Reportaža

BMW Biker Meeting

Preko Alpa

Putovanje motociklom po Evropi, prelazak masiva Alpa, poseta Garmisch-Partenkirchenu, priznaćete, za dobar deo ljudi deluje, u najmanju ruku, kao ambiciozna, a za većinu, nadasve suluda i opasna avantura. Kada to još ponovite i ubedite druge da pođu sa vama, onda polako ulazite u kategoriju, uglavnom neshvaćenih zanesenjaka impresioniranih lepotom koje takvo putovanje pruža


Autor teksta na 2509 m nadmorske visine

Drugu godinu za redom, imao sam priliku da uz nesebičnu pomoć kompanije Radulović i organizaciju BMW moto kluba Srbija, uđem u krug, na žalost malobrojnih iz Srbije, koji su doživeli avanturu u Alpima. Sva iskustva premijerne prošlogodišnje ture iskoristio sam da «rukijima» koji voze višednevnu turu, putovanje bude pre svega bezbedno, a povrh svega, ugodno zadovoljstvo.

Cilj i svrha našeg putovanja bio je jubilarni 10. BMW Biker Meeting, koji se u prvoj nedelji jula, tradicionalno održava u nemačkom gradiću Garmisch-Partenkirchenu, čuvenom ski-centru, a većini poznatom kao jedno od mesta gde se održava tradicionalna Novogodišnja turneja četiri skakaonice.

Dolomiti - passo Pardoi

Prvo kroz Italiju...
Ove godinu, želeo sam da put dopunimo i obilaskom italijanskih sunčanih Alpa - Dolomita, koje opet mnogi poznaju zbog čuvenih ski-centara Madonne di Campiglio, Cortine d’ Ampezzo, Alta Badije i drugih. Priroda, dobri putevi i obilje planinskih prevoja, bili su jedan od najlepših momenata putovanja.

Na put smo krenuli u kvartetu, uglavnom na BMW motociklima R1200 GS. Prvi dan, vozili smo do Ljubljane, gde smo i prespavali. Tu nam se pridružio još jedan Novosađanin, kao i nekoliko članova BMW kluba iz Slovenije. Prijatno ljubljansko veče, šetnja predivnom ulicom uz rečicu Ljubljanicu ispod tvrđave, bilo je samo uvertira za predstojeće planinske pejsaže.

Dolomiti - passo Falzarego kod Cortine dAmpezzo

Nastavak putovanja vodio je preko Kranjske gore, Tarvizia, Tolmezza, Cortine d’ Ampezzo, prevoja Falzarego, do srca Dolomita, gde su neki od pasioniranih skijaša imali priliku da odskijaju čuvenu „Sella Rondu“. U mestu Canazei, odlučili smo da prespavamo...

Treći dan smo iskoristili za obilazak još nekoliko prevoja - Pardoi, Jaufenpassa, a zatim smo se preko Bresanonea i St. Leonarda uputili na jedan od najlepših prevoja koji spaja Italiju i Austriju, passo Rombo. Dobri poznavaoci ga uz Passo di Stelvio i Grossglockner, svrstavaju u najinteresantnije i najlepše planinske puteve. Većina prevoja u Alpima radi samo nekoliko letnjih meseci, nalaze se na visinama i preko 2500 metara, ostataka snega ima i u julu mesecu, a prelaz preko svakog (za razliku od Italije), u Austriji se naplaćuje. Prolazak kroz mondenski Solden upotpunio je utisak trećeg dana putovanja.

BMW R80GS Helge Pedersen koji je pre[ao 484.000 km

BMW svet
Dolazak u hotel Edelweis pored Garmischa i susret sa oko pedesetak BMW bikera iz Belgije, demonstrirao nam je malobrojnost naše ekspedicije. Belgijanci, koji već dugo godina dolaze u ovaj deo Alpa koji je na tromeđi Austrije, Nemačke i Švajcarske, znaju i zašto.

Nekoliko narednih dana imali su već isplanirane rute od 150 do 350 kilometara dnevno, koje su vodile preko nekoliko prevoja, a često i država. Impresionira opuštena atmosfera, rutina i kultura, kako ponašanja, tako i vožnje. Lako je u Evropi biti biker, rekli bi mi, ali zaista smo u Srbiji daleko od saobraćajne kulture, kako infrastrukturno, tako i mentalno.

Četvrti dan smo se podelili, deo ekipe je otišao do Minhena, obišao BMW muzej i BMW Welt, ultramodernu građevinu, izgrađenu pored čuvene upravne zgrade četiri cilindra i poznatog Olimpijskog stadiona i tornja.

Srpska ekspedicija uz bavarsko pivo
Bokser - 3500 o/min pri 100 km/h

To je ujedno i najveći salon BMW-a na svetu, a koristi se i za isporuke vozila kupcima, prezentacije novih tehnoloških dostignuća, itd. Koštao je BMW preko 350 miliona evra, ali vrlo brzo je ušao u sve turističke prospekte kao nezaobilazna znamenitost Minhena.

Drugi deo ekipe otišao je do Voralberga, pokrajine u Austriji, i obišao čuvenu Silvretu sa predivnim jezerima. U podnožju Silvrete je i mesto Galtur, poznato kao predivan skijaški centar, ali i po jednoj od najvećih lavina u Alpima.

Bavarski dvorci
Peti dan smo iskoristili za obilazak bavarskih dvoraca, zadužbine bavarskog kralja Ludviga III, koji je uživao u lepotama ovog kraja, te je tri od svoja četiri dvorca sagradio u ovom delu Nemačke - Linderhoff, Hohenschwangau i čuveni dvorac iz Diznijevih bajki, Neuschwanstein. Utisci su fenomenalni, Nemci svoje turističke atrakcije znaju do savršenstva da promovišu, ali i naplate.

Unikat - F800 GS Peace Brother

Koliko god da je Ludvig III bio rasipnički nastrojen i pomalo ekscentričan u vremenu kada je živeo, toliko sada Bavarska ima priliv od turista koji posećuju u ogromnom broju ove atrakcije. Kada sam pre dve godine posetio jedan od zamkova u sklopu promocije nove BMW Serije 7, dočekao nas je potomak Ludviga III, princ Leopold, u sakou sa porodičnim grbom i pričao nam o istorijatu svoje loze.

Popodne smo iskoristili za posetu Garmišu, najvećem skupu BMW fanova na svetu. Svake godine, ovde se okupi oko 35.000 ljubitelja BMW motocikala, koji je sve, samo ne običan «motoskup». Organizovan od strane centrale BMW i pod brižnim okom menadžmenta kompanije, posetiocima je predstavljen kompletan asortiman i ponuda motocikala, dodatne opreme, delova, tuning komponenti i svega onoga što BMW-a čini tako privlačnim.

Passo Rombo - granica između Italije i Austrije
BMW R 1200 RT Polizei

Dvostruki jubilej
Lajt motiv ovogodišnjeg skupa bio je dvostruki jubilej - 30 godina od kako je napravljen prvi model GS i deseta godina kako se u Garmischu organizuje skup. U tom svetlu, i gosti su bili posebni - Juta Kleinschmidt, prva žena pobednik Dakar relija, Hubert Auriol, dvostruki pobednik Dakar relija, Charlie Boorman, čuveni saputnik još čuvenijeg glumca, Ewana McGregora, većini poznatih iz putopisnih reportaža kojima su na BMW motociklima obišli dobar deo sveta („Long way round“ i „Long way down“).

Posebna atrakcija na skupu i ove godine bio je nastup Chrissa Pfeiffera, evropskog prvaka u freestyle showu, koji je na modelima F800 R, i na najnovijem modelu, S 1000 RR, demonstrirao nesvakidašnju tehniku koja ga već godinama svrstava u sam svetski vrh.

Band Wild Cats - zaista žestoke dame

Na posebnom, za tu priliku organizovanom poligonu, posetioci su imali priliku da pod vođstvom instruktora, testiraju svoje off-road veštine na modelima BMW F 800 GS i F 650 GS, a napravljena je i kompletna motocross staza za trke na kojoj su takmičari demonstrirali mogućnosti race modela G450 X.

Vredi otići...
Koliko je ceo događaj dobro organizovan, svedoči i podatak da su posetioci imali mogućnost probe svih postojećih modela BMW motocikala (ove godine i toliko traženog, najnovijeg superbike modela S1000 RR) u jednoiposatnoj etapnoj vožnji u okolini Garmischa, gde je lepota prirode i kvalitet puteva kao stvoren za «zadovoljstvo u vožnji» – koji je, inače, i BMW-ov slogan.

Jaufenpass ili na italijanskom, Passo di Monte Giovo
Chris Pfeiffer u akciji

Po ugledu na Oktober fest, veče je obilovalo dobrim provodom, neponovljivom energijom, uz fantastične svirke bendova i obilje bavarskog peciva i piva. Naši domaćini pobrinuli su se i za transfer od hotela do samog mesta dešavanja, kako ne bi bilo potrebe za vožnjom i bilo kakvim rizikom.

Šesti dan smo još jednom obišli sam skup, pogledali najinteresantnije kreacije, tuninge BMW motocikala, pogledali takmičenje za najstariji motocikl i onaj sa najvećom kilometražom, a to je bilo više nego dovoljno za potpun utisak. Osim naših pet motocikala iz Srbije, videli smo još samo dvojicu entuzijasta koji su posetili skup. Zaista je šteta što nakon ukidanja viza nije više ljubitelja BMW-a imalo priliku da vidi ovaj spektakl, jer on to zaista jeste. Uz dobru organizaciju i ne velika finansijska sredstva, ovo putovanje ostavlja neizbrisiv utisak i toplo preporučujem svima koji motocikl voze iz zadovoljstva da se organizuju i posete ovaj skup.

iz Garmisch-Partenkirchena, Vladimir Budimir
foto: V. Budimir
redakcija@vrelegume.rs
5886
Postavljeno: 08.10.2010

Arhiva: Reportaža

Rubrika: Reportaža
Postavljeno: 24.10.2016

Transalpina – dan 2.

I bi Transalpina! Jedna od najvećih i najuzbudljivih avanturčina u kojoj sam učestvovao u poslednjih nekoliko godina


Rubrika: Reportaža
Postavljeno: 22.10.2016

Transalpina – dan 1.

I bi Transalpina! Jedna od najvećih i najuzbudljivih avanturčina u kojoj sam učestvovao u poslednjih nekoliko godina


Rubrika: Reportaža
Postavljeno: 27.09.2016

5. Family Day by Japan Power

Ne znam kako je bilo ranijih godina i koliko često su bili organizovani događaji vezani za automobile, ali bogami, ove sezone ih je bilo skoro pa svaki vikend, počevši od klasičnih trka u okviru šampionata preko okupljanja ljubitelja određene marke/vrste vozila


Transfagarašan

14.09.2016

Balkan Job 2016

08.09.2016

Mini Meeting Hungary 2016

25.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (6. deo)

25.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (5. deo)

23.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (4. deo)

22.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (3. deo)

21.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (2. deo)

20.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (1. deo)

19.07.2016

Alternativa prema Grčkoj

15.07.2016

Osma Minijada

09.07.2016

Mini skup Firenza

01.06.2016

Oldtajmer scena u Izraelu Tekst sa video prilogom!

29.01.2016

Sajam automobila u Beču

21.01.2016

Zorjana na čoper skupu u UAE Tekst sa video prilogom!

15.12.2015

U poseti fabrici kamiona Isuzu u Italiji

28.10.2015

Rolls-Royce putovanje

14.08.2015

Great Wall

03.02.2015

Renault Megane RS RB8

01.10.2013

S Fiatom do Trsta Tekst sa video prilogom!

12.07.2013

Col de Turini

05.09.2011

Ferrari FF u Dolomitima

25.07.2011

Innsbruck

22.03.2011

Yas Marina & Yacht Club

15.02.2011

Ferrari World Abu Dhabi

13.01.2011

Opel muzej

30.12.2010

Audi S1 Quattro

15.11.2010

SAD

29.10.2010

Škoda Yeti Baikal Experience

15.10.2010

BMW Biker Meeting

08.10.2010

Mercedes 300 SEL / S63 AMG

27.09.2010

Mercedes-Benz Safety Cars

06.08.2010

Renault Turska

29.07.2010

Toyota Land Cruiser Tekst sa video prilogom!

07.07.2010

Motoren Technik Mayer

13.05.2010

Sirija i Jordan
1. deo

09.04.2010

Nürburgring Nordschleife

03.01.2010

Porsche muzej

16.09.2009

Zoltan Michael Takacs

07.08.2009

Cape to Cape

22.06.2009

Nissan GT-R

16.06.2009

AMG Driving Academy

09.06.2009

Cape to Cape

15.04.2009

Fulda Challenge 2009 Yukon

30.03.2009

Putevi sveta

11.03.2009

Pista di Fiorano

20.02.2009

Audi Mileage Marathon

17.02.2009

Honda & Acura

29.01.2009

American Hot Rod

09.12.2008

U poseti

28.11.2008

Domaća auto-moto industrija

13.11.2008

Discovery Channel

10.11.2008

Domaća auto-moto industrija

13.10.2008

Wheeler Dealers

24.09.2008

Discovery Channel- Fifth Gear

11.08.2008

2. Vojvodina UNIQA Osiguranje Off Road

08.07.2008

2008 Monaco Grand Prix Historique

01.07.2008

Kings of Nitro - Discovery Channel

12.06.2008

Nevolje sa Bubom

19.05.2008

Mercedes SL 500

28.04.2008

Lada Niva vs. Jeep Wrangler

22.04.2008

Overhaulin'

10.03.2008

Ekstremni automobili

20.02.2008

West Coast Customs

14.02.2008

Future Cars

24.01.2008

Ludolfovi

19.12.2007

Bulli - 60 godina

02.12.2007

Londonska garaža

28.11.2007

Jeep Trek Cappadocia

09.11.2007

Trka do Dakara

31.10.2007

Nordschleife

23.10.2007

mirko
08.10.2010 00:12
9
0

bilo bi jako lepo od autora da prilozi i mapu kuda su sve isli pa da i neko drugi moze da je uvrsti u svoje planove. hvala

Mrva
08.10.2010 11:14
9
0

@ Mirko
Ne samo mapu vec i GPS kartu sa pozicijama. To bi bio pun pogodak!
Eto besplatnog saveta redakciji.

Uros
10.10.2010 14:30
5
0

Pravite sto vise ovakvih priloga! To je prava stvar.

Micko
10.10.2010 17:20
2
1

Podrzavam predloge mirka i Mrve.
Sto vise putnih izvestaja nedostaju vasem magazinu. Malo ste zastranili sa jednolicnim komentarima o automobilima.
Zanimljivo je da procitamo kako se ljudi organizuju i kuda putuju. Tome sluze automobili, motori, moto homes, i ostala vozila. Secate li se toga?
Odlican prilog.

srkis13
15.10.2010 02:04
0
1

Kroz sve to prolaze i biciklisti koji se krecu pomocu svoje sopstvene snage cisto da upredite ljudsku izdzljivost!

skolska
21.5.2012 10:11
0
0

Budo da si bio luckast znala sam al te nisam nikad zamisljala na motoru, samo nemoj brze od zivota matori cuvaj se!
p.s. vidimo se 2013 na proslavi godisnjice mature necemo otkrivati koje!

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: