Vrela jela

Hotel Fantast

Dvorac fantastičnih jela

Toyotom Verso u pohode na specijalitete dvorca „Fantast“ kod Bečeja


Na tek nešto više od 50 kilometara od Novog Sada ili 130 kilometara od Beograda nadomak Bečeja nalazi se nadaleko čuveni dvorac „Fantast“. Ovaj put u „Vrele jela“ ekspediciju odlazimo Toyotom Verso. Toyotin monovolumen, idelan je za porodične izlete, ili gastronomsko krstarenje okolinom.

Dvorac „Fantast“ arhitektonski biser vojvođanske ravnice, počeo je 1919. godine da gradi tadašnji veleposednik gospodin Bogdan Dunđerski. U narodu je ostala priča, da je Bogdan dovodio goste u kulu objekta kako bi im pokazao svoje imanje uz obaveznu konstataciju, „Sve dokle vam se pogled pruža je moja zemlja, i još malo više“.

Dvorac je svoj naziv dobio po čuvenom konju Fantast koji je 1932. osvojio trostruku krunu (Derby, Trial Stake i St Ledger). Prirodno je očekivati da je ovaj „superkonj“ bio jedan od 600 koliko je držano u štalama imanja. Istina je malo drugačija. Konj Fantast je pripadao uglednom advokatu Leonu Koenu, a na imanju je bio samo „garažiran“.

     
 

Obilazeći lepo održavan posed, gde je sada nešto manje konja, ali više nojeva nego u davna vremena, saznajemo od domaćina da ovaj renovirani objekat za umorne goste ima na raspolaganju pet soba (neke od njih su baš u kuli) i dva apartmana.

Ipak, do dvorca Fantast nismo došli zbog časova istorije već da „testiramo“ Toyotu Verso i isprobamo specijalitete restorana koji se nalazi u sklopu ovog objekta.

Kuvarica Božidarka Pavlović ima mnogo raznih gurmanluka u svom asortimanu, ali u skladu sa vrelim danima, opredelili smo se za lagana i manje kalorična za „Vrele jela“.

Tiska perla u sosu od belog vina u osnovi je kvalitetan pileći file, preliven posebnim sosom u kome figuriše enološka nota muskat krokana, vina koje uspeva jedino u neposrednom komšiluku dvorca „Fantast“, na Bisernom ostvu.

     
 

Zidanje ovog gastronomskog doživljaja za čulo ukusa počinje od podloge koju čini (dijetalna) suva slanina, usitnjena na vrlo sitne listiće. Na ovu podlogu, tek da se ne lepi tiganj, Božidarka dodaje listove šampinjona ili u sezoni pečurku „lisičarku“, sve zajedno pržeći nekoliko minuta.

Zatim se meso ubaci u brašno i kratko proprži na ulju dok ne dobije crvenkastu boju. Nakon toga se sve zajedno spusti u ranije pripremljen sos i prelije odmerenim količinama belog vina „Tiska perla“ koje se preporučuje u pratnji ovog jela.

Usmeno predanje govori nam da je ovo jednostavno za spremanje, a bogato po ukusima jelo, bilo omiljeno među gostima Bogdana Dunđerskog. Njih su često činili umetnički „selebritiji“ tog vremena: Miloš Crnjanski i Uroš Predić, koji je i oslikao kapelu na imanju.

Prelep ambijent, diskretna izolovanost kompleksa „Fantast“, pruža sve uslove za istinski vikend odmor.

Tekst: Miroslav Šosberger
Fotografije : Vrele Gume
6417
Postavljeno: 01.07.2014

Arhiva: Vrela jela

Rubrika: Vrela jela
Postavljeno: 23.01.2015

Vinarija Deurić - Mala Remeta

U Sremu, tako blizu a tako daleko! Mala Remeta postaje sve poznatija po jabukama, vinogradima, dobrom vinu i ukusnom zalogaju


Rubrika: Vrela jela
Postavljeno: 31.07.2014

Arača i Novi Bečej

Za sve one, koji misle da su impozantne ruine gotičkih crkava atrakcija isključivo britanskih pejzaža, predstavljamo jednu upravo takvu destinaciju i to na samo 110 km od Beograda i 58 km od Novog Sada


Rubrika: Vrela jela
Postavljeno: 13.07.2014

Čarda Tiha Tisa

Naše današnje gastronomsko putovanje vodi nas u jedno od najživopisnijih mesta Vojvodine, Čurug, gde će nas na samoj obali Stare Tise u Ribljoj Čardi Tiha Tisa ugostititi naši domaćini porodica Vujkov


Hotel Fantast

01.07.2014

KRČMA ULIKA – Rovinj, Istra

20.06.2014

Hotel Premier Aqua

07.05.2014

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:



Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: