Klasika

Ferrari F40

Najbolji automobil u istoriji

Sredinom 1980-ih godina, nedugo pre svoje smrti, Enzo Ferrari je naredio inženjerima svoje kompanije da mu naprave najbolji automobil u istoriji


Ferrari svih Ferrarija je ugledao svetlost dana 1987. godine i nosio je F40 oznaku. On je u svoje vreme bio najbrži serijski automobil na svetu, a i danas nosi veliko poštovanje kao jedan od najboljih superautomobila u istoriji. Donosimo vam istoriju Ferrarija F40.

Pod okriljem Alfe
Enzo Ferrari je rođen u Modeni, u tadašnjoj Kraljevini Italije, u februaru 1898. godine, a nakon Prvog svetskog rata, gde je proizvodio potkovice za konje, odlučio je da se oproba i u automobilskoj industriji. Do 1920-ih godina, Enzo je postao profesionalni vozač za Alfa Romeo, a 1929. godine osniva Scuderia Ferrari, profesionalni trkački tim pod okriljem Alfe. Do kasnih 1930-ih godina Alfa je preuzela kontrolu nad timom, što je mnogo smetalo tvrdoglavom Enzu i u novembru 1938. godine on dobija otkaz.

Samo godinu dana kasnije, Enzo osniva samostalnu auto kompaniju pod Auto-Avio Costruzioni di Ferrari Enzo, a iako zbog ugovora sa Alfom nije smeo da proizvodi automobile minimalno četiri godine, Enzo razvija dva automobila za 1.600 dugačku Mille Miglia trku 1940. godine. Međutim, samo šest sedmica kasnije, Italija ulazi u Drugi Svetski Rat, a Enzo preseljava fabriku iz Modene u Maranelo da bi je zaštitio od bombardovanja. Posle rata, njegov prijatelj Luigi Chinetti uspeva da ga ubedi da nastavi proizvodnju i prvi Ferrari pod tim imenom debituje u maju 1947. godine pod Type 125S oznakom i sa V12 motorom.

Pobeda na Le Mansu
Prvi veliki uspeh Ferrarija je stigao 1949. godine, kada je model 166M pobedio na trci 24 časa Le Mansa. Godinu dana kasnije, Ferrari se priključio novonastalom Formula 1 šampionatu, a do današnjeg dana on je jedina kompanija koja je takmičila svake godine. Prva pobeda je ostvarena 1961. godine, a titula godinu dana kasnije. Ferrari je nastavio da se takmiči i na Mille Miglia, što je kompaniji donelo veliku slavu, ali i probleme. Naime, tokom sezone 1957., vozač Alfonso de Portago je izgubio kontrolu na svojim Ferrarijem 335S i upao u publiku. On je pri tom poginuo, kao i njegov suvozač i devet gledaoca (od čega su petoro bili deca). Enzo i proizvođač guma Englebert su otpuženi za ubistvo, a sud će da oslobodi tek 1961. godine. Ferrari je kasnije počeo da dominira u Le Mans 24 sata šampionatu sve do 1966. godine kada ga je skinuo legendarni Ford GT40 sa trona.

Težnja prodaje Ferrarija Fordu pa odlazak u Fiat
Sudeći po mnogima, Enza ulični automobili uopšte nisu interesovali i on ih je proizvodio samo da bi mogao da poveća trkački budzet. Dodatni razlog je predstavljala i homologacija, zbog koje je bilo potrebno da se proizvede određeni broj serijskih primeraka da bi se on uopšte mogao takmičiti. Iako je Enzo često izbegavao takva takmičenja, nekada on jednostavno nije imao drugi izbor. Početkom 1960-ih godina, Enzo je započeo dugačke i teške pregovore da proda svoju kompaniju američkom gigantu Fordu.

Amerikanci su želeli da se prošire i u klasu egzotičnih automobila i kupovina poznatog Ferrarija se činila kao logičan potez. Enzo je takođe smatrao da bi to bila najbolja solucija. Naime, saradnja sa Fordom bi mu omogućila da nastavi da se bavi automobilskim sportom bez da preterano mnogo razmišlja o budžetu, dok Amerikance nisu interesovali trkačku automobili i želeli su da ostave utisak sa uličnim verzijama. A onda, 1962. godine, pregovori su propali kada je Enzo saznao da ipak neće imati neograničen budžet i da će on zavisi od finansija kompanije svake godine. Enzo je odlučio da potraži novog partnera i pronalazi ga u vidu najvećeg italijanskog proizvođača Fiata. Iako će Fiat tek 1969 godine da kupi 90% akcija Ferrarija, saradnja dve kompanije nastala godinama pre toga.

Iako je Ferrari imao egzotični model 250 GTO još od 1962 godine, tek dolaskom Fiata kao vlasnika kompanija je shvatila da može da donosi i visoku zaradu ako unovči svoju slavu sa staza

Osnivač „kluba 300“
Iako je Ferrari imao egzotični model 250 GTO još od 1962 godine, tek dolaskom Fiata kao vlasnika kompanija je shvatila da može da donosi i visoku zaradu ako unovči svoju slavu sa staza. Tokom 1970-ih godina, novi modeli za uličnu upotrebu su počeli da stižu u velikoj meri, a jedan od njih je bio 288 GTO. Predstavljen 1984 godine, GTO je razvijen radi homologacije u Grupi B, koja je zahtevala minimalno 200 primeraka, ali dok je automobil predstavljen, FIA je banovala ovu grupu.

Ferrari ipak nije imao razloga za nezadovoljstvo i limitirana ponuda od 272 primerka je rasprodata preko noći. GTO je posedovao 2,9-litarski V8 motor sa 400 ks i mogao je da pruži ubrzanje do 100 km/h za 4,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 304 km/h, čime je postao prvi serijski automobil na svetu koji je prešao cifru od 300 km/h. Još tokom 1984. godine, kada je GTO bio na vrhuncu slave, Enzo je počeo da razmišlja o nasledniku, ali nije uradio ništa povodom toga sve do leta 1986. godine. On je tada već imao 88 godina i mnoštvo zdrastvenih problema, čime je znao da nema mnogo vremena da završi svoju "bucket" listu (lista želja koju osoba želi da uradi tokom svog života).

„Najbolji automobil na svetu“
Enzo je naredio svojim inženjerima da mu naprave najbolji serijski automobil na svetu, koji će da pruža sve one karakteristike koje su proslavile Ferrari kroz istoriju, a on je trebalo da debituje na 40-godišnjicu kompanije 1988. godine. Enzo je imao još jedan razlog za brigu, a to je bio čuveni Porsche 959. Predstavljen na salonu automobila u Frankfurtu 1985. godine, 959 je u svoje vreme bio najnapredniji automobil na svetu. On je razvijao 50 ks više nego 288 GTO (ukupno 450 ks), a sa maksimalnom brzinom od 315 km/h je bio za 11 km/h brži nego Ferrarijev velikan. 959 je takođe pružao i pogon na sva četiri točka i elektično ogibljenje sa kojim bi vlasnik mogao da podesi visinu vozila, čime je GTO odjednom izgledao zastarelo.

Za projekat novog Ferrarija je bio zadužan inženjer Giovanni Razelli, a njegov cilj je bio da nadmaši 959 u njegovoj sopstvenoj igri. On je jednom prilikom izjavio da najbrži serijski automobil na svetu mora da nosi Ferrari ime i da bi takav proizvod bio idealna prilika da Enzo dobije automobil kakav želi pred svoju smrti. Posle kraće rasprave ime je palo na F40 (Ferrari i 40-godišnjica kompanije), a on je morao da pruža centralno postavljen V8 motor i maksimalnu brzinu od minimalno 200 milja na sat (320 km/h). To bi ga učinilo najbržim serijskim automobilom na svetu i prvim automobilom kojem bi tako nešto pošlo na rukom.

Razvoj je tekao bez većih problema, a za bazu je preuzet 288 GTO Evoluzione. Ferrari se planirao takmičiti sa ovim automobilom u Grupi B, ali kao što smo spomenuli, dok je on debitovao FIA je ugašila ovo takmičenje. Evoluzione je pružao 600 ks motor, težinu od samo 950 kg i maksimalnu brzinu od 360 km/h, a zatim su inženjeri počeli da ga modifikuju da od njega napravili serijski automobil. Za razliku od prethodnika, F40 nikada nije bio namenjen za automobilski sport, pa je samim tim on trebalo da bude veoma civilizovan.

Za projekat novog Ferrarija je bio zadužan inženjer Giovanni Razelli, a njegov cilj je bio da nadmaši 959 u njegovoj sopstvenoj igri

Jedan od najvećih crvenih velikana u istoriji Twituj ovo!

Zvanična premijera
Ferrari F40 je zvanično debitovao na privatnoj zabavi u Maranelu u junu 1989. godine, kada ga je 89-godišnji Enzo lično predstavio. Mala grupa novinara nije krila oduševljenje jer se ispred njih našao automobil koji je promenio standarde na koji je publika gledala na egzotične automobile. Za početak, F40 je pružao identičnu šasiju kao spomenuti 288 GTO, ali to je bila jedina sličnost između dva automobila. Cela školjka je bila urađena od ugljeničnih vlakana, što je bio identičan materijal od koji su se proizvodili Formula 1 bolidi, dok su se prozori otvarali i zatvarali horizontalno u stilu trkačkih automobila i nisu pružali nikakvu elektroniku. Enterijer je bio bez ikakve opreme, pa tako F40 nije mogao da se dobije sa klimom, radiom, kožom, tepihom i zvučnom izolacijom i u poređenju sa njim čak i 288 GTO je delovao kao luksuzni automobil. Samo kontrolna tabla i tunel za menjač nisu bili prekriveni ugljeničnim vlaknima, pa sa izuzetkom trkačkih sedišta od kevlara, laganog Momo volana i aluminijskih pedala, enterijer F40 je delovao u stilu najjeftinijih automobila.

F40 takođe nije imao ni komplikovanu tehnologiju kao Porsche 959, pa je po uzoru na tradicionalne Ferrari automobile bio urađen u stilu trkačkih automobila umesto uličnih. Centralno postavljen motor je omogućio idealan raspored težine od 50:50 dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Velike trkačke gume je uradio Pirelli dok je ogibljenje bilo urađeno u stilu gde je vlasnik mogao da podesi visinu vozila, a da bi se zadržala najniža moguća težina ABS kočnice takođe nisu bile u ponudi. Na taj način, F40 je pružao odličan raspored težine i pružao veoma nisko težište, čime se razlikovao od rivala iz Porschea.

Rođen za visoke performanse
Težina vozila je iznosila samo 1.100 kg, što je ujedno bio još jedan razlog zašto je ovaj automobil pružao visoke performanse. Turbo motor od osam cilindara je pozajmljen iz 288 GTO, ali je zapremina povećana sa 2,9 litara na 3,0 litre (sa 2,855 ccm na 2,936 ccm). On je razvijao 478 ks, ili 20% više nego u prethodniku, dok je obrtni moment ostao identičnih 576 Nm. Velika pažnja je posvećena i na školjku, koji je dizajnirala legendarna italijanska kuća Pininfarina. Dizajner Leonardo Fioravanti je želeo veoma aerodinamičan proizvod i F40 po tom pitanju svakako nije razočarao. On je pružao Cd od 0.34, što je bilo bolje nego Ferrari Testarossa (0.36), ali i dalje iza Porschea 959 (0.31). Međutim, F40 je pružao veliki spoiler za bolju stabilnost, koji je bio nečuven u auto industriji, čime je bio idealan za vožnju na stazi.

Zvanično u Frankfurtu
Nakon prezentacije u Maranelu, F40 je ponovo predstavljen na salonu automobila u Frankfurtu 1987. godine i po drugi put je doneo veliko oduševljenje publike. Ferrari je najavio svoj novitet uz priču da je on u stanju da dostigne ubrzanje do 100 km/h za 3,8 sekunde, do 160 km/h za osam sekundi i pruži maksimalnu brzinu od 201 milja na sat ili 324 km/h, a ovaj podatak je kasnije potvrdio i Quattroruote magazin. Iako je predstavljen u Nemačkoj, svi su izrazili oduševljenje što je italijanski automobil uspeo da nadmaši Porsche. F40 je, ipak, pružao sve one karakteristike koje je publika očekivala od superautomobila kao što su egzotični dizajn, centralno postavljen motor i samo dvoje sedišta. F40 je privukao pažnju i sa svojom visokom cenom od 400.000 dolara (oko 830.000 dolara u današnjoj valuti), što je bilo za duplo više nego Testarossa, ali rani primerci su prodavani i za tri puta veću sumu.

Ferrari je planirao da ograniči proizvodnju na 400 primeraka, ali u naredne četiri godine će biti proizvedeno 1.311 primeraka zbog veoma visokog interesovanja. Ono šta se takođe dopalo kupcima je koliko je F40 bio civilizovan za vožnju, iako na prvi pogled nije delovao u tom smislu. To se posebno odnosilo na ispod 3.000 o/min, ali preko 3.500 o/min, kada bi se upalio turbo, F40 bi pokazao svoju pravu snagu. Čak ni u današnja vremena teško je pronaći serijski automobil koji je bio toliko blizu urađen u stilu trkačkih automobila, mada će Ferrari da proizvede još nekoliko sličnih proizvoda.

Kao što smo spomenuli, F40 je pružao i impresivne performanse, ali je ipak bio za 0,2 sekunde sporiji do 100 km/h u poređenju sa 959. Međutim njegovu maksimalnu brzinu niko nije uspeo da nadmaši sve dok McLaren F1 nije dobitovao - čak ni Jaguar XJ220 i Bugatti EB110. F40 je imao odlične performance na pravcu, ali je pravu snagu pokazivao na stazi, gde bi bio između šest i deset sekundi brži nego 959. Ferrari nikada nije planirao da se F40 takmiči u automobilskom sportu, ali je ipak 1993. godine predstavio F40 GT. On je bio urađen za takmičenje u italijanskom Supercar šampionatu, a pružao je moćniji motor od 560 ks i modifikovano ogibljenje i kočnice. GT se pokazao veoma uspešnim i pobedio je u osam od deset trka u sezoni 1993. i 14 od 20 trka godinu dana kasnije. Kasnije je debitovala i Competizione verzija za privatne timove koji su želeli da se trkaju na Le Mansu. Ferrari je proizveo deset primeraka, ali oni nisu uspeli da zabeleže veći uspeh.

Težina vozila je iznosila samo 1.100 kg, što je ujedno bio još jedan razlog zašto je ovaj automobil pružao visoke performanse

Proizvođen i nakon Enzove smrti
Enzo Ferrari je preminuo 1988. godine u 90 godini života, dok je F40 nastavio sa proizvodnjom do 1996. godine. Njega je kasnije zamenio mnogo kritikovani F50, a zatim i modeli Enzo i LaFerrari. Danas je F40 veoma tražen klasik, a njegove cene dostižu cifre i do dva miliona dolara. Publika se slaže da nikada pre, a ni kasnije, nije postojao sličan automobil i da je F40 svakako najbolji superautomobil ikada proizveden. A upravo je to bila velika želja Enza Ferrarija pred svoju smrt. Bez obzira koliko je uvek imao kritike na račun drugih, čak i tvrdoglavi Enzo je ovaj put bio jako zadovoljan urađenim poslom.

Danas je F40 veoma tražen klasik, a njegove cene dostižu cifre i do dva miliona dolara
Zoran Tomasović
19765
Postavljeno: 07.05.2016

Arhiva: Klasika

Rubrika: Klasika
Postavljeno: 08.05.2018

Siegfried Marcus Automobile Museum
Tekst sa video prilogom!

Automobilski muzej Siegfrida Marcusa je porodična kolekcija u mestu Stockerau nadomak Beča, kojom upravlja oldtajmerista Philipp Malek. Tokom 2018. muzej obeležava 115 godina marke Rolls Royce, osnovane davne 1904., kao i svojevrsni jubilej - 95 godina jednog automobila u istoj porodici


Rubrika: Klasika
Postavljeno: 13.04.2018

Opel GT

„Nur Fliegen ist schöner…” – samo je letenje lepše. Ove četiri reči su dovoljne da stvore strast i snove. Kao i reklamni slogan, i sam automobil je postao klasik: Opel GT sportski automobil, koji je prvi put sišao sa proizvodnih traka pre 50 godina


Rubrika: Klasika
Postavljeno: 12.01.2018

Vespa klub Srbija

Sa ozbiljnim prizvukom ponosa može da se konstatuje sledeće: U Begradu se nalazi najbolja kolekcija istorijskih Vespi istočno od Pontadere


Fićijada svih fićijada Tekst sa video prilogom!

03.10.2017

Vienna Classic Days 2017 Tekst sa video prilogom!

09.09.2017

Tatra museum – Austria Tekst sa video prilogom!

08.07.2017

Cadillac Fletwood Series 75 iz 1937 Tekst sa video prilogom!

30.05.2017

Oldtimer Show 2017 Tekst sa video prilogom!

22.04.2017

Subary Justy Tekst sa video prilogom!

08.02.2017

Kolekcija dr Jakoba Bernee

04.01.2017

Vienna Classic Days 26-28. avgusta 2016.

02.09.2016

Volkswagen „buba“

18.06.2016

BMC Mini

17.05.2016

Morris Marina

11.05.2016

Ferrari F40

07.05.2016

10. Skup udruženja istoričara automobilizma

25.04.2016

Oldtimer Show - Budimpešta 2016.

13.04.2016

Ford Fiesta

12.03.2016

Mazda RX-7

10.12.2015

Mercedes-Benz SL

04.12.2015

Istorijat SAD – Plymouth Duster

09.10.2015

Chevrolet Vega

15.09.2015

Aston Martin Lagonda

17.08.2015

Autobianchi A112

15.08.2015

Chrysler Imperial YS

16.07.2015

Citroen Dyane

07.07.2015

Studebaker Lark

23.06.2015

Chevrolet Chevelle SS

11.06.2015

Citroen DS

22.05.2015

Renault 5

25.03.2015

Porsche 924, 944 i 968

16.03.2015

Chevrolet Camaro

12.02.2015

Ford Flathead V8

30.01.2015

Continental Mark II

27.01.2015

Pontiac GTO

09.01.2015

Mazda Cosmo Sport

05.12.2014

Chevroletovo ispisivanje istorije

15.10.2014

Lincoln Zephyr

23.09.2014

Istorijat - Ford Model 40 Speedster

05.05.2014

1938 Phantom Corsair Tekst sa video prilogom!

05.04.2014

General Motors Futurliner Tekst sa video prilogom!

21.03.2014

Willys Knight

09.01.2014

Edsel

03.09.2013

Zastava 101 Tekst sa video prilogom!

01.03.2013

Lamborghini Miura

28.04.2011

Ferrari Classiche

01.07.2010

Honda CRX

13.04.2010

Mercedes Pullman

18.02.2010

Honda S 500

15.01.2010

Bolidi Formule 1

10.10.2009

Porsche 917

11.07.2009

BMW 2002tii

03.06.2009

BMW M3 E30

07.05.2009

VW Golf I GTi

13.04.2009

Mercedes 190E 2.3-16

24.03.2009

Audi Quattro

15.01.2009

Saab 96

12.12.2008

Volvo serije 200

07.11.2008

Ford Capri

10.10.2008

Lamborghini 350 GT

06.08.2008

Mercedes 300 SEL 6,3 W109

17.06.2008

Mazda 1500/Luce

14.05.2008

Citroen SM

02.05.2008

BMW Isetta

14.03.2008

Fiat 124 Spider

22.02.2008

Renault Floride/Caravelle

18.01.2008

Automobilski ponos SSSR-a

25.12.2007

Datsun 240 Z

30.11.2007

Oldsmobile Toronado

16.10.2007

Triumph Spitfire

03.08.2007

Rolls-Royce Silver Shadow

27.06.2007

Peugeot 404

18.05.2007

Peugeot 402 Anreau

31.03.2007

Ford Continental Mark II convertible

27.02.2007

BMW 507

30.11.2005

Mercedes-Benz S klase W 126

28.09.2005

Citroen DS - 50 godina

02.09.2005

Cord 810-812

29.07.2005

Porsche 911

25.06.2005

Austin Mini Morris

26.05.2005

BMW 2000

19.04.2005

Lancia Aurelia

21.03.2005

Jaguar E-Type

25.02.2005

Pontiac GTO

26.01.2005

Ferrari 250 GTO

22.12.2004

Lincoln Continental

26.11.2004

Facel Vega

26.10.2004

Mercedes 230 SL

17.09.2004

CHEVROLET Corvair

18.08.2004

MASERATI Ghibli

15.07.2004

BUGATTI Atlantic

15.06.2004

JAGUAR XK 120

15.05.2004

DODGE Charger

16.04.2004

BMW 507 Roadster

15.03.2004

LANCIA Stratos

15.02.2004

VOLVO P 1800

11.01.2004

CITROEN 2CV

10.12.2003

JEEP Willys

10.11.2003

CADILLAC ELDORADO

10.10.2003

RENAULT Alpine A 110

11.09.2003

MG B

14.08.2003

BUICK Riviera

14.07.2003

OPEL GT

13.06.2003

ALFA ROMEO GT 1300 Junior

7.05.2003

PORSCHE 356

29.03.2003

FIAT Abarth

6.03.2003

LAMBORGHINI Miura

10.02.2003

DELOREAN DMC-12

7.01.2003

MUSCLE CARS

12.12.2002

FERRARI 206/246 GT Dino

19.11.2002

SHELBY Cobra

13.10.2002

CITROEN ID/DS 19

1.10.2002

CHEVROLET Corvette

26.08.2002

serpico
07.5.2016 07:42
5
4

tko zna kako bi danas sve izgledalo da je ferrari prodao firmu Fordu?

Nemanjica
07.5.2016 08:25
6
19

Legendarni F-40, uz Enza, svakako, najbolji sportski automobil, iako mu je pedigre namenjen stazi!

Anonymous
07.5.2016 14:27
13
13

Naklon legendi

Bozo
08.5.2016 15:35
4
10

Duboki naklon, usudicu se reci, poslednjoj legendi auto industrije. Jedan jedini, F40.

Slavisica
08.5.2016 19:03
8
9

Adekvatan naslov.
Retko koji automobil ikada napravljen izaziva nepodeljene simpatije kao F40.

mix
08.5.2016 22:06
12
4

f40, slr, enzo, 959, carera gt, sls.. Ferari je ferari, porse bez njega se ne moze, mercedes duga hauba orginalnost i naravno pagani hayra!!!

LANCIA
09.5.2016 20:37
8
14

SAVRŠENSTVO......

almir
10.5.2016 21:35
3
5

cuj publika se slaze da je on najbolji automobil ikad proizveden a ko je ta publika

mivec
11.5.2016 00:57
8
3

hahaha da mi je znati ko lupa ovolike minuse..xD

Nemanjica
11.5.2016 06:58
4
18

almir, kako koja, verovatna ista ona sa "hilly Balkan"... ;-)
MIVEC, zna se odlicno ko "lupa" na portalu..."Gering" koncern-fanovi, ne miruju ni kad se radi o ovakvom delu! :-)

petrolhead
11.5.2016 20:57
7
6

Prije 3 nedelje u muzeju automobila, aviona i tehnike u Sinsheimu, sam napokon vidio F40, bilo bi previse emotivno da pricam o mom heroju iz djetnjstva...:D

mivec
15.5.2016 19:55
3
1

@Nemanjica, kakav psiholoski profil je potreban za to..

Nemanjica
16.5.2016 19:46
2
10

mivec, zna se kakav...Bolje da ne komentarisem, iskreno, nije vredno! Poz

sorfonoje
18.5.2016 13:12
0
0

Potrazite na Utubu f40 liberty walk.
ono je neverovatno! Japanci su cudo!!!

Boki
29.5.2017 00:26
3
0

Obožavam ovaj automobil. To je automobil mog detinjstva. Dobio sam na poklon Burago igračku Ferrari F40 početkom 90-ih. Svašta sam dobijao u životu, mnoge skupe stvari, ali trenutak kada sam ugledao igračku F40 neću zaboraviti do kraja života. Bio je tako realističan, crtao sam ga na papiru, tražio fotografije i sličice kako bih ga upoređivao sa pravim. Tada nije bilo interneta i veoma se teško dolazilo do slika i podataka, posebno za jednog klinca od 8-9 godina. Sve što sam uspeo da nađem u vezi F40 izazivalo je u meni pravu euforiju. Mislim da je to bio jedan od ključnih momenata koji j uticao da se zaljubim u automobile i nikad ne prestanem da ih obožavam!

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: