Reportaža

Audi S1 Quattro

Rođeni pobednik

S vremena na vreme, pojavi se automobil koji unese revoluciju u automobilsku industriju, i posle kojeg, ništa više nije isto. Obično se revolucionarna rešenja najpre primenjuju u automobilskom sportu, a posle nekog vremena, tehnologija iz takvih automobila svoje mesto nađe i u "običnim" automobilima. U slučaju junaka naše priče, Audija Sport Quattro S1, stvari su tekle malo drugačije - najpre se pojavila drumska verzija sada već čuvenog Quattro pogona, da bi ubrzo potom, Audi Quattro napravio pravu čistku na reli stazama širom sveta


Instrument tablom dominira velika, crvena lampica koja upozorava na pritisak ulja u motoru

Pitate se verovatno, odakle nam ideja da od svih mogućih "ikona" automobilizma, pišemo baš o modelu Audi Sport Quattro S1? Naša namera da vas bliže upoznamo sa ovom legendom reli sporta nije slučajna... Ove godine navršila se treća decenija od kada je Audi svetu predstavio pogon na sva četiri točka na neterenskom automobilu (pionir u tome bio je britanski Jensen FF iz 1966.), a budući da smo ove godine imali priliku da se čak u dva navrata "družimo" sa jednim od preživelih primeraka Sport Quattro S1, povod je više nego dovoljan, zar ne?

Na početku beše...
No, pre nego što se upustimo u srž stvari, osećamo obavezu, ako ni prema čemu drugom, a ono prema velikom i važnom jubileju u istoriji automobilizma – tridesetgodišnjici Quattro pogona, te da kažemo i nešto o tome kako je sve počelo...

Svet je prvi put video Audi Quattro na Salonu automobila u Ženevi, početkom marta 1980. Ipak, priča o prvom Audiju Quattro počinje tri godine ranije, kada je Ferdinand Piecha, tadašnjeg direktora tehničkog razvoja u Audiju, kontaktirao inženjer Jorg Bensinger, koji je u Finskoj, za račun Volkswagena testirao vozilo sa pogonom na sva četiri točka pod imenom Iltis - razvijano za nemačku armiju. Bensinger je primetio da je Iltis neprikosnoven na snegom pokrivenim putevima, i na pamet mu je palo da nešto slično pokuša da učini sa "drumskim" automobilom.

Kada automobil krene da podupravljanja (beži "nosom"), pedala gasa je ta koja će vas izvući iz problema, jer će porast snage i obrtnog momenta "zabaciti" rep automobila i vratiti ga na željenu putanju
Sigurnosni pojasevi u četiri tačke vezivanja
Umesto prtljažnika, pozadi se nalaze dva velika hladnjaka
Audi S1 Quattro "obuven" je u specijalne Michelin Pilot Sport pneumatike

Izbor za test vozilo pao je na Audi 80 Coupe. Prvi prototip nosio je kodni naziv A1 (Allrad 1), i imao sistem prenosa snage identičan kao i Iltis, bez centralnog diferencijala. Septembra meseca te davne 1977. godine, projekat je dobio zeleno svetlo Audijevog odbora direktora, i testiranja su nastavljena. Kada je, nešto kasnije, odobrenje da se nastavi sa razvojem modela dao i Volkswagen, za testiranje automobila je odabran jedan od najstrmijih puteva u Evropi (na pojedinim mestima, nagib puta prelazi i 30 procenata), na nadmorskoj visini od skoro 2500 metara, skoro uvek pod snegom, u austrijskim Alpima.

Ništa bez žene
Razvoj modela išao je bolje nego što se iko u Audiju nadao. Automobil je sa lakoćom savladao sve testove, ali pitanje je kako bi se stvari dalje razvijale da se u projekat, sasvim slučajno, nije umešala jedna žena. Naime, Ernst Fiala, direktor razvoja VW svojoj je supruzi dao prototip Audija 80 Quattro, da "skokne" do Beča "u šoping", zamolivši je da mu kasnije iznese svoje utiske o automobilu...

Gospođa Fiala zadatak je shvatila ozbiljno, a kada se vratila, mužu je saopštila da automobil "poskakuje" u krivinama i da ga je veoma teško parkirati. Bilo je jasno da je neophodno da automobil dobije centralni diferencijal. Tu je do izražaja došla brilijantna, a opet veoma jednostavna ideja inženjera Hansa Nedvideka, koja je savršeno fukncionisala, te nije bio redak slučaj da se inženjeri, naviknuti na druge 4WD sisteme pogona, zavlače ispod prototipa Audija 80 Quattro, i da "usta otvorenih od divljenja", posmatraju jednostavnost i genijalnost primenjenog rešenja. Posle kraćih testova, dato je odobrenje za proizvodnju, a ostalo je još samo da se automobilu da ime. Prvi predlog bio je da se zove Audi Carat (što je trebalo da bude akronim od nemačkog Coupe Allrad Turbo), ali je neko imao ideju da "Quattro" (što na italijanskom znači četiri) mnogo bolje zvuči i - zvezda je rođena!

Glavni junak jedne knjige
Stigosmo i do junaka naše priče, Audija Quattro Sport S1, poslednjeg modela koji je učestvovao u Svetskom reli šampionatu. Još zimus, imali smo priliku da se pobliže upoznamo sa jednim od ovih legendarnih modela, a letos i da se duže sa njim družimo.

Audi Quattro A1 i A2

Prvi Audi Quattro debitovao je u Svetskom reli šampionatu 1980. godine, i velikim je delom bio zasnovan na civilnoj verziji, naravno, uz neophodne modifikacije, tako da je imao motor od 300 KS. Godinu dana kasnije, Francuskinja Michele Mouton, vozeći Quattro, postala je prva žena koja je ikada pobedila na jednom reliju. U naredne tri godine, prilagođavajući Quattro pravilima Grupe B reli šamiponata, Audi je predstavio A1 i A2 evolucije, koje su imale motor od 350 KS.

Quattro A1 debitovao je 1983. godine na otvaranju sezone u Monte Carlu, a te je godine Hannu Mikkola pobedio sa njim na dva relija. A2 evoluciju vozili su Mikkola, Stig Blomqvist i Walter Rohrl, i ukupno pobedili na osam relija - tri u 1983. godini i na pet tokom sledeće godine.

Originalni S1 imao je 2,1-litarski redni petocilindarski turbo motor, opremljen anti-lag sistemom (smanjenje efekta «turbo rupe»), koji je u svojoj najekstremnijoj verziji oslobađao 590 KS pri skoro 8500 o/min

Nažalost, koliko god da izgleda verno, primerak koji je vlasništvo kompanije MTM iz Wettstettena, zapravo je replika modela S1 (verzija E2), a ne jedan od originalnih 20 primeraka proizvedenih za potrebe Grupe B. Vlasnik kompanije MTM, Roland Mayer, kupio je ovaj automobil u fazi izrade od jednog finskog entuzijaste pre više od jedne decenije, i napravio od njega ono što vidite na slikama, sve sa karoserijom od ugljeničnih vlakana, nabavljenom direktno iz Audi Sport ogranka. Koliko su ljudi iz MTM-a dobro obavili posao pri izradi ove replike, dovoljno govori podatak da su ih iz Audija prošle godine zvali da sa tim automobilom učestvuju na paradi u Ingolstadtu, povodom proslave 100 godina osnivanja kompanije.

Đavo na četiri točka
Originalni S1 je imao 2,1-litarski redni petocilindarski turbo-motor, opremljen anti-lag sistemom (smanjenje efekta "turbo rupe"), koji je u svojoj najekstremnijoj verziji oslobađao 590 KS pri skoro 8500 o/min. Kada u obzir uzmemo i činjenicu da je imao masu nešto manju od jedne tone, dolazi se do odnosa masa/snaga u rangu Bugatti Veyrona, ni manje ni više!

MTM-ova replika, pre svega iz razloga dugotrajnosti, ali i pristupačnosti, ima motor preuzet iz Audija Sport Quattro, kome je snaga, zahvaljujući novim, kovanim klipovima i "hibridnom" KKK T26/T27 turbokompresoru, podignuta na 530 KS pri 7000 o/min, dok obrtni moment iznosi 740 Nm pri 4900 o/min.

Audi Sport Quattro S1 nije napravljen da obara brzinske rekorde, već da na planinskim putevima ostvaruje takva ubrzanja od kojih se tresu kosti i ispadaju zubi. Brojke idu u prilog tome - od 0 do 100 km/h, ovaj automobil na asfaltu ubrzava za 3,4 sekunde, što je brže od Audija R8 5.2 FSI V10

Verovatno će vas iznenaditi podatak da maksimalna brzina MTM-ovog S1 iznosi svega 210 km/h, ali treba imati u vidu da Audi Sport Quattro S1 nije napravljen da obara brzinske rekorde, već da na planinskim putevima ostvaruje takva ubrzanja od kojih se tresu kosti i ispadaju zubi. Brojke idu u prilog tome - od 0 do 100 km/h, ovaj automobil na asfaltu ubrzava za 3,4 sekunde, što je brže od modernog supersportskog Audija R8 5.2 FSI V10!

Kako obuzdati silu
Sve gore navedene brojke ne mogu ni približno da opišu kakva je "zver" od automobila MTM Audi Sport Quattro S1. Osim što se spolja ne razlikuje od originalnog, punokrvnog S1, u unutrašnjosti je, takođe, sve veoma verno originalu. Pravi doživljaj sledi tek kada sednete u automobil, startujete ga i krenete na vožnju. Ako vam kažemo da je sam Walter Rohrl priznao da je, starujući sa Audijem S1 na relijima, imao osećaj kao da sedi na bombi koja upravo čeka da eksplodira, onda vam je jasno koliko je "divlji" Audi S1.

Vožnja ovog automobila, uz ogromnu koncentraciju, zahteva od vas i svo znanje i vozačko umeće koje posedujete. I nemojte da vas zavara činjenica da je Audi S1 kao i svaki drugi automobil sa pogonom na sva četiri točka. Kada automobil krene da podupravljanja (beži "nosom"), pedala gasa je ta koja će vas izvući iz problema, jer će porast snage i obrtnog momenta "zabaciti" rep automobila i vratiti ga na putanju.

Audi Sport Quattro

Razvijen za homologizaciju u okviru Grupe B tadašnjeg Svetskog reli šampionata za 1984. godinu, Audi Sport Quattro je prodavan i kao serijski automobil u ograničenom broju. Imao je petocilindarski 2,1-litarski DOHC motor sa 20 ventila, koji je u civilnoj verziji oslobađao 306 KS, dok je reli verzija raspolagala sa 450 KS.

Karoserija je bila izrađena od karbonskih vlakana, a što je bilo najvažnije, Quattro Sport je imao 320 mm kraće međuosovinsko rastojanje. Skraćivanje je učinjeno sa ciljem poboljšanja upravljivosti automobila, jer su konkurenti, pre svega Lancia 037 i Peugeot 205 T16, namenski, od starta, pravljeni u skladu sa pravilima Grupe B. Ukupno su proizvedena 224 primerka ove "skraćene" verzije, a prodavani su po ceni od 203.850 nemačkih maraka.

Prilično spartanski kokpit, čak i za doba 80-ih, poseduje zapravo sve neophodne informacije za vozača i suvozača, uključujući i "radar-daljinomer"

Uz velike aerodinamičke površine, koje logično zahtevaju veće brzine da bi funkcionisale, Audi S1 treba voziti brzo. Pri 80 km/h, lako vam se može desiti da isklizite iz krivine, ali već sa 100-120 km/h, automobil isti splet krivina prolazi "kao po šinama". Naravno, to podrazumeva i da motor konstantno držite u "radnom opsegu", koji kod S1 iznosi oko 2000 obrtaja (od 5000-7000 o/min). Drugim rečima, kada se vozi na pravi način, Audi Sport Quattro S1 je prosto zapanjujuć, te vas veoma lako navodi na mišljenje da retko šta postoji što on ne može da izvede.

Srećan ko ga ima
Ako kojim slučajem imate 450.000 evra viška (da, dobro ste pročitali!), sa kojima ne znate trenutno šta da učinite, a veliki ste ljubitelj automobila, imamo rešenje za vas - pravac u Nemačku, u mesto Wettstetten, nedaleko od Ingolstadta i od kompanije MTM (Motoren Technik Mayer) poručite da vam izrade repliku Audi Sport Quattro S1. Jer, voziti ovu istinsku "reli ikonu" iskustvo je koje se ne zaboravlja do kraja života.

Audi S1 na Pikes Peak Hill Climbu

Poslednji Audi Quattro koji je učestvovao u reli šampionatu bio je model S1. Pojavio se krajem 1984. godine, i prema zvaničnim podacima, njegov motor je proizvodio 480 KS, ali je zahvaljujući dodatnim modifikacijama, u stvarnosti imao i preko 500 “konja”! Audi se 1986. godine povukao iz Grupe B, ali tu nije bio kraj za S1. Tri godine za redom, S1 Quattro pobeđivao je na čuvenoj trci Pikes Peak Hill Climb. Poslednji je to učinio Walter Rohrl, za volanom evolucije modela S1, čiji je motor proizvodio neverovatnih 600 "konja"! Opremljen ogromnim zadnjim spojlerom kako bi se maksimalno povećalo prijanjanje na put, Rohrl je stazu dugačku skoro 20 km, uz savladavanje visinske razlike od 1500 metara, prešao za 10 minuta i 47 sekundi, oborivši tako rekord iz prethodne godine za čak 21 sekundu.

tekst: Siniša Banda, Đorđe Pavićević
foto: Zoran Živkov, Đorđe Pavićević, MTM
redakcija@vrelegume.rs
3971
Postavljeno: 15.11.2010

Arhiva: Reportaža

Rubrika: Reportaža
Postavljeno: 24.10.2016

Transalpina – dan 2.

I bi Transalpina! Jedna od najvećih i najuzbudljivih avanturčina u kojoj sam učestvovao u poslednjih nekoliko godina


Rubrika: Reportaža
Postavljeno: 22.10.2016

Transalpina – dan 1.

I bi Transalpina! Jedna od najvećih i najuzbudljivih avanturčina u kojoj sam učestvovao u poslednjih nekoliko godina


Rubrika: Reportaža
Postavljeno: 27.09.2016

5. Family Day by Japan Power

Ne znam kako je bilo ranijih godina i koliko često su bili organizovani događaji vezani za automobile, ali bogami, ove sezone ih je bilo skoro pa svaki vikend, počevši od klasičnih trka u okviru šampionata preko okupljanja ljubitelja određene marke/vrste vozila


Transfagarašan

14.09.2016

Balkan Job 2016

08.09.2016

Mini Meeting Hungary 2016

25.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (6. deo)

25.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (5. deo)

23.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (4. deo)

22.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (3. deo)

21.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (2. deo)

20.07.2016

Kamperom i motorom po Albaniji (1. deo)

19.07.2016

Alternativa prema Grčkoj

15.07.2016

Osma Minijada

09.07.2016

Mini skup Firenza

01.06.2016

Oldtajmer scena u Izraelu Tekst sa video prilogom!

29.01.2016

Sajam automobila u Beču

21.01.2016

Zorjana na čoper skupu u UAE Tekst sa video prilogom!

15.12.2015

U poseti fabrici kamiona Isuzu u Italiji

28.10.2015

Rolls-Royce putovanje

14.08.2015

Great Wall

03.02.2015

Renault Megane RS RB8

01.10.2013

S Fiatom do Trsta Tekst sa video prilogom!

12.07.2013

Col de Turini

05.09.2011

Ferrari FF u Dolomitima

25.07.2011

Innsbruck

22.03.2011

Yas Marina & Yacht Club

15.02.2011

Ferrari World Abu Dhabi

13.01.2011

Opel muzej

30.12.2010

Audi S1 Quattro

15.11.2010

SAD

29.10.2010

Škoda Yeti Baikal Experience

15.10.2010

BMW Biker Meeting

08.10.2010

Mercedes 300 SEL / S63 AMG

27.09.2010

Mercedes-Benz Safety Cars

06.08.2010

Renault Turska

29.07.2010

Toyota Land Cruiser Tekst sa video prilogom!

07.07.2010

Motoren Technik Mayer

13.05.2010

Sirija i Jordan
1. deo

09.04.2010

Nürburgring Nordschleife

03.01.2010

Porsche muzej

16.09.2009

Zoltan Michael Takacs

07.08.2009

Cape to Cape

22.06.2009

Nissan GT-R

16.06.2009

AMG Driving Academy

09.06.2009

Cape to Cape

15.04.2009

Fulda Challenge 2009 Yukon

30.03.2009

Putevi sveta

11.03.2009

Pista di Fiorano

20.02.2009

Audi Mileage Marathon

17.02.2009

Honda & Acura

29.01.2009

American Hot Rod

09.12.2008

U poseti

28.11.2008

Domaća auto-moto industrija

13.11.2008

Discovery Channel

10.11.2008

Domaća auto-moto industrija

13.10.2008

Wheeler Dealers

24.09.2008

Discovery Channel- Fifth Gear

11.08.2008

2. Vojvodina UNIQA Osiguranje Off Road

08.07.2008

2008 Monaco Grand Prix Historique

01.07.2008

Kings of Nitro - Discovery Channel

12.06.2008

Nevolje sa Bubom

19.05.2008

Mercedes SL 500

28.04.2008

Lada Niva vs. Jeep Wrangler

22.04.2008

Overhaulin'

10.03.2008

Ekstremni automobili

20.02.2008

West Coast Customs

14.02.2008

Future Cars

24.01.2008

Ludolfovi

19.12.2007

Bulli - 60 godina

02.12.2007

Londonska garaža

28.11.2007

Jeep Trek Cappadocia

09.11.2007

Trka do Dakara

31.10.2007

Nordschleife

23.10.2007

Marko
15.11.2010 17:59
3
1

Ovaj auto je zaista jedna ikona koja je za strogi respect!!!
Ali mislim da bi ipak bilo lepo da napisete koji tekst o Lacia automobilima koji su bili ubedljivo najuspesniji automobili na reli trkama.

Audifil
17.11.2010 01:28
4
1

Mozda su Lancie i bile najbolje na trkama,ali,ovaj Audi je masina za sve njih. Pa i ove nove Lancie.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: