MotoGP

GoPro Motorrad, Grand Prix Deutschland-Sachsenring

Markezu je ponovo zabavno

Pobednik trke za veliku nagradu Nemačke koja je vožena na Saksonringu je vozač koji je važio za najvećeg favorita, a to je Mark Markez


Nasmejani Španac prilikom davanja intervijua posle trke izjavio je da se ponovo zabavlja. Markez je posle žestokih trideset krugova na magičnoj stazi za njega izvezao zadatu distancu od 110 kilometara za 41 minut i 1.087 sekundi i tako stigao do druge pobede u ovogodišnjem šampionatu. Nije prekinu tradiciju i šesti put za redom odnosi triumf na Nemačkom trkalištu, ovo je njegova dvadeset prva pobeda u kraljevskoj klasi i četrdeset sedma u sve tri kategorije.

Još jednom čoveku vratio se osmeh na lice, a to je drugi vozač Repsol Honda tima Dani Pedrosa. Posle duge pauze Pedrosa se našao na drugom mestu pobedničkog postolja. Forma četvrtog “vanzemaljca” je u uzlaznoj putanji i da je imao bolji start moga je čak i do najvišeg stepenika. Izraz na Danijevom licu govorio je više od njegovih reči.

“Zadovoljan sam postignutim rezultatom, start trke je bio težak za mene, trebalo mi je malo vremena da se naviknem da se ponovo trkam sa tri najbolja vozača Moto GP-a”, izjavio je prezadovoljni Španac.

     
 

Prva dva mesta donela su snažan povratak Hondama, dok je sa druge strane ovo bio težak udarac za Jamahu. Ipak ne treba zaboraviti da Saksonring odgovara Hondinim motociklima i da ovakva dominacija neće biti moguća na preostalih devet trka. U Hondi su za sad našli rešenje koje je Jamahu bacilo na kolena, a to je kombinacija rama iz 2014.godine sa zadnjom viljuškom i agregatom iz 2015.

Najbolje plasiran vozač na Yamaha motociklu je lider šampionata Valentino Rosi, koji je trku završio ispred svog prvog pratioca u generalnom plasmanu, klupskoga kolege Horhe Lorenca. Ovom prilikom razlika se povećala za dodatna tri boda, tako da Lorenco sada ima zaostatak od 13 bodova.

Podsetimo da je magični “Doktor” od samog početka sezone vodeći u generalnom plasmanu i da je svih devet trka završio na pobedničkom postolju. “Šampion se postaje zato što ste konstantni, kada Vam je loš dan Vi opet završite na pobedničkom postolju”, izjavio je Rosi.

Tok trke
Start trke na trkačkoj Stazi Saksonring ove godine ostaće upanćen po tome kad su se pogasila crvena svetla na semaforu Jamahe su delovale kao da su lansirane sa nosača aviona. Lorenco je imao jedan od najbolji startova u istori Moto GP-a, do tačke kočenja imao u šaci oba Hondina vozača, čak je imao kontakt sa Markezom prilikom prolaska kroz teme krivine.

Odličan start i za drugog Jamahinog vozača, Rosi je bukvalno preleto fabrički i satelitski Dukati na kojima su se nalazili Manijak (Andra Janone) i Joni Hernandez. Ubrzo žrtva Rosijevog progresa postaje Dani Pedrosa, a potom i timski kolega koji nije uspeo da iza sebe zadrži “Atomskog Mrava” u naletu.

Prvih deset krugova proteklo je u Doktorovim pokušajima da isprati neverovatan tempo koji je dihtirao Markez, uskoro se ispostavilo da je to nemoguće. U međuvremenu Pedrosa se zagrejao i stekao samopouzdanje da se trka sa najboljima, obiša je Lorenca, pojačao tempo i krenu u lov na drugu Jamahu.

Lorenco je izgubio ritam i smanjio svoj tempo, jednostavno se videlo da je to njegov maksimum na ovoj trci. Najbolji od ostalih bio je odlični Andrea Janone na Desmosedići GP-15, zauzeo je petu poziciju koja ni u jednom trenutku nije bila ugrožena. Iza njegovih leđa od šestog do dvanaestog mesta odvijala se prava drama, bitka između braće Espargaro, njegovog timskom kolege Dovicioza, Hernandeza, Smita, Kračlova, a par krugova kasnije priključili su se Petrući i odlični novajlija Maverik Vinjales.

Jedna od zanimljivijih borbi vodila se između Suzukijevih vozača, mladi Vinjales nije hteo da popusti starijem kolegi Espargaru, koliko je žestoko bilo govori činjenica da je trku završio sa zaostatkom od svega 0.021 sek iza Aleksa. Ova bitka je bila posebno zanimljiva Suzukijevim obožavacima, jer su motocikli ofarbani u retro stilu, da podsećaju na Suzkijeve superbajkove iz 1985. godine.

Što se tiče vodeće grupe, ključni momenat se desio u četrnaestom krugu kad Pedrosa obilazi Rosija. Lider šampionata u narednih nekoliko krugova vrši pritisak na Hondinog asa koji u par navrata čini sitne greške. Ipak Valentino se odlučuje da finalni dvoboj odloži za poslednjih krug trke. Ovaj plan je osujećen četiri kruga pre kraja, kada Dani vadi “keca iz rukava”, pojačava tempo i smanjuje razliku u odnosu na prvoplasiranog Markeza, dok Rosi ostaje otvorene vilice i shvata da sa Hondom i Pedrosom danas ne može izaći na kraj.

     
 

Takođe na ovoj trci videli smo da Dukatijevi vozači više ne pariraju Jamahama i Hondama. Sa osetnim padom forme bolje se nosi Andre Janone, koji u međusobnim duelima sa timskim kolegom redovno odnosi pobede, razlika u generalnom plasmanu u odnosu na Dovia posle ove trke popela se na tridest jedan bod.

Doviciozo je neslavno zavšio svoj 230 uzastopni nastup u Moto GP-u, u šesnaestom krugu doživeo je strašan pad, srećom prošao je bez ikakvih posledica. Ovo mu je drugi pad u poslednje tri trke i treća ne završena trka računajući odustajanje zbog kvara na motociklu tokom velike nagrade Italije u Muđelu.

Podsetimo da je Doviciozo na početku sezone, osvojio pol poziciju na prvoj trci za veliku nagradu Katra, da je dva puta za redom bio na domak pobede zazimajući drugo mesto na podijumu i da je u prve četiri trke bio glavni konkurent Valentinu Rosiju u borbi za šampionski naslov.

Rezime
Iza nas je prva polovina sezone, prošlo je devet trka i lider šampionata se nije menjao.Jamahini motocikli su trijumfovali sedam puta, dok se Honda morala zadovoljiti sa preostala dva. U ovom prvom delu mogli bi smo slobodno konstatovati da je Ducati ostao kratkih rukava i ako su silovito krenuli i davali naznake da bi njihovi vozači mogli do pobede.

Pred nama je pauza od skoro mesec dana i Moto GP piloti idu na zaslužen odmor kao i njihovi timovi. Nastavk sezone će krenuti u munjevitom tempu, deseta trka je na programu devetog avgusta koja se vozi za veliku nagradu Indijanopolisa, a samo nedelju dana kasnije najbrži dvotočkaši na svetu se vraćaju u Evropu na stazu Brno u Češkoj.

Kada saberemo sve utiske posle trke u Nemačkoj, opet je Valentino Rosi taj koji najzadovoljniji odlazi sa Saksonringa. Ponovo je bio na pobedničkom postolju, povećao bodovu razliku u borbi za šampionski naslov i mirne glave čeka nastavak sezone. Koliko je zadovoljan čuli smo iz njegove izjave posle trke.

Rezultati trke “GoPro Motorrad, Grand Prix Deutschland”

1. M. Marquez Repsol Honda 41:01.087
2. D. Pedrosa Repsol Honda +2.226
3. V. Rossi Yamaha +5.608
4. J. Lorenzo Yamaha +9.928
5. A. Iannone Ducati +20.785
6. B. Smith Tech 3 +23.215
7. C. Crutchlow LCR +29.881
8. P. Espargaro Tech 3 +34.953
9. D. Petrucci Pramac +35.875
10. A. Espargaro Suzuki +37.253
11. M. Vinales Suzuki +37.274
12. Y. Hernandez Pramac +42.081
13. H. Barbera Avintia +48.611
14. A. Bautista Aprilia +50.687
15. J. Miller LCR +53.769
16. N. Hayden Aspar +58.921
17. E. Laverty Aspar +1:02.738
18. A. de Angelis Ioda +1:03.122
19. L. Baz Forward +1:11.162
20. M. Laverty Aprilia +1:15.910

Vozači bez plasmana:
21. C. Corti Forward +8 Laps
22. A. Dovizioso Ducati +16 Laps
23. H. Aoyama Repsol Honda +26 Laps
24. M. Di Meglio Avintia +27 Laps
25. S. Redding Marc VDS +30 Laps

“Ovaj podijum je jako bitan za pohod na osvajanje šampionske titule, Honde su danas bile dominantnije ali pred nama su trke i staze u kojima će naša Yamaha M1 biti konkurentnija, a na nekim i bolja”.

Markez je zadovoljan što je ponovo pronašao zajednički jezik sa Hondom RC 213V i rasterećen ulazi u nastavak sezone gde još uvek postoji teoriska šansa za odbranu titule. Ono što nas je sve obradovalo, a posebno fanove Danija Pedrose da bi Španac u nastavku sezone mogao ponovo da bude jedan od glavnih pretendenata za osvajanje prvih mesta u trkama.

Najteži zadatak očekuje Horhe Lorenca, kojem je nakon četiri uzastopne pobede naglo pala forma i koji će veći deo svog odmora proveste pokušavajući da pronađe idealan setap za svoju M jedinicu.

Takođe puno posla očekuje i tim iz Borgo Panigale oblasti, pred Dukatistima se nalazi zadatak kako se vratiti u formu sa početka sezone i biti konkurentan Jamahama i Hondama.

     
 

Generalni plasman vozača posle 9 trka

1 Valentino ROSSI Yamaha ITA 179
2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 166
3 Andrea IANNONE Ducati ITA 118
4 Marc MARQUEZ Honda SPA 114
5 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 87
6 Bradley SMITH Yamaha GBR 87
7 Dani PEDROSA Honda SPA 67
8 Cal CRUTCHLOW Honda GBR 66
9 Pol ESPARGARO Yamaha SPA 64
10 Maverick VIÑALES Suzuki SPA 57
11 Danilo PETRUCCI Ducati ITA 51
12 Aleix ESPARGARO Suzuki SPA 44
13 Yonny HERNANDEZ Ducati COL 32
14 Scott REDDING Honda GBR 30
15 Hector BARBERA Ducati SPA 19
16 Loris BAZ Yamaha Forward FRA 14
17 Alvaro BAUTISTA Aprilia SPA 13
18 Jack MILLER Honda AUS 12
19 Stefan BRADL Yamaha Forward GER 9
20 Michele PIRRO Ducati ITA 8
21 Nicky HAYDEN Honda USA 8
22 Eugene LAVERTY Honda IRL 7
23 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 5
24 Mike DI MEGLIO Ducati FRA 2
25 Alex DE ANGELIS ART RSM 1

Tekst: Branko Avramović
2712
Postavljeno: 13.07.2015

Arhiva: MotoGP

Rubrika: MotoGP
Postavljeno: 19.10.2015

Pramac Australian Motorcycle Grand Prix

Svako ko je ustao u nedelju u sedam časova po našem vremenu, da bi ispratio Veliku nagradu Australije, sigurno nije zažalio što je prisustvovao takvom spektaklu


Rubrika: MotoGP
Postavljeno: 06.08.2015

Pregled prve polovine sezone

Posle završene trke za Veliku nagradu Nemačke na Zahsenringu, koja je vožena 12. jula, MotoGP piloti i njihovi timovi su otišli na zasluženi odmor od četiri nedelje


Rubrika: MotoGP
Postavljeno: 13.07.2015

GoPro Motorrad, Grand Prix Deutschland-Sachsenring

Pobednik trke za veliku nagradu Nemačke koja je vožena na Saksonringu je vozač koji je važio za najvećeg favorita, a to je Mark Markez


Motul TT Assen, Dutch GP 2015

29.06.2015

Grand Prix Monster Energy de Catalunya

18.06.2015

Gran Premio d’ Italia TIM- Autodromo del Mugello

02.06.2015

Monster Energy Grand Prix de France

18.05.2015

Gran Premio bwin de España

03.05.2015

GP Red Bull de la República Argentina

20.04.2015

Red Bull Grand Prix of The Americas

13.04.2015

Quatar 2015

30.03.2015

Nema leka protiv "Doktora"!

06.10.2008

Penicilin od "Doktora"

30.08.2008

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: