Ekskluzivno

Dacia Sandero 1.2 16V Story

Zbogom kompleksi

Estetski uspešniji, sa savremenim agregatima, „High-tech“ opremom i neizmenjenom cenom, novi Sandero ne ostavlja mnogo prostora konkurenciji. Formula kao stvorena za krizna vremena, zbog čega i ostali proizvođači pokazuju sve više interesovanja za ovakav koncept

Budimo otvoreni, Sandero 2 ne donosi ništa revolucionarno, jednostavno, samo je poboljšao već dobro poznati koncept, bez da je to uticalo na finalnu cenu. I sve dok je ova niža za najmanje 20-30 % od konkurencije (Clio 3, Fiat Grande Punto, Škoda Fabia, Chevrolet Aveo, Ford Fiesta…), Sandero nema razloga za brigu. Međutim, nezapamćen pad prodaje vozila u Evropi, naterao je proizvođače da rasprodaju pojedine modele, do te mere da su se ovi cenovno veoma približili Daciji, koja sa svoje strane odobrava minimalni popust od jedva par procenata. Ni Srbija nije pošteđena ovog fenomena, štaviše, akcijska ponuda nikada nije bila bogatija.

Naravno da je plastika i dalje tvrda i rustična, ali nema se kao nekada utisak da je skinuta od nekog jeftinog kineskog dostavnog vozila

Nije dakle nemoguće pronaći renomiraniji model sa početnom cenom između 8 i 9 hiljada evra (pojedini od gore navedenih), mada je to i dalje osetno više od 7.000 evra, koliko je neophodno za bazni Sandero 1.2/75 KS. No, manimo se spekulacija, iako je ovo posve sigurno oblast koja najviše interesuje osiromašene domaće kupce. Jer, novi Sandero, bez obzira na znatno ubedljiviji dizajn, i dalje nije vozilo koje se kupuje srcem. Kao i Stepway, odnosno Logan, koji su istovremeno prošli identičan tretman, njegova uloga ograničena je na banalni prevoz, što je moguće jeftinije i sa minimum problema.

Srećom, ovoga puta nije se zaboravilo na sigurnost, sva tri modela morala su evoluirati kako bi se zadovoljile nove, strožije norme.

Ujedno, ispunjena je obavezna o serijskoj ugradnji sistema ESP (barem u zemljama EU), mada su izvesne modifikacije iznuđene i ugradnjom potpuno novog trocilindarskog agregata. Postoji još par razloga zbog čega se Renault, pardon Dacija, odlučila na ovaj korak, jedan je svakako drastičan pad potražnje za ostarelim Loganom, dok drugi treba tražiti u činjenici da su sva tri postala nedovoljno atraktivna dolaskom mini vana Lodgy. Naime, ovaj je inaugurisao posve novi enterijer, znatno luksuzniji i sa „high-tech“ opremom, u vidu kolor ekrana sa priključima za razna medija. Sandero & Company, su tako preko noći postali previše rustični, te se brže bolje požurilo da se podari nova mladost. Rekli bismo posve uspešno, nema se kao nekada osećaj da se radi o preterano jeftinom vozilu. Što se tiče spoljašnjeg izgleda, nećemo trošiti reči, najbolje je da o njemu sami presudite na osnovu fotografija. Recimo samo da je prste umešao i novi dizajner Renaulta, Holanđanin Laurens Van Den Acker, i da je sada duži za 38 mm, odnosno niži 16 mm. Skoncentrišimo se zato na ne toliko vidljive modifikacije, brojnije nego što bi se to dalo pomisliti.

     
 

cena,
raspoloživ unutrašnji prostor,
kvalitativni progres,
sigurnosni sistemi u seriskoj opremi,
gasni držač poklopca motora

skromne perfomanse voženog motora,
pozicija za upravljačem,
ergonomija pojedinih komandi

Posve druga priča
Bez da enterijer novajlije impresionira, zaista treba biti „namćor“ ili ljuti opozicionar ove rumunske marke, kako se nebi odalo priznanje za postignuti progres. Bez preterivanja, Sandero 2 od sada ne odskače mnogo od „normalnih“ automobila u segmentu, bez obzira na završni nivo. Naravno da deluje još modernije uz prisustvo spomenutog kolor ekrana (sistem nazvan MediaNav), ali ni bazni Ambiance (kod nas Story) nije nas razočarao. Naravno da je plastika i dalje tvrda i rustična, ali nema se kao nekada utisak da je skinuta od nekog jeftinog kineskog dostavnog vozila. U našem slučaju, nova komandna tabla je bila čak i dvobojna, sa vrlo dopadljivim CD radio prijemnikom. Ima međutim nekoliko zamerki po pitanju ergonomije komandi, recimo veliko okruglo dugme radio prijemnika ne služi za jačinu tona, već za traženje stanice. Suvozač nesvesno posegne za njim želi li smanjiti zvuk, kao i vozač, iako poseduje praktične duple komande pored upravljača. No, nećemo previše ulaziti u detalje opreme, koja često zavisi od samog tržišta. Tako je na primer ovaj nivo u Francuskoj bez klima uređaja (kod nas je uračunat), ali zauzvrat poseduje spomenuti ESP i četiri vazdušna jastuka. Ono što je svakako zajedničko je praktični aspekt enterijera, barem kada se radi o prostoru za putnike napred. U bočne pregrade u vratima može stati mnogo toga, još više u standardni pretinac ispred suvozača. Upravljač i instrumenti su preuzeti od Lodgyja, odnosno Dustera, što je slučaj i sa ostalim komandama. Za električne podizače stakala su recimo i dalje prenisko na centralnoj konsoli, odnosno između prednjih sedišta, za prozore pozadi (opcija). Nije nam se posebno dopala ni vozačeva pozicija, posebno kada se ni volan ni sedište ne mogu podesti po visini. Kako su i držači sigurnosnih pojaseva fiksni, nižim vozačima neprijatno režu vrat.

Svoje prste umešao je i novi dizajner Renaulta, Holanđanin Laurens van den Acker, i Sandero 2 sada je duži za 38 mm, odnosno niži 16 mm

Kome je sve ovo neophodno, mora posegnuti za višim završnim nivom Laureate, gde je između ostalog ponuđen i regulator brzine. Malo po malo, Sandero se tako izjednačuje sa ostalim mališanima u segmentu, odnosno, čak ih i nadmašuje, po pitanju raspoloživog unutrašnjeg prostora. Ovaj doista nije evolurao, no podsećanja radi, recimo da u potpunosti zadovoljava omanju četvoročlanu familiju, računajući i prtljažnik. Sa 320 dm3 (po nezavisnim merenjima čak 366 dm3), jedan je od najvećih u segmentu, da bi se obaranjem zadnjih naslona (deljivi na 2/3), dobilo preko 1.200 dm3. I sve to sa rezervnim točkom, istih dimenzija kao i ostali.

Clio za primer
Lansiran jedva par meseci nakon Clia 4, Sandero 2 poseduje iste agregate kao i ovaj. To samo po sebi mnogo govori, iako je ponuda trenutno ograničena na dobro poznati dizel 1.5 dCi od 75 i 90 KS, i još dva benzinca. E, tu smo se malo dvoumili između želje za potpuno novim trocilindarskim 0,9 TCe, ili baznim 1.2/75 KS, koji je pre par godina zamenio „antički“ 1.4/75. Na kraju je napravljen kompromis, trocilindarski smo na kratko provozali u jednom Sanderu Stepway, dok smo sa drugim „uživali“ dobrih nedelju dana. Dakle, novi blok je razvijen na osnovu četvorocilindarskog 1.2 TCe/115, kome je odstranjen jedan cilindar. Zapremina je tako opala na samo 898 cm3, kao i snaga, na i dalje prihvatljivih 90 KS. Lagan motor u laganoj karoseriji (1.037 kg), nema većih problema, barem dok se radi o gradskoj i prigradskoj vožnji.

Dacia Sandero 1.2 16v Story

Motor
Tip/broj cilindara benzinski, redni/4
Radna zapremina [cm3] 1149
Broj ventila/tip ubrizgavanja 16/multipoint
maks. snaga [kW/KS/o/min] 55/75/5500
obrtni moment [Nm/o/min] 107/4250
Karoserija
tip/broj sedišta/vrata hečbek/5/5
D x Š x V [mm] 4057x1746x1523
međuosovinski razmak [mm] 2588
masa vozila/nosivost [kg] 975/495
zapremina prtljažnika [l] 320
Ogibljenje
napred pseudo MacPherson sa trouglastim ramenima, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
pozadi H osovina, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
Kočnice
napred/pozadi diskovi/doboši
Pneumatici
dimenzije 185/65 R15
Prenos snage
pogon na prednje točkove
tip menjača/stepeni prenosa manuelni/5
Performanse
ubrzanje 0-100 km/h [s] 14,2
maksimalna brzina [km/h] 158
prosečna potrošnja na testu [l/100 km] 7,5
emisija CO2 135g/km
Cena (sa PDV-om) € 7.700

Umesto 6 lit, koliko najavljuje Dacija, računajte ipak na prosek od 7,5 lit. Sandero nije opremljen sistemom Start&Stop, želi li se ekonomično voziti

Korektna ubrzanja i simpatičan zvuk, doprinose izvesnom zadovoljstvu u vožnji, posebno jer ga nije neophodno „navlaćiti“ u maksimalne obrtaje. Naime, 135 Nm metara razvija pri 2.500 o/min, što je znatno bolje od voženog 1.2 16v (107 Nm, pri visokih 4.250 o/min). No, ukoliko je verovati putnom računaru, potrošnja je daleko od obećanih 5,2 lit. Pre će biti oko 7 l, no, ostavimo ovo za drugi put, posebno što ni njegova cena nije poznata za naše tržište. Pažnju smo dakle, skoncentrisali na dobro poznati 1.2, znatno skromnijeg karaktera. Istaći da ovaj motor ispunjava osnovnu funkciju, verovatno nije neophodno, kao ni da su njegove performanse veoma skromne. Ukoliko se u prva tri stepena još i može steći varljivi utisak živahnosti, u poslednja dva odmah stavlja do znanja da nije namenjen za ozbiljnija putovanja.

Opterećen (3-4 odrasle osobe), ubrzava toliko slabo, da je na rizična preticanja bolje zaboraviti. Do recimo nekih 100-110 km/h, buka u unutrašnjosti je prihvatljiva, ne i na autoputu. Pri 130 km/h motor se „vrti“ na visokih 4.000 obrtaja, što onemogućuje normalno slušanje muzike. Izolaciji je evidentno posvećeno mnogo manje pažnje nego li u Cliu, te je 1.2, kao uostalom i svi ostali agregati, znatno bučniji. Ovaj Sandero nema dakle pretenzija da se otisne na duži put, uprkos veoma zdravom ponašanju i udobnom ogibljenju. Preko „dos d âne“ (u prevodu „leđa magarca“, odomaćen izraz u Farncuskoj za „ležećeg policajca“), prelazili smo lako sa 40 km/h. Treba reći da su sada za nijansu tvrđi, što ublažuje „pumpanje“ šasije po lošem putu i u krivinama. Spomenuti ESP je zaista dobrodošao, jer čim se pojača ritam, vrlo brzo se manifestuje svetlucanjem lampice na instrument tabli. Nažalost, ne može se isključiti, što je poželjno u vožnji po snegu, odnosno poledici. A kada smo već kod elektronskih pomagala, recimo da je regulator/limiter brzine u serijskoj opremi za najskuplji završni nivo Laureate.

U gradskoj vožnji, odnosno prilikom parkiranja, poželeli smo snažniju hidrauličnu asistenciju upravljača (neko će reći da je „puna kapa“ što je uopšte poseduje...), dok bi samo upravljanje moglo biti preciznije, sa boljom povratnom informacijom. Menjaču i kočnicama nismo pronašli veću manu, jednostavno ispunjavaju ulogu koja im je namenjena. Usput rečeno, uz ovaj agregat i završni nivo idu čelični naplaci od 15 cola (gume dimenzija 185/65), ali sa novim ukrasnim „ratkapnama“, za koje bi se na prvi pogled dalo pomisliti da su od aluminijuma. Sve u svemu, bolju voznu dinamiku teško je očekivati, uzevši u obzir da je Sandero 2, postavljen na platformi Clia 2!

U celoj priči ostaju još dve važne stavke, koje se odnose na potrošnju, i naravno cenu! Umesto 6 lit, koliko najavljuje Dacija, računajte ipak na prosek od 7,5 lit. Sandero nije opremljen sistemom Start&Stop, želi li se ekonomično voziti, treba poslušno menjati brzine kada se upali signalna lampica. U poslednji, peti prenos, savetuje vas da ubacite pri brzini od samo 60 km/h. Na našem tržištu ovaj agregat trebao bi biti u ponudi i sa pogonom na tečni gas, što mu smanjuje snagu na 72 KS (103 Nm). Prozvođač navodi potrošnju od 7,6 lit, dok mi, prostom računicom i iskustvom, dolazimo do cifre od 9 lit.

Što se tiče cene, u Francuskoj, gde je obavljena prva probna vožnja, nema nikakvih izmena. Ukoliko ostane ista i u Srbiji, Sandero 1.2 16v Story koštaće 7.700 evra, odnosno 8.450 evra za završni nivo Laureate. Suma koja u mnogome opravdava gore navedene mane.

Zaključak
Oslobođen kompleksa niže vrednosti, Sandero 2 ozbiljno se približio najtalentovanijim izdancima u segmentu. Za neizmenjenu cenu, sada pruža znatno više, čime su kupci svakako na dobiti. Uprkos tome, nije pošteđen izvesnih kritika, koje su u dobroj meri otklonjene izborom skupljih verzija. Probijajući se kroz neopisive gužve pred Božićne praznike, nismo bili previše nesrećni sa ovim slabašnim motorom, no, prvi malo duži izlet, samo je potvrdio njegovu ograničenu namenu. Bez ikakve sumnje, snažniji trocilindarski, kao i oba dizela, znatno su funkcionalniji. Nažalost, za značajnu „šaku“ evra više...

Tekst Perica Rajković
Fotografije Perica Rajković
29754
Postavljeno: 13.02.2013

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

Nirej NI
13.2.2013 02:31
22
7

Evo išao i bio do salona i mogu reći ima pomaka, ali osnovna verzija je samo 1 velika kopija Fabije iz 2000.godine sa interijerom Fiat Palija za Brazilsko tržište. Uporedite interijer ova 2 auta. Sandero kao sandero ništa specijalno, mogle su cene da krenu od 6.900e, jer pre bi uzeo osnovnu Fijestu ili Fabiju za tu vrednost novca. Štofovi sedišta na novom Sanderu su providni i tanki i ne deluju pouzdano, volan je nemoguće podesiti, ja imam 190cm i ne mogu da nađem položaj volana. Pogled unazad je loš i pošto isto košta kao Logan, dvoumio sam se dok nisam cuo kako škripe i zapinju na Loganu. Motor je bucan i zatrese pri startu, i čuje se neki pesak ili falš vazduh. Nije mi se svideo ni zvuk zatvaranja vrata, ali imam jedan veliki razlog za kupovinu, a to je ESP. Pomozite mi da odlučim, Fijesta ili Sandero!

goxy
13.2.2013 07:46
13
16

@Redakcija,postovanje,kao prvo moram da pohvalim vasu azurnost sto se tice dacije sandero sa benzinskim agregatom!Sa obzirom da ste juce dobili predlog od vaseg citalaca,svaka cast!Sa druge strane verovatno ocekujete rekord u postavljanju komentara u odnosu na njegovog brata sa dizel agregatom!Nadam se da ce te ostvariti svoju zamisao!;-)Laganim korakom vracamo se na Daciju,sto se tice cene jako korektno zvuci!Ocekujem misljenje naseg eminentnog strucnjaka Solohova vezano za benzinsku varijantu Sandera!Veliki pozdrav!

evroskeptik
13.2.2013 08:18
29
10

Ako porodica nije viseclana, uvek Fiesta ispred Sandera, kao sto je Ford ispred Dacie zauvek

Don
13.2.2013 10:05
22
37

Prikladniji naziv je "Zbogom pameti!".
Kada u teren utrci navijac, kamere odmah pokazuju tribine, a Platini kaze da je to zato da mu se ne daje publicitet i da ne bi drugi se povodili za njim.
Kada neko objavljuje samo dacie, i jos ponavlja njihove prodajne slogane, onda je samo masinerija u sluzbi propagande (molim vidjeti definiciju propagande od onih koji su je izmislili).
Kazu: Nisko budzetni auto, prijevod bi glasio:ultra jeftina proizvodnja, finalni proizvod zadovoljava minimum kvalitete i standarda s ciljem maksimaliziranja zarade proizvodjaca a nikako ne znaci jeftin i kvalitetan proizvod za krajnjeg kupca.
Kazu:novo je dobro,Odgovor: pa i jugo je bio nov a kakav je, to znamo svi.Isto tako, za iste novce su mogu kupiti razni drugi modeli drugih proizvodjaca a koji su, kako rece autor teksta u komentaru, svjetlosnu godinu ispred dacie.
Nirej je lijepo opisao ovaj model,sto znaci auto iz 2000 itd.
Zbilja bi bilo zalosno vidjeti poplavu ovakvih poluproizvoda u zemlji, ako nista mislim da je oku ugodnije vidjet da stanovnistvo vozi npr kiju rio neg dacie.Bar ima 7 godina garancije.
Dakle, ko kupi daciu il je neznalica ili lud.Pametan covjek ce kupiti nesto drugo, a Bog je da da imamo izbora.
Sada neka svako odluci za sebe u kojoj se skupuni vidi.
P.S. nadam se da ce redakcija objaviti komentar
Pozdrav

Sreten
13.2.2013 10:28
27
14

Sandero i Fijesta nisu za poredjenje, a Fabija dodje negde izmedju. Konkretno mislim na bezbednost. Svi znamo da ni jedan model iz Dacijine rezije nije dobio vise od 3 zvezdice. Veliki nemacki proizvodjaci uvode i 6. zvezdicu. A Dacija jedva 3 ima. Ko god zeli bezbednost, zna se Fijesta. Kome je vaznija muzika i usb ulaz od zivota nek uzme Sandero

Dejan L
13.2.2013 10:42
30
26

@ redakcija
Zbogom kompleksi? Zašto ovolika favorizacija Dačije, evo nedelju dana se polemiše, sve je već rečeno, pogotovo kad se pročita o dci motorima i avanturama sa istim. Svi znamo koliko se štedelo. Što kaže Nire NI sve škripi kao da su i VD40 sprej štedeli? Ajde dodajte u teskst opis zvučne izolacije i zvuk zatvaranja vrata! To će objasniti mnogo. Čovek da je kupi, morao bi sve šupljine i rupe da puni vunom i ćebadima da izoluje buku. A ova klotara bez LCD-a je prava slika i prilika. Kad bi testirali klot verziju, ne bi dobila ni 1 zvezdicu na N Cap-u
Za pohvalu su jedino komfor i gepek

goxy
13.2.2013 11:01
14
9

Realno je ocekivati da redakcija pusti komentar,ne vidim nista sporno u tvom vidjenju stvari vezano za Daciju,pusti filozofiju svojim tokom da ide,nego kako ces se izjasniti povodom cene od samo 7.700e,zvuci primamljivo?DD?

Zoro
13.2.2013 11:07
19
4

Vidim ja da ti Done neces postati dacijin maneken, pre ce biti da te je Kia obrlatila?Fudbalskim zargonom receno, sutnuli Nadala, uveli u igru tajanstvenog Dona :-)
Samo, Zoro, zastitnik siromasnih, je tu da ih zastiti. Taj "polu proizvod" je po pouzdanosti ispred mnogih izvikanih imena, pogodi zasto, zbog slabe upotrebe elektronike. Mnogo ludih i glupih ljudi na ovoj planeti kupi Daciju,sva sreca ima medu njima jedan pametan prosvetitelj da im otvori oci, osim ukoliko nema nekih svojih interesa...

Peki
13.2.2013 11:21
34
6

@Dejane, ovaj Sandero je objavljen na moju inicijativu, kao logican nastavak price o Stepwey. Nema nikavog favorizovanja Dacije od moje strane, ukoliko bolje pogledas jednu od slika, videces da je pozadi jelka, sto znaci da je vozena odmah po pojavljivanju, jos u decembru prosle godine. Bez obzira na negativne komentare, Sandero je novitet, i zasluzuje da bude prestavljen, jer je samo Dacija prodala bezmalo toliko vozila u Srbiji kao i svi ostali proizvodaci. Ispravi me ukoliko gresim?
Drugo, ukoliko opet pazljivo procitas tekst, a ne predes direktno na komentare, mozes se uveriti da sam je kritikovao upravo na polju izolocaije, iako i tu ima pozitivnih pomaka.
Trece, vozena je bazicna verzija, znaci da ta "klotara" ima radio CD u seriskoj opremi, barem za trziste Francuske.
Pohvaljeno je dakle ono sto vredi, i kritikovano ono sto je za kritiku. Sve ostalo je stvar slobodne iterpretacije.
S postovanjem

Dacija kontenjercic
13.2.2013 11:26
27
20

Ovaj auto trosi po gradu od 11-14l otvoren put 6.3 i to je to...

Brijac
13.2.2013 11:30
18
17

Za te pare se uzme suzuki sx4,grande punto,fiesta koji su 5 svetlosnih godina ispred vog kontenjera!!!
Po komentarima jedino se autorima teksta svidja automobil i mozda ima jedan vlasnik modela koji je bacio pare i to je to...

Igor
13.2.2013 11:30
12
6

Mislim da cena od 7800 bez muzike(310€), metalik boje(400€) i maglenki(130€) stvarno nema komentar

tulipan
13.2.2013 11:32
16
11

Au al ste smorili sa Dacijom..a i par likova sa komentarima ne jenjavaju...

goxy
13.2.2013 11:33
11
9

Pozdrav Peki,da li jos stoji ponuda u vezi naseg prijatelja Solohova da skokne do Pariza kad budes testirao logana!

Dejan L
13.2.2013 11:36
23
22

@ Peki
Ne, ovo je za nedelju dana već drugi test Sandera.
Koji model je predstavljen u roku od 7 dana sa oba motora? Ni jedan. Sledeće nedelje slobodno mogu i Logan dci, pa one tamo Logan tce.
Smešno. A Vi Peki, hajde lepo budite realni, pa kažite da (ni)sam u pravu.
Ni 1 jedini model nije u roku od 7 dana predstavljan 2x.
Sem toga, Škoda je prodala 2x više vozila u Srbiji nego Dačija. Dosta laži, dosta obmana!
@ Redakcija
Sad isto uradite sa Fijestom redizajn, sa Fabijom, sa Riom, sa Puntom, ali za svaku moguću verziju i nivo opreme, znači svakih 7 dana isti model sa nekim drugim motorom, šalim se.
@ Nirej NI
Svaka ti je ko Njegoševa!
@ Don
Nažalost ne shvataju vas za ozbiljno.
@ Sreten
Volkswagen izbacuje novi brend jeftin poput Dačije, što znači da Škoda i Dačija nikad neće biti ista klasa!
Hvala!

Sreten
13.2.2013 12:01
20
14

Pri tom Fiesta, Punto i Fabi, ne samo sto su bezbedniji, nego im ni cena ne pada kao Dacijama.
@ DejanA
Kad Volks wagen izbaci budzetno vozilo po ceni Dacije ko ce i zasto kupit Daciju?

Peki
13.2.2013 12:04
22
7

@ Dejane, lepo je sto si me ispravio, to sam te i zamolio. Verovatno znas da ne zivim u Srbiji, podatak je izbacen iz glave, jer je vise godina unazad Dacija prodavala ubedljivo najvise automobila na nasem trzistu. Ukoliko je prodaja stala, to je upravo iz razloga koje sam naveo u tekstu; ostarela ponuda dva principijalna modela, Logan i Sandero.
Drugo, opet ponavljam da je ovaj Sandero postavljen na moju inicijativu, kao logican nastavak nakon tolikih komentara, s tim da Stepwey 1.5 dCi Prestige i bazicni Sandero nemaju mnogo zajednickih tacaka. Ne trazi pozadinu u celoj prici, nema je!
Pozdrav

Dejan L
13.2.2013 12:22
18
21

@ SretenKA
Nisam ja DejanA, ovo L je od Lazarevac. Nirej NI je prvi rekao da je Dačija na nivou Škode iz 2000.godine, a gde je danas Škoda? Znači Dačija kaska 13 godina za Škodom.
@ Peki
Opet neistina, 4 godine je Škoda prodavanija od Dačije. I Drugo, kako to Dačija manje prodavana jer ima samo Logan i Sandero? A šta je Duster, a Lodgy, a Dokker ???? Daj malo istine, ako nećeš nama, priznaj sebi

libra-fiat
13.2.2013 12:33
24
4

@Lazarevac

Kad su Lodgy i Dokker to poceli sa prodajom u Srbiji?

A i Skoda ima daleko vecu lepezu modela i agregata od Dacije. Tek ce sada biti nesto brojniji Rumuni.

Pored toga, Dacijina FILOZOFIJA je na nivou Skode od pre 13 godina, pojam jeftinog a opet modernog brenda. Skoda je to prevazisla predstavljanjem druge generacije Octavije.

I nemoj tako drzno napadati coveka koji je kroz ruke prebacio vise kljuceva nego ti carapa...

GTR
13.2.2013 12:40
28
6

Koliko mrzitelja dacie, prosto neverovatno.

goxy
13.2.2013 12:51
10
6

@libra-fiat,mudro zboris,nego sta ce biti sa nasim velikim prijateljem Donom i dacijom pustom,nesto nam je utihnuo...

REDAKCIJA
13.2.2013 13:48
23
13

@Dejan L
Postovani, uz duzno postovanje Vasim stavovima, redosled objava tema je ionako unutrasnja stvar svake redakcije pa samim tim i nas.
Ucestalost objave dva modela Dacia Sandero nema nikakve veze sa komercijalnim motivima niti nekakvim redakcijskim simpatijama, vec sa nasom procenom da bi poredjnje ova dva modela u kratkom vremenskom razmaku objava, moglo doprineti boljem sagledavanju fenomena Dacia brenda i Sandera kao modela.
Uz napomenu da smo na sajt postavili test ovog modela iz aktuelnog stampanog izdanja, 14 dana pre plana, srdacno zahvaljujemo i Vama i ostalim ciotaocima na poverenju i ucesu u diskusiji putem komentara!

Vasa REDAKCIJA Vrele Gume On Line
izvrsni urednik Igor Kucerka

FabianiM3
13.2.2013 14:12
18
9

Ha,ha...bazni Sandero jeste kanta,ali za sve zvezdoljupce ncap-a preporuka da odu na sajt i vide da ajgo, c1, 107 pa i oktavia 2 koja je sinonim za bezbednost u Srbiji, na polju zaštite putnika imaju iste rezultate kao Dačija...a juče sam provozao Fabiu 1.2 sa tri cilindra i 30 000 na satu.Odusevljen sam kako su trendy (rustične) postale obloge na vratima(ljudi kao da je službeni auto državne firme) i kako su vrata teška i uopšte ne lupaju, kao na S klasi... motor gotovo da se ne čuje, prede kao mačka(koja je upala u kosilicu pa se zvukovi mešaju), a što je startan...na autoputu drži pravac kao šleper (optimalno je otporna dune vetar)...molim da mi ne zamere svi ostali, ali ,vlasnici bazne fabije nemojte komentarisati Dačiju, nemoralno je(jednako kao i staviti hromiranu-rolls-mečka-bentley masku na takav auto i unakaziti ideju minijevih dizajnera)


Peki
13.2.2013 14:31
25
4

@Dejane iz Lazarevca, nema nikavog razloga za prepirku, zadovoljstvo mi je da razmenjujem misljenje sa citaocima, i da odgovaram na komentare, ukoliko hoces i izvesna prebacivanja.
Sa mojim videnjem automobila logicno je da se svi ne slazu, kao sto se ni ja prvi ne slazem sa svim procitanim tekstovima mojih kolega, kako u Srbiji, tako i u Francuskoj.
Sto se tice test vozila, vozim sve sto mi daju, a koliko to zaista interesuje citaoce u Srbiji, druga je prica. Ne razumem Tvoj komentar u stilu to je sve isto, samo dve razlicite verzije, da li to znaci da sam trebao da odbijem Peugeot 208 GTi, samo zato sto sam vec vozio slabasni 1.2 VTi/82 KS? Zajednicko im je samo ime, realno to su dva razlicita sveta. Ili jedan Megan karavan 2.0 GT, koji sam jutros uzeo, razvijen na bazi RS, samo mu je snaga smanjena na 220 KS. Ili sutra Volvo V40 Countri, samo zato sto sam vec imao prilike testirati "obicni" V40. Tako se to radi na zapadu, predstavljaju se noviteti, neki malo vise, neki malo manje, nema nikave zavere i placenih testova. Barem ne u mom slucaju...
Sad su na repertoru ove Dacije, verovatno ih vise necemo spomenuti par godina osim ukoliko ne bude neke vece restilizacije. E sad, posto si me prozvao da budem posten prema samom sebi, odgovoriti cu Ti na isti naci. Sta te je teralo da otvoris ovu rubliku i procitas tekst, odnosno da se ukljucis u komentarisanje, ukoliko te apsolutno ne interesuje Sandero? Mene kada nesto ne zanima, ne gubim vreme citajuci. Uostalom, ovo je internet, sve je besplatno, ne mozes se osecati prevarenim, zar ne? Sta bi ja trebalo da kazem, preplacen sam na svu specijalizovanu auto stampu u Francuskoj, plus jos na nekave gluposti za klince i zenu? Pa ode mi stotinak evra mesecno samo na to. Sajt VG je prepun ostalih testova mojih kolega, verujem da ima za svakoga po nesto.
Pozdrav

Peki
13.2.2013 14:36
17
7

@goxy, zaboravih da Ti odgovorim, naravno da ponuda u vezi foto seansi sa Loganom stoji, samo izgleda da Don nije previse zagrejan da zbog takve kante dode u Pariz ? A da ga eventualno zamenis? :-)

goxy
13.2.2013 15:09
11
7

Peki,druze ne bih se sada slozio sa tobom u vezi naseg prijatelja Dona,verovatno nisi obratio paznju na komentar vezan alfu 4c,prvi komentar mu je bio"Peki ce sigurno da je provoza!Damn!Nadam se da ce da nas pozove!Laganim tempom Don popusta,i ako je drugi auto u pitanju,mozemo da ga odradimo da je alfa u pitanju,a zamenimo je dacijom pustom;-),narovno krece foto sou,DD!Sto se mene tice ne bi mogao da zamenim Dona,moras priznati da to ima svoju tezinu!:-)
Veliki pozdrav!

floyd
13.2.2013 15:53
16
9

Koncepcijski dobar auto za male pare, ALI danas mozete kupiti puno bolje aute za iste pare( fiesta, fabia...). Jos jedna bitna stvar- I DALJE NIJE POCINKOVANA KAROSERIJA!!!!

Kontenjer dasti
13.2.2013 16:14
15
23

I kontenjere pocinkuju samo ovu kantu sa francuskim smecem od motora jok !!!
Ovaj sa 3 cilindra ima da trosi kao i bmw sa 5 cilindara ,a mora u visokim obrtajima da se vozi...A obrtaji bez potrosnje teze malo...

Sreten
13.2.2013 17:00
15
9

1. da pojasnimo pojedincima koji ne znaju šta znači imati pocinkovan lim. To je lim presvučen Cinkom koji štiti od korozije. Danas jedino Dačija i kinezi nemaju ili imaju delimično pocinkovane delove. Kod Dačije pocinkovani su zadnji blatobrani, sajtna i pod. Sve ostalo je od običnog lima.
2. Krutost karoserije kod Dačije ne zadovoljava EU standarde kao što ih imaju VW, Ford, Opel, Fiat, Škoda, PSA i Reno. Kod Dačije je to malo lošije i zato se ceo auto deformiše pri udesu.
Pozdrav za sve

Ja
13.2.2013 17:31
24
3

Ovde postoje dve vrste komentatora,hejteri i dačijofili.Prvi pretpostavljam da voze Nemce ili eventualno Punto nacionale,a drugi Reno ili Dačiju pa se onda međusobno seljakaju i gube živce oko odbrane svog ega,zapravo.E onda tu povremeno stradaju pojedinci poput stručnjaka koji su dali svoje nepristrasno mišljenje na osnovu iskustva o kome mi kao čitaoci možemo samo da maštamo.Naravno,mi Srbi smo poznati po teorijama zavere,a najnovija se može videti u komentarima gospode koji indiciraju na favorizovanje Dačije iz koristoljublja.Sramota!I još nešto:pojedinci su stvarno dosadni,ponavljaju se u komentarima i ne da nisu zanimljivi nego već postaju i prosti.

goxy
13.2.2013 18:15
11
10

Odlican monolog!

mića
13.2.2013 18:32
13
4

danas sam pozvao da pitam za cenu sandero 0.9 tce Laureat oprema oko 9300 + metalik boja 400 e ,a onda vidim akciju Ford fiesta 1.25 Trend oprema sa metalik bojom oko 9700. + ESP 300 E. Za te pare fiesta je apsolutni pobednik /inače vozim fiestu 1.8d / , i stvarno sam bio se zagrejao za Sandera 0.9 tce. Verovatno ću sačekati sajam automobila i akcije za oba automobila, a u medjuvremenu provozati i jedan i drugi.Verovatno je cena servisa -redovnog ista, a i to se da lako proveriti. Pozdrav

Alegričan na glupost
13.2.2013 19:50
22
6

" Ludilo se nastavlja ". Dona (Nermin) će srce da izda od " količine Dacia vozila " na VG u zadnje vreme. Gospodine Peki, " ako mislite dobro " "našem " Donu,ne objavljujte test novog Logana. Čini mi se da on to neće preživeti.

crni
13.2.2013 20:01
10
18

ovolika favorizacija dacije je postala stvarno degutantna i sama sebi je antireklama. zao mi je sto VG postaju reklamni bilbord za ova vozila, ali bi redakcija morala da razmisli o svojim daljim postupcima vezanih za ovo vozilo jer i drugi prave automobile do 10.000e i po mom skromnom misljenju rade to daleko bolje.
bez obzira sta o tome mislio lik zvani goxy koji se ne skida sa ovih strana

libra-fiat
13.2.2013 20:31
23
5

@crni

U prethodnim postovima su iz redakcije sve lepo objasnili tako da nema potrebe za dramom.

Uz to, lepo je nekad procitati neki fancy tekst o GL-u, X5, RS6 ali sta mi vredi da balavim kada jedva imam i za Daciju. Stoga mi je bolje da cesce procitam nesto sto je blize mojim mogucnostima.
Mogu oni da pisu kako je BMW dobar, Mercedes udoban, Audi kvalitetan, a sta to meni vredi?

Mastao sam kao klinac, danas vidim stvari realnije i smatram da nije sve u autu.

tulipan
13.2.2013 20:39
13
9

@libra-fiat na ovom i na ovakvim mjestima je sve u autu :)..I kad citam i sanjarim,zelim da to bude o nekoj masini a ne o Daciji...moze i ona,ali s vremena na vrijeme...A ti goxy si smorio kao plovak vise..

libra-fiat
13.2.2013 20:47
10
3

@tulipan

Dobro, nisam mislio u tom kontekstu da nije sve u autu. Mislio sam na brend ali nema veze.

Pa tekst pre i tekst koji ce biti posle Dacije ce biti jedan takav, mora biti svega i za svakoga. Neko bas sad razmislja o kupovini istog pa mu je ovo doslo "ko kec na 11".

I ja kad sam kupovao nov auto, cesljao sam po sajtu trazeci clanak o svom favoritu i srecom sam ga nasao.

A za naseg druga goxyja-plovka jedan veliki pozdrav od svih nas!

transformer
13.2.2013 21:05
9
14

taÄŤno je da je dacia prodala najvise vozila u srbiji, ali je jedini razlog za to ovo medijsko forsiranje. u zapadnoj evropi se slabo prodaju jer su ljudi mnogo bolje informisani.

ja npr. kad vidim da neko vozi sandera pomislim da je potpuno lud, a evo zasto. u tekstu se pominje da se mogu kupiti mnogo jaci brendovi na akcijama. tako je meni novembra 2010 g. nudjen sandero stepway 1.5 dci za 10.600 evra, a ja sam na akciji uzeo poslednji model citroena c3 1.4 hdi sa slicnom opremom za 11.400. za samo 5-6% vise novca 10 puta bolji auto. vec danas c3 kao polovan kosta bar 20% vise od sandera stepway. da ne pominjem da sam za 10.800 mogao da uzmem fabiu 1.4 tdi, a za 11.600 fabiu 1.6 tdi da dig. klimom, i td.
slicna stvar se desavala kad se pojavio duster. verzija 1.5 dci 4x4 laureate je bila samo 3.000 jeftinija od kie sportage 1.7 crdi 4x4, sto je zanemarljiva razlika kada se uzme u obzir koliko je kia bolji i opremljeniji auto, a svi mediji u srbiji su brujali kako je dacia sjajna kupovina.

goxy
13.2.2013 21:18
8
11

Naravno veliki veliki pozdrav prijateljima Tulipanu,crnom,lanciji libri i naravno Pekiju!A dacija pusta jos malo pa zaborav!;-)

Japanautofan
13.2.2013 22:09
19
5

Predlog za redakciju. Mogli ste jedan kalendar da objavite sa slikama Dacije i Pekija pored nje. Valjda imaju 12 modela pa za svaki mesec po jedan . Don bi mogao da bude promoter istog ili da se bar slika pored Pekija. Ima da bude popularniji nego cuveni Pirelli kalendar. :))))))) Vidim veliki uticaj ranijih komentara na pekijevo pisanje, drago mi je da je tako ali mi sada vise lici na pravdanje Dacia modela nego na licne utiske o automobilu.Peki ne obaziri se na komentare i pisi onako kao sto zelis bez obzira na kritike samog automobila ili teksta o njemu.(mada vidim da su vecinom kritike na sam automobil)Pozdrav svima i samo tako nastavite. Kako sa tekstovima tako i sa komentarima.Sukobi,razmimoilazenja u misljenima se nastavljaju do sledece DACIJE.........

građanin
14.2.2013 00:11
13
5

Sve pohvale za zanimljiv i objektivan test!Auto je sasvim pristojan i cena je ok.Lepa vest je i da je ova generacija dačija dosta opremljenija dodatnom opremom od prethodne.

goxy
14.2.2013 07:28
11
10

Ovom prilikom zeleo bih da se zahvalim svima a pogotovu svojim oponentima na kritikama,jer to da je tezinu na ovim postovima,da smo svi istog razmisljanja ovaj svet bi bio daleko monotoniji i bezlicniji,zasto sam vam zahvalan, mnogi ce se zapitati!Iz prostog razloga sto ste mi pomogli ovih 10-ak dana dok sam bio jako prehladjen da prolete kao sati!Sada krecemo u nove radne pobede tako da ce pojedini moci da odmore od mojih komentara!:-),Pekiju bih pozeleo sve u superlativu,i naravno da nastavi svoj rad kao i do sada!Vrelim gumama...sta reci,majstori svog zanata!Veliki pozdrav svima i naravno Donu!A famozna saga o Daciji se nastavlja!

Don
14.2.2013 08:34
10
12

Bolje bi bilo da redakcija otvori rubriku: citatelji testiraju polovnjake, i onda lijepo nek svako salje svoje testove.
Tek bi tada nastala zafrkancija zescih razmjera, a meni nije poznato da je ijedan portal tako sta napravio, ako jest izvinjavam se.
A ovo za daciju necu vise da komentiram, neki bi se trebali otic lijeciti.

FabianiM3
14.2.2013 09:32
12
5

@Transformer
Haahha
Sad sam otišao na mobile.de i ukucao citroen c3, 2009. 1.4 hdi i poredjao cene od najjeftinijih na gore i gle!Sa oko 100 000 na satu, cene su im izmedju 3000-4000eura.Zatim sam ukucao Sandero Stepway Diesel i nisam našao nijednu ispod 6500 eura.Ko ne veruje nek proveri.Btw, tamo ti se prijatelju proda najviše Dačija, ne ovde, ni u Rumuniji.

Peki
14.2.2013 11:13
17
5

@goxy, reci ti nama da li ti je bolje, ..bes automobile, i onako u Srbiji svi sve znaju? Ovde smo i da se druzimo malo, iako tvoj prefinjen smisao za humor pogada pojedince. Znaci prode li ta gripa, koja je i mene bacila na kolena, samo sto ovde nema odmora dok traje obnova? I mene cekaju nove radne pobede, kao i testiranja, Dacia LOgan 0.9 je vec zakazana za mart! Ali, pazi sada, iz straha da hakeri ne obore sajt VG, ili nedaj boze Donu pozli zbog prevelike doze Dacije, uzimam je samo sa sebe! E da, iz cistog zadovoljstva, Logan i ja bicemo intimni nedelju dana, a ukoliko na hiljade, da ne kazem stotine hiljada citalaca zeli da sazna vise o njoj, poslacu im moj privatni mail, sa zapazanjima. Jel Posteno?
Ajd uzdravlje svima

GRILE
14.2.2013 11:15
10
7

DIZAJN SU UKRALI NAPRED OD VW

Don
14.2.2013 11:56
6
9

Sta li ce od te intimnosti da se rodi, Boze oslobodi? :-)
Posteda? kak kaze ona popevka, od sveg ti srca fala:-)

maxy
14.2.2013 12:10
29
3

Molim redakciju da testove Dačija i sličnih automobila više ne objavljuje, jer škode reputaciji srBskoga naroda. Savetujem da isključivo objavljujete testove vozila iz više klase i eventualno iz srednje, ali da budu made in W. Germany (fabrike u istočnoj ne priznajem za Nemačke). Takođe, kubikaža testiranih vozila mora biti viša od 3000 ccm, jer se ispod ove kubikaže vozila svrstavaju u kategoriju kosačica. Možete praviti i specijale u kome ćete odavati poštu njegovom visočanstvu VW-u, a posebno Golfu mk2 i svim Pasatima, sa posebnim osvrtom na B2 i B3 u karavan verziji, koji i dalje predstavljaju sliku i priliku Srbije (milenijuma, veka i decenije u kome smo ostali zarobljeni). I na kraju želim da se zahvalim svima zaslužnima, što danas imam mogućnost da vozim BMW M5, a ne da se zlopatim sa Dačijom, Puntom ili ne daj Bože u GSP-u.

Peki
14.2.2013 14:34
21
5

@maxy, kao tumaciti ovaj komentar? Ozdravio si, i u punoj formi za sprdanje, ili te trese groznica i buncas :-)))?

@transformer, izvini zaboravio sam da Ti odgovorim, tek da znas da se Dacija ubedljivo bolje prodaje napolje nego li u isfrustriranoj Srbiji, i to samo zato sto ljudi znaju da cene svoj novac. Za mnoge, auto je samo prevozno sredstvo, za koje se treba potrositi minimum para, i minimum zivaca. Kao sto sam jednom napisao, sa par destina hiljada Logana, pre desetak godina, stigli su do kompletne game, i cifre od bezmalo 900.000 prodatih jedinica.
Tek jedan mali primer, glavni i odgovorni direktor u firmi za koju radim (700 zaposlenih), vozi bivsi Sandero 1.2, beli, bez i jedne opcije! Covek je ljutibelj motocikla, taj Sandero mu sluzi samo kada pada kisa ili sneg, odnosno za otici u super market. Na duzi put ovde se ide avionom i TZV-om (brzi vozovi), pa se eventualno iznajmi auto kada se stigne na odrediste, ili uzme taksi. Ko ima para, kupuje ono sto mu srce zali, a ko nema, mora da kalkulise. Neko je rekao da je pronasao Fiestu na popustu, sa slicnom cenom kao i Sandero, pa zar nije navedeno u mom tekstu kako kriza tera proizvodece da obaraju cene, i da ima veoma interesantnih ponuda? Cemu onda toliko jeda, sto bi rekle Lale, u vezi Dacije? Niko nikog ovde ne ubeduje da kupi nesto, u tekstu su samo izneta zapazanja, na kupcima je da prelome. Zaista ne razumem kako se neki iz petnjih zila trude da popljuju SVE sto dolazi od ovog brenda, kao da im je to zivotno pitanje? Naravno da ima prostora za kritiku, naravno da se moze pronaci i bolje, naravno da ima odlicnih "polovnjaka" za slicne pare, ali Daciji proizvodi nisu vise obicne kante ni kontejneri, svidelo se to nekome ili ne! O zaveri medija, koja favorizuju ovu marku, verujem da nema potrebe pricati, pa odrasli smo ljudi, zar ne?
Pozdrav svima

Don
14.2.2013 15:46
13
17

Ja cu da ti kazem,bez da navodim primjer nekog ludjaka.Ne zanima nas izopcenost francuza i njihove nacije, koja je nasiroko poznata, primjer oko auta (da ne sirim pricu) jest parkiranje i namjerno ostecivanje tudje imovine. Zalosno je da sve devijacije zapadnog drustva pokusavaju uvesti i implementirati u nase, samo do juce smo se, primjerice radi smijali idiotima preko bare u svezi onih izbusenih tikvi ili redova pred prodavnicama za neki novi proizvod.A danas?
Sad nazad na daciu.
Ljudi znaju da cijene svoj novac? Znam, zato sa 12500 kupim ceed,301,208 itd a ne daciu, jer dobijem vise za ulozen novac.Tu je smisao.
Znaju da cijene? da je tako ne bi dizali kredite i bili duznici 30 godina pod uvjetom da ga otplate, a otplate x puta vise od dignute cifre.Diskutabilno. Toliko o zabludi da ljudi znaju cijeniti. Pojedinci znaju, al masa ne !
Dalje, kaze se - pisati istinu makar bila i pogubna po tebe.Cemu uvijek naknadna pamet, da ne kazem drugacije: kad izadje novi model, onda se o starom smije iznijeti drvlje i kamenje(s ciljem uzdizanja novog a ne pokazivanja istine!!) al dok je stari model idalje aktualan (primjer:"ali nema se kao nekada utisak da je skinuta od nekog jeftinog kineskog dostavnog vozila")onda se suti i biranim rijecima opisuje,jer sto tada nisi to rekao?Znam, pilio bi granu na kojoj sjedis.
Jednom je Dzeremi u Top gearu testirao novu opel astru, i pola sata pricao o svojoj zubarki na kraju rekavsi znate zasto pricam sve ovo a ne o autu?zato sto nemam sta rec o njemu, jer ako je nova opel astra, to ne znaci da je dobro auto!!!!!
A znamo da je astra bolja od dacie, pa prema tome.
U recenici da dacijene spodobe nisu vise kante se priznaje da su bile kante, a za racionalne ljude su i ostale (za sada, mozda i oni proizvedu auto) jer kako drugacije nazvati nesto u cemu se ne mozes voziti 130 km/h bez da poslije odes doktoru da ti provjeri sluh, a po meni i psihijatru.
Onaj koji ne odluci kupiti daciju neg za iste pare kupi ceed, fiestu, 208, rio itd. znaci da cijeni sebe, jer nije toliko bogat da kupuje jeftino, hoce da se, koliko je god to moguce u ovim prometalima, vozi kao covjek,da ima prijatan ugodjaj unutrasnjosti (jos kad proizvodjaci otkriju boju a ne samo crno - sive kombinacije, dje ce im biti kraj, zamisli samo da svoj stan ofarbas u crno i sivo,uzas), ugodan na dodir,milina za oci i dusu, da se vozi brze od 130 km/h a da je auto stablino, tiho, da ima osjecaj da je kupio dobro,da poslije mozes prodati mirne duse. Pusta je zabluda je da dacia kvalitetna ili kvalitetnija od kije, hyundaia, pezoa. Kvaliteta materija, izrade, ugradbenih dijelova, samih sklopova (kako to da sviju pljuju po mjenjacima renoa a taj isti problem ne povezuju sa daciom?, sto se i to presucuje?) nije na razini ostalih jeftinih brendova.Medalja, kao sto vidimo ima i drugu stranu.
Sjecam se jednog svog kolege, 8500 eura je platio logana a da ni servo nije imao.I sta rec o autu cija karoserija nije u stanju da podnese motor jaci od 90 ks a kosta bar 9000 jevreja?
Nema ni jednog razumskog razloga da neko kupi poluproizvode iz Rumunije, i jos je smijesno i zalosno, kazu: dacia zamisljena da bude 6000 eura, a vamo svaki im auto kosta vise. Dakle sama ideja je propala,a jos se plasira kao uspjesna! Uzas.
900 000 prodanih jedinica svih dacia?Pa i milijarde muha jednu , da ne kazem sta, pa zar cemo i mi?Ovdje je, kad spominjemo daciu, rijec samo o, da usporedim slikovitije, izlucevini zamotanoj u celofan. To je moje misljenje, mozete se sloziti s njim ili ne, svejedno, ja cu kao i uvijek da dajem pogled na auto iz "drugog ugla".

libra-fiat
14.2.2013 16:07
16
3

DONA ZA PREDSEDNIKA !!!

Ako ne, onda za blogera Vrelih Guma, nesto poput Clarksona, da kritikuje i pljuje po korporativnoj masineriji i otvara oci masi...

Done imas moj prvi glas, samo sto cete kostati...

Zagor
14.2.2013 16:19
13
4

Done,predji na terapiju pa se vrati na polemiku!

goxy
14.2.2013 16:42
15
8

Cega predsednika?Kucnog saveta?I to je diskutabilno!Done duso napacena,moze li se?Za pocetak popi lekic,opusti se pa nastavljamo sa ovom agonijom po tebe naravno!Ne vidim prostora za toliki animozitet prema Pekiju i naravno pustoj daciji,nikako ne bi smeo da dozvolis sebi luksuz da se sa tolikom dozom gneva obracas coveku cija je profesija neminovna,taj covek je promenio za mesec dana vise automobila nego sto ces ti za zivota,prema tome RESPECT!Da li ti je jasno to?Do juce nisi imao PREDSTAVU da se dci motor koristi u A i B klasi,ostao si sokiran,i sada ti nastavljas raspravu sa nekim ko u malom prstu drzi ono sto ti nikad neces moci pomisliti!Pametnije bi ti bilo da uradis te fotke sa dacijom pustom,naravno iz suprotnog ugla od onog sa kog kako ti kazes posmatras auto!Veliki pozdrav!
n

Antipod
14.2.2013 17:35
8
5

Pozdrav za Dona Predsednika!

Imam utisak da je utapanje u masu postalo drustveno prihvatljivo u vrlo pozeljno.

Ako neko strci autom, ako ima nesto sportsko ili neki dzip, odmah je on kompleksas.
Mozda covek voli automobile, eto, uziva kad da gas, sto ga to cini losim?

Na pijedestal se posltavljaju ljudi koji obozavaju nesto diskutabilne lepote, loseg kvaliteta, nesto sto je sporo i nesto sto ne izaziva nikakve emocije osim nerviranja.

Da li je neprekidno isticanje neiskompleksiranosti zapravo tezak kompleks?

Dura
14.2.2013 17:38
6
3

A vala ste me slatko nasmejali, kao retko do sada. Svasta mozemo procitati i nauciti ovde, i da su Francuzi bolesna nacija, da su svi preko bare idioti, da su zaduzeni za naredenih ko zna koliko stotina godina (mi srecom nismo) i ko zna sta jos. Ma prava kolektivna terpaija, to se brate trazi. Sto rece peki, koga jos interesuju automobili, daj da svadamo. Goxy brate, smanji malo molim te, iskidao sam se od smeha.
E sad nestrpljivo ocekujem bekend ili forhend Dona, lele kad ti vrati lopticu....

goxy
14.2.2013 18:07
7
8

Antipod,mudro zboris,naravno da je to jako lepo kad imas mogucnosti da sebi priustis kvalitetan proizvod,ne bitno da li je u pitanju firmirana odeca,obuca,vozila...Ja sam iz te price,prvo iskesirao sam 2 konja za auto,da sam imao mogucnosti vise i to bi realizovao,ali ovde je druga stvar u pitanju!Cuveni Don i njegov odnos prema ljudima,tako da na sve nacine pokusavamo da ispravimo te devijacije;-),i naravno da konacno realizujemo shooting ispred trijumfalne kapije naseg Dona i puste Dacije!:-)

maxy
14.2.2013 18:12
18
3

@Peki, pa šta znam, ni sam nisam siguran... Ali mi smetaju predrasude kojih je ovaj narod pun, i koji često i bez jednog valjanog argumenta sudi o nečemu. Složio bih se da je ova Dačija za nekoga ko vozi auto do 50 000+ € sprdnja, ali za dobar broj naših građana i ovakva Dačija je san.
Čitajući raznorazne forume i slušajući kojekakve priče došao sam do zaključka da idealan automobil za Srbina sledećih karakteristika: 1000 ccm, 150 ks, TDI (crvena boja sva tri slova i znak postavljen na bar 6 mesta na kolima), mali servis na 50 000 km, a veliki na 500 000 km (ni jedan da nije skuplji od 50 €), da troši u proseku 3.5 l/100 km, 5 metara dužine, ali staje u prostor od 3 metra, sa dvozonskom klimom, servom, naslonom za nogu i ruku, 17" felnama na koje idu 13" gume, da ga proda polovnog (starog 15 godina) skuplje nego što ga je kupio novog.
Da se vratim na temu, moje mišljenje je da u Srbiji nema svrhe kupovati Sandera u top paketu opreme, ali bazni model + klima i te kako je zanimljivi, posebno onima koji 90 % kilometara prelaze u gradu. Neko spominje doplatu za metalik boju, a ja pitam pa šta će ti? U NBGD gužvi u 4 sata po podne na +35 C je svejedno da li sediš u novoj Fiesti, Mercedesu ili Sanderu. Bitno je samo da klima hladi i radio svira. U svakom slučaju za sumu od 9 do 10 hiljada € ima da se kupi svašta, pa i vozila iz premijum segmenta, ali da li imate para da ih održavate?

Don
14.2.2013 18:14
10
13

Cuj, vise sam puta rekao ne vrijedjaj covjeka, nego obori njegov stav argumentima. Nemam ja nista protiv Pekija, novinar ko novinar, to je provozao vise auta ,neka je hvala Bogu, s druge strane sam ja iskonstruirao vise masinskih elemenata i dijelova neg sto on moze zamisliti, sto za auta sto za avione ali i industrijska postrojenja, ovisi od firme u kojoj sam radio, pa se sa tim ne hvalim, radim na dobrobit ljudi. Svako po svojoj struci, i ako bas hoces primijetiti ja nisam vrijedjao nikoga (ne znam zasto redakcija objavljuje uvredljive komentare) kao sto neki uporno rade.I uostalom, kad neko radi na carini ne znam odakle mu pravo da komentira masinstvo tj auta? kad nije kompetentan, a u citavoj prici nema nikakve dokaze za stavove.Na kraju, ako smo bar 1 osobu uspjeli odvratiti od kupovine dacie,postigli smo uspjeh

Dacija kralj
14.2.2013 18:20
23
12

@Dejan L
Poznati su tvoji stavovi o Daciji, kao najgori mogući. Uz to nikada nisi seo za volan Dacije, a svima držiš predvanje o ništavnosti ove marke.
Uz navedeno, izbačen si sa Auto Bloga pa si došao ovde da hejtuješ i troluješ.
Forsiraš škodu, koja ima mnogo više reklamacija i na motore, i na farbu, a izgled zaostaaje za dacijom. Pri svemu, skuplja je za 3000€ što inosi jedno tri godine besplate vožnje Dacijom. Uzgred, održavanje Dacije je značajno jeftinije. Ako litar ulja za Skodu ide od 1000 do 1300 dinara, a za Daciju 500 dinara, šta reći. Uz to svaka Skoda troši to skupo ulje.
Zato budi drug, pa nemoj nama vlasnicima Dacije držati predavanje o kvalitetu, udobnosti i upotrebljivosti Dacija automobila.
Mnogo je primera u Taxi ju da su Dacije došle do 1 000 000 km.
Auto je to!

goxy
14.2.2013 18:37
10
8

Done sedi 1,ocigledno ti bolje ide "konstruisanje masinskih delova" za avion!Pozdrav Done!

Peki
14.2.2013 18:38
16
3

@Don, sad me zabrinjavas, ajde i da te razumem za Daciju, ali za ostalo moras malo da mi pojasnis. Dakle lud je i izopacen onaj koji vozi motocikl, ili ko na put od 1.000 i vise kilometar krene avionom??? Izvini sto ti to kazem, ali izgleda mi da nisi otisao nigde dalje od te tvoje vuko...e. Meni je svakodnevnog vozikanja i automobila preko glave, sto znaci vise sati svakoga dana i dobrih stotinak kilometara, plus vikendi, kada cesto u jednom danu prevalim 500 km do Atlantika i nazad. Pa necu valjda do Svedske (2.000 km u jednom pravcu), gde uskoro idem sa familijom, da zapucam kolima, pa taman i da mi daju bilo koji test auto !? Boze pitam se koliko ti je godina da tako razmisljas i zakljucujes? Ali neka, barem se dopisujemo...
Samo toliko neprijateljstva prema meni zaista nemas nikavog razloga da iskazujes, osim ukoliko ima nesto sto mi nije poznato? Postaje mi sumljiv taj tvoj krstaski rat protiv Dacije i Renaulta...

goxy
14.2.2013 18:51
11
8

@Dacija kralj,objasni to nasem eminentno "univerzalnom"masinskom neupucenom inzinjeru Donu,koliko su prelazili motori,verovatno je propustio taj period,dok je zanimao sa konstrukcijom masinskim elemenata za eurofighter druge generacije!:-)
"

goxy
14.2.2013 19:09
9
10

Za nasu eminenciju ljutu,cuvenog Dona,na carini pored nas ekonomista rade i pravnici,masinski inzinjeri,inzinjeri elektro tehnike informatike,hemicari...nadam se da ti je malo jasnije sada,no necemo te zatrpati nebitnim informacijama!Poz

Dacija kralj
14.2.2013 19:28
16
11

@Don
Nešto si pogrešno razumeo!?
Dacija je jeftinija za 3000€ od najjeftinijeg auta sa tvog spiska.
A kakvi su to Francuzi? Oni nemaju konstruktore mašinskih elemenata? Nego ti koji si radio za neku koperaciju Zastave Š klase delova ćeš da diskutuješ o projektnom birou Renalta?
Pričaš, trućaš, pa onda kažeš Opel je bolji od Dacije, onako kao aksiom, bez dokaza. Po čemu to? Koroziji, italijanskim ili japanskim motorima u njemu, po povoljnijoj ceni?
Ne bi ja rekao da si ti neki inžinjer. Inžinjeri tako ne diskutuju i pljuju, bez argumenata.

goxy
14.2.2013 19:44
10
9

LIRE: DACIA EST UNE SOLIDE VOITURE!

goxy
14.2.2013 19:48
8
11

poruka je benigna i znaci,Dacia je solidan auto!

Dejan L
14.2.2013 20:02
15
15

@ Dacija kralj
Poznati su tvoji stavovi da je Škoda otpad od VW-a.
Prvo pogledaj sebe, kupio si Stepway i hvališ se kao da si kupio avion boing 747, iako ti se pola bloga smeje, jer si provaljen da se potpisuješ sa 4 imena na xxxx.xxxx.rs, a to su
xxxxxxx, xxxxx, xxxxxx i ko zna koji još
I drži se ti svoje Dačije, ne vredi ti 100 imena kad se po nepismenosti lako provali koji si.
:P

Dejan L
14.2.2013 20:32
16
15

@ Dacija kralj
I niko me nije izbacio sa bloga, nego nisam 2 dana bio kući.
A tad kad su me izbacili, javno su mi se izvnili, jer sam im dokazao da su me banovali, a prvi je xxxx mene psovao.
Aj pali šibicu, inače tvoja ačija neće drugačije upaliti

Peki
14.2.2013 22:11
15
4

STOOP! Drugari nema smisla, necemo se valjda zakrviti zbog Dacije, Skode ili Kie!? Svakom svoja istina zabluda, ubedenje, idemo dalje. Ja se prvi izvinjavam ukoliko sam nekog u efektu uvredio. Sta ce te, 23 godine u Francuskoj nije izgleda bilo dovoljno da se civilizujem...
Menjam temu, iako je vezana uz automobile. Moguce je da se kroz moje tekstove provuku evro pogledi na temu, jer svet se menja, a sa njim i navike. Svidelo se to nama ili ne, mondijalizacija kuca i na nasa vrata, tako da su retke oaze u kojima mozda zive pojedini (Don ovo je namenjeno tebi, ali bez cinizma). Sredina u kojoj ja grickam poslednje 2/3 mog zivota, daleko je od idealne, Pariz samo na razgednicama deluje jos uvek romanticno. U svakodnevnom zivotu je dungla, prepuna razno raznih opasnih zveri, kriminalaca, pedofila, manijaka, ludaka, cudaka..., ma nista novo, oni koji zive u Beogradu verovatno me razumeju. Ovo sam vec negde napisao, statistike kazu da na 2 procenata francuske teritorije zivi 22 procenata populacije (Pariz i okolina), sto prevedo u ciframa znaci oko 12 miliona ljudi. Srbija i po! Zaboravih koliko to bese miliona automobila tacno, nebitno, cinjenica je da zbog ovolikog zasicenja dolazi do promene u razmisljanju. Svima je valjda poznato da automobil predstavlja oko trecinu kucnog budzeta, a u uslovima sve vece nezaposlenosti i pada standarda, mnogi to ne mogu da podnesu. Za rezultat imamo raslojavanje, ko moze i dalje vozi, ili zbog neopisivih guzvi, koje jedan prosecan Srbin tesko da moze zamisliti, odustaje od automobila. Javni prevoz funkcionise sve bolje i bolje, od nedavno u modi su tramvaji, elektricni automobili na iznjmljivanje, skuteri i bicikli, zbog kojih su suzeni bulevari. Sa nekadasnje tri trake, svedeni su na 1-2, a sve u cilju kako bi se autobilisti obeshrabrili. U Parizu je cirkulacija i dalje dozvoljena, za razliku od gore spomenutog Stoholma, gde se pre ulaska u centar grada, mora parkirati u nekom od podzemnih parkinga. Cena ovih je astronomska, necu se gadati sa ciframa jer sam ih zaboravio, znam samo da kada sam bio pre koju godinu, samo sto nisam zaplakao od muke. Slicno je i sa drugim evropskim metropolama, letos, na proputovanju kroz Spaniju (Citroen DS5) u obilazak gradova smo isli metrom.
Zasto sve ovo navodim? Automobil za mnoge postaje luksuz, ali i nuzno zlo, za otici na posao. Veceras mi je trebalo tacno 1h20 da bi se vratio kuci, kakvo zadovoljstvo sam imao za upravljacem Megana SW GT od 220 KS? Dalje od trece brzine nisam otisao, zabolela me je leva noga od previse tvrdog kvacila, i na kraju putni racunar je pokazao potrosnju od 14,5 lit bezolovnog benzina. Hmmm, malo zadovoljstva za auto od preko 30.000 evra, sta vise, cisto mucenje i rasipanje para. Sto rece Goxy, u ovakvim okolnostima mi treba klima uredaj ili grejanje i CD auto radio, po mugucstvu i prikljucak za USB kljuc. Da ali kad odes za negde na vikend ili na put, onda uzivas, reci ce neko! Pardon? Preko 5.000 radara, kako fiksnih tako i mobilnih samo ceka takve musterije. Drugari ovde se ima samo 12 poena, a za prebrzu voznju se na licu mestu oduzima dozvola. Ponovno polaganje kosta oko 2.000 evra.
Onako medu nama, da bi isprobao kapacitete vozila koja su mi pozajmljena na testiranje, obicno se budim nedeljom rano, ali bas rano, pa pravac auto put. Nigde zive duse, aktiviram moj "kojot" (satelitsko navodenje sa informacijama o trenutnoj aktivnosti mobilnih radara), ugasim radio, ukljucim numericki diktafon i glasno razmisljam. Nakon stotinak kilometara auto puta slede regionalni putevi, malo krivina, intezivno uzastopno kocenje, snazna ubrzanja, merenje potrosnje... i kad se lepo razdani slikanje. I to je to sto se tice perfomansi, sve ostalo je samo prijatan osecaj. Nesto kao kada smo kod kuce zavaljeni u udobnu koznu fotelju, i posmatramo oko sebe kvalitetan namestaj. Da samo koliko kosta to zadovoljtvo i ko ga sebi moze priustiti? Ili jos bolje, neka mi "opozicija" odgovori, sta vise vredi; trecina plate (u Francuskoj prosecna iznosi oko 1.800 evra) ili iskoristiti tu sumu za izlaske, putovanja, restorane i slicno? Vi gospodo kako hocete, ali ti "perverzni" Francuzi (citat) su izbrali poslednje? Ja isto tako, ne pada mi na pamet da u ovakvim okolnostima podignem kredit od 20.000 evra, ima u zivotu i vaznijih stvari. Verujte mi na rec, Stoholm je mnogo lep grad (posebno bez automobila), a koja li je tek milina otici u francuske Alpe, ne mogu Vam opisati.
Srdacan pozdrav svima

Vozac Yuga
14.2.2013 23:04
11
2

Pa dobro sta da radim sada ? Da li da je kupim ili ne ? Mozda je Yugo bolji !?

nexx
14.2.2013 23:40
6
12

Divno, divnoo...."zaključismo" da je Dacia kvalitetnija i od Škode i od Opela....s obzirom na to, ne sumnjam da je kvalitetnija i od VW, pa i od BMW-a, zašto ne i Mercedesa....HAHAHAHAHAHAAA....koji "stručnjaci".

crni
14.2.2013 23:45
11
9

@goxy
rekao si da si ozdravio i da cemo se malo odmoriti od tvojih komentara. i? kad ce se to desiti?
@peki
citat: "Zaista ne razumem kako se neki iz petnjih zila trude da popljuju SVE sto dolazi od ovog brenda, kao da im je to zivotno pitanje?"
mozda je to samo reakcija na vase upinjanje iz petnih zila da nas ubedite kako je dacia pravi i skoro jedini izbor za nas. a? sta mislite o ovome? jeste li razmisljali da ovako agresivnom kampanjom postizete kontra efekat?

Bobo
15.2.2013 00:54
19
5

Molim redakciju da banuje komentare o izopačenosti nacija jer je necivilizacijski,degutantno i predstavlja krivično delo.Ovde govorimo o prevoznim sredstvima i zainteresovan sam za kupovinu Dačije, zbog toga "otpadam" po ovim sajtovima.Smatram da su napravili dobar autić koji kao nov model sa puno opreme i modernim motorima, parira cenom baznim verzijama etabliranih četvorotočkaša.Mene značka na haubi više ne interesuje, vozim od 99 bmw-tada nov dobar auto sa kojim sam prešao mnogo kilometara i nije me ostavio nikad,ali mi život nije postao kvalitetniji.Kad sam se oženio kupili smo njoj twinga, pa fiestu i najlepše sam se osećao vozeći twinga, taj auto je imao duh spačeka,bube,r4-duh slobode.Tada sam zagotivio renoe, a bili su mi ogavni.Twingo 98 je imao sve u tri i po metra, i klimu i 4 erbega i muziku sa komandama na volanu i elektro podizače i abs i prostora za 4 ososbe kao nijedan drugi auto i neviđeni šarm minimalizma.Kao da je Isigonis vaskrsao minija.Ja nekako to vidim u dačiji, ne socijalističku kantu,već auto koji ima sve što treba i kojeg kupuju ljudi kojima ne smeta buka i zvezdice i što nema tonu hroma i tapaciranu plastiku.

Don
15.2.2013 08:12
7
14

Ne, opet krivo razumijes. Navoditi primjer covjeka koji treba auto samo da bi jednom prevezao u mjesecu kao dokaz razumski o kupnji dacie, je...ne znam kako bih opisao, a da ne uvrijedim.
Ja sam pozvao sve vas da date jedan razumski dokaz zasto bi neko kupio daciu za 12500e kad moze ceed(za kojeg si i ti ustvrdio da je svjetlosnu godinu ispred dacie),rio,208...
Jel taj tvoj isti sef mogao kupiti recimo ceed za 12500 umjesto dacie i isto toliko cesto ga koristiti? Jeste! Zasto bi neko kupio daciu za 8500 kad moze kupiti fiestu,rio itd.?Opet isto..kako god da okrenes, nema niti jednog razumskog dokaza da je bolje, isplatljivije kupiti daciu.Niti jednog! A poredjenja i dokazi su vam nikakvi.
Boze mili, zamisli da ja kazem:cemu pravljenje auta kad u mene sef sluzi se autom samo kad padne snijeg ili kisa. I eto, to je ko biva dokaz da ljudi ne kupuju auta!!! Koja ludost!
Usput, i ja imam vespu, jer sam cbr prodao, ipak omatorio sam i ja.Al mi je daleko veci cef sjest u alfu 159 ti koju sam kupio za 10 000e a vi se vozite u dacie za iste pare. Kad je dacia tako dobra, sto je vas 2 ne kupite?pa da bar onda imate opravdanje za pricu o isplativosti kupnje!

Dejan L
15.2.2013 08:43
19
13

@ Don
O tome i ja pričam. Ceed ili Stepway za 12.000?
@ Dačija fanovi
Nema sajta u koji sam ušao da me nije dočekala Dačija, nema novina koje nisam otvorio da nije iskočila reklama za Dačiju. I pored toga, Škoda proda 65% više vozila, koja su pritom skuplja od Dačije u proseku za 20% sa istom opremom. Jer niko nije toliko bogat da bi kupovao jeftine stvari. Podsetiću vas:
Ko ne plati na mostu plati na ćupriji! Prava parola za Dačiju!!!!!
Ako koza laže, rog ne laže! Daću konkretno mišljenje zašto ne Dačija:
1. komentar je sve objasnio. Kaskaju 13 godina za Škodom, jedva imaju 3* za bezbednost, sve škripi, zvučna izolacija nikakva i nije od pocinkovanog lima.
I onda skačete od besa na same sebe ili od kompleksa? Šta je po sredi?

Peki
15.2.2013 08:45
12
4

@Crni, procita li tekst, ili smo komentare? Ajde jos jos, za moju dusu, pa mi posle nesto prebaci. Ili jos bolje, kada ti se ukaze prilika provozaj novi Sandero, kako bi smo mogli ravnopravno da razmenjujemo argumente. Ti donosis zakljucke na osnovu predrasuda, a ja nakon nedelju dana intezivne upotrebe, koju sam detaljno opisao u predhodnom komentaru. O kakvoj Ti to agresivnoj kampanji pricas? Predstavljanje jednog modela, sa svim manama i kavlitetima je agresivna kampanja? Zakaci se brate na neki od slicnih sajtova, ili se baci u trosak i kupi sva moguca srpska auto izdanja, tamo ces procitati samo hvalospeve. Tekst koji sam ja potpisao, u potpunosti odgovara realnosti.
S postovanjem

goxy
15.2.2013 08:51
9
7

@Crni, ocigledno imas zesci problem,naravno posledica toga je po tebi ne dovoljno prisustvo brendova koje ti preferiras,malo za promenu,opusti se doci ce i oni na red!;-)Pozdrav!

Peki
15.2.2013 09:09
13
6

@Don, covece, vec sam pokusao da te ispravim ali ne vredi. Ne pricamo vise o Sanderu Stepwey sa Full opremo, pa jos turbo dizel motorom, vec o bazicnom benzinskom! OK? Hoces li krupnim slovima, NIJE TACNO DA NOVA KIA CEED DIZEL SA ISTOM OPREMOM KOSTA 12.000 EVRA, AKO JESTE SUTRA SEDAM U AVION (ne u auto, he, he, he)I KUPUJEM JE!!!! Batalicu sva putovanja, izlaske i ostale planove, to je SUPER prilika vredi se zrtvovati. Hajde, pogledaj molim te, pa mi javi da pakujem kofere, ali daj mi tacnu cenu sa svom opremom (metalizirana boja, GPS, senzori za voznju unzad...), kao kod Stepwey. Ne mesaj zabe i babe, zelis li zdravu raspravu, pricamo samo argumentovano, u evro tacno.
Drugo, izgleda da nisi shvatio poentu one price od gore, nisu svi zapaceni za automobile, treba im samo zaklon od kise i najobicnije prevozno sredstvo, za sta je Dacija dusu dala na ZAPADU!!! OK, da li moze do da apsorbujes, da niti su svi imbecili koji je kupe, niti su svi genijalci koji je zaobidu. Sticajem okolnosti, licnim procenama ili ko zna kojim razlozima, neko se odlucuje za kupovinu tog i tog vozila, i sta tu ima lose? Da vozi se sa svojom Kiom, Skodom ili ko zna cime, da li sam ja igde rekao da ovi ne valjaju, kao sto ti uporno ponavljas sa Daciju. Ta mani me se molim te takvih prica, predimo na nesto drugo!

@Bobo, potpuno ste u pravu, bravo, nemem sta da dodam

goxy
15.2.2013 09:16
7
9

@Peki,ne vidim mesta tolikom rasipanju energije sa tvoje strane,i naravno zarad koga?Prilicno sam siguran da svoju energiju mozes da kanalises na pravo mesto!Ovo vise gubi svaki smisao!100 ljudi 100 cudi!Pusti strucnjake da sami donesu odluku!Veliki pozdrav!

Slavisica
15.2.2013 10:32
14
3

Predlog za redakciju : napravite uporedni test, recimo Sandero vs Fabia vs Fiesta, ali tako da uklopite da kostaju isto, npr. 10.000e, pa da vidimo za isti novac sta se gde dobija.


Dacija kralj
15.2.2013 10:36
15
15

@Dejan L
Koji su tvoji interesi da blatiš Daciju?
Nikada se nisi vozio u Daciji a takva mržnja?
Je li lepša dacija od tvog favorita Fabije?
Može li više da pređe?
Je li komotnija, kad uzmeš u obzir usku kabinu i uska sedištaa u Fabiji?
Je li jeftinija?
Ima li bolje ubrzanje osnovna Dacija od osnovne Skode?
Trošli li ta ist amanje goriva?
Je li jeftiniji Dacijin servis?

Svi odgovori su DA i DA!
Pa zašto nas vlasnike Dacije učiš? Znaš li ti možda bolje od nas o Daciji?

Tačani su tvoji navodi da svugde gde možeš hejtuješ protiv Dacije. Ja mislim pošto si stalno na tom poslu, od jutra do mraka, imaš od nekoga i novčanu nadoknadu za to!

Adi
15.2.2013 10:39
11
19

Igrom slucaja juce zurim na fakultet, sjedam na Taxi,Dacia naravno, onako nov frisak ja ma ko pravi, jedan od zandjih ispita za zavrsetak faxa , odlicno spremio, vozio sam se nekih 3 km izlazim iz Dacie i hajd nisam ni primijetio nista. Vracam se kuci(ponovo Taxi) profa nije bio raspolozen, znaci lose vijesti za studentsku populacuju, mrtav umoran sjedam u Audi A4 mozda nekih 7-8 god star i preporodi me voznja do kuce :D,treba prskociti dorucak pa kupiti neku klasu pa neka je i par godina stara. Moram da dodam da sam zbog rumunske plastike i brujanja njegovog motora nemal fasovAo klaustrofobiju. Lijep pozz :)

Dejan L
15.2.2013 10:48
16
13

@ Dacija Kralj
U 8:43 sam ti objasnio zašto, zato što neću da se vozim u kontejneru koji nit je pocinkovan, nit je bezbedan, nit je zvučno izolovan.
Ti da sjašeš sa mene i sa Škode, pa ću ja da sjašem sa Dačije. Ti se potpisuješ sa 4 različita imena, stidi se, a opet ne možeš da nas ubediš da kupimo Dačiju. I ne radim za Škodu. Kamo sreće da radim.
Kvalitet se prepoznaje. Škoda 2:1 Dačija

Adi
15.2.2013 11:25
10
17

Skodu i Daciu mogu porediti ljudi koji se ni ko djec sa auticima nisu igrali. Pa da li ste vi pogledali slike nove octavie :O,prava ljepotica. Ne volim misljenja ljudi koji su ograniceni ko balkon.

maxy
15.2.2013 12:44
12
6

@Don
Niko ne spori da će pre dati za Kiu nego za Dačiju 12000 €. Da li ima neko da zna koliko je prodato do sada Logana i Sandera u najvišem paketu opreme i sa dizel motorima? Ja mislim da to ne čini više od 5 % ukupne prodaje u Srbiji. Da ja imam taj novac i da mi treba auto iz ovog segmenta kupio bih baznu Kiu Rio koja čak i u osnovnom paketu opreme donosi dovoljno i košta na akciji 10000 € (model sa 5 vrata). Međutim, to je 2300 € više nego osnovni Sandero. Dakle, može se odmah zaključiti da ova dva automobila iako spadaju u isti segment, ne spadaju u istu klasu. Razlika od 2300 nikako nije zanemarljiva u ovom segmentu. prema tome onaj ko se nateže da skupi 7700 da kupi Sandera definitivno neće razmatrati Ria i kao alternatifu ima Fiat Punta ili neki polovan automobil tog segmenta, ali i više klase (npr. Corsa, 207, Clio, Grande punto... pa i Kia Rio). Šta će ko kupiti predstavlja stvar izbora i da nije tako Dačija ne bi ni postigla ovakav uspeh. A kome ovakva Dačija može biti još interesantna? Pa, recimo firmama koja žele da kupe ili uzmu automobile na operativni lizing i to u malo većem broju.
Lično, Sandera ne bih kupio, ali i ni jedan drugi automobil iz tog segmenta jer takav automobil ne odgovara mojim trenutnim potrebama.
Neki ljudi iz mog okruženja koji dačije voze i više od 5 godina do sada nisu imali ni jednu zamerku na funkcionisanje automobila, ozbiljne kvarove i sl. Naravno, ne pruža užitak vožnje kao npr. BMW, Alfa ili mercedes, ali to joj nije ni namena. Mislim da Dačija pouzdan automobil i to je velikom broju ljudi sasvim dovoljno. Bio sam skeptičan u početku i ja, ali su me demantovali.

Peki
15.2.2013 13:10
12
7

@Kako ne bi bilo zabune, poslednji komentar je potpisan sa maxy, ne sa Peki :-). Sta jos dotati na ovako logicnu analizu?
Pozzz

goxy
15.2.2013 13:42
14
11

Treba dodati da ponovo dacia pusta obara sve rekorde vezane za komentar!Voleli je ili ne to je cinjenica,dok druga vozila pokupe po koji komentar!Mislite o tome!:-)
Veliki pozdrav!

Vlada
15.2.2013 15:47
8
7

Evo ja nasao ovaj test na jednom portalu. Necu da ih reklamiram, tek da vidite sta i drugi misle.

Blic“ test: Dačija sandero

Dačijin najvažniji model “sandero” ušao je u drugu generaciju, koja je predstavljena u septembru a koju je ekipa “xxxxx” testirala u okolini Malage. U početku nam se činilo da se radi o temeljno odrađenom redizajnu, ali se već posle kraćeg druženja ispostavilo da se radi o potpuno novom automobilu.

Sve bliže skupom B segmentu: Dačija sandero
Prednji i zadnji kraj “sandera” su prilagođeni strožim NCAP standardima i Rumuni očekuju tri zvezdice na kreš testu. Takođe, novi “sandero” se vizuelno znatno razlikuje od prethodnika.

U “Dačiji” su počeli da obraćaju pažnju na izgled svojih automobila i “sandero” se jasnim oblicima i oštrijim linijama na karoseriji ne razlikuje previše od skupljih konkurenata u B segmentu.

Kada govorimo o napretku koji je “Dačija” učinila, neophodno je da se zagledamo u unutrašnjost novog “sandera”. Kokpit je pažljivo sastavljen i ne čuje se pucketanje i škripanje materijala, čak i na neravnim putevima.

Plastika je podignuta na viši nivo, ne kao kod “folksvagen pola” ili “kije rio”, ali “Dačiji” to nije ni potrebno.

Rumuni su, za svaki slučaj, dodali i nekoliko šik detalja, kao što je imitacija hroma oko otvora za vazduh, kožom obloženi upravljač i ručica menjača, pa čak i moderan GPS uređaj sa ekranom osetljivim na dodir (dodatne oprema), koji smo imali priliku da upoznamo i isprobamo na modelu “lodži”.

“Sanderov” navigacioni uređaj koristi “TomTom” mape i softver, funkcionalan je i jednostavan za korišćenje.

“Dačija sandero” se srećom nije promenila u jednom - ostala je automobil sa velikodušnom ponudom prostora. Sa dužinom od 4,06 metara, rangiran je neposredno ispod modela C segmenta, i pruža znatno više korisnog prostora od recimo “pola”. Isto važi i za prtljažnik, koji prima 320 litara prtljaga.

Prednja sedišta su previše mekana i gotovo da ne nude bočnu podršku. Na dužim relacijama smo osetili neprijatan bol u leđima. Takođe, pozicija sedenja neće odgovarati visokim vozačima.Pored 1,2-litarskog benzinca sa 75 KS (72 KS u verziji sa TNG-om), tu je i 1,5 dCi sa 90 konja. Prema fabričkim podacima, 1.5 dCi bi trebalo da troši 3,8 litara na 100 pređenih kilometara.

Vrlo dobru ocenu zaslužuje i šasija koja je projektovana za lošije puteve, što će svakako odgovarati vozačima u Srbiji. „Sandero“ se lako nosi sa neravninama i rupama, a putnicima će možda zasmetati nešto duži hod amortizera.

Upravljač bi mogao da bude za nijansu precizniji, jer vozač nema povratnu informaciju šta se dešava pod točkovima. Još jedna mana niske cene proizvodnje i uštede na samom razvoju automobila.

Pored ABS-a i četiri vazdušna jastuka, sada je deo standardne opreme postao i sistem elektronske kontrole stabilnosti (ESP) koji pravovremenom, ali i primetnom reakcijom koriguje sve greške vozača. Očekuje se da će „sandero“ u Srbiji koštati koliko i njegov prethodnik, odnosno oko 8.000 evra za verziju sa klima-uređajem.


dok
15.2.2013 22:09
9
9

Ne mogu da verujem sta sve judi mlataraju pa cak pisu o nekakvoj pocinkovanoj karoseriji sto nema veze pocinkovan lim puca pri presovanju gori prilikom punktovanja karoserije farba na autu nebih trajala ni godinu dana to je sasvim druga tehnologija koju je i zastava primenjivala od 87 do 91g sto se moze videti i danas na dobro ocuvanom i odrzavanom autu koji nije vizio u gepeku svinje i prasice po pijacama

crni
15.2.2013 23:57
16
3

ja licno ne preferiram ni daciu ni skodu, ali stavljati daciu u ravan sa skodom ili cak reci da je bolja je potpuno diletantska izjava. sto je najveca fora tvorci dacie uopste ne zele da se priblize skodi, jer je ideja da se napravi jeftin auto za siromasnije slojeve a ne da se udje u trku sa skodom i slicnim modelima. svesni su rumuni da bi onda morali da upotrebe bolje (skuplje) delove a to znaci skuplji auto. isto tako znaju da niko normalan ne bi dao za rumunski auto toliko para kolika je cena kostanja jednog nemca, ceha, sta god. jer reputacija se gradi decenijama.

bobo
15.2.2013 23:58
15
5

Zašto Dačija?Pa zato što osnovna Fabija kod nas koja je nešto skuplja od Dačije ima manji prtljažnik,nema daljinski ključ,1 vazdušni jastuk,14 colne točkove(kao moj twingo pre 10 g) i nema esp ni pepeljaru i takva nije testirana na crash testu.Zato što osnovni model Fijeste ima manji prtljažnik,nema daljinski ključ, ima 14 colke opet,dva er bega, nema esp ni pušačkipribor i ni on takav nije ni testiran na crash testu.E to je osnov za pljuvanje korporativne politike.Ne znam da li je delimično ili nije uopšte pocinkovan, ali ne vidoh za 5 godina nijednog korodiranog, pa me ne intersuje.Zašto bi neko kupio Stepway dci, za pare za koje ima ceed?Pa zato što neko kupi i Kiu Rio dizel , a za te pare ima Ceed.Zašto prave skuplje verzije Polo-a, kad za te pare imaju jeftinije Golfove.I kad već poredite, što niko ne pomenu da ima i novi Clio(onaj što mu se ime ne pominje) za te pare!?Pozdrav

Suzuki
16.2.2013 09:42
13
15

Ja na službenoj skodi karavan 1.2htp - prošli model nisam primetio ništa superiorno u odnosu na dačiju.Auto u osnovnom paketu opreme nema klimi,spartanski je urađen skroz,neudoban i tvrd za sve pare...Koliko se sećam bila je i dosta skupa u tom osnovnom paketu kad je kupljena.Okatavija i neki drugi modeli su skroz druga priča.

Sreten
16.2.2013 10:32
15
16

Jutros sam isao do salona. Probao sam Sandero 0.9 tce. Putni kompjuter pokazuje cak 21l kad god dodam gas, pa padne na 9. Kad god treba da prebacim stepen vise, moram da ga nafuram na 5.ooo obrtaja i tada mi pokaze 19l trenutnu potrosnju. Probao sam da zatvorim vrata, mora jako da se zalupe. Volan me ne slusa na tramvajskim sinama. Kocnice su ispod proseka. Retrovizori kradu, a motor se cuje jako i ima zvuk brusilice. Sedista su bolja bila u Yugo 55. Ne bi ga uzeo, jer sam probao Fiestu. Sta reci pozitivno o Sanderu? Pa gepek je komotan. Saljivi prodavac je usao u gepek. I to je to. Dizajn Pozadine je ko shevrolet

tulipan
16.2.2013 17:21
12
1

@Sreten..Kad rece saljivi prodavac :)) http://www.youtube.com/watch?v=gnXccrkvWCg

Don
17.2.2013 13:52
9
7

evo jos jednog kandidata:http://www.chery.rs/?strana=8

Jovan Kardum
17.2.2013 17:45
14
6

Ako sam dobro shvatio "Peki" je uradio ovaj test nove Dacie i zelim da mu porucim da je odradio odlican test!!!tacno tako kako sam zamisljao novo izdanje Dacie,BRAVO! I jos bih zeleo da mu porucim da se ne obazire na komentare pojedinih "VELIKIH ZNALACA" koji osim Golfa II nista drugo nisu vozili eventualno BUDZENI JUGO.... Ja imam pod svojom desnom nogom pola miliona kilometara predjenih i to u automobilima ne skupljim od 4000 evra (a imam nepunih 28 godiina) i znam sta je potrebno da automobil ima da bi put bio laksi i zato mislim da imam pravo da kazem da je ova Dacia odlican auto za ulozene novce,pogotovo odlican auto za prosecnu porodicu kod nas.Ja bih zamolio Pekija da uradi i test novog Logana kad stigne...U firmi kod mog tece imaju 4 logana svaki sa predjenih 400.000km bez vecih kvarova i rada na motoru, tako da svi ovi komentari o losem kvalitetu Dacie padaju u vodu

Alergičan na glupost
17.2.2013 19:21
12
8

Don ima neki lični problem sa Dacia vozilima i to već prelazi u psihopatologiju. Mržnja, zavist, šta li je već u pitanju, to nam Don nikada neće reći.

Pedjolino
17.2.2013 20:45
12
7

Vecina onih koji ne vozi Daciju, niti je ikada selo u istu komentarise ih kao najveci ekspert. Takodje vazi i obrnuto. Porediti novi Sandero i Fiestu je nemoguce iz nekoliko razloga.
1. ono je redovna cena Sandera (pasce barem za 500E vremenom)
2. Cena Fieste je na akciji, a pozovite ih da pitate da li imaju za prodaju, ja sam pozvao i kazu da nemaju taj model nego tek sa trend opremom. Znaci, navuku sa reklamom a posle dave kao zmija zabu da uvale skuplje
3. Poredite po ceni, necete naci 4-cilindarskog dizelasa sa klimom za ispod 10kE
4. Najveci broj komnetatora vozi golf2 i 3, kao najveca tehnosloska dostignuca, koja nemaju ni pola zvezde na NCAP-u.

Don
17.2.2013 21:05
7
12

Jaf,suplja prica!

Slavisica
17.2.2013 22:57
8
2

@ Jovan Kardum
Kakve motore imaju ti Logani kod tvog tece u firmi?

Ajmo ljudi na 100 komentara!!! :-D

Bobo
18.2.2013 09:30
13
5

@FabianiM3
Sad sam isao na mobile.de i proverio, bio si u pravu.Zna li neko da mi kaze od svih oponenata dacije, Dejane_L ili ti Done, zašto je npr.2008. ili 2010. godište sa oko 100 000 na satu, Stepway diesel 1.5 dci,prosečno skuplji polovnjak od npr.Fieste diesel za oko 1000 eura, a od fabije Diesel, za oko 700 eura.Molim vas da proverite, pa da se javite sa objašnjenjima o padu cene i sl.,posebno za ovaj omraženi 1.5 dci agregat.

Jovan Kardum
18.2.2013 10:02
10
3

@ Slavisica
imaju 1.5 dci sa 75 ks, i cetvrti logan je presao 320.000km pa su radnici izleteli u njivu po kisi i preskocio im ije remen i izbio je ventile inece i on bi se jos kotrljao.A znamo svi kako se vozi sluzbeni automobil....na otvorenom nece preci 5l nafte,a cetvoro odraslih ljudi sednu bez da se dodiruju...

Jovan Kardum
18.2.2013 10:12
7
8

Jos jedna stvar...pitao bih "pekija" ,cije misljenje CENIM, neka mi kaze koji je dizel motor od 1500 do 2000 kubika najbolji(mercedes ne racunam) pa da vidim da li ce se sloziti sa mojim istrazivanjima... F1(PSA)wrc(PSA)24h leman(PSA)....da prave teniske rekete Djokovic bi koristio reket marke Renault :-D

Peki
18.2.2013 12:37
9
5

@Jovane, mozda bi pitanje trebalo da glasi ko pravi najpouzdanije motore od 1.500 do 2.000 kubika, jer su danas svi vise manje dobri. Evidentno je da su francuki proizvodaci poznati po malim dizelima, dCi i HDi agregati gotovo da nemaju premca. Mislim naravno na njihovu kulturu rada, mada ni Fiat sa svojim Multi Jet motorima nije los. Licno, nalazim da su buciji, posebno mali 1.3. Opelovi dizeli nisu toliko sofisticirani, kao ni oni koje pronalazimo kod grupacije Kia/Hyundai. Ostaje nam jos VW, od kada su izbacili 1.9 TDi, kritike su veoma pozitivne za 1.6 dCi.
Dakle, po meni, Francuzi dominiraju. Nije se Ford tek tako odlucio na saradnju sa PSA, kao i njegovi "sateliti", Mazda, odnosno malo ranije Volvo. Mislim na 1.6 HDi, jer je petocilindricni od 2 litre, kucni proizvod Volvoa. Renault sa svoje strane snabdeva Nissan, i od nedavno, kao sto smo rekli Mercedes (1.5 dCi). No 1.6 dCi je zaista sjajan motor, cak 130 KS i 320 Nm. Vozio sam ga nedavno u jednom Qashqai, odusevljava i perfomansama i potrosnjom.
Pozdrav svima

Demon
18.2.2013 12:51
10
0

@Jovan Kardum Renault ne spada u PSA grupu.

Bobo
18.2.2013 13:42
5
9

Jovane, motor Renoa u F! nije u klasi 1600-2000, a WRC i Le man i nema Renoovih motora.

zgubidan
18.2.2013 15:08
6
11

@Peki
Odnedavno svuda možemo da pročitamo da je VW iz korena izmenio motore 1,2 i 1.4 TSI i tih promena je toliko ( zamena lanca kaišem, promena položaja turbine i sl ) da stari novi TSI po nekima praktično predstavljaju dva potpuno različita motora. A sve je to izmjenjeno ( „unapredjeno“ ), kako kažu, i sa razloga da bi se otklonili očiti nedostaci starih TSI motora Zašto to pominjem?
Zato jer i sadašnji 1.6 HDI ( sa 8 ventila ) i stari 1.6 HDI ( sa 16 ventila ) imaju toliko tehničkih razlika, da takodje očito predstavljaju dva potpuno različita motora. A zašto je to izmenjeno? Po nekima, upravo zato da bi se otklonili značajni nedostaci starog HDI-a ( a ne samo zato da bi se on „unapredio“ ). A neki kažu da su ti nedostaci i bili razlog zašto neko vreme ( do „unapredjenja motora“ ) u ponudi skoro da nije bilo mazde 3 sa 1.6 dizel motorom. Zato mislim da treba biti pažljiv kada se motor 1.6 HDI ( star ili novi ) generalno preporučuje kao dobar motor.
Kao što novi TSI tek treba da se dokaže ( stari se pokazao ), to je slučaji sa HDI-em. Možda je dobar, ko zna. Vreme će reći. Ono uvek sve kaže. Mada, dok ono kaže, već je kasno za sve one koju su kupili ranije

Japanautofan
18.2.2013 16:19
13
12

@ Don U pravu si,vec je Februar mesec. Mozda sledece godine kad izadju novi modeli Dacia :)))))))))Nadam se da se ne ljutis. Jednim delom sa tvojim komentarima se slazem ali ne i sa nacinom kojih ih pises i nipodastavanjem ljudi koji drugacije razmisljaju.Po principu ogledala isto tako covek moze da kaze da treba neko biti lud da kupi polovan automobil a moze novi. (mada sam ja prvi za polovnjak da se razumemo)Dacija je u sustini solidan i kvalitetan proizvod koji se ne kvari ali ima tu manu sto zaista nije neki BREND i udobnost ,osecaj u voznji kod nje je diskutabilan barem meni.....Evo mene si uspeo odvratiti od kupovine Dacie :) Jos samo da te vidim da vozis istu i onda moze da nas pogodi METEOR :))))

Peki
18.2.2013 16:24
8
14

@zgubidan, odlicna ti je analiza! Zato sam malocas rekao da bi pitanje pre trebalo formulisati kao koji je najpouzdaniji, a ne najbolji motor. Krajem 2009-te PSA je znacajnije poradila na cuvenom 1.6 HDi, izmedu ostalog odstranivsi mu 2 ventila po cilindru. Navodi se da je time povecan obrtni momenat sa 240 na 270 Nm (285 kada proradi overboost), i da je snaga sa 110, podignuta na 112 KS. Vise od polovine delova su posve novi (ubrizgivaci, turno kompresor...). Da li je time postao pouzdaniji, kao sto kazes pokazati ce vreme, posve je sigurno da je cistiji, i pre svega jeftiniji, sto ni ne kriju u PSA.
Pozdrav

Japanautofan
18.2.2013 17:54
15
13

@Peki kad ce ta Fiesta,pusti Dacije. Najavis nam unapred i sada samo cekamo isto kao Ford Fokus :)

goxy
18.2.2013 19:43
6
19

Veliki pozdrav velikom Pekiju,prevari se ostavi komentar za rs!

Peki
18.2.2013 19:53
15
16

@japanautofan, pa ti si valjda fan japanaca, izes Fiestu :-). Salim se idem preksutra po nju, benzinski trocilindricni 1.0/100 KS. Samo bojim se da ces marati sacekati da prvo izade u magazinu... :-(

Pozzz

Peki
18.2.2013 19:59
17
17

@japanautofan, opet ja, zaboravio sam nesto veom vazno! Dragi prijatelji, poznanici, poklonici Dacije, citaoci i ostali, danas sam dosao eksluzivno do slika NOVOG Logana karavan, i jedne specijelne izvedbe Dustera!!! Bice predstavljeni na salonu automobila u Zenevi, moram da razmislim smem li poslati slike redaciji... Mogu vam reci, ali bez imalo cinizma i zelje za provociranjem ljutih protivnika brenda, da izgledaju odlicno. O tom potom, uvericete se i sami...
Pozdrav svima

goxy
18.2.2013 20:08
6
20

Peki taj luksuz ne smes da propustis,bar zbog naseg velikog prijatelja,pobedi sebe i posalji!Veliki pozdrav!

Japanautofan
18.2.2013 20:31
17
14

@Peki Dok ne pocnu da se kvare bicu ljubitelj japanaca(licno iskustvo).Pa dobro,nisam ja "stipsa" kupim po nekada i magazin :))))

Japanautofan
18.2.2013 20:38
18
13

@Peki Jos nesto, znaci bio sam "vidovit" polako spremas slike za kalendar(ako tako dobro izgleda Dacia).Pa sta ja radim ovde, odoh da komentarisem magazin "Trece oko" :))))))))

crni
18.2.2013 23:33
19
16

hm, najprodavaniji auto, oko koga se pobilo pola evrope, na devetom mestu po prodaji u januaru...prodato citava 42 komada:):):)
ajmo peki, novi tekst o daciji, mozes ti to bolje!

Dušan 037
20.2.2013 07:04
14
8

Hvala za tekst.

Inače, ljubitelji i poznavaoci automobilizma (kao i ma koje druge oblasti) obično ne prate isključivo najuži predmet svog interesovanja zanemarujući sve ostalo, već ih zanima cela ta oblast. Zato ne razumem zašto nekima smeta test Dačije... posebno što ne vidim da bi se moglo zameriti na nedostatku objektivnosti, nisam video ni predloge za izmenu metodologije testiranja, već je problem samo postojanje članka. Bizarno.

Po meni je ovo auto namenjen onima koji bi želeli da ulože samo neophodni minimum u kupovinu i održavanje auta a žele novo vozilo, te ga kao takvo treba i posmatrati. Ili konkretnije - auto za one koji jedva mogu da izdvoje i tih 7000 evra. Za razliku od Zastave koja je poslednjih godina za 4-7 hiljada evra nudila više-manje samo pretplatu na kvarove mislim da Dačija daje daleko korektniju ponudu... tačno je da se dobija vozilo sa više-manje petnaestak godina starom tehnikom, no opet je to solidno napravljen auto, a ne neki poluproizvod.

Dajte samo što više članaka i neka budu koliko je moguće detaljniji - biće za nekoga sve a za svakog ponešto, kao u onim retro reklamama.Peja
21.2.2013 10:17
9
1

@Peki

mislis na ovaj Legan MCV http://www.autoshok.com.ua/wp-content/uploads/2013/01/ranault-logan-mcv-2013.jpg

Vlado nk
28.2.2013 03:06
2
2

Meni ovaj novi Sandero izgleda sasvim OK....Ali Pezo 301,jeste skuplji ali je i ljepsi, bolja marka......Ja sam zakljucio da su francuska auta najisplativija.....Imam Pezo 307 2.0 HDI, auto sam platio 4000 eura,prosle godine, bez ijednog kvara radi vrhunski....Takodje, auto koje cijenim je i BMW 525d iz 2005 godine....Golf sam imao,nikakda ga vise ne bih kupio....Ja preporucujem, ako kupujete polovno vozilo, obavezno Pezo ili Citroen, jer daju najvise za svoju cijenu...Pozz

goxy
28.2.2013 15:40
2
4

Laganim korakom dolazimo do kraja sage o ÄŤuvenom Donu i daciji pustoj!A fotke sto nisu uradjene...:-) Veliki pozdrav!

Jovan Kardum
28.2.2013 19:16
4
0

Jedna stvar je SIGURNA I JEDINO TACNA...a to je da svi ostali automobili imaju 20-30 komentara a obe Dacie preko 110....to znaci da je ovo DOBAR AUTOMOBIL :-)

goxy
28.2.2013 21:52
1
0

Pozeljno bi bio jos neki komentar o daciji za kraj,od naseg drugara Pekija!Poz.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: