Evo vratih se sa familijom pre dva dana iz Zadra. Isao sam autoputem i to je ravno 6 sati voznje. Bili smo 3 nedelje i nismo imali problema. Auto je bio u garazi. Lokalno nismo vozili auto, a do Knina i slapova Krke sam isao kolima. Hteo sam da rentam auto, ali to je bezobrazno skupo (65 evrica dnevno+ ucesce u steti od 400 evrica ako sam kriv - Grcka je majka mara za to...)
Elem, prodjosmo taj dan 300 km po Zadarskom zaledju, stigosmo i do manastira Otecestvo itd. Moram priznati da sam tokom te tri nedelje video samo jedan auto sa BG tablama u Zadru. U Kninu ih ima k'o salate.
Kada provedete toliko vremena u jednom gradu onda ne mozete da ne primetite da skoro svaka zgrada ima tragove rata, tako da treba imati razumevanja i za te ljude ako vas mrko pogledaju. Prosao sam kolima i kroz Biljane Donje. Mesic je obisao to selo par dana pre nas

. Policija cuva selo od nezadovoljnih Shkrabinjaca da bi izbegla daljne ekscese koji stvaraju negativnu sliku kod EU.
Za 11 godisnjicu Oluje je "Jutarnji list" ponudio svojim citaocima veliku HR zastavu po ceni od nekih 7 Evrica i pozivom da taj dan istaknu svi zastave na svojim prozorima. Ocekivao sam tog subotnjeg jutra da ce se grad shareniti od zastava posto odredjena doza fanatizma definitivno postoji.
Ali avaj, to je bila prilika da konstatujem kolika je cena rodoljublja u hrvatskoj - 7 Evrica. Setajuci Zadrom videh svega par istaknutih zastava po privatnim prozorima (drzavne zgrade se ne racunaju posto su to svakako morale da urade). Grad je bio pust (mozda su otisli na proslavu u Knin). Indenticno je bilo i kada sam presao malo posle toga na ostrvo Ugljan, videh samo jednu zastavu. Bas sam bio razocarat, ocekivao sam vishe.
Dok sam ishao trajektom taj dan na ostrvo, pored nas su sedeli dva klinca koja rade na INInoj pumpi na ostrvu. Silom prilika primetih da je jedan od klinaca veoma razocaran desavanjima tog jutra. Otprilike je pricao svom drugaru sledece:
"Eto, tek je proslo 11 godina, a vise niko ne postuje tradiciju i zrtve koje su podnete (nisu istaknute zastave...). Sve Srbe u Hrvatskoj bi trebalo pobiti - dok su drugi ratovali oni su se bogatili. A ovo ostrvo je leglo komunizma, na njemu su sve partizani..."
Deo klincevog komentara lici na izlive mrznje koje je nacizam imao prema Jevrejima svojevremeno. Znaci za sve su krivi Srbi (pa i za to da on ne zaradjuje dovoljno...).
Elem, postoje ekstremisti koje naravno ne treba izazivati, ali mi se ipak cini da je veci deo hrvata spustio loptu do te mere da pocinju da iritiraju te iste ekstremiste.
Oficijalno drzavne sluzbe su krajnje predusretljive i u kontaktima sa njima nisam ni jednog trenutka osetio neprijatnost.
Prosle godine smo obisli B. Vodu, Makarsku i Splitu. Iz kaprica sam otisao na Poljud da ispratim atmosferu na Hajdukovoj utakmici (inace uopste ne gledam nikakve utakmice ni na TVu, a kamoli da idem na stadione...). Taj dan su navijaci ubacili u auto sa ZG tablama bengalku i naravno unistili auto. Znaci kada nema BG tabli, dobre su i ZG:).
Verovatno u celoj ovoj prici treba imati i malo srece, ali ko ne rizikuje taj i ne dobije

.