Extreme

Dacia Duster No Limit

U oblaku prašine

Pikes Peak International Hill Climb najčuvenija je i najzahtevnija svetska brdska trka, mesto gde se sreću samo najbolji i najspremniji. Čuvena "Trka u oblake" ove godine videla je i jedno novo "lice" - Daciu Duster No Limit


Pikes Peak International Hill Climb ili "Trka u oblake" ove godine održana je 89. put! U Colorado Springsu, u Americi, okupili su se entuzijasti i zaljubljenici u ovu, kako mnogi kažu, najzahtevniju svetsku brdsku trku. Koliko je staza, čija je dužina 19,3 kilometra, i to kombinacija makadama i asfalta, zaista zahtevna, kako za vozače, tako i za automobile, govore sledeći podaci: start trke je na 2.862 metra nadmorske visine, a cilj na 4.300 m. Prosečan uspon iznosi 7 %, a maksimalan 10,5 %.

Imajući sve ovo u vidu, sigurno je da "Trka u oblake" nije mesto gde se dolazi nespreman. Krajem juna ove godine, na startu trke, među starim "vukovima" ovog takmičenja, kao što su Nobuhiro "Monster" Tajima i Rhys Millen, pojavilo se i novo lice - Francuz Jean-Philippe Dayraut, za volanom Dacie Duster.

Inženjeri su uspeli da obilnom upotrebom karbonskih vlakana i drugih kompozitnih materijala, Duster No Limit "zadrže" na brojci od 950 kilograma

Kocka je bačena
Doneti odluku da se učestvuje na Pikes Peak International Hill Climbu bila je najlakši deo posla za Daciu, kao što nije bilo teško ni da se odluči da će Duster, imajući u vidu kratak, ali uspešan sportski pedigre, biti automobil koji će učestvovati. Naravno, ovde treba naglasiti da je Dacia Duster No Limit, koji je učestvovao na Pikes Peak International Hill Climbu jedinstven primerak, koji osim spoljašnjeg izgleda, gotovo da nema nikakvih dodirnih tačaka sa prethodnim trkačkim verzijama Dustera, a o sličnosti sa "civilnom" varijantom, ne treba trošiti reči.

Nakon izbora automobila, trebalo je izabrati i vozača, te je izbor pao na Jean-Philippe Dayrauta, trostrukog uzastopnog šampiona Trophée Andros trka na ledu.

Šestostepeni sekvencijalni menjač za Daciu Duster No Limit, specijalno je razvila i izradila kompanija Sadev, dok je šasiju, takođe specijalno samo za Duster No Limit, dizajnirala, proizvela i sastavila kompanija Tork Engineering, u saradnji sa Renault Sport Technologies

Priprema za uspon
Odabran je vozač, odabran je automobil koji će poslužiti kao baza, a onda je trebalo da se, praktično od nule, napravi vozilo koji će na Pikes Peak International Hill Climbu napraviti zapažen rezultat. Dacia je veoma dobro znala da automobil koji se pojavi na Pikes Peaku, mora da ima malu masu, da "puca od snage", da bude lak za upravljanje i mora da se drži puta kao da je "zalepljen" za njega, ukoliko želi da ostvari uspeh.

Kada je reč o masi, inženjeri su uspeli da obilnom upotrebom karbonskih vlakana i drugih kompozitnih materijala, Duster No Limit zadrže na brojci od 950 kilograma. Tako mala masa jeste odličan rezultat, ali ako nema dovoljno snage da je "potera" uz brdo, sve pada u vodu.

Iza vozača nalazi se V6 motor od 3,8 litara iz Nissana GT-R, kojeg su "tjuning majstori" iz kompanije Sodemo, "navili" na 850 KS

Zbog toga je ispod haube smešten V6 motor od 3,8 litara iz Nissana GT-R, kojeg su "tjuning majstori" iz kompanije Sodemo, "navili" na 850 KS! Brojka koja svakako izaziva strahopoštovanje, ali ako se zna da su glavni rivali imali preko 1.000 KS (Suzuki SX4 Nobuhira "Monstera" Tajime i Hyundai RMR PM580 koga je vozio Rhys Millen), čini se da Duster, već na startu, nije imao mnogo šansi za trijumf.

Ipak, sirova snaga nije dovoljna bez odgovorajuće šasije i prenosa snage na podlogu. Šestostepeni sekvencijalni menjač za Daciu Duster No Limit, specijalno je razvila i izradila kompanija Sadev, dok je šasiju, takođe specijalno samo za Duster No Limit, dizajnirala, proizvela i sastavila kompanija Tork Engineering, u saradnji sa Renault Sport Technologies. Oslanjanje je takođe prilagođeno specifičnim zahtevima koje pred automobil postavlja Pikes Peak International Hill Climb, a posebna pažnja je, zbog velike nadmorske visine i razređenog vazduha, posvećena "disanju" motora.

Prvo, pa muško
Imajući sve okolnosti u vidu, bilo je suviše očekivati da Duster No Limit, na svom prvom učešću na "Trci u oblake", odmah i trijumfuje. Nije pobedio, ali je treće najbolje vreme od 10 minuta i 17 sekundi (26 sekundi sporije od novog, rekordnog vremena koje je ostvario veteran, Nobuhiro "Monster" Tajima), gotovo ravno trijumfu.

A sledeće godine, ko zna, možda baš Dacia bude ta koje će sa prestola "skinuti" Tajimu i njegov neprikosnoveni Suzuki SX4...

tekst: Siniša Banda
foto: Dacia
sinisa.banda@vrelegume.rs
2289
Postavljeno: 19.08.2011

Arhiva: Extreme

Rubrika: Extreme
Postavljeno: 24.10.2015

Petar Lončar oborio svetski rekord

Najbolji srpski akro paraglajderista Petar Lončar, još jednom se upisao u istoriju paraglajdinga oborivši svetski rekord uz postizanje sile do čak 7G tokom skoka


Rubrika: Extreme
Postavljeno: 16.04.2012

Danny MacAskill

Da li ste čuli za Denija Mek Eskila (Danny MacAskill)? Reč je o dvadesetsedmogodišnjem vozaču bicikla, i to kakvom. Ukoliko želite da pogledate njegove vratolomije, YouTube vam je uvek na raspolaganju.


Rubrika: Extreme
Postavljeno: 19.08.2011

Dacia Duster No Limit

Pikes Peak International Hill Climb najčuvenija je i najzahtevnija svetska brdska trka, mesto gde se sreću samo najbolji i najspremniji. Čuvena "Trka u oblake" ove godine videla je i jedno novo "lice" - Daciu Duster No Limit


Nissan LEAF Nismo RC

16.06.2011

Rhys Millen Climb Attack Brazil

21.03.2011

Geiger Hummer H2 Bomber

31.12.2010

McLaren MP4-12C Tekst sa video prilogom!

13.09.2010

Ferrari World

24.06.2010

Discovery Channel

31.07.2009

Red Bull Air Race World Series Detroit

19.08.2008

Red Bull - Trka trokolica

13.08.2008

Red Bull Air Race World Series San Diego

06.06.2008

Red Bull Air Race Abu Dhabi

10.05.2008

Red Bull Snow Palio

16.04.2008

Snowkajak World Championship

24.03.2008

Red Bull Experiment

25.02.2008

borlov
25.8.2011 21:33
0
5

Stace daciji trkaci auto?kad u svojoj gami nemaju ni jedan sportski model.I koliko je to ustvari dacija,motor i pogon su od nissana,a doradjen je u sportskom odjeljenju renoa.znaci samo je karoserija djelimicno dacija.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: