Ekskluzivno

Dacia Lodgy&Dokker Stepway

Ne samo korisni već i dopadljivi?

Razočarani slabom prodajom minivana Lodgy, kao i njegove radne verzije Dokker, odgovorni u Daciji pokušavaju spasiti stvar magičnom formulom nazvanom Stepway. Primenjena po prvi put na modelu Sandero, delovala je čudotvorno

Stepway je recept koji se očigledno sviđa kupcima Dacije. Verovali ili ne, ova pseudo terenska verzija, predstavlja danas gotovo 3/4 prodaje Sandera! Posve normalna pojava, uzevši u obzir koliko su u poslednje vreme popularni razno razni SUV i krosoveri, maskirani u kvazi avanturiste. Pa kad već „pali“ kod malog Sandera, zašto ne bi i kod vanova Lodgy i Dokker, koji su nakon početnog uspeha naglo izgubili na brzini?

Lansirani u proleće 2012., omogućili su Daciji da proširi gamu, kako bi nastavila trijumfalni progres. Potpuno neočekivano, u 2014. godini oba modela zabeležila su pad prodaje za čitavih 40% (Dokker „samo“ 36%). Neprijatno iznenađenje koje nije znatnije uticalo na opšti plasman Dacije, u porastu za 14%. Bilo kako bilo, pred nama su dva nova Stepway izdanja, za nijansu atraktivnija od baznih verzija.

Lako terensko odelo
Obučeni u lako terensko odelo sami po sebi u poplavi ušminkanih „brendiranih“ konkurenata ne pripadaju kategoriji vozila za kojima se uzdiše. Ipak, ruku na srce, ova odora ne stoji im nimalo loše. Počnimo od većeg Lodgyja, minivana koji se zaista ne može pohvaliti zavodljivim formama. Izdužen do neukusa, iz profila podseća na ogromnu kobasicu! Dobro, kao i kod ostalih modela proizvođača, akcenat je pre svega na upotrebnoj vrednosti i što nižim troškovima proizvodnje, no vođen istim principima, Dokker je u estetskom smislu ipak uspešniji. Bez da možemo govoriti o nekakvoj matamorfozi, oba su u Stepway izvedbi znatno privlačnija. Recept je identičan, spolja, do izražaja dolaze modifikovani odbojnici u boji karoserije, sa metaliziranim plastičnim zaštitama na donjem delu. Dodati su halogeni farovi za maglu, dok su po čitavoj karoseriji vidljivi crni plastični umeci (okolo prolaza za točkove, pragovima i dnu vrata).

Nikako ne smemo zaboraviti sive aluminijumske naplatke od 16 cola (gume dimenzija 195/55), kao i elegantne krovne nosače. U kombinaciji sa atraktivnom plavom bojom, rezervisanoj za Stepway, oba modela uspela su privući poglede prolaznika, što je samo po sebi veliki uspeh.

     
 

savremeni i ekonomični agregati,
unutrašnji prostor,
klizna vrata (Dokker),
praktičnost,
robusnost,
cena

izgled i reputacije Dacije (pre svega u Srbiji),
i dalje rustičan aspekt enterijera,
udobnost (Dokker)

Enterijer je kvalitetan ali deluje jeftino. U poređenju sa modernijim i skupljim vanovima, tipa Renault Scenic, Peugeot 5008 i Ford C-Max, ovaj u Dokkeru je za dve klase ispod

Prostor u prvom planu
U unutrašnjosti, izmene su znatno diskretnije. Na prvi pogled odnose se samo na sedišta, ili preciznije rečeno presvlake sedišta! Osim što su lepša na oko, sa svetlo plavim vezom Stepway, dodirom otkrivamo da je i platno znatno kvalitetnije nego kod drugih verzija. Sve je koliko - toliko u tonu sa sivo plavim umecima oko otvora za vazduh i instrumenata, kao i na samom upravljaču, presvučenim kožom! Tu se negde završava nabrajanje „luksuznih“ detalja, sve ostalo nam je dobro poznato.

Dacija upotrebljava baznu plastiku, srećom dovoljno robusnu. Njome je obložena kabina u prednjem delu, gde je utisak znatno pozitivniji nego na zadnjoj klupi. Naime, metalni delovi karoserije su kod Dokkera ogoljeni. Lodgy je po ovom pitanju za klasu iznad, iako je u poređenju sa modernijim, skupljim vanovima, tipa Renault Scenic, Peugeot 5008, Ford C-Max..., za dve klase ispod! Ne i kada se radi o unutrašnjem prostoru, koji nadmašuje sva očekivanja. Za razliku od Dokkera, u ponudi je sa 5 + 2 sedišta (Dokker samo 5), i što je najlepše, sva su sposobna ugostiti odrasle osobe.

     
 
U kombinaciji sa atraktivnom plavom bojom, rezervisanoj za Stepway, oba modela uspela su privući poglede prolaznika, što je samo po sebi veliki uspeh

Bez dva dopunska, sa 827 litara prtljažnik je ubedljivo najveći u segmentu. Pristup je omogućen klasičnim vratima, dok su kod „kombispejsa“ Dokker, klizna. Stepway ih poseduje u serijskoj opremi sa obe strane, što omogućuje lakši ulaz putnicima, ili bolje rečeno teretu. Jer ruku na srce, ovaj „lučki radnik“ pre svega je namenjen transportu robe.

Uprkos tome što je kraći za 14 cm (4,36 m), prtljažnik je podjednako impresivan (800 litara). Njegova zadnja vrata su iz dva dela, tipično kombijevsko rešenje sa prednostima i manama. U prve spada lakši pristup, a u druge smanjena vidljivost. Dokker je viši za 10 cm od Lodgyja, zbog čega deluje nekako kompaktnije, da ne kažemo privlačnije. Zadnja klupa, podeljena na dva dela, kod oba modela se lako preklopi, čime utovarni prostor postaje još impresivniji. Dokker ima i pojačano ogibljenje, pa smo ga iskoristili za transport dvadesetak džakova zaostalih od nedavnih radova u stanu. Sve u svemu, nekih 700 kg tereta, što je ovaj stoički podneo. Naime nije „legao“ kao što smo se plašili, niti je pokazao veće slabosti u vožnji.

Dokker poseduje bočna klizna vrata u serijskoj opremi sa obe strane, što omogućuje lakši ulaz putnicima, ili bolje rečeno teretu. Jer ruku na srce, ovaj „lučki radnik“ pre svega je namenjen transportu robe

Znatno manje nam se dopala ogoljena unutrašnjost, bez praktičnih detalja kao što su stočići na naslonima prednjih sedišta i rukohvati na plafonu. Ne postoji nijedan, putnici u krivinama traže za šta će se uhvatiti. Prozori pozadi se ne otvaraju (mogu se samo odškrinuti u leptir stilu), dok za odlaganje sitnica nije ništa predviđeno. Znatno se bolje osećaju vozač i suvozač, na armaturi, opet istoj kao kod Lodgyja, postoje praktična udubljenja. Nije zaboravljen ni pravi pregradak za rukavice ispred suvozača, sa poklopcem, dok je iznad glava velika polica.

Centralna konzola i instrument tabla, identični su kod oba modela, što znači da su Stepway izdanja opremljena velikim taktilnim kolor ekranom od 7 inča. Prvi Dacijin multimedia sistem veoma je pregledan i lak za upotrebu, osim toga, poseduje integrisan GPS, USB i AUX ulaze, ali ne i mogućnost slušanje muzike sa CD-a! Podrazumeva se da poseduje dvostruke komande pored upravljača, preuzete iz Renaultovih modela. Sam vozač oseća se korektno na svom radnom mestu, sedište je dovoljno udobno, ali sa nikakvim bočnim osloncima. Podešava se po visini (samo dva nivoa), kao i upravljač. Od opreme, oba se zadovoljavaju manuelnim klima uređajem, regulatorom i limiterom brzine, električnim komandama za spoljašnje retrovizore i prozore, putni računar... Voženi su posedovali i veoma upotrebljive senzore za pomoć pri parkiranju, za koje se, nažalost, mora doplatiti.

Dacia Dokker 1.5 dCi Stepway 90 ks

Karakteristike
Dimenzije D xŠ x V
4,360 m x 1,750 m x 1,810 m
Međuosovinsko rastojanje 2,77 m
Zapremina prtljažnika minimalna / maksimalna 800/3.000 l
Težina praznog vozila 1.189 kg

Motor
Zapremina
4 cilindra - 1.461 cm3
Snaga 90 KS pri 3.750 o/min
Obrtni moment 200 Nm pri 1.750 o/min
0 do 100 km/h 13,6 s
Maksimalna brzina 162 km/h

Potrošnja
Prosečna na testu
6,6 l/100 km
Količina izduvnih gasova CO2 118 g/km
Cena u Srbiji 13.116 evra

Jednim pogledom

Karoserija

Udobnost

Izgled

3,4

Napred

3,8

Funkcionalnost

4,6

Pozadi

2,8

Kvalitet izrade

3,2

Ukupno:

3,30

Ukupno

3,73

Ponašanje u vožnji

Enterijer

Vozne osobine

3,2

Funkcionalnost

3,8

Performanse

3,8

Dizajn

3,6

Kočnice

4,0

Ponuda prostora

4,8

Ukupno:

3,66

Kvalitet materijala

3,0

Motor

4,2

Završna obrada

3,2

Menjač

3,6

Ukupno:

3,60

Cena

4,0

Prosečna ocena: 3,74

Samo uz najsnažnije agregate
Već kao po običaju, Stepway izvedba rezervisana je za najsnažnije motore, u slučaju Lodgyja to su 1.5 dCi/110 i novi 1.2 TCe/115. Poslednji se može pronaći i u Dokkeru, dok je 1.5 dCi u verziji od 90 KS. Upravo sa njim smo se družili dobrih nedelju dana, dok smo Lodgyja provozali na par sati. Osetno je tiši od Dokkera, odnosno izolacija kabinskog prostora je bolja, kao i perfomanse snažnijeg motora, u sprezi sa šestostepenim menjačem.

Ogibljenje je isto tako udobnije, normalno, putnici su ovde prioritet. Rekao bih da se znatno bolje snalazi nego li njegov rođak Nissan Evalia, ali se ne može nadmetati sa jednim Scenicom ili Citroenom Picasso. Što bi rekli, koliko para toliko muzike, u svakom slučaju, motor mu obezbeđuje sasvim pristojne karakteristike za jedan familijarni van (175 km/h i ubrzanje do 100 km/h od 11,6 sekundi) , uz potrošnju od nepunih 7 litara. Njegova cena poznata je i kod nas, za verziju sa sedam sedišta treba izdvojiti 15.400 evra (14.100 evra za 1.2 Tce). Kad smo već kod cene, na zvaničnom sajtu Dacije za Srbiju stoji da se Dokker Stepway 1.5 dCi/90 prodaje po cenu 13.116 evra, što je za oko 500 evra manje od završnog nivoa Laureate (u Francuskoj je upravo obrnuto). Čudno, no po svemu sudeći oprema je slabija od francuske verzije Stepway.

Obučeni u lako terensko odelo sami po sebi u poplavi ušminkanih „brendiranih“ konkurenata ne pripadaju kategoriji vozila za kojima se uzdiše. Ipak, ruku na srce, ova odora ne stoji im nimalo loše
Stepway izvedba rezervisana je za najsnažnije motore, u slučaju Lodgyja to su 1.5 dCi/110 i novi 1.2 TCe/115. Poslednji se može pronaći i u Dokkeru, dok je 1.5 dCi u verziji od 90 KS

Bilo kako bilo, Dokker je i dalje ubedljivo najjeftinije vozilo ovakvoga tipa, praktično i dovoljno snažno za sve vrste upotrebe. Lagan (manje od 1.200 kg), i sa 200 Nm obrtnog momenta, bez problema može da preveze sve sto stane u njega. Najveću slabost pokazao je na autoputu, gde su šumovi od vetra veoma izraženi pri brzini od samo 110-120 km/h. Rekao bih da je pre svega predviđen za loše, zemljane puteve i niže brzine, gde do izražaja dolazi robusno ogibljenje. Iako Stepway ima isto odstojanje od tla, njegov klirens je posve zadovoljavajuć, tako da sa lakoćom upija udarne rupe. Prilikom malo dinamičnije vožnje sav se ljulja i naginje, ali serijski ESP na kraju uspeva da ga ukroti. Kao i Lodgy, postavljen je na platformi Logana MCV (karavan), od koga je preuzet i prednji trap (pseudo MacPherson), dok je zadnji iz Renaulta Kangoo. Doboši na zadnjim kočnicama baš i nisu u duhu vremena, no uprkos tome pokazale su se dovoljno snažne.

Kome je do očuvanja životne sredine, podatak da 1.5 dCi/90 ispušta u atmosferu 118 g/CO2, dok je potrošnja primerno niska. Raspon se kreće izmedu 5 i 8,5 litara, sa zabeleženim prosekom od 6,6 litara.

Dokker Stepway 1.5 dCi/90 prodaje po cenu 13.116 evra, čime i dalje ostaje ubedljivo najjeftinije vozilo ovakvoga tipa, praktično i dovoljno snažno za sve vrste upotrebe
Tekst i slike: Perica Rajković
8719
Postavljeno: 28.07.2015

Arhiva: Ekskluzivno

Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 02.02.2016

Renault Megane 1.6 dCi/130 Intens
Tekst sa video prilogom!

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima. Dolazak četvrte generacije može preokrenuti situaciju, barem se tako nadaju u Renaultu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 25.01.2016

Renault Talisman 1.6 TCe/200 EDC 7 Intens

Kako bi što pre zaboravilo Lagunu, Renault je nasledniku promenio čak i ime, a sve u želji da se od autsajdera, transformiše u lidera u segmentu


Rubrika: Ekskluzivno
Postavljeno: 29.12.2015

Opel Corsa 1.3 CDTi/ 95 Ecoflex S&S Cosmo

Nova Opel Corsa 1.0 T/115 ostavila je veoma pozitivan utisak, no kada je pokretana malim dizelom 1.3 CDTi, situacija je znatno komplikovanija, pre svega zbog brojne i talentovane konkurencije


Dacia Lodgy&Dokker Stepway

28.07.2015

Nissan Pulsar 1.5 dCi/110

14.07.2015

Ford Focus SW 1.5TDCI/120

10.07.2015

Kia Rio 1.1 CRDi/75

30.06.2015

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHdi/150

10.06.2015

Ford Mondeo 2.0 SW TDCi/180 Powershift Titanium

03.06.2015

Kia Pro_cee’d GT

20.05.2015

Opel Corsa 1.0 T/115 Cosmo Tekst sa video prilogom!

16.05.2015

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi/150 KS Exclusive

07.05.2015

Toyota Auris 1.6 Valvematic Style Tekst sa video prilogom!

27.04.2015

Renault Clio 1.2 TCe/120 EDC Initiale Paris

26.02.2015

Renault Twingo TCe/90 Dinamique Tekst sa video prilogom!

10.02.2015

Nissan Juke 1.2 DiG-T

12.01.2015

Fiat 500L Living 1.6 MultiJet/120

07.01.2015

Renault Captur 1.5 dCi/90 EDC Helly Hansen

03.12.2014

Opel Astra Sedan 1.6 CDTi/136 Cosmo

28.11.2014

Kia Soul 1.6 CRDi/128

05.11.2014

Renault Twingo 1.0 SCe/70 Expression

17.10.2014

Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBooste/100KS

10.10.2014

Citroen C1 1.2VTi/82

25.09.2014

Citroen DS5 2.0 BlueHDi 180 automatic

05.08.2014

Opel Meriva 1.6 CDTI/136 Cosmo

29.07.2014

Renault Megane CC 1.6 dCi/130

10.07.2014

Mazda3 2.2 Skyactive-D

17.06.2014

Citroen C4 1.2 e-THP/130 Exclusive

21.05.2014

Dacia Duster 1.2 TCi/125 Prestige

08.05.2014

Ford Grand Tourneo Connect 1.6 TDCi/115

01.05.2014

Seat Leon ST 1.6 TDi/105

18.04.2014

Nissan NV-200 Evalia

31.03.2014

Opel Insignia Break Sport Tourer 2.0 CDTI/195 KS Cosmo

20.03.2014

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm/150

07.03.2014

Nissan Note 2 1.2/80 Acenta Connect

21.02.2014

Peugeot 308 1.6 THP/156 Feline

14.02.2014

Fiat 500 Abarth 595 Turismo 1.4 T-Jet/160

10.02.2014

Opel Cascada 2.0 CDTi Biturbo

21.01.2014

Nissan Micra 1.2 DIG-S Tekna

10.01.2014

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/90

01.01.2014

Subaru Forester

25.12.2013

Fiat 500L Trekking 1.6 MultiJet/105

12.12.2013

Peugeot 208 GTi

20.11.2013

Citroen C4 Picasso

30.10.2013

Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI/136

16.10.2013

Mazda 6

02.10.2013

Renault Clio 4 RS 200 Cup

19.09.2013

Renault Scenic XMOD

04.09.2013

Volvo V40 Cross Country Tekst sa video prilogom!

21.08.2013

Citroen DS3 Cabrio

07.08.2013

KIA Carens

24.07.2013

Renault Clio Grandtour

03.07.2013

Kia Ceed SW

19.06.2013

Renault Captur

12.06.2013

Citroen C4-Aircross

05.06.2013

Ford Fiesta

22.05.2013

Citroen C- Elysée

08.05.2013

Dacia Logan 2 0.9/90 KS Laureate

24.04.2013

Fiat 500L 1.3 Multijet Easy

10.04.2013

Seat Mii

27.03.2013

Citroen C3 1.2 VTi Exclusive

13.03.2013

Opel Ampera

27.02.2013

Dacia Sandero 1.2 16V Story

13.02.2013

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 Prestige

06.02.2013

Dacia Dokker

23.01.2013

Chevrolet Malibu 2.0 VCDi LTZ

11.01.2013

Kia cee’d 1.6 CRDi/128 EX Maxx

19.12.2012

Citroen DS5 2.0 HDi/163 KS Sport Chic Automatic

28.11.2012

Ford Focus ST

31.10.2012

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi Cosmo Pack

17.10.2012

Mazda CX-5

03.10.2012

Dacia Lodgy 1.5 dCi/110 Laureate

19.09.2012

Renault Megan Coupe 1.2 TCe GT Line

29.08.2012

Peugeot 208

15.08.2012

Kia Rio 1.4 CRDi Sport

01.08.2012

Tata Nano

18.07.2012

Renault Grand Scenic

04.07.2012

Renault Twizy

20.06.2012

Kia Optima

06.06.2012

Chevrolet Cruze 5 vrata 1.8/141 LTZ

23.05.2012

Renault Fluence ZE

09.05.2012

Opel Astra GTC

18.04.2012

Renault Twingo

04.04.2012

Ford Fiesta

21.03.2012

Citroen DS5

07.03.2012

Nissan Leaf

22.02.2012

Citroen C-Zero

08.02.2012

Volvo V60 D5 2.4/215 KS Ocean Race

25.01.2012

Ford Focus SW

11.01.2012

Renault Koleos

28.12.2011

Fiat Freemont 2.0 MJT/140 Urban

14.12.2011

Chevrolet Aveo 1.4/100 KS LTZ

30.11.2011

Peugeot 508 SW 1.6 e-HDi/112 KS Allure

16.11.2011

Renault Clio Gordini 1.5 dCi/105 KS

09.11.2011

Ford Focus 1.6 SCTi/183 KS

26.10.2011

Opel Astra Sport Tourer vs Renault Megan Grandtour

12.10.2011

Citroen DS4

28.09.2011

Subaru Impreza XV

14.09.2011

Ford Focus 1.6 TDCi/115 Titanium

30.08.2011

Mazda 5 1.6 MZ-CD/115 KS

17.08.2011

Renault Megane CC Floride 1.9/130KS

03.08.2011

Kia Picanto 1.0 Active

20.07.2011

Renault Scenic 1.6 dCi/130 KS Exception

13.07.2011

Peugeot 308 1.6 e-HDi

06.07.2011

Ford Grand C-Max

29.06.2011

Chevrolet Orlando

22.06.2011

Citroen DS4

15.06.2011

Alfa Romeo Giulietta 1750 TBi Quadrifoglio Verde

08.06.2011

Peugeot 508

01.06.2011

Nissan Juke

25.05.2011

Hyundai iX35 1.7 CRDi/115 KS 2WD Diamond

18.05.2011

Opel Corsa 1.7 CDTI/130KS OPC Line

11.05.2011

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport

04.05.2011

Renault Latitude 2.0dCi/150 Initiale

27.04.2011

Citroen DS3 Racing

20.04.2011

Citroen C5 2.2 HDi 204 KS Exclusive

13.04.2011

Nissan Micra

06.04.2011

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi/90 KS

29.03.2011

KIA Sportage

16.03.2011

Fiat 500 0.9 TwinAir

09.03.2011

Peugeot 5008

02.03.2011

Volvo S60 D3/163 ks Summum automatik

23.02.2011

Citroen C4

16.02.2011

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi/112 Confort

02.02.2011

Renault Laguna 2.0 dCi/130 GT 4Control

26.01.2011

Mazda 6 2.2 MZR-CD/163 Combi GTA

19.01.2011

Opel Meriva 1.7 CDTi/100 ks Automatic

12.01.2011

Ford C-Max

05.01.2011

Subaru Outback

22.12.2010

Ford Kuga 2.0 TDCi 4x2 Titanium

08.12.2010

Peugeot 308 CC

01.12.2010

Renault Megane 1.5 dCi/110 Estate EDC GT Line

24.11.2010

Renault Wind

17.11.2010

Alfa Giulietta 1.4 Tjet 120 Distinctive English version

11.11.2010

Fiat Doblo / Renault Kangoo

03.11.2010

Opel Astra 1.4 Turbo Sport

27.10.2010

Citroen C4 2.0 HDi Excusive English version

09.10.2010

Peugeot 3008

06.10.2010

Renault Megane CC

29.09.2010

Kia Venga

22.09.2010

Renault Twingo RS Gordini

15.09.2010

Kia Venga 1.4 CRDi/90 i Citroen C3 Picasso 1.6 HDi/90

08.09.2010

Citroen DS3 1.6 HDi/110 Sport Chic

01.09.2010

Kia C’eed SW

18.08.2010

Peugeot RCZ

04.08.2010

Dacia Duster 1.5 dCi/110 4x4

28.07.2010

Chevrolet Spark 1.2 GPLi LS

21.07.2010

Volvo C30

14.07.2010

Dacia Duster

30.06.2010

Nissan Cube

23.06.2010

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet 135 ks

16.06.2010

Opel Astra vs Renault Megane

09.06.2010

Citroen Nemo

02.06.2010

Volvo S80 2.4D/175 ks Summum

26.05.2010

Hyundai i20

19.05.2010

Renault Megan 2.0T RS Luxe

12.05.2010

Peugeot 4007 2.2 HDi DCS6 Premium Pack

28.04.2010

Citroen C3 1.4/70 HDi Confort

21.04.2010

Chevrolet Cruze 2.0 VDCi/125 LS

14.04.2010

Nissan Note

31.03.2010

Fiat Punto Evo

24.03.2010

Peugeot 407 Coupe i Renault Laguna Coupe

17.03.2010

Alfa Romeo 159

10.03.2010

Peugeot 5008

03.03.2010

Ford Ka 1.3 TDCi Titanium

24.02.2010

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi/160 Cosmo Pack

17.02.2010

Renault Scenic 1.5 dCi/110 Dinamique

10.02.2010

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi Tekst sa video prilogom!

03.02.2010

Mazda 3 1.6 MZ-CD Sport TX Navi

20.01.2010

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

30.12.2009

Nissan Pixo

23.12.2009

Fiat 500C 1,2 Lounge

16.12.2009

Opel Insignia

09.12.2009

Alfa Romeo MiTo

02.12.2009

Mazda MX-5

25.11.2009

Citroen C5 V6 3.0 HDi/240 Exclusive

18.11.2009

Citroen C3 Picasso

11.11.2009

Renault Clio GT 1.6/128

04.11.2009

Peugeot 3008

28.10.2009

Lancia Delta

21.10.2009

Renault Megane Estate

14.10.2009

Fiat Fiorino Qubo

07.10.2009

Saab 9-3 Cabriolet 2.0T Bio Power Aero

30.09.2009

Dacia Sandero LPG

23.09.2009

Chevrolet Cruze

16.09.2009

Peugeot 206+

09.09.2009

Renault Koleos i Subaru Forester

26.08.2009

Peugeot 308 CC

12.08.2009

Kia Soul

29.07.2009

Renault Grande Scenic 1.4 TCe Dinamique

08.07.2009

Citroen C1

01.07.2009

Kia Carnival 2.9 CRDi EX

24.06.2009

Renault Kangoo Be bop

17.06.2009

Subaru Impreza

10.06.2009

Chevrolet Captiva

03.06.2009

Opel Agila

27.05.2009

Volvo XC60

20.05.2009

Mazda 6 1.8

13.05.2009

Dacia Logan pick-up

06.05.2009

Dacia Sandero 1.5 dCi/85 Laureate

29.04.2009

Hyundai i30 CW

22.04.2009

Citroen C6 2,2 HDi FAP/173 Exclusive

15.04.2009

Ford Ka

08.04.2009

Mazda 2

01.04.2009

Renault Megane 1.5 dCi Privilege

25.03.2009

Citroen C4

18.03.2009

Renault Megane Coupe

11.03.2009

Chevrolet Aveo GPL

04.03.2009

Mazda CX-7

25.02.2009

Volvo XC70

18.02.2009

Renault Laguna Coupe

11.02.2009

Ford Fiesta

04.02.2009

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi Outdoor

28.01.2009

Citroen C5 Tourer 2.0 HDi Exclusive

21.01.2009

Ford Mondeo SW 2.2 TDCi i Peugeot 407 SW 2.2 HDi

14.01.2009

Renault Kangoo 1,5 dCi i Citroen Berlingo 1,6 HDi

24.12.2008

Ford Kuga, Renault Koleos i Toyota RAV4

10.12.2008

Renault Twingo RS Cup

03.12.2008

Daihatsu Cuore 1.0 i Citroen C1

19.11.2008

Peugeot 308 SW 1.6 VTi Sport

05.11.2008

Kia - fabrika Zilina u Slovačkoj

29.10.2008

Peugeot 4007 2,2 i Toyota RAV4 2,2 D-4D

08.10.2008

Ford Galaxy 2,0 TDCi Ghia

01.10.2008

Renault Laguna GT 2,0T

24.09.2008

Citroen C4 Picasso 1,6 HDi i Mazda 5 2,0 MRZ CD

17.09.2008

Subaru Legacy 2,0 D SW Club

10.09.2008

Dacia Logan 1.5 dCi/70 Laureate

03.09.2008

Kia Pro Cee'd 2.0 CRDi Sport

27.08.2008

Renault Koleos 2.0 dCi/150 4X2 Dinamique

20.08.2008

Citroen 2CV TPV

09.08.2008

Subaru Impreza 2.5 WRX

10.07.2008

Subaru Justy 1.0 S

26.06.2008

Mazda 2 1,5 / 103KS Pack Sport

19.06.2008

Ford Focus 2,0 TDCi i Peugeot 308 2,0 HDi

12.06.2008

Volvo V70 2,4D Summum

05.06.2008

Dacia Sandero

29.05.2008

Renault Grande Modus 1,5 dCi Expression 105 KS

22.05.2008

Volvo V50 2.0D R-Designe

15.05.2008

Nissan Qashqai 1,5 dCi Acenta Pack

08.05.2008

Kia Picanto 1,1 Active

01.05.2008

Kia Sorento 2.5 CRDi/170 EX Shilton

17.04.2008

Ford Mondeo SW 2,0 TDCi i Renault Laguna Estate 2,0 dCi

10.04.2008

Peugeot 207 SW 1.6 VTi Outdoor

27.03.2008

Kia Cee'd SW 1,6 CRDi

20.03.2008

Renault Clio Estate 1,5 dCi / 85 Dinamique

13.03.2008

Peugeot 207 SW 1,6 HDI Trendy

06.03.2008

Citroen C4 1.6 BioFlex

28.02.2008

Volvo C30 T5 Summum 230KS

21.02.2008

Dacia Logan MCV 1.5 dCi/85 Laureate 7 sedišta

14.02.2008

Peugeot 308 na putevima šampanjca

07.02.2008

Renault Laguna 3 1.5 dCi 110 Expression

31.01.2008

Kia Cee'd 1,6 CRDi 115 Activa

24.01.2008

Subaru Impreza 2,0 R Sport

17.01.2008

Daihatsu Materia 1,5 16v

10.01.2008

Hyundai i30 1.6 CRDi/115 ks Pack Confort

03.01.2008

Ford Transit 3,2 TDCi/200 KS i Transit Sportvan 2,2 TDCi/140

27.12.2007

Ford Focus CC 2.0 TDCi Titanium

20.12.2007

Renault Twingo 1.2 GT

13.12.2007

Ford Ranger 2.5 XLT Super Cab 4X4

06.12.2007

Volvo S80 3.2 AWD Summum

29.11.2007

Pariski bicikli - Velib

22.11.2007

Kia Sportage 2,0 CRDi i Hyundai Tucson 2,0 CRDi 4WD Pack Luxe

15.11.2007

Citroen C-Crosser

08.11.2007

Renault Kangoo 2

30.10.2007

Ford S-Max 2.5 T Titanium

25.10.2007

Renault Megane RS 2.0 dCi/175 ks Luxe

18.10.2007

Peugeot 207 CC 1,6 HDi Griffe

11.10.2007

Volvo C70 D5 Summum

04.10.2007

Kia Carens 2,0 CRDi / Renault Grand Scenic 1,9 dCi

20.09.2007

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi Exclusive

13.09.2007

Renault Twingo 1,5 dCi Initiale

06.09.2007

Peugeot 1007 1.6 HDi Spoty Pack

23.08.2007

Renault Modus 1.2 16v/100 ks Alyum

16.08.2007

Hyundai Sonata 2,0 CRDI Pack Luxe

09.08.2007

Mazda MX-5 1,8 Coupe-Roadster

02.08.2007

Ford C-Max

26.07.2007

Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD Pack Luxe

19.07.2007

Stabilna situacija

09.07.2007

Peugeot 407 V6 2.7 HDi Feline

27.06.2007

Citroen Jumpy 2,0 HDI Combi Confort / 9 sedišta

20.06.2007

Subaru Outback 3,0R

13.06.2007

Volvo V50 1,8 Flexifuel E85 Summum

06.06.2007

Ford S-Max 1,8 TDCi/125 KS Trend

30.05.2007

Dacia Logan MCV 1,6 16v / 7 sedišta

23.05.2007

Peugeot 207 1,6 THP/150 KS

16.05.2007

Subaru B9 Tribeca 3,0R

02.05.2007

Daihatsu Trevis 1,0

25.04.2007

Hyundai Coupe 2,0 Pack Luxe

18.04.2007

Renault Clio 2,0 16v Dynamique

11.04.2007

Nova Fabia

07.04.2007

Mazda 6 2,0 MZR-CD Elegance

21.03.2007

Renault Megane Coupe GT 2,0 dCi / Volvo C30 2,0 D

07.03.2007

Citroen Picasso 1,6 HDi BMP6 Pack Ambiance

28.02.2007

Mazda 5 2,0 MRZ-CD 110 KS Elegance

21.02.2007

Nissan Micra C+C 1,6 automatik

14.02.2007

Volvo S40 D Summum

07.02.2007

Renault Clio RS 2,0

31.01.2007

Fiatom Grande Punto 1,2 Dynamic na putevima Andaluzije

24.01.2007

Citroen C4 Picasso sa 5 sedišta

09.01.2007

Dacia Logan 1.6 16V/105 KS

03.01.2007

Mazda 3 1.6 MZ-CD Perfomance

13.12.2006

Citroen C4 1.6 HDi BMP6 Exclusive

29.11.2006

Nissan Note 1,5 dCi/86 KS Acenta

15.11.2006

Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium

01.11.2006

Renault Laguna Estate 2,0 dCi i Peugeot 407 SW 2,2 HDi

25.10.2006

Super test polovnjaka:
Renault Megane sedan 1.5 dCi/100 KS

18.10.2006

Renault Megane CC 2.0 dCi/150 KS Sport

12.10.2006

Daihatsu Copen 1,3 VVT

27.09.2006

Citroen C-Metisse

20.09.2006

Citroen C5 2.2 HDi 173 KS FAP Exclusive

13.09.2006

Daihatsu Cuore 1.0 X

06.09.2006

Renault Espace 2,0 dCi FAP i Peugeot 807 2,2 HDi FAP

16.08.2006

Citroen C6 V6 2,7 HDi FAP Exclusive Pack Lounge

02.08.2006

Peugeot 207 1.6 HDi 90 KS Sport

19.07.2006

Peugeot 207 1,6 16V i Renault Clio 1,6 16V

12.07.2006

Daihatsu Terios 1,5 Sport

05.07.2006

Renault Modus 1.5 dCi/105 KS Confort

28.06.2006

Ford Fiesta S 1.6 TDCi

21.06.2006

Škoda Octavia 2.0 RS

14.06.2006

Renault Grande Scenic 2.0 dCi 150 KS Luxe Dinamique

07.06.2006

Citroen C2 1.4 16V Stop&Start

31.05.2006

Renault Clio 1.4 16V Luxe Privilege

22.05.2006

CITROEN PICASSO 1.6 HDi/92 KS Pack

10.05.2006

Peugeot 1007 1.6e 2-Tronic Sporty Pack

03.05.2006

Ford Fiesta 1.6 TDCi Ghia

26.04.2006

Uporedni test:
Citroen Berlingo 1.6 HDi/75 i Renault Kangoo 1.5 dCi/70

19.04.2006

Dacia Logan 1.5 dCi Laureate Pack

12.04.2006

Peugeot 407 1.8i 16V 125 KS Confort

05.04.2006

Renault Vel Satis 2.2 dCi Privilege

29.03.2006

Francuska posla

22.03.2006

Savremeni dizeli i loše gorivo

15.03.2006

Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 Pack

08.03.2006

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi/90 KS

01.03.2006

Uporedni test:
Citroen C4 1.6 HDi i Ford Focus 1.6 TDCi

23.02.2006

SEAT LEON 2.0 TDI Stylance

15.02.2006

VW Fox 1.4 TDi 70 Pack Confort

08.02.2006

Ford Fusion Plus 1.6 TDCi

01.02.2006

Renault Laguna Estate 2.0 dCi Initiale

26.01.2006

Peugeot 307 2.0 16V/180 KS Feline

19.01.2006

loeb-np
28.7.2015 06:25
8
0

jos ostaje da ovako nesto naprave i sa Ladom :-) sto ce i da se desi naravno

ss
28.7.2015 10:56
9
2

odlican potez... lepo izgledaju...

otac Makarije
28.7.2015 14:58
8
0

Spoljna šminka kod svih stepway verzija je zaista uspešna (sa umerene daljine), ali problem enterijera i primenjenih jeftinih (pa i tehničkih) rešenja ne može da reši jeftina šminka. Ja razumem pobude Renault-Nissan grupacije (napravi tako da te malo košta, a prodaj mnogo skuplje, sa velikom profitnom marginom), ali, kada Vi cenom zagazite na preko 15.000 eura, ne možete baš da očekujete da kupac slepo guta sva primenjena jeftina rešenja, već će kupac početi da gleda šta se za te ili slične pare može kupiti i kod drugih. Kada pogledate listu opcionala, tek tada shvatite šta sve nedostaje ovim kolima, pa i da ovaj Lodgy može da dostigne možda i 16-17.000 eura. A za manje novaca možete sada da kupite "naš" "dugački 500 L" sa 1,6 MJ, koji je u svakom detalju izrade "avion" za Lodgy. Naravno, ne nudi prostor u trećem redu kao Lodgy.
Ali, što na temu prostora reče jedan koga poštujem: "pa, autobus nudi još više" :)
Ja prosto mislim da je projekat Lodgy "pukao" i da Stepway tu pomoći neće.
Za Dokker ne znam. Nije baš da ni tu nema konkurenata, ali nisam tu klasu toliko proučavao. Osim što mi se slošilo od načina otvaranja dvokrilnih vrata gepeka (tj. onih desnih vrata, vidi se i gospodja Rajković u akciji njihovog otvaranja) i od onih ogoljnih metalnih površina. To prolazi u teretnoj verziji, ali za oko (i ugodjaj) putnika baš i nije. Spolja nesporno lep. Ali, ja sedim u kolima. I bitnije mi je šta unutra gledam.
Pozdrav svima.

Ja
28.7.2015 16:22
4
1

Dacia ima dosta postenu ponudu kada su u pitanju Logan i Sandero u baznim paketima jer imaju dovoljno opreme i povoljnu cijenu. Duster je postena ponuda u svim verzijama. Medjutim mislim da su ova dva modela malo vise zacjenjena. Ok, ovo jesu top verzije, ali neki proizvodjaci nude ovoliko opreme u pocetnim paketima pa taj top pada u vodu jer za 15-16000 eura moze da se kupi Pikaso, Senik... sa dizel motorima i osnovnim paketom opreme, a ja bi to prije nego top Lodzi ili sasvim dobro opremljen Berlingo bih prije uzeo nego ovaj Doker za isti novac, a moze se. Nema sumnje da su ovo sasvim solidni automobili, ali za isti novac ima bolje. A za 8000 eura nema bolje od Logana sa klimom, jastucima, ESP-om, ABS-om, el podizacima.... E to je razlika.

don
28.7.2015 18:06
1
4

ooo, evo moje "omiljene" marke...samo sam cekao da mi uljepsa dan.Prelazim na ignoriranje..

don
28.7.2015 18:16
1
3

Vidi Pekija, svercera:-) Sta li je to 700kg natrpo. (moram nesto komentirat posto ignoriram "omiljenu"marku. babo je ovaj put dobro komntirao, cekam rikoseta, i to ce bit to.

Audifan
29.7.2015 08:19
0
4

...

Vaske
29.7.2015 13:45
0
4

...

Peki
29.7.2015 22:00
4
0

@Don, eh sta sam natrpao? Bez posla, u tudini, pa sta drugo da svercujem iz Srbije nego li sunku i rakiju. Sada bi mogao i lubenice, ovde je kilo barem jedan evro.

don
30.7.2015 11:26
1
2

eh, da bar jesi...ljepse bi bilo neg cigle, krec itd. Samo slatke lubenice..Imam jednog lika, kraj ceste prodaje tresnje iz vlastitog uzgoja. Cijena je 4.5eura po kili..

ALFISTA
30.7.2015 13:45
2
4

Ove spodobe dopadljive? Nikako! DOKKER jos i ne mora biti lep jer je dostavno vozilo, kao DOBLO, Kangoo, CADDY i sl.(iako su svi od njega lepsi), ali LODGY je ipak putnicki monovolumen. Prakticni jesu, dobar odnos ulozeno/dobijeno, ali je zato dizajn za 0. Sto se tice STEPWAJ linije DACIA je tu pogodila pravo u metu, pa mozda se i prodaja ovog zla LODGYja malo popravi.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: