Istorijat

Alfa Romeo Alfetta

Savršeno pogrešan

Ljubav prema određenom proizvođaču automobila se najčešće javi već u ranoj mladosti. Mnogi od nas su kao deca imali prilike da se igraju sa malim automobilima, a mnogo godina kasnije igračke smo zamenili za prave automobile.


Od malih nogu smo počeli da gajimo simpatije prema određenim proizvođačima i sve do danas ta ljubav bezuslovno traje. U slučaju autora ovog teksta sve je počelo sa Polistilovim modelom Alfa Romeo Alfetta GTV Turbo, u razmeri 1:25. Godine druženja sa malim automobilom su uticale da se tokom života pažljivo upoznam sa svakim modelom Alfa Romea koji bi se našao u prodaji. U daljem tekstu će biti prikazan istorijat automobila koji je svojevremeno učinio Alfa Romeo tako poznatim.

Iz Italije, sa ponosom
Alfetta GTV je bio i još uvek je jedan od neshvaćenih i najpotcenjenijih modela Alfa Romea. Tehnički najnapredniji proizvod koji je izašao iz fabrike, pre preuzimanja od strane Fiata, istovremeno stilski savršen i tragično praćen brojnim manama, koje će biti prikazane u nastavku. GTV je, zajedno sa modelom 75, poslednji pravi predstavnik italijanskog stila kreiranja automobila, oličenog u isključivo sportskom izdanju, uz tradicionalan pogon na zadnje točkove.

Ideje o kupe i limuzinskoj verziji Alfa Romeo Alfette su nastale istovremeno. Alfetta sedan, dizajnirana od strane Bertonea, premijerno je prikazana 1972. godine. Atraktivnija od BMW-a 2000 i Audija 100, Alfetta sedan je pre svega bila okrenuta porodičnim ljudima. Za nešto samostalnije kupce je ipak bilo potrebno kreirati verziju sa dvoje vrata i 2+2 konfiguracijom sedišta. Rad na ovom zadatku je poveren Giorgettu Giugiaru, mladom dizajneru iz kuće Bertone. Zahtevi postavljeni pred njega su podrazumevali stilski uglađenu karoseriju, dva normalna i dva manja sedišta, motor smešten napred sa pogonom na zadnje točkove, a sve uz ograničenje mase automobila. Giugiaro je već početkom 1969. godine (paralelno sa razvojem sedan verzije), čelnicima Alfe predstavio svoje tri vizije kupea. Fastback forma je zajednička za sva tri rešenja, s tim da se neki elementi manje ili više oslanjaju na čuveni Montreal. Alfina matična dizajnerska sekcija, Centro Stile, je takođe izašla sa svojim predlogom, vizuelno sličnim sa Fiatovim Dinom. Kompromis je postignut tako što je jedan od Giugarovih predloga prerađen u pogonima Alfa Romea, ali je Giugaro odbio svaku modifikaciju originalnog rešenja.

Alfa Romeo Alfetta GT
Alfa Romeo Alfetta GT

28. aprila 1969. godine, prvi prototip je ugledao svetlost dana. Dupli okrugli farovi, Alfin „trougao“ na masci hladnjaka i masivan poklopac prtljažnika su elementi koji do danas predstavljaju zaštitni znak ovog modela. 1. jula 1971. godine, veći deo dizajna je bio određen, nakon opsežnih izmena u predelu vetrobrana. Prvobitno Giugiarovo rešenje je zahtevalo smeštanje brisača u prostor između vetrobrana i poklopca haube, što je podrazumevalo nešto skuplju proizvodnju. Za čelnike Alfa Romea to je predstavljao previše hrabar potez i nepotreban trošak, iako je sa vizuelne strane ovo rešenje i danas aktuelno. Drugi veći veći problem je bio otpor vazduha, odnosno cela linija koja se protezala od vrha poklopca motora do zakošenog vetrobrana. Prvobitna merenja su pokazala da je koeficijent otpora vazduha bio čak 0.40, što je rezultat očekivan za model sa početka 70-ih. Da bi popravili aerodinamiku, dizajneri Alfa Romea su pribegli jednom jednostavnom i genijalnom rešenju. Produžili su deo iznad maske hladnjaka za par centimetara i time dobili atraktivno i funkcionalno rešenje. Alfetta GT je u serijskom izdanju bila duga 4,19 m, široka 1,62 m i visoka 1,43 m, uz ukupnu masu od skromnih 1.060 kg.

Svetlost pozornice
Novi model stupa na scenu 1974. godine, kao zamena za Giuliu Sprint GTV, i momentalno privlači ogromnu pažnju novinara i javnosti. Pokretan 1,8-litarskim benzincem (1.779 cm³) sa 122 KS pri 5.500 o/min, bio je u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 195 km/h. Alfetta GT je posedovala dosta neobičan raspored instrumenata, kao da se radilo o trkačkom, a ne nekom serijskom modelu automobila. Ispred vozača se nalazio samo obrtomer, dok su svi ostali instrumenti smešteni na centralnu konzolu. Vozač je sedeo nisko, zavaljen u udobna sedišta, sa solidnim pregledom stanja van vozila. Doduše samo napred. Zakošeni zadnji deo je (delimično i zbog prtljažnika od 370 litara), zahtevao malo gimnastike prilikom vožnje unazad. Dve godine kasnije, motor od 1,8 l je zamenjen ekonomičnijim 1,6-litarskim motorom (1.570 cm³) sa 109 KS, dok je snažnija opcija bio 2,0-litarski motor (1.962 cm³) sa 122 KS pri 5.300 o/min, predviđen za GTV (Veloce-brz) verziju. Verzija sa dvolitarskim motorom se od slabije razlikovala po dve hromirane lajsne na masci hladnjaka.

Alfa Romeo Alfetta GTV 2.6 8V
Na zahtev nemačkih kupaca 1977. godine Alfa Romeo proizvodi samo 20 primeraka GTV-a opremljenih 2,6-litarskim V8 motorom, poreklom iz Montreala. Sa 200 KS ovaj model je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 230 km/h, dok je ubrzanje do 100 km/h iznosilo 7,5 sekundi

1975. godine počinje prodaja na severnoameričkom tržištu. Alfetta GT (kasnije Sprint Veloce) je kupcima ponuđena sa 2.0-litarskim motorom i ubrizgavanjem goriva, da bi ispunila tadašnje ekološke zahteve. Prodaja Alfette GT sa volanom na desnoj strani je počela godinu dana kasnije, na veliku radost kupaca u Velikoj Britaniji i Australiji, u verzijama GTS 1600 cm³ i GTV Strada 2000 cm³. Na zahtev nemačkih kupaca 1977. godine Alfa Romeo proizvodi samo 20 primeraka GTV-a opremljenih 2,6-litarskim V8 motorom, poreklom iz Montreala. Sa 200 KS ovaj model je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 230 km/h, dok je ubrzanje do 100 km/h iznosilo 7,5 sekundi.

1978. godine, dvolitarski motor sa 122 KS je zamenjen sa 8 KS snažnijim, u L verziji, a već naredne godine na tržište stiže pravi specijalitet. Turbodelta verzija, opremljena dvolitarskim motorom i KKK turbo punjačem, je postizala 150 KS, a uz manje izmene na motoru ta snaga se mogla podići na celih 175 KS. Ukupno 400 primeraka je proizvedeno, za 4 meseca, da bi se zadovoljili zahtevi homologacije za reli takmičenje u FIA Grupi 4 (Grand touring). Svi Turbo modeli su se od standardnih verzija razlikovali po crnom poklopcu motora. Zanimljivo je da ovo predstavlja prvi italijanski automobil u serijskoj proizvodnji opremljen sa turbo punjačem.

Velike ambicije
Jesen 1980. godine predstavlja novu etapu u životu Alfette GTV. Temeljno redizajnirana karoserija sada poseduje zadnju svetlosnu grupu izrađenu iz jednog dela, plastične umesto metalnih branika i mat-crne dodatke, umesto starih od nerđajućeg čelika. Umesto felni od 14 inča standardna oprema su postale felne od 15 inča, izrađene od magnezijuma. Instrument tabla je postala klasičnija i više prilagođena svakodnevnoj vožnji, tako da su se u jednoj liniji (ali zasebnim kućištima) našli obrtomer i brzinomer. Osveženi izgled Alfette GTV je doneo sa sobom i neke novosti po pitanju pogona. Standardni dvolitarski motor je zadržan sve do kraja proizvodnje, a sasvim novi 2,5-litarski V6 je debitovao u modelu pod oznakom GTV6. Iz 2.492 cm³ je izvučeno 160 KS, još uvek putem Dell Orto karburatora. Mada je V6 motor bio kompaktniji od rednog šestocilindraša, neke izmene na karoseriji su ipak morale da se naprave. Tu je prvi na udaru bio poklopac motora, koji je, shodno zahtevima, morao u centralnom delu da se izdigne.

1981. godine na tržištu se pojavljuje Gran Prix verzija, u čast Alfinog učešća u šampionatu Formule 1. Ova verzija se odlikovala enterijerom od crnog somota, tepih na podu je bio u crvenoj boji, dok je upravljač bio presvučen kožom. Specijalna verzija je izrađena u 650 primeraka, od kojih je 250 predviđeno za tržište Italije, 200 za tržište Francuske, a ostatak je raspoređen na celom evropskom kontinentu.

Alfa Romeo Alfetta GTV Gran Prix
Alfa Romeo Alfetta GTV Turbodelta

U narednom periodu, Alfa Romeo izbacuje nekoliko bogato opremljenih limitiranih serija, u želji da privuče pažnju kolekcionara i ljubitelja italijanskih automobila. Kupcima u Francuskoj su bile na raspolaganju Production (300 primeraka) i Monaco verzije, dok je nova Gran Prix (800 primeraka) verzija bila dostupna sa 2,5-litarskim motorom. Prva specijalna serija za severnoameričko tržište je izašla 1982. godine i nosila je ime Balocco, po čuvenoj Alfinoj test stazi. Kupcima je na raspolaganju bilo 350 primeraka. Poslednja u nizu je bila Maratona serija, vidno „ulepšana“ aero-kitom.

Od nekih većih izmena na motorima treba izdvojiti uvođenje Bosch L–Jetronic sistema ubrizgavanja goriva, za kupce na evropskom tržištu.

1983. godine dolazi do još jedne blage restilizacije. Alfa GTV dobija elektropokretani vozačev retrovizor i teleskopsku antenu, a na prednjem delu su prskalice farova postale naglašenije. U unutrašnjosti prednja sedišta dobijaju podešavanje po visini i novi, uglasti, naslon za glavu, uz novitet u vidu elektropokretanih pozora.

U periodu od 1983. do 1986. godine prodaja GTV-a lagano posustaje. Poslednje godine je kupcima isporučeno samo 207 modela sa dvolitarskim motorom i 686 sa 2,5-litarskim.

Specijalitet
Za istorijat i priču o Alfi GTV su veoma važna dva događaja. Prvi se odnosi na američko tržište i Callaway Twinturbo verziju, koja se nije odlikovala samo kozmetičkim izmenama, nego i temeljnom preradom motora. Saradnja Alfa Romea i Reevesa Callawaya je kao rezultat dala Alfin V6 motor nadograđen sa dva mala IHI turbo punjača i interkulerom. Povećanje snage u odnosu na standardnu verziju je bilo u granicama očekivanog - 230 KS i ubrzanje do 98 km (60 milja na čas) za 6 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 220 km/h. Ukupno je bilo prerađeno 35 primeraka, samo u crvenoj i crnoj boji, uz poslasticu u vidu BBS felni i Goodyear Eagle VR 205/55 VR 16 pneumatika.

Alfa Romeo Alfetta GTV Callaway
Alfa Romeo Alfetta GTV6 3.0

Drugi, možda čak i važniji, događaj je vezan za Južnoafričku Republiku i šampionat turističkih automobila. Iz današnje perspektive mlađim generacijama možda deluje čudno, ali Južnoafrička Republika je tokom 80-ih godina prošlog veka bila veoma značajno tržište i pravo bojno polje na kome se su takmičili gotovo svi poznatiji proizvođači automobila.

U želji da se adekvatno suprotstavi BMW-u i njegovoj 3,5-litarskoj trkačkoj mašini, u modelu 535i, čelnici Alfinog južnoafričkog odeljenja su se obratili fabrici za pomoć. Spletom srećnih okolnosti u krugu fabrike su naišli na Autodeltin modifikovan motor od 3 litre. Prvobitno je planirano da se ovaj motor uvede u ponudu za GTV, ali je zbog visokih dažbina na tu klasu motora ceo projekat pao u zaborav. Istovremeno, Alfa Romeo je dominirao u ETCC šampionatu, sa standarnim 2,5-litarskim motorom, eliminišući potrebu za značajnijim poboljšanjima. Prema zahtevima takmičenja, za homologaciju je bilo potrebno proizvesti najmanje 200 drumskih primeraka, naravno u razumnom roku. Saradnja između Alfa Romeo South Africa (ARSA) i Autodelte je podrazumevala izradu delova prema tačno utvrđenim specifikacijama, što je prema dogovoru značilo da će jedan deo motora biti izrađivan u Evropi, a ostatak u Južnoafričkoj Republici. Dell Orto karburatori sa Alfe 6 su zadržani, dok je snaga sa početnih 155 KS kasnije narasla do 171 KS, da bi u kasnijim evolucijama ona došla do 194 „konja“. Južnoafrička verzija se, poput Callawaya, od standardne razlikovala po drugačijem usisniku vazduha i većoj izbočini na poklopcu motora. Trkački debi na stazi Kyalami je bio uspešan i završen je pobedom, kao i cela trkačka sezona. U periodu od 1983.-1985. godine je prema nezvaničnim podacima proizvedeno 212 primeraka Alfa Romea GTV6 3.0, od kojih je do danas u voznom stanju ostalo jako malo.

Sav taj „transaxle“
Jedan od najvećih tehničkih bisera na GTV-u je bio sistem pogona na zadnje točkove, izveden u transaxle formi. Ovakvo rešenje, sa kućištem u koje je smešteno kvačilo, menjač i diferencijal, je montirano na DeDionovu osovinu, a disk kočnice su smeštene neposredno na osovinama, umesto u centru točkova. Ceo sklop je funkcionisao kao pomerajuća osovina sa nezavisnom ogibljenjem u jednom pakovanju. Transaxle, zajedno sa svim komponentama nije bio fiksiran za šasiju, zbog čega je neogibljena masa bila primetno manja. Upotreba ovakvog rešenja je donela idealan raspored težina između osovina, kao i ekstremno stabilno vozilo u svim uslovima vožnje. Pošto je Alfa u pitanju, problemi su jednostavno morali da iskrsnu. Smeštanje kvačila sa dva diska pozadi, umesto kod motora, je povećalo masu prenosnog sistema između dve osovine. Dodatni problem je bila slaba pouzdanost sklopljenog prenosa, izrazito habanje sinhrona i pad obrtaja pri promeni stepena prenosa.

Nastojanje odgovornih u Alfa Romeu da poboljšaju prodaju na tržištu SAD-a je rezultirao uvođenjem nešto komplikovanijeg automatskog, Alfamatic, menjača. Sudbina je ponovo umešala prste i kupci su sa negodovanjem dočekali jednu ovakvu Alfu, tvrdeći da se sportski model može voziti samo u izdanju sa manuelnim menjačem. Malobrojni bogato opremljeni primerci, sa značkom America, su zatim vraćeni u Italiju, gde su sa velikim interesovanjem brzo razgrabljeni.

Model automobila sa početka priče je svoju karijeru završio u prilično lošem stanju i bez par delova. Slično se dogodilo i sa većinom Alfi GTV. Korozija, kao najveći problem, je bukvalno izjela dobar deo proizvedenih automobila. Oni koji su preostali su postali žrtve nestručnih majstora. Napredna tehnička rešenja za taj period i slabo razvijena servisna mreža su u značajnoj meri poskupeli održavanje, zadajući još veću glavobolju vlasnicima GTV-a. Verovatno najznačajniji medijski trenutak za ovaj model je bilo pojavljivanje u filmu Octopussy, iz serijala o tajnom agentu 007, 1983. godine.

Podaci o broju prodatih Alfetti GT/GTV/GTV6 su dosta različiti, ali se najčešće tvrdi da je put do kupaca pronašlo 137.543 primerka. Danas se, prema nepotvrđenim podacima, u voznom stanju nalazi manje od 8.000 automobila. Šteta, naročito ako se zna da je ovo praktično poslednji Alfin kupe izrađen sa tradicionalni način.

Piše Geza Vince
Fotografija Alfa Romeo
15437
Postavljeno: 23.08.2013

Arhiva: Istorijat

Rubrika: Istorijat
Postavljeno: 19.07.2018

Automobili šezdesetih

Šezdesete godine prošlog veka. Decenija koju su obeležili „seks, droga i rokenrol“, decenija u kojoj su otpočele mnogobrojne radikalne političke, društvene i kulturne promene na celoj planeti. Ujedno i decenija u kojoj su nastali automobili (inženjerska čuda na četiri točka) o kojima se i dan danas govori sa velikim poštovanjem. U tekstu koji sledi smo odabrali deset automobila koji su po našem mišljenju obeležili taj period.


Rubrika: Istorijat
Postavljeno: 16.07.2018

Poljski prototipovi automobila

Ne postoji društveno uređenje u kome je potreba za luksuzom tako izražena kao što je to socijalizam. Upravo ta dijeta radnika, seljaka i poštene inteligencije, od svega što je udobno ili estetski prihvatljivo rezultirala je velikom inovativnošću na planu kreiranja istog. Želja za „boljim sutra - odmah“ motivisala je tvorce ovih sedam prototipova automobila. Na kraju krajeva, zašto radnik brodogradilišta u Gdanjsku ne bi imao pravo da vozi Ferrari ili barem nešto nalik


Rubrika: Istorijat
Postavljeno: 20.02.2018

Ko je zapravo izumeo automobil?

Zvanična istorija kao izumitelje automobila navodi Karla Benza i Gottlieba Daimlera. Ali šta ako Vam kažemo da je stvaranju ove široko prihvaćene istine zapravo kumovao Adolf Hitler?


Honda

20.11.2017

Deset automobila koji su obeleležili pedesete

16.11.2017

Ferdinand Porše

14.06.2017

Upoznajte Anke Eve Goldman

08.05.2017

Muzej autobusa u Izraelu Tekst sa video prilogom!

01.03.2017

Brzinski rekordi Hitlerove Nemačke...

19.11.2016

Trokraka zvezda u kamionet izdanju Tekst sa video prilogom!

05.11.2016

Američki sportski kompakti (deo 2)

04.11.2016

Američki sportski kompakti (deo 1)

02.11.2016

Kaiser Darrin

01.11.2016

Bismarck & Tirpitz

27.10.2016

Porsche 911

21.10.2016

Musolini u ulozi ministra saobraćaja Tekst sa video prilogom!

03.10.2016

Hitlerov Autobahn Tekst sa video prilogom!

24.09.2016

ZIL 167 Tekst sa video prilogom!

23.09.2016

Jensen Interceptor FF

07.09.2016

Porsche 356

03.09.2016

Ruski voz – mlaznjak Tekst sa video prilogom!

17.08.2016

Mercedes 230SL/250SL/280SL

10.08.2016

Dale

02.08.2016

Citroen DS

27.07.2016

Borgward Traumwagen

18.07.2016

Ford Bronco

14.07.2016

MG B

08.07.2016

Rover SD1

29.06.2016

Ford Fairlane/Torino

09.06.2016

BMW

05.05.2016

Jaguar Mark X

23.04.2016

Opel GT

12.04.2016

Triumph Stag

02.04.2016

Datsun 510

18.01.2016

Alfasud

09.01.2016

McLaren F1

23.12.2015

Volkswagen 181

05.12.2015

Ford Falcon (Australija)

23.10.2015

Renault 4

24.12.2014

Ford Mustang

21.10.2014

Ford Mustang

29.08.2014

Nash-Healey

21.08.2014

Duesenberg

16.08.2014

Malkolm Briklin

31.05.2014

Lancia Delta

19.11.2013

Lamborghini Miura

24.09.2013

Alfa Romeo Alfetta

23.08.2013

Porsche 959

07.06.2013

Renault 5

25.04.2012

Jaguar XJ220

20.04.2012

Lexus

23.03.2005

Audifan
23.8.2013 01:39
28
0

Velika istina izrecena za ljubav prema automobilima ja sam sa 16 godina imao 33 ku boxer, a alfeta je u tadasnjoj Yugoslaviji bila raritet. Moj dobar prijatelj Mudrac tako ga zovemo a tako se i ovde potpisuje ovih dana trazi polovnu alfetu za restauraciju. Ja kada budem isplatio za 2 godine moj trenutni auto snova kupujem isto nesto slicno za restauraciju i vracanje u mladost! Vec sam pikirao jednu Reno floridu ali ima tu jos dosta drugih opcija....


BojanR
23.8.2013 08:01
20
3

Kad gledam s boka podseca me na Audi a7 :-)
hehe

Dikh tu kava
23.8.2013 09:01
22
0

Meni kad ovo vidim prva asocijacija 80-te, Auto magazin, srpsko izdanje (čini mi se da je izlazio svakog drugog četvrtka), test ovakve Alfe (i sličnih), lepo vreme za život, blagostanje... a onda pored svega toga, koga briga za eventualne Alfine mane..

Enzo
23.8.2013 09:23
18
0

Hvala za tekst :)
Deo sajta pod imenom nostalgija mi je bio prilicno omiljen.

Slikao sam se u Solunu sa jednom prelepo restauriranom. Petrolej boja sa zutim farovima i maglenkama. Lepa uspomena...

Sugestija, ubacite jos neku sliku unutrasnjosti, da se vidi tabla.

BOKI
23.8.2013 11:03
16
0

Jedan od automobila koji su obelezili moju mladost. Izuzetna linija, dobre performance, atraktivna... Gde god da se pojavis ispred kafica - pokupis cupi, bez greske. Doduse, tada su konkurencija bili Stojadini, Pezejci, Lade i tek pokoji Golf.

salers
23.8.2013 13:19
16
0

malo sam ovih automobila video uzivo a koje sam i video svi su bili u losem stanju. za to vreme to je bio auto bez greske sto se tice dizajna i mehanike, zaista bih voleo da imam jedan u detalj restauriran. tekst je takodje za pohvalu i predlazem da u skorije vreme nesto napisete i o 33ci i sprintu.

Bobo
23.8.2013 13:55
15
0

Skidam kapu svima koji vole ovaj auto.Meni licno jedan od najlepsih, relativno pristupacnih automobila svih vremena.

Nemanjica
23.8.2013 16:30
18
0

Odlican tekst,svakako ste nas podsetili na jedan period ovog slavnog brenda sa najblistavijom istorijom iza sebe,jednostavno kolevka sporta zvana Alfa!Nisam imao tu srecu da sam rodjen u zlatnom periodu njene vladavine,vec dosta godina kasnije!Lep gest sto upravo citamo o velikoj Alfi,koja i te kako to zasluzuje!Mnogima moze biti smesna cinjenica da se od proslosti ne zivi,ali da bi imala buducnost mora da ima oreol,istorijsko nasledje,sto je svakako svrstava u legende auto sporta,velika i sjajna Cuore Sportivo,koja laganim korakom vraca na scenu koju je polako gubila!
O Alfetti mogu reci sve u superlativu,kao i svaka druga sto je isla ispred svog vremena u svakom pogledu,sto je i moguc uzrok njenog pada,mnogo je visoko uvek bila pozicionirana,a sve sto je lepo i dobro,ne traje dugo,nazalost!Siguran sam da je to vreme tame iza,i da ce ubrzo ponovo poleteti visoko,gde joj je i prirodno okruzenje!Veliko postovanje za izuzetan brend zvani Alfa Romeo!Cuore Sportivo uvek u srcu mom!

germanfun
23.8.2013 19:16
6
22

Alfa,davno proslo vreme.

Nemanjica
23.8.2013 19:40
7
2

Ne lupaj gluposti Luka!!!

Bojan
23.8.2013 21:16
7
1

Tehnicki inovativna, skupa i nepouzdana, Alfa je menjala vremenom vlasnika, menjala platforme, od svoje neobicne, do danasnje GM-ove, ali je u sutini ostala to sto je uvek bila, nazalost ili na srecu, tesko je reci...

daka
23.8.2013 22:06
5
0

Lutka!
Samo neki Arese pod haubom,po mogucnosti 24v.

Aleksandar Todorović
24.8.2013 00:24
17
3

Kolega Geza, svaka čast, ovaj tekst je toliko briljantno napisan, da nisam uspeo da pronađem ni jednu grešku, ali jesam uspeo da utvrdim, da ste utrošili u njegovo pisanje jako puno vremena, jer je pravih, tačnih podataka o ovom modelu jako malo. Tekst je pisan od srca, onako kako bi i trebalo da izgleda svaki tekst na ovom sajtu. Uživao sam u skoro svakoj rečenici, i ova Alfa me je malo vratila u detinjstvo. Ali ne treba očajavati, Alfa se vraća korenima, novi modeli će imati pogon na zadnje točkove, stiže i SUV, bez njega se ne može (pa i Porsche ga ima). Konkurencija u auto industriji je surova, a Italija nikada nije bila veliko tržište za relativno skupe i moćne automobile, kod njih su i dan danas najprodavaniji modeli A i B segmenta, Italijani više ulažu u neke druge stvari. Alfa Romeo kao brend nije mogao da se probije "preko bare", jer su američki kupci (što su i danas) izuzetno anti italijanski raspoloženi, tako da Italijanima nije lako da prodaju automobil koji sugurno nema najnižu cenu u klasi, a američkom kupcu se tako prilazi (nekada je to činila Honda, posle i novije vreme Hyundai i KIA). Tržište Britanije je uvek na "nož" dočekivalo sve što dolazi iz Italije, a tako je i danas. Kome onda da Italijani prodaju svoj Alfa Romeo? Nemačkim proizvođačima automobila je tržište Amerike uvek bilo apsolutno otvoreno posle II svetskog rata, Amerika je činila sve što je mogla da podigne nemačku auto industriju, a ti čini i dan danas, jer je njima Nemačka bitna, a Italija nije. Nesporno je da su Mercedes, BMW i Audi veliki brendovi, ali daleko je od istine tvrdanja da imaju mnogo kvalitetnije automobile od modela Alfa Romeo, jer razlike nikada nisu bile tolike koliko se to u narodu mislilo. Srbi jako vole Alfa Romeo, uvozi se jako puno automobila ovog brenda kod nas u poslednjih deset godina, i vozači u Srbiji znaju da su automobili marke Alfa Romeo daleko pouzdaniji od onoga što statistika tvrdi. Problem Alfe je bio, i ostao, što se nudi odličnim vozačima, zaljubljenicima u automobile, a takvi su u manjini, jer bar 90% vlasnika automobila gleda na svoje vozilo pre svega kao na prevozno sredstvo, takve ljude zanima kolika je cene servisa, i pošto su pločice. Svetsko tržište je sve ali ne i "fer arena", tako da nemojte pisati da je Alfa neuspešna, jer u tim istorijskim okolnostima niko ne bi mogao više. Ko zna, možda ćemo doživeti da se Alfa proizvodi u Kragujevcu jednog lepo dana, do tada, znajte da je Fiat 500L najprodavaniji uvozni automobil u Nemačkoj (ne računam Škodu, koja je u vlasništvu VW-a 100%, i koju Nemci vole više od Opela (koji navodno nije njihov - GM).

Još jednom moram da istaknem, da je ovo strašno dobar tekst, zbog ovakvih tekstova klinci počinju da strasno vole automobile, a to je ono najvažnije, svaka čast!

Nemanjica
24.8.2013 09:31
9
2

@Aleksandar Todorovic,odlican komentar ste napisali,kao sto je i Geza odlican tekst napisao!Pozdrav od malog Nemanje!

germanfun
24.8.2013 14:52
4
6

Kao sto rekoh,pluskvamperfekat.

Mudrac
24.8.2013 22:57
9
2

Lutko moja lepa imacu te kad tad!!!

pecagt
25.8.2013 10:17
7
0

Za ovu legendu memam reci, nasao sam jednu zaista vrednu pazbje na jednom parkingu-zaista vrednu paznje, auto se ne pomera godinama, zapusten je, ali ima potencijala-crvene boje, limarijski prilicno zdrav za te godine, enterijer krem koza, felne fabricke, nista nije budzeno...posle vise meseci potrage sam uspeo da dodjem i do kontakta vlasnika, ni cena nije bezobrazna, samo jas kad bi se u trenutku mogao odvojiti od novca, koji je uvek preko potreban, nikada se nema bas toliko da se odvoji za nesto sto nije moranje nego velika ljubav, ali nadam se -bice moja!:-)

Mudrac
25.8.2013 11:31
6
0

@Pecagt Druze jer u pitanju gtv ili limuzina? da li je moguc kontakt sa vlasnikom? Trazim da kupim Alfetu!

pecagt
27.8.2013 11:25
5
0

Mudrac, e druze ne listam sve komentare bas svaki dan-pa sam sad video tek...za prave alfiste, naravno, jel te ima druze na forumu arcs, pa da ti pustim poruku na pwt tamo ili kako vec?

deda boza
27.8.2013 14:07
3
0

Alal vera za tekst Imao sam Alfu 90 sa motorom 2.5 i bio sam prezadovoljan I NIKADA nisam imao problem sa njom. Da kvačilo sam morao da kupim u Grčkoj za u ono vreme ogromne pare ali resenje zadnjeg trapa je bio vrh.Veliki pozdav za sve fanove ALFE.

rear wheel drive
27.8.2013 20:27
3
0

Davne 85. sam bio srecan vlasnik Alfete iz 1975. godine. Predivan auto, zadnji pogon, menjac nazad, zadnji diskovi na menjacu, transaxsle zadnja osovina, napred torzije. Modrena alfa ima prelep dizajn, ali jedina mana im je sto se odustalo od zadnjeg pogona. Volim zadnji pogon, kardan. Bravo za clanak!

Mudrac
27.8.2013 23:54
2
0

@Pecagt ma ok nezuri mi se,neznam koji su to forumi ako mozes na email bobakns@aol.com

Mudrac
28.8.2013 11:23
2
0

@Pecagt Au lapsus oko emaila evo ispravne adrese (ko ce sve to zapamtiti) bogdannsk@aol.com

Nemanjica
28.8.2013 17:22
3
0

@Mudrac,to volim da cujem,veliko interesovanje za Alfu,sad opravdavas nick svoj!Pozz:-)

Don
29.8.2013 08:51
3
0

:-))

Don
30.8.2013 10:03
1
2

dzaba ti sve, ne volim zadnji pogon.Kako je Alfa firma, koja je do savrsenstva (uvjetno receno) dotjerala prednji pogon, bice velika steta ako odustanu od njega i prave samo sa zadnjim pogonom autice. Trebali bi, ako vec hoce tako nesto, za motore do 200 ks praviti prednji pogon, a one iznad 250ks zadnji.Malo povecati pouzdanost nekih komponenti a ne slijediti logiku, ko sto rece onaj sef kad mi je kolega radio na fordu mondeu, :"Rezi taj nosac, mi moramo prodavati rezervne dijelove!!", logiku prodaje dijelova. Uvijek su imali sjajne inzinjere, al im se sad ne daje mjesta. Medjutim, nekad je jednostavnost naprosto genijalnost, a alfa je pocesto puna kompliciranih, naprednih rjesenja.Sto bi bilo jednostavno kad moze i komplicirano?

Mudrac
30.8.2013 22:55
3
0

@Nemanjica da da ali samo stare dobre!!!
@Don nema Alfe bez zadnjeg pogona neka vrate Rwd i usavrse Awd jos po mogucnosti boxer.

Don
01.9.2013 12:48
1
1

Ne bih se slozio. Zadnji pogon nema sta da trazi u autima pogodnjenim motorima snage manje od 250ks, a tada bih radje volio vidjeti pogon na sva 4 tocka a nikako zadnji pogon. Takvu filozofiju ima audi, tj vw koncern.Na srecu.


Aleksandar Todorović
01.9.2013 17:44
4
1

Još jednom moram da istaknem da je tekst sjajan. Zadnji pogon ima puno prednosti u odnosu na prednji pogon, ali je skuplji za proizvodnju, a danas je u svetu, koji je u velikoj krizi cena ono najvažnije, jer velika većina kupaca bira onaj auto koji manje košta i koji je jeftiniji za održavanje, čak i oni vozači, koji po ceo dan vise na portalima, i ostavljaju komentare. Mali broj je onih vozača koji žele da plate zadnji pogon.

Zadnji pogon je mnogo manje osetljiv na akvaplening (gubljenje kontakta sa podlogom zbog prevelike količine vode na putu), jer prednji točkovi sklone dobar deo vode, i zadnje gume onda imaju bolje prianjanje. Još je veća razlika kod vetra, čista fizika kaže, da je mnogo stabilnije vozilo koje se gura (pogon nazad), nego vozilo koje su vuče (pogon napred). Možda nije toliko važno svima vama, što je raspored mase kod vozila sa zadnjim pogonom u proseku 52/48%, kod prednjeg pogona je to u proseku 63/47%(recimo novi Golf VII). Naravno ako prolazite krivinu brzinom od 30 km/h, koja može komotno da se prođe sa 90 km/h, nećete osetiti nikakve razlike između zadnjeg i prednjeg pogona pa sve da vam život od toga zavisi (a tako vozi bar 95% vozača u Srbiji).

Da Audi, u svojim snažnijim verzijama ima pogon 4x4, jer prednji pogon je neupotrebljiv kod izuzetno snažnih motora. Zadnja Alfa 159 3.2 (GM motor) koju sam testirao, imala je pogon 4 x 4, ali nije to prosto to. Zadnji pogon ima svoje draži, itekako ih ima, i uvek će biti automobila sa zadnjim pogonom. Volvo je recimo odustao odavno od zadnjeg pogona, i time svoje automobile utopio u "sivilo proseka" (inače najgori mogući vozači su vozači Volvoa, obratite malo pažnju na putu, ako ne verujete).

Audi A4 i A6 nikako ne može da se poredi sa BMW-om i Mercedesom, ali eto nemački novinari su napravili da može. Nije teško pogoditi zašto je kod naših tajkuna Audi popularniji za vožnju, zar ne?

Za vozače koji su jedva dobili, ili bolje reći kupili vozačku dozvolu, najbolje je da nikada ne sedaju za volan automobila koji ima zadnji pogon, jer na ledu, i snegu uprkos ESP-u, ovi automobili zahtevaju više vozačkog umeća.

Don
02.9.2013 08:04
2
1

sve to stoji, ali ja ne volim zadnji pogon i sadasnje alfe mi fantasticno leze. Ovu zimu, vozeci bmw5 jedva sam bio u stanju popeti se na obliznje brdasce koje vodi u garazu, a put je bio pokriven snijegom. Koliko god ja dodavao gas, elektronika je cinila svoje i peo sam se puzevim korakom, ocekivajuci svaki tren da se odsklizem unazad.Uspon je trajao nekoliko minuta. Nesto kasnije, isto cudo sam prosao za par sekundi sa tojotom, kiom, alfom, audijem, passatom, al sa bmw*-om jedva, a preznojio sam se ko nikad u zivotu.Nece uzbrdo po snijegu, al hoce nizbrdo cacu mu bavarskog!
Tako da, auto treba biti upotrebljivo tokom cijele godine, a ne samo dok sunce sija.Cinjenica je da zadnji pogon trazi mnogo vozackog umijeca no sto da se mucimo? a ima i ljudi koji ne vole da ih se tiska, neg da ih se vuce hehehe.

Aleksandar Todorović
02.9.2013 11:08
2
0

@Don

Sve je to tačno, imajuću u vidu kako se čisti sneg u Srbiji, ako imaš BMW, moraš imati za zimu jednu Ladu Nivu, svi smo zaboravili na ovaj auto. Niva ide lepo i po snegu, i ne samo po snegu.

Pošaljite komentar:

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Redakcija zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Anonimni komentari se ne objavljuju.
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje ne tolerišemo.
Zbog ograničenog prostora, komentare koji predstavljaju komentar drugih (već objavljenih) komentara ne objavljujemo, kao ni polemike između komentatora. Molimo vas da u svrhu diskusije i polemike koristite naš Forum.
Pre pisanja samog komentara, molimo vas da izaberete tačan tekst na koju se odnosi komentar. Komentari koji sadržajem ne korespondiraju sa tekstom sa koje su poslati neće biti objavljeni.
VRELE GUME ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije.

Vaše ime:


Vaš komentar:Anti-spam-kod:
Kako bi bili sigurni da ste osoba, a ne robot-spamer, molimo Vas da u donje polje unesete kod sa slike: