AktuelnoVesti

Automobilsko tržište u Kini cveta nakon oporavka od pandemije

1.18KPregleda

Glamurozni štandovi i još glamurozniji automobili na Salonu automobila u Šangaju 2021., konačno su prekinuli učmalost dešavanja na ovom planu, izazvanu Kovid-19 pandemijom.

 

Automobilska industrija u Kini, ne samo što je ponovo na nogama, već i napreduje. Maj je bio četrnaesti uzastopni mesec povećanja prodaje, bez obzira na globalnu krizu u snabdevanju poluprovodnicima. I mada nije bilo teško nadmašiti „mršave“ brojke s početka pandemije, oporavak je intenzivniji nego što se to očekivalo. Dokaz za to je činjenica da je prodaja novih automobila u prvom kvartaalu iznosila 6,12 miliona, što je 72,2 odsto više u odnosu na 2020.

 

Tema sada nije oporavak, već rast i koliko daleko on može ići. Treba u vidu imati suženje tržišta vođeno usporavanjem ekonomije, zasićenjem prodaje u urbanim oblastima i državnim pritiskom vezanim za elektrifikaciju, a ponekad i na strane proizvođače automobila.

 

Većina analitičara predviđa prodaju od oko 25,7 miliona ove godine, i mada će to biti mali napredak u odnosu na 2020., biće neposredan povratak na nivoe iz 2019.

 

Predviđanja su da će revitalizovano kinesko tržište dostići godišnju prodaju od 30 miliona vozila do 2030., kao i da ima prostora za još veći rast. Objašnjenje za to je da „gustina“ vozila u Kini iznosi 190 automobila na 1000 odraslih, tako da postoji potencijal da se ta brojka popne na oko 390 na hiljadu odraslih osoba. Jedino je pitanje je koliko će biti potrebno vremena da to bude ostvareno.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery