. Popularan i poznat i dok je bio živ, večnu slavu i status “božanstva” stekao je nakon tragične smrti u saobraćajnoj nesreći. Tada je samo 24 godine – naravno, u pitanju je James Dean!


Rubrika: Face
Postavljeno: 08.11.2010

George Lucas

Ne voli da daje intervjue i da se pojavljuje u javnosti. Voli da piše filmske scenarije, da snima filmove, da probija granice filmskog stvaralaštva, a iznad svega, voli automobile, kako sam kaže, oduvek. Čak i ako niste gledali "Američke grafite", sigurni smo da ćete znati o kom je gospodinu reč kada vam kažemo sledeće da je on "otac" "Ratova zvezda" i "Indijane Džonsa"! Naravno, u pitanju je George Lucas!


Rubrika: Face
Postavljeno: 23.09.2010

Walter Röhrl

Nije popularan kao Bata Živojinović, ali je svetski poznat u automobilističkim krugovima, pa i šire. I nije odbranio Sarajevo, ali jeste dvostruki svetski reli šampion, i uz to, šampion Evrope i Afrike u reliju. On je "majstor volana" i reli perfekcionista... On je Walter Rohrl!


Billy Gibbons

25.05.2010

Hugh Laurie

22.04.2010

Jason Kay

22.03.2010

Patrick Dempsey

16.02.2010

Ewan McGregor

13.01.2010

Eric Bana

05.01.2010

Tiff Needell

30.09.2009

Jeremy Clarkson

13.08.2009

Rowan Atkinson

07.07.2009

Jay Leno

27.05.2009

Colin Chapman

22.04.2009

Michele Mouton

19.03.2009

Steve McQueen

16.02.2009

Paul Newman

02.02.2009

Milan
07.12.2010 17:21
2
0

Heroj jednog vremena!

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: