Online plus

Über Amerikanci – 1. deo

Danas zvuči smešno, ali nekada su postavljali svetske standarde

"Svaki Amerikanac koji je imao san je sanjao da jednog dana vozi Cadillac" (Humphrey Bogart)


Zlatna era luksuznih američkih automobila Twituj ovo!

Većina nas će se složiti da američke automobilske kompanije danas nemaju ozbiljnog predstavnika u premijum klasi. Iako Cadillac i Lincoln pružaju više nego solidnu ponudu, gotovo svaki ljubitelj automobila će vam reći da oni znajačno zaostaju za Mercedesom, BMW-om, Audijem, Lexusom i ostalim velikanima, a da ne govorimo za ekstra ekskluzivnim proizvođačima kao što su Rolls-Royce i Bentley. Ali situacija nije uvek bila takva. Nekada davno, Amerikanci su imali neke od najboljih svetskih automobila za koje su se najveći bogataši na svetu otimali. Za ovo poglavlje ćemo se pozabaviti takvim proizvodima, ali samo modelima koji su predstavljali svetski vrh. Takođe ćemo pažnju obratiti samo na luksuzni aspekt, dok će sportski proizvodi (kao što su Ford GT40 i Chevrolet Corvette 427) morati da sačekaju neki drugi put. U prvom delu ove priče ćemo obratiti pažnju da predratne automobile.

Duesenberg Model X
Braća Frederick i August Duesenberg su imigrirali u Sjedinjene Američke Države iz Nemačke 1884. godine, a 1913. godine su osnovali istoimenu kompaniju u američkoj saveznoj državi Indijani. Kompanija je u početku proizvodila kočije, zatim i sportske proizvode za Indianapolis 500 trku, a od 1921. godine i serijske modele. Prvi Duesenberg je nosio Model A oznaku, ali se nije preterano razlikovao od tipičnih proizvoda navedenog perioda. Godine 1926. kompanija je predstavila i Model X na istoj bazi, ali sa moćnijim motorom od osam cilindara zapremine 4.3 l. On je razvijao 100 ks i pružao maksimalnu brzinu od 160 km/h. Proizvedeno je samo 13 primeraka, a dugo vremena se znalo samo za četiri. Međutim, američki komičar Jay Leno je pronašao još jedan primerak u napuštenoj garaži 2005. godine, čime se broj preživelih vozila popeo na pet.

Duesenberg Model J
Milioner E.L. Cord je kupio Duesenberg 1928. godine i odmah se dao na posao da predstavi prvi ekskluzivni model koji je nosio Model J oznaku. U navedenom periodu kompanije bi proizvodile šasiju i mehaniku dok bi samostalne dizajnerske kuće proizvode školjku. U slučaju Duesenberga, posao je dopao maloj kući Buehring, koja je brzo stekla imidž visokog kvaliteta. Kupac je mogao da dobije samu šasiju sa mehanikom za 8.500 dolara ili gotov proizvod za 19.000 dolara, a spomenućemo da samo godinu dana ranije Ford Model T se mogao kupiti za samo 250 dolara. Međutim, za takvu visoku sumu kupac je svakako očekivao i visoke performanse. Model J je pokretao redni motor od osam cilindara zapremine 6.9 l i 265 ks. On je mogao da dostigne maksimalnih 192 km/h i čak 151 km/h u drugoj brzini. Model J će da opstane u proizvodnji do 1937. godine, a biće prodat 481 primerak.

Duesenberg Model SJ
U vreme "Velike depresije", Frederick Duesenberg je predstavio još moćniju verziju Modela J po Model SJ oznakom (slovo "S" je označavalo "supercharger" ili kompresor). Na taj način snaga je povećana na 320 ks, a maksimalna brzina na 225 km/h. Ne samo što je Model SJ bio najbrži luksuzni serijski automobil, već je pružao i neku od modernije opreme na svetu i brzo stekao ime širom sveta. Kompanija je reklamirala ovaj automobil sa marketingom, "jedini automobil bolji od Duesenberga je drugi Duesenberg". Frederick je preminuo 1932. godine nakon sudara u svom ličnom Modelu SJ, a tokom pet godina proizvodnje je prodato samo 36 primeraka. Model SJ je bio izuzetno popularan i među mafijašima, a Al Capone se ponosno vozio ulicama Čikaga u svom crnom Duesenbergu.

Duesenberg Model SJJ
Sredinom 1930-ih godina, kada se kraj već naslućivao, August Duesenberg je odlučio da ode u velikom stilu. On je odobrio proizvodnju još moćnije verzije Modela SJ pod oznakom SJJ, a zahvaljujući većem kompresoru snaga je povećana na 400 ks. I pored težine od tri tone, Model SJJ je mogao da ubrza do 100 km/h za ispod osam sekundi i dostigne maksimalnih 250 km/h. U vreme kada su se još osećale posledice "Velike depresije", Duesenberg je dobio samo dve narudzbe 1935. godine po ceni od čak 30.000 dolara. Prva je stigla od glumca Garyja Coopera, a uskoro je još jedan veliki holivudski klumac Clark Gable naručio i svoj primerak. Njih dvojica su se često trkali ulicama Los Anđelesa.

Packard V12
Packard je nastao 1899. godine kao kompanija za proizvodnju luksuznih kočija, a sve do Drugog svetskog rata će da bude najprodavanija premijum kompanija u Severnoj Americi. Iako su većinski proizvodi Packarda pružali redne motore od osam cilindara, tokom 1932. godine kompanija je predstavila i svoj prvi V12 motor zapremine 7,3 l. Kasnija istraživanja će pokazati da je on stigao u pogrešno vreme i za vreme "Velike Depresije", ali Packard skakako nije mogao da sedi skrštenih ruku i gleda Cadillac kako krade kupce. Sa 160 ks ispod haube (kasnije povećano na 180 ks), Packard V12 je pružao maksimalnu brzinu od 180 km/h i mogao da se dobije u nekoliko različitih stilova i dimenzija. Iako je dobio odlične ocene novinara, V12 se nije pokazao uspešnim kod kupaca (zbog niske kupovne moći) iako je koštao veoma niskih 3.000 dolara. V12 je opstao u ponudi do 1937. godine, a Packard ja zvanično bankrotirao 1958. godine.

Cord L-29
Milioner E.L. Cord je napravio imperiju sa brodovima, kasnije je bio vlasnik i premijum auto kompanija kao što su Duesenberg i Auburn, a 1929. godine je odlučio da osnuje još jednu kompaniju sa sopstvenim imenom. Novi L-29 je postavio standarde kao prvi svetski serijski automobil sa pogonom na prednje točkove, a za inspiraciju je služio trkački Miller sa legendarne Indianapolis 500 trke. L-29 je pokretao redni motor od osam cilindara zapremine 4,9 l sa 125 ks, što je bilo dovoljno ovom 2,5 tone teškom automobilu da dostigne maksimalnih 130 km/h. L-29 će da opstane u proizvodnji do 1932. godine, a prodato je oko 4.400 primeraka po ceni od 3.000 dolara.

Cord 810/812
Posle prodajnog neuspeha sa L-29, Cord nije ponudio novitet sve do kasne 1935. godine kada je debitovao novi 810. On je nastavio tradiciju Cord automobila sa pogonom na prednje točkove, ali je doneo još nekoliko inovacija kao što su zatvoreni farovi i poluautomatski menjač (prve dve brzine su se menjale automatski, ali ostale dve su zahtevale manualno menjanje). Iako je 810 ostao mehanički identičan kao i L-29, on je privukao veliku pažnju zahvaljujući svom posebnom dizajnu, a posebnu pažnju je privukla hauba u stilu mrtvačkog kovčega (810 da "potvrdi" ovaj imidž kada je poznati glumac iz kaubojskih filmova Tom Mix poginuo za volanom svog Corda). Već prve godine je prodato preko 1.000 primeraka i pored visoke cene, a 1937. godinu u ponudu je uvršćena i verzija sa kompresorom. Ona je podigla snagu na 170 ks i povećala popularnost u velikoj meri, ali je E.L. Cord uskoro pobegao u Veliku Britaniju zbog velikih dugova pa samim tim njegova auto kompanija je bankrotirala.

Ruxton Model C
Kada je spomenuti Cord L-29 privukao pažnju sa pogonom na prednje točkove, biznismen William Muller iz Njujorka je odlučio da prati ovaj potez. Muller je već bio vlasnik dve auto kompanije u srednjom cenovnom rangu (Moon i Kissel) i svakako je želeo i premijum proizvođača. Ruxton je debitovao 1929. godine nekoliko meseci posle L-29, a njegova glavna karakteristika je bila visina. Naime, tipičan američki automobil iz 1920-ih godina je imao visinu od 1.800 mm, ali je Model C bio za 500 mm niži. Ispod haube se našao redni motor sa osam cilindara zapremine 4,4 l, a snaga je iznosila 100 ks. Iako je Ruxton bio popularan kod kupaca, "Velika depresija" iz 1929. godine je teško pogodila Mullera i Model C je ugašen posle 1930. godine.

Auburn Speedster
Auburn je nastao u istoimenom gradu u američkoj saveznoj državi Indijani 1900 godine, a sredinom 1920-ih godina njegov vlasnik je postao E.L. Cord - ista osoba koja je osnovala i Cord i kupila Duesenberg. Rani proizvodi Auburna su bili tradicionalni luksuzni automobili, ali pod komandom Corda kompanija je predstavila svoj najpoznatiji proizvodi, Boat-tail Speedster. Kao što mu ime kaže, zadnji deo Speedstera je bio dizajnerska kopija brodova iz navedenog perioda i mogao je da se dobije sa nekoliko motora od šest i osam cilindara. Model koji je privukao najviše pažnje je stigao 1932. godine sa V12 motorom i 160 ks, a cena je iznosila veoma niskih 1.200 dolara. Iako je Speedster bio izuzetno popularan među kupcima, spomenuti finansijski problemi E.L. Corda su bacili kompaniju u bankrot i Auburn je ugašen posle 1937. godine.

Graham-Paige Model 97
Braća Joseph, Robert i Ray Graham su napravili imperiju sa proizvodnjom stakla tokom 1920-ih godina, a 1927. godine su odlučili da se oprobaju i u automobilskoj industriji. Rani proizvodi kompanije nisu privlačili preterano veliku pažnju, ali 1936. godine Graham-Paige je predstavio novi Model 97. Ne samo što je dizajn bio jedan od najčudnijih u automobilskoj industriji, već je dodao i kompresor na već postojeći redni motor od osam cilindara, na taj način snaga je skočila na 150 konja. Nažalost, spomenuti motor je opstao u prodaji samo 1936. godine, ali je Model 97 nastavio da se proizvodi sve do 1939. godine sa motorom od šest cilindara.

Cadillac V12
Teško je poverovati po današnjim standardima, ali Cadillac je nastao na temelju Henry Ford Company - drugom neuspelom pokušaju poznatog industrijalca da napravi svoju automobilsku kompaniju. Iako je Henry Ford Company imao dosta problema, dolazak industrijalca Henryja Lelanda je preporodio kompaniju 1902. godine i ona je sedam godina kasnije postala deo General Motorsa.

Cadillac je doneo nekoliko inovacija, kao što je prvo paljenje na ključ, a 1930. godine kompanija je postala jedna od prvih u svetu sa serijskim V12 motorom. Ovaj motor zapremine 6,0 l je razvijan u velikoj javnosti, a sa 135 ks je bio u samom rangu sa konkurencijom. Iako on nije bio previše popularan zbog visoke cene (koja je dostizala cifru od 4.000 dolara), V12 je igrao veliku ulogu u imidžu Cadillaca iako je kompanija gubila velike sume novca na svakom prodatom vozilu. Ipak, V12 je bio uspešniji od konkurencije najviše iz razloga što su ponuđene čak 72 različite verzije (kako od strane Cadillaca tako i od strane samostalnih dizajnerskih kuća), a poslednja godina je bila 1937.

Cadillac V16
Kao što smo spomenuli, Packard se pokazao kao najprodavanija premijum kompanija u Severnoj Americi u predratnom periodu, a Cadillac je shvatio da ako želi da bude najbolji, on onda mora i da pobedi najbolje. Veliki broj konkurenata je već nudio V12 motor (uključujući i sam Cadillac), ali od 1930. godine Cadillac je postao prva kompanija i sa V16 verzijom. On je nastao tako što su spojena dva motora od osam cilindara, a konačan rezultat je iznosio zapremina 7,5 l sa 165 ks. Slično kao i V12, i V16 je pružao veliki izbor dizajnerskih opcija posebno od strane dve poznate samostalne dizajnerske kuće Fisher Body i Fleetwood. Početna cena je iznosila 5.400 dolara, a u vrhu se našla limuzina sa cenom od čak 9.200 dolara. Cadillac V16 je opstao u prodaji do 1940. godine, a njegova godišnja prodaja nikada nije prešla cifru od par stotina vozila.

Marmon V16
Cadillac je prvi ponudio serijski V16 motor, ali je Marmon bio prva kompanija koja je radila na njemu još 1929. godine. Marmon je dosta slabo poznat proizvođač i kroz istoriju se uglavnom koncentrisao na kamione, ali 1931. godine kompanija je ponudila i moćni V16 motor zapremine 8,1 l. On je takođe u tom momentu imao najveću kompresiju na svetu (6.00:1) i razvijao impresivnih 200 ks. V16 je takođe bio za 235 kg lakši od rivala iz Cadillaca (ukupna težina je iznosila 2.290 kg). Maksimalna brzina je iznosila oko 170 km/h (ubrzanje do 100 km/h je iznosilo oko 20 sekundi), a tokom kupovine svaki vlasnik bi dobio poseban sertifikat. On je garantovao da je automobil vožen 336 kilometara na legendarnom Indianapolis Speedwayu, od čega su poslednjih 16 kilometara voženi pri brzinama ne manjim od 168 km/h.

Snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog manuelnog menjača, od čega je treća brzina bila samo za vožnju po teškim terenima. Nažalost, V16 se pojavio u prodaji dosta kasno i za vreme "Velike depresije", a ugašen je posle 1933. godine i 390 prodatih primeraka.

Marmon V12
Sredinom 1932. godine, kada je gašenje spomenutog V16 motora već bilo sigurno, Marmon je predstavio i nešto manji V12 motor sa 150 ks. On je bio kompletno urađen od aluminijuma i pružao je maksimalnu brzinu od 191 km/h. Dizajn je takođe bio posebna priča, a on je nastao od strane mladih dizajnera od kojih je Marmon očekivao da pretpostave koje promene bi trebalo da uslede. V12 je tako postao prvi automobil sa farovima u krilima, a tokom jedine godine proizvodnje je prodato tek nešto više od par stotina primeraka.

Lincoln K-Series
Henry Leland, ista osoba koja je osnovala Cadillac, je osnovala i Lincoln 1917. godine sa ciljem proizvodnje vojne opreme. Kako je rat bio gotov već sledeće godine, Lincoln se prebacio i na proizvodnju automobila. Njegov novi vlasnik je postao Ford 1922. godine, a devet godina kasnije, svetlost dana je ugledao prvi moderni proizvod kompanije, K-Series. Kao i ostali proizvođači, i Lincoln je sarađivao sa samostalnim dizajnerskim kućama i to uglavnom sa Briggsom. Lincoln je predvodio Edsel Ford, jedini sin mnogo poznatijeg oca Henryja, a on je ujedno igrao veliku ulogu u dizajnu i razvoju. K-Series je mogao da se dobije sa mnogim motorima, ali je najviše pažnje privlačio V12 zapremine 7,3 l sa 150 ks. On će da opstane u proizvodnji sve do početka Drugog svetskog rata, ali nikada neće dostići masovniju proizvodnju.

Lincoln Zephyr
Shvativši da veliki K-Series ne privlači veliki broj kupaca zbog svoje visoke cene (u vreme "Velike depresije"), Edsel Ford je 1936. godine predstavio i manji Zephyr. On je imao manje dimenzije i jednako moćan V12 motor zampremine 4,4 l, ali je svoje mesto u istoriji zaslužio kao prvi američki veoma uspešni aerodinamični automobil. Zephyr je uspeo da na kratko pogura Lincoln do prvog mesta u prodaji u klasi, a ujedno je bio jedan od retkih automobila iz 1930-ih godina koji je preživeo rat.

Pierce Silver Arrow
Na salonu automobila u Njujorku 1933. godine Pierce-Arrow je predstavio novi model Silver Arrow pod strategijom "Iznenada je 1940. godina". Kada se zna koliko su automobili iz navedenog perioda bili kockasti, Silver Arrow je doneo pravu senzaciju sa svojim aerodinamičnim linijama nečuvenim za svoj period. Jednaku senzaciju je doneo i V12 motor sa 175 ks, koji je dozvoljavao maksimalnu brzinu od 184 km/h. Nažalost, zbog visoke cene od čak 10.000 dolara je proizvedeno samo pet primeraka, od čega su tri preživela do današnjeg dana.

LaSalle Series 50
Tokom kriznih godina "Velike depresije", svaka divizija General Motorsa je pružala još jednu poddiviziju sa nižom cenom i samim tim idejom da zadrži kupce sa plićim džepom. Cadillacov rival Packard je nudio jeftiniji model 120, ali se kompanija bojala da bi predstavljanje rivala moglo da ošteti reputaciju. Iz navedenog razloga je nastao LaSalle kao Cadillacova pod divizija, a 1936. godine i prelepi model Series 50.

Legendarni dizajner Harley Earl je započeo svoju karijeru upravo u LaSalleu, a Series 50 je bio njegovo najpoznatije delo tokom 1930-ih godina. On je pružao linijski motor od osam cilindara sa 125 ks i gotovo identičnu opremu kao i Cadillac za nižu cenu. U svojoj debitantskoj godini Series 50 je privukao 32.000 kupaca, što je stavilo General Motors u dilemu pošto je LaSalle počeo da krade prodaju od samog Cadillaca. Iz navedenog razloga, on je ugašen pred početak Drugog svetskog rata.

Chrysler Imperial
Kroz celu svoju istoriju Imperial će da ima uspone i padove, kako kao model Imperiala tako i kao samostalna kompanija, ali je svoju najveću slavu imao tokom 1930-ih godina. Imperial oznaka je označavala najviši nivo opreme, ali za razliku od rivala koji razvijali V12 i V16 motore, Imperial se uvek morao zadovoljiti samo sa motorima od osam cilindara. Najveći od njih je debitovao 1934. godine zapremine 6,3 l, a snaga je iznosila 150 ks.

Chrysler Airflow
Iako je Lincoln Zephyr bio prvi uspešan aerodinamični luksuzni automobil, malo ljudi zna da je Chrysler Airflow bio prvi takav proizvod dve godine ranije. Kada je debitovao 1934. godine, Airflow je pružao nekoliko verzija pod DeSoto, Chrysler i Imperial oznakama. Najmoćniji od njih je stigao 1936. godine sa 5,3-litarskim motorom i 130 ks, ali je Airflow bio pogrešan automobil u pogrešno vreme. On je opstao u proizvodnji samo tri godine, a iako nije bio prodajno uspešan, u velikoj meri je inspirisao ostale proizvode.

Packard Clipper
Posle razočaravajuće prodaje tokom kriznih 1930-ih godina, Packard je zaposlio legendarnog dizajnera Howarda "Dutcha" Darrina da dizajnira novog lidera po imidžu koji bi trebalo u pozitivnom svetlu da predstavlja kompaniju tokom 1940-ih godina. Godine 1940. svetlost dana je ugledao novi Clipper i na prvi pogled očarao publiku sa prelepim dizajnom. Međutim, publika je bila dosta manje oduševljena kada je uvidela da pored modernog dizajna Clipper pruža zastarelu mehaniku, pa je tako zadržan redni motor od osam cilindara zapremine 4,6 l i snage 125 ks. Dodatni problem za Clipper je predstavljao i podatak da je on predstavljen svega nekoliko sedmica nakon ulaska SAD u Drugi svetski rat, pa je proizvodnja stopirana posle svega 16.000 prodatih primeraka. On će nastaviti sa proizvodnjom posle rata, ali do tada je već pokazivao godine i tiho je ugašen početkom 1950-ih godina.

Cadillac Series 60 Special
Slično kao i Packard, i Cadillac je krajem 1930-ih godina tražio novog lidera po pitanju imidža. Novi dizajner Harley Earl je preporodio gotovo sve divizije General Motorsa, a posebna pažnja je posvećena Cadillacu, koji je do navedenog perioda postao najprodavanija premijum kompanija u Americi. Novi Series 60 Special je doneo prelepi dizajn (koji će da postane omiljen među mafijom), ali i modernu mehaniku kao što je prvi V8 motor zapremine 5,7 sa 130 ks. Sa početnom cenom od 2.100 dolara Series 60 Special je takođe bio i dovoljno skup da Cadillac ostvari profit, ali opet ne previše skup da ga samo oni sa najdubljim džepom mogu priuštiti. On će opstati u proizvodnji do Drugog svetskog rata.

Kraj prvog dela

Zoran Tomasović
5014
Postavljeno: 14.12.2016

Arhiva: Online plus

Rubrika: Online plus
Postavljeno: 16.10.2018

Vienna Classic days 2018
Tekst sa video prilogom!

„Vienna Classic days“, jedan od najvećih skupova starovremenskih vozila, ove godine okupio je rekordnih 200 automobila. Po već poznatom scenariju, zborno mesto bilo je ispred gradske kuće u Beču. Sve je počelo u petak kada se vozio noćni reli „Sundown Trophy“, subota je bila rezervisna za vožnju po itinereru duž istorijskih ruta glavnog grada Austrije, kao i koleketivnu okupaciju centralne sobraćajnice „Ring-s trasse“, dok je nedelja tradicionalno rezervisana za opuštenu varijatu oldtajmer piknika kraj Dunava


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 22.06.2018

Range Rover, Rolls Roys, Audi, Maserati, Ferrari...

Koji su omljeni automobili poznatih fudbalera i šta voze najbolji od njih? U slavu Svetskog prvenstva koje se ovih dana održava u Rusiji, pišemo o najboljim modelima najboljih fudbalera današnjice i nekih starih nezaboravnih asova


Rubrika: Online plus
Postavljeno: 11.06.2018

Mercury

Tržište vanbrodskih motora u Srbiji je u usponu. Legendarni Mercury preuzima primat po prodaji a sve u nastojanju da svima dokaže da je neprikosnoven No.1 na vodi


Modeli CR7 Tekst sa video prilogom!

27.05.2018

Šta vozi Papa?

24.05.2018

Revolucija na dva točka i malo elektrike

23.05.2018

VOŽNJA BEZ KAZNI

07.05.2018

Bodo Bušman i Brabus

04.05.2018

UBER

26.04.2018

Vladimir Putin Tekst sa video prilogom!

23.04.2018

Donald Trump

17.04.2018

Elektrifikacija četvorotočkaša

14.03.2018

BMW M5

30.01.2018

Tržište novoregistrovanih vozila u Srbiji 2017

18.01.2018

Tržište novih automobila u Srbiji 2017. po segmentima i modelima

16.01.2018

Premijere 2017.

05.01.2018

Istorija Pinap devojaka

13.12.2017

Obijanje vozila

01.12.2017

Pripremite automobil za zimu

17.11.2017

Pirelli kalendar za 2018. godinu

14.11.2017

Superautomobili 1993

23.10.2017

Sukob Škode i VW-a

18.10.2017

Tržište novih vozila u prva tri kvartala 2017. godine

10.10.2017

Obavezna oprema

30.09.2017

Saloni automobila

11.09.2017

Električni automobili u Srbiji

17.08.2017

Infiniti Prototype 9 Concept

16.08.2017

Automobilizam pre Velikog rata u SAD

12.08.2017

Peugeot 308 Cup

07.08.2017

Type R danas proslavlja 25 godina svog postojanja

27.07.2017

Opel Insignia GSi

26.07.2017

Električni automobili

12.07.2017

Pred vratima ozbiljnog tržišta automobila

12.07.2017

Renaultov električni trio Tekst sa video prilogom!

06.07.2017

Hyundai N Performance Tekst sa video prilogom!

04.07.2017

BMW X3 – treća generacija Tekst sa video prilogom!

30.06.2017

Bezbednost saobraćaja Tekst sa video prilogom!

22.06.2017

Lamborghini Huracan Performante

09.06.2017

Poseta Hyundaijevoj fabrici u Nošovicama Tekst sa video prilogom!

03.06.2017

Top 5 TV emisija o automobilima

31.05.2017

Niki Hejden

25.05.2017

Tržište polovnjaka april 2017.

19.05.2017

Ferućo Lamborgini

18.05.2017

Enco Ferari – čovek koji je ostvario svoj san

13.05.2017

Dream Jet

11.05.2017

Filmovi za ljubitelje automobila 2

04.05.2017

Polovni automobili u 2017.

30.04.2017

Filmovi za ljubitelje automobila

29.04.2017

Barometar PLUS

27.04.2017

Renault Clio by Zoran Kastratović

26.04.2017

Audi RS3 LMS

12.04.2017

Električni automobili

07.04.2017

Porsche Panamera Sport Turismo Tekst sa video prilogom!

06.04.2017

53. Međunarodni sajam automobila i motocikala u Beogradu

01.04.2017

Auto delovi - istraživanje

31.03.2017

Range Rover Velar

29.03.2017

Beograd 2017

28.03.2017

Beograd 2017

25.03.2017

SUV histerija

22.03.2017

Beograd 2017

18.03.2017

Mercedes-Benz G650 Maybach Landaulet

17.03.2017

Izazov Dukat planine Tekst sa video prilogom!

15.03.2017

Najstrašnija reč automobilske industrije

26.02.2017

Tupolev Tu-4

22.02.2017

Ford F-Series slavi 70. rođendan

21.02.2017

Muscle Cars (treći deo)

16.02.2017

Amerika Bomber

15.02.2017

Muscle Cars (drugi deo)

09.02.2017

Muscle Cars (prvi deo)

03.02.2017

2018 Ford Mustang GT

01.02.2017

Zeleni pakao Tekst sa video prilogom!

28.01.2017

Kako će Donald Trump da promeni auto industriju u SAD

26.01.2017

Kia Stinger

25.01.2017

Caproni Ca.60

18.01.2017

Krađa automobila

13.01.2017

Howard Hughes Tekst sa video prilogom!

12.01.2017

ELVIS: Svi kraljevi automobili

08.01.2017

MiG-ova ulica

07.01.2017

10 najčitanijih testova na našem sajtu

31.12.2016

Prekookeanski brodovi

27.12.2016

Tržište polovnih automobila

24.12.2016

O.J. Simpson i Ford Bronco (1993) Tekst sa video prilogom!

22.12.2016

Tehnički pregledi

19.12.2016

Über Amerikanci – 2. deo

15.12.2016

Über Amerikanci – 1. deo

14.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 2. deo

07.12.2016

Kako su uvozni automobili potisli domaće proizvođače na američkom tržištu - 1. deo

06.12.2016

Najveće oružje Prvog i Drugog svetskog rata

01.12.2016

Bankrotiranje General Motorsa - II deo

24.11.2016

Bankrotiranje General Motorsa - I deo

23.11.2016

Zimske gume

09.11.2016

Amelia Earhart

18.10.2016

Ram 1500 Rebel TRX Tekst sa video prilogom!

14.10.2016

Brend

11.10.2016

Najveće oružje Sovjetskog Saveza

08.10.2016

Domaće aktuelnosti

05.10.2016

Avro Canada VZ-9 Avrocar

04.10.2016

Genesis

01.10.2016

Čitaoci reporteri

20.09.2016

Leteća Krila

13.09.2016

Chevrolet Malibu

09.09.2016

Panzer VIII Maus

30.08.2016

Bartini Beriev VVA-14

23.08.2016

Fiat 126P na Kubi Tekst sa video prilogom!

19.08.2016

Kamper ili prikolica

30.07.2016

Događaji Tekst sa video prilogom!

06.07.2016

VW Golf GTI Clubsport S

04.07.2016

Ford KA+

02.07.2016

Audi S5

23.06.2016

BMW-ova vizija za naredni vek Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

24 časa Le Mana 2016 Tekst sa video prilogom!

20.06.2016

Renault Clio 2017

15.06.2016

Kampovanje prikolicom

11.06.2016

Događaji

24.05.2016

Formula1

10.05.2016

Ayrton Senna (21.3.1960.-1.5.1994.) Tekst sa video prilogom!

30.04.2016

SEAT Ateca

26.03.2016

Audi Q2

18.03.2016

V8 Bandits Tekst sa video prilogom!

17.03.2016

Renault Scenic

09.03.2016

Pagani Huayra BC

25.02.2016

Blic test: Audi Q7 3.0 TDI quattro

23.02.2016

Autonomni automobili

20.02.2016

Najskuplji dizel u regionu

20.02.2016

BMW M2 Coupe Moto GP Safety Car Tekst sa video prilogom!

15.02.2016

Opel Mokka X

12.02.2016

Indija vs Srbija

09.02.2016

Kućni ljubimci Tekst sa video prilogom!

06.02.2016

Land Rover Defender Tekst sa video prilogom!

04.02.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

01.02.2016

Novi Porsche 718 Boxster i 718 Boxster S Tekst sa video prilogom!

30.01.2016

Opel GT Concept

28.01.2016

Ford Focus RS

27.01.2016

Mercedes-Benz E klasa 2017 Tekst sa video prilogom!

12.01.2016

NAIAS 2016

08.01.2016

Istorijat motociklizma Tekst sa video prilogom!

06.01.2016

Trijumvirat Tekst sa video prilogom!

02.01.2016

Najbolje ocenjeni automobili na testovima Vrele Gume Media Sistema 2015.

31.12.2015

Tržište polovnjaka u 2015. godini

30.12.2015

Šampioni aukcija 2015.

26.12.2015

Lancia Ypsilon 2016

24.12.2015

Preporuka stručnjaka

19.12.2015

Trijumvirat: Tekst sa video prilogom!

18.12.2015

Ford Crown Victoria Tekst sa video prilogom!

14.12.2015

Novi Mercedes-Benz E-Klase

12.12.2015

Lotus Exige Sport 350

11.12.2015

Wankel motor - promašaji koji su obećavali Tekst sa video prilogom!

07.12.2015

Prokletstvo Džejmsa Dina Tekst sa video prilogom!

03.12.2015

Honda Civic

01.12.2015

Infiniti QX30

30.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 2 Tekst sa video prilogom!

28.11.2015

Fordovi skandali - Priča br. 1 Tekst sa video prilogom!

27.11.2015

Jeff Gordon

26.11.2015

Šampionat u apsolutnoj kategoriji

20.11.2015

Peugeot 204

13.11.2015

Kako osvojiti američko tržište? Tekst sa video prilogom!

10.11.2015

Rejmond Levi

07.11.2015

Dodge Viper ACR za 2016. godinu Tekst sa video prilogom!

06.11.2015

Metan (CNG)

04.11.2015

Off Road - JEEP Adventure Days/Zlatibor 2015. Tekst sa video prilogom!

30.10.2015

Bloodhound SSC

21.10.2015

Zatamnjivanje stakala

17.10.2015

Opel Astra TCR

16.10.2015

Lada Vesta

14.10.2015

Adria Coral Tekst sa video prilogom!

08.10.2015

VW - Hronika skandala Tekst sa video prilogom!

06.10.2015

O Nedodirljivima sa ilegalnim softverom

03.10.2015

Jaguar F-Pace Tekst sa video prilogom!

29.09.2015

Infiniti Q30

28.09.2015

Novi Renault Megane Tekst sa video prilogom!

26.09.2015

Suzuki Baleno Tekst sa video prilogom!

24.09.2015

Toyota Hilux

23.09.2015

Porsche Mission E Concept Tekst sa video prilogom!

18.09.2015

Formula 1

11.09.2015

Chantilly 2015 Arts & Elagance

09.09.2015

Barnea Collection

08.09.2015

Borgward Isabella

03.09.2015

Formula 1

02.09.2015

Registracija autotomobila

01.09.2015

Steyr 50

27.08.2015

ZENITH 24 sata Elegancije 2015 powered by CHIVAS

27.08.2015

Zaštita automobila od krađe

24.08.2015

Icona Vulcano Titanium Tekst sa video prilogom!

22.08.2015

BMW M4 GTS Tekst sa video prilogom!

21.08.2015

Polovni delovi

18.08.2015

Koenigsegg One:1 Tekst sa video prilogom!

12.08.2015

V12 simfonijom protiv građevinskih mašina Tekst sa video prilogom!

07.08.2015

Subaru

05.08.2015

Pojačana kontrola vezivanja Tekst sa video prilogom!

04.08.2015

Ferrari 488 Spider

03.08.2015

Smart DCT Turbo

01.08.2015

Intervju Zoran Drobnjak

31.07.2015

Statistika

27.07.2015

Ford GT Le Mans 2016 Tekst sa video prilogom!

20.07.2015

Mazda 2 vs Renault Clio

18.07.2015

Rekordi koji će najteže biti oboreni u Formuli 1

17.07.2015

Chevrolet Cruze

11.07.2015

Oldtajmer skupovi

09.07.2015

Renault Talisman

08.07.2015

Poređenje – Audi A4 vs BMW serije 3 vs Mercedes-Benz C klase vs Jaguar XE vs Alfa Romeo Giulia

02.07.2015

Mercedes-Benz A klasa

01.07.2015

Saveti

29.06.2015

Alfa Romeo Giulia

26.06.2015

Peugeot 308 GTi

25.06.2015

Salon aeronautike Paris - Bourget 2015

24.06.2015

Anketa - Euro 4 norma

23.06.2015

Mercedes-Benz GLC

20.06.2015

Mazda CX-3

19.06.2015

Šokantni rezultati naučnog istraživanja

17.06.2015

BMW serije 7

12.06.2015

Pretnje i ucene iz Forda u Srbiji

06.06.2015

BMW X1

05.06.2015

BMW S1000 XR

01.06.2015

Akcija

30.05.2015

Ducati Panigale R

28.05.2015

Fiat Ægea

27.05.2015

Toyota Hilux

23.05.2015

BMW Motorrad na stazama uspeha

19.05.2015

Alfa Romeo

15.05.2015

Novitec Rosso Ferrari California T

14.05.2015

Nautika

13.05.2015

Mercedes-Benz G klase

09.05.2015

Ducati Diavel Titanium

08.05.2015

Volo Auto Museum

06.05.2015

Formula1

02.05.2015

Tailfin

29.04.2015

Formula E

28.04.2015

Peugeot 308 R HYbrid

25.04.2015

Volkswagen C Coupe GTE Concept

24.04.2015

Volkswagen Transporter T6

23.04.2015

Mercedes-Benz Concept GLC Coupe

22.04.2015

Audi Prologue Allroad koncept

18.04.2015

Lamborghini Huracan LP 640-4 Superleggera

16.04.2015

Citroen Aircross Tekst sa video prilogom!

09.04.2015

C.A.M.E.R Mostra Scambia

08.04.2015

Citroen Cactus 1.2 VTi/82 Shine

07.04.2015

Traktori na putu

04.04.2015

Jaguar XF

03.04.2015

Opel Corsa TNG

02.04.2015

McLaren 570S Coupe

01.04.2015

Opel Corsa Turbo

28.03.2015

Mercedes-Benz GLE i Mercedes-AMG GLE63

27.03.2015

Dosije Clarkson

19.03.2015

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

14.03.2015

Ženeva 2015 - Koncepti

12.03.2015

Audi TT Cup Tekst sa video prilogom!

11.03.2015

Ženeva 2015 - Tuning

10.03.2015

Opel Corsa OPC Tekst sa video prilogom!

07.03.2015

Automobili koji su obeležili sajam u Ženevi

06.03.2015

Audi R8

28.02.2015

Brabus 850 6.0 Biturbo Coupe

24.02.2015

Muzej Tehnike u Beču

21.02.2015

Škoda Superb

19.02.2015

Rinspeed BMW i3 Budii Concept Tekst sa video prilogom!

18.02.2015

Nissan Titan

17.02.2015

Ford Focus RS

09.02.2015

Preliminarni testovi u Herezu, u Španiji

07.02.2015

Zvezde Rétromobile 2015.

06.02.2015

Renault Kadjar

04.02.2015

Hyundai i10 1,2 GLS Premium Tekst sa video prilogom!

28.01.2015

Top 10 kolekcionara među poznatim ličnostima

26.01.2015

Ford GT

21.01.2015

Volkswagen Cross Coupe GTE Concept

20.01.2015

Alfa Romeo 4C Spider

19.01.2015

Ford F150 Raptor

14.01.2015

Dolar i akcize zaustavili pad cena goriva

14.01.2015

Buick Cascada

13.01.2015

Seat Leon ST Cupra

10.01.2015

Želje za 2015.

31.12.2014

Tržište polovnih automobila

25.12.2014

Škoda Superb

23.12.2014

Citroen DS3 i DS4

22.12.2014

Kako je BMW postao „BMW“

18.12.2014

Audi Q7

16.12.2014

Kako nastaju Opel sportski automobili

15.12.2014

Mercedes GLE Coupe

13.12.2014

Volvo XC90 T8

11.12.2014

Saveti stručnjaka

10.12.2014

Fiat 695 Abarth Biposto

09.12.2014

Povratak auto industrije u Bugarsku preko Kine

06.12.2014

Opel KARL

04.12.2014

Ford Mondeo

02.12.2014

Tehnologija

27.11.2014

Mitsubishi XR-PHEV koncept

26.11.2014

Opel Adam S

20.11.2014

Kia slavi jubilej

20.11.2014

Inovacije iz Volkswagena

15.11.2014

Fiat 500x

14.11.2014

Novi modeli na Euro NCAP testu... Tekst sa video prilogom!

12.11.2014

Sajam motocikala EICMA Milano

11.11.2014

BMW XDrive Experience

07.11.2014

Benzin vs Dizel

04.11.2014

Sajmovi: Auto e Moto d’Epoca Tekst sa video prilogom!

03.11.2014

Zimski pneumatici

01.11.2014

BMW X5M & X6M Tekst sa video prilogom!

31.10.2014

U susret VN SAD

30.10.2014

Plavi koridor!

28.10.2014

Nissan GT-R Nismo

25.10.2014

Mercedes GLA 45 AMG u Brabusovoj izvedbi

23.10.2014

Mondial de l’Automobile 2014

20.10.2014

Transferi u F1 su pred nama

18.10.2014

2015 Renault Espace

16.10.2014

F1 Déjà vu Tekst sa video prilogom!

14.10.2014

Tariranje 2014. Jeep Cherokee

14.10.2014

Fiat Abarth 695 SS Tekst sa video prilogom!

13.10.2014

Staza u Sočiju Tekst sa video prilogom!

11.10.2014

Suzuki Vitara

09.10.2014

Fića skup

08.10.2014

Kiša na VN Japana

07.10.2014

INTERMOT 2014.

06.10.2014

Honda Civic Type R

01.10.2014

Formula1

29.09.2014

Kupovina automobila

27.09.2014

Tehnologija

26.09.2014

Nova Opel Corsa

22.09.2014

Mercedes B klase

20.09.2014

Ferrari

17.09.2014

Najnebezbedniji automobili u istoriji

15.09.2014

Mercedes-Benz AMG GT Tekst sa video prilogom!

13.09.2014

Aktuelna dešavanja u „najbržem cirkusu na svetu“

10.09.2014

Chrysler otkrio unapređenja za 2015.

09.09.2014

Automobilske marke koje muškarci najviše vole

06.09.2014

Land Rover Discovery Sport 2015 Tekst sa video prilogom!

05.09.2014

Pred VN Italije Tekst sa video prilogom!

04.09.2014

Volvo XC90 Tekst sa video prilogom!

02.09.2014

Mali Renault, dugogodišnji igrač u promenama u društvu

01.09.2014

Kriza u Rusiji

30.08.2014

Dodge Charger Tekst sa video prilogom!

20.08.2014

Zvezde malih ekrana?

19.08.2014

Šta je vozio Gagarin

14.08.2014

Šef Fiat/Chryslera želi deo finansijskog „kolača“ koji pripada snabdevačima originalnih delova

12.08.2014

3 strane Kopa

08.08.2014

Mercedes-Benz S 600 Guard

07.08.2014

Testiranje bezbednosti vozila Tekst sa video prilogom!

01.08.2014

Šta i kako kada vam se slomi staklo na automobilu

31.07.2014

Porsche Cayenne

26.07.2014

PR: Rally Baja Aragon 2014

24.07.2014

Lexus NX 2015

22.07.2014

Novi smart fortwo & forfour Tekst sa video prilogom!

19.07.2014

II. NAVIGATIONRALLY 2014.

18.07.2014

Opel Corsa

18.07.2014

Renault Megane RS 275 Trophy

14.07.2014

Groblje automobila

11.07.2014

Lexus IS

05.07.2014

Pred VN Velike Britanije Tekst sa video prilogom!

03.07.2014

Staze koje su odnele najviše života u istoriji

02.07.2014

Rolls-Royce Ghost V-Specification

01.07.2014

Goodyearovih deset najvažnijih saveta za vožnju kad putujete na odmor

28.06.2014

Mercedes Benz 300 SDL -1986 Tekst sa video prilogom!

26.06.2014

VN Austrije

23.06.2014

Cigarette Racing 50 Vision GT Concept

19.06.2014

24 časa Le Mana

16.06.2014

Tesla Motors oslobodio svoje patente

15.06.2014

Interstellar

14.06.2014

Popravka auto stakala

13.06.2014

Novi BMW Serije 4 Gran Coupe

11.06.2014

Ford B-Max 1.0 Trend EcoBoost vs Fiat 500L 1.4 Nacionale vs Opel Meriva 1.4 Active XER

07.06.2014

Volkswagen Scirocco

06.06.2014

FIĆA SKUP 2014. – MINHEN

04.06.2014

Brzinomeri

30.05.2014

Srebrne strele

29.05.2014

Mercedes C klasa karavan („Estate“)

26.05.2014

Transferi za 2015. o kojima se „šuška“

24.05.2014

Rezvani Beast

23.05.2014

Bavarci nezadrživi

19.05.2014

BRABUS 850 6.0 Biturbo

15.05.2014

Mini Paceman GoalCooper

13.05.2014

U sećanje na Ajrtona Senu Tekst sa video prilogom!

12.05.2014

VN Španije 2014

10.05.2014

Najčudniji avioni u istoriji

07.05.2014

Uredba Vlade

05.05.2014

Vozni park komunističkih državnika

02.05.2014

BMW Vision Future Luxury

30.04.2014

9. Jeep i prijatelji Vrele Gume Off Road

25.04.2014

Peking 2014

24.04.2014

VN Kine

17.04.2014

Ferrari LaFerrari XX

16.04.2014

Red Bull Air Race World Championship

15.04.2014

Ford Focus Sedan

10.04.2014

BMW serije 4 Gran Coupe

04.04.2014

F1 Top Ten

02.04.2014

Obrum PL-01 Tekst sa video prilogom!

01.04.2014

Novitec Torado Lamborghini Aventador NL2

29.03.2014

Neobična pravila u saobraćaju

28.03.2014

Mazda motori

25.03.2014

Budućnost saobraćaja

25.03.2014

Ilegalni taksista

23.03.2014

Limuzina američkog predsednika

22.03.2014

Mini

12.03.2014

MTM

08.03.2014

Registar MUP Srbije

01.03.2014

Novoregistrovana vozila u 2013.

27.02.2014

Mazda3 Sedan 2.0i 120 KS Challenge

26.02.2014

SAAB 9000 Aero Tekst sa video prilogom!

22.02.2014

Pontonski čamac PrinceCraft Vogue 25SE Tekst sa video prilogom!

15.02.2014

1989 Porsche Panamericana Concept

13.02.2014

Limuzina za rastanak

13.02.2014

Bolidi 2014

07.02.2014

Osvrt na sajam automobila u Beču

03.02.2014

Opel 4x4

03.02.2014

Mercedes S600

25.01.2014

Audi Museum Mobile - drugi deo

22.01.2014

Ford Shelby GT350CR

20.01.2014

Prodaja automobila u regionu za 2013. English version

18.01.2014

Kacige Sebastiana Fetela

17.01.2014

Audi Museum Mobile - prvi deo

15.01.2014

Digitalizacija automobila

13.01.2014

Vrele Gume ispred Top Geara

11.01.2014

Honda S660 Concept

05.01.2014

Restauracija: Opel Kadett C GT/E 1900 Tekst sa video prilogom!

03.01.2014

Caterham Seven 160

02.01.2014

Sa letnjim pneumaticima nema odštete!?

30.12.2013

Audi planira da svrgne BMW

28.12.2013

Saab 9-3 Viggen

24.12.2013

Nissan BladeGlider Concept

16.12.2013

Cadillac Escalade

13.12.2013

Jaguar C-X17 Concept

11.12.2013

Nissan Nismo GT-R

10.12.2013

Limitirane serije nelimitiranih cena

07.12.2013

Ferrari Racing One 458 Competition

05.12.2013

Ford Mustang

05.12.2013

1931 Bugatti Royale Kellner Coupe

04.12.2013

Renault Initiale Paris Concept

03.12.2013

Muzeju tehnike u Beču

02.12.2013

BMW Concept Active Tourer Outdoor

30.11.2013

Bosch

26.11.2013

Valentino Rossi na Monza Rally Show

26.11.2013

1982 Zastava 750 SL Tekst sa video prilogom!

23.11.2013

Pravilnik o zimskim gumama ipak jasan vozačima

22.11.2013

Saab

18.11.2013

Red Bull, gazirano piće koje pokreće najbrže bolide na svetu

16.11.2013

Električni automobil, budućnost ili zabluda auto industrije?

15.11.2013

Peter Schreyer Tekst sa video prilogom!

14.11.2013

Monster Energy Gymkhana GRiD Tekst sa video prilogom!

11.11.2013

RUSH

09.11.2013

Oldtimer - Show, Budapest

06.11.2013

PSA koncern

02.11.2013

Elon Musk

26.10.2013

PGO Cevennes

23.10.2013

Kinesko tržište

19.10.2013

Toyota i-Road u proizvodnji 2014.

13.10.2013

Prodaja automobila u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu

11.10.2013

Fiat Amerika

08.10.2013

Velodrom Budimpešta

03.10.2013

Ferrari SP12 EC

26.09.2013

Hrčak za volanom kamiona Tekst sa video prilogom!

25.09.2013

YU AMK Veteran

23.09.2013

Promalja li se sunce iza crnih oblaka auto tržišta?

12.09.2013

10 najisplativijih

08.09.2013

Opel

05.09.2013

Yugo 45 Tekst sa video prilogom!

01.09.2013

Tesla Model S

29.08.2013

Intervju sa CORRADO LOPRESTOM

27.08.2013

Jeep Cherokee

26.08.2013

Bentley Flying Spur

14.08.2013

Trendovi boja automobila

11.08.2013

Mobilni telefoni u vožnji

02.08.2013

Rolls-Royce Wraith

31.07.2013

SAAB

18.07.2013

Spyker B6 Venator Concept

09.07.2013

FIAT 500L Living i 500L Trekking

07.07.2013

Infiniti Q50

26.06.2013

BMW Lusso Gran Coupe

23.06.2013

Oldtimer Klub Beograd

20.05.2013

Bad Homburg

15.05.2013

Boschert B300

29.04.2013

Baterije budućnosti?

19.04.2013

Muzej saobraćaja u Bratislavi

04.04.2013

Sretenjski Off Road karavan 2013

28.03.2013

SOMFY

21.03.2013

Statistika prodaje

17.03.2013

Ford EcoSport

12.03.2013

MQB platforma

08.03.2013

Toyota Auris Touring Sports

22.02.2013

Istorija Toyote Corolle

12.02.2013

Consumer Reports Tekst sa video prilogom!

08.02.2013

2012 Dartz PROMBRON Aladeen Edition

05.02.2013

Ford Transit/Tourneo Custom

29.01.2013

BMW Concept Serije 4

08.01.2013

Peugeot 2008 Concept

06.01.2013

Fiat Linea Tekst sa video prilogom!

04.01.2013

Honda CR-V

03.01.2013

Lamborghini Urus

31.12.2012

RRRolipop muzej - Eggenburg, Austrija

24.12.2012

HOFMANN - AUTOSERVISNA OPREMA

17.12.2012

Završetak oldtajmer sezone u Nemačkoj

10.12.2012

Deset stvari koje morate znati o gumama

08.12.2012

2013 Toyota RAV4

30.11.2012

Oldtajmer muzej – Bavarska

27.11.2012

Hydra Schmidt Coupé

14.11.2012

Hiperprodukcija

11.11.2012

75 godina Toyote

04.11.2012

Peugeot 4008/Citroen C4 AirCross

03.11.2012

1976 Chrysler New Yorker Brougham

30.10.2012

Blue Corridor 2012 Rally

27.10.2012

Opel Mokka

25.10.2012

Oldtajmer skup Beograd

19.10.2012

Nova Opel Cascada

18.10.2012

Opel Olympia

05.09.2012

Mercedes-Benz 170 SCB

27.08.2012

Volvo kaskaderska akrobacija

24.08.2012

10. skup moto kluba „CLASSIC WHEELS“ u Futogu

17.08.2012

Seat Leon

27.07.2012

Renault Clio IV

11.07.2012

Tržište polovnih automobila

07.07.2012

Opel rođendanska žurka na Hungaroringu

02.06.2012

Oldtimer Expo - Budimpešta 2012

02.05.2012

Oldtimer Expo 2012

27.04.2012

Udruženje istoričara automobilizma

26.04.2012

Downsizing

14.03.2012

Goodyear

05.01.2012

Muzej oldtimera

29.12.2011

Most kod Beške

05.11.2011

Porsche 959 Tekst sa video prilogom!

04.11.2011

Albert Biermann, šef odseka za razvoj BMW-a

21.10.2011

Audi A6 Avant / BMW 5 Touring / Mercedes E220 Estate

14.10.2011

BMW M3 E36

10.10.2011

VW i ekologija English version Tekst sa video prilogom!

21.09.2011

Salon automobila u Frankfurtu

13.09.2011

Rezerve nafte veće nego što se misli Tekst sa video prilogom!

21.07.2011

Devetostepeni menjač

10.06.2011

BMW serije 8

03.06.2011

Alternativna goriva

21.05.2011

Audi A6 2.0 TDI vs BMW 520d vs Mercedes E220 CDI

05.05.2011

BMW Innovation Days 2011 Tekst sa video prilogom!

23.04.2011

5 neverovatnih inovacija Mercedes-Benza

20.04.2011

Najjeftiniji automobili na svetu

12.04.2011

Najskuplji svetski automobili Tekst sa video prilogom!

04.04.2011

Film Tekst sa video prilogom!

31.03.2011

Audi A6 vs Mercedes E klase vs BMW serije 5 English version Tekst sa video prilogom!

18.02.2011

McLaren MP4-12C Tekst sa video prilogom!

17.02.2011

Tehnologija

03.02.2011

Novi momenti u slučaju 'registarskih tablica'

03.02.2011

Ford Focus vs VW Golf vs Opel Astra

19.01.2011

Intervju - Karl Lagerfeld English version

04.01.2011

INTERVIEW - Vladimir Rebić, zamenik Načelnika Uprave saobraćajne policije

21.12.2010

Prodaja

16.12.2010

MICHELIN Alpin 4 Tekst sa video prilogom!

15.12.2010

Koliko verujete automobilskim novinarima? English version

30.11.2010

Saobraćajna dokumenta

16.11.2010

Zimska oprema

04.11.2010

Zatamnjivanje stakala

25.10.2010

Mercedes-Benz 500 E Tekst sa video prilogom!

18.10.2010

Salon automobila, Pariz 2010 - Komentar English version

10.10.2010

Prominent woman entrepreneurs

24.09.2010

Automechanika 2010

20.09.2010

Ekskluzivno Tekst sa video prilogom!

17.07.2010

Mercedes SLS E Cell Tekst sa video prilogom!

08.07.2010

Alfa Romeo – prvih 100 godina

05.07.2010

Ekskluzivno

24.06.2010

Zanimljivost Tekst sa video prilogom!

18.06.2010

Jeep Club Srbija Tekst sa video prilogom!

15.06.2010

Most na Beški

08.06.2010

Poređenje

07.06.2010

Akcija

26.04.2010

Hibridna vozila

07.04.2010

Humanost

07.04.2010

G-Couture, samo za odabrane

06.03.2010

F1 - 2010

15.02.2010

Lorinser

13.02.2010

„Gazela“ naša nasušna

02.02.2010

BMW C1-E Tekst sa video prilogom!

26.01.2010

F1 na vodi

05.01.2010

Carine

15.12.2009

Audi A8

04.12.2009

Lizing

02.12.2009

Nauka u službi frizure

20.11.2009

Aston Martin Rapide

21.10.2009

BMW Z4 by AC Schnitzer

26.09.2009

Nautika

08.09.2009

Porsche Panamera S (4S)

02.09.2009

Prva vožnja Mazdaspeed 3

25.08.2009

Polovni automobili

10.07.2009

Zakon o bezbednosti u saobraćaju

05.06.2009

Aerodinamika

22.05.2009

WorldFirst Racing

15.05.2009

GT2 i GT-R

30.04.2009

Synyster
14.12.2016 05:04
5
1

Cord 810/812 je dizajnersko remek delo, uvek se odusevim kad ga vidim.
A neverovatno je koliko je Duesenberg bucan. Imao sam prilike da jedne godine ucestvujem na skupu automobila gde je glavna tema bio Duesenberg. Bilo ih je oko 20-ak i kad su na kraju dana svi napustali bilo je bucnije nego da je 20 muscle cars to uradilo.

Zapažanje
17.12.2016 21:23
2
1

Pierce-Arrow je imao farove u krilima godinama pre pojave Marmona V12. Po tome su bili prepoznatljivi.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: