Online plus

Ford B-Max 1.0 Trend EcoBoost vs Fiat 500L 1.4 Nacionale vs Opel Meriva 1.4 Active XER

Monovolumeni u akciji

Tri popularna i pre svega praktična modela su se našla „na crti“. Svaki ima svoje adute, ali kada je uporedni test u pitanju na kraju može biti samo jedan


O jednom znamo gotovo sve. Proizvodi se u Kragujevcu, najuspešniji je srpski industrijski proizvod, i trenutno vlada našim automobilskim tržištem.

Prvi od njegova dva rivala na „nosu“ nosi plavi oval, i prilično je dobro pedigriran, jer je u bliskom srodstvu sa Ford Fiestom, modelom koji drži mesto broj 2 po prodaji u Evropi, i koji je osvojio brojna priznanja za najbolji automobil godine. Ime mu je B-MAX. Drugi takmac je Opel Meriva, model koji beleži rast popularnosti, a interesovanje za ovaj model pokazuju sve više i kupci u Srbiji.

Eksterijer
Već na prvi pogled, Fiat 500L dominira veličinom, ali i dizajnom. Retro inspirisani stajling je mnogima nešto privlačniji od Fordovog pomalo futurističkog i Merivinog „klinasto-nemačkog“, mada je često nezahvalno komentarisati sam izgled jer on je u najvećoj meri stvar ličnog ukusa. Ipak, nije samo dizajn ono što se razlikuje. Bez obzira što pripadaju u osnovi klasi monovolumena, ova tri automobila se ipak razlikuju.

     
 

motor,
potrošnja,
zabava u vožnji

deficit korisnog prostora,
mali prtljažnik

B-MAX krasi bogata oprema
Prtljažnik koji nije posebno upotrebljiv

Dok je Fiat 500L konstruisan u hečbek formi, Forda B-MAX i Opel Merivu u većoj meri odlikuje tipičan monovolumenski oblik, s tim što Fordov pulen poseduje klizna bočna vrata što je veoma funkcionalno rešenje, posebno ako spomenemo odsustvo srednjeg stuba, što u mnogome doprinosi praktičnim atributima, posebno na tesnim parkinzima. Meriva, s druge strane, takođe poseduje originalno rešenje zvano „flex doors“, a reč je o rešenju koje podrazumeva otvaranje zadnjih vrata suprotno u odnosu na prednja, i to za gotovo 90 stepeni u odnosu na automobil. Ovo takođe doprinosi lakšem ulasku i izlasku iz vozila i praktičnosti. Dakle, na planu inovativnosti karoserijske konfiguracije, Ford i Opel kolo vode.

Enterijer
Enterijer nastavlja spolja zadatu temu. Unutrašnjost Fiatovog modela je takođe retro moderna, atraktivna je, sa crno-crvenom kombinacijom koja doprinosi osećaju prestiža. Sasvim je jasno da je 500L u većoj meri modni detalj, nego što su to B-MAX ili Meriva, tako da što se dizajna tiče i ovde odnosi pobedu.

     
 

Ford B-Max 1.0 Trend EcoBoost

Cena: 13.990 evra
Motor: turbo benzinski, redni/3, 999 cm³/direktno ubrizgavanje, 74 kW, 100 KS pri 6.000 o/min, 170 Nm pri 1.400 o/min
Transmisija: na prednje točkove, M/5
Ogibljenje: napred MacPherson, nazad polukruta osovina
Performanse: 0-100 km/h – 13,2 sec, maksimalna brzina 175 km/h
Prosečna potrošnja: 4,9 l (fabrički podatak), 6,0 l (na testu), emisija CO₂ 114 g/km
Karoserija: monovolumen 5/5, DxŠxV 4077x1751x1604 mm, međuosovinsko rastojanje 2489 mm, masa 1279 kg, prtljažnik 318 l

Klizna vrata kao adut praktičnosti

Jednim pogledom
Ford B-Max 1.0 Trend EcoBoost

Karoserija

Udobnost

Izgled

4,0

Napred

4,5

Funkcionalnost

4,5

Pozadi

3,8

Kvalitet izrade

4,2

Ukupno:

4,15

Ukupno

4,20

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

4,2

Funkcionalnost

4,0

Performanse

3,8

Dizajn

4,0

Kočnice

4,5

Ponuda prostora

3,8

Ukupno:

4,16

Kvalitet materijala

4,2

Motor

4,5

Završna obrada

4,0

Menjač

4,0

Ukupno:

4,00

Cena

4,0

Prosečna ocena: 4,14

S druge strane, Fordov enterijer je moderan, savremen, čak naginje futurističkom, i definitivno je kvalitetniji. Merivin je skladan, nemački precizan i takođe je prestižniji u odnosu na Fiatov.

Ford i Opel su ubedljiviji i što se tiče kvaliteta materijala, izolacije i završne obrade. Enterijer Fiatovog modela, mada prija oku, jasno je za klasu ispod takmaca u kvalitativnom smislu. Međutim, ono što je adut 500L-a je njegova prostornost i zapreminska izdašnost kabinskog prostora. Dakle, ko je u potrazi za vizuelnim doživljajem i prozračnim kabinskim prostorom, za njega je najbolje rešenje 500L čiji enterijer ipak deluje „veselije“ u odnosu na konkurente, posebno u odnosu na „nemački“ nastrojenu Merivu.

Očigledno je da su Ford i Opel nešto više u potrazi za premijumom. B-MAX odlikuje sjajni Ice Pack 6 info-zabavni sistem kojeg potpisuje Sony i koji je praznik za uši. Nekome će se na prvi pogled mnoštvo dugmića učiniti komplikovanim, ali to je samo dok se ne upoznate s osnovnim komandama. Posle sve ide glatko.

     
 

     

Ford B-Max - Fiat 500L - Opel Meriva

 
Generalno, najfunkcionalniji od sva tri modela

Slična priča je i sa Merivom koja takođe poseduje odličan CD300/MP3 uređaj sa trostrukim info ekranom.

U ovim automobilima se različito sedi. Pozicija u Fiatu je visoka, i ne toliko udobna kao u Fordu i Opelu. Ona donosi bolju preglednost, ali sedalni deo u Fordovom modelu je ergonomski dominantan, i mnogo više prija vozaču. Meriva je što se ergonomije tiče, negde u sredini, bolja od Fiata, ali možda za nijansu ispod B-MAX-a, koji na ovom planu deluje u najvećoj meri sportski-komforno. Ipak, zadnja klupa u 500L-u deluje najprostranije i zadovoljava visoke standarde, tako da će se pozadi bez problema smestiti i putnici većih gabarita. Što se Forda B-MAX tiče, kabinski prostor je sasvim izdašan, zadnja klupa dosta udobna i nešto tešnja od Fiatove.

     
 

funkcionalnost,
upotrebljivost,
kvalitetni materijali

motor nedovoljno potentan za datu karoseriju

Kvalitetan kabinski prostor i „nemački“ ambijent

Meriva se tu ponovo našla negde u sredini. Međutim, Opelov model je ubedljiv kada je u pitanju zapremina prtljažnika. Sa 380 l, ispred je Fiata sa 343 l i Forda sa 318 l korisne zapremine. Treba dodati da klizna zadnja klupa kod 500L-a zapreminu može povećati na 400 l.

Kada je reč o podesivosti i funkcionalnosti samog kabinskog prostora, tu je Meriva na čelu.

Pogon
Zatim stižemo u domen koji se može nazvati Fordovom teritorijom, a to je pogon. B-MAX je pogonjen nagrađivanim 1,0 litarskim, trocilindarskim turbo benzincem sa 100 KS, koji je uparen sa petostepenom manuelnom transmisijom, dok 500L ispod haube nosi 1,4 litarski benzinac sa 95 „konja“ a Meriva takođe 1,4 litarski atmosferski benzinac, ali sa 5 KS više (takođe manuelna petostepena transmisija). Fordov motor je daleko napredniji, sa turbo punjačem i sistemom direktnog ubrizgavanja goriva, dok je kod Fiata i Opela na delu sistem ubrizgavanja u više tačaka, koga polako gazi vreme.

     
 

Opel Meriva 1.4 Active XER

Cena: 12.840 evra
Motor: atmosferski benzinski, redni/4, 1398 cm³/multi-point, 74 kW, 100 KS pri 6.000 o/min, 130 Nm pri 4.000 o/min
Transmisija: na prednje točkove, M/5
Ogibljenje: napred MacPherson, nazad torziona osovina
Performanse: 0-100 km/h – 13,9 sec, maksimalna brzina 177 km/h
Prosečna potrošnja: 6,1 l (fabrički podatak), 7,0-7,5 l (na testu), emisija CO₂ 144 g/km
Karoserija: monovolumen 5/5, DxŠxV 4288x1812x1615 mm, međuosovinsko rastojanje 2644 mm, masa 1285 kg, prtljažnik 380 l

Da se ispod haube nalazi moderniji agregat, Meriva bi bila favorit u ovom troboju

Jednim pogledom
Opel Meriva 1.4 Active XER

Karoserija

Udobnost

Izgled

4,0

Napred

4,0

Funkcionalnost

4,2

Pozadi

4,0

Kvalitet izrade

4,2

Ukupno:

4,00

Ukupno

4,13

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

4,0

Funkcionalnost

4,5

Performanse

3,8

Dizajn

4,0

Kočnice

4,5

Ponuda prostora

4,0

Ukupno:

4,10

Kvalitet materijala

4,0

Motor

3,8

Završna obrada

4,2

Menjač

4,0

Ukupno:

4,14

Cena

4,2

Prosečna ocena: 4,05

Fiatov motor u sinergiji sa šestostepenom manuelnom menjačkom kutijom nije oličenje performansi, baš kao ni Opelov, ali u nekoj linearnoj vožnji, bez zahteva za drastičnijim ubrzanjima, oba sasvim dobro funkcionišu. Performanse ova dva modela su veoma slične, a za svako žustrije ubrzanje, neophodno je terati kazaljku brzinomera visoko, što naravno čini da vaš novčanik ulazi u „crveno“. Ipak, 500L i Meriva se mogu voziti ekonomično, tako da se realna prosečna potrošnja svede na nekih 7 do 7,5 l benzina na 100 km.

Što se B-MAX-a tiče, on deluje potentnije i dinamičnije, bez obzira što je po snazi i brojkama na papiru u ravni sa konkurentima. Glavni razlog za to je viši obrtni moment od 170 Nm, dostupan već pri 1.400 o/min (Meriva 130 Nm pri 4.000 o/min, 500L 127 Nm pri 4.500 o/min. Ona realna ubrzanja u svakodnevnom saobraćaju B-MAX obavlja ubedljivije i sa manje napora od Opela i Fiata, i u krajnjem zbiru donosi prilično manju potrošnju goriva, litar do litar i po nižu u odnosu na rivale.

     
 

     

Motor Forda je ispred konkurencije

 
Prijatan za oko, kako spolja tako i unutra

Vozna dinamika
Kada govorimo o voznim osobinama i dinamici, i tu B-MAX odnosi glatku pobedu. Osetno je precizniji na upravljaču, ima bolju povratnu informaciju, i karoseriju koja se znatno lakše kontroliše od Fiatove prilikom zahtevne vožnje. Meriva je ovde ponovo u sredini. Neko će reći da u ovoj klasi vozila to nije toliko bitno. To je tačno, i sasvim je jasno da će većini kupaca ovih automobila praktični atributi biti prioritet, ali ne može se prenebreći činjenica da se za volanom B-MAX-a vozač jednostavno oseća bolje.

Koliko vas Fordov model ponekad tera da stisnete papučicu gasa i osetite nešto adrenalina, toliko vas Fiatov model od takvih egzibicija uglavnom odvraća. Meriva je po tom pitanju neutralna, mada je sasvim dinamična u odnosu na segment kome pripada i donosi nešto više zadovoljstva u vožnji od Fiata 500L.

     
 

izdašan prostor,
dizajn

utisak opšteg kvaliteta u odnosu na konkurente,
ergonomija

Generalno, završna obrada ispod one kod rivala

Zaključak
Jasni su aduti jednog, drugog i trećeg automobila. Fiat je najpraktičniji što se prostora tiče, Meriva s druge strane vodi što se tiče podesivosti i fleksibilnosti kabinskog prostora. Ford B-Max nudi sofisticiraniji pogon, više uživanja u vožnji i više premijum momenta.

Fiat 500L je u Nacionale verziji sa „paketom jedan“ koji podrazumeva električne podizače, elektropodesive retrovizore sa funkcijom odmrzavanja, ekran osetljiv na dodir sa 5,4 inčnim ekranom osetljivim na dodir, MP3 audio uređajem, Bluetooth konekcijom, kao i AUX i USB priključcima. Kožom presvučeni volan poseduje telefonske i audio komande. Cena – 11.750 evra. Jasno je da je cena u ovom slučaju Fiatov adut.

     
 

Fiat 500L 1.4 Nacionale

Cena: 11.750 evra
Motor: atmosferski benzinski, redni/4, 1368 cm³/multi-point, 70 kW, 95 KS pri 6.000 o/min, 127 Nm pri 4.500 o/min
Transmisija: na prednje točkove, M/6
Ogibljenje: napred MacPherson, nazad torziona osovina
Performanse: 0-100 km/h – 12,8 sec, maksimalna brzina 178 km/h
Prosečna potrošnja: 6,2 l (fabrički podatak), 7,0-7,5 l (na testu), emisija CO₂ 145 g/km
Karoserija: monovolumen 5/5, DxŠxV 4147x1784x1661 mm, međuosovinsko rastojanje 2612 mm, masa 1220 kg, prtljažnik 343 l

Veličina mu je vrlina

Jednim pogledom
Fiat 500L 1.4 Nacionale

Karoserija

Udobnost

Izgled

4,2

Napred

3,8

Funkcionalnost

3,8

Pozadi

4,0

Kvalitet izrade

3,8

Ukupno:

3,90

Ukupno

3,93

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

3,8

Funkcionalnost

4,2

Performanse

3,8

Dizajn

4,2

Kočnice

4,5

Ponuda prostora

4,0

Ukupno:

4,00

Kvalitet materijala

3,8

Motor

3,8

Završna obrada

3,8

Menjač

4,0

Ukupno:

4,00

Cena

4,5

Prosečna ocena: 4,00

Ford B-Max dolazi u Trend nivou opreme sa paketima „Tidy Pack“ (mreža za prtljag u naslonu zadnje klupe, prostirka tovarnog prostora sa dva lica, pregrade za sitnice u podu prtljažnog prostora), „Style Pack Trend II“ (prednja svetla za maglu, patosnice, 15" aluminijumski naplaci) i „Control Pack“ ( automatski klima uređaj, ICE Pack 6). Jasno je da je B-MAX bogatije opremljen automobil u ovom slučaju. Njegova cena je 13.990 evra, a ukoliko želite metalik boju, ona skače na 14.580 evra. Opel Meriva je u srednjem, Active paketu, kojeg krasi između ostalog putni računar, šesnaestoinčni alu naplaci, trokraki volan presvučen kožom itd. Opelov pulen košta 12.840 evra.

Dakle, krajnji zaključak, ukoliko sve svedemo na neke osnovne atribute, je da je B-MAX najbolji u vožnji, 500L pleni izgledom i prostranošću, dok je Meriva sveukupno najpraktičnija. Budući kupci će prilikom vaganja prioritet dati nekim stvarima koje su im bitnije u odnosu na neke druge, i u suštini to je ono što će odlučivati prilikom kupovine, odnosno eventualnih dilema i trilema.

     
 
Cena je bez dileme glavni adut Fiata 500L
Piše Pavle Barta
Fotografija Saša Nikolić
12223
Postavljeno: 07.06.2014

Arhiva: Online plus

Rubrika: Online plus
Postavljeno: 16.10.2018

Vienna Classic days 2018
Tekst sa video prilogom!

„Vienna Classic days“, jedan od najvećih skupova starovremenskih vozila, ove godine okupio je rekordnih 200 automobila. Po već poznatom scenariju, zborno mesto bilo je ispred gradske kuće u Beču. Sve je počelo u petak kada se vozio noćni reli „Sundown Trophy“, subota je bila rezervisna za vožnju po itinereru duž istorijskih ruta glavnog grada Austrije, kao i koleketivnu okupaciju centralne sobraćajnice „Ring-s trasse“, dok je nedelja tradicionalno rezervisana za opuštenu varijatu oldtajmer piknika kraj Dunava


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 22.06.2018

Range Rover, Rolls Roys, Audi, Maserati, Ferrari...

Koji su omljeni automobili poznatih fudbalera i šta voze najbolji od njih? U slavu Svetskog prvenstva koje se ovih dana održava u Rusiji, pišemo o najboljim modelima najboljih fudbalera današnjice i nekih starih nezaboravnih asova


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 11.06.2018

Mercury

Tržište vanbrodskih motora u Srbiji je u usponu. Legendarni Mercury preuzima primat po prodaji a sve u nastojanju da svima dokaže da je neprikosnoven No.1 na vodi


Modeli CR7 Tekst sa video prilogom!

27.05.2018

Šta vozi Papa?

24.05.2018

Revolucija na dva točka i malo elektrike

23.05.2018

VOŽNJA BEZ KAZNI

07.05.2018

Bodo Bušman i Brabus

04.05.2018

UBER

26.04.2018

Vladimir Putin Tekst sa video prilogom!

23.04.2018

Donald Trump

17.04.2018

Elektrifikacija četvorotočkaša

14.03.2018

BMW M5

30.01.2018

Tržište novoregistrovanih vozila u Srbiji 2017

18.01.2018

Tržište novih automobila u Srbiji 2017. po segmentima i modelima

16.01.2018

Premijere 2017.

05.01.2018

Istorija Pinap devojaka

13.12.2017

Obijanje vozila

01.12.2017

Pripremite automobil za zimu

17.11.2017

Pirelli kalendar za 2018. godinu

14.11.2017

Superautomobili 1993

23.10.2017

Sukob Škode i VW-a

18.10.2017

Tržište novih vozila u prva tri kvartala 2017. godine

10.10.2017

Obavezna oprema

30.09.2017

Saloni automobila

11.09.2017

Električni automobili u Srbiji

17.08.2017

Infiniti Prototype 9 Concept

16.08.2017

Automobilizam pre Velikog rata u SAD

12.08.2017

Peugeot 308 Cup

07.08.2017

Type R danas proslavlja 25 godina svog postojanja

27.07.2017

Opel Insignia GSi

26.07.2017

Električni automobili

12.07.2017

Pred vratima ozbiljnog tržišta automobila

12.07.2017

Renaultov električni trio Tekst sa video prilogom!

06.07.2017

Hyundai N Performance Tekst sa video prilogom!

04.07.2017

BMW X3 – treća generacija Tekst sa video prilogom!

30.06.2017

Bezbednost saobraćaja Tekst sa video prilogom!

22.06.2017

Lamborghini Huracan Performante

09.06.2017

Poseta Hyundaijevoj fabrici u Nošovicama Tekst sa video prilogom!

03.06.2017

Top 5 TV emisija o automobilima

31.05.2017

Niki Hejden

25.05.2017

Tržište polovnjaka april 2017.

19.05.2017

Ferućo Lamborgini

18.05.2017

Enco Ferari – čovek koji je ostvario svoj san

13.05.2017

Dream Jet

11.05.2017

Filmovi za ljubitelje automobila 2

04.05.2017

Polovni automobili u 2017.

30.04.2017

Filmovi za ljubitelje automobila

29.04.2017

Barometar PLUS

27.04.2017

Renault Clio by Zoran Kastratović

26.04.2017

Audi RS3 LMS

12.04.2017

Električni automobili

07.04.2017

Porsche Panamera Sport Turismo Tekst sa video prilogom!

06.04.2017

53. Međunarodni sajam automobila i motocikala u Beogradu

01.04.2017

Auto delovi - istraživanje

31.03.2017

Range Rover Velar

29.03.2017

Beograd 2017

28.03.2017

Beograd 2017

25.03.2017

SUV histerija

22.03.2017

Beograd 2017

18.03.2017

Mercedes-Benz G650 Maybach Landaulet

17.03.2017

Izazov Dukat planine Tekst sa video prilogom!

15.03.2017

Najstrašnija reč automobilske industrije

26.02.2017

Tupolev Tu-4

22.02.2017

Ford F-Series slavi 70. rođendan

21.02.2017

Muscle Cars (treći deo)

16.02.2017

Amerika Bomber

15.02.2017

Muscle Cars (drugi deo)

09.02.2017

Muscle Cars (prvi deo)

03.02.2017

2018 Ford Mustang GT

01.02.2017

Zeleni pakao Tekst sa video prilogom!

28.01.2017

Kako će Donald Trump da promeni auto industriju u SAD

26.01.2017

Kia Stinger

25.01.2017

Caproni Ca.60

18.01.2017

Krađa automobila

13.01.2017

Howard Hughes Tekst sa video prilogom!

12.01.2017

ELVIS: Svi kraljevi automobili

08.01.2017

MiG-ova ulica

07.01.2017

10 najčitanijih testova na našem sajtu

31.12.2016

Prekookeanski brodovi

27.12.2016

Tržište polovnih automobila

24.12.2016

O.J. Simpson i Ford Bronco (1993) Tekst sa video prilogom!

22.12.2016

Tehnički pregledi

19.12.2016

Über Amerikanci – 2. deo

15.12.2016

Über Amerikanci – 1. deo

14.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 2. deo

07.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 1. deo

06.12.2016

Najveće oružje Prvog i Drugog svetskog rata

01.12.2016

Bankrotiranje General Motorsa - II deo

24.11.2016

Bankrotiranje General Motorsa - I deo

23.11.2016

Zimske gume

09.11.2016

Amelia Earhart

18.10.2016

Ram 1500 Rebel TRX Tekst sa video prilogom!

14.10.2016

Brend

11.10.2016

Najveće oružje Sovjetskog Saveza

08.10.2016

Domaće aktuelnosti

05.10.2016

Avro Canada VZ-9 Avrocar

04.10.2016

Genesis

01.10.2016

Čitaoci reporteri

20.09.2016

Leteća Krila

13.09.2016

Chevrolet Malibu

09.09.2016

Panzer VIII Maus

30.08.2016

Bartini Beriev VVA-14

23.08.2016

Fiat 126P na Kubi Tekst sa video prilogom!

19.08.2016

Kamper ili prikolica

30.07.2016

Događaji Tekst sa video prilogom!

06.07.2016

VW Golf GTI Clubsport S

04.07.2016

Ford KA+

02.07.2016

Audi S5

23.06.2016

BMW-ova vizija za naredni vek Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

24 časa Le Mana 2016 Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

Renault Clio 2017

15.06.2016

Kampovanje prikolicom

11.06.2016

Događaji

24.05.2016

Formula1

10.05.2016

Ayrton Senna (21.3.1960.-1.5.1994.) Tekst sa video prilogom!

30.04.2016

SEAT Ateca

26.03.2016

Audi Q2

18.03.2016

V8 Bandits Tekst sa video prilogom!

17.03.2016

Renault Scenic

09.03.2016

Pagani Huayra BC

25.02.2016

Blic test: Audi Q7 3.0 TDI quattro

23.02.2016

Autonomni automobili

20.02.2016

Najskuplji dizel u regionu

20.02.2016

BMW M2 Coupe Moto GP Safety Car Tekst sa video prilogom!

15.02.2016

Opel Mokka X

12.02.2016

Indija vs Srbija

09.02.2016

Kućni ljubimci Tekst sa video prilogom!

06.02.2016

Land Rover Defender Tekst sa video prilogom!

04.02.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

01.02.2016

Novi Porsche 718 Boxster i 718 Boxster S Tekst sa video prilogom!

30.01.2016

Opel GT Concept

28.01.2016

Ford Focus RS

27.01.2016

Mercedes-Benz E klasa 2017 Tekst sa video prilogom!

12.01.2016

NAIAS 2016

08.01.2016

Istorijat motociklizma Tekst sa video prilogom!

06.01.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

02.01.2016

Najbolje ocenjeni automobili na testovima Vrele Gume Media Sistema 2015.

31.12.2015

Tržište polovnjaka u 2015. godini

30.12.2015

Šampioni aukcija 2015.

26.12.2015

Lancia Ypsilon 2016

24.12.2015

Preporuka stručnjaka

19.12.2015

Trijumvirat: Tekst sa video prilogom!

18.12.2015

Ford Crown Victoria Tekst sa video prilogom!

14.12.2015

Novi Mercedes-Benz E-Klase

12.12.2015

Lotus Exige Sport 350

11.12.2015

Wankel motor - promašaji koji su obećavali Tekst sa video prilogom!

07.12.2015

Prokletstvo Džejmsa Dina Tekst sa video prilogom!

03.12.2015

Honda Civic

01.12.2015

Infiniti QX30

30.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 2 Tekst sa video prilogom!

28.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 1 Tekst sa video prilogom!

27.11.2015

Jeff Gordon

26.11.2015

Šampionat u apsolutnoj kategoriji

20.11.2015

Peugeot 204

13.11.2015

Kako osvojiti američko tržište? Tekst sa video prilogom!

10.11.2015

Rejmond Levi

07.11.2015

Dodge Viper ACR za 2016. godinu Tekst sa video prilogom!

06.11.2015

Metan (CNG)

04.11.2015

Off Road - JEEP Adventure Days/Zlatibor 2015. Tekst sa video prilogom!

30.10.2015

Bloodhound SSC

21.10.2015

Zatamnjivanje stakala

17.10.2015

Opel Astra TCR

16.10.2015

Lada Vesta

14.10.2015

Adria Coral Tekst sa video prilogom!

08.10.2015

VW - Hronika skandala Tekst sa video prilogom!

06.10.2015

O Nedodirljivima sa ilegalnim softverom

03.10.2015

Jaguar F-Pace Tekst sa video prilogom!

29.09.2015

Infiniti Q30

28.09.2015

Novi Renault Megane Tekst sa video prilogom!

26.09.2015

Suzuki Baleno Tekst sa video prilogom!

24.09.2015

Toyota Hilux

23.09.2015

Porsche Mission E Concept Tekst sa video prilogom!

18.09.2015

Formula 1

11.09.2015

Chantilly 2015 Arts & Elagance

09.09.2015

Barnea Collection

08.09.2015

Borgward Isabella

03.09.2015

Formula 1

02.09.2015

Registracija autotomobila

01.09.2015

Steyr 50

27.08.2015

ZENITH 24 sata Elegancije 2015 powered by CHIVAS

27.08.2015

Zaštita automobila od krađe

24.08.2015

Icona Vulcano Titanium Tekst sa video prilogom!

22.08.2015

BMW M4 GTS Tekst sa video prilogom!

21.08.2015

Polovni delovi

18.08.2015

Koenigsegg One:1 Tekst sa video prilogom!

12.08.2015

V12 simfonijom protiv građevinskih mašina Tekst sa video prilogom!

07.08.2015

Subaru

05.08.2015

Pojačana kontrola vezivanja Tekst sa video prilogom!

04.08.2015

Ferrari 488 Spider

03.08.2015

Smart DCT Turbo

01.08.2015

Intervju Zoran Drobnjak

31.07.2015

Statistika

27.07.2015

Ford GT Le Mans 2016 Tekst sa video prilogom!

20.07.2015

Mazda 2 vs Renault Clio

18.07.2015

Rekordi koji će najteže biti oboreni u Formuli 1

17.07.2015

Chevrolet Cruze

11.07.2015

Oldtajmer skupovi

09.07.2015

Renault Talisman

08.07.2015

Poređenje – Audi A4 vs BMW serije 3 vs Mercedes-Benz C klase vs Jaguar XE vs Alfa Romeo Giulia

02.07.2015

Mercedes-Benz A klasa

01.07.2015

Saveti

29.06.2015

Alfa Romeo Giulia

26.06.2015

Peugeot 308 GTi

25.06.2015

Salon aeronautike Paris - Bourget 2015

24.06.2015

Anketa - Euro 4 norma

23.06.2015

Mercedes-Benz GLC

20.06.2015

Mazda CX-3

19.06.2015

Šokantni rezultati naučnog istraživanja

17.06.2015

BMW serije 7

12.06.2015

Pretnje i ucene iz Forda u Srbiji

06.06.2015

BMW X1

05.06.2015

BMW S1000 XR

01.06.2015

Akcija

30.05.2015

Ducati Panigale R

28.05.2015

Fiat Ægea

27.05.2015

Toyota Hilux

23.05.2015

BMW Motorrad na stazama uspeha

19.05.2015

Alfa Romeo

15.05.2015

Novitec Rosso Ferrari California T

14.05.2015

Nautika

13.05.2015

Mercedes-Benz G klase

09.05.2015

Ducati Diavel Titanium

08.05.2015

Volo Auto Museum

06.05.2015

Formula1

02.05.2015

Tailfin

29.04.2015

Formula E

28.04.2015

Peugeot 308 R HYbrid

25.04.2015

Volkswagen C Coupe GTE Concept

24.04.2015

Volkswagen Transporter T6

23.04.2015

Mercedes-Benz Concept GLC Coupe

22.04.2015

Audi Prologue Allroad koncept

18.04.2015

Lamborghini Huracan LP 640-4 Superleggera

16.04.2015

Citroen Aircross Tekst sa video prilogom!

09.04.2015

C.A.M.E.R Mostra Scambia

08.04.2015

Citroen Cactus 1.2 VTi/82 Shine

07.04.2015

Traktori na putu

04.04.2015

Jaguar XF

03.04.2015

Opel Corsa TNG

02.04.2015

McLaren 570S Coupe

01.04.2015

Opel Corsa Turbo

28.03.2015

Mercedes-Benz GLE i Mercedes-AMG GLE63

27.03.2015

Dosije Clarkson

19.03.2015

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

14.03.2015

Ženeva 2015 - Koncepti

12.03.2015

Audi TT Cup Tekst sa video prilogom!

11.03.2015

Ženeva 2015 - Tuning

10.03.2015

Opel Corsa OPC Tekst sa video prilogom!

07.03.2015

Automobili koji su obeležili sajam u Ženevi

06.03.2015

Audi R8

28.02.2015

Brabus 850 6.0 Biturbo Coupe

24.02.2015

Muzej Tehnike u Beču

21.02.2015

Škoda Superb

19.02.2015

Rinspeed BMW i3 Budii Concept Tekst sa video prilogom!

18.02.2015

Nissan Titan

17.02.2015

Ford Focus RS

09.02.2015

Preliminarni testovi u Herezu, u Španiji

07.02.2015

Zvezde Rétromobile 2015.

06.02.2015

Renault Kadjar

04.02.2015

Hyundai i10 1,2 GLS Premium Tekst sa video prilogom!

28.01.2015

Top 10 kolekcionara među poznatim ličnostima

26.01.2015

Ford GT

21.01.2015

Volkswagen Cross Coupe GTE Concept

20.01.2015

Alfa Romeo 4C Spider

19.01.2015

Ford F150 Raptor

14.01.2015

Dolar i akcize zaustavili pad cena goriva

14.01.2015

Buick Cascada

13.01.2015

Seat Leon ST Cupra

10.01.2015

Želje za 2015.

31.12.2014

Tržište polovnih automobila

25.12.2014

Škoda Superb

23.12.2014

Citroen DS3 i DS4

22.12.2014

Kako je BMW postao „BMW“

18.12.2014

Audi Q7

16.12.2014

Kako nastaju Opel sportski automobili

15.12.2014

Mercedes GLE Coupe

13.12.2014

Volvo XC90 T8

11.12.2014

Saveti stručnjaka

10.12.2014

Fiat 695 Abarth Biposto

09.12.2014

Povratak auto industrije u Bugarsku preko Kine

06.12.2014

Opel KARL

04.12.2014

Ford Mondeo

02.12.2014

Tehnologija

27.11.2014

Mitsubishi XR-PHEV koncept

26.11.2014

Opel Adam S

20.11.2014

Kia slavi jubilej

20.11.2014

Inovacije iz Volkswagena

15.11.2014

Fiat 500x

14.11.2014

Novi modeli na Euro NCAP testu... Tekst sa video prilogom!

12.11.2014

Sajam motocikala EICMA Milano

11.11.2014

BMW XDrive Experience

07.11.2014

Benzin vs Dizel

04.11.2014

Sajmovi: Auto e Moto d’Epoca Tekst sa video prilogom!

03.11.2014

Zimski pneumatici

01.11.2014

BMW X5M & X6M Tekst sa video prilogom!

31.10.2014

U susret VN SAD

30.10.2014

Plavi koridor!

28.10.2014

Nissan GT-R Nismo

25.10.2014

Mercedes GLA 45 AMG u Brabusovoj izvedbi

23.10.2014

Mondial de l’Automobile 2014

20.10.2014

Transferi u F1 su pred nama

18.10.2014

2015 Renault Espace

16.10.2014

F1 Déjà vu Tekst sa video prilogom!

14.10.2014

Tariranje 2014. Jeep Cherokee

14.10.2014

Fiat Abarth 695 SS Tekst sa video prilogom!

13.10.2014

Staza u Sočiju Tekst sa video prilogom!

11.10.2014

Suzuki Vitara

09.10.2014

Fića skup

08.10.2014

Kiša na VN Japana

07.10.2014

INTERMOT 2014.

06.10.2014

Honda Civic Type R

01.10.2014

Formula1

29.09.2014

Kupovina automobila

27.09.2014

Tehnologija

26.09.2014

Nova Opel Corsa

22.09.2014

Mercedes B klase

20.09.2014

Ferrari

17.09.2014

Najnebezbedniji automobili u istoriji

15.09.2014

Mercedes-Benz AMG GT Tekst sa video prilogom!

13.09.2014

Aktuelna dešavanja u „najbržem cirkusu na svetu“

10.09.2014

Chrysler otkrio unapređenja za 2015.

09.09.2014

Automobilske marke koje muškarci najviše vole

06.09.2014

Land Rover Discovery Sport 2015 Tekst sa video prilogom!

05.09.2014

Pred VN Italije Tekst sa video prilogom!

04.09.2014

Volvo XC90 Tekst sa video prilogom!

02.09.2014

Mali Renault, dugogodišnji igrač u promenama u društvu

01.09.2014

Kriza u Rusiji

30.08.2014

Dodge Charger Tekst sa video prilogom!

20.08.2014

Zvezde malih ekrana?

19.08.2014

Šta je vozio Gagarin

14.08.2014

Šef Fiat/Chryslera želi deo finansijskog „kolača“ koji pripada snabdevačima originalnih delova

12.08.2014

3 strane Kopa

08.08.2014

Mercedes-Benz S 600 Guard

07.08.2014

Testiranje bezbednosti vozila Tekst sa video prilogom!

01.08.2014

Šta i kako kada vam se slomi staklo na automobilu

31.07.2014

Porsche Cayenne

26.07.2014

PR: Rally Baja Aragon 2014

24.07.2014

Lexus NX 2015

22.07.2014

Novi smart fortwo & forfour Tekst sa video prilogom!

19.07.2014

II. NAVIGATIONRALLY 2014.

18.07.2014

Opel Corsa

18.07.2014

Renault Megane RS 275 Trophy

14.07.2014

Groblje automobila

11.07.2014

Lexus IS

05.07.2014

Pred VN Velike Britanije Tekst sa video prilogom!

03.07.2014

Staze koje su odnele najviše života u istoriji

02.07.2014

Rolls-Royce Ghost V-Specification

01.07.2014

Goodyearovih deset najvažnijih saveta za vožnju kad putujete na odmor

28.06.2014

Mercedes Benz 300 SDL -1986 Tekst sa video prilogom!

26.06.2014

VN Austrije

23.06.2014

Cigarette Racing 50 Vision GT Concept

19.06.2014

24 časa Le Mana

16.06.2014

Tesla Motors oslobodio svoje patente

15.06.2014

Interstellar

14.06.2014

Popravka auto stakala

13.06.2014

Novi BMW Serije 4 Gran Coupe

11.06.2014

Ford B-Max 1.0 Trend EcoBoost vs Fiat 500L 1.4 Nacionale vs Opel Meriva 1.4 Active XER

07.06.2014

Volkswagen Scirocco

06.06.2014

FIĆA SKUP 2014. – MINHEN

04.06.2014

Brzinomeri

30.05.2014

Srebrne strele

29.05.2014

Mercedes C klasa karavan („Estate“)

26.05.2014

Transferi za 2015. o kojima se „šuška“

24.05.2014

Rezvani Beast

23.05.2014

Bavarci nezadrživi

19.05.2014

BRABUS 850 6.0 Biturbo

15.05.2014

Mini Paceman GoalCooper

13.05.2014

U sećanje na Ajrtona Senu Tekst sa video prilogom!

12.05.2014

VN Španije 2014

10.05.2014

Najčudniji avioni u istoriji

07.05.2014

Uredba Vlade

05.05.2014

Vozni park komunističkih državnika

02.05.2014

BMW Vision Future Luxury

30.04.2014

9. Jeep i prijatelji Vrele Gume Off Road

25.04.2014

Peking 2014

24.04.2014

VN Kine

17.04.2014

Ferrari LaFerrari XX

16.04.2014

Red Bull Air Race World Championship

15.04.2014

Ford Focus Sedan

10.04.2014

BMW serije 4 Gran Coupe

04.04.2014

F1 Top Ten

02.04.2014

Obrum PL-01 Tekst sa video prilogom!

01.04.2014

Novitec Torado Lamborghini Aventador NL2

29.03.2014

Neobična pravila u saobraćaju

28.03.2014

Mazda motori

25.03.2014

Budućnost saobraćaja

25.03.2014

Ilegalni taksista

23.03.2014

Limuzina američkog predsednika

22.03.2014

Mini

12.03.2014

MTM

08.03.2014

Registar MUP Srbije

01.03.2014

Novoregistrovana vozila u 2013.

27.02.2014

Mazda3 Sedan 2.0i 120 KS Challenge

26.02.2014

SAAB 9000 Aero Tekst sa video prilogom!

22.02.2014

Pontonski čamac PrinceCraft Vogue 25SE Tekst sa video prilogom!

15.02.2014

1989 Porsche Panamericana Concept

13.02.2014

Limuzina za rastanak

13.02.2014

Bolidi 2014

07.02.2014

Osvrt na sajam automobila u Beču

03.02.2014

Opel 4x4

03.02.2014

Mercedes S600

25.01.2014

Audi Museum Mobile - drugi deo

22.01.2014

Ford Shelby GT350CR

20.01.2014

Prodaja automobila u regionu za 2013. English version

18.01.2014

Kacige Sebastiana Fetela

17.01.2014

Audi Museum Mobile - prvi deo

15.01.2014

Digitalizacija automobila

13.01.2014

Vrele Gume ispred Top Geara

11.01.2014

Honda S660 Concept

05.01.2014

Restauracija: Opel Kadett C GT/E 1900 Tekst sa video prilogom!

03.01.2014

Caterham Seven 160

02.01.2014

Sa letnjim pneumaticima nema odštete!?

30.12.2013

Audi planira da svrgne BMW

28.12.2013

Saab 9-3 Viggen

24.12.2013

Nissan BladeGlider Concept

16.12.2013

Cadillac Escalade

13.12.2013

Jaguar C-X17 Concept

11.12.2013

Nissan Nismo GT-R

10.12.2013

Limitirane serije nelimitiranih cena

07.12.2013

Ferrari Racing One 458 Competition

05.12.2013

Ford Mustang

05.12.2013

1931 Bugatti Royale Kellner Coupe

04.12.2013

Renault Initiale Paris Concept

03.12.2013

Muzeju tehnike u Beču

02.12.2013

BMW Concept Active Tourer Outdoor

30.11.2013

Bosch

26.11.2013

Valentino Rossi na Monza Rally Show

26.11.2013

1982 Zastava 750 SL Tekst sa video prilogom!

23.11.2013

Pravilnik o zimskim gumama ipak jasan vozačima

22.11.2013

Saab

18.11.2013

Red Bull, gazirano piće koje pokreće najbrže bolide na svetu

16.11.2013

Električni automobil, budućnost ili zabluda auto industrije?

15.11.2013

Peter Schreyer Tekst sa video prilogom!

14.11.2013

Monster Energy Gymkhana GRiD Tekst sa video prilogom!

11.11.2013

RUSH

09.11.2013

Oldtimer - Show, Budapest

06.11.2013

PSA koncern

02.11.2013

Elon Musk

26.10.2013

PGO Cevennes

23.10.2013

Kinesko tržište

19.10.2013

Toyota i-Road u proizvodnji 2014.

13.10.2013

Prodaja automobila u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu

11.10.2013

Fiat Amerika

08.10.2013

Velodrom Budimpešta

03.10.2013

Ferrari SP12 EC

26.09.2013

Hrčak za volanom kamiona Tekst sa video prilogom!

25.09.2013

YU AMK Veteran

23.09.2013

Promalja li se sunce iza crnih oblaka auto tržišta?

12.09.2013

10 najisplativijih

08.09.2013

Opel

05.09.2013

Yugo 45 Tekst sa video prilogom!

01.09.2013

Tesla Model S

29.08.2013

Intervju sa CORRADO LOPRESTOM

27.08.2013

Jeep Cherokee

26.08.2013

Bentley Flying Spur

14.08.2013

Trendovi boja automobila

11.08.2013

Mobilni telefoni u vožnji

02.08.2013

Rolls-Royce Wraith

31.07.2013

SAAB

18.07.2013

Spyker B6 Venator Concept

09.07.2013

FIAT 500L Living i 500L Trekking

07.07.2013

Infiniti Q50

26.06.2013

BMW Lusso Gran Coupe

23.06.2013

Oldtimer Klub Beograd

20.05.2013

Bad Homburg

15.05.2013

Boschert B300

29.04.2013

Baterije budućnosti?

19.04.2013

Muzej saobraćaja u Bratislavi

04.04.2013

Sretenjski Off Road karavan 2013

28.03.2013

SOMFY

21.03.2013

Statistika prodaje

17.03.2013

Ford EcoSport

12.03.2013

MQB platforma

08.03.2013

Toyota Auris Touring Sports

22.02.2013

Istorija Toyote Corolle

12.02.2013

Consumer Reports Tekst sa video prilogom!

08.02.2013

2012 Dartz PROMBRON Aladeen Edition

05.02.2013

Ford Transit/Tourneo Custom

29.01.2013

BMW Concept Serije 4

08.01.2013

Peugeot 2008 Concept

06.01.2013

Fiat Linea Tekst sa video prilogom!

04.01.2013

Honda CR-V

03.01.2013

Lamborghini Urus

31.12.2012

RRRolipop muzej - Eggenburg, Austrija

24.12.2012

HOFMANN - AUTOSERVISNA OPREMA

17.12.2012

Završetak oldtajmer sezone u Nemačkoj

10.12.2012

Deset stvari koje morate znati o gumama

08.12.2012

2013 Toyota RAV4

30.11.2012

Oldtajmer muzej – Bavarska

27.11.2012

Hydra Schmidt Coupé

14.11.2012

Hiperprodukcija

11.11.2012

75 godina Toyote

04.11.2012

Peugeot 4008/Citroen C4 AirCross

03.11.2012

1976 Chrysler New Yorker Brougham

30.10.2012

Blue Corridor 2012 Rally

27.10.2012

Opel Mokka

25.10.2012

Oldtajmer skup Beograd

19.10.2012

Nova Opel Cascada

18.10.2012

Opel Olympia

05.09.2012

Mercedes-Benz 170 SCB

27.08.2012

Volvo kaskaderska akrobacija

24.08.2012

10. skup moto kluba „CLASSIC WHEELS“ u Futogu

17.08.2012

Seat Leon

27.07.2012

Renault Clio IV

11.07.2012

Tržište polovnih automobila

07.07.2012

Opel rođendanska žurka na Hungaroringu

02.06.2012

Oldtimer Expo - Budimpešta 2012

02.05.2012

Oldtimer Expo 2012

27.04.2012

Udruženje istoričara automobilizma

26.04.2012

Downsizing

14.03.2012

Goodyear

05.01.2012

Muzej oldtimera

29.12.2011

Most kod Beške

05.11.2011

Porsche 959 Tekst sa video prilogom!

04.11.2011

Albert Biermann, šef odseka za razvoj BMW-a

21.10.2011

Audi A6 Avant / BMW 5 Touring / Mercedes E220 Estate

14.10.2011

BMW M3 E36

10.10.2011

VW i ekologija English version Tekst sa video prilogom!

21.09.2011

Salon automobila u Frankfurtu

13.09.2011

Rezerve nafte veće nego što se misli Tekst sa video prilogom!

21.07.2011

Devetostepeni menjač

10.06.2011

BMW serije 8

03.06.2011

Alternativna goriva

21.05.2011

Audi A6 2.0 TDI vs BMW 520d vs Mercedes E220 CDI

05.05.2011

BMW Innovation Days 2011 Tekst sa video prilogom!

23.04.2011

5 neverovatnih inovacija Mercedes-Benza

20.04.2011

Najjeftiniji automobili na svetu

12.04.2011

Najskuplji svetski automobili Tekst sa video prilogom!

04.04.2011

Film Tekst sa video prilogom!

31.03.2011

Audi A6 vs Mercedes E klase vs BMW serije 5 English version Tekst sa video prilogom!

18.02.2011

McLaren MP4-12C Tekst sa video prilogom!

17.02.2011

Tehnologija

03.02.2011

Novi momenti u slučaju 'registarskih tablica'

03.02.2011

Ford Focus vs VW Golf vs Opel Astra

19.01.2011

Intervju - Karl Lagerfeld English version

04.01.2011

INTERVIEW - Vladimir Rebić, zamenik Načelnika Uprave saobraćajne policije

21.12.2010

Prodaja

16.12.2010

MICHELIN Alpin 4 Tekst sa video prilogom!

15.12.2010

Koliko verujete automobilskim novinarima? English version

30.11.2010

Saobraćajna dokumenta

16.11.2010

Zimska oprema

04.11.2010

Zatamnjivanje stakala

25.10.2010

Mercedes-Benz 500 E Tekst sa video prilogom!

18.10.2010

Salon automobila, Pariz 2010 - Komentar English version

10.10.2010

Prominent woman entrepreneurs

24.09.2010

Automechanika 2010

20.09.2010

Ekskluzivno Tekst sa video prilogom!

17.07.2010

Mercedes SLS E Cell Tekst sa video prilogom!

08.07.2010

Alfa Romeo – prvih 100 godina

05.07.2010

Ekskluzivno

24.06.2010

Zanimljivost Tekst sa video prilogom!

18.06.2010

Jeep Club Srbija Tekst sa video prilogom!

15.06.2010

Most na Beški

08.06.2010

Poređenje

07.06.2010

Akcija

26.04.2010

Hibridna vozila

07.04.2010

Humanost

07.04.2010

G-Couture, samo za odabrane

06.03.2010

F1 - 2010

15.02.2010

Lorinser

13.02.2010

„Gazela“ naša nasušna

02.02.2010

BMW C1-E Tekst sa video prilogom!

26.01.2010

F1 na vodi

05.01.2010

Carine

15.12.2009

Audi A8

04.12.2009

Lizing

02.12.2009

Nauka u službi frizure

20.11.2009

Aston Martin Rapide

21.10.2009

BMW Z4 by AC Schnitzer

26.09.2009

Nautika

08.09.2009

Porsche Panamera S (4S)

02.09.2009

Prva vožnja Mazdaspeed 3

25.08.2009

Polovni automobili

10.07.2009

Zakon o bezbednosti u saobraćaju

05.06.2009

Aerodinamika

22.05.2009

WorldFirst Racing

15.05.2009

GT2 i GT-R

30.04.2009

don
07.6.2014 18:23
12
25

fiat sa ovim motorom (dobijes na cupriji gubis na mostu :-)) i ovakvom unutrasnjoscu nema sta da trazi, jednostavno je koma! Ako bi odabrali i neku drugu pogonsku jedinicu, ostaje problem dizajna unutrasnjosti i njene kvalitete jer nicim ne odusevljava a omrzovolji vlasnika.Moze ga kupiti neko ko je operisan od smisla za estetiku. Cjenovno, ovi autuci zalaze u rang kompakta i postavlja se pitanje njihove kupnje, jer po svemu su inferiorni u odnosu na auta iz c segmenta.
Od svih ovih, bmax je jedino vrijedan spomena i uz kakav popust, jedini bi usao u obzir za kupnju.

Suburban
07.6.2014 22:22
17
2

Fijat 500L se u principu ne moze vise naci sa opremom Nacionale jer to sto je bilo pod subvencijom je skoro sve raspordato, sada vazi cena od 11.900e za osnovni model, a kada se pogleda sta nude oba konkurenta odmah "pada u vodu".
Drugo, Ford i Opel ce bolje drzati cenu kao polovnjaci, Opel vise no Ford, kvalitetnije su napravljeni, a i pouzdaniji su, pogotovo sto Fiatov 1.4l Fire ne vazi kao pouzdan agregat, ali i cinjenica da Fiat bije losa reputacija bez obzira na sve. Cene polovnjaka govore dosta.
Ovaj 1.0 turbo motor je vise nego taman za porodicni MPV, pogotovo odusevljava elasticnost, ali cena od 14.000 eura je stvarno preterana, a opet treba znati da je osnovni 1.4 od 90 KS (koji tek nema elasticnost i snagu) i da je tek tada cena konkurentna.
Najbolji kompromis izgleda pruza Meriva Active i oprema i cena i performanse.

Bojan
07.6.2014 23:33
12
8

Meni se ovde 500L najvise svidja. Ima najvise porstora, jednostavan je i najpogodniji za odrzavanja u nasim uslovima. Iako mozda ne deluje luksuzno kao konkurenti, ima mastovit enterijer potpuno prikladan ovoj klasi. Niza cena mu je veliki adut. Kod Forda mi se ne dopada taj eksplozivni motor koji malo torsi, ja u to ne verujem. Mislim da bi 500L manje ili isto trosio u svakodnevnim uslovima ako se malo povede racuna. Isto vazi i za Merivu. Meriva najvise podseca na hecbek i dobra je za ljude koji ne vole monovolunen u pravom svom obliku. Kontra vrata i klizna vrata ne znam koliko su dobra i prakticna, mislim da samo komplikuju i otezavaju karoseriju. Mana svih ovih automobila je velika masa, tako da ovi "motorcici" nijednom ne leze kako treba, osmim eventualno Fordu koji ima nesto povoljniji obrtni moment. Dizel verzije bi svakako bile bolje...

Dejan L
08.6.2014 08:23
18
3

99% se slažem. ALI o kokoj praktičnosti zadnjih vrata na B-maxu se radi, kada u slučaju da su zatvorena prednja vrata, držač zadnjih odvaljuje rebra.
Otvorio sam na sajmu zadnja bočna vrata, otvor je 35cm, ne više.
Držač klizača zadnjih vrata je užasno rešenje.
Mnogo realniji i objektivniji tekst od onog testa BMW-a 5, koji kao je prepisan od neke PR službe

ALFISTA
08.6.2014 10:19
8
7

FIAT 500L je po meni pravi izbor, ima dobru cenu, odlican dizajn, a kome ne odgovara 1.4 neka uzme 1.6 multijet i nema straha od manjka snage ili bilo cega slicnog. Takodje vidim da je audio sistem predmet kritika redakcije, pa kome nije dosta ovaj obicni, nek uzme beats edition, pa nek uziva u zvuku do mile volje.

Dragan
08.6.2014 11:26
8
3

Odlican, realan test!

Aleksandar
08.6.2014 12:16
12
7

"Slucajno" vozim jedan 500L duze od godinu dana i mogu da vam iz prve ruke prenesem samo pozitivne utiske.

Auto je izuzetno prostran praktican i udoban sto mu je glavna prednost nad ostalim. Duzi put se u njemu uopste ne oseti.

Drugo, porediti turbo benzinca i obicne benzince nikako nije u redu. Ako cemo pravo, poredite sta se moze dobiti za iste novce... a u tom slucaju Fordovog turbo benzinca mozemo meriti sa Fiatovim dizel motorima, koji su provereno medju najboljima.

Kako ce automobil izgledati me manje zanima, vec me vise zanima prakticnost. Meni se na primer Merivini "talasici" na vratima uopste ne svidjaju... uostalom o ukusima se ne raspravlja.


Audifan
08.6.2014 12:53
10
6

Opel meriva definitivno!

Enzo
08.6.2014 13:29
10
3

Cudno je kako se ukus menja. Secam se da mi je Meriva bas bila simpaticna, ali kako je godine stizu, a broji vec petu, bas mi gubi svezinu.
Ford sledi Fiestinu skolu, meni prilicno dopadljivu.
Fiat, pa, deluje najsvezije.
Pouzdanost, verovatno mnogima bitna:
Tuv, Forda nema, a ni Fiata. Meriva 41./36. (3/5 godina).
NCAP:
Fiat, Fo, Op - frontalni
Fi, Fo, Op - bocni
Op, Fo, Fi - zadnji
Fo, Fi, Op - juniori
Gepek, ako ste u prilici, odredite i povrsinu, zapremina lako zavara sa par cm visine vise.
Da biram, odabrao bih Fi, Fo, Op, zbog bezbednosti, cene koja odgovara besplatnoj godini voznje i opstoj prisutnosti. Pad cene, pa, ne moze tioliko da padne...

Markoni
08.6.2014 20:46
10
2

Koliko mi se Fiat 500L nije iz prve svideo posle mesec dana druzenja sa istim promenio sam totalno misljenje..ukusi su razliciti ali auto ima smek sto se za Ford i posebno Merivu nikako ne moze reci..agregat od 1.4 jeste mali ali kad se naviknes na cestu promenu brzina i poteras ga u vece obrtaje lepo povuce...o obilju prostora i da ne govorim..

Vlado, Niš
09.6.2014 01:43
3
12

Triling upoređivanih je razbucan Peugeotom 2008 i Renaultom Captur, a šta tek reći za Kiu Wengu ili Hyundai iX20 ?!
:)

pedja
09.6.2014 19:22
7
1

@Vlado A sta reci koju poslugu porati na to tvoje poredjenje....

nemac
09.6.2014 19:43
9
1

opel kosta smesno u odnosu na ono sto nudi. active oprema je daleko ispred druga dva/pogotovo fiata/, a i to je auto koje je po dimenzijama za klasu iznad (spoljni gabariti su u rangu astre). Meriva nudi vise prostora od bilo kojeg auta c segmenta /makar u kojem sam sa sedeo/ i za manje od 13.000 sa metalik bojom i ovom opremom ne znam da li moze nesto bolje da se kupi.
Pri tom, dok se ne sedne u auto, tesko je komentarisati. Jeste da ima auta c segmenta koji za malo vise para se cine privlacnijim, ali kad sednete u klot oktaviju i ovako opremljenu merivu, makar meni, osecaj je neuporediv /iako mi je sa slika i video snimaka oktavija izgledala privlacnije/. Sa druge strane, ovako opremljen auto c segmenta ne moze da se nadje ispod 16.000 sa osnovnim motorom, sem ceed i i30, a opet ko koristi zadnja sedista, auta c segmenta su mnogo manje upotrebljiva.
I, na kraju, pokusao sam da dovedem polovnu merivu iz nemacke. Pogledajte koliko kosta polovna u dobrom stanju sa manje od 100.000. Moze se kupiti c-max istih karakteristika i da ostane novca za dobar skuter

serpico
09.6.2014 20:06
6
5

ovde najlepsi definitivno Opelijander sa redizajniranom merivom!ford izvana ok ali iznutra 2koplja slabiji od opela (mislim na zavrsnu obradu i kvalitetu plastike),ford totalni plastikaner ,sjajna kruta plastika,opel mi ima i najlepsu unutrasnjost!znaci meriva1,srpski fiat 2,ford 3!!!

nikas
11.6.2014 22:31
6
1

@don
ovi autici siju po ponudi prostora i prakticnosti sva auta c segmenta.
meriva ima i sirinu i duzinu i sirinu traga tockova karakteristicnu za c segment, ali ima prtljaznik od 400l koji malo koji auto c segmenta ima. za ove pare mozes da kupis upola ovako opremljen ceed ili i30. za bilo sta drugo, najmanje jos 1000e, a za ovako opremljen compact jos bar 3000. i opet za porodicnog coveka, nista iz te kategorije ne moze da se poredi sa mpv-ima.
sve u svemu, ti se bas nalupeta.
pozdrav!

djole
22.3.2017 22:35
2
0

Evo malo svežeg komentara iz 2017.
Meriva ima lepo da se uzme sa 1.4 turbo motorom, a onda je to to-zmaj!. Sve ima,za duži put mogu zadnja sedišta da kliznu u nazad. Gepek je veći od svih u C-segmentu, sedi se više tako da je bolja preglednost...
Fiat nema nikakve motore u ponudi za ovaj model (nema turbo benzinca 1.4-tjet iz Bravo-a, jedino ko baš ima para i uzme 1.6d 120KS ali to je preskupo), a najbolji dizeli su fiatovi :) Naš model, jeftin za održavanje, a motori jako slabi -šteta.
Ford B-Max... pa sad ima i Focus za 12000eu sa 1.0 turbo benzincem, možda je to bolje jer je ovaj ipak na Fiesta platformi.

Pozz

Čedomir
11.11.2018 18:18
2
0

Kupio sam prošle godine (2017) novu Merivu 1.6 cdti 100kw drive paket sa kamerom i parking senzorima (poslednji trzaji proizvodnje) .Utisci posle više od godinu dana vožnje i 30000 km pređenih su odlični . Motor od 136ks u poptpunosti odgovara karoseriji Merive.Sve najviše interesuje potrošnja, prava potrošnja je sledeća : Grad leti 6,5 lit- zimi ide do7- 8 litara,regionalni put brzina do 90 km do 4 litre, auto- put do Grčke i nazad sa teškom nogom na gasu uglavnom šesta brzina ( sa klimom troje putnika i pun gepek) do 5 litara .Vidi se da joj više odgovara van gradska vožnja tako da je za preporuku za one koji se ne voze puno po gradu kao ja . Kada sam je kupovao u igri je bio Suzuki sx4 s-cross,toyota corrola, hyundai elantra ...Najudobniji od svih isprobanih automobila je bila upravo Meriva.Lako se smestim (lako uđem i izađem) sa svojih 194cm , putnici iza mene takođe nemaju problem sa smeštanjem nogu.Da napomenem da sam kupovao auto srcem sigurno ne bi bio ovaj.Ima puno lepših automobila za taj novac ali nema ih sa tolikom upotrebnom vrednošću sa tako dobrim kvalitetom izrade.Na kraju da kažem da sam pre mesec dana radio mali servis cena je bila 19500 dinara(ulje .filter ulja,vazduha,klime,goriva).

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: