Ekskluzivno

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

Povratak proletera

Ostareo i prevaziđen u svakom smislu, Logan se u poslednjih par godina našao u senci kompaktnog Sandera. Druga generacija vraća se na scenu na velika vrata, u želji da ponovi uspeh predhodne

„Opet te tvoje merdique Dacije“ (u finom prevodu sa francuskog, nešto što ne vredi, za čime nema nikavog interesa), revoltirano reče Madame Rajković, inače totalna auto neznalica, nezainteresovana za četvorotočkaše! Da, ali kada treba smestiti svoju „plemenitu“ stažnjicu u unutrašnjost, odmah joj proradi sujeta, kao i većini onih koji na automobil gledaju kao statusni simbol, a ne kao prevozno sredstvo. „Ma šta ti znaš o kolima, seljanko Pariska, idi metroom ako ti se ne sviđa“, odgov je koji sledi kao Đokovićev forhend, čime se sva komunikacija između nas zaustavlja na više sati! A sve je počelo bagetom (čuveni francuski hleb) zaboravljenim u pregradi suvozačevih vrata, koja, po „Gospođi“ stvaraju previše buke kada se zatvore! Samo delimično tačno, jer iako nemaju težinu kao kod skupljih modela, zatvaraju se sasvim koretno, bez potrebe da se zalupe iz sve snage! Ukoliko je to nekada i bio argument za protivnike ovog francuskog, pardon, rumunskog proizvođača, sada sigurno više nije. Bez da je završni nivo dostigao kvalitet za primer, ipak je znatno bolji nego što je to bio slučaj kod prethodnog. Još je veći napredak postignut u estetskom smislu, Logan 2 deluje, više-manje, kao posve „normalan“ automobil svog vremena! Spreda, čak i privlačno, upravo kao i Sandero (nema praktično nikakve razlike), dok je zadnji kraj znatno bolje integrisan u opšte forme. Nema se utisak da je, kao nekada, samo nakačen na leđa. Sve u svemu, sada izgleda nekako punije, zaobljenije, sa na oko prijatnim proporcijama. Ujedno je i duži za 6 cm, no, ovo je postignuto isključivo drugačijom formom odbojnika, karoserija nije nimalo evoluirala.

     
 

Sve je u prtljažniku
U nekoj od nebrojenih rasprava za i protiv Dacije (ne samo pojedinih modela, već čitavog brenda) dole potpisani obečao je da će nakon prezentacije Sandera i crossover verzije Stepway, „preskočiti“ Logana, tj. da će ga uzeti samo sebi za dušu. Ali, kako zaobići jednu ovakvu ikonu od automobila, koja je bila vesnik niskobudžetske koncepcije? Zahvaljujući njemu, Dacija se 2004. godine digla iz mrtvih, da bi odnedavno postala stub grupacije Renault. Nije nimalo pretenciozno reći da u ova teška vremena po auto industriju, Renault ostvaruje benefit upravo zahvaljujući rumunskoj filijali! Kamo te lepe sreće da sutra i Fiat isto tako zavisi od „Zastave“…

Bilo kako bilo, novi ili restilizovani Logan, šta već više volite, opet je aktuelan. Pored spoljašnjosti, dubinske izmene pretrpeo je i entrerijer, čiji je nivo prezentacije sada znatno superiorniji. Pogled na komandnu tablu sve govori, posebno ukoliko ste vlasnik bivšeg. Osim što je plastika kvalitetnija, dizajn je moderniji, posebno kada je u serijskoj opremi veliki kolor ekran sa satelitskom navigacijom (sistem nazvan MediaNav). Sve komande, kao i instrumenti, preuzeti su iz minivana Lodgy, tako da je od svih modela, jedino Duster ostao sa starom armaturom. Nećemo se znači ponavljavati, detaljniji opis, kao i brojne komentare za i protiv Sandera, možete pronaći u arhivi. Sve što je napisano o njemu, odnosi se i na Logan, izuzmemo li naravno prtljažnik. Po unutrašnjem prostoru između B i C segmenta, kada je o njemu reč, može se lako porediti i znatno većim limuzinama. Čitavih 510 litara, sa rezervnim točkom istih dimenzija, više su nego li dovoljni za četvoročlanu familiju. Po potrebi, može se oboriti i naslon zadnje klupe (podeljen na 2/3), mada je sigurno da trovolumenska karoserija nema praktičnost jednog hečbeka. Ulazni otvor je relativno uzak, a da bi se dohvatili predmeti iz dubine, mora se „zaroniti“ u unutrašnjost. Osim toga, prtljažnik je najbolje ogledalo „low cost“ koncepcije, poklopac je recimo neobložen, dok su šarke koje ga pridržavaju potpomognute vulgarnim federima (oprugama). Pažnja, i dalje naglo odskoči kada se otvori, da bi se isto tako brzo poželeo zatvoriti. Sada je već poznato da će Logan ubrzo dobiti i karavan izvedbu, tako da kome je do maksimalnog utovarnog prostora, ovaj je pravi šampion (najvljena je zapremina od preko 600 l).

     
 

cena,
bolja aktivna i pasivna sigurnost,
kvalitetniji materijali,
zapremina prtljažnika

ergonomija pojedinih komandi,
loše profilisana sedišta,
osetljiva karoserija bez zaštitnih lajsni,
imidž

Sigurno ponašanje i dinamičan motor
Nakon osnovnog benzinskog 1.2/75 KS i snažnijeg dizela 1.5 dCi/90 (postoji i od 75 KS), sada smo se družili sa novim trocilindarskim 0.9, iz koga je izvučeno respektabilnih 90 KS. Manje nego li kod Fordovog od jedne litre (100 i 125 KS), ali više od isto tako trocilindarskog 1.2 VTi/82 KS, grupacije PSA. Upravo takav smo i stekli utisak, po kvalitetima ovaj blok je negde između. Dobijen je tako što je odstranjen jedan cilindar, isto tako novog 1.2 TCe od 115 KS. No, zahvaljujući turbo punjaču, sačuvan je solidan obrtni moment od 135 Nm, koji razvija pri skromnih 2.500 o/min. Nakon upoznavanja sa ovim agregatom, jasno je da Renault mora pod hitno da zameni ostareli 1.2 16v/75, što zbog loših performansi, tako i zbog previsoke potrošnje i količine štetnih izduvnih gasova. Mali trocilindarski motor je neuporedivo superiorniji na svim poljima, do te mere da se može nadmetati sa dizelom iste snage. Konkretno, odziv na gas je veoma dobar iz nižih obrtaja, da bi u višem režimu rada postao gotovo sportski nastrojen. Nečujan u radu na mestu, penjanjem u obrtaje javlja se dopadljivim zvukom, nikada preterano prisutnim u kabini. Tek kada se približi crvenom polju, koje uzgred rečeno i nije obeleženo na obrtomeru (5.250 o/min), odaje o kakvoj se koncepciji radi. Naime, poznato je da trocilindraši imaju promukao i hrapav „glas“, kojim se distanciraju od četvorocilindarskih. U svakom slučaju, uvek je diskretniji od dizela, i daje Loganu neophodan elan. Do 100 km/h sposoban je recimo da ubrza za samo 11 sekundi. Istine radi, motoru pomaže i skromna težina, Logan 0.9 TCe jedva da dostiže jednu tonu. Za ubedljivija međubrzanja ipak se mora držati u adekvatom režimu rada, što znači iznad 2.500 obrtaja.

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

Motor
Tip/broj cilindara benzinski, redni/3
Radna zapremina [cm3] 898
Broj ventila/tip ubrizgavanja 12/turbo
maks. snaga [kW/KS/o/min] 66/90/5250
obrtni moment [Nm/o/min] 135/2.500
Karoserija
tip/broj sedišta/vrata limuzina/5/4
D x Š x V [mm] 4347 x 1733 x 1517
međuosovinski razmak [mm] 2634
masa vozila/nosivost [kg] 998/495
zapremina prtljažnika [l] 510
Ogibljenje
napred pseudo MacPherson sa trouglastim ramenima, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
pozadi H osovina, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator
Kočnice
napred/pozadi diskovi/doboši
Pneumatici
dimenzije 185/65 R15
Prenos snage
pogon na prednje točkove
tip menjača/stepeni prenosa manuelni/5
Performanse
ubrzanje 0-100 km/h [s] 11,1
maksimalna brzina [km/h] 175
prosečna potrošnja na testu [l/100 km] 6,8
emisija CO2 120 g/km
Cena (sa PDV-om) € od 7.990

Izlaskom na autoput, uverili smo se da bez imalo muke prati ritam snažnijih vozila, mada je ponekad neophodno sići u četvrti stepen. Poguran do 180 km/h (po kilometar satu), Logan 2 ne rizikuje da poleti. Iako podešeno na udobnost, njegovo ogibljenje obezbeđuje sigurnu vožnju. Do 120-130 km/h, buka u kabinskom prostoru je umerena, nakon toga zviždi i fijuče na sve strane. No, čim se pojača ritam, do izražaja dolazi ostarela koncepcija (prednji trap je preuzet iz Clia 2, a zadnji iz Modusa) i ne preterano precizno upravljanje (standardna hidraulična asistencija). Logan bez sumnje privileguje umerenu vožnju od dinamične, bez obzira na serijski ESP. Ako ništa drugo, voli rupe i visoke ivičnjake, dok smo preko „ležećih policajaca“ komotno prelazili sa 40 i više km/h. Hod njegovih amortizera i opruga je i dalje ogroman, mada mi se učinilo da je sada tvrđe trimovan. Ostaje nam još potrošnja, koja, iako viša od deklarisane, može da se nazove ekonomičnom. E sad, Logan poseduje mod „eko“, za koji Dacija nigde ne precizira kako tačno funkcioniše, ali navodno utiče na njeno smanjenje. Jedno je sigurno, „guši“ perfomanse, odziv na gas je osetno slabiji kada je ovaj aktiviran.

Dakle, uz njegovu pomoć, i pri idealnim uslovima (vožnja u četvrtom i petom stepenu, pri brzini između 70-100 km/h), zadovoljava se sa samo 4,3 lit. Naprotiv, po gradu će se popeti i do 8-8,5 lit, jer za razliku od Clija, Logan nema pravo na Start&Stop sistem.Ukoliko se uzme u obzir i potrošnja na auto putu, od nepunih 7 l, prosečna se na kraju stabilizovala na 7,2 l.

     
 

Još više za istu cenu
Biti jeftiniji od Logana, može samo Logan! Ukoliko se prethodnom mogao prebaciti nizak nivo aktivne i pasivne zaštite, sada to više nije slučaj. Umesto nekadašnjeg jednog vazdušnog jastuka za vozača, novi ih ima ukupno četiri, uz sve standardne elektronske sisteme. Čak ni za klima uređaj nije više neophodno uzeti najviši završni nivo Laurate, pronalazimo ga u baznom Ambiance, kao i branike boje karoserije, servo upravljač, centralno zaključavanje sa daljinskom komandom, zadnju klupu deljivu na 2/3, elaktrične podizače prednjih prozora... Laurate može da računa još na CD-MP3 radio prijemnik, sa komandama pored upravljača, putni računar, vozačevo sedište i upravljač podesiv po visini, električne komande za retrovizore, svetla za maglu, hromiranu prednju masku...

Početna cena Logana 1.2 16V/75 u Srbiji iznosi 7.990 evra, odnosno 700 evra više, ukoliko ga želite sa ugrađenim plinom. Voženi 0.9 Laureate, po onome što stoji na sajtu proizvođača, za sada je u ponudi samo u Sanderu, i prodaje se za 9.500 evra. Ukoliko se zna da je dizel 1.5 dCi/75 skuplji za značajnih 1.400 evra, jasno je da ovaj mali agregat ima sve šanse da se nametne kao logičniji izbor, posebno što je performantniji i prijatniji za upotrebu.

Zaključak
Restilizacija ili novi model, pitanje je sad? Biće pre da je prvo, s tim da je dubinska, zahvaljujući kojoj su otklonjeni mnogi nedostaci. No, kako su platforma i ogibljenje ostali isti, Logan nije značajnije evoluirao po pitanju vozne dinamike, bez obzira na savremene agregate, poreklom iz Clija 4. Srećom po njega, EU je nametnula strožije sigurnosne norme, pa se tako čitava familija „ogrebala“ za serijski ESP i četiri vazdušna jastuka. Dodamo li na sve to znatno privlačniji izgled, bolju završnu obradu, kvalitetnije materijale, bogatiju opremu i neznatno višu cenu, jasno je da je opet postavio nerešiv domaći zadatak konkurenciji.

Tekst i slike: Perica Rajković
19608
Postavljeno: 24.04.2013

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

Bojan
24.4.2013 00:21
9
39

Ovaj motor je skroz bezveze. Moj Megan 1,4 ima 95 konja i torsi isto toliko goriva i to plina. Koja je svrha onda ugradjivati ovaj motor kad nista nije napredniji, jos ima 3 traktorska cilindra i mogucnost za ugrdnju plina je diskutabilna kao i pouzdanost.

serpico
24.4.2013 08:16
24
5

pa to je limuzinski sandero

asd
24.4.2013 10:07
32
6

Pa ovo je prava balkanska mazga :)
Ko oce nova kola, lepo kupi ovo u najjeftinijoj verziji + plin i vozi, em jeftino em si ekoloski svestan hehe

Sreten
24.4.2013 12:20
50
11

Ovo je nabolji auto na svetu, za sve one koji su se umorili od ristajlinga, fejsliftinga, abs,ebd,asr,etc, zvezdica,osećaja na upravljaču...bla, bla...auto za siromašne koji žele nov auto ,za bilo koga kome značka i skrivene šarke i maskirani federi ne znače ama baš ništa,auto za bogate kojima treba za vinograd,pecanje,ribnjak,voćnjak,uz klimu i muziku, pa ko zeli i kome treba i navigaciju, za taksiste,za vlasnike str.za ljude neopterećene lajsnama,ljutim facama automobila...ja mu ni u jednoj opciji ne bih farbao branike,kvake,retrovizore i izbacio bih i hrom da ga još pojeftinim...ovo je duh spačeka,bube,četvorke...svaka im čast,najveća revolucija još od Forda T.

Dura
24.4.2013 14:19
22
3

Joj Sretene, nemoj toliko pozitivno, nas prijatelj Don ima de se izbezumi kad procita sta si napiso :-)

serpico
24.4.2013 14:31
36
6

sreten je sve dobro napisao,u sustini dacija je danas sto je nekad predstavljala buba,spacek i diana te naravno ficho i stojadin!to je novi auto,modernog motora,iste garancije kao i 3puta skuplji modeli,dobre i normalne unutrasnjosti i plus toga nije ni ruzan nego je cisto O.K!nije ni cudo da i u nemackoj i francuskoj sanderi i logani se prodaju ko halva i to je cinjenica!da nema dacije renault bi kuburio gadno ovako zaradjuju na jeftinijem pakovanju sopstvenih modela.sto je cisto ok!

Dejan L
24.4.2013 18:01
23
43

@ Admin
Pobogu, opet Dačija?????????
Dokle teror mozga i očiju???????????

libra-fiat
24.4.2013 18:07
38
5

Dejane, nemamo svi para za S klasu, nije ovo Monako!

Ja sam za da za svakoga bude po nesto a opet u skladu sa standardnom. Nije ovo TopSpeed pa da citam samo o onome sto ne mogu da kupim...

Dejan L
24.4.2013 18:15
35
20

@ libra-fiat
Ali svaka 3. vest na sajtu je dačija.
Grozno.
Užasno.
Nije Dačija jedina ispod 10.000€.
Evo već sam to zamerio na temi Toyota RAV4 i imam 100% podršku.
Mene Dačija ne zanima, već Astra Classic 9.999€
Škoda Rapid 9.702€
Itd............

libra-fiat
24.4.2013 18:19
30
6

Pa, sta sad treba da testiraju Astru Classic? Jel Logan nov? jeste. I Skoda Rapid ce doci na red..

Ocigledno da Renault u Srbiji (a i na Zapadu) ima jaku kampanju, te gura svoje modele gde god stigne, sto je za pohvalu.

Lep je i Mercedes CLA ali je ipak ovo nasa realnost...

Milan
24.4.2013 19:50
22
2

Motor dovoljan za vecinu situacija,ekoloski podoban i jeftin za registraciju.Mozda bi,doduse,u obzir dosao i dCi,ali odrzavanje mu je veoma skupo.

Dura
24.4.2013 22:33
24
5

@Dejane ne lupetaj. Nisam ljubitelj dacije, ali istine radi moram reci da Astra Clasic III o kojoj pricas kosta 12.757 evra. Skod Rapid ne izgleda lose i jeftinja je. Cena 9.700 evra za 1.2 od 75 konja, sto je mnogo vise od logana 1.2 iste snage. Meni uopste ne izgleda kao teror za oci, za razliku od bivse. U pravu si ipak za Rapid, voleo bi da procitam test.

igi
24.4.2013 22:34
10
2

Da li će uopšte ovaj motor stići na naše tržište... Ok je u Sanderu ali ovo je test Logana sa tim motorom.

Bobo
25.4.2013 01:53
24
15

Dejane, u januaru 2013 sandero-logan je 13. na rang listi najbolje prodavanih auta u svetu, a Rapid nije ni medju 200.Stavise, prodalo ih se vise nego Oktavije,Fabije i Rapida zajedno.Sa razlogom.Ti to neces nikad razumeti, auto je ono sto je Sreten napisao, a Rapid je pokusaj da se kupcima uvali VW imidz, bez opreme na metar.Problem je sto takvi kupci zele VW po toj ceni,npr Polo, a te metre imaju kod Dacije za 2 do 3000 eura manje,kad su i opreme iste.

Jtd
25.4.2013 13:42
24
8

Ništa ne razumem, neki misle da se s ovim autom ne moze voziti? Vozio se i Jugo, a ovo je svemirski brod za njega... Napišite lepo koji je auto sa sličnom opremom, veličinom i kvalitetom jeftiniji ili iste cene!

WAY
25.4.2013 14:26
12
34

Pa i cist renault je smece, a kamoli ovaj kontenjer sa renaultovim motorom...Daciju ne bih nikad kupio!!!

Slavisica
25.4.2013 18:00
15
1

Jos da vidimo i taj Rapid na testu...mozda i Rapid vs. Logan (za istu sumu novca, recimo 10k ili 11k eura). :-)

Dejan L
25.4.2013 19:26
23
22

1. Rapid ima 5. vrata
2. Rapid je pocinkovan, a Loganu samo pod i sajtne
3. Rapid nema go i neobložen lim
4. Rapid ima zvučnu izolaciju
5. Rapid ima bočne potpore na sedištima
6. Rapid ima bolju platformu
7. Loganu se vide opruge poklopca prtljažnika, koje kad spadnu prebiju ruke.
8. Logan neće dobiti više od 3 zvezdice na NCap-u
9. I kad sve to sabereš i oduzmeš, Rapid mora da košta

Peki
25.4.2013 21:04
28
3

@Dejane, Skoda Rapid moze biti interesantan auto, ulazio sam u njega, opipavao ga i merkao, ali ga jos uvek nisam vozio, pa ne mogu da dam svoje misljenje. Naprotiv, imao sam priliku da provedem desetak dana za upravljacem jos jednog francuskog konkurenta, mislim na Citroen C-Elysee (Peugeot 301), koji je i predstavljen u magazinu. Verujem da ce uskoro biti postavljen i na sajtu VG. Znaci niko ne porice da Logan ima konkurenata, mozda boljih i skupljih, samo nemoj molim te bez argumenata bacati toliko drvlja i kamenja na njega i redakciju. Ukoliko Rapid jos uvek nije testiran, to je samo zbog odnosa grupacije VW prema nama. Licno, smatram da Skode imaju odlican odnos ulozeno/dobiveno, rado bi bio vlasnik recimo jedne Octavije.
Pozdrav

P2345
25.4.2013 21:14
20
10

Usao sam u Logana na sajmu, video cenu, motorizaciju i opremu koju ima u osnovnom paketu i zakljucio da je ovo dobar auto. Koliko je stari Logan bio los ovaj je toliko dobar. Znam za primere iz mog drustva da stari Logan moze bez problema da predje 200 hiljada kilometara. Jedini problem za pojedince je znak ispod haube.

serpico
25.4.2013 21:30
16
4

sta jest ,jest !ali spram proslog logana i sandera ovaj je 2 klase bolji a i ima usb i touch ekran i navi!a to se u skodi ovaj ve masnoooo placa!ali svakako je rapid ipak bolji i veci i prakticniji auto!istina ,ali logan kao normalan auto za prosecnog coveka i njegovu obitelj sasvim ok vrsi svoju svrhu i prevoznicki kapacitet,puno bolje nego pre desetak godina ruznobe poput renault talije ili pola clasic ili seat. cordobe!dacija je budget brand renault nissan grupe i bas je zato i namenjen i tacka.

Rikošet
25.4.2013 22:10
19
5

Najskuplji Logan Laureate 1.5 dCi košta 10.900 eura. Sve moguće doplate za ovaj automobil su 2.660 eura. Ukupno 13.560 eura za "top Logan". Početni model Rapida sa 1.6 TDI motorom košta 15.449 eura. Razlika je u najmanju ruku 1.889 eura. U primjernom Loganu između ostalog dolaze navigacija, tempomat, parking senzori, alu felge... U početnom Rapidu nema nijednog od ovih detalja, a sa njihovim dodavanjem razlika u cijeni se značajno povećava. Koliko to utiče na kvalitet vožnje prosudite samo. Zaključak, Rapid je u mnogim segmentima bolji automobil, ali je utoliko i skuplji! Da je Logan na cjenovnom nivou Rapida mogli bi ga porediti s istim. Kako nije mislim da insistiranje na uporedivosti ova dva modela nema smisla, barem po navedenim činjenicama. To što su limuzine ne znači automatski da su konkurencija jedan drugom!

Pavle Barta
25.4.2013 22:34
17
4

Rapid će uskoro biti na testu. Očekujte ga u sledećem broju, za mesec dana.

pecagt
25.4.2013 22:50
23
11

Dacia,best buy trenutno ispod 10000e!

Bobo
25.4.2013 23:00
30
12

Dejane, novi Logan MCV ima veci gepek od Rapida i prakticniji je,kosta 500 eura vise od limuzine, a kad uporedimo istu motorizaciju i otprilike nivo opreme, Rapid je skuplji za barem 2500 eura.Dalje, Logan ne znam da li je pocinkovan ili blajbigovan, ali posle 200000ne pokazuje znakove korozije, osim modela iz prve godine proizvodnje, a Sandero uopste.Dalje,Logan ima zvucnu izolaciju, za razliku od prethodnika i ne verujem da je Rapid tisi,ako jeste neznatno je, jer po prvim testovima, to mu je velika mana.Takodje ima 14 colne tockove sto je po meni katastrofa na automobilu koji je dugacak cetiri i po metra i gume za ove tockove kostaju barem 150 eura manje nego kod Logana.Ovo pretpostavljam, zato sto Dacija stavlja Continental i Mishelin pneumatike, a Skoda Barum.Plastika u Rapidu nije nista bolja, sta vise vrata izgledaju bedno naspram Logana(meni bar, ali stvar ukusa)i uopste uzev kako god zvucalo Logan mi je lepsi auto.Mozemo ovako do sutra, ali na primer dizel sa prtljaznikom od 600 l, potrosnjom od 5 l, esp,navigacijom,handsfreejem, muzikom,abs,4 vazdusna jastuka,servom, maglenkama,tempomatom i koji pri tom pristojno i skladno izgleda za 12500 eura ne pravi niko u svetu,tako da ovaj auto nema pravu konkurenciju

pecagt
26.4.2013 10:19
20
14

sreten,serpico,bobo...uboli ste u centar!Dacia jeste bas sve to! Kakav crni rapid,dacia se ne krije iza kvazi imidza sa kvazi kvalitetom-to je pravi narodni auto, dosta bre vise sa cena/kvalitet narodnim skodama,u kojima se za atrofiranu vw narodnu tehnologiju,placa cena veca nega za aktuelne koreance(koji kvalitetom kidaju),cena bliska cak i japancima(ciji je kvalitet neumesno cak i komentarisati),i cenom opet bliskom, a u mnogim slucajevima i vecom nego za renomirane evropljane ciji imidz je starno neprikosnoven! Ali ako,neka ljudi koji voze skode napreduju u svojim poslovima,i za koji godinu ce mozda biti u poziciji da ulete u neki cenovno jos jace pozicionirani seat,to bi bio pravi iskorak...:-)

Ivan
27.4.2013 17:16
14
10

Peki, stvarno bi mogao da smanjiš gas sa Daciom, sve sve ali svaki drugi test Dacia mnogo je.
Ako nije urađen test Peugeota 301 i Citroena Elysee to pod hitno treba uraditi i objaviti.Po mom mišljenu ova dva modela uz Škodu Rapid imaju svetlu budućnost u Srbiji i takvi testovi se traže i bili bi veoma korisni.

Slavisica
28.4.2013 08:36
11
6

@ Ivan
Koliko znam, ne odlucuje Peki sta ce se objavljivati na sajtu.
Ovo sto kazes za Citroen,Skodu i Peugeot podrzavam.

Don
28.4.2013 11:36
8
23

bogme, u odnosu na prvi logan, ovaj vizuelno izgleda privlacnijim. Sjetim se svog kolege koji je kupio, onomad, logana 1.4 bez icega, nema ni serva u volanu,na kredit za nekih 8500 eura, i jos ga otplacuje. Koji zajeb.A ja za te pare, 3x auta kupio, izvozao ih i izivio se, prodao, jedan bolji od drugoga, a on jos ni vlasnik nije skalamerije iz rumunije.A odovojili smo novce u isto vrijeme, svako krenuvsi svojim putem i logikom pa da vidimo sta ce biti, on novo na kredit pa makar i dacia, a ja polovno za kes. On nema ni za kafu, jedva za bengu...a ja jos u plusu, Bogu hvala. Divna li je logika.I sad me sa sjetom gleda i u moj mercedes koji me je dosao kao i njega logan, plus zarada od preprodaje.I sta da mu ja kazem sad? O kvarovima ga nisam ni pitao, a o autu necu jer mi se gadi iz dna duse.

Ivan
28.4.2013 15:51
13
0

@ Slavisica
Ja sam napisao da ako nije urađen test Peugeota i Citroena to treba što hitnije uraditi i objaviti.A naravno to se podrazumeva ko šta treba da uradi.

Peki
28.4.2013 22:13
18
2

Pozdrav svima,

Citron C-Elysee sam vozio na prezentaciji u Spaniji jos jesenas, a pre mesec dva mi je ponovo ustupljen na desetak dana. Radi se o benzinskom 1.6 VTi, i nema ni jedan razlog da ne bude objavljen odmah posle Logana, zar ne Pavle i Zoltane (obojica u alfa i omega internet izdanja)?
A sto se tice ove Dacije, potrudio sam se da se ne ponavljam, te je iz tog razloga predstavljena sa trocilindarskim motorom (Sandero i Stepwey su bili sa osnovnim benzinskim 1.2/75 i dizelom 1.5 dCi/90). Nadam se da nikoga nisam "smorio", ipak je novitet vredan paznje. Ceka se karavan, ali nista pre leta...

Mirko
28.4.2013 23:54
12
13

Dacia je golo djubre

dejan
29.4.2013 00:20
16
7

@Don
Lako je tebi Don da pricas tako o daciji. Sta cemo mi koji se ne bavimo preprodajom polovnih auta niti imamo vremena za istu?

pecagt
29.4.2013 10:39
11
8

Dacia je zakon!

FabianiM3
29.4.2013 12:50
8
9

Done sasvim si u pravu, ali zamisli kako bi se komsija zaj...o da je kupio nekog drugog iz b segmenta za 11000 eura na kredit...

Šoštar
29.4.2013 13:50
16
9

Odustao sam od kupovine. Mnogo nedovršenih delova, mnogo neofarbanih delova. Poklopac od gepeka škripi, hauba mora da se zalupi svom snagom, bučan je i ljulja se pri skretanju na raskrsnici od 90° tj. pod pravim uglom. Pojas kad se ukopča, jedva se raskači, ženska ruka ne bi mogla da pritisne crveni gumb za iskopčavanje pojasa. Radio gubi stanice pri kočenju. Sedište škripi od moje težine 90 Kg je u pitanju. U petak sam bio u Pežo salonu i jutros sam bio u salonu Citroena i gledao C elize. Ostaje mi još da pogledam sterilni Rapid, mada je C elize za sada moj definitivni izbor. Najkvalitetniji je i najbolje dizajniran. A i sedišta su mu prvoklasna, kod Logana su nažalost na nivou Skale 55, najiskrenije Logan treba da košta od 6.000 do 8.000€

Loznicanin
29.4.2013 15:31
16
15

Jednom sam imao Daciju i nikad vise. Tada sam mogao da kupim Zastavu 10 i kajem se sto nisam. Iskren savet dajem svima da zaobidjete Daciju ako ste iole u mogucnosti ,dodajte 500e i kupite bilo sta drugo. Ako postoji losiji auto, javite mi ,proveo sam 4 meseca u servisu i kvar je i dalje tu.

serpico
29.4.2013 15:44
7
9

lozincanin da ako si imao solenzu ili supernovu a novi logan ili sandero sem imena nemaju nista sa tim kvazi modelima stare chauseskove dacije!

Šoštar
29.4.2013 16:11
15
10

Dačija = ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji. Što se mene tiče danas za koji evro više ima da se bira. S toga, Dačija može da ostane u trci samo ako obori cenu za još 10%. Ovako nema smisla. Zovu je Low Cost, a ja kažem Low Quality, for same money.
Kia Rio i C elize zakon

Loznicanin
29.4.2013 17:54
12
13

A sta je poboljsano kod nove Dacije? Platforma nije, celik nije, umesto da ugrade cvrsci celik oni ubacili jos 2 vazdusna jastuka. Imo sam Logan 2009. laureat, jedva sam ga se otarasio pre mesec dana. Kvar je sa strujom, dodam gas popucaju sijalice, sprzio mi komijuter. Popravili opet isto i 4 meseca je proveo u servisu i tako sam ga i prodo.

T-rex torque
29.4.2013 18:47
18
2

Fiat Linea je po meni pobednik. Malo manja od Fluensa, a puno veca od Logana. Takodje dizajnerski Linea ce uvek biti klasicna elegancija i evervgrin

Šoštar
29.4.2013 19:04
14
4

Može 1 malo zapažanje? Polovan Logan 2004. godište košta manje od 2.000€, a polovna Škoda isto to godište košta 3.000€, dok polovan Fiat te klase košta 2.500€, a polovan C3 isto 3.000€ itd...

pecag
29.4.2013 20:14
6
9

fiat linea malo manja od fluensa,druze WTF, fluens jeste na platformi megana ali je po dimenzijama kao laguna maltene,a veci je znatno od npr. oktavije 2 sa kojom je on u klasi,sto je i logicno-obzirom da je ona "golf sa gepekom". Linea je na platformi grande punta,i ona ti je u klasi sa talijom,koja je na bazi klia na cijoj je platformi i logan...

Šoštar
29.4.2013 20:52
11
7

Fiat Linea je dugačka 4.56m i ima duži WB od Grande Punta.
Renault Fluence je dugačak 4.61m, znači samo 6cm razlike i samo 2.700€ skuplji od Fiat Linee.
Renault Thalija je oko 4.26m, dok je novi Logan 4.40m, a visok ko trafika, ljulja kao neboder na 101. spratu.
Sve pada u vodu kad budem kupio C elize

pecagt
29.4.2013 22:51
3
6

izvini brate,u pravu si linea i fluence su u klasi.

Blagoje
30.4.2013 00:02
14
8

Blago tebi kad ti je 2700e sa prefiksom samo!Auti u cenovnoj klasi logana su puna vreća kompromisa i varijacija na istu temu.Onaj plavi znak donosi mnogo problema vlasnicima i pogubno utiče na ego istih.Ko hoće lifestyle auto mora ipak izbrojati dosta veću količinu novčanica.Ove dačije gledano na duže staze uopšte nisu loše.Dovoljna je činjenica kako se masovno koriste u taksi službama gde gaze baš dosta kilometara.Skoro sam se vozio u jednoj koja na cajgeru ima skoro 550000!Nisam primetio da imaju neke ekstra probleme sa limarijom,održavanje je relativno jeftino...
Na tržištu na kom se proda od 20000 do 30000 auta godišnje bilo koji nov auto se ne može nazvati autom za sirotinju.
Polovno za 3000 ne može nikada biti bolje od bilo čega novog.Takva logika neminovno ide u priču polovne gume,delovi sa otpada,popravka kod nekih nadri stručnjaka...Polovan auto više klase nosi i troškove održavanja u skladu sa tim.Biti gospodar prstenova nije baš idealno za kućni budžet.
Od mene pohvale za test i moj zaključak je da je ovo sasvim pristojan auto i predstavlja logičan korak u napred u odnosu na prethodnika.Dovoljno je pogledati uporedni spisak opreme i zaključiti da se za skoro isti novac dobija mnogo više .I realno ništa ne fali testovima automobila koje neko može da i da kupi na kraju.
Pozdrav

Bobo
30.4.2013 01:00
9
8

@Šoštar
Pa Logan sa klimom abs,esp,4air baga,muzikom na volanu,centralnom bravom na daljinski i osnovnom motorizacijom i košta 8200, a Elysee 11200 što je za skoro 40% skuplje i sa Rapidom je ista priča.Jedino Logan i jeste Low cost, govorimo o 40% razlike.Logan ne prave bez klime,esp i bočnih air bagova, ne bi koštao više od 7000.

pecagt
30.4.2013 01:42
6
5

u pravu si, izvini,linea je klasa fluensa i oktavije!;-)

Don
30.4.2013 07:44
14
18

Uj, zar se neko jos usudio da dirne u "sveto ime" Dacia?:-)))
Otkad sad govorimo o kvaliteti voznje, ugodjaju tokom voznje, zadovoljstvu posjedovanja, lijepom izgledu, kvaliteti materijala, sigurnosti...to su vrijednosti kojima se ne daje znacaj, to treba skrivati od ociju javnosti, neg samo spomenuti da za "sicu" lovu mozes kupiti "novo" auto. A nit je lova sitna ni auto novo.
Onako kao zanimacija, cini mi se da na jednom sajtu iz srbije, ima reportaza iz fabrike u rumuniji ali takodje i izvjestaj iz BMW fabrike, pa usporedite.
Usput, neki dan bijah u fordu i kako znam tamo neke ljude, krenuh da se raspitam za njih.Jedan je trenutno na montaznoj traci, stavlja papucice. Kad sam ga ugledao, zaprepastio sam se.Covjek je izgubio jedno 20kg.Razlog: idiotizam menadzera koji sve gledaju kroz sekunde.Naime, doticni radnik ima (zaboravih koliko) odredjeno kratko vrijeme da namontira papucice.Ulazi u auto sjedeci na nekoj namontiranoj gredi, koja ga uvlaci u karoseriju a on onda mora da sarafi.Ukoliko fula, treba da zaustavi traku.Kaze mi, jednom ces zaustavit, dvaput eventualno al poslije treceg puta te,jednostavno, nema.
Zivci mu popustili.
Odem do drugog, radi na jednoj spravi za otkivke. Valja u nju, pojednostavljeno receno, ubaciti 10tak komada, pricekat da masina odradi i obradi i onda izbaciti i zamijeniti ih drugim. Problem? Uzasna bol podlaktica. Vec pet radnika im na bolovanju od po nekoliko sedmica.
Poslije su menadzeri trazili od mene savjet, nazvao sam ih budalama koji pokraj ociju ne vide.Meni, svojedobno, nije bilo ispod casti raditi i pomagati tim ljudima na masinama, premda su oni o njoj znali 1000x vise od mene, makar kraj druge smjene bio.Dottore moze i mora, al menadzer jok. Idioti nisu uveli ni rotaciju radnika, da svaki od njih radi na po jednoj od pet duznosti jedno odredjeno vrijeme, pa onda nece bit za masinom 8 sati i aurlikat od bolova poslije nekoliko mjeseci.
Eto, to su kratke crtice iz forda, a u ostalima mogu zamislit samo...

pecagt
30.4.2013 09:20
15
2

a jel si se zapitao nekada kakvi su uslovi za rad u fabrici koja proizvodi patike koje nosis,ili u fabrici koja proizvodi tv koji gledas,ili taj telefon sa kog pises...pa kakve to sad veze ima sa celom ovom pricom...hoces da poredimo fabrkiku ciji automobili kostaju novi kao komplet guma koje nose odredjeni modeli te druge fabrike i uz jos par servisa da sad ne preterujemo...

Loznicanin
30.4.2013 10:24
13
15

Logan je bacanje para i tu nema puno price, lepo sam objasnio u gornjim postovima zasto.
@ Bobo
Takav Logan kosta 8.700e, a ne 8.200e, ali zato nema ni zvucnu izolaciju, ni kvalitet, a nimalo nije bezbedan jer je celik kao alu folija za hranu. Gde god pritisnes limarija se ulubljuje.

Dura
30.4.2013 10:52
18
4

@Don ne lupetaj, svaka roba ima svog kupca. Niti je logan savrsen, niti je sranje za kakvo ga ti uzimas. Nismo bas svi slepci pa da nista ne vidimo i znamo. Taj tvoj iz Forda barem zaraduje solidnu lovu, a klinci po Aziji sljakaju po 15 sati dnevno, cak i nedeljom, za par dolara na dan. Ne mozemo svi da muvamo sa kolima i mlatimo pare, kao ti...

Don
30.4.2013 12:36
8
17

Nekim ljudim ocito moras sve crtati i opet pokraj ociju nece da vide ocite dokaze.
Sta mislis zasto je dacia jeftina? Jel se i gdje moralo da stedi?itd, ma ovo je prica bez kraja...vozite vi dacie i samo komentirajte da "nemozete da muvate kao ti", ko sto i on kaze ne mogu da vozim mecku, ko ti. Kako nemozes, a ja ko i on startovao sa istim kapitalom.U startu je odabrao da bude luzer, gubitnik, a sad da mu je.
Nije problem u daciji, problem je u ljudima koji to kupuju.

Bobo
30.4.2013 13:06
14
10

@loznicanin
Logan sa svim nabrojanim osim muzike kosta 7990 eura, dakle bazni ima klimu, elektropodizace, esp,abs, centralnu sa daljinskim, prednje i bocne er begove, gde nadje ti 8700, 720 za muziku.Ima i zvucnu izolaciju i kvalitet a i bezbedan je dovoljno.To ulubi se lim i bla , bla,ne mogu vise da slusam, pa i kod Klija se udubi lim na krilima, kod Modusa su su od plastike pa mozes prstom da ih ulubis, ali ti ne bih preporucio da se sudaris sa njima.Dacija je do sad osvajala sa Dusterom i Loganom po tri zvezdice bez ESP, sa jednim ili dva er bega, sto govori da joj je karoserija prilicno cvrsta, a tri zvezdice znace da ispunjava standard EU, odnosno da je dovoljno bezbedan za puteve u EU pa i u svetu.Sve je super kod Rapida,301,Eliza, ali za te pare imas Polo, Klio, 308 sa istom opremom, ali barem ne vozis socijalnu repliku istih za isto para.
I fiat Linea je konkurent Symbolu-taliji,Rapidu,Elisy i dr, a ne fluencu, bez obzira na duzinu, jer je fluenc Megan u Sedan verziji, kao sto je duza od Golfa pa mu ne konkurise i od 308 i od Megana Hatchback i od Astre....Uska je, ima opremu iz Punta, menjace motore, vesanje,jednom recju sve te sedan varijante ne voze Nemci,Francuzi,Englezi...to je za Tursko, Iransko, Rusko i sva socijalisticka trzista gde ljudi misle da ako imaju rep imaju i limuzinu.Za 11000 eura imas baznu verziju Klija grandtour, koji je prakticniji, sveziji, lepsi, bezbedniji, komotniji i udobniji od svih tih neuspelih pokusaja Low Costa.Zato se Logan-Sandero u svetu prodaje kao Rapid,301,Elysee,Thalija,Linea zajedno, pa dvaput vise.

Dura
30.4.2013 14:21
15
3

@Don, vala si pametan ko pcelica maja, fala ti sto mi otvori oci!

Dejan L
30.4.2013 15:06
15
19

Složiću se sa Ivanom, Donom, Šostarom, Loznicaninom i sve što su napisali je tačno.
Dačija da valja čemu, ona bi i koštala. Ono što ne prođe kontrolu kvaliteta, završi u Dačiji. Gužva se na kreš testu, pa čemu onda vazdušni jastuk, ako se auto spljošti. Sve krcka i škripi. Zimi se čuje svaki kamenčić rizle kako dobuje po podu. Ni u Yugo-u se ne čuje toliko. A Laureat sa neobloženim gepekom, mislim stvarno, beda-bedina.
Linea je solidan izbor, ali je na bazi Grande Punta sa produženom platformom za 3cm. Fluens ne nudi ništa spektakularno, platforma od Megana 2, a spoljne oplate od Megana 3, zamisli! Kvazi lisac. :)))))
Po meni najviše nudi Kia Rio, ali Rapid neće gubiti cenu kao drugi. C elysee je odličan, kao i 301, a 2x kvalitetniji od Logana.
Da se ja pitam, Logan bi koštao 6.999€, a Sandero 6.599€ tj. kao Citigo, znači Dačija B klase treba da košta kao renomirani proizvodi A klase. Ovako što neko reče Dačija + 500€ i dobiješ auto mnogo bolje marke, makar manji, samo da valja.

Blagoje
30.4.2013 15:11
15
12

Pa čovek vozi mečku i voli da crta.Vrlo uspešan spoj!Mečka,to je uspeh i zavist komšiluka.Šmekerski auto je npr. Mini Cooper.Meče je vlažan san gastosa i ruralne filozofije uspeo sam u životu.

Don
30.4.2013 15:34
12
10

Nije pitanje voznje mecke, nego sam ja kupovao sta sam htio za te novce, vozio, izvozao, nisam bio ni za sta uskracen cak sta vise i ko slag na kraju, mogao za te novce kupiti i nekakvu mecku, koju opet poslije prodas. Al njemu je to bol u ocima, zavist u dusi. Nisam ja imao nista od toga u planu, kupujes auta, vozis, naidje musterija, prodas joj, zaradis i ides dalje. Hocu rec da uz malo umjesnosti, vremena, strpljenja mozes doci za slicne novce i do mercedesa, makar i polovnog.Uz sitna ulaganja na kraju zaradis po 600e na autu.Nije puno, al covjeka veseli.A on ne moze prodati daciu jer joj nije ni vlasnik, otplacuje kredit, nema ni serva, jedva radio i na kraju vozi poluproizvod i jos mu je krivo.

Dejan L
30.4.2013 16:56
10
14

@ Blagoje
A znam ko si ti. Vlasnik salona Dačija iz Lazarevca, onaj što od pre mesec dana prodaje i Škodu. Sve mi nešto nije jasno kako smeju da se blamiraju sa SAMSUNG Latitude-om protiv Superb-a. I onaj Koleos koji je doživeo najveći peh u klasi SUV modela u EU, nije prodat ni upola koliko YETI

Blagoje
30.4.2013 16:59
17
11

Pa pazi,nije to pitanje dacie,već zdravog razuma. Čovek koji daje poslednju paru i još se kreditno zaduži za bilo koji auto ima nekakav problem u glavi.Evo imam i ja primer iz komšiluka.Čovek od 50ak godina koji živi privatno dao je poslednju paru za audi.Auto je stajao nekoliko nedelja bez tablica jer je ponosni vlasnik čekao da primi platu da bi ga registrovao!Da li je to normalno?Nije!Svi treba da se ispruže finansijski u skladu sa realnim mogućnostima.Problem nastane kad neko kupi nešto od 3-4000 pa ubeđuje druge,a naročito sebe, kako je to bolje od bilo kog novog auta.Kupovali su ljudi polovne televizore,veš mašine....Ma jedan polovan život skroz.
Evo ja čitam testove jer je došlo vreme da se kupi neki novi auto.Čak je i ova drakulina marka u opticaju.Uživanje u vožnji je relativna stvar.Tužno je istina da vozimo istim putevima kojima su vozili naši očevi,dedovi..a koji su u mnogo gorem stanju nego pre 20-30 godina.Putujem svaki dan u drugo mesto na posao oko 30km udaljeno i pola puta vozim u kolotrazima i osećam se kao mašinovođa.Najviše sam uživao u mom prvom autu Renault 4 jer je bio moj prvi momački auto.Za današnje standarde on je smešan,ali...Sve je lako kad si mlad...

pecagt
30.4.2013 17:14
3
12

kia rio nudi vise od fluensa...onaj ga prvo poredi aa lineom,definitivno cu morati da se cooliram i da prestanem da ulazim na komentare uopste...

Loznicanin
30.4.2013 18:03
12
12

@ Blagoje
Ako je tacno ono sto Dejan_L pise u 16:56 onda je to tvoje izlaganje samo jos jedno PR pristrasno reklamiranje, pa imam 1 pitanje za tebe.
Kada kazes bolji je novi auto, jesi isto tako pricao dok je Zastava proizvodila Juga, Keca i Osmicu? Slazem se uz 1 fusnotu, osim u slucaju Dacije

T-rex tire
30.4.2013 18:13
11
11

Zasto ni 1 radnik iz Renault salona ne vozi Renault? Zasto ni 1 radnik Hyundaji servisa ne vozi Hynadaji? Treba razmislit o tome.

Blagoje
30.4.2013 22:59
14
9

@Dejan L
e baš sam taj i evo pored Dacie i Škode počinjem sa prodajom Majbaha.Evo nemam pametnija posla pa sam svratio ovde da ubedim vas nekoliko znalaca da kupite auto od mene.Kroz taj Lazarevac sam prošao samo jednom kad je magistrala bila zatvorena pa su usmeravali vozila kroz to mesto.Nekolicini vas ovde baš smeta kada bilo ko napiše nešto pozitivno o dačiji pa makar to i bilo ono što sam ja napisao da nije loša za taj novac.Pokušjte barem malo da poštujete tuđe mišljenje,nemaju svi iste potrebe ,želje,ukus,budžet...Možda ste vi oni likovi koji grickaju plastične kaščice od espresso kafe i prodaju automobile ko čaša(kako li uopšte nastade taj degenerisani izraz)
@Loznicanin
kec je bio dobra kupovina kao nov auto sedamdesetih,možda i osamdesetih,ali kako nešto može biti dobra kupovina posle skoro četrdeset godina proizvodnje sa mnogo lošijim kvalitetom na kraju nego na početku proizvodnje.Porediti bilo koji aktuelan model automobila sa zastavom je neumesno.To može samo neko ko nije vozio kec,jugo ili pokušava da bude zlonameran.

logance
30.4.2013 23:58
8
8

@T-rex tire to je potpuno tacno ispred renault servisa ne mozes videti renaultovo vozilo ni u servisu ni u toj ulici xaxaxaxaxaxa svaka cast...
Pa oni muceni nisu mogli krila da naprave od lima jer ne znaju da ovladaju tehnologijom nego em im lim los em i onu plastiku liju od otpada dno dna!!!

pecagt
01.5.2013 01:20
7
9

da si jednom u zivotu seo u latitude ne bi tako lupetao gluposti,to je autina za ogavnog superba,koji izgleda kao da se dizajner preskao od alkohola(jer nije zeleo da privati sta mora da "dizajnira")kad je stigao do zadnih vrata,pa je onda tako otrovan "dovrsio" zadnji deo,udobnost latituda-nesto sto skoda nece moci da dostigne ni da je umesto vw usvoji >eirbas< ili >nasa<, SEDI 1 , SMESAN SI!

tulipan
01.5.2013 09:09
8
9

Apsolutno ne zelim da komentarisem kvalitet..samo cu prokomentarisati ono sto se vidi golim okom..a to je DA JE UNUTRASNJOST KAO I SPOLJASNJOST TRAGICNO RUZNA I NEMASTOVITA..auuu koji les..

pecagt
01.5.2013 09:42
5
8

ljudska glupst je definitvno beskrajna kao i univerzum(samo za univerzum jos nismo sigurni)..!:-(

Peki
01.5.2013 11:20
18
3

Cenjeni citaoci i dragi prijatelji, pa gde bi se mi ovako lepo isvadali, ukoliko ne prilikom predstavljanja Logana, Sandera, Stepweya...!? Ivan rece da smanjim gas sa Dacijom, OK, ali onda nista od "druzenja"! Ajde ne budimo deca, pa to su sve samo automobili, malo bolji ili losiji, skuplji ili jeftiniji, svako ima svoju logiku. Citam komentare i dolazim do zakljucka da je Don ponekad u pravu, naravno uzevsi u obzir njegovu situaciju, kako profesionalnu tako i financisku. Ocigledno se covek razume u (polovne) automobile, sto da ne ukoliko uspesno spaja zadovoljstvo i "biznis". Samo ima tu jos sijaset mudrih komentara, izdvojicu samo Blagoja, i njegovo zapazanje o "polovnom zivotu". Svaka cast, u potpunosti odrazavaju moje videnje "problema", bez obzira sto ce mladi citaoci prokomentarisati kao su to rezoni dva metuzalema...
Nego srecan Vam svima 1 maj, praznik rada, cak i onima kojima je posao misaona imenica. Cujem ne radi se 7-8 dana, ako, ima se moze se, nije kao u sirotinjskoj Francuskoj. Radnicka klasa, kojoj, srecom ili nazalost pripadam, sutra ujutru ponovo na posao.
Eto mene od sledece srede sa najavljenim Citroenom C-Elyse, pa da nastavimo gde smo stali.

Srdacan pozdrav iz kisnog Pariza

Sofronije
01.5.2013 17:42
12
3

Ha haa,odlican monolog gospodine Peki!Pozz


imbecil
01.5.2013 20:24
13
9

Da, priča o polovnim veš mašinama, polovnim televizorima, preko svega ostalog "polovnog" do "polovnog života" je ovde "pobednik". Svaka čast Blagoju, Bobi, Fabijaniju i svim ostalim razboritim ljudima.

Bobo
01.5.2013 22:12
13
8

Skoda Superb je nakaza za ljude,ali pre svega za vlade , firme,flotna vozila svih onih koji nemaju novaca za neke A6,E klase, a posebno Passate, a imaju jednaku potrebu za kompenzacijom dimenzija zna se cega, samo su im ekonomske mogucnosti manje nego vlasnicima nabrojanih.Dacija je trenutno Mejnstrim auto i ne ocekujem da to razume neko ko vozi polovnog Germana ili baznu Fabiju kao vrhunski domet svog zivota, a sada kad su to postigli ljudi ne obracaju paznju na kedere i zazore vozila koje oni voze,a to mora da boli jako.Iznenadili bi se se koliko ljudi ovde vozi skuplje, bolje, prestiznije automobile a hvale Daciju.Dacijaje za sve one kome vriste j..ja za zazore,dizajn centralne konzole i taktilni osecaj prefinjenosti kod nemackih serpi koje se nazivaju Skodama i korejskim automobilima koji su odraz vremena u kojem zivimo.

Blagoje
01.5.2013 22:41
11
7

@Peki,
u pravu si za metuzaleme!Trebao sam da napišem da se moja priča odnosi na ,recimo, 35+ .Sva ova priča nije primenjiva na omladinu. Evo još da te pohvalim za fotografije i što koristiš stativ (onaj u gepeku) .

FabianiM3
01.5.2013 23:34
23
8

Mislim da Dačiju pored ljudi sa skromnim budžetom,koji žele nov auto,kupuju i ljudi koji žele između ostalog da se distanciraju od trendova, da pokažu i na taj način da u civilizovanom svetu postoje višestruki sistemi vrednosti koji paralelno funkcionišu i da biti prosečan sledbenik masovne kulture,znači biti prosečan u svakom smislu.Automobili nemaju dušu, nisu ikone i vrlo često su lažni simboli moći.Kupac Dačije mislim, često biva čovek koji odlično zna da nije pocinkovana,da nije zvučno izolovana,da joj je tvrda plastika i da joj zvone vrata i nema potrebe da im skrećete pažnju na to, niti da im objašnjavate da su vaši automobili bolji.Dačija je toliko prosečna, bezlična, jeftina,pouzdana,pruža dosta mogućnosti, da mislim da jedino ona predstavlja danas automobil u suštini.Svi ostali su gadžeti.Kupac Dačije često biva čovek koji ne želi da kupi Mercedes , da ga preprodai da na njemu zaradi i ne želi da ga smatraju takvim.Svejedno, nisam ni imao ambiciju da me razumete.Srećan vam praznik rada.

Loznicanin
02.5.2013 08:18
10
13

Dacija mejnstrim? Odoh da skocim s mosta, koja izjava, da covek sebe prosto zapita kuda ide ovaj svet.

Bobo
02.5.2013 12:40
8
6

Fabijani,pomislio sam da vozis Fabiju i M3, ali vidim da si O.K. posle ovog teksta.Napisa ti Loznicanin-u covek lepo,da nije imao ambicija da ljudi kao ti to razumeju,nema potrebe da skaces sa mosta,kupi sta ti zelis i nemas problem sa dacijoljupcima.

pecagt
02.5.2013 12:48
6
9

sta se mesas,pusti ga da skoci;-) Dacia je zakon! Automobil.

Dejan L
02.5.2013 13:45
9
18

@ Bobo
Pa čovek lepo kaže 4 meseca mu visio auto u servisu i nisu umeli da ga poprave. I sad je kao on glup što neće opet da kupi Dačiju? Ti znaš, a on ne zna. Kompletna Reno-Dačija servisna mreža je nesposobna. T-Rex isto lepo kaže, sami radnici iz Reno servisa neće da kupe Reno i Dačiju.
Znaš kako, Reno za 2 nedelje od stolara i veterinara napravi mehaničara, tako što ih pošalje u Bg na obuku. Vade celu kontrolnu tablu, pa šalju za Bg, jer ih to nisu naučili na dvonedeljnom kursu. E pa dosta je bilo farbanja ovog naroda, jedva skupe novac i onda će kao da bace na Reno-Dačiju?
Laguni 2 se raspadaju oplate vrata i ogibljenje, pucaju opruge i amortizeri, turbine crkavaju na svakoj drugoj. Scenic-u crkavaju kontrolne table, nešto ih **** elektronika. Dakle ako ja lažem, postoje forumi i oglasi, pa vidite, svaka 2. laguna urađen remont turbine, zamenjen komplet trap.
Ne valja ni sam Reno, a kamoli Dačija.

Loznicanin
02.5.2013 19:11
9
11

@ Dejan L
Svaka cast, bodovi pokazuju realnu sliku.
@ Bobo vidis li ti koliko negativnih penala ide ka tvoim komentarima?
@ Peki
Moze bez Dacije u narednih mesec dana? PliZ. Meni je moje i suvise za jedan zivot? TenKS

Slavisica
02.5.2013 20:13
8
5

@ Loznicanin
Koji model si uzeo i o kakvom kvaru se radi?

imbecil
02.5.2013 21:00
10
7

A šta fali dačiji? Pa, na NCAP testu mečka citan prodje kao i svaka dačija, ali se neki ljudi ipak kunu samo u mečku

Loznicanin
02.5.2013 21:10
10
11

Logan 2009. laureat, jedva sam ga se otarasio pre mesec dana. Kvar je bio sa strujom, dodam gas popucaju sve sijalice, pa mi sprzio i komijuter. Popravili sve to i opet se desi isto i 4 meseca je proveo u servisu i tako sam ga i prodo za 1500 e. A cuo sam od taksiste u servisu da DCI oce da izgubi ulje iz cista mira

Rikošet
02.5.2013 21:40
18
7

Dejan L

Da tebe prijatelju nije ko pregazio s Daciom ili kakvim Renaultom kad si toliko frustriran? Pomiri se sa činjenicom da ne mogu svi na ovom svijetu da vole, a ni da voze Škodu kao ti... Škoda praktično i ne postoji, to je preobučeni VW, bio, biće i ostaće. Isto kao što je Dacia preobučeni Renault. Ali to ne znači da tebe ili nekog drugog neko treba konstantno omalovažavati. Tebi se Škoda sviđa i to je ok, ali omalovažavati ljude samo zato što im se dopada Dacia, ma nemam pristojne riječi za tu tvoju frustraciju. Jesi se ikad zapitao što ljudi kupuju Daciu? Sigurno imaju para za Mercedes, Audi i BMW ali im je Dacia ljepša, sigurnija i luksuznija. Kao prekaljeni forumaš trebao bi da služiš za primjer ostalima, da savjetuješ ljude zašto bi, a zašto ne trebali da kupe neki auto, a ti se ponašaš kao podivljali adolescent. Čemu brate tolika frustracija, pa ne moraju svi da misle kao ti?

Loznicanin
02.5.2013 23:26
8
11

@ Rikoset
Ne nego treba da se slozi sa tobom? Dejan je jako precizan, ponekad preterano, drzi se detalja, ali koliko sam ja pratio njegov stav i tvrdnje, samo mogu potvrditi i mojim iskustvom. I vi omalovazavate sve sto nije Dacija, pogotovo Skodu i Fiat. Ni njihovi fanovi nisu mutavi, na tvoju zalost. Poslusaj mene ako neces njega, nikad vise Dacija. Nikada. Fiata ima moj brat, zastava 10, radi ko svicarski sat. Ajde sad da te cujem

dejan
02.5.2013 23:48
16
2

@Loznicanin
Jel bio u garanciji? 3 godine je garancija na daciju ako se nevaram? Garanciju moraju da ti rese u roku od 45 radnih dana ili da ti daju nov auto. Menjaj servis.

milan
03.5.2013 00:35
17
7

Vozim Logan 1.4 već sedam godina. Do sada sam sa njim prešao oko 170000 km i osim redovnog održavanja nisam imao ulaganja u njega. Pored svog primera znam još najmanje 5 ljudi koji imaju isti auto i nisu imali problema sa njim. Takođe ne poznajem nikoga ko je imao neki ozbiljniji problem.
Novog logana sam gledao na sajmu i u salonu i sviđa mi se kako je urađen. Naravno glupo ga je porediti sa automobilima koji koštaju duplo više od njega, ali za svoju cenu nudi veoma puno.

Don
03.5.2013 07:45
10
18

Prijatelji moji dragi, utvaram si da smijem iznijeti svoje misljenje ovdje, bez da nekoga omalovazavam, nego da potencijalnim kupcima cuda iz Rumunije ukazem i na drugu stranu medalje, pa neka on procijeni sta ce i kako ce, jer svako za se travu pase.


Jadan je argument o "covjeku koji da zadnje pare da bi vozio daciu" ili "svi bi vozili mercedes, al nemaju para pa voze daciu".
Cinjenice su neosporne, dacia je losija od gazde renoa (koji ni sam nije dobar tj konkurecnija je bolja daleko) jer bi bio kanibalizam. U svim tackama se stedi, pocevsi od same fabrike koja je prahistorijska, iako je ultramoderan centar u koji je reno upucao hrpu para, jer se mnogo stvari radi na primitivan nacin, rucno. PRoblem je i u samom dizajnu auta, koristenih platformi, materijala, dizajna unutrasnjosti, kvalitete dijelova,konstrukcije auta i sila koje moze podnijeti, postprodaje i same prodaje jer se koriste reno servisne i prodajne mreze sto je znacajan udio u cijeni auta (pridonisi niskoj prodajno cijeni), a sve to potkovano dobro placenom propagandom.

Oprema kod modela ne znaci nista, jer je auto ocajne konstrukcije. Sta vrijedi jugu ak u njega nakrcate klimu,esp itd. Nista, to je idalje jugo, tako je i ovo idalje dacia. Kineski automobil chery, dizajniran od strane talijana, nakrcan opremom i snaznijim motorom (ako me sjecanje ne vara), je povoljnija kupnja (dobijes i duzu garanciju) od bilo kojeg dacia modela. Al je idalje jedan od losijih auta.

Novac, kojeg covjek izdvoji za auto, nije nikako mali. Logika nalaze da ako vec imam 8500eura, necu kupiti daciu negu cu traziti pravi proizvod, koji ce mi moci ponuditi najvise za ulozen novac. Ako je takav 10000e, dakle 1500skuplje, onda cu sacekati dok ne skupim, jer dacia ne vrijedi tih para. Pogledajmo kavlitativne skokove koji su napravili ostali proizvodjaci. I skoda i kija su pravili jeftina auta. Sta bi bilo sa njima da su ostali na razini kia shuma i favorita, koji su pravi konkurenti danasnjim dacia modelima? Da su ga, sa svakom generacijom, samo malo usminkavali i dodavali esp, kao sto to radi reno sa daciom?
Drugo pitanje, u Kini je proizvodna cijena najmanja (mada bi me fiat demantirao), pa kako to da je dacia jos jeftinija od kineza? Mora da postoji razlog, a toliko nisko ni kinez ne zeli da ide!Cak i on hoce da mu auto bude solidan proizvod.
Sazeto, mane dacie: ocajan dizajn vanjstine i unutrasnjosti(nastranu izgovori da je ljetpota u ocima promatraca), slaba konstrucija automobila, nije rijec o optimiziranju konstrukcija sa ciljem poboljsavanja (primjer mazde) nego o ogromnim ustedama za proizvodjaca koji konstruira auto da se raspadne, slikovito govoreci, nakon udara muhe a ne slona,koristenje zastarjelih konstrukcijskih rjesnja kojima ni nesto moderniji motori ne mogu pomoci a sve to upakovano u slicnu cijenu po kojoj konkurencija prodaje svoja vozila, ciji pak proizvodi nisu sa kraja 80tih godina proslog vijeka.Tako da svaki dacin proizvod, u ovom trenutku, predstavlja udar na zdravu pamet.
I kao slag na kraju, niti jedna dacia, jer je rijec o skalameriji tehnologije 80tih (uglavnom, jer motori su novijeg datuma), nije bolja od nekog polovnog auta renomiranog proizvodjaca koji se moze kupiti za iste novce kao nova dacia(uzimamo auta od npr.3 god starosti i procijenjene maksimalne kilometraze od 65000km).
Eto, to je moje misljenje i stav kad je rijec o dacia-i u ovom trenutku.Ko zna, mozda pocnu proizvodit nesto kak se spada,ne.A do tada, bicu zestoki protivnik ovog smeca iz Rumunije.Zivjeli!

Dejan L
03.5.2013 07:52
16
13

@ Rikošet
Pročitaj ranije komentare, sve sam lepo napisao, tj. zašto ja nikom ne bih savetovao da baci novac.
Drugo, pogledaj šta Dačija fanovi pišu za Škodu, da, da, onu koja je u svim klasama u Britaniji pobednik, pa što bih ja ćutao? 17 godina se družim sa Škodama, imam i 307sw, a imao sam i Audi B4 TDI. Najbolji drug mi radi kao taksista i vozi crveni Logan. Na 30.000km popucali silent blokovi, izgubio je ulje, 2x menjan alnaser i isprobijala je korozija, a kad se penje na ivičnjak, krov kabine krcka. E da, kad god zablokira procesor, moraju da skidaju kleme sa akumulatora. I sad on ne zna, a ti znaš. Sad vozi Roomster2010. motor 1.2 HTP sa 3 klipa i sa 230.000km na satu. Jesi li video šta kažu Šostar i Loznicanin? Isto su na**bali sa Dačijom. Znači ne može toliko da se štedi, a da bude kvalitetna. Sve se plaća, pa i kvalitet.
Po toj tvojoj logici Chery Tengo je zakon?

Peki
03.5.2013 09:55
17
11

@Don, mrzi me da pisem i nemam vremena, ali sve sto si nabrojao mogu da pobijem. Od dizajna,koji nije nista losiji nego li slicni modeli niskobudzetske koncepcije, pa do pouzdanosti i kvaliteta izrade. Ovo ne govorim kao autor teksta, koji brani napisano, vec kao obican kupac sa zapada. Veruj mi da grdno gresis, nisu svi bas toliko neupuceni koliko ti to verujes. Uostalom, po pitanju pouzdanosti Dacijini proizvodi su u samom vrhu u Francuskoj, zajedno sa japanskim proizvodacima. To ne pricam napamet, vec na osnovu zvanicnih podataka objavljenim u ozbiljnim auto casopisima tipa Auto Plus (vlasnik je "svabo", dakle Auto Bild). Svake godine se objavljuju rezultati sa tehnicke kontrole, znaci radi se o ozbiljnoj statistici nakon vise miliona pregledanih vozila. Preterujes znaci do bola, izvrces cinjenice, trazis lazna objasnjenja i donosis zakljucke koji nemaju veze sa realnoscu. Ukoliko su pojedini modeli jeftini, to je pre svega zbog isto tako jeftine radne snage (ukoliko se ne varam prosecna plata radnika u Rumuniji je 280 evra, a u Francuskoj oko 2.000 evra), energije i zbog upotrebe vec amortizovane "banke organa" (platforma, ogibljenje, motori, menjaci...). Ti treba da znas da su u cenu jednog vozila uracunata sredstva za njegov razvoj, koja se mere stotinama miliona evra, pa bogami i kojom milijardom. Dacija je sve to "preskocila", plus, naravno, stednja, kao sto je upotreba manje kvalitetne plastike i slicno. To je druze realnost, sve ostalo je spekulacija i sreca! Da, da, cak i renomiranim proizvodacima se zalomi po koje falicno vozilo, koje niko ziv ne moze da popravi, sigurno i Daciji. E sad kakve "mehanicare" zaposljavaju kod Renaulta, Dacije, Skode..., druga je prica, o kojoj necemo sada.
Ajd uzdravlje

T-rex Tire
03.5.2013 12:09
11
14

Renault/Dacia ima najagresivniji moguci marketing na Balkanu. Novine i njihova web izdanja su puna reklama. Da nema toga, prodali bi jedno veliko nista. Go lim i reciklirana plastika. Ne vredi tih novaca. A posle ..., nema kajanja. Zivela Yugo Florida.

Don
03.5.2013 13:03
7
13

Smijesno, jadno i zalosno, da mi se i ne da vise komentirati i ogovarati na gnjusne lazi i uvrede. Onome ko mozga ima jasno je ko dan.


Rikošet
03.5.2013 13:30
13
7

Don

Žao mi je i ne znam kako sam te uvrijedio? Izvini, ali ovoliki ep bez ijednog navedenog iskustvenog argumenata, da si lično vozio, imao, probao, a ne čuo, osjetio ili vidio je besmisleno komentarisati...

Dejan L

Kao prvo Dacia nije "Perpetuum mobile". To što ti "drugar" ima problema s Loganom je veoma moguće i nema razloga da ti ne vjerujem, ali isto tako u Tuzli taksista s Loganom danas gazi 700.000 uz "redovan servis" i začudo zadovoljan je autom. Za njega se saznalo na tek kad je odvalio nekih 560.000 km i kada je postao marketinški zanimljiv.

Zaključak: Dva primjera, dvije krajnosti, koja je sad pravilo, a koja izuzetak?

Primjera radi Njemci tetiraju automobile na 100.000, 200.000 km, pa rastavljaju, pa nešto mjere, gataju. Ako izuzmemo marketinšku stranu svake od tih priča generalno se može zaključiti na osnovu onog što nam prezentuju da se većina tih savremenih automobila kvari i da nema pravila šta će i kada otići. Ni kod VW, ni kod Škode, a ni kod Opela, Mercedesa, BMW... Dacia na tim testovima začudo prolazi veoma dobro. Ne zato što se ne kvari već zato što njeni kvarovi zbog tehnologije s kraja 90-ih puno manje bole, jer puno manje i koštaju. Za mene je tu suština priča, ne u kvalitetu već u cijeni održavanja i čega već. Pošto je kod nas gola bijeda i polovnjak, ta razlika nam se i ne čini velikom.

Primjera radi zamjena DSG mjenjača danas u Njemačkoj košta koliko i nova Dacia? DSG mjenjač je fantazija, brz kao metak, ali Dacia je automobil koji može da se vozi, bez emocija i adrenalina, ali se vozi.

Svaka čast tvom drugu koji vozi 1.2 HTP i još taksira. Taj motorić je iz mog iskustva dovoljan tek za kotrljanje, na otvorenom ide ok, na brdu očekivano umire, a sa klimom jednostavno krepava. Kod nas u šali za HTO oznaku kažu "Haj ti polako"! Zamjeram mu vibracije i potrošnju pod opterećenjem, koje je stalno prisutno zbog skromne snage. Nagađam da bi i servis mogao biti poskup, ali bih volio da nam to neko kaže iz prve ruke.

Na kraju krajeva moj predlog je da barem nekad pokušamo komentaristi na koristan način, razmjenjujući lična iskustva i uvažavajući mišljenje onog "drugog". Reci ti meni nešto o Škodi, Peugeotu, Audiju, a ja ću tebi i Opelu, a neko treći će nama obadvojici o Daciji, pa da sa ovog foruma odemo bar malo pametniji.Pavle
03.5.2013 15:45
18
4

Dosta prepucavanja oko Dacie. Kupio NOV auto, Dacia Logan prezadovoljan. Posle 18 god voznje Zastava krseva NOVO. Pozdrav

Blagoje
03.5.2013 21:57
13
6

U bre drugari,оvde se baš zakuvalo i otišlo u off. Dođosmo do one narodne da novčanik povećava visinu,a auto dužinu.Da dosolim i ja sa konstatacijom da me fabija podseća na kutiju za cipele,pa još smešno male staklene površine.Naravno to je samo moj subjektivni utisak,a ako neko drugi kaže da je lep auto poštujem njegovo mišljenje.Zamislite kako bi ovaj svet bio monoton kada bi svi imali isto mišljenje.Zato poštujte različitost i pravo onog drugog da iznese svoj stav.Neko kod auta gleda tapacirung u gepeku,a ja prvo klirens.Meni to znači ne zbog teranja prasića i krompira,već zbog pecanja i još nekih aktivnosti van asfalta.Ko ide na pecanje razumeće.Sa druge strane nekom znači da auto ima i grejač ponosa muškog!Meni,recimo, ne smeta kada se na autu retrovizor podešava pomoću poluge,jer kad sam menjao onaj na struju i sa grejačem koštao me solidnu količinu evropejskih novčanica za koje sam mogao u to vreme da kupim veš mašinu.Neko ima potrebe za raznim gadgetima,a neko nema.
Iz nekih komentara dalo bi se zaključiti da gospodin Perica nema pojma da testira aute i da ume samo da uradi dobar panning.Još je Dacia funboy (smile).Čovek je Loganu dao tri zvezdice za kvalitet što i nije neka visoka ocena.Ovom auto se zameralo kad se pojavio da je u osnovnoj verziji totalno klot.Sad kada ima dosta dodatne opreme i kada mu je povećana aktivna i pasivna bezbednost u baznoj verziji ne valja ni to.Da li je iko ovde vozio ovu verziju koja je prošla detaljnu plastičnu operaciju?Meni je ovaj test sasvim objektivan.Imam u svojoj okolini dosta zadovoljnih korisnika dacia automobila koji ih održavaju po specifikaciji proizvođača i voze bez ikakvih vanrednih kvarova.Krckanje kad se penjete na trotoar ne postoji i više je plod nečije bujne mašte.

Bobo
03.5.2013 23:04
10
6

@Don
Auto je iste konstrukcije kao npr Fabija.Ima 3 zvezdice bez ičega i bezbednija je za prevoz dece od Fabije koja je na primer osvojila četiri,u sport verziji sa 8 vazdušnih jastuka,zatezačima pojaseva i dr.pogledajte ne budite lenji,uglavnom sa tom opremom retko prodavanom kod nas pa i u svetu,uglavnom je flotna,u baznoj opremi i više izgužvana na testu od npr.Sandera.Napred mekferson nazad torzija, menjac klasika i motor klasika.Fabija je nebezbednija za decu od Sandera u full opremi.Dacija je auto,ostalo su gadzeti.

FabianiM3
04.5.2013 01:19
11
8

Smarate više sa Dačijom.
1.Dačije se kvare kao i svi drugi,neki brzo crknu skroz,a neki guraju preko 300 000 bez kvara,u odnosu na broj proizvedenih,u Nemačkoj,Francuskoj smatraju je izuzetno kvalitetnom
2.Na testovima 100 000 prolazi fenomenalno,sa motorima koji imaju tolerancije u okviru granica za nov auto
3.Karoserija im je izuzetno čvrsta, ne krcka ništa,a Sandero i Logan su osvojili 3 zvezdice sa 1 Air-bagom i bez ikakve druge bezbednosne opreme
4.Isto važi i za plastiku koja je jeftina i gruba ali kvalitetna i ne pokazuje znakove habanja ni posle dugotrajne upotrebe
5.Tehnika im je na nivou svih baznih verzija konkurenata,a od nekih i naprednija
6.1.5 dci je izuzetan dizel,vrlo pouzdan i jedan od najprodavanijih na svetu
7.Dačije su na početku imale, a sada ne problem sa korozijom,tako da je potpuno nebitno da li su pocinkovane
8.Dejane,činjenice govore da Fabija koju ti voziš nije ni naprednija ni funkcionalnija ni bezbednija od bilo kog Sandera, čak i starog modela,osim što je ušminkanija plastičnim detaljima,bolje zvučno izolovana,a štaviše ima na njoj i jeftinijih detalja od nekih na Sanderu,što će reći da si i ti vlasnik jednog Low cost automobila b segmenta kojeg si skupo platio što je apsurd.
9.Lodgy ti je ubio Roomstera po prodaji,Sandero Fabiju,a Duster Yetija,kad naprave c i d segment,eto nama Wartburga jer Skoda nece moci da se nosi sa tim.
Za sve ovo što sam rekao postoje činjenice na raznim sajtovima vezanim za bezbednost,testove,podatke o prodaji i slično.

Loznicanin
04.5.2013 09:07
11
14

@ Bobo
Ne iznosi vise lazi. Pogledaj kako je puko A stubic sofersajbne kod Logana i Sandera. Fabia je pokazala vecu bezbednost za decu jer ima manje staklene povrsine. Ne mogu da verujem da su vam lazi jedini argumenti. Platforma na Fabiji je iz 2004., a na Loganu iz 1989. sa Renoa 19. Zalosno i jadno

Blagoje
04.5.2013 10:35
13
8

Logan je u potpunosti razvijen u Renaultovim centrima, na B platformi koju koriste treća generacija Renault Clia, Renault Modus i Nissan Micra.
Evo šta kaže brat google za platformu.

Loznicanin
04.5.2013 11:48
13
10

@ Blagoje
Platformu za Renoa 19 je platforma koju je kasnije koristio Megan 1, pa je skracena 8cm za Klio 2, pa produzena 6cm za Klio 3 i nabacen drugaciji trap. Sta je tu novo? Nije ni taj trap, a ni platforma. Pukli A stubici sofersajbne, ulego krov, zadnje krilo se savilo pod udarcem zadnjih bocnih vrata. Na Dasteru isto tako. Prave vozila L, XL, XXL sve ista tvrdoca celika i za male i za velike, a dimenzije razlicite. Lodzi je najgori, deformisao se ko konzerva sardine. Sve ima na Guglu, pa i to kako i od cega je Klio 3 dobio platformu, tj. od Megana 1, a on od Renoa 19.
24 godine vrte istu platformu, a proizvodice se jos 7 godina dok je Dacije. 31 godinu eksploatisu jedno te isto (sr*nje)

Bobo
04.5.2013 12:26
13
10

Zastita dece Sandero 38 poena proverite:http://www.euroncap.com/tests/dacia_sandero_2008/340.aspx
Skoda Fabija 36 preoverite http://www.euroncap.com/tests/dacia_sandero_2008/340.aspxpoena
Oprema Sandero : 1 air bag,abs
Oprema Fabija :zatezacina pojasevima,ogranicavaci opterecenja na pojasevima,vazdusni jastuci za vozaca i suvozaca, bocni vazdusni jastuci,vazdusne zavese, imas li sve to na svojoj Fabiji Dejane,alias Loznicanine, i nemoj meni da govoris da lazem, ne znam od kad je platforma na Renoima, ali znam da su prvi u svim kategorijama osvajali maksimalne poene, bili prvi proizvodjac cija su sva vozila dobila maksimalan broj poena i prekini da ubijas ljude ovde sa direktnim uvredama,pristojnost mi ne da da ti uzvratim.Inace takva ti je situacija i sa Oktavijom 2, a i sa Rapidom.Verzija koja kosta kod nas 10 000euranema ESP i to automatski skida jednu zvezdu,dakle ne moze vise od cetiri.Inace krov se lomi i kod Scenica,Espacea,Modusa zavisi od brzine i to je jedna od programiranih zona guzvanja informisi se.

Dejan L
04.5.2013 14:42
7
16

@ Bobo
Ja nisam iz Loznice, ja sam iz Lazarevca.
Pitanje za tebe: Zašto je vlasnik GP motorsa iz Lazarevca, tj. salona Reno-Dačija kupio najnoviju Oktaviju? Verovatno zato što ima pare da kupi auto, a ne reciklirani kontejner.
@ Lozničanin
Veliki pozdrav za tebe. Nek puknu dušmani, imaš moju podršku i sve najbolje. Istina je isplivala na sunce.

Bobo
04.5.2013 16:20
10
7

Da li su minusi zato sto vam se istinane dopada,ili zato sto mislite da sam nesto slagao,ako je to onda mi molim vas otvorite oci i napisite,sta je netacno od onog sto sam rekao i gde mogu da pronadjem drugacije informacije.

Rikošet
04.5.2013 17:22
11
8

Dejan L

Opet odošmo u radikale! To pitanje zašto je kupio Octaviu treba postaviti njemu, a ne Bobi...
Drugo ako je to tačno, a vjerujem da jeste, jer je sličnih primjera puno (ne mislim samo na Daciu...) takav potez je čisti antimarketing po tog istog gazdu.

Međutim još uvijek ne vidim kako taj primjer može da posluži kao valjana činjenica u dokazivanju toga koliko je dobra ili loša Dacia? To je prije primjer neodgovornog poslovanja...

Bobo
05.5.2013 00:06
14
10

Dejane, mi nismo ničiji dušmani ,dete, pobogu. Dalje, jos uvek mi nisi odgovorio na linkove iznad sa sajta EURONCAPA gde su rezultati testiranja, na kojem se jasno vidi da je bazni Sandero bezbedniji za decu od napucane Fabije.Takodje,nazvao sam te Loznicaninom, zato sto je po stilu pisanja,nacinu izrazavanja i po reakcijama a-ha uhvatio sam vas u lazi Skodini hejteri,neprijatelji i dusmani sasvim jasno da si to ti,jedino ti na svim ovim forumima i blogovima svaku pohvalu dacije(ovo je prilog o Daciji) dozivljavas kao napad na Skodu(mada ne znam kako bi se auto uopste mogao napasti),nego na sebe licno.Neverovatno mi je da se neko poistovecuje sa brendom,da navija za prodajne rezultate jedne korporacije,koja je jedna od najecih na svetu,a da pri tom nema bilo kakve koristi vec zivi u Lazarevcu.Kao da zelis da se svi probratimo u Skodoljupce cime ces dobiti potvrdu da je tvoj zivotni put ispravan.Pokazujes crte opsteg odsustva samopouzdanja i opsesivnog ponasanja.Ne treba ti bilo cija potvrda ako si ti zadovoljan sobom,a po nastupu na blogovima gde neretko vredjas ljude izgleda da nije tako.Ako kazem za Skodu da je kanta, kakve to veze ima sa tobom i kava je to istina pobedila.To su samo prevozna sredstva i nema razloga da budes besan na bilo koga u mom svetu to je tako, a svetova ima koliko i ljudi,nauci to ne mozes menjati moj svet u kome je Skoda Kanta, a Logan-Sandero kao najsiroviji,najskromniji a opet dovoljno aktuelan proizvod se proda godisnje 5o%vise od najprodavanijeg Skodinog modela.Meni je to potvrda kvaliteta,a takodje i istina moze se proveriti koga interesuje.Sta ti znace ti povici,dosta je bilo,ovaj narod ne moze vise da trpi,istina je pobedila...u kom si ti filmu.I da mali prozori nisu bezbedniji za bocne udare,vec su jeftiniji posto je mnogo komplikovanije i skuplje uklopiti velike staklene povrsine koje se potpuno otvaraju i ulaze u manja vrata,nego obrnuto,zato je to automobilski trens satro sportskih linija kod svih proizvodjaca, a ustvari usteda.Tom je pribegla i Skoda kod Fabije, kao i upornim guranjem 14 colskih tockova, u pitanju je sparanje i nista drugo,zato pomalo nezgrapno izgleda, a mnogo je manje bezbedna pri bocnim udarcima od npr.Modusa koji je izasao 3 godine ranije i prvi osvojio 5 zvezdica u b segmentu iako ima ogromna stakla. Toliko.

bocca
05.5.2013 22:15
13
5

vlasnik sam jedne dacie od 2010e, 63000km, bez zamerki i problema. kao takav kad naletim na tekstove o ovom proizvodjacu volim da procitam. pa i komentare. a sad sam malo pregledao i komentare za novu, najmanju skodu. pa ladno ovaj klinac sto se potpisuje sa Dejan L se ovde potpisuje i sa Loznicanin!!! na sta li se svode neciji zivoti... pozdrav svima

pecagt
06.5.2013 10:42
14
3

bobo brate,sve u cinjenicama i argumentima,svaka ti cast pre svega na strpljenju,ja sam odustao i pogubio zivce da objasnjavam ocigledne stvari ljudima koji nista niti znaju,niti zele da cuju ...a ti imas pivo za ovo!;-)

sale
06.5.2013 13:42
15
2

Bas sam se zabavljao citajuci komentare. Sto ljudi sto cudi. Vozim Logan 1.4 ambienc proizveden 2005-e. Presao sam 123.670 km, isao na redovne servise na svakih 15.000km. Osim troskova za redovni servis, zamenio sam dva seta guma, desni kraj spone, set kocionih plocica, i cetri sijalice za farove. E da, originalni rumunski akumulator mi je otkazao tacno posle sest godina eksploatacije. To su cinjenice. Sa voznjom i udobnoscu sam zadovoljan. Najiskrenije razmisljam da kupim novog Logana, jer mislim da na osnovu ulozeno-dobijeno moze da se dobje mnogo vise u odnosu na druge marke automobila.

Dejan L
21.9.2013 17:08
0
1

@ Bobo i peca gt
Ovako, Dačija fanovi kažu da je Škoda otpad od VW-a?
E to ste sad otovorili Pandorinu kutiju:
Up, Citigo, Mii, Polo, Fabia, Ibiza, Golf, Octavia, Leon dele iste platforme. MQB platformu će da dobije buduća Fabija 3 i to pre nego i sam Polo.
Octavia već ima MQB i Golf i Leon takođe. Motori i menjači isti. Škoda razvija menjače za VW motore manje kubikaže.
A šta je Dačija? 1 ista platforma za sve modele. Odbačena od Klija 3 odnosno prepravljena platforma od starog Kangua.
Pa ko je sad otpad, a ko je klasa u klasi?
E da, Dačije 3 ili 4 zvezdice, a Škode celih 5 na N-CAP_u

basso
07.11.2013 19:35
2
0

Imam sandera i prezadovoljan sam , odnos cena-kvalitet odlican

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: